FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 augustus 2001

PIN automaten op Malta doen het weer

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De pinautomaten op Malta, die sinds vorige week woensdag kapot waren, doen het weer. Dinsdagochtend konden onder meer honderden Nederlandse toeristen weer geld uit de muur halen, meldt de verantwoordelijk reisleidster voor Neckermann Reizen op Malta.

Houders van creditcards konden maandag al geld halen bij de bank. Met een gewone bankpas met een 'Maestro'-teken erop, was het echter niet mogelijk op de ouderwetse manier aan het loket geld op te nemen.

Vele honderden Nederlandse toeristen op Malta kwamen in de problemen doordat ze sinds woensdag geen geld meer konden pinnen. Door een storing deden de pinautomaten het niet meer. Ook met creditcards kon niet betaald worden.

Volgens het Maltees Bureau voor Toerisme is het probleem veroorzaakt door een forse storm, waarbij het veel bliksemde. Waarschijnlijk is daardoor een storing ontstaan in het computersysteem. Volgens een woordvoerster waren er experts uit het buitenland naar Malta gekomen om het probleem op te lossen.

Zie ook:
Toeristen lijden honger door pinstoring

Levenslang voor 16-jarige moordenaar

dafunlovincriminal had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse rechter heeft een 16-jarige jongen tot levenslang veroordeeld wegens de moord op 4 familie-leden. De jongen schoot z’n ouders, z’n broertje van 11 en z’n zus van 18 dood, nadat ontdekt werd dat hij z’n zus stiekem gefilmd had in de douche.
De jongen dumpte de lijken 100 kilometer verderop in de staat Washington. Voor hij de lijken dumpte verkrachtte de jonge dader het lichaam van z’n dode zus.

De rechter noemde de jongen ‘een monster’ en veroordeelde hem tot de zwaarst mogelijke straf. Door z'n jonge leeftijd ontsnapt hij aan executie. In de staat Washington kunnen minderjarigen niet veroordeeld worden tot de doodstraf.

10% van de US scholieren verkracht

MahRain had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een enquete onder 81,247 middelbare scholieren in de Amerikaanse staat Minnesota, toonde aan dat 10% van de meisjes was verkracht danwel aangerand tijdens afspraakjes.
Onder de jongens lag dit percentage de helft lager.

De resultaten staven die van eerdere onderzoeken en tonen tevens aan dat de slachtoffers vaker zelfmoordneigingen of eetstoornissen hebben.
De onderzoeksresultaten moeten aantonen dat het noodzakelijk is dat kinderen worden voorgelicht over 'daten' en dat er een betere begeleiding nodig is.

Man legt 112-centrale plat

DuchessX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 61-jarige man uit Eindhoven is zondag opgepakt omdat hij in een uur tijd zestig keer de alarmlijn 112 lastig had gevallen met onzinteksten.
De 112-centrale raakte daardoor overbelast. De man is gearresteerd en naar een psychiatrisch opvangcentrum overgebracht. Hij vertelde door de telefoon voortdurend dingen over de Tweede Wereldoorlog. Eind mei was hij na tachtig telefoontjes overigens ook al een keer opgepakt.

Turkije en Griekenland willen samen EK 2008

De Turkse en de Griekse bond hebben besloten om zich gezamenlijk kandidaat te stellen voor de organisatie van de strijd om de Europese titel in 2008.

De organisaties tekenden in Istanbul een overeenkomst waarin de kandidatuur werd bekrachtigd. Beide landen leven al decennia lang op gespannen voet over tal van zaken als het eiland Cyprus. Een kwestie over eilanden leidde in 1996 bijna tot een oorlog tussen EU-lid Griekenland en kandidaat EU-lid Turkije. Woordvoerders van de bonden spraken naar aanleiding van de kandidatuur van een "historisch feit dat een boodschap moet zijn voor de wereld".

Dutchtone blokkeert web-SMS berichten

Kayuk + de_beul + snow_powder hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dutchtone heeft besloten geen SMS-berichten meer te accepteren die verstuurd worden vanaf websites. De reden zou netwerkproblemen zijn. De maatregel van Dutchtone heeft tot gevolg dat alle klanten van het telecombedrijf (zowel abonnementhouders als prepaidbellers) geen sms-berichten meer kunnen ontvangen die via (internationale) websites gestuurd worden. SMS-jes die vanaf mobiele telefoons verstuurd worden, worden wel gewoon geaccepteerd.

Overbelasting

Mogelijke overbelasting van het netwerk wordt door Dutchtone als de belangrijkste reden voor het besluit genoemd. "In juli van dit jaar ondervonden wij grote hinder van de overbelasting van de netwerken van partners in het buitenland, waardoor mensen niet meer konden bellen. Een van de mogelijke oorzaken van de overbelasting was bulk-SMS die via deze netwerken naar ons verstuurd werd", zegt Hugo van Bergen van Dutchtone. "Om verdere overbelasting van ons eigen netwerk te voorkomen, hebben we besloten dit soort SMS-berichten niet meer te accepteren."

Berichten die via websites als mtnsms.com of HotSMS naar Nederlandse mobiele telefoons verstuurd worden, vinden veelal hun weg naar Nederland via buitenlandse operators. Dat kunnen ook telecombedrijven zijn waar Nederlandse telecommaatschappijen geen overeenkomst mee gesloten hebben.

Het sturen van SMS-berichten heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Alleen al in juni van dit jaar werden er wereldwijd zo'n 20 miljard SMS-berichten verstuurd van en naar GSM-telefoons.

Voor de telecombedrijven is het versturen van SMS-berichten door klanten een belangrijke inkomstenbron. De afgelopen jaren zijn de kosten van het sturen van een sms-bericht nauwelijks gedaald, terwijl de kosten voor telefoneren wel lager geworden zijn. "Maar de SMS-berichten die via de websites naar onze klanten gestuurd worden, leveren ons op dit moment geen inkomsten op terwijl het ons wel netwerkcapaciteit kost", zegt Van Bergen.

De buitenlandse telecombedrijven verdienen vaak wel aan het versturen van SMS-jes via websites. Van Bergen voorspelt dat binnen afzienbare tijd de Nederlandse telecombedrijven een vergoeding zullen gaan vragen aan dit soort websites voor de gederfde inkomsten.

