Kamer in verweer tegen KPN beltegoed

pven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Monique de Vries moet iets doen tegen het voornemen van KPN om de geldigheidsduur van beltegoed kaarten te verkorten, aldus CDA-kamerlid Joop Atsma en collega C. Eurlings.

Het duo loopt te hoop tegen het voornemen van KPN om per 1 januari 2002 de geldigheid van een pre-paid telefoonkaart terug te brengen naar zes maanden. Nu blijven ongebruikte nummers tot een jaar na aankoop geldig.
Veel mensen die een pre-paid mobiele telefoon kopen bellen maar weinig. Wie de telefoon nu 1 jaar lang niet gebruikt, raakt automatisch het telefoonnummer kwijt en moet een nieuwe sim-kaart kopen.

De CDA-ers vragen zich af of het wel eerlijk is dat het aangekochte beltegoed al na zes maanden zal verdwijnen, en of de Opta en de NMa bij deze beslissing betrokken zijn. 'Het is onzin om een beperkte geldigheidsduur toe te passen op iets waarvoor men gewoon betaald heeft.'

Volgens Atsma is het eigenlijk gewoon 'pikken' van de consument: 'Ik vraag me af of iemand het recht heeft om iets wat je hebt betaald opeens ongeldig te verklaren, het principe is al fout'.

Atsma is bang dat andere aanbieders KPN vroeger of later zullen volgen: 'De kans is niet gering dat concurrenten het voorbeeld van KPN zullen volgen'.

Het Kamerlid wil dat De Vries het besluit van KPN terugdraait: 'Ook consumenten zijn absoluut niet betrokken bij dit soort beslissingen van KPN, ik vraag me af wat de Consumentenbonden hier van denken.' Het Kamerlid noemt als succesvol voorbeeld van politiek ingrijpen enkele cadeaubonnen, waarvan de geldigheidsduur weer is verlengd.

Volgens de voorlichter van KPN zullen vooral klanten die minder dan 2,5 minuten per week bellen, vaker moeten opwaarderen.