'Anti-katerpil flauwe kul'

De anti-katerpil RU-21 is een slim opgezette marketingcampagne, maar zal niet werken. Dat verklaarde arts en bijzonder hoogleraar farmacie Ivan Wolffers vanochtend op Radio 1 in de TROS-Nieuwsshow. Volgens de hoogleraar bevat de pil voornamelijk glucose en vitamine C.

Wolffers benadrukt dat de pil geen geneesmiddel is maar gewoon een voedingssupplement, anders had men de pil ook niet vrij mogen verkopen. De hoogleraar noemt de verhalen op de website van RU-21 lachwekkend: ''De KGB zou 25 jaar onderzoek hebben gedaan naar een anti-katerpil, alsof zo'n geheimedienst niets beter te doen heeft''.

Een kater is niets anders dan het negatieve gevolg van uitdroging door te veel drinken. Alcohol ontrekt vocht aan het lichaam (ook aan de hersenen) en zorgt voor een te lage glucose spiegel. Een paar suikerklontjes en veel water drinken hebben volgens de hoogleraar dan ook hetzelfde effect als een setje pillen; twintig stuks gaan 17,95 euro kosten.

Wolffers noemt de marketingcampagne rondom de pil ''goed gevoerd''. Een beetje mysterieus verhaal over Rusland en de KGB verzinnen, en de pil via een website op internet en horeca en kledingzaken verkopen. Een interessant aandoend verhaal over de werking doet de rest.