FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 augustus 2001

Schipper overleeft aanval piraten

Een Canadese zeeman kan weer verder met zijn solotocht rond de wereld nadat deze werd afgekapt in de wateren bij Baja, Mexico.

Daar werd de 53 jarige Bob Medd vorige week aangevallen door piraten die hem beroofden en met een doorgesneden keel voor dood achter lieten.
Twee dagen later werd hij wakker. Zijn 11 meter lange boot was kapotgeslagen tegen de rotsen en hij wist zich aan de kant te slepen, waar hij enkele dagen later werd gevonden door een viertal Mexicanen.

De snee in de keel van de man was 34 centimeter lang en volgens dokters was de enige reden dat hij het heeft overleefd dat zijn slagader niet was doorgesneden. Hij zal binnenkort worden geopereerd om de schade aan zijn keel te herstellen.

Volgens zijn dochter Carrie heeft zijn dubbele kin hem gered omdat deze een beschermlaag vormde en deze het bloeden heeft gestelpt.

Alweer 15.000 FOK!kers!

Het is een periode van mijlpalen, zo aan het eind van deze zomer. Vorige week hadden we nog de mededeling dat we 10.000 keer een nieuwsbericht op de FP geplaatst hebben, en met dit bericht melden we je dat we vandaag onze 15.000e FOK!member hebben mogen verwelkomen.

En ook dat is met recht een mijlpaal te noemen. De vorige keer dat we zo'n mooi rond getalletje hadden was op 18 februari, toen we de 10.000e FOK!ker in de database zagen verschijnen.

Nog steeds besluiten dagelijks tientallen bezoekers dat ze ook wel eens mee willen doen met de vele discussies, een reactie willen plaatsen op het nieuws of gewoon ff slap willen ouwehoeren met andere FOK!kers.

En nog steeds besluit de meer dan 40 personen tellende crew elke dag dat we weer een dag vol FOK!plezier tegemoet gaan, dat we de frontpage voorzien van nieuws en ervoor zorgen dat het forum leefbaar blijft.

Nog steeds is FOK! een populaire hangplek op het internet. De afgelopen dagen hebben zowel forum als frontpage weer een paar records verbroken als het gaat om pageviews: maandag werd het forum 280.000 keer bekeken en dinsdag en woensdag zat de frontpage over de 70.000 pageviews heen. Voorlopig zal FOK! ook wel zo die populaire hangplek blijven. Hopelijk ook voor Marktnet.nl, die de eer heeft de 15.000e FOK!ker te zijn. Marktnet.nl, welkom op FOK!

De FOK!crew

Ambtenaren frauderen jarenlang met wrakken

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ambtenaren van de dienst Parkeergebouwen in Amsterdam hebben jarenlang gefraudeerd met autowrakken. De ambtenaren verkochten auto's die waren achtergelaten in gemeentelijke parkeergarages en staken het geld in eigen zak. Dit meldt Het Parool donderdag.

Een ambtenaar werd gesnapt, maar zag daarna zijn carrière bij de dienst bekroond met een promotie, aldus Het Parool. Een tweede ambtenaar kreeg bij gebrek aan bewijs een vertrekregeling aangeboden met drie jaar wachtgeld. Toen via een autosloper alsnog bewijsmateriaal opdook, kreeg de ambtenaar ontslag. Zijn zaak dient deze maand bij de politierechter.

De gemeente liet de autosloper, die jaren zaken deed met de ambtenaar, ongemoeid. Tot een integriteitsonderzoek van de sloper kwam het nooit. Volgens de dienst was dat niet nodig, omdat zijn bedrijf "aan alle milieueisen die de gemeente aan dergelijke bedrijven stelt, voldeed".

Superieuren hebben niets in de gaten gehad. Op de afdeling financiën van de dienst was ook niemand op de hoogte van het bestaan van "autowrakken". De sloper zelf vond het doodgewoon dat de ambtenaar hem vroeg om altijd in contanten af te rekenen.

"Code Red" - was wapen Amerikanen

Frutsel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nu de hype rond de Code Red-worm voorbij is, staat er alweer een ander computervirus voor de deur. Dit keer gaat het om een Trojaans paard, de "Trojan.Offensive". Trojan.Offensive zit verstopt in een html-bestand en komt zo vaak ongemerkt de computer binnen.

Moeten computergebruikers nu alweer de hangbrug ophalen om hun kasteel te beschermen of waait deze aanval ook wel weer over? En waar komen die aanvallen nu echt vandaan? Zijn het echt de Chinezen die hier achter zitten? De paniek rond de Code Red-wormen stond in geen verhouding tot de last die de particuliere comptergebruiker ervan ondervond. Dit heeft tot enkele spectaculaire komplottheoriëen geleid. Wayne Madsen, onderzoeker bij het Electronic Privacy Information Center, beschuldigt de Amerikaanse overheid en Microsoft er niet alleen van het publiek te misleiden. Volgens hem is Code Red een creatie van de overheid (en waarschijnlijk ook Microsoft). Nu heeft Madsen als voormalig medewerker van o.a. de National Security Agency (NSA) en meer dan twintig jaar ervaring in computerbeveiliging de juiste kennis om boude uitspraken te doen.

Code Red kwam voor overheidsdiensten als de FBI, NSA en de CIA in ieder geval zeer gelegen. Bij de verdeling van de budgetten had president Bush 'maar' twee miljard dollar voor de beveiliging van de computernetwerken gereserveeerd. Nu met Code Red de nationale veiligheid in het geding is, kan dit budget omhoog. Maar ook de verkiezing van Richard Clark als voorzitter van de Cybersecurity and Continuity of Operations Board kan door Code Red geholpen worden. Zo dient Code Red financiële en persoonlijke belangen. Het is ook verdacht dat Code Red de Microsoft thuisgebruiker buiten schot hield. De worm was zo geprogammeerd dat deze alleen een beperkt aantal webservers aanviel. Ex-hacker en beveiligingsexpert Rop Gonggrijp vindt zelfs dat de programmeur van Code Red uitermate dom te werk is gegaan. De worm had heel simpel veel meer schade kunnen aanrichten. Dit vindt ook Ian Brown van het Britse Privacy International. Volgens Brown is Code Red "de ideale vogelverschrikker die vrijwel niets uitricht en toch de massa internetgebruikers op de kast jaagt". Terwijl Madsen denkt dat er opzet in het spel is vermoedt Brown dat de Amerikaanse overheid alleen handig op de situatie ingesprongen is.

