FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 november 2003

Gehele bemanning schip dronken

Bij de politie is vanochtend een melding binnengekomen dat er 'iets' niet in orde was met een Duits schip dat in het Amsterdam Rijnkanaal voer. Het schip probeerde af te meren in Maarssen en raakte daarbij een andere boot.

Toen de waterpolitie het schip betrad, bleek dat de hele bemanning dronken was. Het schip vervoerde de stof isopropanol, een lichtgevaarlijke stof. De kapitein sloeg bij het zien van de politie op de vlucht en verstopte zich in een kajuit. Uiteindelijk gaf de man zich over en kon hij meegenomen worden naar het bureau. Daar blies hij bij een blaastest 1,7 promille terwijl het maximum op het water op 0,8 promille ligt. De man kreeg een vaarverbod en een proces-verbaal.

De overige bemanningsleden mochten op het schip blijven. Er is inmiddels een Duitse ploeg op weg naar Maarssen om de andere bemanningsleden te vervangen.

Man bekent 48 moorden

Eťn van de meest beruchte seriemoordenaars in de Verenigde Staten heeft bekend 48 moorden op zijn kerfstok te hebben. Gary Ridgway is zelfs bereid te bekennen dat hij de 'Green River Killer' is. Hierdoor kan hij de doodstraf ontlopen.

In 2001 werd de 54-jarige industriŽle schilder aangeklaagd voor de moord op vier vrouwen. Dit jaar kwamen er nog drie beschuldigingen bij. De autoriteiten dachten al langer dat Ridgway de 'Green River Killer' is, maar Ridgway ontkende tot voor kort stellig de ruim 49 moorden op prostituees begaan te hebben.

De meeste moorden zijn gepleegd tussen 1982 en 1984. De politie heeft echter nooit meer bewijzen kunnen vinden om Ridgway voor meer dan vier moorden aan te klagen. Uiteindelijk besloot Ridgway toch met het onderzoekersteam samen te werken. Hij bracht hen naar tientallen lijken en gaf de moorden toe, dit meldde 'Seattle Post' gisteren.

Het proces van de seriemoordenaar zal woensdag starten. Verwacht wordt dat Ridgway de 48 moorden bekent, waardoor hij de doodstraf mogelijk ontloopt.

Uitslagen HCE (01-11-03)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanavond.

NAC Breda - PSV (1-3)
5' Lucius 0-1
32' Park 0-2
40' Park 0-3
90' Engelaar 1-3 (pen)

Geel: Fehťr (NAC)

RBC Roosendaal - NEC (1-0)
54' Hesp 1-0 (pen)

Geel: Hesp (RBC), Wielaert (NEC), Ebbinge (NEC)

Vitesse - FC Volendam (2-2)
28' Faria 0-1
30' Tuyp 0-2
57' Claessens 1-2
69' Mbamba 2-2

Geel: Konterman, Rankovic, Cornelisse (allen Vit), Koning (Vol), Van Zaanen (Vol)

Ajax - AZ (3-2)
5' Perez 0-1
21' Ibrahimovic 1-1
23' Perez 1-2
77' De Jong 2-2
90' Galasťk 3-2 (pen)

Geel: Fortes Rodriguez (AZ), Opdam (AZ)
Rood: De Cler (AZ, 90' 2x geel)

Kok schrijft liefdesbrief van 300.000 woorden

GhostArmor had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een tot over zijn oren verliefde Chinese kok heeft een liefdesbrief van ruim 300.000 woorden geschreven. Dit schreef 'China daily' gisteren in een artikel over de kok.

De man is stapelverliefd op zijn Russische vriendin. Met de brief hoopt hij een plaatsje in het Guinness Book of Records te krijgen. De brief is zeker tien keer zo lang als Shakespeares langste drama 'Hamlet', dat uit 29.551 woorden bestaat.

De kok leeft in de Noord-Chinese provincie Liaoning en is al twee keer gescheiden. Hij onmoette zijn geliefde tijdens een zakenreis in Rusland. In zijn brief beschrijft de kok niet alleen zijn gevoelens voor de Russische, maar vertelt hij ook zijn levensverhaal.

Hoogste prijs Postcode Loterij valt in Maasbree

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland is weer een miljonair rijker. Een man in Maasbree (Limburg) heeft vandaag ruim 7,2 miljoen euro gewonnen. Dit is de hoogste prijs die de Postcode Loterij ooit aan iemand heeft gegeven.

De man, vader in een gezin met vier leden, nam het bedrag vandaag in het Luxor Theater in Rotterdam in ontvangst. Hij was in het bezit van twee loten en een jackpotverdubbelaar. Niet alleen de man won iets, het hele dorp (postcode 5993) werd blij gemaakt met een geldbedrag. De overige bewoners in de straat van de jackpotwinnaar mogen 2,5 miljoen euro verdelen. Verder wordt er nog eens een miljoen euro verdeeld onder de rest van de gemeente.

Spionage bij Ferrari?

De TF103 van Toyota lijkt erg op de F2003-GA van Ferrari, mogelijk is het ontwerp gestolen.

De TF103 van Toyota lijkt verdacht veel op de F2003-GA van Ferrari. Naar nu blijkt is dit mogelijk het gevolg van bedrijfsspionage door Toyota bij het italiaanse team.