Concurrentie

Telecombedrijf Ben is niet van plan SMS-berichten van websites te gaan blokkeren voor haar klanten. "Wij proberen juist het SMS-gebruik te stimuleren. Wij zijn als telecombedrijf gebaat bij een toename van het SMS-verkeer. Of dit nu vanaf een website komt of vanaf een mobiele telefoon", zegt Henny van der Heiden, woordvoerder van Ben. "Als een Ben-abonnee een sms-jes vanaf een website ontvangt, kan dat alleen maar weer een reactie terug oproepen."

Het is nog onduidelijk wat het standpunt van de overige Nederlandse mobiele telecombedrijven is. Zij waren vandaag niet voor commentaar bereikbaar.

Internet Explorer 6 is uit

Sinds vandaag is bij Microsoft de nieuwste versie van Internet Explorer te downloaden. Het gaat om versie 6.0. Versies voor Windows 98, Windows 98SE, Windows Millennium, Windows NT Workstation 4.0 en Windows 2000 Professional.
In het nieuwe Windows XP besturingssysteem zit v6.0 al ingebakken.

IE6 is gratis te downloaden en lijkt op het eerste gezicht een stuk sneller en stabieler dan zijn voorganger.

Vrouw aangevallen door vleermuizen

Een Oostenrijkse vrouw kreeg de schrik van haar leven toen ze 's nachts haar voorraadkamer in wilde om wat te snacken te pakken.
Toen ze de deur opende werd ze belaagd door meer dan 100 vleermuizen, aldus politie.

Vier experts en een politiebeambte bevrijdden uiteindelijk de onfortuinlijke beestjes, die door een duivennet op de binnenplaats van het appartementencomplex gevangen waren geraakt. Door een open raam waren ze uiteindelijk in het appartement van de vrouw verzeild geraakt.

Putten: Onderzoek inzake dood jong meisje

De recherche onderzoekt dinsdag opnieuw de omgeving van Strand Nulde bij Putten waar maandagmiddag het lichaam van een nog onbekend jong meisje is gevonden. De politie hoopt zo meer te weten te komen over het meisje, dat rond het middaguur door bezoekers in het water werd gevonden. De noodopvang voor asielzoekers op Strand Horst en een nabijgelegen camping worden in het onderzoek meegenomen.

Maandag heeft de politie vanuit een helikopter foto's van de omgeving gemaakt en zijn delen van het strand afgezet voor sporenonderzoek. Volgens de politiewoordvoerder is het wachten op het sectierapport, dat meer duidelijkheid moet geven over de identiteit van het meisje en de doodsoorzaak. Hoe oud het meisje is en hoe lang zij in het water heeft gelegen, is nog niet bekend. De politie zegt dat het, voorzover waarneembaar, een blank meisje is. Er is geen sprake van een overeenkomst met mensen die bij de politie als vermist bekend staan. De politie sluit een misdrijf niet uit.

Teknival-gangers plunderen benzinestations

Bezoekers van de Teknival-party aan het Veerse Meer hebben de politie gisteren handenvol werk bezorgd. De illegale party verliep zonder ongeregeldheden, maar met een aantal terugkerende feestgangers had de politie echter veel problemen.
Een groep van 150 tot 300 Teknival-gangers, veelal uit het buitenland afkomstig, plunderde gisteravond tussen zes uur en half zeven het Esso-benzinestation De Wouwse Tol langs de A58 tussen Bergen op Zoom en Roosendaal.

Ze tankten zonder te betalen en pleegden diefstallen in de shop. Geschatte schade: 10.000 gulden. Vernield werd er niets. De acht uitgerukte politiemensen stonden machteloos tegenover de grote groep. Korte tijd werden het pompstation en het parkeerterrein afgesloten, maar het ontbrak de politie aan menskracht om de dieven te bekeuren. De feestgangers konden zonder bekeuring en met de gestolen spullen gewoon verder rijden.

Plunderende partygangers

Ook een tankstation aan de A17 ter hoogte van Zevenbergen kreeg te maken met plunderende partygangers, die het met name op snoepgoed en frisdrank gemunt hadden. Bij benzinestations langs de A58 bij Gilze en Rijen en Roosendaal hielden zich eveneens groepjes jongelui op. Het Shell-station op Hazeldonk-West langs de A16 besloot in allerijl zijn deuren te sluiten. Net als McDonald's. Politieagenten blokkeerden de afrit.

Eerder die dag eindigde de illegale houseparty aan het Veerse Meer zonder problemen. Twee pelotons ME en twaalf bereden agenten hoefden niet daadwerkelijk in actie komen bij de aftocht van 2000 feestvierders, die zaterdagavond op recreatieterrein De Piet arriveerden nadat ze van het industrieterrein Moerdijk waren verjaagd. Burgemeester D. van der Zaag van Goes besloot het illegale feest tijdelijk te gedogen omdat hij problemen voorzag als de groep opnieuw zou worden verjaagd.

Woede op stationsgebouw gekoeld

Weggestuurde bezoekers van het verboden feest in Moerdijk koelden zondagavond hun woede op het leegstaande stationsgebouw van Lage Zwaluwe. Met straatklinkers werden ruiten, deuren, toiletten en de rest van het stationsinterieur vernield. Geen ruit bleef heel.
"Het was een verschrikkelijk kabaal", aldus een bewoner van Zevenbergschen Hoek die ooggetuige was omdat hij net iemand naar de trein bracht. "Ze waren met z'n zessen buiten bezig en er zaten er nog een stuk of wat binnen."

Paars komt met politiek-testament

Wil Nederland in de toekomst het hoofd blijven bieden aan de kosten van de vergrijzing, dan moet een aantal knelpunten worden opgelost. Zo moet de arbeidsproductiviteit, internationaal gezien nogal laag, omhoog, evenals het aantal hoger opgeleiden. Ook moeten mensen langer blijven werken. Nu ligt de gemiddelde pensioenleeftijd op 61 jaar.

Dat staat te lezen in de Verkenningen, een vrijblijvend stuk waarin het Paarse kabinet, een jaar voor de verkiezingen, beleidslijnen uitzet voor de toekomst. Premier Kok, die spreekt over een "uniek stuk", bepleit in het testament ook een herbezinning op de rol van de overheid.

Wederom een slachtpartij in Algerije

Gewapende islamitische rebellen hebben bij de Algerijnse stad Mascara zeven leden van een familie en twee boeren vermoord. Dat meldden Algerijnse kranten dinsdag. Een familielid, een jonge vrouw, heeft de slachtpartij in de nacht van maandag op dinsdag overleefd. Ze is zwaargewond.

De daders schoten de slachtoffers eerst neer, waarna ze iedereen de keel doorsneden.