Is er sprake van een paranoïde complottheorie of heeft Wayne Madsen gelijk? Madsen kent het Amerikaanse systeem van binnenuit en ook in de geschiedenis hebben zich verdachte zaken voorgedaan. In 1988 werd het internet door de eerste worm opgeschrikt waardoor honderdduizenden computers lamgelegd werden. De maker van de worm bleek de zoon te zijn van de "Chief Scientist" bij de NSA. Nu ruim tien jaar later komt de naam NSA weer terug. Onlangs werd bekend dat Microsoft een eigen kantoorruimte heeft in het NSA hoofdkwartier. Het is niet moeilijk te bedenken wat voor gevolgen deze samenwerking kan hebben. De Britse Noami Klein, Dr Noreena Hertz, waarschuwt in haar essay "Why We Must Stay Silent No Longer" over de alsmaar grotere macht van bedrijven. Volgens haar nemen deze langzaam de taak van de overheid over. Als Wayne Madsen gelijk heeft heiligt het doel hierbij blijkbaar de middelen.

Chinezen dumpen steeds meer pasgeborenen

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Chinese beleid om maar één kind per gezin toe te laten, begint gruwelijke gevolgen te krijgen. Volgens de Chinese traditie is een meisje van geen enkele waarde voor de familie, dus iedereen hoopt op een jongen. Maar als het een meisje lijkt te worden, nemen steeds meer Chinezen drastische maatregelen. Er zijn om die reden al miljoenen abortussen gepleegd en tienduizenden pasgeboren meisjes worden achtergelaten op verlaten plekken of zelfs op vuilnisbelten.

SnapCam verstuurt foto per mobiel

Ryser had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na sms'jes, plaatjes en ringtones wordt het nu ook mogelijk foto's via de mobiele telefoon naar elkaar te sturen. KPN introduceert de dienst binnenkort.

Door een cameraatje, iets groter dan een pakje sigaretten, op een mobiele telefoon met infraroodaansluiting aan te sluiten, kan de gebruiker foto's naar andere mobiele bellers sturen. De foto's kunnen met behulp van de camera
eenvoudig bewerkt worden (zoals het toevoegen van een korte tekst) voordat ze doorgestuurd worden.
De camera die KPN aanbiedt heeft de naam 'SnapCam' meegekregen. Om foto's te kunnen versturen is wel een Hi-abonnement nodig. Overigens werkt de dienst niet met prepaid-telefoons.

KPN biedt de camera aan in combinatie met een Nokia telefoon.De SnapCam zal geen goedkoop apparaatje worden, zo laat een woordvoerder van KPN weten. De precieze prijs wordt later deze week bekend gemaakt. KPN mikt met de telefoon op een jong publiek dat er geen probleem van maakt geld uit te geven voor dit soort 'geinige' accessoires.

De SnapCam is het eerste tastbare bewijs van de samenwerking tussen KPN en het Japanse DoCoMo. DoCoMo heeft al geruime tijd ervaring met het aanbieden van multimediale diensten via de mobiele telefoon in Japan. DoCoMo heeft een aandeel van 15 procent in KPN. Naast Nederland wordt de SnapCam ook uitgebracht door dochterbedrijven van KPN in België (KPN Orange) en Duitsland (E-Plus).

Achtbaanbouwer Vekoma is failliet

Double had ons via de newssubmit het volgende te melden:

's Werelds grootste achtbaanbouwer, het Vlodropse bedrijf Vekoma, is failliet. De ruim tweehonderd werknemers van het bedrijf zijn gisterochtend daarover ingelicht en vervolgens naar huis gestuurd. Vandaag wordt het faillissement aangevraagd en naar verwachting zal de rechtbank in Roermond morgen het faillissement uitspreken en een curator benoemen.

Dit vind ik echt wel jammer, een van de grootse en bekendste achtbaanbouwers is niet meer. Ik hoop dat de doorstart gaat lukken anders is Nederland weer een aparte industrie armer. Vekoma staat altijd garant voor goede en innovatieve attracties.

Seksblad tegen verveling in file

Het seksblad Chick heeft dè oplossing gevonden tegen de verveling en ergenis van automobilisten die in de file staan. Promotieteams van het blad staan maandagochtend 3 september op beruchte verkeersknelpunten om aan automobilisten gratis een speciale File-Chick uit te delen.

Het septembernummer van het erotische maandblad, dat in de winkels f. 12.50 kost, staat in het teken van de file. Uitgeverij Bookpress is niet bang dat de actie tot een verkeerschaos zal leiden.

PvdA: Studenten naar Bijlmerbajes

De afdeling Amsterdam van de PvdA wil de woningnood onder studenten in de hoofdstad verlichten door ze in de Bijlmerbajes te stoppen.

Volgens de partij is het gebouw vrij eenvoudig om te bouwen wanneer de gevangenis in 2004 naar Zaandam verhuist. Als de tralies en de zware deuren uit de torens aan de Van der Madeweg zijn verdwenen, kunnen de cellen tot knusse studentenkamers worden omgetoverd.

Uit onderzoek blijkt dat Amsterdam qua studentenhuisvesting erg slecht scoort. Er zijn nauwelijks legale kamers te vinden en dus moeten studenten tegen woekerprijzen illegaal kamers huren.

Jongen urineert in drinken klasgenoot

Een tiener in de Amerikaanse staat Indiana is veroordeeld tot het scheppen van mest in een stal voor politiepaarden, nadat hij zijn blaas in het drinken van een klasgenoot had geleegd.

Zijn slachtoffer dronk ervan voordat ze zich realiseerde wat er aan de hand was.

Als de jongen niet met succes de hierop volgende proeftijd doorstaat, kan hij alsnog voor 6 maanden de cel in. De rechter voegde aan zijn uitspraak toe, dat als het hem was toegestaan, hij dan persoonlijk de jongen op zijn neus zou slaan.

Thailand speurt naar verborgen camera's

Gealarmeerd door een toenemend aantal voyeuristische foto's van ontklede vrouwen op internet, heeft de Thaise politie donderdag vrouwelijke agenten op pad gestuurd om te zoeken naar verborgen camera's in de pashokjes van warenhuizen in de hoofdstad Bangkok.

