Aanklacht gebrekkig Nederlands in Word

Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers en -puristen gaat een lijst overhandigen met taalfouten in de Nederlandstalige spellingchecker van Microsoft Word. Het computerprogramma bevat een flink aantal missers, vooral bij de correcties die Word op eigen houtje uitvoert.

Eén van de probleemgevallen zijn woorden die met twee hoofdletters beginnen. Standaard corrigeert Word dit in slechts één hoofdletter: "IJsland" wordt dan "Ijsland". Enkel met de Y-letter kan je zoiets voorkomen, maar dan is het geen correct Nederlands meer. Je kan dit verhelpen door via Extra (Tools) en AutoCorrectie (AutoCorrect) het vakje "TWee beginhoofdletters corrigeren" uit te vinken. Maar als je dan toch een keer per ongeluk twee hoofdletters typt waar dat niet moet, zal Word het ook niet meer corrigeren.

Onze Taal pleit ervoor dat Word best eens Nederlandse lessen volgt. "Er zou veel ergernis zijn voorkomen wanneer het programma had geweten dat er in het Nederlands zoiets bestaat als een 'ij', en dat woorden die met deze lettercombinatie beginnen twee hoofdletters krijgen. Maar dit voorbeeld vormt vast nog maar het topje van de ijsberg, en daarom zijn wij van plan een lijst met klachten samen te stellen en te overhandigen aan Microsoft".

Klachten stuur je per e-mail naar administratie@onzetaal.nl met als subject "Word-leed".