Verkiezingen Guatemala verlopen bloedig

De eerste uitslagen van de presidents- en parlementsverkiezing in Guatemala duiden erop dat voormalig dictator Rios Montt uitgeschakeld is voor het presidentschap. Hij haalt de tweede ronde vrijwel zeker niet. De verkiezingen kenmerkten zich door een bloedig verloop.

Ongeveer vijf miljoen Guatemalteken konden zondag hun stem uitbrengen in de algemene verkiezingen in het Latijns-Amerikaanse land. Naast presidentsverkiezingen mochten ze zich ook uitspreken in parlementsverkiezingen en in tal van lokale verkiezingen.

Het lijkt erop dat geen enkele van de elf presidentskandidaten meer dan vijftig procent van de stemmen zal behalen. Dat betekent dat op 28 december een tweede ronde gehouden wordt tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

De verkiezingen gingen gepaard met enorme veiligheidsmaatregelen. Zo zorgden gisteren tienduizenden soldaten en politieagenten voor de veiligheid. In de aanloop naar de verkiezingen kwamen al dertig mensen om het leven bij gewelddadigheden gerelateerd aan de stembusgang. Ondanks de veiligheidsmaatregelen vielen zondag opnieuw twee doden en vijf gewonden.