De politie heeft vrouwelijke klanten gewaarschuwd voorzichtig te zijn bij het passen van kleren of het gebruiken van openbare toiletten. "Het bewijsmateriaal dat we in handen hebben laat zien dat schurken kleine digitale cameraatjes hebben verborgen in paskamers en damestoiletten", vertelde een politiewoordvoerder aan The Associated Press.

Hij zei dat de politie klachten heeft gekregen van Thaise vrouwen, onder wie actrices en modellen, dat dergelijke foto's op websites of in buitenlandse bladen zijn verschenen. De afgelopen maanden heeft de politie verscheidene mannen, van wie de meeste van Japanse of Taiwanese komaf waren, gearresteerd wegens het plaatsen van verborgen camera's in kantoren en bij trappen en liften in winkels. Zij zijn voor de rechter gedaagd en hebben een boete gekregen van duizend bath (25 €).

' "War on Drugs" is racistisch'

Meer dan 150 prominenten uit het politieke, culturele en religieuze leven hebben woensdag een brief overgemaakt aan VN-secretaris Kofi Annan waarin ze het racisme in het drugsbeleid van de VS aanklagen.

De ondertekenaars stellen vast dat "etnische en raciale minderheden in heel wat landen worden geviseerd en vervolgd in de naam van de 'strijd tegen de drugs'" en vragen dat de kwestie op de agenda komt van de wereldconferentie over racisme die op 31 augustus van start gaat in het Zuid-Afrikaanse Durban.

In de VS maken zwarten 57 procent uit van de gevangenen die vastzitten wegens drugsdelicten. Latino's vertegenwoordigen 22 procent. "Het Amerikaanse drugsbeleid is disproportioneel in zijn impact op raciale minderheden", zo luidt de petitie. Tot de ondertekenaars behoren onder meer Milton Friedman, Nobelprijswinnaar economie, zanger-acteur Harry Belafonte en de feministische schrijfster Gloria Steinhem.

Annans woordvoerder Fred Eckard zei woensdag officieel nog geen brief te hebben ontvangen. Volgens Eckard is de oververtegenwoordiging van minderheden in Amerikaanse gevangenissen onlangs besproken in de VN-commissie voor de eliminatie van rassendiscriminatie in Génève.

Ruim 16.000 Nertsen ''vrijgelaten''

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onbekenden hebben in de nacht van woensdag op donderdag in Valkenswaard 16.800 nertsen losgelaten. De beestjes verbleven op een fokkerij aan de Maastrichterweg, aldus een woordvoerder van de politie.

De dieren hebben zich in de omgeving verspreid. Vangploegen proberen ze te vangen. De politie heeft via Omroep Brabant gewaarschuwd dat de nertsen gemeen kunnen bijten als ze ondeskundig worden opgepakt.

Hoe de dieren zijn losgelaten en wie daarvoor verantwoordelijk is, weet de politie nog niet.

Amerikaanse megajackpot valt niet

De megajackpot van een kleine 200 miljoen dollar (bijna een half miljard gulden) is woensdagavond in de Verenigde Staten niet gevallen. Miljoenen Amerikanen hadden in spanning uitgekeken naar de trekking in de hoop er met de hoofdprijs vandoor te gaan.

De deelnemers aan de Powerball-lotto moesten zes cijfers op hun formulier goed hebben. De winnende cijfers waren 2, 28, 30, 36, 39 plus het powerballnummer 10. Maar op geen van de verkochte lottoformulieren bleek deze combinatie voor te komen. Dat betekent dat bij de volgende trekking komende weekeinde de jackpot nog een stuk hoger zal zijn en 280 miljoen dollar (672 miljoen gulden) zal bevatten.

In de 22 staten waar het spel wordt gespeeld was de afgelopen dagen een totale gekte ontstaan. Veel Amerikanen besloten op het laatste moment mee te doen, in de hoop in één klap binnen te zijn. Ze hadden er lange wachttijden voor over om een lottofomulier te bemachtigen.

Verkoop loten

Met name het warenhuis M&H Convenience Store in Moorhead, Minnesota, deed goede zaken. Daar werd vier jaar geleden het winnende lottoformulier verkocht. De gelukkige was meer dan 100 miljoen gulden rijker. De eigenaar van de winkel denkt dat veel mensen hopen dat het winnende formulier ook dit keer hiervandaan komt.

In de VS zijn twee keer eerder nog hogere bedragen bij lotto's uitgekeerd. Drie jaar geleden ging de winnaar van de Powerball-lotto er met 295 miljoen dollar (700 miljoen gulden) vandoor. De grootste jackpot ooit viel vorig jaar in een ander spel: Big Game. Het ging toen om 363 miljoen dollar (870 miljoen gulden). Dat bedrag moest wel door twee mensen worden gedeeld.

Vrijlating geëist door advocaat Milosevicc

berney en PCD hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De advocaten van oud-president Milosevic van Joegoslavie hebben aan de president van de rechtbank in Den Haag gevraagd de vrijlating te gelasten van hun client.

De raadsmannen voeren aan dat Nederland de mensenrechten schendt van Milosevic omdat het toelaat dat het VN-tribunaal in Den Haag de rechten heeft geschonden van de ex-president. Ze doelen onder meer op het feit dat hij in Belgrado geen kans had beroep aan te tekenen. Het kort geding van Milosevic tegen de Nederlandse staat begon vanochtend. Hij is zelf afwezig. Naar verwachting doet de president volgende week uitspraak.

Arts vreest einde carrière Kournikova

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Duitse arts van Anna Koernikova vreest voor het einde van de loopbaan van de Russische tennisster. Dr. H. Hörterer heeft in een interview met de sportzender Sport 1 gezegd dat Koernikova niet voldoende rust neemt om de breuk in haar linkerenkel te laten genezen. Het gewricht wordt nu met schroeven bij elkaar gehouden.

Hörterer meent dat Koernikova zeker drie maanden moeten rusten om goed van haar blessure te genezen. Die opvatting heeft de medicus Koernikova al in juni, toen ze voor een behandeling in Duitsland was, meegedeeld. Eind juli stond zij op het toernooi van San Diego echter al weer op de baan. De Russische verloor haar partij in de eerste ronde kansloos.

Hörterer wees erop dat zijn patiënte al eerder in haar loopbaan een soortgelijke blessure heeft gehad. Ook toen heeft ze niet genoeg tijd genomen voor de genezing. Koernikova heeft zich deze week afgemeld voor de US Open. Eerder miste ze de grandslamtoernooien Roland Garros en Wimbledon.

