FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 augustus 2001

HS-treinen mogelijk gesaboteerd

De Nederlandse Spoorwegen houden rekening met sabotage op het traject Arnhem-Zevenaar. Door zware beschadigingen aan de wielbanden moesten het afgelopen weekeinde 7 hypermoderne internationale hogesnelheidstreinen aan de kant blijven. De politie stelt een onderzoek in.

De beschadigingen aan de wielbanden van de internationale ICE-treinen zijn vrijdag tijdens een inspectie geconstateerd. Omdat de treinstellen niet meer aan de internationale veiligheidsnormen voldeden, heeft de NS meteen alle ICE's aan de kant gezet. Het bedrijf heeft direct vervangend materieel ingezet, waardoor reizigers bij de grens moeten overstappen. Gevolg waren vertragingen van ongeveer een half uur.
Volgens de NS zijn tussen Arnhem en Zevenaar, in de buurt van Duiven, objecten op de rails aangetroffen. Meer wil de maatschappij in het belang van het onderzoek niet kwijt, maar sabotage wordt allerminst uitgesloten. Volgens de NS raakten ook treinen van de maatschappij Syntus op het traject beschadigd.

Schade
Maandag zijn deze ICE-treinen weer sporadisch ingezet tussen Amsterdam en Keulen. De NS verwacht dat vanaf dinsdag de normale dienstregeling weer van kracht zal zijn. De schade is volgens de woordvoerder aanzienlijk. "Zeker tienduizenden guldens, maar het kan ook in de tonnen lopen."

De ICE-treinen rijden tussen Amsterdam en Keulen en kunnen overweg met zowel het Nederlandse als het Duitse spoornet.

Treinverkeer lam door computerstoring

Het treinverkeer van en naar Utrecht ligt maandagmiddag sinds 17.30 uur nagenoeg volledig stil als gevolg van een computerstoring. Al het treinverkeer richting Utrecht loopt daardoor vast.

De oorzaak van de storing is niet bekend, maar volgens de woordvoerder van de NS betreft het geen stroomuitval. De spoorwegmaatschappij zoekt het probleem in de computer waarmee seinen en wissels worden gecontroleerd.

Vrijwillige ontruiming houseparty

De vrijwillige ontruiming van recreatieterrein De Piet aan het Veerse Meer bij Wolphaartsdijk verloopt zo goed als probleemloos. De deelnemers die daar zondagochtend voor een grote houseparty waren neergestreken, lijken gehoor te geven aan de oproep van de burgemeester van Goes om het feest te beëindigen.

Van de 2000 oorspronkelijke feestgangers waren er maandag nog ongeveer 1500 op de illegale houseparty. Hoewel ze van plan waren het feest tot zeker maandagavond laat te laten voortduren, besloot burgemeester Van der Zwaag van Goes in te grijpen. Om uiterlijk 16.00 uur moest de muziek uit zijn en moest het duidelijk zijn dat de houseliefhebbers hun kamp opbraken. Mocht aan de oproep geen gehoor worden gegeven dan zou de ME worden ingeschakeld.

Rond 16.00 uur leken de meeste feestgangers eieren voor hun geld te hebben gekozen. Volgens een woordvoerder van de politie was inderdaad de muziek uit en stroomde het terrein langzaam maar zeker leeg.

Powell niet naar anti-racismecongres

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gaat niet naar de VN-wereldconferentie tegen racisme. De Amerikanen vinden dat er in de ontwerpverklaring te veel anti-Israëlische teksten voorkomen. Wellicht gaat er nog wel een ambtenarendelegatie naar Zuid-Afrika, waar het congres vrijdag begint.

The Washington Post meldde maandag dat diplomaten nog hun uiterste best hadden gedaan om de betreffende teksten uit de verklaring te krijgen, maar dat is niet gelukt. De tekst moet aan het einde van het achtdaagse congres als een officiële verklaring naar buiten komen.

Joodse groepen in de Verenigde Staten hadden opgeroepen tot een boycot van het congres. De tekst vergelijkt volgens Amerika zionisme met racisme en bagatelliseert de holocaust. Mensenrechtengroeperingen hoopten juist dat deelname van de VS aan het congres overige landen zou stimuleren discriminatie te bestrijden.

President Bush en minister Powell hebben al eerder openlijk getwijfeld of Amerika wel naar Durban moet gaan. Volgens Amerikaanse diplomaten heeft Powell nog niet een officieel besluit genomen, maar is het vrijwel zeker dat hij niet gaat.

Numan en Bosvelt in selectie Oranje

Bondscoach Louis van Gaal heeft Paul Bosvelt (Feyenoord) en Arthur Numan (Glasgow Rangers) opgenomen in zijn Oranje-selectie voor de WK-kwalificatiewedstrijden in en tegen Ierland op 1 september.

Nadat eerder al was gebleken dat Michael Reiziger (Barcelona) en Bobby Petta (Celtic) door blessures afwezig zouden zijn, meldde ook Frank de Boer zich met een blessure af voor de interlands.

Opvallend is dat Van Gaal ook Edgar Davids in zijn spelersgroep heeft opgenomen voor beide duels. Davids is nog voorlopig geschorst wegens een positieve dopingcontrole in Italië. Volgens de bondscoach krijgt de speler van Juventus dinsdag de definitieve uitspraak van de Italiaanse tuchtcommissie te horen. Tegen Davids is acht maanden schorsing geëist.

Campagne tegen onnodig links rijden

Minister Netelenbos van Verkeer geeft donderdag het startsein voor een campagne tegen onnodig links rijden. Het onnodig links rijden is één van de grootste ergernissen op de drukke Nederlandse wegen.

Doordat auto's te lang op de linkerrijstrook blijven rijden, besluiten ongeduldige weggebruikers vaak om rechts in te halen. Dit brengt veel risico's met zich mee.

