Bejaarde trapt niet in euro-truc

Bikkelmannetje en Nol had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 86-jarige bewoonster van een verzorgingshuis in Velp heeft er dinsdag voor gezorgd dat een beruchte Arnhemse oplichter en flessentrekker is gearresteerd. De 21-jarige Arnhemmer probeerde de vrouw met een euro-truc geld afhandig te maken.

De man belde aan met het verhaal dat hij van de Thuiszorg was en dat hij de bankpasjes van de vrouw geschikt wilde maken voor de nieuwe munteenheid. De bijna 87-jarige maakt echter geen gebruik van de Thuiszorg en wimpelde de man af. Daarna probeerde hij haar wijs te maken dat haar pasjes toch aangepast moesten worden voor het geval zij in de toekomst wel hulp nodig zou hebben.

Aanhouding

Na een kort gesprek sloot de Velpse haar voordeur. Ze alarmeerde direct de balie van het verzorgingshuis en belde de politie met een gedetailleerd signalement. Daarop konden agenten die onderweg waren naar de vrouw de man aanhouden. De politie verdenkt de man van meer gevallen van oplichting en heeft hem ingesloten.

Volgens de politie grijpen steeds meer oplichters de komst van de euro aan om vooral bejaarde mensen geld afhandig te maken. Het verhaal dat bank- of giropassen geschikt gemaakt moeten worden voor de euro, duikt overal in het land op. De oplichters krijgen op die manier passen met pincodes in hun bezit en plunderen vervolgens de rekening. Sommige gedupeerden zijn al tienduizenden guldens kwijtgeraakt.

Een woordvoerder van de Arnhemse politie denkt dat het aantal euro-trucs de komende maanden snel zal toenemen. Hij waarschuwt vooral oudere mensen om nooit hun pasjes of pincode af te geven. In alle gevallen is het mensen die met zo'n verhaal aan de deur komen te doen om geld, zegt hij.