Koernikova, die miljoenen verdient via reclame en sponsoring, richt zich voorlopig op de Australian Open volgend jaar januari.

Parkeren via gsm groot succes

Parkeergeld betalen met de mobiele telefoon is een groot succes in Groningen. Dit blijkt uit een voorlopige analyse van een proef die 1 mei is begonnen, zo meldt mweert ons via de newssubmit.

Het experimentele systeem waarbij automobilisten zich bij het parkeren via een mobiele telefoon bij een computer van een parkeerdienst aan- en afmelden werkt goed, aldus de gemeente.

De gebruiker toetst slechts het nummer in van de parkeerzone waar hij zich bevindt. Ouderwetse parkeermeters en losse muntjes zijn niet meer nodig, het bellen van een 0900-nummer is voldoende.

Parkeerders krijgen achteraf thuis een rekening gestuurd. Op termijn kunnen alle elfduizend bezitters van een parkeervergunning voor het centrum van Groningen 'mobiel' worden. De praktische uitvoering is in handen van het landelijke bedrijf Park-Line.

Inmiddels is een soortgelijk experiment begonnen in Haarlem. Rotterdam volgt 1 oktober, later gaan mogelijk ook steden als Den Haag, Tilburg en Nijmegen het systeem invoeren.

Postbank zwicht voor klachten mobieltjes

mweert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Postbank heeft op aandringen van de Consumentenbond hun klanten meer respijt gegeven bij de actie met mobiele telefoons. De moeizame aanmelding voor elektronisch bankieren met het gratis 'Postbankmobieltje' was voor de bond reden om de financiele instelling op de vingers te tikken.

De aanmeldmogelijkheid worden nu met acht weken verruimd. Postbankklanten, die de mobiele telefoon kado hebben gekregen omdat ze 1000 gulden spaarden, kunnen zich nu tot 1 december aanmelden.
Met de telefoon kan onder meer geld worden overgemaakt en het actuele saldo worden bekeken. Een van de voorwaarden aan de actie is een verplichte aanmelding. Gebruiken de ontvangers de telefoon niet, dan moeten zij 300 gulden betalen. De Consumentenbond vond de uiterste aanmelddatum van 1 september echter te krap gesteld, omdat de actie niet vlekkeloos verliep.

Vertraging beginfase
De Postbank erkent nu dat de actie 'in de beginfase vertraging' had. Redenen zouden zijn extra tests, die de bank heeft ingelast om de veiligheid en kwaliteit van het electronisch bankieren te garanderen. Ook vormde de uitlevering van de telefoons een knelpunt.
'Het tempo is nu opgeschroefd zodat begin september alle toestellen zijn uitgeleverd', belooft de Postbank. Ook is de capaciteit van de helpdesk uitgebreid om de klanten beter van dienst te zijn.

Op dit moment zijn ruim 300.000 mobiele telefoons verstrekt. 'Van deze klanten heeft bijna 90 procent de telefoon succesvol geactiveerd en kunnen ermee bankieren', aldus de bank.

Britney schakelt Ferrari uit

ikke14 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tienersterretje Britney Spears mag dan geld zat hebben om in een Ferrari rond te rijden, maar met geld koop je geen rijkunsten. De zangeres heeft de gehuurde Ferrari namelijk stukgereden.

De Amerikaanse popster, die gewend is in een automaat te rijden, had de sportauto ter waarde van circa acht ton geleend bij een verhuurbedrijf. Bij een snelheid van zo'n 140 kilometer per uur schakelde zij in de tweede versnelling, aldus de online-informatiedienst Dotmusic.

Britney is bereid de tienduizenden guldens te betalen die de reparatie zal kosten.

Directie koopt onderdelen Scaramea

Volgens mweert hebben de directieleden van Scaramea twee van de drie onderdelen van het bedrijf, de IFC Groep en Clockwork, overgenomen.

Dit heeft tot gevolg dat de twee bedrijven zelfstandig verder zullen gaan. Financiële details van de deal willen de betrokkenen niet bekendmaken.

Maandag maakte bankverzekeraar Achmea, dat 83,5% van de aandelen in Scaramea bezat, bekend te stoppen met de financiering van Scaramea. Wel neemt Achmea nu een 30%belang in Clockwork. De rest van de aandelen komen in handen van de oorspronkelijke oprichters: prins Bernhard junior, Menno de Jong en Paul Mol.

Die laatste zegt er geen spijt van te hebben dat Clockwork begin 2000 met Scaramea in zee is gegaan. "Op dat moment was Scaramea voor ons een interessante partner. Ze geloofden sterk in internet. Nu is het echter beter dat we weer zelfstandig verdergaan."

De aandelen van de IFC Groep komen in handen van Marinus Jacometti, Guus Landheer en Harry Kah. Eerstgenoemde is ook nog directeur van Scaramea, maar deze functie zal hij 'op termijn' neerleggen. De IFC Groep wil diensten gaan aanbieden aan financiële dienstverleners.

NOS: tv-documentaire over prins Claus (75)

De NOS-televisie zendt op donderdag 6 september een documentaire uit over prins Claus. De prins viert die dag zijn 75ste verjaardag.

Programmamaker Tonko Dop sprak met mensen die de prins persoonlijk hebben meegemaakt. Onder hen zijn oud-minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo, minister van Ontwikkelingssamenwerking Herfkens, voormalig Duits ambassadeur in ons land Otto von der Gablentz, historicus Lou de Jong en cellist Slava Rostropovich.

De gesprekken worden afgewisseld met archiefbeelden van de prins. Daaronder zijn fragmenten die niet eerder zijn uitgezonden. Rondom Prins Claus is te zien om 21.35 uur op Nederland 2.

Weduwe Cobain geeft dagboek aan biograaf

Courtney Love heeft het persoonlijke dagboek van haar vroegere echtgenoot en Nirvana-zanger Kurt Cobain aan de schrijver Charles R. Gross gegeven. Dat meldt de muziekzender MTV Europe op haar website.

De handgeschreven dagboekfragmenten beslaan de periode van de puberteit tot aan de zelfmoord in 1994 van Cobain. Gross gebruikt het materiaal voor zijn biografie met de titel Heavier than Heaven: A Biography of Kurt Cobain.