De campagne bestaat uit borden langs de weg en spotjes op de radio. Door de campagne zou de veiligheid op de Nederlandse wegen vergroot moeten worden. In het kader van verkeersveiligheid werd er eerder gestreden voor voldoende afstand houden en ritsen.

Verhofstadt wil genocidewet handhaven

De Belgische premier Verhofstadt staat ,,uiterst terughoudend'' tegenover plannen om de 'genocidewet' uit 1993 aan te passen. Op grond van die wet kunnen misdaden tegen de mensheid waar dan ook gepleegd en door wie dan ook in België aangeklaagd en vervolgd worden.
Zo loopt er een klacht tegen de Israëlische premier Sharon. Verhofstadt zet zich maandag in de krant Het Laatste Nieuws af tegen plannen om de wet aan te passen. Er gaan stemmen om om zittende politici te ontzien. Sharon zou dan de dans ontspringen. Enkele arabische organisaties dienden dit voorjaar in Brussel een aanklacht vanwege zijn rol als toenmalig minister van Defensie bij de bloedbaden in Palestijnse vluchtelingenkampen in de Libanese hoofdstad Beirut in 1982.

De aanklacht leidde ertoe dat Sharon een bezoek aan België, sinds 1 juli EU-voorzitter, afzegde. Hij nam onlangs een advocaat in de arm vanwege de aanklacht. Verhofstadt trekt zich de ophef niet zoveel aan, in tegenstelling tot minister van Buitenlandse Zaken (tevens vice-premier) Michel die zijn EU-bemiddelingsrol in gevaar ziet en dus de wet wel wil veranderen. ,,Het is niet omdat je klein bent, dat je ook bekrompen moet zijn.'' De premier wil zelfs verder gaan: ,,Waarom niet proberen haar uit te breiden tot de hele Europese Unie?''.

Fans rouwen om dood Aaliyah

In duizenden reacties op internet rouwen fans om Aaliyah, de Amerikaanse R&B-zangeres en actrice die afgelopen zaterdag om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk. "Weet dat het oké is om te huilen", schrijft 'site manager' Quinn in het Aaliyah Remembrance Book. "Ze is als de Prinses Diana van onze hiphop gemeenschap."

Een internetsite toont foto's van het wrak van de Cessna 402, waarin Aaliyah zou terugkeren naar de Verenigde Staten na opnames voor de videoclip van haar nieuwe single Rock the Boat op de Bahama's. Het toestel stortte neer aan het einde van de startbaan op het vliegveld van Marsh Harbour, waarschijnlijk als gevolg van een motorstoring, brak in tweeën en vloog in brand. Zes inzittenden, onder wie de 22-jarige Aaliyah, waren op slag dood. De drie anderen bezweken later aan hun verwondingen.

Ook de vliegtuigstoel waarop het lichaam van Aaliyah werd gevonden is op internet te zien. "Aaliyah waarom ben je gestorven? Je was zo prachtig in alles wat je deed", schrijft Cheryl uit Nederland. Voor fan Nadia was Aaliyah een 'engel', voor Tamish Jackson een 'class act' en een fantastisch rolmodel voor tieners en jonge volwassenen. Fan Nathalie: "Toen ik het nieuws hoorde was ik zo verdrietig, ik voelde me alsof ik een deel van mezelf had verloren. Ze was iemand tegen wie ik opkeek."

De in Brooklyn geboren Aaliyah (Swahili voor 'de hoogste, meest geëxalteerde') Haughton timmerde op het moment van haar tragische dood flink aan de weg. Als elfjarig meisje had ze al gezongen in de begeleidingsgroep van haar aangetrouwde tante, soulzangeres Gladys Knight. Haar debuutalbum 'Age Ain't Nothing but Number' leverde haar op 15-jarige leeftijd al goud op en de single 'Are You That Somebody' was een grote hit. 'If Your Girl Only Knew' van haar tweede album kreeg dubbel platina. En vorig jaar kwam de definitieve, wereldwijde doorbreek met de hit 'Try Me', waarvoor ze ook een Grammy nominatie ontving in de categorie Beste R & B Zangeres.

Acteercarrière

Daarnaast nam haar acteercarrière, begonnen toen Aaliyah als zesjarig meisje een weesje speelde in de musical 'Annie', een vlucht. Vorig jaar debuteerde ze op het witte doek in de film 'Romeo Must Die' en ze was gecontracteerd voor de delen twee en drie van 'The Matrix'.

Een grootschalige promotiecampagne voor haar laatste album 'Aaliyah', met videoclips en een tournee, stond op stapel. Maar site-manager Quinn van www.aalyiahonline.com weet nu dat 'we morgen niet cadeau krijgen'. "We moeten voor de dag van vandaag leven en - nu - het meeste uit ons leven halen, zoals ook 'Babygirl' dat deed", is de les die hij trekt uit de dood van zijn idool. "Ik herinner me Babygirl. Haar lach. Hoe ze het scherm deed oplichten, de kamer deed gloeien. Ik herinner me haar nummers, en haar stem. Ze zal zeer worden gemist."

Officiële site (moeilijk bereikbaar), aaliyah.com

Irak schiet Amerikaans spionagevliegtuig neer

Irak zegt maandag een Amerikaans verkenningsvliegtuig te hebben neergschoten die boven de zuidelijke no-fly zone vloog. Luchtafweersystemen schoten het vliegtuig neer bij de stad Basra toen het een spionagemissie uitvoerde, aldus een anonieme woordvoerder van het Iraakse leger. De VS hebben het incident nog niet bevestigd.
Het vliegtuig met 'high-tech apparatuur' zou eerder door de Amerikanen gebruikt zijn tijdens 'hun agressie' in Joegoslavië, meldt het officiële persbureau Iraqi News Agency (INA). Het persbureau specificeert niet om welk type vliegtuig het gaat en zegt niets over de piloten aan boord.

