Ex-lid Vlaams Blok uit scherpe kritiek

Het onlangs ontslagen hoofd van het wetenschappelijk bureau van het Vlaams Blok, van Cleemput, heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over zijn voormalige partij. Hij kwam tot de uitspraken dit weekeinde in vraaggesprekken met het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws en de televisiezender VRT.

Zo zei hij: "Het extreem-rechtse Vlaams Blok is een bijna dictoriaal geregeerde partij, waarin kopstuk en opportunist Filip Dewinter oppermachtig is. De partij zal er onder zijn leiding nooit goed in slagen een meer gematigd profiel aan te nemen om ooit in de regering te komen. "

Het Blok ontsloeg Van Cleemput onlangs "wegens persoonlijke problemen". De medewerker zelf zegt dat de partijtop niet langer tegen zijn kritiek op het gebrek aan democratie binnen het Blok kon.

Naast krtiek op zijn voormalige partij blijft van Cleemput het op sommige punten gelijk toch eens met de partij, onder meer op de aanwezigheid van migranten en het gebrek aan integratie. "Die kritiek kun je echter ook hebben op een andere wijze, minder radicaal. Pim Fortuyn heeft daarover in Nederland toch ook goede zaken gezegd op een manier zonder allochtonen te kwetsen."

_
Het gehele artikel.