Het was de derde moordpartij in twee weken in de Mascara-regio. Vorige week woensdag vielen bij een aanval zeventien doden.

Brommerrace leidde tot dodelijk ongeval

Een dodelijke ongeluk zondagochtend op de Mensonidesweg in het Noord-Hollandse Hensbroek is het gevolg geweest van een onderlinge wedstrijd met opgevoerde crossbromfietsen. De twee deelnemers kwamen daarbij met elkaar in botsing. Ook werd een passerende fietser geraakt.

De verongelukte Albert Klaver (17) uit Obdam en de twee andere slachtoffers, van wie er een nog in levensgevaar verkeert, bezochten een feest. De jongeren zijn na de trialwedstrijd, die zaterdagavond op verschillende locaties in Hensbroek plaatshad, zelfstandig op hun onverlichte brommers de krachten gaan meten. Zij reden daarbij zonder helm in tegenovergestelde richting op de donkere polderwegen rond het dorp. De politie heeft geen ademanalyse uitgevoerd.

Tragisch

Burgermeester Van Beelen werd rond twee uur geïnformeerd over het feit dat er zich in zijn gemeente een ernstig ongeval had voorgedaan waarbij jongeren betrokken waren. Hij spoedde zich hierna naar het dorpshuis d'Oude School, waar de andere feestgangers en familieleden de eerste emoties verwerkten. ,,Het was een tragische situatie. De vertwijfeling was groot. Binnen enkele uren waren er ook medewerkers van de stichting Slachtofferhulp aanwezig om de gevoelens te kanaliseren.''
De burgemeester heeft vanmiddag een gesprek met de leiding van de trialwedstrijd. Hij wil weten in hoeverre dit evenement een relatie heeft met het noodlottige ongeluk in Hensbroek. Wel stelt Van Beelen dat de gemeente voor de trialwedstrijd een vergunning had afgegeven.

Weiland

Volgens Piet van der Gragt, voorzitter van de organiserende motorclub, heeft het sportevenement niets te maken met de botsing. ,,De jongeren waren bezoekers van een feest, dat plaatshad op een weiland langs de Mensonidesweg. Dat wordt al gedurende enkele jaren gehouden, steeds aan het einde van de zomervakantie. De jongens vinden het leuk om een tent te zetten vlakbij een van de trials uit de wedstrijd. Maar dit gaat helemaal buiten ons om. Dat neemt natuurlijk niet weg dat dit een slag is voor de dorpsgemeenschap.''

Chabot schrijft nog 2 boeken over Brood

Dichter-performer Bart Chabot schrijft nog twee boeken over zijn vriend, muzikant en kunstenaar Herman Brood, die in juli met een sprong van het Amsterdamse Hilton zelfmoord pleegde. Dat heeft uitgeverij Nijgh & Van Ditmar bekendgemaakt.

Na 'Broodje gezond' (1996) en 'Broodje Halfom' (2001) verschijnen in september 2002 'Brood en Spelen' over een theatertournee die Brood, Chabot en Jules Deelder maakten tussen 1998 en 2000, en in 2003 'Broodje Springlevend' over het laatste levensjaar van Brood.

Chabot volgde Herman Brood meer dan 10 jaar. Hij verzamelde honderden cassettebandjes, tikte die uit en monteerde die tot wat zijn uitgeverij aanprijst als een 'hilarische en ontroerende schelmenroman' in vier delen. Van 'Broodje Gezond' zijn meer dan 50.000 exemplaren verkocht, van 'Broodje Halfom', dat inmiddels een vierde druk beleefd, meer dan 30.000. "Ik moet zeggen, sommige passages kwamen me bekend voor", was Broods reactie tegen Chabot na het verschijnen van het eerste deel. Tegelijk met 'Brood en Spelen' wordt ook een film uitgebracht over de theatertournee: 'Van God Los'.

Amsterdam minder geliefd bij studenten

Amsterdam is haar aantrekkingskracht op studenten aan het verliezen. Dat zegt de rector magnificus Teade Sminia van de Vrije Universiteit.

De gemeente zou volgens de rector veel meer moeten investeren in studentenhuisvesting. Een mening die door de woningbureaus voor studenten wordt ondersteund. Uit protest tegen het woningbeleid van de gemeente waren zij maandag gesloten. De rector magnificus gaat bij de gemeente pleiten voor een Masterplan om de studentenhuisvesting te verbeteren. "Wat de gemeente nu doet is als een druppel op een gloeiden plaat."

Vice-premier Aziz in ongenade bij Saddam

De Iraakse vice-premier Tarek Aziz is bij president Saddam Hussein in ongenade gevallen. Hij dreigt slachtoffer te worden van de strijd om de macht binnen het regime, schreef de Arabische krant Al-Hayat dinsdag.

Dat Aziz onder zware pressie staat, blijkt onder meer uit het feit dat Saddam hem heeft opgezadeld met vier adviseurs die hem op de vingers zullen kijken bij zijn contacten met vertegenwoordigers van andere landen.

Tarek Aziz, die van 1983 tot 1991 minister van Buitenlandse Zaken was, ligt onder meer onder vuur wegens zijn 'te lakse houding' tegenover Frankrijk wat betreft het VN-embargo tegen zijn land. Het werkelijke doel van de actie tegen Aziz is volgens Al-Hayad het vergroten van de machtspositie van Saddams zoon Qusay, die Saddam kennelijk als opvolger naar voren wil schuiven.

Saddam zou vinden dat Aziz te veel voorrechten geniet. Om de druk op Aziz te vergroten, hebben Qusay en zijn oudere broer Uday vorige maand een zoon van de vice-premier laten opsluiten op verdenking van corruptie, meldde Al-Hayat verder. Hij zou zich door buitenlandse bedrijven hebben laten betalen voor contracten voor het herstel van de elektriciteitssector in Irak.

Bomexpert zwaar gewond bij kofferexplosie

Een bomexpert van het Explosieven Opruimings Commando (EOC) is in de nacht van maandag op dinsdag ernstig gewond geraakt in Rotterdam doordat een verdacht koffertje tijdens onderzoek ontplofte. De man is opgenomen in het ziekenhuis. Volgens een politiewoordvoerder zal hij mogelijk een deel van zijn onderarm moeten missen.

In verband met het incident heeft een arrestatieteam post gevat voor een woning in de Paradijslaan, in de wijk Crooswijk. Omliggende panden zijn uit voorzorg ontruimd. Er wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van verdachten of explosieven in de woning.