Na de Golfoorlog stelden de VS en Groot-Brittannië no-fly zones in in het noorden en zuiden van Irak. Saddam Hoessein heeft de zones nooit erkend en dreigt de laatste maanden de geallieerde vliegtuigen die de gebieden inspecteren neer te schieten. De VS en Groot-Brittannië beschieten regelmatig Iraakse doelen in de no-fly zones.

Irak meldt ook dat een gewapende Saoedi-Arabiër vrijdagavond is gedood tijdens vuurgevechten met Iraakse grenswachten. Volgens Irak was het incident een poging om Zuid-Irak binnen te dringen. Het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een brief geschreven aan de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa. Saoedi-Arabië heeft nog niet op de Iraakse beschuldiging gereageerd.

Melkert: Twijfels aan mijn integriteit rechtgezet

Fractievoorzitter Melkert van de PvdA vindt dat het rapport van de commissie-Koning over de besteding van ESF-subsidies afrekent met het negatieve beeld over zijn betrokkenheid.
,,Velen trokken mijn integriteit en die van anderen in twijfel. Met het rapport is dat rechtgezet'', aldus Melkert, die minister van Sociale Zaken was in de periode waarover het onderzoek gaat. ,,Een aantal zeer suggestieve berichten heeft mij zeer geraakt. Er is geen ruimte geboden voor misbruik of oneigenlijk gebruik. Laat met het rapport van Koning de feiten spreken over mijn integriteit.''

Eenzijdig

Melkert vindt dat de schijnwerpers de afgelopen maanden veel te eenzijdig alleen op hem waren gericht. ,,Ik ben van de verbazing bekomen dat ik een soort VIP-behandeling geniet in de grote groep mensen die was betrokken.'' Dat is een van de redenen dat Melkert maandag een speciale persconferentie belegde om te reageren op het rapport-Koning.

De andere is dat hij het als zijn plicht en taak beschouwt zich te verantwoorden voor zijn rol als minister bij de besteding van de ESF-subsidies. Hij voelt zich daartoe verplicht gezien de ,,eerlijke intenties en zware inspanningen'' van iedereen die betrokken was. Melkert zei verheugd te zijn dat van grootschalige fraude met subsidies geen sprake is geweest. Hij vindt het een belangrijk onderzoek. ,,Het is voor iedereen een nuttige, goede handleiding voor de toekomst'', aldus de PvdA-fractievoorzitter die naar verwachting premier Kok op zal volgen al partijleider van de sociaal-democraten.

Kolencentrales gaan diermeel opstoken

Elektriciteitsproducenten zijn bereid diermeel in hun kolencentrales bij te stoken. De ministers Borst (Volksgezondheid), Brinkhorst (Landbouw) en Pronk (Milieu) hadden de producenten hierom per brief verzocht.
Nederland heeft veel overtollig diermeel (vermalen delen van kadavers). Deze delen mogen vanwege Europese BSE-aanpak sinds kort niet meer in veevoer worden verwerkt.

De elektriciteitsproducenten beginnen met bijstoken zodra de provincie waarin zij gevestigd zijn, akkoord is en de benodigde technische aanpassingen zijn aangebracht.

Dat hebben het ministerie van Landbouw en de organisatie van elektriciteitsproducenten EnergieNed maandag meegedeeld.

Derde autovrije dag op zaterdag

De jaarlijkse autovrije dag valt voortaan niet meer op zondag, maar sluit zich aan bij de Europese viering die altijd op 22 september wordt gehouden. Dit jaar is dat een zaterdag.
Volgens het Landelijk Overleg Autovrije (Zon-)dag (LOAZ), dat zijn naam niet zal aanpassen aan de verandering, hebben al 42 gemeenten zich opgegeven. Op de landelijke autovrije dag deden vorig jaar nog 94 gemeenten mee. Toch is LOAZ niet ontevreden. ,,We doen nu mee met de Europese dag en die kent een strengere normering.

Een stad waar alleen wat informatie uitgedeeld wordt, telde vorig jaar nog mee, maar valt dit jaar buiten de boot'', legt voorzitter A. Groothoff maandag uit. Ook een stad als Utrecht wordt daarom niet meegeteld. ,,Daar zijn geen afgesloten straten.''

Deelname

Steden die wel meedoen zijn onder meer Amsterdam, waar de gehele binnenstad autovrij wordt. Ook Nijmegen, Deventer, Goes en Maarn sluiten gebieden af. Daarnaast mogen in enkele natuurgebieden op 22 september geen auto's rijden. Het LOAZ verwacht dat het aantal gemeenten dat wat organiseert nog zal toenemen.

De Europese autovrije dag is er dit jaar voor de vierde keer. In totaal doen ruim achthonderd steden in vijftien landen mee aan het initiatief van de Europese Commissie. De Nederlandse regering sloot zich in maart aan.

Door die aansluiting kan de autovrije dag ook door de week vallen. ,,Dat lijkt wat gecompliceerder voor gemeenten, maar je moet voor een autovrije dag natuurlijk wel wat doen'', vindt Groothoff. ,,Ze bedenken maar alternatieven!''

Het hoofddoel van de autovrije dag is rust en ruimte. Het is niet per se nodig om activiteiten in de afgesloten straten te organiseren, benadrukt het LOAZ. ,,Mensen en gemeenten moeten gewoon ervaren hoe prettig het is als er geen auto's rijden.''

Melkert overleeft ESF-affaire probleemloos

Nederland is op alle niveau's slordig omgegaan met de subsidies uit het Europees Sociaal Fonds,maar van een omvangrijk misbruik van de ESF-gelden is geen sprake. Dat stelt de commissie-Koning in het rapport over de besteding van de ESF-gelden in de jaren 1994-99. Volgens Koning is niets gebleken van omvangrijke fraude en bestaat er geen twijfel dat de subsidies volgens de Europese normen goed zijn gebruikt.

