FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 augustus 2001

Actie tegen AOL's CD-ROM spam

Milieubewuste internetters willen 1 miljoen cd-roms dumpen voor het hoofdkwartier van America Online. Ze willen zo protesteren tegen de 'zinloze vervuiling'. Dit meldt mweert ons via de newssubmit.

America Online (AOL) is er groot mee geworden: zorg ervoor dat elk huishouden in de Verenigde Staten een cd-rom van de provider op de mat krijgt. Als de ontvangers dan besluiten om een abonnement bij een internetprovider te nemen, hebben ze de cd-rom al in huis.

Er kleven echter behoorlijk wat nadelen aan de reclamecampagne van AOL, zo zeggen de initiatiefnemers van de actie No More AOL Cd's. Veel mensen zitten helemaal niet te wachten op de glimmende schijfjes. Bij de productie van de cd-roms worden grondstoffen verspild en dat is zonde, vinden de actievoerders. Bovendien zou de privacy van de ontvangers van de cd-roms in het geding zijn.

Om hun woorden kracht bij te zetten, willen de actievoerders 1 miljoen AOL cd-roms verzamelen die ze vervolgens voor de deur van het Amerikaanse hoofdkwartier van de provider zullen afleveren.

De actie is tot nu toe nog geen groot succes gebleken. Sinds de actiesite op 1 augustus gelanceerd startte, zijn er pas 27 cd's binnengekomen. De actievoerders houden de moed erin. "Nog 999.973 cd's te gaan", staat er op de site.

Compuserve
In Nederland zijn al eerder protesten gehouden tegen de verspreiding van cd-roms van AOL-dochter Compuserve. Ons aller Tweakers.net zette twee keer een actie op touw waarbij bezoekers hun cd-roms tegelijkertijd naar het kantoor van Compuserve moesten opsturen.

In Nederland heeft Compuserve zijn marketingbeleid inmiddels aangepast. "Sinds vorige zomer hebben we een andere marketingaanpak. We zijn overgestapt van push naar pull", legt Compuserve-woordvoerder Gonneke Klutzow uit. "Dat betekent dat we de cd-roms niet meer met tijdschriften meesturen, maar dat geïnteresseerden ze in een warenhuis kunnen afhalen bijvoorbeeld."

De Nederlandse protesten hebben volgens Klutzow geen rol gespeeld bij het besluit om de marketingstrategie te veranderen. "Het was een heel kleine groep die bezwaar maakte tegen de manier waarop we te werk gingen. Bij de laatste actie kregen we maar 47 cd-roms binnen."

Liefdesbreuk oorzaak penicilinemelk

woudy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tonnen kostte het, de terugroepactie die zuivelcoöperatie Campina Melkunie onlangs hield in verband met een te hoog peniciline-gehalte in de melk. Ruim 150.000 pakken melk werden door het bedrijf teruggenomen, als gevolg van een 'menselijke fout'. Maar nu blijkt dat die fout niet bij Campina zelf gezocht hoeft te worden.

Een boerin op Noord-Beveland verbrak vlak voor het incident de liefdesrelatie met haar knecht, en stuurde hem van het erf af. Volgens de boerin heeft haar ex-knecht/geliefde vervolgens een grote dosis penicilline in een melktank gegooid. Twee dagen later werd de verontreiniging ontdekt. De melk was toen echter al verdund met andere melk, verpakt en onderweg naar de supermarkten. Campina Melkunie moest toen de dure terugroepactie beginnen.

Forse winstdaling voor de Telegraaf

Uitgeversconcern De Telegraaf heeft in de eerste helft van dit jaar te maken gehad met een forse winstdaling.

Tussen 1 januari en 15 juli daalde de winst met 38 procent tot 19,2 miljoen euro (f 42,4 miljoen). Daarmee bleven de resultaten sterk achter bij de verwachting dat deze periode de winst 20 tot 30 procent zou afnemen.

De winst viel terug door teruglopende advertentie-inkomsten en hogere bezorgkosten en papierprijzen. Ook namen de verliezen bij de internetactiviteiten toe.

Andre Agassi en Steffi Graf gaan trouwen

Tennissers Andre Agassi en Steffi Graf treden op 15 september in Las Vegas met elkaar in het huwelijk. Het beroemde koppel zou de datum van het huwelijk hebben vervroegd van januari naar september, omdat ex-kampioene Graf in verwachting is van een kind, en uitgerekend is in december.

Agassi bekende deze maand aan een Britse krant dat hij graag met Graf wilde trouwen. Sterker nog: "We hebben het al geregeld. Ik heb haar gevraagd en we zijn verloofd", meldde de Amerikaan.

Volgens het Duitse blad Gala is vader Peter Graf niet voor de ceremonie uitgenodigd. Dochter Steffi onderhoudt met hem een moeizame relatie sinds de fiscus hen op de huid zat wegens niet betaalde belasting over prijzengeld. Vader had geknoeid en belandde in de cel, dochter moest miljoenen terugbetalen.

Graf (32) en Agassi (31) zijn sinds 1999 bij elkaar.

3,5 jaar cel voor mensensmokkel

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Amsterdam heeft de lokale rechtbank twee verdachten uit een mensensmokkelzaak veroordeeld tot drieënhalf jaar gevangenisstraf. Het duo, I.S. en S.S., gaf leiding aan een criminele organisatie die de mensensmokkel onder meer via een Sikhtempel in de Amsterdamse Pijp uitvoerde.

Volgens de rechtbank hebben de twee een aanzienlijke periode leiding gegeven aan de organisatie. De groep smokkelde voornamelijk Aziaten via de Sikhtempel in Amsterdam naar Engeland.

"Mensen zijn tegen woekerprijzen en vaak onder embarmelijke en mensonterende omstandigheden vervoerd. De verdachten hebben louter en alleen om er zelf financieel beter van te worden ernstig misbruik gemaakt van de situatie waarin mensen in nood verkeren", aldus de rechtbank.

Vijf andere deelnemers aan de criminele organisatie kregen straffen van zes maanden tot drie jaar. Twee verdachten die betrokken waren bij de mensensmokkel, maar geen onderdeel uitmaakten van de criminele organisatie werden veroordeeld tot vier weken voorwaardelijke celstraf met een boete van 2000 gulden en een jaar gevangenisstraf.

Tegen de verdachten waren straffen van achttien maanden tot vierenhalf jaar geëist.

Spaanse politie: Veegactie tegen ETA

Jeromeo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Spaanse politie heeft vandaag acht mensen aangehouden die verdacht worden lid te zijn van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Bij de veegactie in de noordelijke Baskische regio werden ook wapen en spullen om bommen te maken in beslag genomen.

In totaal werd zo’n honderd kilo aan explosieven, granaten en ander wapentuig gevonden. De actie is een reactie op het verplaatsten van het werkterrein van de terreurgroep naar de toeristengebieden.

