Digitaal woordenboek blijkt blunderboek

Gert-Jan (astra)
Smookey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is verleidelijk om de dikke Van Dale als glimmend CD-ROM schijfje te kopen, zodat je bureau weer wat ademruimte krijgt. Maar taalliefhebbers doen dat misschien beter niet, want de digitale versie van het bekende woordenboek bevat een hoop blunders. Dat meldt lezer Dirk Serneels, die de parodiesite "Schan Dale Blunderweb" oprichtte.

Dirk Serneels heeft als bijberoep het opstellen van kruiswoordraadsels voor de uitgeverij Keesing, bekend van de Denksport-boekjes. Serneels noemt zichzelf dan ook een intensieve gebruiker van het woordenboek. Van Dale is een naam die er mag wezen in de woordenboekenwereld, vandaar dat de kruiswoordpuzzelaar zich voor kerstmis een digitale versie van het bekende woordenboek aanschafte. Een vrij duur cadeau trouwens, want de CD kost 10.990 BEF (600 NLG / 270 EUR).

Die zuurverdiende centjes had Serneels beter aan iets anders besteed, want van zodra hij het digitale woordenboek begint te gebruiken, stoot hij op de ene fout na de andere. Ongetwijfeld het meest irritante probleem is het crashen van de zoekfunctie. Het volstaat om drie dollartekens (plaatsvervangers voor willekeurige medeklinkers; "wildcards" in het Engels) in te tikken om de boodschap "Dit programma heeft een ongeldige bewerking gemaakt" op het scherm te toveren. Daarenboven blijken een heleboel bijvoeglijke naamwoorden, bijwoorden en eigennamen niet op te zoeken via de geavanceerde zoekfunctie. Ze ontbreken gewoon tussen de resultaten. Exit Van Dales digitaal woordenboek...