Wel schoot de Arbeidsvoorziening als aanvrager en uitvoerder van projecten "ernstig tekort" en had Sociale Zaken geen greep op de uitvoering en liet zij na actief toezicht uit te oefenen.

Melkert blij

PvdA-fractieleider Melkert is blij met het rapport van de commissie-Koning. In een reactie zei hij op felle toon dat de feiten zijn integriteit bevestigen. De "suggestieve berichten" waarin zijn intenties in twijfel werden getrokken, hebben hem "zeer geraakt".

Melkert onderstreepte dat het Europese geld effectief voor de bestrijding van de werkloosheid is gebruikt. Wel erkent hij dat zijn ministerie tekortschoot bij de controle op de bestedingen.

Er werd vooral met het oog op Melkerts positie gespannen uitgekeken naar het rapport. Niets lijkt zijn benoeming als PvdA-leider nu nog in de weg te staan

Paul de Leeuw schrijft kinderboek

Paul de Leeuw richt zich naast acteren, zingen en presenteren nu ook op schrijven. In oktober wordt zijn eerste kinderboek gepubliceerd.

'De Kleine Heks - het ware verhaal' is een boek voor kinderen van acht jaar en ouder. In het boek beschrijft De Leeuw het verhaal van de Ermelose heks Erna. De Leeuws schrijversdebuut verschijnt bij uitgeverij Prometheus.

Paul de Leeuw heeft de afgelopen tijd zijn bakens flink verzet. Hij stopte met zijn tv-show en radio 3-programma voor de VARA en zijn internetsite. Bij de VARA is hij nog creatief adviseur en presenteert hij de komende weken het Radio 2-programma 'Spijkers met Koppen'. Op tv is hij komend seizoen bij de NCRV te als presentator van 'Zo Vader, Zo Zoon'.

Toshiba schrapt bijna 19.000 banen

De Japanse elektronicagigant Toshiba schrapt de komende jaren 18.800 banen. In maart 2004 zal daardoor 10 procent van het personeel zijn verdwenen, deelde Toshiba maandag mee. De voornaamste oorzaak voor het banenverlies is een grote reorganisatie bij de chipdivisie.

Japanse media maakten in het weekeinde al melding van het massaontslag. Onder meer Fujitsu en NEC gingen Toshiba voor. De Japanse concerns hebben te kampen met een sterk teruglopende vraag naar consumentenelektronica. Volgens Japanse kranten gaat Hitachi ook grootscheeps reorganiseren. Daar staan 20.000 banen op de tocht.

Door de reorganisaties zullen in korte tijd tienduizenden banen verdwijnen bij belangrijke motors van de economische expansie van Japan. De regering in Tokio werkt inmiddels aan werkgelegenheidsplannen. Vorige week bleek uit uitgelekte cijfers dat de Japanse werkloosheid in juli op 5 procent is uitgekomen, het hoogste percentage ooit.

Newconomy sluit website

Internetbedrijf Newconomy heeft zijn website gesloten. Volgens een woordvoerder van de onderneming was negentig procent van de informatie inmiddels achterhaald of onjuist.

Het einde van het internetinvesteringsbedrijf lijkt nabij. Het bedrijf werd in 1998 opgericht door ex-bestuursvoorzitter Maurice de Hond. Newconomy weet geen winst te maken en de rentelasten hangen als een molensteen om de nek. Bij de presentatie van de laatste halfjaarcijfers bleek dat directie en de raad van commissarissen zich beraden over de toekomst van het bedrijf.

Volgens de woordvoerder was aanpassing van de internetpagina's op korte termijn onmogelijk. Daarom staat er nu alleen een mededeling van de directie op de site. De zegsman verwacht dat er een nieuwe website komt, maar Newconomy bekijkt nog of de kosten daarvan acceptabel zijn.

Aandelenhandel stilgelegd na hackaanval

De handel in het aandeel van een Amerikaans paintballbedrijf is stilgelegd, nadat een hacker de computers van het bedrijf was binnengedrongen.

De hacker slaagde erin om 15.000 e-mails met valse informatie over het bedrijf Brass Eagle te versturen naar mensen in de database van het bedrijf, zo meldt het persbureau Reuters. De Nasdaq, de beurs waaraan Brass Eagle genoteerd is, besloot daarop de handel in het aandeel meer dan twee uur stil te leggen.

Brass Eagle moest bovendien de vooruitzichten voor het fiscale jaar 2001 opnieuw bevestigen. "Op het eerste gezicht lijkt het een hoax", aldus J.R. Brian Hanna, financieel directeur van Brass Eagle. "Maar nadat we contact hadden gezocht met Nasdaq, leek het ons verstandig om toch een verklaring uit te geven."

Het is niet voor het eerst dat de aandelenhandel van een bedrijf beïnvloed wordt door valse informatie die via internet wordt verspreid. Eerder deze maand werd een student die een zelfgemaakt persbericht over het bedrijf Emulex de wereld rondstuurde, veroordeeld tot 3 jaar en 8 maanden gevangenisstraf. Het neppersbericht leidde ertoe dat aandeelhouders het aandeel Emulex massaal dumpten.

CS speler steekt medegamer neer

Jantje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Singapore is een 21 jarige man veroordeeld tot 6 jaar cel wegens het neersteken van een medespeler. De man was furieus geworden nadat hij tijdens een potje CS in een internetcafe was neergestoken. Hij viel zijn aanvaller aan en tijdens de worsteling die volgde stak hij de 16 jarige jongen neer. Zijn celstraf is op 6 jaar uitgekomen omdat hij ook nog eens drugs had gebruikt en in bezit had.