Gazzetta dello Sport maakte enige uren geleden bekend dat de Duitse politie op zoek was naar de verblijfplaats van een Italiaanse engineer die, voor hij werkzaam werd bij Toyota, bij Ferrari in dienst was.

Volgens Gazzetta dello Sport is de politie niet alleen op zoek geweest naar de man, maar is zij tevens naar Keulen gegaan en zou daar gezocht hebben naar aerodynamische onderdelen van Toyota. Verder zouden er computers, cd's, harddisks en sommige projecten in beslag zijn genomen. De Duitse justitie zegt in reactie echter slechts op zoek te zijn geweest naar de gewraakte ex-Ferrari werknemer.

Tevens zijn collega's van de man ondervraagd om meer te weten te komen over zijn activiteiten. Overigens is de engineer later gearresteerd door de politie.

Een aanklacht door een Italiaanse werknemer in Modena heeft de zaak aan het licht gebracht.

Vrouw komt om bij bizar ongeluk

Fegisje, Boondock_Saint, brighton, bumberklevers, Roel's Weblog, Beetle en MissM hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 54-jarige Vlaamse vrouw is vanmorgen geŽlektrocuteerd door een hoogspanningskabel terwijl ze nog in haar auto zat. De vrouw was net naar een restaurant in het Belgische Eghezťe geweest waarna ze werd aangereden. Dit gebeurde echter zo heftig dat ze zeven meter de lucht in werd geslingerd waardoor ze de kabels raakte.

Haar lichaam viel daarna terug op de weg, waar ze nog eens werd aangereden. Justitie van het arrondissement Namen onderzoekt de zaak nu.

Italiaanse chirurg blijkt nep-arts

Irakees en Je_moedah hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Italiaanse orthopedisch chirurg Roberto Ingravalle blijkt al twintig jaar operaties uit te voeren zonder dat hij ooit een medische studie heeft afgerond. Dit kwam aan het licht toen een ontevreden patiŽnt klaagde over een operatie.

De 45-jarige nep-chirurg is nu ondergedoken. Volgens de Italiaanse media is hij naar het buitenland gevlucht met zijn vrouw die advocate is.

Toch had Ingravalle een goede reputatie. Hij trad vorig jaar nog op de tv op als deskundige voor rugproblemen. Zijn chef Andrea Campi - die veel beroemde voetballers heeft behandeld - en zijn collega's zijn stomverbaasd. Zij hadden nooit enige argwaan omdat hij altijd zijn werk meer dan goed had gedaan. Een collega van hem had zich zelfs door Ingravalle laten opereren.

Party Review: Dutch DJ Awards

LogoRuwweg een maand of 2 geleden kwam de Dutch DJ Award in het nieuws, een initiatief van een aantal mensen uit de dance-scene, tot de dag van de uitreiking kon je je stem uitbrengen op je favoriete DJ. 29 oktober om 22:00 was het zover, de stemmen waren geteld en de uitreikingsparty kon beginnen. Wij mochten er aanwezig zijn om lekker te feesten en een verslagje te schrijven.

Foto's met dank aan Floor-is van www.Floor-is.nl

Band verstoort uitzending op 3FM

Martinovibes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dj Giel Beelen kreeg gisteravond in zijn programma 'Hard en Giel' op Radio 3FM vreemd bezoek. Twee heren die zichzelf 'Radio de Gekke Herder' noemden namen de uitzending over. In het begin leek het er nog even op alsof het vantevoren opgezet was, maar na een paar minuten werd de uitzending onderbroken waarna het even stil was. Toen werd een plaat gestart.

De heren bleken van de band 'de Spades' te zijn. Deze zijn ook bekend van het festival Lowlands. De beveiliging heeft ze uit de studio moeten verwijderen. Giel kon de actie wel waarderen en draaide vervolgens hun singeltje.

Mogelijk mislukte aanslag op Bush

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kort geleden is er een auto ingereden op een gebouw, waar Bush aan het speechen was. De Amerikaanse president hield er een toespraak tijdens een politieke bijeenkomst. Het is vooralsnog niet duidelijk of het om een aanslag gaat.

Journalisten die ooggetuigen waren, zagen dat enkele veiligheidsmensen met getrokken pistolen naar de plek van het ongeluk renden.

Bush is ongedeerd en zou niet in gevaar zijn geweest. Kort na het ongeluk zwaaide hij naar de verslaggevers. Het incident zorgde voor enige vertraging bij Bush' vertrek.

Later meer

Advocaat neergeschoten voor oog camera

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bizarre videobeelden uit Amerika. In Los Angeles werd een advocaat neergeschoten omdat de schutter het niet ermee eens is dat de advocaat uit zijn trust fund wordt betaald.

Op videobeelden is te zien hoe de schutter, William Strier, met een revolver schiet op de advocaat, Gerry Curry, die zich achter een boom probeert te verschuilen. Dit alles gebeurde net buiten de rechtbank.
Na de schietpartij wandelde de dader rustig weg, achtervolgd door journalisten en cameramensen, alvorens hij werd gearresteerd.

De advocaat werd met schotwonden in het bovenlichaam in het ziekenhuis opgenomen, maar zou in goede conditie zijn.

