Koudste oktobermaand in 30 jaar

Oktober was zeer koud, zeer zonnig met een normale hoeveelheid neerslag. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het KNMI.

Normaliter bedraagt de gemiddelde temperatuur in oktober 10,3 graden. Afgelopen maand was dit slechts 7,5 graden. Oktober 2003 komt hiermee op de vijfde plaats op de ranglijst van koudste oktobers.

In De Bilt kwam de temperatuur op acht dagen onder het vriespunt. Gemiddeld vriest het slechts één dag in oktober. In het oosten van het land werd plaatselijk het dubbele aantal vorstdagen gehaald. Op 24 oktober kwam de temperatuur in Twente (na correctie), op -8,5 graden uit. Dit is een evenaring van de koudste temperatuur in Nederland ooit in oktober. Bijzonder die dag was ook de sneeuwval in het land, wat sinds 1975 niet meer zo vroeg in het jaar gebeurde. Plaatselijk kwam een sneeuwdek van enkele centimeters tot stand.

In De Bilt viel tachtig milimeter neerslag, tegenover 78 normaal. Daarnaast scheen de zon veel, 150 uur (normaal 105).

Of een koude oktober een voorbode is van een koude winter met veel sneeuw , is nog maar de vraag. Veel volkswijsheden geven het tegendeel aan: een koude oktobermaand is de voorbode van een milde winter. Toch heeft het verleden al een paar keer uitgewezen dat dit niet het geval hoeft te zijn. Dat is dus nog afwachten.

_
Relevante links:

Oktoberkou in cijfers
Index winter 2004
Oktober samengevat door weer.nl