Britse soldaat gedood in Macedonië

Magaman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Britse soldaat van de NAVO-operatie in Macedonië is zondagavond gedood. Dat maakte de NAVO maandag bekend in Skopje.

Hij zou op de weg van de luchthaven naar de hoofdstad Skopje in zijn voertuig met stenen zijn bekogeld en dodelijk tegen zijn hoofd zijn getroffen.

Volgens een woordvoerder van de NAVO zal de operatie Essential Harvest, ondanks de dood van de militair, niet worden gestaakt.

Vertraging

De eerste inzameling van wapens van Albanese rebellen in Macedonië heeft maandag vertraging opgelopen. De NAVO-troepen wachten nog op de bevestiging dat het Macedonische leger zoals afgesproken zijn zware wapens uit zijn bases heeft verwijderd.

Bij Tetovo blokkeren Macedonische demonstranten een weg, om het vervoer van legerwapens te verhinderen. Dat is de volgens het leger de reden van de vertraging. Maandagmiddag volgt nieuw overleg hierover, aldus een NAVO-woordvoerder.

*Betekent dit dat ze stenen nu ook als wapens zien?

Man dood na nachtelijke sessie CounterStrike

Jantje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat spelletjes gevaarlijk zijn horen we regelmatig. Verminderde hersenontwikkeling, mensen die agressiever worden of dat Gamers dommer zijn.

In Taiwan is nu bewezen dat teveel gamen inderdaad slecht voor je kan zijn. Een 32e jarige Taiwanees is dood gevonden achter een PC in een internetcafe na een CounterStrike sessie van een hele avond. Volgens de politie heeft het spelen zoveel spanningen opgeleverd dat zijn hart het uiteindelijk heeft opgegeven.

Ouderwets lange files A10-West

De A10-West is sinds zondagavond elf uur weer geopend. Automobilisten laten de sluiproutes en het openbaar vervoer meteen weer links liggen. Voor de Coentunnel stond maandagochtend een file van 2 kilometer en op de A8 van Zaandam naar Amsterdam 8 kilometer.

De files richting westelijke rondweg om Amsterdam nemen weer de gebruikelijke lengtes aan. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat had niet anders verwacht. "De voorlichting werkte goed. Iedereen weet kennelijk dat de werkzaamheden na 26 augustus klaar zijn. De capaciteit van de weg is gelijk gebleven en dus is het weer als vanouds druk."

De afritten aan de A10-West waren de afgelopen drie maanden afgesloten, omdat dit deel van de ring een grote opknapbeurt kreeg. Er werd een dubbele laag zeer open asfalt beton (zoab) aangebracht. Dit zogenoemde fluisterasfalt zorgt voor minder geluidsoverlast door het voorbij razende verkeer. Voor automobilisten was slechts één rijbaan beschikbaar. De grote chaos die werd verwacht door de werkzaamheden bleef uit.

Leider Palestijnse groepering bij aanval gedood

De leider van het Volksfront van de bevrijding van Palestina (PFLP), Abu Ali Mustafa, is maandag door een Israëlische raketaanval gedood. Palestijnse bronnen meldden dat zijn kantoor in Ramallah door drie raketten werd getroffen. Israël heeft de aanval bevestigd.

Volgens een PFLP-woordvoerder werd Abu Ali Mustafa gedood toen minstens twee Israëlische raketten insloegen op het PFLP-hoofdkwartier in Ramallah. Abu Ali Mustafa bevond zich in zijn kantoor. Het PFLP-pand staat niet ver van het kantoor van de Palestijnse leider Arafat.

Shell verhoogt benzineprijs met 3 cent

Marktleider Shell heeft het afgelopen weekeinde de brandstofprijs verhoogd. Benzine werd 3 cent per liter duurder.

Een liter euro ongelood kost bij Shell aan de pomp 2,52 gulden, super plus gaat naar 2,64 gulden. Diesel is gelijkgebleven in prijs en kost 1,798 gulden per liter. De oliemaatschappij zegt op de internetsite dat de verhoging samenhangt met internationale productnoteringen.

Bomaanslag op Spaans vliegveld

Op de luchthaven Barajas in de Spaanse hoofdstad Madrid is maandagochtend een bom van de Baskische terreurorganisatie ETA ontploft. Volgens de eerste berichten zijn er geen gewonden gevallen. De bom zat in een auto die in een parkeergarage stond en ontplofte kort na 8 uur.

Vlak voor de explosie was al telefonisch gewaarschuwd voor de aanslag, uit naam van afscheidingsbeweging ETA. De omgeving werd snel afgezet. De bom veroorzaakte aanzienlijke materiële schade.

Het vliegverkeer ondervindt geen hinder van de aanslag. De politie heeft echter wel de toegangswegen naar de luchthaven afgezet, wat tot lange files leidt.

De ETA wordt verantwoordelijk gehouden voor zeker achthonderd doden sinds 1968, toen de groepering begon met aanslagen in haar strijd voor een onafhankelijk thuisland in Spaans Baskenland. Deze aanslag volgt na een week van politieacties in Baskenland. Ruim tien verdachte ETA-leden zijn opgepakt en een forse hoeveelheid wapens en explosieven is in beslag genomen.

300 miljoen dollar voor vier Jackpot-winnaars

Amerika is weer vier miljonairs rijker, nadat de megajackpot van bijna 300 miljoen dollar (ruim 700 miljoen gulden) zaterdagavond door vier personen is gewonnen. De hoofdprijs is één van de hoogste in de Amerikaanse geschiedenis.

Miljoenen Amerikanen keken in spanning uit naar de trekking in de hoop er met de hoofdprijs vandoor te gaan. De eerste trekking vond woensdag plaats, toen de jackpot nog op een kleine 200 miljoen dollar (bijna een half miljard gulden) stond. Toen had geen van de deelnemers de winnende cijfers.