Zie hier de videobeelden op FOX-nieuws en het bijbehorende artikel

Tbs-patiŽnten hadden relatie met therapeutes

Twee tbs-patiŽnten van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum hadden een geheime liefdesrelatie met twee therapeutes. Dat is zaterdag gebleken uit een intern onderzoek van de kliniek, aldus een woordvoerder van De Rooyse Wissel.

Voor ťťn van de hulpverleensters wacht ontslag, de ander had de kliniek al verlaten voordat de relatie aan het licht kwam. Vanwege het veiligheidsrisico zijn relaties tussen therapeuten en patiŽnten strikt verboden. De directie verklaarde dat voorzover bekend de veiligheid en de voortgang van de behandeling niet in het geding is geweest.

Verstappen in actie

Jos Verstappen is liever thuis bij zijn familie dan dat hij voor Minardi aan de slag moet.

Ondanks alles komt Jos op 25 November in actie in een Minardi 2-zitter. Op Donington Park in Engeland zal Jos een aantal trouwe fans een dag geven om nooit te vergeten.

Jos Verstappen maakt kans om coureur te worden bij Jordan en Jaguar. Verstappen maakt ook nog kans om bij Minardi verder te gaan, maar dat wil Jos liever niet. Jaguar begint al met testen op 25 November op het circuit van Valencia en wil voor die datum al de naam van de tweede coureur bekend maken. Ook mag de nieuwe coureur dan al gaan testen voor Jaguar. Mocht Jos gekozen worden tot tweede coureur bij Jaguar dan zal hij die testdag alvast niet meemaken.
Mocht Jordan de nieuwe werkgever worden van Verstappen dan is er niks aan de hand. Jordan test namelijk nog niet in November.

AppŤl tegen antisemitisme in A'dam

Op 9 november organiseert het Centraal Joods Overleg (CJO) in Amsterdam een demonstratie tegen het toenemende antisemitisme. Het protest wordt gesteund door het Contactorgaan Moslims Overheid in oprichting, de rooms-katholieke bisschoppenconferentie en de drie protestantse Samen op Weg-kerken. De demonstratie wordt gehouden op de 65e herdenking van de Kristallnacht, toen het nazi-geweld tegen de joden losbarstte.

Reden is dat steeds meer joden in Amsterdam zich meer en meer onveiliger gaan voelen door het toenemende antisemitisme. In Amsterdam en randgemeenten leeft bijna 50% van de ruim 40.000 joden in Nederland. Traditioneel geklede joden mijden delen van de hoofdstad of laten hun keppeltje thuis, uit angst te worden lastiggevallen door groepjes Arabische jongeren. Amsterdam-West dreigt volgens hen een no-go area te worden.

Probleemjongeren met een islamitische achtergrond beroepen zich op het IsraŽlisch geweld tegen Palestijnen om joden in Nederland lastig te vallen. Jongerenrabbijn Menachem Sebbag van het NIK overweegt te verhuizen naar het buitenland als de situatie niet verbetert. ''Sharon-aanhanger, moordenaar, roepen ze tegen mij. Maar wat heb ik met de IsraŽlische politiek te maken?'' Ook in de Liberaal Joodse Gemeente neemt de spanning toe. Er heerst een algemeen gevoel van onbehagen: op dit moment wordt er gescholden. Wanneer gaat het over in slaan?

Volgens Halim el Madkouri, secretaris van het 'Marokkaans-Nederlands Interactie Team Jeugd', dat bemiddelt in wijken waar jongeren overlast veroorzaken, loopt men het risico dat Amsterdam met een heel groot probleem komt te zitten, als er niet wordt ingegrepen.

De Amsterdamse burgervader Job Cohen laat weten dat het toenemend antisemitisme een 'groeiend aandachtspunt' is in de gemeente. Maar ook hij kan niet alles alleen oplossen.

Volgens het CJO maakt de joodse gemeenschap zich grote zorgen. Zo ligt de kreet 'Joden moeten we doden' zelfs bestorven op de lippen van jonge kinderen en klinkt de uitspraak notabene op 4 mei door de hoofdstad. Educatie over de holocaust stuit op weerstand bij bepaalde leerlingen. Joden met keppels worden op straat nageroepen, belasterd en belaagd.

De demonstratie wordt op 9 november gehouden bij het monument voor het joods verzet bij de Stopera. Daar zullen diverse politici en religieuze leiders het woord voeren.

Kabinet: 'minder geld voor schoolachterstand'

Het kabinet gaat snijden in de aanpak van achterstanden in het onderwijs. Het trekt daar jaarlijks honderd miljoen euro minder voor uit. Scholen worden in de eerste plaats verantwoordelijk voor de bestrijding van achterstanden. Dat heeft het kabinet gisteren besloten.

Het plan is een concrete invulling van het regeerakkoord, waarin de bezuiniging al vast stond. De scholen zullen niet direct iets merken van de bezuiniging. Het geld wordt bespaard door minder te geven aan de gemeentes voor hun achterstandsbeleid.

De gemeentes hoeven geen geld te besparen voor het achterstandsbeleid omtrent kinderen tussen de twee en zes jaar. Daarnaast zal er ruimte blijven voor schakelklassen, om zwakke leerlingen bij te spijkeren.