Zaterdag ontplofte een autobom in Salou en maandag waren een moeder en haar zoontje het slachtoffer van een aanslag toen een in een speelgoedautootje verstopte bom ontplofte in hun auto. De moeder overleed en het jongetje is voor de rest van zijn leven blind.

De ETA wordt verantwoordelijk gehouden voor 35 doden sinds het einde van het eenzijdige staakt-het-vuren in januari 2000. Sinds hun campagne voor een onafhankelijke Baskische staat in 1968 begon, heeft de groep ongeveer 800 mensen gedood in vuurgevechten en met bomaanslagen.

Beatrix bezoekt rampwijk Enschede

Van berney kregen we een bericht over Koningin Beatrix. De vorstin brengt op vrijdag 14 september een bezoek aan Enschede. Daar zal ze het door de vuurwerkramp getroffen gebied bekijken. Vorig jaar bezocht ze het gebied ook, vlak na de ramp.

In het Projectbureau Wederopbouw wordt de koningin ingelicht over hoe de wederopbouw van het gebied, de wijk Roombeek, verloopt. Ook heeft Beatrix een gesprek met een aantal slachtoffers van de vuurwerkramp. Vervolgens wordt een korte tocht gemaakt door het rampgebied.

In het centrum van Enschede zal de koningin daarna het nieuwe Stadskantoor openen. Het Stadskantoor, dat is gebouwd onder leiding van architect Frits van Dongen, biedt plaats aan ruim 800 ambtenaren.

Enorm amusementspark in Amsterdam?

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amsterdam krijgt misschien een groot amusementspark. De gemeente voert met Walt Disney, Warner Brothers en De Efteling besprekingen over een groot amusementscomplex van ruim tweehonderdduizend vierkante meter, dat moet komen te liggen bij voetbalstadion Arena in Amsterdam Zuid-Oost.

Het megaproject (kosten zo'n één miljard gulden) zou op zijn vroegst in 2007 afgerond zijn, uitgaande van de start van de bouw in 2004.

In het amusementscentrum moeten één of meer restaurants en café's komen, evenals een theater, een hotel en mogelijk een discotheek.

De gemeente heeft al een tijdje plannen om het gebied rondom het Ajax-stadion Arena te ontwikkelen tot een tweede stadshart. De concertzaal Heineken Music Hall en de Pathé Bioscoop, naast grootschalige winkelcentra, zijn inmiddels in gebruik. Maar hoewel veel faciliteiten de afgelopen twee jaar al zijn geopend, is het alleen in de piekuren druk.

Turkse seks-boycot beëindigd

berney en Ryser brachten ons via de newssubmit het vervolg op Geen sex tot er water is!

De vrouwen in het Turkse dorp Sirt hebben hun seks-boycot opgeheven. Het is een maand geleden dat ze begonnen hun mannen van seksuele lusten te onthouden vanwege het feit dat de waterleidingen in het dorp maar niet gerepareerd werden.

De vrouwen moesten iedere dag vele kilometers lopen om water te halen en vervolgens uren in de rij staan bij een druppelende fontein. De mannen van het dorp hadden daar niet echt problemen mee, tot de vrouwen besloten geen seks meer te hebben met hun echtgenoten tot de waterleiding gerepareerd was.

Natuurlijk kwamen de mannen hierop meteen in actie en drongen bij de overheid aan op maatregelen. Met succes, want inmiddels heeft de overheid acht kilometer pijpleiding beschikbaar gesteld, zodat er water vanuit een nabij gelegen bron naar het dorp geleid kan worden.

De vrouwen besloten hierop hun seks-boycot stop te zetten. Slechts één vrouw houdt nog dapper stand. "Mijn man komt mijn slaapkamer pas in, als het eerste water uit de kraan is gestroomd."

Canal+ krijgt Tanja Jess

Mokkelaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Abonnees van Canal+ krijgen binnenkort een extra reden om lid te blijven: soapactrice Tanja Jess krijgt namelijk een filmprogramma bij de betaalzender.

Vanaf 6 september gaat ze het programma Avant Premiere presenteren. Jess is bekend van de soap Goede Tijden, Slechte Tijden en de politieseries Baantjer en Unit 13.

De aparte kanalen van Canal+ krijgen met ingang van het nieuwe winterseizoen overigens ook nieuwe namen. De namen Canal+1 en Canal+2 worden vervangen door respectievelijk Canal+rood en Canal+blauw. Sport krijgt hierbij een plaatsje op het blauwe kanaal. Het derde (breedbeeld)kanaal blijft de naam Canal+16/9 houden.

Seks voor treinkaartje

pven wist ons via de newssubmit te melden dat een vrouw uit Breda dinsdagavond heeft geprobeerd een treinconducteur te verleiden.

De vrouw zat in de trein van Vught naar Den Bosch. Ze was handtastelijk en deed de conducteur oneerbare voorstellen. Omdat ze geen kaartje kon laten zien, stelde ze hem voor seks met haar te hebben. Toen de NS-medewerker zei daar geen zin in te hebben, beet ze hem in zijn arm.

De vrouw bleek weggelopen uit een psychiatrisch ziekenhuis in Den Bosch. De politie heeft haar daar ook weer teruggebracht.

Cistron: uitstel van betaling

m24 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

ADSL-provider Cistron heeft uitstel van betaling gekregen. De uitspraak komt vlak na de uitspraak van de Opta dat KPN te veel geld rekent voor collocaties.

Volgens KPN betaalde Cistron slechts een klein deel van de rekening voor de door het bedrijf aangevraagde verbouwingen in wijkcentrales. Cistron vindt deze rekening veel te hoog. KPN heeft aangegeven dat het wil stoppen met de dienstverlening aan Cistron, als het bedrijf uiteindelijk niet met het gevraagde geld over de brug komt.

Het uitstel van betaling voor Cistron komt vlak na de uitspraak van de telecomwaakhond Opta dat KPN te veel vraagt voor collocatiedienstverlening. Cistron is al gedurende twee jaar in conflict met KPN over het gebruik van collocaties. KPN vindt dat Cistron moet betalen voor wat het aan verbindingen heeft besteld, terwijl Cistron alleen wil betalen voor wat het gebruikt. Bij Cistron werken zeventig mensen. Daarvan houdt een klein deel zich bezig met telecom-activiteiten. Bij de internettak van Cistron werken zestig mensen.

Meneer Harmsen favoriet

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De populaire senior Govert Harmsen, vertolkt door de 57-jarige acteur Wik Jongsma in Nederlands langstlopende tv-soap Goede Tijden, Slechte Tijden is de belangrijkste kandidaat voor de Gouden Geranium.

De prestigieuze prijs, die door het Comité Nationale Dag van de Ouderen en de Bond voor 50-plussers ANBO op 19 september op de ouderenbeurs in Utrecht wordt uitgereikt aan de Nederlander, die het het afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan de positieve beeldvorming van ouderen. Vooral de manier waarop Jongsma Govert Harmsen heeft neergezet als senior, die zich heeft ontwikkeld van narrige buurman tot een maatschappelijk betrokken vriend en herintreder, die bereid is om nieuwe uitdagingen aan te gaan, maken hem tot een belangrijke kanshebber.