Eerder in de nacht, even na 02.00 uur, had de politie poolshoogte genomen na melding van een ruzie in de Paradijslaan. Toen agenten kwamen aanrijden, zagen ze nog net een auto wegrijden. Na een korte achtervolging reed de auto tegen een paal, waarna de bestuurder zich rennend uit de voeten maakte. Op de achterbank van de verlaten auto zagen agenten een vuurwapen liggen.

Verdacht

De auto werd voor onderzoek naar een hal aan de Boezembocht gesleept. Na een eerste onderzoek door Bureau Wapens en Munitie van de politie werd besloten experts van het EOC uit Culemborg op te roepen. Die inspecteerde het voertuig en haalde een verdacht koffertje voorzichtig uit de auto. Even later ontplofte het koffertje, waarbij de EOC'er gewond raakte.

Volgens de politie was dinsdagochtend nog onduidelijk of de betrokken bomexpert had geprobeerd het koffertje te openen of dat het spontaan is geëxplodeerd.

Van ontucht verdachte werkt met kinderen

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Directeur Hans van O. van het instituut voor hoogbegaafde kinderen Facta, die vanwege ontucht met minderjarigen door de rechtbank tot twee jaar celstraf is veroordeeld, is tot ontsteltenis van de ouders van zijn leerlingen gewoon weer aan het werk op zijn instelling.

De omstreden directeur, die van de rechter bovendien geen contact meer mag hebben met minderjarigen, is in afwachting van zijn hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank weer aan de slag gegaan op zijn instituut. "Facta draait gewoon door", zegt Van O. aan de telefoon. Hij zat ruim zeven maanden in voorarrest voordat hij vorige maand naar huis kon. Het beroep dient in december.

Germa Westdijk uit Almere, die twee dochters op het instituut van Van O. in Nieuwkoop heeft gehad, is in alle staten. "Hij zit er gewoon weer", vertelt ze boos. "Ik kreeg van het weekeinde een rekening en nieuwe inschrijfformulieren van hem in de bus. Toen ik gisterochtend opheldering wilde vragen, kreeg ik hem gewoon aan de lijn. Ik heb meteen opgegooid want ik wil niets meer met die man te maken hebben."

De Almeerse, wier dochters de omstreden directeur overigens geen haar heeft gekrenkt, vindt het feit dat Van O. weer op zijn instituut werkt vooral schandalig ten opzichte van de nietsvermoedende nieuwe klanten van de instelling. "Als je niets weet, stuur je wel mooi je kinderen naar de engerd toe."

Directeur van O., die ook terechtstond vanwege het bezit van kinderporno, bestempelt de beschuldigingen dat hij met twee minderjarige meisjes ontucht zou hebben gepleegd, als "onzin." Wel erkent hij dat hij naaktfoto's heeft gemaakt van een minderjarig meisje.

Een woordvoerster van het openbaar ministerie betreurt het dat de Facta-directeur weer aan het werk is. "Dit is natuurlijk niet de bedoeling van de rechter. Maar ik vrees dat er niets tegen te doen is", zegt zij. "Juridisch staat hij in zijn recht. Gelukkig dient het hoger beroep nog dit jaar."

Sean Penn haalt uit naar Hollywood

Sean Penn, die al een reputatie als rebel heeft, haalde in Edinburg tijdens de Britse première van zijn nieuwe film 'The Pledge' vernietigend uit naar commercieel Hollywood. Volgens hem zijn veel filmmakers bezig hun publiek te verraden door films te maken waarvan ze weten dat ze regelrecht naar de vuilstorthoop kunnen. Op deze manier is Hollywood bezig de samenleving te verkrachten.

Hoewel hij zelf nog wel binnen het netwerk van Hollywood werkt om zijn films gefinancierd te krijgen, zou hij het liefst eigelijk niets meer met de studio´s en filmbonzen te maken willen hebben. "Hollywood is veel te hersenloos geworden en er worden alleen nog films gemaakt die goed zijn omdat ze veel geld opbrengen."

Penn heeft nu vooral zijn hoop gevestigd op de nieuwe generatie mensen. Volgens hem hebben die in Seattle en Italië laten zien dat ze niet langer van plan zijn zomaar te slikken wat hen door de grote corporaties wordt voorgeschoteld.

Reusachtig record voor Kabouter Plop?

De Kabouterdans van Kabouter Plop staat voor de 39ste week genoteerd in de Mega Top 100. Daarmee nadert de single het record van langst genoteerde single, dat wordt gedeeld door Henk Westbroek en City To City. Hun respectievelijke singles Zelfs Je Naam Is Mooi en The Road Ahead (Miles Of The Unknown) stonden beide 41 weken genoteerd in de Mega Top 100.

In het overzicht van langst genoteerde singles in de Mega Top 100 komt de Kabouterdans nu op een derde plaats terecht, een plek die het deelt met Jody Bernals Que Si Que No. Van de Kabouterdans zijn in Nederland al meer dan 40.000 singles verkocht, wat goed is voor goud.

Einde gefabriceerde popacts?

die nu nog aan de top van de hitlijsten staan, zullen meer en meer terrein verliezen door internet.

Dit meldt kunstspecialiste Julia Payne in een rapport dat is gepubliceerd door de onafhankelijke onderzoeksorganisatie Policy Studies. Acts als Atomic Kitten, K-otic en Steps hebben volgens haar slechts succes omdat ze worden bijgestaan door de marketingmachines van de platenindustrie.

Volgens Payne brengt internet vele muziekgenres dichtbij platenkopers, die op die manier hun eigen smaak gaan volgen. 'Bands promoten zichzelf op het net, sommige met onverwachte vindingrijkheid en die bereiken daarmee met minimale kosten een groot publiek', aldus Payne. Verder wordt de Britse formatie Radiohead genoemd als een goed voorbeeld van een band die groot succes heeft in de Verenigde Staten dankzij internet.

Dode Zee bijna dood

De Dode Zee is ten dode opgeschreven. Natuurbeschermers geven het unieke gebied nog 50 jaar, want het waterpeil in de Dode Zee daalt jaarlijks bijna een meter. Als de waterspiegel in dit tempo blijft zakken, blijft er waarschijnlijk uiteindelijk slechts een klein meer over, zegt natuurbeschermer Friends of the Earth.