Bij zijn voorbereidende werkzaamheden stuitte de schrijver ook op een tape met het eerste live-optreden dat Kurt Cobain gaf in Aberdeen in de Amerikaanse staat Washington in 1987. Het is niet bekend wat Gross met deze opname gaat doen.

A35 gedeeltelijk afgesloten na dodelijk ongeval

Een deel van de A35 tussen Enschede (Zuiderval) en Hengelo is sinds donderdagmorgen vijf uur in verband met een ongeval afgesloten voor alle verkeer. Een man is op de rijbaan door meerdere auto's overreden en om het leven gekomen.

De politie is bezig met een technisch onderzoek. De identiteit van het slachtoffer is niet vrij gegeven. Het is niet bekend hoe lang de verkeersstremming nog duurt. Het verkeer uit de andere rijrichting kan wel rijden.

Zweepslagen wegens drinken alcohol

HappyFun.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op een plein in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn drie jonge mensen gestraft met zweepslagen wegens het drinken van alcohol. Diverse hervormingsgezinde politici hebben gezegd moeite te hebben met de lijfstraffen.

Twee van de Iraniërs kregen tachtig zweepslagen, de derde 74. Dit gebeurde onder het toeziend oog van achthonderd mensen. Verscheidene van hen uitten hun ongenoegen over de maatregel.

Dinsdag liet de minister van Buitenlandse Zaken Kamal Khazari weten niet achter de zweepslagen te staan. Volgens hem beschadigt de lijfstraf het imago van de islam in het buitenland. Ook president Khatami is die mening toegedaan. In het parlement zei hij tegen maatregelen te zijn die de jeugd onderdrukken.

Ook in de afgelopen weken hebben mensen die volgens de Iraanse wet in overtreding waren geweest in het openbaar lijfstraffen gekregen. De protesten hiertegen zijn terug te voeren op de strijd in het land tussen conservatieve politici en hervormers.

In Iran is de conservatieve geestelijkheid de baas over het justitieapparaat. De steeds vaker uitgedeelde lijfstraffen lijken bedoeld als middel om de invloed van hervormers te beperken.

Overlast in metro hard aangepakt

TRiggA_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie en het Gemeentevervoerbedrijf gaan in Amsterdam de overlast en het zwartrijden op elf beruchte metrostations vanaf maandag massaal te lijf. Meer dan honderd agenten, controleurs en toezichthouders gaan kaartjes van in- en uitstappende passagiers controleren, ordeverstoringen aanpakken en extra letten op vervalste abonnementen.

Het is de eerste keer dat de spoorwegpolitie, het Amsterdamse politiekorps, de gemeente en het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) gezamenlijk zo'n grote actie op touw zetten. Het GVB noemt de actie uniek. De verhevigde controles duren twee weken.

Maandag beginnen de middelbare scholen in Amsterdam.De overlast van vooral scholieren op de metrostations aan de ringlijn in Amsterdam-West is volgens het vervoerbedrijf erg groot. Passagiers worden vaak lastiggevallen, vernielingen zijn aan de orde van de dag, metropersoneel wordt dikwijls bedreigd en er zijn veel zakkenrollers.

Naast zeven stations op de ringlijn wordt er ook gepost op twee stations in Amsterdam-Zuidoost en op station Wibautstraat.

De overlast van jongeren in Amsterdam-West concentreert zich vooral rond tramlijnen en metrostations, blijkt uit onderzoek van de politie. 'Vandalisme is een bekend verschijnsel op de stations in west', zegt het GVB. Er wordt op de ringlijn massaal zwartgereden wat het bedrijf veel geld kost.

De Amsterdamse politie kondigde woensdag ook een actie tegen autoinbraken aan. Die zijn het afgelopen jaar fors in aantal gestegen.

Platenmaatschappijen starten Yeahronimo

mweert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Begin volgend jaar starten verschillende platenmaatschappijen een nieuw Europees platform waar gebruikers nummers kunnen downloaden tegen een bedrag van een euro per nummer.

Op initiatief van de Wisseloord Studio’s uit Hilversum beginnen verschillende Europese platenmaatschappijen een website waar muziek van de deelnemende maatschappijen te downloaden valt.
Op de website van het Nederlandse muziekbedrijf Yeahronimo moet de dienst vanaf februari 2002 beschikbaar zijn. Yeahronimo maakt gebruik van een nieuw antikopieersysteem, Digital Rights Management (DRM) geheten.

Illegale distributie
De platenmaatschappijen willen na het succes van de gratis muziekuitswisseldienst Napster de illegale distributie aanpakken. Napster, dat nu eigendom is van het Duitse mediaconcern Bertelsmann, gaat werken met een abonnementsprijs van 5 dollar per maand.
Yeahronimo werkt niet met het momenteel populaire mp3-formaat. Zij maakt gebruik van het Windows mediaformaat WMA in combinatie met DRM.

Tweakers.net overweegt betaalde diensten

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De computerdiscussiesite Tweakers.net overweegt betaalde diensten in te voeren. De reden: 'de moeilijke situatie waarin de markt zich bevindt'.

Dat schrijft de oprichter van Tweakers.net, Femme Taken, in een bericht op de razend populaire discussiesite. Volgens Taken ondervindt Tweakers.net 'de gevolgen van de slechte markt'. "Het is daarom niet meer dan noodzakelijk dat er gezocht wordt naar alternatieve bronnen van inkomsten. Een logische stap is het ontwikkelen van betaalde diensten voor de bezoeker."

De discussie- en nieuwspagina's zullen wel voor iedereen toegankelijk blijven. Taken benadrukt dat er geen situatie zal ontstaan waarbij 'alle content achter een creditcardformuliertje verdwijnt'. Taken denkt eerder aan hardwarekortingen die Tweakers.net in samenwerking met winkels zou kunnen aanbieden. "Op die manier kunnen abonnees financieel voordeel genieten van de betaaldienst", schrijft Taken in een toelichting per e-mail.

Enquête
De meeste bezoekers van Tweakers.net lijken er echter weinig voor te voelen om te gaan betalen voor diensten van Tweakers.net. Uit een enquête onder de leden van het discussieforum blijkt dat de meerderheid van de 2.460 respondenten 'in geen geval' bereid is de buidel te trekken.

Dat bezoekers niet willen betalen, verbaast Taken niet. "Het is welhaast een gegeven dat internetgebruikers niet wensen te betalen voor content. Dit is ook een van de redenen waarom we content zoveel mogelijk buiten de betaalde diensten willen houden. In plaats daarvan richten we ons dus meer op toegevoegde functionaliteit voor de enthousiaste bezoekers."

