Kruis in Italiaanse school mag weer

Een Italiaanse school mag weer een Christuskruis ophangen. Onlangs had een rechter bevel gegeven om een dergelijk kruis te verwijderen. De president van de rechtbank zei dat hij dat besluit heeft genomen omdat de Italiaanse minister van Justitie Roberto Castelli opdracht heeft gegeven tot een onderzoek naar de geruchtmakende gerechtelijke uitspraak.

De radicale moslimleider Adel Smith had geklaagd dat zijn zoontje op school tegen het kruis moesten aankijken. Hij wilde dat alleen aanvaarden als er ook een moslimsymbool naast kwam te hangen. De lagere rechter besloot daarop dat het kruis moest worden verwijderd. Dit zorgde voor grote opschudding in het voornamelijk Rooms-Katholieke ItaliŽ.

Politici en kerkleiders reageerden verbijsterd. Gematigde moslimleiders namen afstand van de opvatting van hun collega. Vandaag mengde ook de paus zich in de discussie. Hij waarschuwde dat het weghalen van symbolen uit het religieuze erfgoed de stabiliteit van de samenleving kan ondermijnen. Volgens hem is de rechtelijke uitspraak een gevolg van een verkeerde interpretatie van het principe van de gelijkheid van godsdienst.

Hoewel in ItaliŽ kerk en staat gescheiden zijn sinds 1984, is er een wet uit 1923 die kruisbeelden in elk klaslokaal en elke rechtszaal verplicht. Castelli startte een onderzoek naar de uitspraak. De minister zei, dat wanneer het vonnis is uitgesproken uit onkunde over de wet die van kracht is, of uit onwetendheid over de procedure, dit kan leiden tot strafmaatregelen.