Milieuorganisaties wijzen erop dat 70 procent van het water dat normaal gesproken naar de zee stroomt nu wordt omgeleid vanwege waterschaarste in Jordanië en Israël. Daar komt bij dat door mineralenwinning in het gebied het natuurlijk evenwicht wordt verstoord. "De Dode Zee is de afgelopen dertig jaar 25 meter minder diep geworden. Ongeveer eenderde van oppervlakte is uitgedroogd en de lengte van de zee is ondertussen afgenomen van 80 tot 50 kilometer."

Friends of the Earth voert daarom de komende achttien maanden campagne in Jordanië, Israël en de Westelijke Jordaanoever die aan de zee liggen. De Europese Unie steunt de actie die ook wereldwijd de aandacht moet vestigen op de slechte situatie van de Dode Zee. De natuurbeschermers streven ernaar het water bij de Verenigde Naties geregistreerd te krijgen op de werelderfgoedlijst.

Deeplinken naar Trouw mag van PCM

Voortaan is iedereen welkom om te deeplinken naar het nieuws op de Trouw-site, waarbij Trouw het makkelijk maakt door de benodigde html-code op de eigen site aan te bieden. Ruim een jaar geleden was het Trouw-uitgever PCM dat de deep-link activiteiten van Kranten.com middels een kort geding probeerde te verbieden. Het argument was toen dat deeplinken inbreuk maakt op de auteursrechten. Trouw internetmanager Rob Jan de Heer zegt daarover: "Je moet onderscheid maken tussen PCM en Trouw. Het was toen ook al niet het beleid van Trouw om deeplinken te verbieden. Er was protest van Trouw tegen het kort geding, dat werd vanuit Trouw dan ook niet gesteund."

Wordt deeplinken nu wel door PCM toegestaan? De Heer: "Blijkbaar is het beleid van PCM dat deeplinken nu wel mag, dus dat beleid is wellicht veranderd. Maar dat kun je het beste aan PCM zelf vragen."
Volgens PCM-woordvoerder Gerbert van Genderen Stort is dat beleid in zoverre veranderd dat PCM niet tegen deeplinken is zolang het bedrijf "zelf kan bepalen hoe dat gaat". Hij legt uit: "Wij zijn ertegen dat deeplinken naar onze content door anderen geregeld kan worden, zoals Kranten.com dat vorig jaar op eigen initiatief deed. Maar als Trouw wil laten deeplinken naar hun eigen content, dan hebben wij daar geen bezwaar tegen." Ook als Trouw iedereen, zonder uitzonderingen, uitnodigt om naar hun content te linken, zodat PCM daar evenmin controle over heeft? Van Genderen Stort: "Trouw is eigenaar van de Trouw-content, dus als zij daar voor kiezen dan mogen zij dat."
Wat wil Trouw met deze actie bereiken?
Trouw internet manager De Heer: "Het is een service voor internetgebruikers in het algemeen en Trouw-abonnees in het bijzonder. Vanuit deze laatste groep kwamen er steeds meer vragen om het Trouw-nieuws ook op hun eigen sites te kunnen aanbieden. We waren het dan ook al een half jaar van plan maar het bleef een beetje liggen. Daarnaast kostte het wat tijd om de achterliggende techniek te testen."

Blijkens de tekst in het persbericht en op de Trouw-site wordt iedereen uitgenodigd om te deeplinken. Er worden geen uitzonderingen genoemd, noch is er sprake van enige gebruikersvoorwaarden. Betekent dit dat uitbaters van sex-sites of extremistische sites ook welkom zijn om te linken naar het Trouw-nieuws? De Heer: "Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten, we vragen dan ook om te registreren, en als we merken dat het soort eerdergenoemde sites van onze service gebruik maakt, dan gaan we in contact treden."

De registratie bestaat uit niet meer dan drie vragen die niet naar waarheid ingevuld hoeven te worden. Het invullen van een paar fictieve namen volstaat om de kant-en-klare deeplink-code te krijgen. De Heer: "Volgens de rechter mag iedereen deeplinken, daarom is er geen disclaimer van ons." Maar op de Trouw-site wordt ook nadrukkelijk gezegd dat het is toegestaan om de Trouw-koppen "volledig aan te passen aan uw eigen vormgeving". Dus wie dat wil mag de Trouw-koppen versieren met bijvoorbeeld doodskoppen? De Heer: "De rechter heeft nu eenmaal bepaald dat deeplinken mag. Kijk, de tekst wijzigen mag niet, maar het lettertype of de kleur, dat mag allemaal wel veranderd worden. Als iemand nog meer veranderingen wil aanbrengen, dan kunnen wij dat niet verbieden. Wij zien dan ook geen gevaar in het nu door ons gebruikte systeem, maar als meer mensen zoals u gaan reageren, dan moeten we misschien inderdaad toch een soort gebruikersvoorwaarden gaan invoeren."

Jarige Linux schopt nog steeds tegen Gates aan

Het is oneerlijk verdeeld in de computerbranche. Microsoft heeft, mede door agressieve marketing, bijna de volledige markt in handen. Concurrenten hebben hierdoor geen kans zich in de lucratieve markt te mengen. Maar het jarige besturingssysteem Linux blijft grootmacht Microsoft bijbenen en loopt zelfs op Bill Gates' geesteskindje in.

De 21-jarige Fin Linus Torvalds postte op 25 augustus 1991 een bericht in een nieuwsgroep of iemand wilde kijken naar een programmaatje dat hij had geschreven op basis van het besturingssysteem Unix dat in 1969 werd gemaakt. Het betekende de geboorte van Linux. Het OS (operating system) wordt vooral gebruikt om servers te besturen en is een geduchte concurrent van Microsoft Windows. Consumenten gebruiken het maar mondjesmaat.

Onbekend maakt onbemind
De reden daarvoor is dat de jarige Linux onbekend is bij het grote publiek. Hooguit heeft men er 'wel eens van gehoord'. Een andere veel gehoorde klacht is dat Linux ingewikkeld is. Windows, het OS van Microsoft, blinkt uit in ikoontjes en is mede daardoor gebruiksvriendelijk. Daarnaast zijn er bijna geen spellen te draaien op Linux.

Via het 'open source'-principe kan iedereen de broncode van Linux bekijken en vervolgens naar eigen inzicht aanpassen en verbeteren. Een van de voorwaarden is dan wel dat het niet commercieel geëxploiteerd mag worden. Hierdoor zijn er op het internet meer dan zestig verschillende versies van Linux beschikbaar. Ook is de software te koop in de computerwinkel, de prijs is vele malen lager dan Microsoft-software.