Voor de tweede trekking gingen nog eens heel wat nieuwe lottoformulieren over de toonbank. De organisatie heeft twintig keer zoveel biljetten als normaal verkocht.

In de VS zijn twee keer eerder zulke hoge bedragen bij lotto's uitgekeerd. Drie jaar geleden ging de winnaar van de Powerball-lotto er ook al met 295 miljoen dollar vandoor. De grootste jackpot ooit viel vorig jaar in een ander spel: Big Game. Het ging toen om 363 miljoen dollar (870 miljoen gulden). Dat bedrag moest toen door twee mensen worden gedeeld.

Fusie KPN-Belgacom op scherp

De Belgische overheid heeft KPN een ultimatum gesteld: Voor woensdag moet het bedrijf een akkoord bereiken met Belgacom, anders stoppen de fusiegesprekken. Dit meldt Het Financieele Dagblad vandaag.

De Financial Times meldde zondag dat binnen KPN wordt verwacht dat er deze week een besluit over de fusie wordt genomen. Het grote struikelblok voor de fusie is de geschatte waarde van de beide bedrijven, en de zeggenschap over het gefuseerde bedrijf. De Belgische overheid heeft nog steeds een meerderheidsaandeel in het voormalige staatsbedrijf Belgacom. Dit is in Nederland niet meer het geval.

KPN en Belgacom zijn al ruim een maand in gesprek over een fusie, maar de onderhandelingen willen niet vlotten. Het noodlijdende KPN zoekt meer financiële stabiliteit na de dramatische koersval van de afgelopen maanden. Belgacom is een (te) kleine speler op de Europese telecommarkt en zoekt een partner waarmee het bedrijf een groter marktaandeel kan krijgen. Het Nederlandse bedrijf is een van enige bedrijven waarmee de Belgen 'als gelijkwaardigen' kunnen fuseren.

Nieuw virus schakelt PC uit

Bikkelmannetje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is een nieuw virus ontdekt dat geïnfecteerde computersystemen geheel kan uitschakelen. Het programma, een script met de naam Trojan.JS.Offensive of Trojan.Offensive, vaagt delen van de desktop weg van het scherm en maakt het de gebruiker onmogelijk om programma's op te starten of Windows af te sluiten.

Makers van anti-virusprogramma's als McAfee en Symantec waarschuwen al voor de nieuwe virtuele indringer, maar de worm is volgens deze instituten nog niet bijzonder veel aangetroffen. Volgens de kenners zal het script zich traag verspreiden, omdat het slechts de computer lamlegt en het niet in staat is zichzelf te vermenigvuldigen.

Trojan.Offensive maakt gebruik van een veiligheidsfoutje in Java Virtual Machine van Microsoft en kan de pc binnendringen via een e-mail, maar ook via een website waarop de worm is gepost. Het script wordt geactiveerd door een knop met 'Start' erop.

Windows-gebruikers die onlangs de patch van Microsoft hebben geïnstalleerd, zullen geen last hebben van de nieuwe indringer.

Politie pakt Viagra-pillen dealer op

De politie heeft een eind gemaakt aan de illegale handel in Viagra-pillen vanuit een woning in het Noord-Groningse Leens. De 57-jarige bewoonster en haar 56-jarige compagnon uit Amsterdam zijn gearresteerd.

Het duo bood de erectieverhogende pillen aan in advertenties in seksbladen. De Viagra-pillen zijn zeer waarschijnlijk in het westen van het land gestolen. Ze werden verkocht vanuit de woning aan de Wierde. Bij huiszoeking werd een groot aantal pillen in beslag genomen.

Gewonden bij concert Eminem

Bij een concert van de Amerikaanse rapper Eminem in de Schotse stad Glasgow zijn 45 fans licht gewond geraakt door verdringing.

De omstreden rapper moest zijn optreden onderbreken om politie en stewards gelegenheid te geven het publiek op te roepen rustig te worden zodat de gewonden uit de samengeperste menigte konden worden gehaald.

Zeven mensen moesten uiteindelijk naar het ziekenhuis worden overgebracht, maar zij konden na een behandeling naar huis, aldus de Britse omroep BBC. Eminem riep zijn fans op zich in te houden, anders zou hij zijn concert staken. Toen de rust was weergekeerd, hervatte de rapper zijn optreden.

Achtergevel sneuvelt bij explosie Appingedam

Bij een gasexplosie in Appingedam zijn zondag twee gewonden gevallen. De ontploffing had rond half twee plaats in de benedenwoning van een flat aan de Abel Eppensstraat. In het huis was een monteur bezig een gaslek in een CV-installatie op te sporen. Deze man en de bewoner van het huis raakten gewond.

De complete achtergevel van de woning is weggeblazen. Ook auto's in de buurt raakten beschadigd. De flat is tijdelijk ontruimd.

Problemen met online bankieren ABN-AMRO

Bankier ABN AMRO heeft problemen met zijn zogeheten e-dentifier, het apparaatje dat dient om een persoonlijke indentificatie van de klant te krijgen bij bankieren via internet. De bank haalt de apparaten terug, meldt de internetnieuwsdienst Webwereld zaterdag.

Een woordvoerder van ABN AMRO vertelde Webwereld dat het gaat om een productiefout van de fabrikant, waardoor de klant niet alle informatie van zijn e-dentifier kan aflezen. Volgens de woordvoerder gaat het niet om grote aantallen. Het apparaat werkt als een PIN-automaat. De gebruiker voert zijn pas en code in, waarna de e-dentifier een eenmalige toegangscode genereert waarmee hij on-line bankzaken kan regelen. Wie een defect apparaatje heeft krijgt van de bank een nieuwe.

NAVO-missie Macedonie van start

De NAVO-troepen in Macedonie beginnen vandaag met het inzamelen van de wapens,zonder dat de leiders en de regering in Skopje het eens geworden zijn over het aantal wapens dat de Albanese rebellen moeten inleveren.