Andere kandidaten zijn de minister van Staat Max van der Stoel, filmmaker Ireen van Ditshuyzen, columniste Cri Stellweg, tv-presentator Gregor Frenkel Frank en Tweede-Kamervoorzitter, Jeltje van Nieuwenhoven.

Het laatste woord is aan het publiek dat via Goudengeranium.nl kan meestemmen en daarmee kans maakt op een vrijkaart voor de 50-plus-beurs, die van 19 tot en met 23 september in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden.

Verdachte verkrachting meisje (11) gepakt

Een elfjarig meisje is dinsdagmorgen verkracht in het Burgemeester In 't Veldpark in Zaandam. De politie heeft later op de dag een 59-jarige verdachte ingerekend.
De verkrachting vond plaats tussen tien voor half acht en acht uur. Het meisje liet haar hond uit, toen ze werd aangesproken door een blanke man met normaal postuur, leeftijd tussen de vijftig en zestig jaar, grijs haar en een grijze baard.

De man dwong haar mee te lopen. In het park heeft zij onder bedreiging seksuele handelingen moeten verrichten.
Bijzonderheden over de Zaandammer die in verband met de zaak is gearresteerd meldt de politie niet. 's Mans betrokkenheid wordt onderzocht. De afdeling Jeugd- en Zedenzaken van de politie Zaanstreek-Waterland is een uitgebreid onderzoek begonnen.

'Marokko beschermt eigen hasjhandel'

Een hooggeplaatste Spaanse politieman heeft dinsdag de Marokkaanse regering ervan beschuldigd de hasjhandel via de kusten van Spanje naar Europa te beschermen. Dit heeft het dagblad El Pais woensdag gemeld.

"Spanje is de brug waarlangs de hasjiesj voor Europa binnenkomt. Deze activiteit wordt beschermd door de Marokkaanse regering", zei hoofdinpecteur Vivas, belast met economische delicten en witwaspraktijken aan de Costa del Sol. Hij deed zijn uitspraken tijdens een discussie op de universiteit van Santander.

Vivas zei te beschikken over foto's waarop Marokkaanse soldaten te zien zijn "die surveilleren op de hasjiesjplantages in Ketama, op dezelfde wijze als dat gebeurt op de cocaplantages in Colombia". Volgens de politieman komt er iedere dag een ton hasjiesj Spanje binnen. Daarvan wordt slechts vijftien tot twintig procent onderschept.

Bejaarde trapt niet in euro-truc

Bikkelmannetje en Nol had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 86-jarige bewoonster van een verzorgingshuis in Velp heeft er dinsdag voor gezorgd dat een beruchte Arnhemse oplichter en flessentrekker is gearresteerd. De 21-jarige Arnhemmer probeerde de vrouw met een euro-truc geld afhandig te maken.

De man belde aan met het verhaal dat hij van de Thuiszorg was en dat hij de bankpasjes van de vrouw geschikt wilde maken voor de nieuwe munteenheid. De bijna 87-jarige maakt echter geen gebruik van de Thuiszorg en wimpelde de man af. Daarna probeerde hij haar wijs te maken dat haar pasjes toch aangepast moesten worden voor het geval zij in de toekomst wel hulp nodig zou hebben.

Aanhouding

Na een kort gesprek sloot de Velpse haar voordeur. Ze alarmeerde direct de balie van het verzorgingshuis en belde de politie met een gedetailleerd signalement. Daarop konden agenten die onderweg waren naar de vrouw de man aanhouden. De politie verdenkt de man van meer gevallen van oplichting en heeft hem ingesloten.

Volgens de politie grijpen steeds meer oplichters de komst van de euro aan om vooral bejaarde mensen geld afhandig te maken. Het verhaal dat bank- of giropassen geschikt gemaakt moeten worden voor de euro, duikt overal in het land op. De oplichters krijgen op die manier passen met pincodes in hun bezit en plunderen vervolgens de rekening. Sommige gedupeerden zijn al tienduizenden guldens kwijtgeraakt.

Een woordvoerder van de Arnhemse politie denkt dat het aantal euro-trucs de komende maanden snel zal toenemen. Hij waarschuwt vooral oudere mensen om nooit hun pasjes of pincode af te geven. In alle gevallen is het mensen die met zo'n verhaal aan de deur komen te doen om geld, zegt hij.

Nederland blijft tiende op FIFA-lijst

Nederland is op de wereldranglijst van de wereldvoetbalbond FIFA op een tiende plaats blijven staan. Oranje heeft 705 punten.

Colombia maakte een sprong op de ranglijst. De Zuid-Amerikanen stegen door de eindwinst in de Copa America van de veertiende naar de zesde positie. Frankrijk voert de lijst met 812 punten aan.

De ranglijst ziet er nu als volgt uit: 1. Frankrijk 812 punten, 2. Brazilië 808, 3. Argentinië 783, 4. Italië 733, 5. Duitsland 725, 6. Colombia 723 (14), 7. Tsjechië, Spanje 716 (9/6), 9. Portugal 714 (9), 10. Nederland 705.

Chagall in ruil voor vrede Midden-Oosten

Een onbekende groep, het Internationale Comité voor Kunst en Vrede, zegt dat zij in juni het schilderij Study for Over Vitebsk van Marc Chagall heeft gestolen in New York. De groep wil het schilderij teruggeven als Israël en de Palestijnen vrede sluiten. Dit heeft de Amerikaanse federale recherche FBI maandag laten weten.De onderzoekers denken dat de brief authentiek is. Study for Over Vitebsk, een doek van 20 bij 25 centimeter, is waarschijnlijk op 7 juni gestolen tijdens of na een receptie in het Jewish Museum in Manhattan. De waarde van het schilderij wordt geschat op 2,4 miljoen gulden. Het museum heeft een beloning van 60.000 gulden uitgeloofd.

Angelina Jolie ambassadrice UNHCR

Meer nieuws over la 'Jolie'

Angelina Jolie (26) wordt ambassadrice van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Jolie is vooral bekend door haar rol als Lara Croft speelt in de film Tomb Raider

Jolie treedt maandag in functie. Als reden voor haar benoeming noemde de zegsman behalve het grote succes van Tomb Raider het feit dat Jolie belangstelling heeft voor vluchtelingenkwesties. Op dit moment reist Jolie door Pakistan, eerder bracht zij een bezoek aan Sierra Leone en Cambodja.

Angelina Jolie won een Oscar met 'Girl Interrupted'.

Pianist verlaat lawaaierig publiek

De wereldberoemde Hongaarse pianist Adras Schiff heeft zijn recital onderbroken om briesend de concertzaal van het Schotse Edinburgh te verlaten. Het publiek was hem te lawaaierig. In de anders vrij rustige zaal was het volgens een toeschouwer inderdaad een kakofonie van mobiele telefoons, horlogepiepjes en gehoest en geproest.