'Kankergezwel'
Het Amerikaans bedrijf voelt de hete adem van Linux in de nek. Tijdens een bijeenkomst noemde de Microsoft-topman Steve Ballmer Linux een "kankergezwel". De scherpe uitlatingen worden dan ook gezien als een poging om de alleenheerschappij te behouden. Of dat zal lukken is de vraag. Op dit moment heeft Linux in het bedrijfsleven al een marktaandeel van 27 procent. Dat is nog maar 14 procent minder dan Microsoft.

Hoe het het tien jaar oude Linux het in de toekomst vergaat is onduidelijk. Het krijgt de laatste tijd tegenslagen te verduren. Computerbouwer Dell maakte een paar weken geleden bekend Linux niet meer aan te bieden voor computers die hij via internet verkoopt. Dell trok zich ook terug uit uit Eazel, een softwarebedrijfje dat een gebruiksvriendelijke interface wilde maken voor Linux.

Hoewel de tegenslagen niet misselijk zijn, blijft Linux zijn sterkste troef behouden. Door de 'open source'-structuur zullen er altijd computernerds zijn die nachtenlang Linux proberen te verbeteren. En zolang er nog mensen zijn die weigeren om Microsoft-producten te gebruiken, blijft de uitvinding van Linus Torvalds bestaan.

Van Gaal vaste gast bij Studio Sport

Bondscoach Louis van Gaal van het Nederlandse voetbalelftal gaat een vergaande samenwerking aan met Studio Sport van de NOS. Dat meldt de omroep maandag.

Hij zal gemiddeld een keer per maand centraal staan in het programma-onderdeel 'Op de helft van de tegenstander'. De trainer zal daarin niet alleen zijn visie geven op voetbal, maar hij zal ook uitweiden over zijn eigen werk en beweegredenen.

De samenwerking moet in elk geval gaan duren tot en met het wereldkampioenschap voetbal in juni 2002 in Zuid-Korea en Japan. Ook als Nederland zich niet voor het toernooi weet te kwalificeren zal de trainer commentaar leveren.

De eerste vrucht van de samenwerking is woensdag te zien. Dan praat de bondscoach over de kwalificatiewedstrijd van zaterdag tegen Ierland. Hij is voor de aflevering ook in zijn werk gevolgd met de camera.

Weinig interesse voor duurste Nederlandse film

De bezoekersaantallen van de duurste Nederlandse speelfilm tot nu toe, Soul Assassin, vallen tot nu toe zwaar tegen. Het afgelopen weekend bezochten iets meer dan 2500 betalende bezoekers de film, die ruim 15 miljoen gulden heeft gekost. Dat heeft de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) maandag bevestigd.

Distributeur A-Film stelt in een reactie teleurgesteld te zijn. Een deel van de tegenvallende opkomst wijt een woordvoerder aan de vernietigende recensies in de media. "Maar het was überhaupt een desastreus weekend voor de bioscopen", stelt een woordvoerder. "Mensen van 12 tot 25 jaar, de doelgroep voor de film, zaten de afgelopen dagen allemaal aan het strand in plaats van in de bioscoop. En geef ze eens ongelijk", aldus de woordvoerder.

De best bezochte film was dit weekend Planet of the Apes, die bijna 80.000 kijkers trok. A-Film hoopt met Soul Assassin zestigduizend bezoekers te trekken.

De film vertelt het verhaal van een veiligheidsadviseur die op zoek gaat naar de moordenaars van zijn vriendin. De hoofdrollen worden vertolkt door de Amerikaanse acteurs Skeet Ulrich en Kirsty Swanson en de Nederlanders Antonie Kamerling, Serge-Henri Valcke, Derek de Lint en Thom Hoffman.

Soul Assassin is al aan meer dan 20 landen verkocht, waaronder de Verenigde Staten, Canada en Japan. Op de soundtrack staan bijdragen van onder andere Dilana Smith en Junkie XL.

Duitser reist al ruilend naar Peking

Peter Adkins had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zonder geld, maar wel met een rugtas vol barbiepoppen en kabouterfiguurtjes, is een Duitse internetjournalist in 27 dagen van Mainz naar Peking gereisd. Afgelopen maandag kwam Dara Hassanzadeh in de Chinese hoofdstad aan, een dag voor zijn zelfgestelde limiet van 4 weken.

Op de internetsite van de Duitse omroep ZDF schreef de 28-jarige lifter, treinreiziger en handelaar ondertussen over zijn 12.000 kilomter lange tocht. Voor de laatste etappe van zijn reis, van Urumqi naar Peking, verkocht Hassanzadeh speelgoedauto's en ZDF-pennen die zijn collega's in de West-Chinese stad lieten bezorgen.

"Mijn concept, me op m'n geluk en de juiste mensen te verlaten, heeft goed gewerkt", aldus Hassanzadeh. De creditcard die hij voor de zekerheid had meegenomen, heeft de Duitser dan ook niet hoeven gebruiken.

Autobom in Steenbergen

markvt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een bewoonster van de Van Bredastraat in Steenbergen is maandagmiddag gewond geraakt toen haar auto ontplofte. Haar hond heeft de explosie niet overleefd. De politie gaat ervan uit dat er opzet in het spel is.

De auto, die op een parkeerterrein aan de Van Bredastraat stond, ontplofte kort na half twee. Vrijwel onmiddellijk daarna vloog de wagen in brand.

Een personeelslid van een naburig garagebedrijf kon de vrouw op tijd uit de auto halen. Het slachtoffer is met diverse verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

De politie heeft de hulp van de Explosieven Opruimingsdienst Dienst ingeroepen. Over het motief van de mogelijke aanslag tast zij nog in het duister.

Albert Heijn woedend over geld Ferdi E.

Verbaasd en tegelijkertijd binnenin kokend van woede nam dr. Albert Heijn vrijdagavond kennis van de 700.000 gulden die de ontvoerder en moordenaar van zijn broer, Gerrit-Jan Heijn, van de Nederlandse staat heeft gekregen. "'Dit deugt niet', was mijn eerste reactie", aldus Albert Heijn gisteren.

Hij wil er het liefst niet al te veel woorden aan besteden. Zijn interne gevoelens bewaart Heijn voor zichzelf en zijn vrouw Monique. Toch wil hij De Telegraaf wel zeggen dat de hoge achterstallige wao-uitkering van 700.000 gulden bij hem "vreemd" overkomt. Albert Heijn: "Het nieuws bevredigt natuurlijk niet. Al zal de uitkering volgens het boekje zijn gegaan."

