Jarige Linux schopt nog steeds tegen Gates aan

Kris (KingShakur)
Het is oneerlijk verdeeld in de computerbranche. Microsoft heeft, mede door agressieve marketing, bijna de volledige markt in handen. Concurrenten hebben hierdoor geen kans zich in de lucratieve markt te mengen. Maar het jarige besturingssysteem Linux blijft grootmacht Microsoft bijbenen en loopt zelfs op Bill Gates' geesteskindje in.

De 21-jarige Fin Linus Torvalds postte op 25 augustus 1991 een bericht in een nieuwsgroep of iemand wilde kijken naar een programmaatje dat hij had geschreven op basis van het besturingssysteem Unix dat in 1969 werd gemaakt. Het betekende de geboorte van Linux. Het OS (operating system) wordt vooral gebruikt om servers te besturen en is een geduchte concurrent van Microsoft Windows. Consumenten gebruiken het maar mondjesmaat.

Onbekend maakt onbemind
De reden daarvoor is dat de jarige Linux onbekend is bij het grote publiek. Hooguit heeft men er 'wel eens van gehoord'. Een andere veel gehoorde klacht is dat Linux ingewikkeld is. Windows, het OS van Microsoft, blinkt uit in ikoontjes en is mede daardoor gebruiksvriendelijk. Daarnaast zijn er bijna geen spellen te draaien op Linux.

Via het 'open source'-principe kan iedereen de broncode van Linux bekijken en vervolgens naar eigen inzicht aanpassen en verbeteren. Een van de voorwaarden is dan wel dat het niet commercieel geëxploiteerd mag worden. Hierdoor zijn er op het internet meer dan zestig verschillende versies van Linux beschikbaar. Ook is de software te koop in de computerwinkel, de prijs is vele malen lager dan Microsoft-software.

'Kankergezwel'
Het Amerikaans bedrijf voelt de hete adem van Linux in de nek. Tijdens een bijeenkomst noemde de Microsoft-topman Steve Ballmer Linux een "kankergezwel". De scherpe uitlatingen worden dan ook gezien als een poging om de alleenheerschappij te behouden. Of dat zal lukken is de vraag. Op dit moment heeft Linux in het bedrijfsleven al een marktaandeel van 27 procent. Dat is nog maar 14 procent minder dan Microsoft.

Hoe het het tien jaar oude Linux het in de toekomst vergaat is onduidelijk. Het krijgt de laatste tijd tegenslagen te verduren. Computerbouwer Dell maakte een paar weken geleden bekend Linux niet meer aan te bieden voor computers die hij via internet verkoopt. Dell trok zich ook terug uit uit Eazel, een softwarebedrijfje dat een gebruiksvriendelijke interface wilde maken voor Linux.

Hoewel de tegenslagen niet misselijk zijn, blijft Linux zijn sterkste troef behouden. Door de 'open source'-structuur zullen er altijd computernerds zijn die nachtenlang Linux proberen te verbeteren. En zolang er nog mensen zijn die weigeren om Microsoft-producten te gebruiken, blijft de uitvinding van Linus Torvalds bestaan.