De NAVO wil 3300 wapens,waaronder twee tanks en twee pantserwagens, inzamelen. De Macedonische regering vindt dat veel te weinig. Volgens de regering hebben de rebellen zeker 80.000 wapens. Ze moeten minstens eenderde daarvan inleveren in ruil voor politieke hervormingen. Gisteren werd bij Tetovo een motel opgeblazen, waarbij twee doden vielen. Dat lijkt echter een criminele actie.

Hittegolf op valreep zomer

Afgelopen weekeinde is in Nederland officieel een hittegolf geweest. Het is de eerste van het nieuwe millennium. De vorige was eind juli, begin augustus 1999.

Volgens berekeningen van het KNMI in De Bilt komt de zomer van 2001 daarmee op de tiende plaats van heetste zomers sinds 1901. Het instituut bestempelt de late hittegolf als heel bijzonder. In de afgelopen honderd jaar kwam het slechts twee keer eerder voor dat een hittegolf pas na 20 augustus begon, in 1930 en in 1942.

Zondag is tot nu toe de warmste dag van 2001 geweest, concludeert Weerbureau HWS. De hoogste temperatuur werd deze dag gemeten op vliegveld Maastricht Airport. Het kwik steeg daar naar 34,2 graden. Door de tropische temperaturen in Limburg raakten daar de afgelopen dagen talrijke personen onwel, zeggen medewerkers van ziekenhuizen in de provincie.

Sinds 22 augustus is het in De Bilt dagelijks warmer dan 25 graden. Afgelopen vrijdag en zaterdag steeg het kwik tot boven 30 graden. Het KNMI spreekt in ons land van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt in een tijdvak van zeker vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is en in die periode zeker drie dagen een waarde van minstens 30 graden wordt bereikt. De 20e eeuw telde in De Bilt 32 hittegolven. De uitzonderlijke zomer van 1947 telde vier afzonderlijke hittegolven met een totale duur van 38 dagen.

Zware buien
De zomer van 2001 gaat ook de geschiedenis in als de zomer van de zware buien. Op zeker tien dagen is er op minimaal één KNMI-locatie 50 mm regen of meer gevallen. Volgens het KNMI komt dat zelden voor. Sinds 1951 heeft het in Nederlandse zomers alleen in 1968 en 1969 heviger geregend. Het KNMI constateert dat de zomers de laatste jaren warmer zijn geworden in de maanden juli en augustus.

De hittegolf beleefde zondag zijn laatste dag. In de middag en avond trokken zware onweersbuien over vooral het westen, midden en noorden van het land. Er viel ongeveer 10 milimeter water, tien liter per vierkante meter.

Australië weigert vluchtelingen gekaapt schip

De Australische regering heeft maandag verklaard de ruim 430 vluchtelingen die een Noors schip kaapten om mee naar Australië te varen niet het land binnen te laten. Het is de eerste keer dat het land weigert asielzoekers toegang te verlenen.

,,Het schip heeft geen permissie de Australische territoriale wateren binnen te komen en heeft geen toestemming aan te meren in Australië'', aldus premier Howard. ,,In onze visie is het zaak van internationaal recht en de Indonesische en Noorse regering moeten dit oplossen.''

Redding

De meer dan vierhonderd asielzoekers dwongen maandag het Noorse schip Tampa naar Australië te varen. Kort daarvoor waren ze uit zee gered. Het Noorse schip reageerde in Indonesische wateren op noodsignalen van het vaartuig waarmee vijf Indonesiërs probeerden bijna 430 Afghanen en Sri Lankanen naar Australië te vervoeren, zo verklaarde een woordvoerder van de Australische reddingsdiensten eerder op maandag.

De autoriteiten werden door de kapitein van de Tampa op de hoogte gesteld van de situatie. ,,In het belang van mijn bemanning heb ik besloten naar Christmas Island te varen en de overlevenden daar van boord te laten gaan'', zo citeerde de zegsman de kapitein van het schip.

Dreiging

De motor van het vaartuigje waarmee de vluchtelingen naar Australië wilden had het zondagavond (lokale tijd) begeven. De bemanning van de Tampa wilde volgens kapitein Arne Rinnan de asielzoekers naar de Indonesische haven Marak op Java vervoeren.

Vijf mensen kwamen echter op de brug en eisten naar Australië overgevaren te worden. ,,Ze spraken op een agressieve manier en dreigden een beetje. Ze weigerden pertinent teruggebracht te worden naar Indonesië en dreigden overboord te springen'', zo citeerde het Australische televisiestation ABC de kapitein.

Politie arresteert voetbalfans Ajax-Feyenoord

Ajax supporters en Feyenoord fans hebben elkaar bekogeld met blikken en flesjes. Na afloop bestormden Feyenoord-aanhangers het ereterras. De politie verrichte 24 aanhoudingen.

Voor de aanvang van de wedstrijd Feyenoord-Ajax in de Kuip in Rotterdam heeft de politie een charge uitgevoerd. Rond half twaalf arriveerde voor het stadion een trein met enkele honderden Ajax-supporters. Hoewel zij door een hek waren gescheiden van de Feyenoord-aanhangers, bekogelden beide groepen elkaar met blikken en flesjes.

Enkele Rotterdammers vielen vervolgens een politieauto aan waarna de ME een charge uitvoerde. Een onbekend aantal mensen is gearresteerd. De supportersgroepen provoceren elkaar door leuzen te roepen, als "Alle joden aan het gas".

Na afloop van de topper Feyenoord-Ajax liepen de gemoederen bij de Feyenoord-fans zo hoog op, dat het Amsterdamse bestuur op het ereterras bijna klappen kreeg. In de ogen van de Feyenoorders juichte Rafael van der Vaart iets te uitbundig voor hun tribunes, waarna de vlam in de pan sloeg. Enkele heethoofden probeerden het ereterras te bestormen, maar werden door stewards in bedwang gehouden.