Zoals zo vaak zat Heijn in zijn fraaie landhuis in de Engelse heuvels bij Leominster naar de tv-uitzending van Nova te kijken, toen hij onaangenaam werd getroffen door de mededeling dat Ferdi E. na dertien jaar gevangenschap en tbs voor ontvoering en moord op zijn broer ook nog eens een enorm geldbedrag ontving.

Misdaad loont
"Crime does pay. Zo komt het over. Dat deugt niet." En: "Ik gun het hem niet. Neen, ik gun hem heel wat anders", formuleert Heijn bedachtzaam, zijn emoties verborgen houdend. Op de achtergrond luistert zijn vrouw Monique mee.

Na enig aandringen zegt Heijn dat "dit het rechtsgevoel aantast". Niet alleen hij denkt er zo over, maar bijna heel Nederland. De vele reacties variëren van onbegrijpelijk tot grote woede. In de politiek is geschokt gereageerd. Dat staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken bekijkt of een en ander kan worden teruggevorderd, is een schrale troost voor Heijn en de overige familie.

Het rijt naar zijn zeggen tot op zekere hoogte oude wonden open. Hoe hij er precies over denkt, gaat niemand wat aan. Wat de rest van de familie van de achterstallige wao-uitkering vindt, weet hij niet. Wel zal Albert Heijn De Telegraaf elke dag spellen om de laatste ontwikkelingen te volgen. De wettelijke regeling die inhoudt dat bij een veroordeelde de wao doorloopt, is vorig jaar stopgezet.

Bon voor Pronk na fout parkeren

Minister Jan Pronk (VROM) is in Groningen op de bon geslingerd wegens fout parkeren. Pronk en zijn chauffeur hadden hun rode Mercedes dienstwagen naast de Aa-kerk neergezet, waar een parkeerverbod geldt.

De minister was naar de Martinistad gekomen om in de kerk een fototentoonstelling te openen. Toen hij na de festiviteiten weer naar buiten kwam, had een ijverige parkeercontroleur een bon van 90 gulden achter de ruitenwisser gestoken.

Het is niet de eerste keer dat hoogwaardigheidsbekleders in Groningen door parkeerwachters onder vuur worden genomen. Zelfs prins Claus kreeg een prent op zijn auto toen hij in 1994 een afscheidscollege van een hoogleraar in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen bijwoonde.

Hacker snuffelt dagen rond bij Microsoft

Een hacker zegt via een veiligheidslek in Windows 2000 zes dagen lang onopgemerkt rond te hebben rondgesnuffeld op het bedrijfsnetwerk van Microsoft. Hij had naar eigen zeggen toegang tot honderden bedrijfscomputers.

Microsoft weigert commentaar te geven op de beweringen van de hacker die zichzelf 'Benign' heeft gedoopt. De hacker die anoniem wil blijven heeft een lijst van kwetsbare computers en details over de inbreuk overhandigd aan de internetnieuwsdienst Newsbytes. Een veiligheidsexpert die de informatie heeft bestudeerd zegt dat de hacker geloofwaardig overkomt. Hij noemt de hack brutaal, maar ook wel indrukwekkend.

De hacker zegt geen gebruik te hebben gemaakt van oude of nieuwe softwarebugs. Hij beweert zelfs geen speciale hackprogramma's te hebben ingezet. Benign zegt de achterdeur van het systeem virtueel te zijn binnengedrongen door simpelweg gebruik te maken van Windows 2000 TCP poort 445. Deze poort staat open om bestandsuitwisseling toe te staan met andere systemen. Volgens Benign waren de computers niet beveiligd met een wachtwoord.

Hoewel de hacker in staat was de volledige controle van de machines over te nemen, zegt hij geen schade te hebben aangericht. Hij verklaart zelfs geen bestanden te hebben ingekeken.

Een beveiligingsexpert van Microsoft geen toe dat Windows 2000 systeembeheerders niet verplicht om tijdens de installatie een wachtwoord in te voeren. Niettemin adviseert Microsoft hen altijd om een sterk wachtwoord te gebruiken. De beveiligingsexpert noemt de mogelijke inbreuk dan ook geen fout in de software. Overigens vangt de opvolger van Windows 2000, Windows XP het poort 445 probleem op. Indien systeembeheerders geen wachtwoord invoeren verhindert het besturingssysteem het uitwisselen van bestanden met andere computers.

Geheim gezond oud worden bijna ontrafeld

Amerikaanse wetenschappers denken de locatie op ons erfelijk materiaal te hebben gevonden die is geassocieerd met een extreem hoge levensverwachting. Vermoedelijk bevat chromosoom 4 het gen of misschien meerdere genen dat een persoon een goede kans geeft op een gezond leven, langer dan gemiddeld.

De studie, uitgevoerd door onderzoekers van onder meer het Beth Israel Deaconess Medical Center van het Boston Kinderziekenhuis, wordt vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Wetenschappers hebben lang gezocht naar het geheim van mensen die 100 jaar of ouder worden. Het idee is dat deze mensen langzamer oud worden en aan ouderdom gerelateerde ziekten als kanker, Alzheimer en hart- en vaatziekten, op de een of andere manier weten te vertragen dan wel te vermijden. De vraag is hoe dat biologisch 'wordt geregeld'.

Omdat uit eerder onderzoek van de groep uit Boston al was gebleken dat 100-plussers ook vaak broers en zusters hebben die heel oud worden, beredeneerden ze dat erfelijkheid een grotere rol moet spelen dan omgevingsfactoren. Voor het onderzoek werden dan ook naast 137 100-plussers, een of meer bloedverwanten meegenomen. Uiteindelijk werd van 308 mensen in de leeftijd 91 tot 109 jaar, van voornamelijk Europese afkomst het dna onderzocht.

Gekeken werd welke overeenkomsten de deelnemers hadden in hun erfelijk materiaal. De zoektocht leidde naar een specifiek gebied op chromosoom 4, dat 100 tot 500 genen beslaat. De onderzoekers staan nu voor de lastige taak om uit te zoeken welke van deze genen voor een extreem lange levensverwachting verantwoordelijk zijn, en in welk opzicht die genen afwijken van de genen bij de gemiddelde mens. Het Amerikaanse team denkt dat het slechts om een kleine variatie in enkele genen kan gaan.