Kruis in Italiaanse school mag weer

Een Italiaanse school mag weer een Christuskruis ophangen. Onlangs had een rechter bevel gegeven om een dergelijk kruis te verwijderen. De president van de rechtbank zei dat hij dat besluit heeft genomen omdat de Italiaanse minister van Justitie Roberto Castelli opdracht heeft gegeven tot een onderzoek naar de geruchtmakende gerechtelijke uitspraak.

De radicale moslimleider Adel Smith had geklaagd dat zijn zoontje op school tegen het kruis moesten aankijken. Hij wilde dat alleen aanvaarden als er ook een moslimsymbool naast kwam te hangen. De lagere rechter besloot daarop dat het kruis moest worden verwijderd. Dit zorgde voor grote opschudding in het voornamelijk Rooms-Katholieke ItaliŽ.

Politici en kerkleiders reageerden verbijsterd. Gematigde moslimleiders namen afstand van de opvatting van hun collega. Vandaag mengde ook de paus zich in de discussie. Hij waarschuwde dat het weghalen van symbolen uit het religieuze erfgoed de stabiliteit van de samenleving kan ondermijnen. Volgens hem is de rechtelijke uitspraak een gevolg van een verkeerde interpretatie van het principe van de gelijkheid van godsdienst.

Hoewel in ItaliŽ kerk en staat gescheiden zijn sinds 1984, is er een wet uit 1923 die kruisbeelden in elk klaslokaal en elke rechtszaal verplicht. Castelli startte een onderzoek naar de uitspraak. De minister zei, dat wanneer het vonnis is uitgesproken uit onkunde over de wet die van kracht is, of uit onwetendheid over de procedure, dit kan leiden tot strafmaatregelen.

Burgerrechten in grondwet China

"De staat respecteert en beschermt de rechten van het volk."

Deze passage is sinds deze maand de eerste vermelding van de rechten van de burgers in de Chinese grondwet. De Chinese Communistische Partij is hiermee akkoord gegaan. Het Centrale Comitť stemde in oktober voor de passage. In maart moet het Chinese parlement, de Nationale Volksvergadering, de aanpassing goedkeuren. Dit is normaliter een formaliteit.

De stap is revolutionair. Zo noemt de procureur-generaal Chunwang van het Centrale Comitť van de Partij het "een belangrijke stap vooruit."

Daarentegen hebben veel critici behoudend gereageerd. Ze denken dat er van het respecteren van de rechten weinig terecht zal komen, vanwege de machtsverhoudingen in China. Zo heeft China bijvoorbeeld geen onafhankelijke rechterlijke macht. Bovendien heeft China het nooit de conventie van de Verenigde Naties omtrent burgerlijke en politieke rechten erkend.

Dun PSV tegen NAC Breda

PSV trainer Guus Hiddink neemt het vanavond in Breda met een smalle selectie op tegen NAC. Er zijn slechts 16 man fit.

PSV kent een flink rijtje afwezigen: Mark van Bommel, Johann Vogel, Mateja Kezman, Kasper BÝgelund, Ernest Faber, Andrť Ooijer, Jordi Hoogstrate, Leandro en Marquinho. Van Bommel is nog zes tot acht weken uitgeschakeld na zijn operatie aan de lies. Kezman is nog twee duels geschorst voor zijn rode kaart tegen ADO Den Haag. Voor de rest heeft Johann Vogel last van een hamstring, hij zal niet spelen vanavond.

Ooijer is voor het Champions League duel met AEK Athene mogelijk wel weer fit. Arjen Robben, die de hele week met griep en maagklachten kampte, lijkt op tijd hersteld en vanavond reeds inzetbaar te zijn.

PSV kan bij winst profiteren van het eventuele puntverlies van de koplopers.

Meidengroep terroriseert Groningen

Een groep meiden van tussen de 14 en 18 jaar heeft de afgelopen maanden leeftijdsgenoten in de binnenstad van Groningen drie keer bedreigd en mishandeld. Deze week heeft de politie de zeven meiden opgepakt.

Op de kermis, eind augustus van dit jaar, bedreigde de meiden een aantal leeftijdgenoten en schopten en sloegen ze twee 14-jarige meisjes. Tien dagen later was het weer raak. Een 15-jarig meisje werd toen door de groep mishandeld. Vijf dagen later richtten de meiden hun agressie op een 16-jarige leerlinge van een middelbare school in de binnenstad.

Zowel ouders als slachtoffers waren bang voor represailles. Op een bijeenkomst bleken de slachtoffers toch bereid de aard van de incidenten te onthullen. Na een gesprek zijn deze week eerst twee meisjes van veertien en een meisje van zeventien jaar aangehouden door de politie. Enkele dagen later volgde de arrestatie van nog eens vier meiden van veertien, vijftien en zestien jaar. De dames hebben allemaal een volledige bekentenis afgelegd.

Paniek onder studenten door adrescontrole

McGuyver had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Duizenden studenten zijn in paniek geraakt nu ze moeten bewijzen dat ze op kamers wonen. Doen ze dit niet dan zal hun studiebeurs worden verlaagd. Van 25.000 studenten vertrouwt de Informatie Beheer Groep (IBG) de gegevens niet. Zij ontvangen mogelijk tot 140 euro per maand te veel.

Bij studentenbonden staat de telefoon roodgloeiend over de controlebrieven van de IB Groep. Veel studenten zijn als de dood dat ze grote bedragen moeten terugbetalen. De IB Groep kan voor het eerst dit jaar zien op welk adres iemand met een uitwonende beurs staat ingeschreven. "De uitwonende beurs is daardoor veel minder fraudegevoelig geworden," aldus een woordvoerder van de IB Groep.