De Boer 'uit principe' naar rechter

De dopingaffaire rond Frank de Boer krijgt een vervolg. Hoewel de schorsing van de verdediger komende vrijdag afloopt, stapt de voetballer naar een Zwitserse burgerrechter om zijn gelijk halen. "Het is primair een principe-kwestie'', aldus zijn advocaat Cor Hellingman.

Dinsdag zal namens het A-team, zoals de advocaten en zaakwaarnemers van De Boer worden genoemd, een Zwitserse advocaat de zaak aanbrengen bij het kanton Vaud. Daaronder valt Nyon, de plaats waar het hoofdkantoor zetelt van de Europese voetbalunie UEFA.

De beroepscommissie van de UEFA schorste Frank de Boer op 27 juli in hoger beroep voor tweeënhalve maand wegens een te hoog nandrolongehalte. "Er is met dit soort zaken een verjaringstermijn van dertig dagen, daarom moet de zaak dinsdag worden aangebracht om de rechten van Frank te bewaren'', verklaart Hellingman.

Weggepoetst
De schorsing op zich vecht de raadsman niet aan. "Die is inmiddels weggepoetst. Het gaat erom dat wij vinden dat de UEFA niet moet oordelen over dit soort zaken, maar de gewone rechter. Wij proberen of de rechter een uitspraak valt te ontlokken. Dat is ook in het belang van andere sporters. Daarom eisen we vernietiging van het besluit van de beroepscommissie van de UEFA, onder meer omdat er volgens ons geen goed proces is gevoerd en Frank toch schuldig is bevonden.''

De deskundigen die De Boer had ingeroepen, stelden dat de meetapparatuur voor nandrolon ondeuglijk en onbetrouwbaar is. In tweede instantie, zegt Hellingman, komt de financiële genoegdoening ter sprake voor de gemaakte kosten en de aantasting van de naam en faam van Frank de Boer, ofwel een immateriële vergoeding.

Nederlanders zwaargewond door blikseminslag

Een Nederlands echtpaar uit Den Haag is zondag zwaargewond geraakt nadat ze op een strand bij Cap-Ferret, in het zuid-westen van Frankrijk, door de bliksem werden getroffen. Dat heeft de plaatselijke brandweer bekendgemaakt.

De 53-jarige man en de 52-jarige vrouw zijn per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis van La Teste. Zij brachten hun vakantie door in het gebied. Het stel werd door de bliksem getroffen tijdens een strandwandeling.

Massaontslagen Japanse elektronicaconcerns

Tienduizenden Japanse werknemers bij elektronicaconcerns moeten op zoek naar ander werk. Japanse kranten meldden afgelopen weekeinde massaontslagen bij Toshiba en Hitachi. De ontslaggolf raakt ook werknemers in andere landen. Hoeveel mensen buiten Japan hun baan verliezen door de malaise in de elektronicaindustrie is nog niet bekend.

Toshiba schrapt volgens het Japanse persbureau Kyodo 20.000 van de 190.000 banen. Bij Hitachi moeten op een personeelsbestand van 340.000 werknemers eveneens 20.000 man het veld ruimen.

Informaticaconcern Fujitsu kondigde vorige week al ingrijpende maatregelen aan: 16.400 van de 180.000 arbeidsplaatsen worden geschrapt.

Het inzakken van de IT-sector noopt de bedrijven tot omvangrijke en ingrijpende reorganisaties.

Lowlands rustig verlopen

Het driedaagse Lowlands festival in Biddinghuizen is wat betreft de organisatie naar tevredenheid verlopen. De politie spreekt van een uitermate rustig verlopen evenement. Een dance-night besloot Lowlands. Vandaag verlaten de festivalgangers Biddinghuizen.

Ondanks regen en onweer die zondagavond over het festivalterrein trokken, bleef het enthousiasme van de bezoekers groot. 's Middags speelde de organisatie na twee dagen mooi weer al in op de op handen zijnde weersverandering door plastic vuilniszakken uit te delen aan het publiek dat zich daarmee tijdens de verwachte regenbuien enigszins droog kon houden.

Onweer

Kort na 18.00 uur werd een aantal optredens bijna twee uur gestaakt vanwege een fikse onweers- en regenbui. Tijdens de onderbreking regelde de organisatie een aantal bussen voor bezoekers die weg wilden.

Het slechte weer deerde de meeste bezoekers echter niet. Hoewel de vermoeidheid na drie dagen behoorlijk had toegeslagen, werd er naar hartelust buikschuivend door de modder gegleden op een deel van het terrein dat door de regen blank was komen te staan. Omstreeks 20.00 uur hervatten de bands in de verscheidene tenten hun optreden en kon het programma met enige vertraging, worden afgewerkt.

Verkoeling

Voordat zondag regen en onweer het Lowlands-programma in de war gooiden, zuchtten de bezoekers twee dagen onder de bloedhete zon en werd er bijna gevochten om vrijwel ieder schaduwrijk plekje. Ook van het door de organisatie extra aangevoerde drinkwater werd gretig gebruik gemaakt. Verder zochten velen verkoeling in een aan het festivalterrein gelegen kanaal.

De GGD en EHBO-posten kregen slechts een persoon die moest worden behandeld voor uitdrogingsverschijnselen. De meeste mensen die de EHBO-post bezochten, hadden last van blaren.

De bands Manu Chao, The Prodigy en Live oogstten op Lowlands de meeste waardering van de 57.000 bezoekers. Nieuw onderdeel van Lowlands was dat er elke dag een huwelijk werd gesloten. Burgemeester Gresel van de gemeente Dronten voltrok de huwelijksplechtigheden die plaatsvonden in een tent met 3.000 mensen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.