Verwachtingen rondom politicus Pim Fortuyn

De aankondiging van Pim Fortuyn om in de politiek te stappen, heeft veel stof doen opwaaien. De algemene verwachting is dat de omstreden wetenschapper, ondernemer en columnist in ieder geval leven in de brouwerij gaat brengen.

Harry Mens, presentator van het RTL-programma Business Class waar Fortuyn medewerker is, vreest het ergste voor de ambitie van Fortuyn. "Ik houd mijn hart vast. Zolang hij niet de meerderheid heeft, zullen ze een clown van hem maken", schrijft de Volkskrant woensdag. "Er moeten wel een paar knoppen om voor hij zich als succesvol politicus kan profileren."

Fortuyn doet volgend jaar mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Voor welke partij de publicist zich kandidaat zal stellen, weet hij zelf nog niet. Volgens hem er zijn drie opties: Leefbaar Nederland (LN), een eigen politieke beweging of het CDA.

Met de Leefbaar Nederland zijn nog geen harde afspraken gemaakt. LN-voorzitter Jan Nagel vindt ook dat Fortuyn een omschakeling moet maken. "Hij is een solist...bij ons moet hij een binnende factor zijn, een teamleider." Fortuyn sluit niet uit dat hij voor zichzelf begint en met een Lijst-Fortuyn komt.

"Ik ben ook, op geheel vrijblijvende basis en incidenteel, adviseur van de top van het CDA. Dus misschien bloeit daar nog iets op", aldus Fortuyn in 2 Vandaag maandagavond. Vertrekkend CDA-kamerlid Hans Hillen liet Radio 1 woensdagochtend weten dat er altijd behoefte is aan mensen die spraakmakend zijn en zich duidelijk uitspreken. Van Hillen heeft niets tegen 'een beetje leven in de brouwerij'. Fortuyn heeft laten weten de Kamer inderdaad levendiger te willen maken.

Fortuyn is ook bekend geworden door zijn column in het weekblad Elesevier. 'Acht jaar Paars heeft niets veranderd aan de hopeloos bureaucratische structuur van de Zorg...'. Zo scheef Fortuyn 18 augustus. De populaire column wordt per 1 september stopgezet. Uiteindelijk wil Fortuyn premier worden.