Vroeger hoefden uitwonende studenten in een jaarlijkse brief alleen maar aan te vinken in welke maanden ze op kamers woonden. Deze studenten moeten nu een huurcontract of bankafschriften van hun huur aan IB Groep geven als bewijs.

NL nadert kritische grens financieringstekort

Ondanks de zware bezuinigingen van het kabinet, die vele miljarden bedragen, ziet het er naar uit dat het Nederlandse financieringstekort bijna drie procent zal bedragen. Dat melden bronnen die nauw bij het kabinet staan. Hiermee wordt de kritische grens van drie procent dicht genaderd.

In de najaarsnota, die eind deze maand naar het kabinet gaat, staan ramingen die wijzen op een tekort tussen de 2,7 en 2,9 procent. Hiermee blijft Nederland maar net onder de grens van het stabiliteitspact. Daarin staat dat het tekort op de begroting van een land maximaal drie procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) mag bedragen.

Minister Zalm van FinanciŽn is een fel voorstander van het handhaven van die norm. Kort geleden werd bekend dat zowel Frankrijk als Duitsland ruim boven de grens van drie procent uitkomen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de stabiliteit van de munt binnen de Economische Monetaire Unie (EMU).

Het financieringstekort valt hoger uit omdat de kosten voor asielopvang en de gezondheidszorg aanzienlijk hoger uitvallen dan begroot. Daarnaast zijn de belastinginkomsten vanwege de laagconjunctuur beneden verwachting. Verder vallen de lasten voor de Algemene wet bijzondere ziektekosten (awbz) ongunstig uit.

'Winkeliers betalen criminelen protectiegeld'

Steeds meer winkeliers in Amsterdam betalen beschermingsgeld aan criminelen. Dat zegt bestuurder Grifhorst van de brancheorganisatie MKB in een interview met NRC Handelsblad. Met name in in de Bijlmer en Amsterdam-west en -oost zouden zich geregeld deze praktijken afspelen.

Een bakker in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer meldt dat hij anderhalf jaar lang 400 euro per maand heeft betaald aan een crimineel om zijn zaak te vrijwaren van vechtpartijen. "Veel winkeliers betalen protectiegeld", zegt bakker J. Kunneman. Ze gaan niet naar de politie uit angst dat ze anders door hun 'beschermers' worden gestraft.

De Amsterdamse politie zegt van niets te weten. Bij geen enkel wijkteam is aangifte gedaan over protectiegelden. Het MKB in Amsterdam is daartegen wŤl op de hoogte van de afpersingspraktijken.

Doden bij dag van Verzet in Irak

Irak Bij een bomaanslag in Mosul in het noorden van Irak zijn zeker twee Amerikaanse militairen gedood en twee anderen gewond geraakt. Het Amerikaanse bestuur in Irak is extra op zijn hoede voor aanslagen, vooral in Bagdad. Vandaag is het precies een half jaar geleden dat president Bush verklaarde dat het einde van de grote gevechtshandelingen in Irak voorbij waren.

Diverse landen, waaronder de Verenigde Staten en AustraliŽ hebben gewaarschuwd voor een bloedige dag vandaag, met name in Bagdad. Verwacht wordt dat coalitiedoelen, met name in de Iraakse hoofdstad Bagdad het doel worden van bomaanslagen.

De dag van Verzet valt samen in een week vol van geweld. Afgelopen zondag werd er een aanslag gepleegd op de Amerikaanse staatssecretaris van defensie, Wolfowitz. Hij overleefde deze aanslag. Maandag, met het begin van de Ramadan, was een dag vol van bomaanslagen. De dag begon met een aanslag vlakbij een gebied waar veel Buitenlanders verblijven. Even later werd er een bomaanslag op het Rode Kruis gepleegd. Bij andere aanslagen die dag kwamen Amerikaanse militairen om het leven. Ook de dagen erna waren er diverse aanslagen.

Ondertussen staat de regering van Bush onder steeds meer druk in eigen land. Directe aanleiding is hiervoor het beleid dat in Irak wordt gevoerd. Met name de CIA moet het hierbij ontgelden. Er is vooral kritiek, omdat er in Irak nog altijd geen massavernietigingswapens zijn gevonden.

Moederbedrijf Andrť Rieu financieel ziek

Roel's Weblog stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

Het gaat slecht met het moederbedrijf van de bekende Maastrichtse violist Andrť Rieu. Het bedrijf, Andrť Rieu Productions Holding, maakte de afgelopen vier jaar drie keer een verlies van in totaal vijf miljoen euro. Dat blijkt uit een beoordeling door een extern accountantskantoor van de jaarcijfers die zijn ingediend bij de Kamer van Koophandel.

Vanwege de verslechterende financiŽle positie, waardoor rente en aflossing van bestaande schulden niet konden worden voldaan, ging Rieu Holding nieuwe schulden aan. Dit leidde tot nog grotere schulden. Om de neergaande tendens te doorbreken dient Rieu de kosten van zijn bedrijf fors terug te dringen en/of de inkomsten te verhogen. Omdat in Rieu Holding alle activiteiten van Andrť Rieu zijn gebundeld, kan alleen een (forse) verbetering van de financiŽle positie van de holding een ondergang van het Rieu-imperium nog redden.

