Doden bij dag van Verzet in Irak

Irak Bij een bomaanslag in Mosul in het noorden van Irak zijn zeker twee Amerikaanse militairen gedood en twee anderen gewond geraakt. Het Amerikaanse bestuur in Irak is extra op zijn hoede voor aanslagen, vooral in Bagdad. Vandaag is het precies een half jaar geleden dat president Bush verklaarde dat het einde van de grote gevechtshandelingen in Irak voorbij waren.

Diverse landen, waaronder de Verenigde Staten en Australië hebben gewaarschuwd voor een bloedige dag vandaag, met name in Bagdad. Verwacht wordt dat coalitiedoelen, met name in de Iraakse hoofdstad Bagdad het doel worden van bomaanslagen.

De dag van Verzet valt samen in een week vol van geweld. Afgelopen zondag werd er een aanslag gepleegd op de Amerikaanse staatssecretaris van defensie, Wolfowitz. Hij overleefde deze aanslag. Maandag, met het begin van de Ramadan, was een dag vol van bomaanslagen. De dag begon met een aanslag vlakbij een gebied waar veel Buitenlanders verblijven. Even later werd er een bomaanslag op het Rode Kruis gepleegd. Bij andere aanslagen die dag kwamen Amerikaanse militairen om het leven. Ook de dagen erna waren er diverse aanslagen.

Ondertussen staat de regering van Bush onder steeds meer druk in eigen land. Directe aanleiding is hiervoor het beleid dat in Irak wordt gevoerd. Met name de CIA moet het hierbij ontgelden. Er is vooral kritiek, omdat er in Irak nog altijd geen massavernietigingswapens zijn gevonden.