Het was reeds bekend dat bij organismen die lager op de evolutie-ladder staan, slechts enkele genen invloed hebben op een hoge levensverwachting. Bij mensen werd altijd gedacht dat dit een stuk complexer lag. Volgens de Amerikanen in PNAS lijkt het er echter op dat dit niet het geval is en dat ook bij mensen slechts een handjevol genen de levensverwachting regelt.

De onderzoekers benadrukken overigens dat ze er niet op uit zijn het geheim van de eeuwige jeugd te ontrafelen. "We proberen hoogstens achter het geheim van gezond oud worden te komen."

Toeristen lijden honger door pinstoring

Duizenden Nederlandse toeristen zijn op Malta aan de bedelstaf geraakt omdat sinds afgelopen woensdag geen enkele pinautomaat op het eiland meer werkt. De situatie is zo kritiek dat sommige Nederlanders niet eens meer aan eten en drinken kunnen komen. De crisis zou ook vakantiegangers uit België, Engeland, Frankrijk en Duitsland treffen. Her en der dreigen zelfs plunderingen en rellen door wanhopige toeristen, onder wie gezinnen met kleine kinderen.

Vanwege een massale storing is betalen met een pinpas in winkels, restaurants of supermarkten eveneens onmogelijk. Ook met creditcards kan niet worden afgerekend of geld worden opgenomen. Overboekingen vanuit Nederland naar een Maltezer bank duren volgens de Nederlanders dagen of worden getraineerd door weigerachtige bankmedewerkers.

Omdat op Malta maximaal 250 gulden contant geld mag worden ingevoerd, zijn talloze toeristen door hun cash geld heen. Zelfs in hotelrestaurants kan niet op rekening worden gegeten. Desperate Nederlanders worden glashard de straat op gestuurd en helpen elkaar aan voedsel.

"Een regelrechte hel", zegt onderhoudsmonteur Gerrit Veneman (26) uit Almelo. "Mijn vriendin Anja en ik hebben nog een tientje! Het enige dat we sinds dagen hebben gegeten zijn goedkope broodjes. We kunnen zelfs geen flesje mineraalwater betalen. We koken nu leidingwater en laten dat in de koelkast afkoelen. Ik maak me grote zorgen over de gezondheidsrisico's voor mijn vriendin die vijf maanden zwanger is!"

Bij de pinautomaten spelen zich hartverscheurende taferelen af. Theo Teitsma uit Spijkenisse: "Mijn appartement in het dorp Sint Julians bevindt zich pal boven een betaalautomaat. De hele dag staan er rijen Nederlanders. Ik heb moeders met kleine kinderen gezien die in huilen uitbarstten."

De enorme problemen dreigen nu te gaan escaleren. Bouwma: "De ijskoude mentaliteit van de Maltezers komt iedereen de strot uit. Dit moet niet lang meer duren of er komen hier rellen."

Directeur A. Vroege van Neckermann Reizen in Amsterdam bevestigt dat zijn organisatie inmiddels 45 Nederlandse gezinnen heeft bijgestaan. "Onze klanten kunnen met hun creditcard of via familie in Nederland bij de plaatselijke reisleider geld ontvangen. Of de andere Nederlandse touroperators dat ook doen, weet ik niet."

De Nederlandse consul in de Maltezer hoofdstad Valetta was gisteren vanwege een telefoonstoring onbereikbaar. Een woordvoerster van de Nederlandse ambassade in Italië adviseert noodlijdende Nederlanders om via filialen van Western Union overboekingen te regelen en anders de hulp van de Nederlandse consul op Malta in te roepen.

Colombiaanse bokser slaat trainer dood

De Colombiaanse bokser Miguel 'The Mask' Maturana, is voortvluchtig omdat hij naar verluidt zijn 54-jarige trainer heeft doodgeslagen. Maturana behaalde in 1981 de titel wereldkampioen bantamgewicht bij de amateurs.

De politie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de bokser, van wie wordt gezegd dat hij drugs gebruikt. In het verleden is Maturana meerdere keren beschuldigd van het in elkaar slaan van zijn trainers.

Schiphol verhoogt prijs voor passagier stevig

Schiphol verhoogt de luchthavengelden voor passagiers met 11,5 procent. De bijna 40 miljoen passagiers moeten per 1 november 26,80 gulden betalen. Nu is dat nog 24 gulden. Overstappers betalen vanaf die tijd ruim een tientje in plaats van de negen gulden die ze nu moeten afdragen.

In juni verhoogde Schiphol al de landingsrechten van de vliegconcerns met 3,5 procent.

KLM vindt de tariefsverhoging onaanvaardbaar, maar kan er weinig aan doen. De luchtvaartmaatschappij hoopt dat de Tweede Kamer in de nieuwe luchtvaartwet opneemt dat luchtvaartmaatschappijen invloed krijgen op de tarieven. De wet wordt waarschijnlijk in september in het parlement behandeld.

Schiphol is zich van geen kwaad bewust. 'Dit is nog niks vergeleken bij wat de vliegvelden in landen om ons heen durven vragen', zegt financieel-directeur P. Verboom.

De eerste helft van 2001 stegen de inkomsten van Schiphol uit de totale havengelden met 9,4 procent. Verboom erkent dat de maatschappijen niet blij zullen zijn met de nieuwe verhoging. De passagier betaalt weliswaar, maar duurdere tickets zijn minder aantrekkelijker. 'Maar ik ben niet bang voor onze concurrentiepositie. Andere havens vragen tot 20 procent meer.'

Ondanks de teruggang in de wereldwijde luchtvaart steeg de nettowinst van Schiphol het eerste halfjaar met 2,8 procent tot 82 miljoen euro (180,7 miljoen gulden). De omzet nam met 8,3 procent toe tot 323 miljoen euro. De bedrijfskosten stegen echter sterker dan de omzet. Die kwamen uit op 233 miljoen euro, een stijging van 11,3 procent.

De luchthaven gaat naast de verhoging van de tarieven ook het tempo van de investeringen temperen. Schiphol stelt de investeringen aan landingsbanen en terminals uit en gaat de ICT-kosten drukken. De winst groeit slechts licht en het aantal passagiers neemt niet erg hard toe, gaf de directie maandag als verklaring.

Verboom hoopt dat Schiphol nog dit jaar naar de beurs gaat. In het najaar beslist de politiek hierover. 'Wij gaan er vanuit dat het nog dit jaar lukt.'

Als de beursgang niet doorgaat, ziet Schiphol het belang in de nieuwe Maleisische luchthaven in gevaar komen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.