Andras Schiff stopte zijn optreden, zei tegen de toeschouwers dat die maar een hoestpauze moesten nemen en stormde het toneel af. "Ik heb weleens een kleuterklas meegemaakt waar het stiller was'', beaamde een bezoekster later.

Volgens de organisator van het concert was Schiff alleen maar een beetje gefrustreerd geraakt doordat twee mensen hun telefoon niet hadden uitgezet. Na een paar minuten keerde de pianist weer terug. Het publiek zou doorweekt zijn door plensbuien voor aanvang van het concert en daarom last hebben van hoestbuien.

Paul de Leeuw naar de NCRV

Paul de LeeuwPaul de Leeuw vertrekt bij de Vara en maakt dit najaar zijn rentree bij de NCRV. De Leeuw gaat eind november een vijfdelige serie Herberg De Leeuw presenteren, waaraan ook pianist Cor Bakker meewerkt. Over het presenteren van het aloude NCRV-programma Zo vader, zo zoon wordt nog gesproken, zo maakte de omroep dinsdag bekend.

In het studioprogramma ontvangt de presentator gasten en is er veel ruimte voor muziek.

Ook verving hij regelmatig Sjors Frölich in het Radio 2-programma Cappuccino op zaterdagmorgen. In de afgelopen tien jaar maakte hij voor de Vara programma's als De schreeuw van de Leeuw en Laat de Leeuw.

'Meer openheid overheid via internet'

De overheid moet documenten op veel grotere schaal publiceren op het internet. Zo kan zij meer openheid geven over haar plannen en beleid. Dat is één van de adviezen van de commissie-Wallage.

De commissie onderzocht in opdracht van het kabinet welke rol het internet kan spelen in de overheidscommunicatie. Onder leiding van burgemeester Wallage van Groningen bepleit zij een 'actieve publicatieplicht', zo meldde de Volkskrant maandagmorgen. Dit houdt in dat alle documenten die nu onder de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) vallen, direct door de overheid zelf online worden gezet.

De WOB bepaalt alleen dat die stukken kunnen worden opgevraagd door 'belanghebbenden'. In de praktijk zijn dat vaak journalisten. Het opvragen van WOB-documenten is moeizaam en heeft de afgelopen jaren geleid tot duizenden rechtszaken.

Volgens de commissie-Wallage moet het internet niet alleen worden gebruikt voor de verspreiding van informatie, maar ook om de burgers meer bij de plannen te betrekken. Ze kunnen via het medium meedenken en hun mening geven. De commissie zal haar bevindingen volgende week maandag officieel aanbieden aan premier Kok.

Verwachtingen rondom politicus Pim Fortuyn

De aankondiging van Pim Fortuyn om in de politiek te stappen, heeft veel stof doen opwaaien. De algemene verwachting is dat de omstreden wetenschapper, ondernemer en columnist in ieder geval leven in de brouwerij gaat brengen.

Harry Mens, presentator van het RTL-programma Business Class waar Fortuyn medewerker is, vreest het ergste voor de ambitie van Fortuyn. "Ik houd mijn hart vast. Zolang hij niet de meerderheid heeft, zullen ze een clown van hem maken", schrijft de Volkskrant woensdag. "Er moeten wel een paar knoppen om voor hij zich als succesvol politicus kan profileren."

Fortuyn doet volgend jaar mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Voor welke partij de publicist zich kandidaat zal stellen, weet hij zelf nog niet. Volgens hem er zijn drie opties: Leefbaar Nederland (LN), een eigen politieke beweging of het CDA.

Met de Leefbaar Nederland zijn nog geen harde afspraken gemaakt. LN-voorzitter Jan Nagel vindt ook dat Fortuyn een omschakeling moet maken. "Hij is een solist...bij ons moet hij een binnende factor zijn, een teamleider." Fortuyn sluit niet uit dat hij voor zichzelf begint en met een Lijst-Fortuyn komt.

"Ik ben ook, op geheel vrijblijvende basis en incidenteel, adviseur van de top van het CDA. Dus misschien bloeit daar nog iets op", aldus Fortuyn in 2 Vandaag maandagavond. Vertrekkend CDA-kamerlid Hans Hillen liet Radio 1 woensdagochtend weten dat er altijd behoefte is aan mensen die spraakmakend zijn en zich duidelijk uitspreken. Van Hillen heeft niets tegen 'een beetje leven in de brouwerij'. Fortuyn heeft laten weten de Kamer inderdaad levendiger te willen maken.

Fortuyn is ook bekend geworden door zijn column in het weekblad Elesevier. 'Acht jaar Paars heeft niets veranderd aan de hopeloos bureaucratische structuur van de Zorg...'. Zo scheef Fortuyn 18 augustus. De populaire column wordt per 1 september stopgezet. Uiteindelijk wil Fortuyn premier worden.

Man met langste haar overleden

Zwelgje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De man met het langste haar ter wereld is op 77-jarige leeftijd in het noorden van Thailand overleden. Op de dag van zijn overlijden mat de haardos van het Hmong-stamhoofd Hu Sengla 5,79 meter. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo woensdag gemeld, op basis van berichten in Thaise media.

Enkele familieleden van de wereldrecordhouder wijten zijn dood aan Hu's gewoonte zijn haar eenmaal per jaar te wassen. Dat is niet de gewoonte bij de Hmong-stam. Hij maakte een uitzondering voor geïnteresseerde toeristen.
Hu Sengla haalde in 1997 het Guinness Book of Records. Toen was zijn haar nog 5,15 meter lang. De wereldtitel blijft in de familie: de 88-jarige broer van het stamhoofd heeft een haardos van precies 5 meter.

Angelina voor tweede keer Lara Croft!

Angelina Jolie in tweede Tomb Raider!Nu Tomb Raider overal ter wereld een hit is, heeft Angelina Jolie eindelijk besloten of ze voor een tweede keer cyberbabe Lara Croft wil spelen.

De beslissing hing voor Jolie af van twee dingen: zij en haar man Billy Bob Thornton willen graag een kind en als een zwangerschap Tomb Raider in de weg zou staan, dan maar geen Tomb Raider twee. Uiteraard wilde ze ook even afwachten hoe succesvol de eerste Lara Croft zou worden en hoeveel salaris ze er uit zou kunnen slepen (wat $15 miljoen is geworden).

Inmiddels is ze er wel uit: het succes gaat even voor alles. Desondanks heeft Jolie nog één kleine voorwaarde wat betreft de sequel. Het script moet volgens Jolie uniek en beter dan het origineel zijn, zodat de sequel honderd keer beter kan worden. En wellicht dat Jolie de koe bij de hoorns heeft gegrepen, want regisseur en scenarioschrijver Simon West werd bij Lara Croft: Tomb Raider door critici neergesabeld om het belabberde script.
Afgelopen juni ging Jolie zelfs al zo ver om via een chat op het Internet mensen te stimuleren goede ideeen voor de sequel naar haar te mailen. Jolie: 'I think it would be great to base it on what people want Lara Croft to do, and what the fans want,' aldus Jolie tijdens de chat, 'The writers haven't the faintest clue how to keep this ridiculous character going, and neither do I.'

