Bisschoppen twijfelen over Turkije in EU

De eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie werpt bij de Europese bisschoppen nogal wat bedenkingen op. Dat bleek gisteren tijdens een conferentie van de 'Raad van Europese bisschoppen' in Brussel.

Volgens de Rotterdamse bisschop A. van Luyn, vice-president van de raad, is Turkije een apart geval: ''Het heeft een heel andere cultuur, vooral ten oosten van de Bosporus. In het islamitische land worden christenen en Koerden kritisch behandeld''. Formeel hebben de geestelijken geen oordeel over het land. ,,Het is niet aan ons om erover te beslissen. Maar dat we twijfels hebben is wel duidelijk'', aldus Van Luyn.

In een eventuele toetreding van OekraÔne en het Europese deel van Rusland tot de Europese Unie zien de bisschoppen meer heil: Die landen hebben veel meer Europese historie en cultuur dan Turkije, vinden de kerkleiders.

De bisschoppen deden verder opnieuw een oproep aan regeringsleiders om in de pre-ambule van de grondwet naar het christendom te verwijzen. Die vermelding moet de christelijke wortels van Europa bevestigen.