VN-militairen doden leider Congolese rebellen

Bart (veekeend)
VN-troepen hebben in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (RDC) een belangrijke leider gedood van de PUSIC-militie van de Hema-stam. Dit heeft een woordvoerder van de volkerenorganisatie zondag laten weten.

Volgens een woordvoerder van de rebellen werden de guerrillastrijders in hun kamp verrast door VN-eenheden, die onder meer beschikten over gevechtshelikopters en pantserwagens. De VN-eenheden zouden het vuur hebben geopend toen sommige rebellen probeerden te vluchten. Woordvoerder Chief Kisembo Bitamara gaf als naam van de omgekomen brigadecommandant Claude Bahemuka.

In het oosten van Congo zijn momenteel 4.500 VN-militairen en waarnemers aanwezig om de etnische groepen Hema en Lendu uit elkaar te houden. Ondanks de aanwezigheid van de VN duurt het etnische geweld in Ituri voort.

De onrustige situatie in het Centraal-Afrikaanse land verergerde toen buurlanden Rwanda en Uganda in 1998 het land binnenvielen. Zo vonden er vele massaslachtingen plaats. De landen die Congo binnenvielen, steunden rebellengroepen die probeerden de regering in Kinshasa omver te werpen. De burgeroorlog in Congo, het voormalige Zaïre, kostte de afgelopen vijf jaar aan circa drie miljoen mensen het leven.