Werkloosheid onder allochtonen daalt flink

Uit het rapport, waaruit gepubliceerd wordt door de Volkskrant, blijkt dat vooral Turken en Marokkanen het vorig jaar goed gedaan hebben op de arbeidsmarkt. De werkloosheid onder de 300.000 Turken in ons land daalde van 13 naar 9%, terwijl het aantal baanloze Marokkanen met 5% afnam naar 13%. Surinamers wisten minder van de groei van de economie te profiteren. Onder deze bevolkingsgroep daalde de werkloosheid van 10 naar 9%. De cijfers over Antilliaanse werklozen waren nog niet beschikbaar.

Verschillen

De werkloosheid onder allochtonen is al jarenlang fors hoger dan onder autochtonen. In 1998 zat 4% van de autochtone bevolking zonder baan tegen 16% van de etnische minderheden. Minister Roger van Boxtel, belast met Grotesteden- en Integratiebeleid kondigde bij zijn aantreden, nu bijna vier jaar geleden, aan dit verschil tijdens deze kabinetsperiode te willen halveren.

Convenant

Sindsdien is er het nodige gebeurd. Van Boxtel en zijn collega Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid sloten met een aantal grote ondernemingen en het midden-en kleinbedrijf een convenant over het aannemen van allochtonen. Het bedrijfsleven zou banen voor allochtonen aanmelden en de arbeidsbureaus zouden op zoek gaan naar geschikte kandidaten. Het MKB zou tot 1 januari 2002 in totaal 43.000 vacatures aanleveren. Begin juli waren er daarvan al 40.000 bij de arbeidsbureaus aangemeld, waarvan er circa 21.000 waren vervuld. Ook de rijksoverheid zelf geeft het goede voorbeeld door op de ministeries grote groepen allochtonen in dienst te nemen als ambtenaar.

Van Boxtel erkent dat het erop lijkt dat de allochtonen pas aan de beurt komen op de arbeidsmarkt nu het reservoir aan werklozen bijna leeg is. "Maar ik ben ervan overtuigd dat het helpt dat iedereen er nu bewust mee bezig is", zo zei hij in de Volkskrant.

Easyjet-baas start creditcardmaatschappij

Stelios Haji-Ioannou kan het ondernemen niet laten. Na de low-budget-airline EasyJet, de internetcafés EasyEverything, het e-commerce-bedrijf EasyValue en autoverhuurder Easyrentacar uit de grond gestampt te hebben, moet de nieuwe creditcardmaatschappij EasyMoney zijn nieuwste succesnummer worden.
De EasyMoney-card onderscheidt zich van andere creditcards doordat de bezitter zijn kaart kan personaliseren. Zo kun je zelf je kredietlimiet, de rentetarieven en de jaarlijkse 'fee' bepalen. Na de lancering in september kan de bezitter van het oranje stukje plastic ook een persoonlijke lening afsluiten. Op termijn kan de kaarthouder via z'n pas bij luchtvaartmaatschappij Easyjet punten sparen die weer bij de andere Easy-ondernemingen besteed kunnen worden. Omdat alles via internet geregeld kan worden, kan het bedrijf de kosten laag houden. Wie z'n zaken toch liever via de telefoon wil regelen, moet daarvoor extra betalen.

EasyMoney hoopt in een jaar tijd 75.000 kaarten in de markt te kunnen zetten. Haji-Ioannou is bij de oprichting een joint-venture aangegaan met de London Scottish Bank en creditcardmaatschappij Accucard.

Het is niet bekend of en wanneer de kaart ook in Nederland wordt ingevoerd.

Uitvinder term 'Big Bang' overleden

Hoyle was tegenstander van de theorie dat het universum 12 miljard jaar geleden uit een grote explosie zou zijn ontstaan. De naam 'big bang' die hij ervoor bedacht, was dan ook ironisch bedoeld, maar raakte ingeburgerd onder aanhangers van de theorie. Volgens Hoyle heeft het universum geen beginpunt in de tijd.

Hoyle werd in 1915 als zoon van wolhandelaren geboren in het Noord-Engelse graafschap Yorkshire. Hij was verbonden aan de universiteit van Cambridge.

Treinkaartje moet duurder volgens advies

Het treinkaartje moet duurder worden dan momenteel is toegestaan anders raakt de NS in de financiële problemen. Dat staat in een vertrouwelijk conceptrapport van Twynstra Gudde aan de Tweede Kamer, waar het Financieele Dagblad inzage in heeft gekregen.

Het rapport is geschreven in opdracht van de Tweede Kamer ter voorbereiding op de behandeling van de Concessiewet. Daarin moet de relatie tussen NS en overheid voor langere tijd worden vastgelegd. Twynstra Gudde waarschuwt dat 'door de behoefte aan kwaliteitsverbetering van het openbaar vervoer de NS de komende jaren in financieel zwaar weer terecht kan komen'. Het onderzoeksbureau vindt dat er geen maximale tariefstijging in de nieuwe wet zou moeten worden opgenomen.

De afgelopen jaren steeg het treinkaartje gemiddeld met zo'n 2 procent. De NS verklaarde eind juli nog af te zien van een nieuwe tariefsverhoging per 1 januari. Dit vanwege 'de huidige kwaliteit van de dienstverlening'. Normaliter verhoogt de NS de prijs van de treinkaartjes elk jaar met het percentage van de inflatie. Vorige maand meldde de NS al dat de maatregel het bedrijf structureel 100 miljoen gulden op jaarbasis zou kosten.

De NS mag niet opdraaien voor de hogere kosten die kwaliteitseisen met zich meebrengen, meldt het bureau: 'Een zitplaatsgarantie bijvoorbeeld is kostbaar en moet óf door de overheid, óf door de reiziger worden betaald' luidt het rapport. Het onderzoeksbureau is kritisch op de manier waarop de Tweede Kamer de afgelopen jaren de problemen bij de NS heeft behandeld. De onderzoekers verwijten de kamerleden vooral een 'reactieve' houding te hebben aangenomen.

Twynstra waarschuwt de Kamer voor te hoge verwachtingen om via de Concessiewet opnieuw greep te krijgen op de NS. De minister kan hooguit 'een indringend gesprek met de NS-top voeren'. 'Zij heeft niet de mogelijkheid, en zou die ook niet moeten willen hebben, om bedrijfsbeslissingen van de NS over te nemen', aldus het bureau.

Vrouwen versieren ??

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gevonden op het web door Smookey

Waarschijnlijk gefrustreerd door zijn eigen onvermogen om relaties te leggen presteert een of andere onbenul het een website met de hoogdravende naam Bijbel der Verleiding op het wereldwijde web te pletteren. Naast problemen met het versieren van vrouwen -decennia van emancipatie zijn aan hem voorbijgegaan- heeft De Grote Versierder ernstige problemen met HTML-codes (de links in het menu werken niet) en vooral met de fraaie Nederlandse taal.

