'Meer openheid overheid via internet'

De overheid moet documenten op veel grotere schaal publiceren op het internet. Zo kan zij meer openheid geven over haar plannen en beleid. Dat is één van de adviezen van de commissie-Wallage.

De commissie onderzocht in opdracht van het kabinet welke rol het internet kan spelen in de overheidscommunicatie. Onder leiding van burgemeester Wallage van Groningen bepleit zij een 'actieve publicatieplicht', zo meldde de Volkskrant maandagmorgen. Dit houdt in dat alle documenten die nu onder de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) vallen, direct door de overheid zelf online worden gezet.

De WOB bepaalt alleen dat die stukken kunnen worden opgevraagd door 'belanghebbenden'. In de praktijk zijn dat vaak journalisten. Het opvragen van WOB-documenten is moeizaam en heeft de afgelopen jaren geleid tot duizenden rechtszaken.

Volgens de commissie-Wallage moet het internet niet alleen worden gebruikt voor de verspreiding van informatie, maar ook om de burgers meer bij de plannen te betrekken. Ze kunnen via het medium meedenken en hun mening geven. De commissie zal haar bevindingen volgende week maandag officieel aanbieden aan premier Kok.