Niemand van Rieu Holding wilde inhoudelijk op de feiten ingaan.

Koudste oktobermaand in 30 jaar

Oktober was zeer koud, zeer zonnig met een normale hoeveelheid neerslag. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het KNMI.

Normaliter bedraagt de gemiddelde temperatuur in oktober 10,3 graden. Afgelopen maand was dit slechts 7,5 graden. Oktober 2003 komt hiermee op de vijfde plaats op de ranglijst van koudste oktobers.

In De Bilt kwam de temperatuur op acht dagen onder het vriespunt. Gemiddeld vriest het slechts ťťn dag in oktober. In het oosten van het land werd plaatselijk het dubbele aantal vorstdagen gehaald. Op 24 oktober kwam de temperatuur in Twente (na correctie), op -8,5 graden uit. Dit is een evenaring van de koudste temperatuur in Nederland ooit in oktober. Bijzonder die dag was ook de sneeuwval in het land, wat sinds 1975 niet meer zo vroeg in het jaar gebeurde. Plaatselijk kwam een sneeuwdek van enkele centimeters tot stand.

In De Bilt viel tachtig milimeter neerslag, tegenover 78 normaal. Daarnaast scheen de zon veel, 150 uur (normaal 105).

Of een koude oktober een voorbode is van een koude winter met veel sneeuw , is nog maar de vraag. Veel volkswijsheden geven het tegendeel aan: een koude oktobermaand is de voorbode van een milde winter. Toch heeft het verleden al een paar keer uitgewezen dat dit niet het geval hoeft te zijn. Dat is dus nog afwachten.

_
Relevante links:

Oktoberkou in cijfers
Index winter 2004
Oktober samengevat door weer.nl

Dieven struikelen over jarenoud lijk

McGuyver had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Parijs zijn inbrekers op de vlucht geslagen nadat ze waren gestruikeld over een lijk van een man die al drie of vier jaar dood was. Toen een buurvrouw ging kijken wat er aan de hand was vond ze het lijk en belde ze de politie.

Het lijk betrof een ongeveer zeventig jaar oude man die het appartement bewoonde. De man is volgens de Franse krant Le Parisien een natuurlijke dood gestorven. Volgens de conciŽrge is het niet raar dat de dood van de man zo lang onopgemerkt bleef: "Het was een oude heer die alleen leefde en met niemand sprak." Volgens de buren was ook niet te ruiken dat er zich in het appartement een lijk bevond.

Bisschoppen twijfelen over Turkije in EU

De eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie werpt bij de Europese bisschoppen nogal wat bedenkingen op. Dat bleek gisteren tijdens een conferentie van de 'Raad van Europese bisschoppen' in Brussel.

Volgens de Rotterdamse bisschop A. van Luyn, vice-president van de raad, is Turkije een apart geval: ''Het heeft een heel andere cultuur, vooral ten oosten van de Bosporus. In het islamitische land worden christenen en Koerden kritisch behandeld''. Formeel hebben de geestelijken geen oordeel over het land. ,,Het is niet aan ons om erover te beslissen. Maar dat we twijfels hebben is wel duidelijk'', aldus Van Luyn.

In een eventuele toetreding van OekraÔne en het Europese deel van Rusland tot de Europese Unie zien de bisschoppen meer heil: Die landen hebben veel meer Europese historie en cultuur dan Turkije, vinden de kerkleiders.

De bisschoppen deden verder opnieuw een oproep aan regeringsleiders om in de pre-ambule van de grondwet naar het christendom te verwijzen. Die vermelding moet de christelijke wortels van Europa bevestigen.

Man gedood in Alkmaarse pizzeria

lt_baseline had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Alkmaar is gisteravond een 40-jarige inwoner uit die plaats doodgeschoten in een pizzeria aan het Zevenhuizen. De politie heeft een 53-jarige verdachte aangehouden.

De politie kan nog geen duidelijkheid verschaffen over de aanleiding tot de schietpartij. Wel heeft de verdachte inmiddels bekend het dodelijke schot te hebben gelost.

De politie heeft geen Recherchebasisteam opgeroepen voor de afhandeling van dit schietincident, maar een beperkt aantal rechercheurs op de zaak gezet.

Medewerker Nuon geŽlektrocuteerd

Martijn16, Ikke24, lt_baseline en konniekipke hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanochtend vroeg rond 04.30 uur is een medewerker van energiebedrijf Nuon om het leven gekomen door elektrocutie. Het 43-jarige slachtoffer, afkomstig uit Marken, overleed tijdens werkzaamheden aan een elektriciteitshuisje in Noord Beemster.

De man was met een collega bezig om een storing te verhelpen, toen er ineens een klap in het huisje ontstond waarbij de man dood neerviel.

De politie heeft de zaak in onderzoek.

Startcrashes horen erbij

Startcrashes horen erbij, dit zegt althans Williams coureur Ralf Schumacher

Startcrashes zijn volgens Ralf niet te voorkomen. Dit heeft volgens hem niks met de geldende reglementen of slecht zicht te maken maar komt het puur door het feit dat een coureur beslissingen moet maken in fracties van seconden.

