Brommerrace leidde tot dodelijk ongeval

Een dodelijke ongeluk zondagochtend op de Mensonidesweg in het Noord-Hollandse Hensbroek is het gevolg geweest van een onderlinge wedstrijd met opgevoerde crossbromfietsen. De twee deelnemers kwamen daarbij met elkaar in botsing. Ook werd een passerende fietser geraakt.

De verongelukte Albert Klaver (17) uit Obdam en de twee andere slachtoffers, van wie er een nog in levensgevaar verkeert, bezochten een feest. De jongeren zijn na de trialwedstrijd, die zaterdagavond op verschillende locaties in Hensbroek plaatshad, zelfstandig op hun onverlichte brommers de krachten gaan meten. Zij reden daarbij zonder helm in tegenovergestelde richting op de donkere polderwegen rond het dorp. De politie heeft geen ademanalyse uitgevoerd.

Tragisch

Burgermeester Van Beelen werd rond twee uur geïnformeerd over het feit dat er zich in zijn gemeente een ernstig ongeval had voorgedaan waarbij jongeren betrokken waren. Hij spoedde zich hierna naar het dorpshuis d'Oude School, waar de andere feestgangers en familieleden de eerste emoties verwerkten. ,,Het was een tragische situatie. De vertwijfeling was groot. Binnen enkele uren waren er ook medewerkers van de stichting Slachtofferhulp aanwezig om de gevoelens te kanaliseren.''
De burgemeester heeft vanmiddag een gesprek met de leiding van de trialwedstrijd. Hij wil weten in hoeverre dit evenement een relatie heeft met het noodlottige ongeluk in Hensbroek. Wel stelt Van Beelen dat de gemeente voor de trialwedstrijd een vergunning had afgegeven.

Weiland

Volgens Piet van der Gragt, voorzitter van de organiserende motorclub, heeft het sportevenement niets te maken met de botsing. ,,De jongeren waren bezoekers van een feest, dat plaatshad op een weiland langs de Mensonidesweg. Dat wordt al gedurende enkele jaren gehouden, steeds aan het einde van de zomervakantie. De jongens vinden het leuk om een tent te zetten vlakbij een van de trials uit de wedstrijd. Maar dit gaat helemaal buiten ons om. Dat neemt natuurlijk niet weg dat dit een slag is voor de dorpsgemeenschap.''