Naast kortingen bij winkels zou Tweakers.net bijvoorbeeld een e-mailadres van Tweakers.net en een zichtbare donateurstatus op het forum willen aanbieden. "Het lijkt wellicht vreemd dat bezoekers daarvoor wel willen betalen, maar in een enthousiaste gemeenschap als Tweakers.net blijkt hier wel degelijk belangstelling voor te bestaan", aldus Taken.

Gebrek aan inkomsten
Tweakers.net wordt niet direct in zijn voortbestaan bedreigd, maar de weinige inkomsten frustreren wel de verdere ontwikkeling van de site, volgens Taken. "De omstandigheden zijn niet nijpend op dit moment, maar we worden wel door een gebrek aan inkomsten in onze groei belemmerd."

Voor zijn inkomsten is de site, die maandelijks 21 miljoen pageviews genereert, afhankelijk van de opbrengsten uit de verkoop van advertentieruimte. En daar wringt de schoen. Alle uitgevers op internet hebben te kampen met een teruglopende belangstelling van adverteerders. Tweakers.net dus ook. "De bannering verloopt op dit moment niet optimaal", geeft Taken toe.

Op dit moment heeft Tweakers.net twee werknemers in dienst. Taken: "De mensen die het nieuws en de artikelen verzorgen, worden betaald. Verder bestaan de kosten vooral uit het beheer en onderhoud van ons serverpark dat op dit moment uit acht machines bestaat. Op het forum is een groot aantal vrijwilligers actief als moderator."

Taken heeft goede hoop voor de toekomst. "Wij verwachten dat de banner-inkomsten in de komende maanden weer tot een redelijk niveau zullen aantrekken. In het uiterste geval kunnen we altijd nog volledig terugvallen op vrijwilligerswerk, maar dat zal niet nodig zijn."

Computerspellen tasten hersens aan

Ryser had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens een nieuw onderzoek tasten computerspelletjes hersenen aan. Tieners zouden hierdoor gewelddadig gedrag gaan vertonen.

Helemaal nieuw is het idee dat computerspelletjes leiden tot gewelddadig gedrag niet. Meestal wordt echter aangenomen dat de gewelddadige inhoud van de spelletjes agressief gedrag tot gevolg hebben. Volgens professor Ryuta Kawashima van de Tohoku Universiteit in Japan heeft een andere verklaring, zo schrijft The Observer.
Het gaat volgens hem niet om de inhoud van de spelletjes, maar om wat de games met de hersenen doen. En dat is niet best. Gebruikmakend van moderne technieken waarmee de hersenactiviteiten van Nintendo-spelletjes spelende tieners werd vergeleken met die van andere tieners, is de professor tot de conclusie gekomen dat computerspellen alleen die delen van de hersenen stimuleren die te maken hebben met zicht en beweging.
Dit in tegenstelling tot wiskundige activiteiten, waarbij de hersengedeeltes worden gestimuleerd die worden geassocieerd met leren, geheugen en emoties. Dit gedeelte – dat tot omstreeks het twintigste levensjaar in ontwikkeling is – speelt tevens een belangrijke rol bij het gedrag van mensen.
Kleine kinderen zouden bepaalde dingen doen die eigenlijk niet mogen, omdat dit gedeelte (de voorste hersenlob) nog niet goed is ontwikkeld. Bij frequente gamers zou hetzelfde het geval zijn. Volgens Kawashima kan dit leiden tot agressief en onaangepast gedrag.
“Er is een probleem met een nieuwe generatie kinderen – diegenen die computergames spelen – waar we nog niet eerder mee te maken hebben gehad”, zo zegt Kawashima tegenover The Observer. “De gevolgen – een toenemend agressieve maatschappij - zijn zeer ernstig. Deze studenten zullen in toenemende mate slechte dingen doen als ze maar spelletjes blijven spelen in plaats van andere dingen zoals hardop lezen en wiskunde.”

Mette-Marit erkent 'wild' verleden

De toekomstige Noorse kroonprinses Mette-Marit Tjessem Hoiby, die aanstaande zaterdag in het huwelijk zal treden met kroonprins Haakon, heeft gisteren iedereen op een persconferentie in Oslo verrast door voor de eerste keer in het openbaar te vertellen over haar losbandige verleden.

"Ik bevond me in een milieu waarin er werd geëxperimenteerd en we hebben daarbij grenzen overschreden", zei Hoiby, doelend op het drugsgebruik in de house-scene, waarvan ze een tijd lang deel uitmaakte. Met name het drugsgebruik in dit milieu heeft ertoe geleid dat velen sceptisch zijn over de vrouw, die de koningin van Noorwegen zal worden.

Toen Mette-Marit, tevens alleenstaande moeder van een vierjarig zoontje, zich verontschuldigde voor haar verleden, en zei dat ze graag had gewild dat het anders was gelopen, kwamen er tranen in haar ogen. Ze voegde daar echter aan toe dat het verleden haar sterker heeft gemaakt, en dat ze nu met volle overtuiging kiest voor haar rol als kroonprinses.

Hoiby eindigde haar betoog met de mededeling dat ze verder geen vragen meer over dit onderwerp wilde horen, waarna het doodstil werd in de zaal. Geen journalist durfde Hoiby uit te dagen, en bij gebrek aan beter werd kroonprins Haakon gevraagd of hij ooit met drugs had geëxperimenteerd, een vraag waarop hij ontkennend antwoordde.

In Noorwegen is positief gereageerd op de bekentenissen van Hoiby. Velen vragen zich echter af waarom ze zo kort voor de bruiloft schoon schip wil maken. Volgens een redacteur van de Noorse krant 'Dagbladet' is Hoiby mogelijk onder druk gezet door personen die in het bezit zijn van video-opnames of foto's met Mette-Marit op één van haar vroegere feesten.

Meisje overreden door afslaande vuilniswagen

De veertienjarige scholiere L.B. uit Breda is gistermiddag om het leven gekomen bij een ongeluk met een rechtsaf slaande vuilniswagen. Het meisje kwam onder de vuilniswagen toen zij de kruising Fellenoordstraat/Van Coothplein in Breda opfietste.