Ook dit seizoen was een crash in het begin van een race cruciaal voor de eindstand van het WK. Rubens Barrichello, Kimi Raikkonen en Ralf Schumacher vielen uit na de megacrash in de eerste bocht op Hockenheim.
Overigens kreeg Ralf hier de schuld.

Over de start: "Het is moeilijk, het zicht is prima maar tijdens een start moet je cruciale beslissingen nemen in een periode van een paar seconden. Dat is niet altijd makkelijk. Dit soort situaties zullen zich blijven voordoen. Zeker aan het eind van een seizoen wil niemand dat sowieso gebeurd, maar het is bijna niet te voorkomen" aldus de jongste gebroeder Schumacher.

Haagse rel om 'alibiAli'

In de gemeenteraad van Den Haag is donderdagavond hooglopende ruzie uitgebroken tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA, vanwege een passage in het internetdagboek van PvdA-raadslid Marieke Bolle. Bolle geeft in het dagboek haar visie op een onlangs gepresenteerd integratieplan van de VVD, dat ze blijkens de tekst niet veel lijkt te vinden.

De passage waar de commotie over onstond betrof de betiteling van het VVD-raadslid Merdan Yagmur als 'alibiAli'. De van oorsprong Turkse VVD'er zou bij de opstelling van het stuk buitenspel zijn gezet, omdat hij er nooit mee zou hebben ingestemd, aldus Bolle: ''Een aardige jongen, op de lijst gezet om te laten zien dat de VVD helemaal niet discrimineert''.

De VVD eiste excuses van Bolle, maar die weigerde waarna de VVD-fractie snel een motie van afkeuring schreef. Bij de PvdA gaven verschillende fractieleden openlijk aan, dat ze afstand van Bolle namen. Alleen PvdA-fractievoorzitter H. Kool nam het voor Bolle op. Hij wees op de 'journalistieke vrijheid' die ieder heeft.

De VVD liet er geen twijfel over bestaan dat er zonder excuses een heel groot probleem was. Vervolgens bekende Bolle schoorvoetend dat ze de zaak 'betreurde'. Raadslid 'van onderwerp' Yagmur wilde toen weten of dŠt haar excuses waren?. Burgemeester Deetman redde haar uiteindelijk door in de chaos vast te stellen dat er 'sorry' was gezegd.

De omstreden passages zijn inmiddels uit het dagboek verwijderd.

Te veel juffen slecht voor jongens

Volgens ruim de helft van de studenten aan de lerarenopleiding is de oververtegenwoordiging van vrouwelijke docenten niet goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongens.

Dit werd geconcludeerd aan de hand van een onderzoek uitgevoerd door de Algemene Onderwijsbond (AOb). Ook minister Van der Hoeven (van onderwijs) zei zich afgelopen week in de Tweede Kamer zich zorgen te maken over de vervrouwelijking.

60% van de ondervraagde toekomstige leraren is negatief over de toename van het aantal vrouwen voor de klas. 13% meent dat er door de vervrouwelijking softies worden gekweekt en 45% geeft een antwoord als: "Kinderen hebben behoefte aan een voorbeeldfiguur".

Slechts 3% is van mening dat het goed is dat er meer vrouwen voor de klas staan, dit zou namelijk het machogedrag bij jongens verminderen. Bijna 40% stelt dat het niets uitmaakt, of de docent mannelijk of vrouwelijk is.

''NOS-Journaal links bolwerk''

In de Telegraaf luchten ex-medewerkers van het NOS-Journaal vandaag hun hart over wat zij noemen het ''linkse complot achter de schermen''. Zo zou de eindredactie opdracht hebben gegeven om van onze jongens in Irak ''geen helden te maken'', zou het nauwe banden hebben onderhouden met voormalig PvdA-leider Ad Melkert, en werd de opkomst van Fortuyn eerst doodgezwegen en werd hij later gedemoniseerd. Ook zou men een minachting hebben voor binnenlands nieuws: ''We zijn hier verdomme geen Hart van Nederland''.

Vooral de ontslagen Journaal-verslaggever Harm Roeland is hard in zijn oordeel. Hij noemt de opkomst van Fortuyn de splijtzwam. Zeker toen Den Haag-verslaggever Job Frieszo tijdens een uitzending het partijprogramma van de Centrum Democraten liet zien, om aan te tonen dat deze partij op een aantal punten hetzelfde zegt als Pim Fortuyn. Toenmalig hoofdredacteur Nico Haasbroek vond het ook niet kunnen en leverde kritiek. Roeland: ''Bijna iedereen op de redactie vond het optreden van Frieszo echter prima. Ik vond het schandelijk. Nico Haasbroek kwam alleen te staan in zijn kritiek op Job Frieszo''.

Bernard Tomlow, advocaat in Utrecht en juridische coach van verschillende Journaal-medewerkers zegt geen fan van Fortuyn te zijn geweest, ''maar hoe het NOS Journaal hem heeft behandeld, kan echt niet. Ze hebben hem gedemoniseerd. Meneer Frieszo stond concluderend te bekritiseren. Ze keken niet naar de feiten. Frieszo deed aan beeldvorming, inkleuring. Dat is iets heel anders dan een kritische houding. Had het Journaal naar de feiten gezocht, dan had het de grieven gevonden van de blanken in de oude wijken van de grote steden. Waarom is dat niet opgepakt? Dat heeft alles te maken met de leiding en de cultuur die er heerst: er worden politieke spelletjes gespeeld en de eigen posities zijn belangrijker dan het product''.

