Dode Zee bijna dood

De Dode Zee is ten dode opgeschreven. Natuurbeschermers geven het unieke gebied nog 50 jaar, want het waterpeil in de Dode Zee daalt jaarlijks bijna een meter. Als de waterspiegel in dit tempo blijft zakken, blijft er waarschijnlijk uiteindelijk slechts een klein meer over, zegt natuurbeschermer Friends of the Earth.

Milieuorganisaties wijzen erop dat 70 procent van het water dat normaal gesproken naar de zee stroomt nu wordt omgeleid vanwege waterschaarste in Jordanië en Israël. Daar komt bij dat door mineralenwinning in het gebied het natuurlijk evenwicht wordt verstoord. "De Dode Zee is de afgelopen dertig jaar 25 meter minder diep geworden. Ongeveer eenderde van oppervlakte is uitgedroogd en de lengte van de zee is ondertussen afgenomen van 80 tot 50 kilometer."

Friends of the Earth voert daarom de komende achttien maanden campagne in Jordanië, Israël en de Westelijke Jordaanoever die aan de zee liggen. De Europese Unie steunt de actie die ook wereldwijd de aandacht moet vestigen op de slechte situatie van de Dode Zee. De natuurbeschermers streven ernaar het water bij de Verenigde Naties geregistreerd te krijgen op de werelderfgoedlijst.