De wagen wilde rechts afslaan. Volgens een verklaring van de 44-jarige chauffeur heeft hij gewacht tot het verkeerslicht groen was voor hij ging rijden.

Pas toen hij al de hoek om was, hoorde hij kabaal en kwam hij erachter dat een fietsster had overreden. Het kind overleed ter plekke.

A10-West komend weekeinde dicht

Komend weekeinde wacht automobilisten rond Amsterdam een laatste beproeving met de opgeknapte ringweg A10-West. Vanaf vrijdagavond negen uur tot uiterlijk maandagochtend vijf uur gaat de snelweg voor afrondende werkzaamheden volledig op slot.

Ongelukkigerwijs valt de afsluiting samen met een van de drukste evenementen in Amsterdam. Op het Museumplein vindt van vrijdag tot zondag de jaarlijkse Uitmarkt plaats. Tijdens het openingsweekeinde van het culturele seizoen worden uit het hele land honderdduizenden belangstellenden verwacht. Toch gaat Rijkswaterstaat niet uit van veel extra verkeersoverlast.

De afsluiting geldt tot uiterlijk maandagochtend. Zo mogelijk wordt het afgesloten gedeelte tussen afrit s103 (Bos en Lommer) tot het knooppunt De Nieuwe Meer bij de aansluiting met de A4 eerder vrijgegeven, aldus Rijkswaterstaat. Via de verkeersinformatie van de ANWB worden hierover mededelingen gedaan.

Markering
Het besluit de A10-West een heel weekeinde lang dicht te doen, heeft tot voordeel dat aan beide zijde meteen weer drie rijstroken gemarkeerd kunnen worden. Dat was eigenlijk pas voor eind dit jaar voorzien. Dat werk wordt nu overbodig.

Rijkswaterstaat zei eerder te verwachten dat het vanaf volgende week gedaan zal zijn met de relatief vlotte doorstroming van het autoverkeer op de A10-West. Afritten die drie maanden dicht waren, gaan weer open. Veel forensen zullen zich weer in de auto wagen, luidt de voorspelling. Deze week opperde minister Netelenbos (Verkeer) op een symposium over de renovatie van de A10-West om auto's op de rondwegen rond steden voortaan altijd maar 70 km/uur te laten rijden. Dat zou volgens de bewindsvrouwe opstoppingen voorkomen en tot minder ongelukken leiden.

Komend weekeinde is de Amsterdamse binnenstad wel gewoon bereikbaar via de A10-Noord (IJtunnel) en de A10-Oost (Piet Heintunnel).

Kiezer ziet weinig in Melkert

PvdA-fractievoorzitter Melkert geniet nog geen grote populariteit onder de Nederlanders. Drieënveertig procent van de ondervraagden in een onderzoek van het bureau Interview/NSS heeft weinig vertrouwen in PvdA-fractievoorzitter Melkert. Dertig procent stelt veel vertrouwen in hem als politicus. Aan de enquête namen ruim vijfhonderd mensen deel.

Eenderde acht Melkert tamelijk of uitermate geschikt voor het ambt van premier. Onder PvdA-kiezers ligt dat percentage op 54, onder VVD'ers op 24. Melkert is volgens 45 procent ongeschikt voor het premierschap, een functie die hij mogelijk kan verwerven als hij Kok opvolgt als partijleider.

Zege zonder beloning

Ajax staat weer op de voetbalkaart. Internationaal ja. Helaas trachtten wat meegereisde supporters dit heugelijke feit even te verstieren, maar wat uiteindelijk recht overeind bleef gisteravond was de 1-0 overwinning van Ajax bij Celtic. Helaas bleek het onvoldoende om de ontluistering (3-1 verlies) van veertien dagen geleden weg te poetsen. Waar de Champions League op het spel stond, rest de UEFA Cup.

Ondanks het missen van de eerste doelstelling van het seizoen kan Ajax verder met de ervaringen van gisteravond. Bijvoorbeeld zondag in de Kuip tegen Feyenoord als de tweede doelstelling op het spel staat. Bij verlies in Rotterdam bedraagt het gat in de prille competitie met koploper Feyenoord namelijk alweer acht punten hoewel Ajax dan wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Wat was er trouwens gebeurd met Ajax? Na de afgang twee weken geleden rekenden 60.000 Celts op een nieuwe schrobbering voor de Amsterdammers. Maar een gedegen en rustig spelend Ajax kreeg de halfdronken Schotten binnen enige minuten stil. Zonder een moment in gevaar te zijn geweest, had Wamberto, die verrassend de voorkeur kreeg boven de te openhartige Richard Knopper, de openingstreffer op z'n schoen. De Braziliaan kreeg de bal met een gelukje mee, maar zag tot z'n ontzetting dat doelman Robert Douglas er nog een vinger tegenaan kreeg.

Celtic ging steeds verder naar achteren lopen en ving Ajax pas veertig meter van het eigen doel op. De Amsterdamse ploeg kon tot daar rustig tikken, op safe spelen en tegelijkertijd werd met het extra slot op de deur, in de persoon van Cristian Chivu, iedere countermogelijkheid uit het Schotse spel gehaald.

Waar naïviteit in de ArenA hoogtij vierde, getuigde het Ajax-spel in Celtic Park van puur realisme. Veel mensen achter de bal, waar mogelijk de aanval zoekend, zonder de defensieve balans uit het oog te verliezen. Ajax kreeg zelfs geen enkele uitgespeelde Celtic-aanval te verwerken. Uiteindelijk gaat het toch allemaal om winnen. Zeker internationaal als er zo verschrikkelijk veel miljoenen op het spel staan.

Voor deze complete gedaanteverwisseling zijn ongetwijfeld een paar oorzaken aan te geven. Niet, zoals iemand grapte, een bezoek van de weinig naïeve technisch-directeur Leo Beenhakker aan Co en zijn manschappen om hen eens de wetten van het internationale voetbal uit te leggen. Alhoewel Adriaanse door de clubleiding wel op scherp is gezet, want de weg die hij tot dusver bewandelde, loopt dood. Zelfs als je Co Adriaanse heet en denkt de tijd te krijgen bij een club als Ajax, om zonder resultaat te bouwen aan een team en tegelijkertijd aan kapitaalvernietiging te kunnen doen door bruikbare spelers af te laten vloeien of miljoenenaankopen te frustreren.