De linkse kleuring van de Journaal-redactie lijkt te worden versterkt door een schaduwverkiezing die vorig jaar op de redactie is gehouden. De uitkomst geeft een aardig beeld van de politieke voorkeuren van de medewerkers van het journaal van onze staatsomroep: de grootste partij is PvdA (48%), GroenLinks tweede (20%). De VVD krijgt 5% van de stemmen en de LPF slechts ťťn.

Hans Laroes, de huidige hoofdredacteur, erkent dat het NOS-Journaal een linkse traditie heeft: ''De journalistiek staat in zijn algemeenheid iets sympathieker tegenover GroenLinks dan de LPF. Bossen zijn leuker dan snelwegen, links is links en rechts is al snel extreemrechts. Ook bij het Journaal hebben we wel eens de neiging bijstandsfraudeurs zieliger te vinden dan accountants die de boel oplichten. Ik denk dat we bij het Journaal vluchtelingen wat zieliger vinden dan de mensen in de oude stadswijken, in ieder geval een jaar geleden nog''.

Toch ontkent Laroes dat het Journaal de opkomst van Fortuyn heeft laten liggen. Bovendien zegt hij dat er nu een nieuwe koers wordt gevaren op de redactie. In veel kritiek van voormalige medewerkers kan hij zich totaal niet vinden.

'Anti-katerpil flauwe kul'

De anti-katerpil RU-21 is een slim opgezette marketingcampagne, maar zal niet werken. Dat verklaarde arts en bijzonder hoogleraar farmacie Ivan Wolffers vanochtend op Radio 1 in de TROS-Nieuwsshow. Volgens de hoogleraar bevat de pil voornamelijk glucose en vitamine C.

Wolffers benadrukt dat de pil geen geneesmiddel is maar gewoon een voedingssupplement, anders had men de pil ook niet vrij mogen verkopen. De hoogleraar noemt de verhalen op de website van RU-21 lachwekkend: ''De KGB zou 25 jaar onderzoek hebben gedaan naar een anti-katerpil, alsof zo'n geheimedienst niets beter te doen heeft''.

Een kater is niets anders dan het negatieve gevolg van uitdroging door te veel drinken. Alcohol ontrekt vocht aan het lichaam (ook aan de hersenen) en zorgt voor een te lage glucose spiegel. Een paar suikerklontjes en veel water drinken hebben volgens de hoogleraar dan ook hetzelfde effect als een setje pillen; twintig stuks gaan 17,95 euro kosten.

Wolffers noemt de marketingcampagne rondom de pil ''goed gevoerd''. Een beetje mysterieus verhaal over Rusland en de KGB verzinnen, en de pil via een website op internet en horeca en kledingzaken verkopen. Een interessant aandoend verhaal over de werking doet de rest.

17-jarige krijgt drie jaar voor poederbrieven

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 17-jarige jongen uit Schotland is gisteren veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf omdat hij een poederbrief naar de Britse prins William had verstuurd. In de envelop zou het gif ricine hebben gezeten. Ook stuurde hij een brief naar Cherie Blair, de vrouw van de Britse premier. Zij ontving een flesje aromatherapie met daarin natronloog, een brandende soda.

Naast deze twee brieven stuurde de jongen nog 42 andere brieven naar verschillende personen en instanties, waaronder het Lagerhuis, Scotland Yard, het Britse ministerie van Binnenlandse zaken, het Schotse parlement en de BBC.

De jongen gaf voor de Hoge Raad in Edinburgh toe de brieven verstuurd te hebben. Een terroristische organisatie zou hem hier op voorbereid hebben.

Moeder gaf baby overdosis speed

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 31-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat CaliforniŽ heeft levenslang opgelegd gekregen voor doodslag. Zij gaf haar drie maanden oude zoontje een overdosis aan metamfetamine, oftewel speed.

Het jongetje kreeg de drugs via borstvoeding of flessen binnen. De moeder gebruikte de betreffende flessen soms om de drugs in te verstoppen.

Dode man gevonden in Roosendaal

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voorbijgangers hebben in het Emile van Loonpark in Roosendaal vrijdagmiddag een dode man op een bankje aangetroffen. Het gaat om een 29-jarige man uit het Belgische Mechelen.

De man was om ťťn uur 's middags nog levend gezien. Het is echter vrijwel zeker dat hij is overleden door een overdosis aan verdovende middelen. Gealarmeerde hulpdiensten konden niks meer voor de man doen.

Ophef in ItaliŽ om nep-Rolex

Een echte Rolex
botmans had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wat een horloge al niet voor ophef kan veroorzaken. Daar kwam de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, kort geleden achter. Hij kocht onlangs een namaak-Rolex op een markt in China. Doel van zijn bezoek was echter om te proberen de handel in namaak merkartikelen aan banden te leggen.

Helaas voor Frattini werd zijn aankoop van het nagemaakte horloge gezien door journalisten. De Italiaanse media zeggen zelfs dat de minister openlijk heeft toegegeven de aankoop te hebben gedaan. De Italiaanse krant La Repubblica liet het toen niet na om te stellen dat Frattini zich heeft gedragen als een "ordinaire toerist".
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.