Notoire Friese zwartrijder voor rechter

Vandaag komt een notoire zwartrijder in de Friese treinen voor de rechtbank in Leeuwarden. Het is de eerste zaak die voortvloeit uit een gezamenlijk project van vervoersbedrijven Noordned en de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Het doel van dit project is het hard aanpakken van onverbeterlijke en agressieve zwartijders. Vijftien bekende zwartrijders, die het laatste jaar meer dan 25 keer zonder kaartje hebben gereisd, kregen eerder allemaal een gele kaart. Bij de volgende overtreding zou hen een treinverbod worden opgelegd.

Een woordvoerder van de NS meldt dat de proef een succes is: "Elf beruchte zwartrijders zijn na de waarschuwing voor een treinverbod alleen nog maar met geldig vervoerbewijs in de Friese treinen gesignaleerd". Twee anderen hebben daadwerkelijk een treinverbod gekregen. De andere verschijnt dus vandaag voor de rechter.

Het project heeft een vervolg gekregen: inmiddels is een nieuwe top twintig samengesteld. De mensen die hierin zijn opgenomen, ontvangen komende week een waarschuwingsbrief, waarin wordt gedreigd met een treinverbod en een rechtszaak.