Dit jaar zestien nieuwe asielcentra

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) opent het komende half jaar 16 nieuwe asielzoekerscentra met plaats voor circa 7400 asielzoekers. Ons land vangt op dit moment ruim 80.000 asielzoekers op waarvan er bijna 69.000 een onderkomen hebben in een asielzoekerscentrum

Hoewel het COA zegt te streven naar het inrichten van vooral kleine asielzoekerscentra blijkt van dat voornemen in een aantal gevallen niets terecht te komen.

Zo krijgt Assendelft een centrum waar 1000 asielzoekers met ingang van december onderdak zullen krijgen. Stadskanaal krijgt er in oktober 600 nieuwe inwoners bij net als Wapenveld. Het Groningse villadorp Haren mag 500 nieuwkomers verwelkomen.

Centra van een dergelijke omvang gelden naar COA-maatstaven nog steeds als grote centra. Volgens een COA-woordvoerster is het 'vanuit bedrijfseconomisch oogpunt' handiger om grote centra te bouwen. "Bij ons geldt dat centra die minder dan 400 plaatsen hebben eigenlijk onrendabel zijn."

De kleinste centra zijn straks te vinden in Oostflakkee (350), Medemblik (325) en Boskoop (280).

Uit cijfers van het COA blijkt dat Noord-Brabant op dit moment de meeste asielzoekers voor haar rekening neemt (9473), gevolgd door Gelderland (7936), Groningen (7276) en Friesland (6711). De provincie Utrecht vangt het minste vluchtelingen op.

Met het oog op de de inrichting van de 16 nieuwe centra is het COA inmiddels driftig op zoek naar leveranciers voor de inrichting van de nieuwe onderkomens. Omdat het hierbij gaat om enorme bedragen, moet het COA deze zaken Europees aanbesteden.

Illegalen Maleisië krijgen met de stok

Maleisië hoopt de toeloop van illegale immigranten met stokslagen te kunnen indammen. Vice-premier Abdullah Ahmad Badawi kondigde gisteren aan dat de immigratiewet in die zin zal worden veranderd. Illegalen die worden gepakt, zullen niet alleen worden uitgewezen maar ook aan lijfstraffen worden onderworpen, zoals in deze regio gebruikelijk is.

Volgens Badawi zijn er rond 600.000 illegale arbeiders in Maleisië. Het merendeel bestaat uit Indonesiërs. Sinds het begin van de Aziatische crisis verlieten zij met honderdduizenden tegelijk hun land op zoek naar werk. Hun meest populaire reisdoel is Maleisië, een buurland met dezelfde taal, dezelfde cultuur en vooral een beter lopende economie.

Zelfbediening bij de apotheek

Eenvoudige geneesmiddelen zoals aspirines, hoestdrank en neusdruppels, mogen binnenkort door de consument zelf uit de schappen van de drogist of apotheek worden gepakt. Nu nog staan deze zogeheten zelfzorgmiddelen verplicht achter een balie en moet een drogist of apotheker ze aanreiken.

Minister Borst (Volksgezondheid) wil consumenten meer keuzevrijheid bieden door ze in alle vrijheid de prijs en het gebruik van de verschillende pillen, smeersels en drankjes te laten vergelijken. Dat kan alleen als ze de doosjes ook zelf kunnen pakken.

De D66-bewindsvrouw wil daarom het huidige verbod op zelfbediening bij deze medicijnen opheffen. Zij stelt dit morgen voor aan de ministerraad.

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders het liefst zelf een keuze maken uit verschillende medicijnen, zonder tussenkomst van een gediplomeerd drogist. Eerder stelde Borst al voor om alle geneesmiddelen die zonder doktersrecept te krijgen zijn vrij te verkopen in de supermarkt. Hiervoor is een wijziging van de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (WOG) nodig, maar Borst wilde de vrije verkoop zolang gedogen. De Tweede Kamer stak hier echter een stokje voor.

In Zweden en Finland is gebleken dat zelfselectie door de consument, die Borst nu voorstelt, ook leidt tot meer concurrentie en lagere prijzen. De consument weet nu vaak niet wat er allemaal achter de balie te krijgen is en hoeveel de verschillende middelen kosten. De verkoop van zelfzorgmiddelen neemt jaar na jaar toe. In vergelijking met andere Europese landen geven Nederlanders weinig uit aan deze medicijnen, namelijk enkele tientjes per jaar.

Nederland telt nu bijna 6000 apotheken, drogisten en zelfzorgbalies in supermarkten waar de niet-receptmedicijnen worden verkocht. Borst wil het aantal verkooppunten nog steeds uitbreiden, zoals in 1999 al werd geadviseerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. De Tweede Kamer vindt de tijd daarvoor echter nog niet rijp en meent dat er altijd een drogist in de buurt moet zijn om advies en uitleg te geven over medicijnen. Als straks de WOG wordt gewijzigd, stemt de Kamer hoogst waarschijnlijk wel in met de vrije verkoop.

Kaartje popconcert wordt onbetaalbaar

Als het om toegangsprijzen gaat, laat zangeres Björk mega-acts als U2 en The Rolling Stones ver achter zich. De IJslandse, die volgende maand optreedt in Nederland, hanteert een prijs van f175 per kaartje ¿ bijna het dubbele van die van de Stones en U2. Alleen The Eagles, vorige maand in Rotterdam, vroegen meer: f150 tot f195 p.p.

Kaartjes voor popconcerten en -festivals zijn binnen een paar jaar anderhalf tot twee keer zo duur geworden. Betaalden bezoekers van een popfestival als Lowlands, dat morgen begint, halverwege de jaren 90 nog f75, drie jaar geleden was dat al het dubbele (f150), en dit jaar zelfs f195. De toegangsprijs van een groot festival als Dynamo Open Air is binnen acht jaar zelfs vervijftienvoudigd: van f10 toen tot f150 nu.

Volgens clubs als Nighttown in Rotterdam, Paradiso in Amsterdam en 013 in Tilburg is de huidige prijsexplosie nog maar het begin en zullen prijsstijgingen voorlopig doorzetten.

Mojo, de grootste concertorganisator van Nederland, zegt er niets aan te kunnen doen. Alles wordt duurder, aldus een woordvoerder, en men is bereid het te betalen. Twee jaar geleden nog, toen Mojo werd overgenomen door het Amerikaanse concern SFX Entertainment, benadrukte directeur Leon Ramakers dat kaartjes voor popconcerten niet duurder zouden worden als gevolg van deze overname.
Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.