Albert Heijn woedend over geld Ferdi E.

Verbaasd en tegelijkertijd binnenin kokend van woede nam dr. Albert Heijn vrijdagavond kennis van de 700.000 gulden die de ontvoerder en moordenaar van zijn broer, Gerrit-Jan Heijn, van de Nederlandse staat heeft gekregen. "'Dit deugt niet', was mijn eerste reactie", aldus Albert Heijn gisteren.

Hij wil er het liefst niet al te veel woorden aan besteden. Zijn interne gevoelens bewaart Heijn voor zichzelf en zijn vrouw Monique. Toch wil hij De Telegraaf wel zeggen dat de hoge achterstallige wao-uitkering van 700.000 gulden bij hem "vreemd" overkomt. Albert Heijn: "Het nieuws bevredigt natuurlijk niet. Al zal de uitkering volgens het boekje zijn gegaan."

Zoals zo vaak zat Heijn in zijn fraaie landhuis in de Engelse heuvels bij Leominster naar de tv-uitzending van Nova te kijken, toen hij onaangenaam werd getroffen door de mededeling dat Ferdi E. na dertien jaar gevangenschap en tbs voor ontvoering en moord op zijn broer ook nog eens een enorm geldbedrag ontving.

Misdaad loont
"Crime does pay. Zo komt het over. Dat deugt niet." En: "Ik gun het hem niet. Neen, ik gun hem heel wat anders", formuleert Heijn bedachtzaam, zijn emoties verborgen houdend. Op de achtergrond luistert zijn vrouw Monique mee.

Na enig aandringen zegt Heijn dat "dit het rechtsgevoel aantast". Niet alleen hij denkt er zo over, maar bijna heel Nederland. De vele reacties variëren van onbegrijpelijk tot grote woede. In de politiek is geschokt gereageerd. Dat staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken bekijkt of een en ander kan worden teruggevorderd, is een schrale troost voor Heijn en de overige familie.

Het rijt naar zijn zeggen tot op zekere hoogte oude wonden open. Hoe hij er precies over denkt, gaat niemand wat aan. Wat de rest van de familie van de achterstallige wao-uitkering vindt, weet hij niet. Wel zal Albert Heijn De Telegraaf elke dag spellen om de laatste ontwikkelingen te volgen. De wettelijke regeling die inhoudt dat bij een veroordeelde de wao doorloopt, is vorig jaar stopgezet.