Het aantal taalfouten op de website is niet op de vingers van twee handen te tellen. Enfin, verstandige mensen hebben toch geen behoefte aan dit soort onzin.

Aanklacht gebrekkig Nederlands in Word

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers en -puristen gaat een lijst overhandigen met taalfouten in de Nederlandstalige spellingchecker van Microsoft Word. Het computerprogramma bevat een flink aantal missers, vooral bij de correcties die Word op eigen houtje uitvoert.

Eén van de probleemgevallen zijn woorden die met twee hoofdletters beginnen. Standaard corrigeert Word dit in slechts één hoofdletter: "IJsland" wordt dan "Ijsland". Enkel met de Y-letter kan je zoiets voorkomen, maar dan is het geen correct Nederlands meer. Je kan dit verhelpen door via Extra (Tools) en AutoCorrectie (AutoCorrect) het vakje "TWee beginhoofdletters corrigeren" uit te vinken. Maar als je dan toch een keer per ongeluk twee hoofdletters typt waar dat niet moet, zal Word het ook niet meer corrigeren.

Onze Taal pleit ervoor dat Word best eens Nederlandse lessen volgt. "Er zou veel ergernis zijn voorkomen wanneer het programma had geweten dat er in het Nederlands zoiets bestaat als een 'ij', en dat woorden die met deze lettercombinatie beginnen twee hoofdletters krijgen. Maar dit voorbeeld vormt vast nog maar het topje van de ijsberg, en daarom zijn wij van plan een lijst met klachten samen te stellen en te overhandigen aan Microsoft".

Klachten stuur je per e-mail naar administratie@onzetaal.nl met als subject "Word-leed".

Kamer in verweer tegen KPN beltegoed

pven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries moet iets doen tegen het voornemen van KPN om de geldigheidsduur van beltegoed kaarten te verkorten, aldus CDA-kamerlid Joop Atsma en collega C. Eurlings.

Het duo loopt te hoop tegen het voornemen van KPN om per 1 januari 2002 de geldigheid van een pre-paid telefoonkaart terug te brengen naar zes maanden. Nu blijven ongebruikte nummers tot een jaar na aankoop geldig.
Veel mensen die een pre-paid mobiele telefoon kopen bellen maar weinig. Wie de telefoon nu 1 jaar lang niet gebruikt, raakt automatisch het telefoonnummer kwijt en moet een nieuwe sim-kaart kopen.

De CDA-ers vragen zich af of het wel eerlijk is dat het aangekochte beltegoed al na zes maanden zal verdwijnen, en of de Opta en de NMa bij deze beslissing betrokken zijn. 'Het is onzin om een beperkte geldigheidsduur toe te passen op iets waarvoor men gewoon betaald heeft.'

Volgens Atsma is het eigenlijk gewoon 'pikken' van de consument: 'Ik vraag me af of iemand het recht heeft om iets wat je hebt betaald opeens ongeldig te verklaren, het principe is al fout'.

Atsma is bang dat andere aanbieders KPN vroeger of later zullen volgen: 'De kans is niet gering dat concurrenten het voorbeeld van KPN zullen volgen'.

Het Kamerlid wil dat De Vries het besluit van KPN terugdraait: 'Ook consumenten zijn absoluut niet betrokken bij dit soort beslissingen van KPN, ik vraag me af wat de Consumentenbonden hier van denken.' Het Kamerlid noemt als succesvol voorbeeld van politiek ingrijpen enkele cadeaubonnen, waarvan de geldigheidsduur weer is verlengd.

Volgens de voorlichter van KPN zullen vooral klanten die minder dan 2,5 minuten per week bellen, vaker moeten opwaarderen.

Pepsi profiteert van Code Red worm

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Geen tv-commercials, geen dure reclamecampagne en toch een groot succes. Code Red, de frisdrank die Pepsi in mei van dit jaar lanceerde, was vorige maand het op vier na meest verkochte drankje bij benzinestations en gemakswinkels, zo meldt The Wall Street Journal.

De gelijknamige worm en de aandacht van de media daarvoor heeft zeker bijgedragen aan het succes, zo vermoedt Pepsi.

Op het moment dat Code Red toesloeg, was Pepsi al een tijdje bezig met een eigen marketingcampagne voor de frisdrank. De frisdrankfabrikant wilde Code Red 'voorzichtig in de markt zetten'. Eerst moesten de trendsetters verleid worden, dan zou de massa vervolgens vanzelf volgen.

Virtuele sporten steeds professioneler

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Organisator van sportwedstrijden Digital World Cup (DWC) organiseert een online golftoernooi genaamd Pro 18 Online Tour, waarvan de hoofdprijs honderdduizend dollar bedraagt. Dergelijke bedragen waren voorheen alleen in de wereld van de 'echte' offline sport te verdienen en zullen dan ook een stimulans zijn voor virtuele sporters om zich te professionaliseren. DWC zelf zegt een model te hebben ontwikkeld dat een relatief lage kapitaalinvestering vereist om binnen korte tijd winstgevend te worden.

Het in Canada gevestigde DWC verdient het prijzengeld weer terug door sponsoring en door alle deelnemers een deelnamebedrag te laten betalen, een zogenoemde 'pay for play' heffing. Ook spelers die alleen maar een online oefenwedstrijd willen spelen moeten daarvoor betalen. Daarnaast ziet het bedrijf mogelijkheden in gokken op de uitslagen, getuige een beginselverklaring op de golfsite.

Peruaan snijdt eigen testikel af

Administr8or had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Peruaanse man heeft maandag met een scherp mes een van zijn testikels afgesneden voor het parlementsgebouw in Lima. De 36-jarige Eduardo Veliz wilde op die manier zijn eis om een loonsverhoging kracht bijzetten.

Veliz was kwaad dat parlementsvoorzitter Carlos Ferrero hem niet wilde ontvangen om zijn klachten aan te horen. Brandweerlieden brachten de hevig bloedende Veliz naar een ziekenhuis.

Vorig jaar, toen Veliz nog werkloos was, had hij al een keer zijn penis afgehakt voor het parlementsgebouw. Die kon toen met succes weer worden vastgezet. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis dat Veliz in beide gevallen behandelde, kan hij ondanks zijn zelfverminking "een normaal seksleven" blijven houden.

Fransen vrezen dat Engels dé EU-taal wordt

Binnen de Europese Unie is een taalstrijd ontbrand rond het toenemende gebruik van het Engels.Frankrijk en Duitsland beschuldigen de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, ervan, dat zij stiekem probeert het Engels een prominente plaats te geven, ten koste van het Frans. In een brief aan voorzitter Romano Prodi hebben de ministers van buitenlandse zaken van Frankrijk en Duitsland protest aangetekend tegen wat zij zien als een dreigende 'eentaligheid' van de Europese Unie.
Het conflict spitst zich toe rond de plannen van de Britse Eurocommissaris Neil Kinnock, die de hervorming van de enorme Brusselse bureaucratie op zijn schouders heeft genomen. Na de uitbreiding van de EU met landen als Tsjechië, Polen en Hongarije kan het aantal officiële EU-talen oplopen tot boven de twintig. Kinnock vreest dat de uitbreiding een totale onbestuurbaarheid veroorzaakt, tenzij het gebruik van de talen aan banden wordt gelegd. Hij stelt voor, de verschillende versies van ontwerpdocumenten alleen in het Frans, Duits en Engels te vertalen. Alleen de definitieve teksten moeten volgens Kinnock in alle officiële talen van de Unie worden gepubliceerd.

Het plan is tegen het zere been van de Franse minister van buitenlandse zaken Védrine, die de steun krijgt van zijn Duitse collega Fischer. Zij zien een inperking van het vertaalsysteem als het zoveelste bewijs dat de Commissie probeert het Engels sluipenderwijs een bevoorrechte positie te bezorgen.

Frankrijk en Duitsland vrezen dat door het intensieve gebruik van het Engels automatisch de Angelsaksische invloed binnen de EU toeneemt. De Europese Unie is traditiegetrouw Frans georiënteerd en de Brusselse bureaucratie werd in de jaren vijftig naar Frans model georganiseerd.

De Franse invloed binnen de EU is al op zijn retour sinds de toetreding van Groot-Brittannië in 1973, gevolgd door Angelsaksisch georiënteerde landen als Zweden en Finland in 1995. Een woordvoerder van de Commissie bevestigt dat er de laatste jaren in Brussel steeds meer Engels gebruikt wordt, zowel tijdens formele vergaderingen als in informele contacten. De leden van de Commissie-Prodi hebben het Engels als voornaamste werktaal gekozen. Een aantal Eurocommissarissen is het Frans niet of nauwelijks machtig.

De Italiaanse voorzitter Romano Prodi beschouwt het probleem van de talen als een aangelegenheid die de lidstaten niet aangaat, maar die de Europese Commissie zelf moet oplossen. Hij heeft Védrine en Fischer beleefd laten weten - in het Frans en het Duits - dat hij een voorstander is van een meertalige Unie, maar dat hij volledig achter de voorstellen van Neil Kinnock staat.

Hoger IQ dankzij borstvoeding

Wanneer baby's korter dan drie maanden aan de borst drinken kan dit hun intelligentie negatief beïnvloeden. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Noorse medische deskundigen.

345 kinderen zijn toen ze dertien maanden en vijf jaar waren, op hun intellect en motorische vaardigheden getest. Tweederde van de groep had zes maanden of langer borstvoeding gekregen en zeventien procent was voor de derde maand op flesvoeding overgestapt.

Het onderzoeksteam vond geen verband tussen borstvoeding en motorische vaardigheden in beide leeftijdsgroepen. De kinderen die echter korter dan drie maanden borstvoeding hadden gehad, scoorden op een leeftijd van dertien maanden lager dan gemiddeld op het gebied van mentale vaardigheden. Op vijfjarige leeftijd vertoonden deze kinderen een achterstand in hun totale intelligentie.

De onderzoekers zeggen dat zij een positief verband hebben gevonden tussen de tijd dat kinderen borstvoeding hebben gekregen en hun mentale ontwikkeling. Hierbij is rekening gehouden met zaken als de leeftijd van de moeder, roken tijdens de zwangerschap, de opleiding van de moeder en het intelligentieniveau van de moeder.

Drie jaar cel voor dronken doodrijder

De rechtbank in Alkmaar heeft gistermiddag de 22-jarige vrachtwagenchauffeur Hendrik M. uit Lutjebroek tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld, plus vier jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.

De man veroorzaakte op 30 april van dit jaar op de Provincialeweg tussen Hoorn en Enkhuizen met zijn auto onder invloed van veel bier een ongeval, waarbij een 31-jarige fietser om het leven kwam. Hij reed door zonder zich om het slachtoffer te bekommeren.

Aanvankelijk verklaarde de doodrijder tegenover de politie dat hij op Koninginnedag was ontvoerd en onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen was geweest om te rijden. Later kwam M. op deze verklaring terug en vertelde hij dat hij in een café in Hoorn met een barkruk op zijn hoofd was geslagen, waardoor het hem af en toe zwart voor de ogen werd.

Volgens de rechtbank is uit getuigenverklaringen gebleken dat M. uitermate roekeloos heeft gereden. Tevens negeerde hij een rood verkeerslicht.

M. gaat tegen de uitspraak in beroep.

Excuses Brinkhorst aan boeren

Minister Brinkhorst van Landbouw heeft dinsdag zijn excuses aangeboden voor uitlatingen in een vraaggesprek met het blad Opzij, dat donderdag verschijnt. Hij verweet daarin sommige boeren tijdens de MKZ-crisis "krokodillentranen" te hebben gehuild. De minister zei voor het NOS-journaal dat hij niet de bedoeling heeft gehad mensen te kwetsen.

VVD en CDA hadden geen goed woord over voor de uitlatingen van Brinkhorst. "Zinloos verbaal geweld" noemde VVD-Kamerlid Oplaat het. En CDA'er Atsma vond dit echt niet kunnen en verlangde dat de bewindsman de boeren zijn excuus zou aanbieden.

Op de vraag of hij nog achter zijn woorden in Opzij staat, zei Brinkhorst dat hij nog steeds achter zijn uitspraak staat dat er fouten zijn gemaakt, ook van zijn kant. Ook staat hij achter de uitspraak dat je mensen niet moet kwetsen.

Voor de NOS-camera legde Brinkhorst uit dat hij tijdens de mond-en klauwzeercrisis "veel ellende" heeft meegemaakt. Ook dingen waaraan hij zich heeft geërgerd. Zoals in Kootwijkerbroek, waar "mijn mensen in elkaar zijn geslagen'. In die plaats kwam het tot rellen toen er vee geruimd moest worden.

Brinkhorst als mens kan heel emotioneel zijn, zo zei hij. Hij verdedigde nogmaals het beleid dat hij in de MKZ-crisis heeft gevoerd. Op dat beleid wil hij afgerekend worden.

Amerikaanse economie nog steeds zwak

De Amerikaanse centrale bank heeft gisteren voor de zevende maal dit jaar de rente verlaagd in een poging om de stagnerende economie nieuw leven in te blazen.

'Federal Reserve'-baas Alan Greenspan maakte duidelijk dat wat hem betreft er nog meer in de pijplijn zit om de niet meer groeiende Amerikaanse economie de helpende hand te bieden. Maar analisten betwijfelen of renteverlagingen nog het antwoord zijn, binnen enkele maanden is de Amerikaanse rente nu teruggebracht van 6,5 naar 3,5%, het laagste niveau sinds het voorjaar van 1994. Het minder belangrijke disconto gaat ook met een kwart omlaag tot 3%.

De rest van het antwoord moet komen van een teruglopende dollarkoers, die de Amerikaanse export nieuw leven inblaast. In een verklaring na afloop van de bijeenkomst van het 'Federal Open Market Committee' stelde de Amerikaanse centrale bank dat ze nog steeds ernstige zwakheden ziet in de economische ontwikkeling, terwijl de inflatie dik onder controle is. Met name die lage inflatie van minder dan 1,5% geeft de 'Fed' voldoende armslag voor nieuwe renteverlagingen.

Op 30 augustus a.s. moet de Europese Centrale Bank beslissen over een renteverlaging. In Europa is de inflatie langzaam op zijn retour, maar met 2,8% nog altijd beduidend hoger dan het gewenste gemiddelde van 2%. Maar de Duitse economie, de motor van de eurozone, ligt bijna plat en ook in Frankrijk gaat het minder. Zowel in Duitsland als Frankrijk is de inflatie duidelijk op de terugweg en analisten gaan ervan uit dat hierdoor de weg geplaveid is voor de Europese Centrale Bank om op 30 augustus de rente in de eurozone te verlagen van 4,5 naar 4,25%. Later in het jaar wordt in Europa dan nog een tweede verlaging naar 4% voorzien, waarna eind volgend jaar als de economie weer aantrekt een lichte verhoging in het verschiet ligt. Maar Duisenberg kan zijn kruit nog even droog houden om echt zeker te zijn dat de inflatie in Europa, die echt nog veel te hoog is in een aantal belangrijke landen, waaronder Nederland, een renteverlaging eind augustus is dus nog geen zeker gegeven.

Parachutist landt op grasmaaier

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een parachutist is gewond geraakt bij een landing op een grasmaaier. De man, afkomstig uit Coevorden, was boven vliegveld Teuge uit een vliegtuig gesprongen. Vermoedelijk door een stuurfout was hij echter uit koers geraakt, waardoor hij zo'n honderd meter verderop terechtkwam.

Een personeelslid, die bezig was het gras te maaien, kreeg de schrik van zijn leven toen de para bovenop de machine belandde. De Drenth kwam tussen de wielen van de grasmaaier terecht en liep verwondingen aan zijn dijbeen, kin, nek en rug op.

Huisartsconsult via email

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een mailtje naar de huisarts, het spreekuur via de webcam. Huisarts Robert Mol uit Hoogvliet droomt ervan. Sinds een maand kunnen patiënten hun klachten per e-mail aan hem voorleggen.

Echt vol is de mailbox van Mol nog niet. "Zeven berichten tot nu toe", zegt hij. "Maar het is vakantietijd en de mensen moeten er aan wennen dat ze de dokter nu ook kunnen e-mailen." Het idee van een e-mailservice ontstond tijdens de huisartsenstakingen in mei. "Ik heb toen van acht uur 's ochtends tot vier uur 's middags voor 50.000 patiënten de telefoon beantwoord. 50 Telefoontjes resulteerden die dag in vier visites en twee persoonlijke consulten. Je kunt dus meer per telefoon afhandelen dan je denkt."

Vluchtelingencentrum moet dicht

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Britse bedrijf dat de spoortunnel onder Het Kanaal exploiteert, Eurotunnel, heeft de Franse overheid voor de rechter gedaagd. De onderneming wil dat de Fransen een asielzoekerscentrum sluiten vlakbij de ingang van de tunnel. Elke nacht proberen daar honderden illegalen de trein te nemen naar 'het beloofde land', Engeland.

"Daar ben ik vrij", zegt Ibrahim, een Irakees. Hij is een van de bewoners van Sangatte, het vluchtelingencentrum dat het Rode Kruis heeft ingericht op twee kilometer van de Kanaaltunnel. Elke nacht gaat Ibrahim erop uit met een groepje lotgenoten, vertelde hij aan een verslaggever van het Franse persbureau AFP.

Condoleren via internet makkelijk & snel

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Lees maar wat ene Tjeerd schrijft in het digitale condoleanceregister voor Sylvia Millecam: ‘Sylvia, ik heb je een paar keer zien opstappen in de Spaarndammerstraat op buslijn 22 en dan dacht ik telkens weer ‘wat is het toch een kanjer; ook in het dagelijkse leven is zij een stralende ster’. Ik zal deze herinnering altijd blijven koesteren.’

Het berichtje van Tjeerd is er slechts eentje van de 1527 die maandag op de website icondolement.nl binnenkwamen nadat bekend was geworden dat de populaire tv-ster gestorven was.

Het overlijdensbericht ontketende een run op de twee bekendste condoleance-sites die Nederland kent: icondolement.nl en condoleance.nl. "Wat we doen staat heel dicht bij de mensen. Vandaar het succes," zegt Peter van Schaik, de eigenaar van condoleance.nl, een website die deze week gemiddeld 3000 bezoekers per dag trekt. "Er is behoefte aan condoleren via het internet. Het is makkelijk en snel gedaan. Mensen die niet zijn uitgenodigd voor de begrafenis en de familie van de overledene niet voor de voeten willen lopen, kunnen zo toch hun medeleven kwijt. En het werkt niet alleen voor bekende Nederlanders als Millecam, Herman Brood en Toon Hermans. Ook particulieren kunnen bij ons een register openen en dat doen ze dan ook."

Digitaal woordenboek blijkt blunderboek

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is verleidelijk om de dikke Van Dale als glimmend CD-ROM schijfje te kopen, zodat je bureau weer wat ademruimte krijgt. Maar taalliefhebbers doen dat misschien beter niet, want de digitale versie van het bekende woordenboek bevat een hoop blunders. Dat meldt lezer Dirk Serneels, die de parodiesite "Schan Dale Blunderweb" oprichtte.

Dirk Serneels heeft als bijberoep het opstellen van kruiswoordraadsels voor de uitgeverij Keesing, bekend van de Denksport-boekjes. Serneels noemt zichzelf dan ook een intensieve gebruiker van het woordenboek. Van Dale is een naam die er mag wezen in de woordenboekenwereld, vandaar dat de kruiswoordpuzzelaar zich voor kerstmis een digitale versie van het bekende woordenboek aanschafte. Een vrij duur cadeau trouwens, want de CD kost 10.990 BEF (600 NLG / 270 EUR).

Die zuurverdiende centjes had Serneels beter aan iets anders besteed, want van zodra hij het digitale woordenboek begint te gebruiken, stoot hij op de ene fout na de andere. Ongetwijfeld het meest irritante probleem is het crashen van de zoekfunctie. Het volstaat om drie dollartekens (plaatsvervangers voor willekeurige medeklinkers; "wildcards" in het Engels) in te tikken om de boodschap "Dit programma heeft een ongeldige bewerking gemaakt" op het scherm te toveren. Daarenboven blijken een heleboel bijvoeglijke naamwoorden, bijwoorden en eigennamen niet op te zoeken via de geavanceerde zoekfunctie. Ze ontbreken gewoon tussen de resultaten. Exit Van Dales digitaal woordenboek...
Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.