Hoger IQ dankzij borstvoeding

Wanneer baby's korter dan drie maanden aan de borst drinken kan dit hun intelligentie negatief beïnvloeden. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Noorse medische deskundigen.

345 kinderen zijn toen ze dertien maanden en vijf jaar waren, op hun intellect en motorische vaardigheden getest. Tweederde van de groep had zes maanden of langer borstvoeding gekregen en zeventien procent was voor de derde maand op flesvoeding overgestapt.

Het onderzoeksteam vond geen verband tussen borstvoeding en motorische vaardigheden in beide leeftijdsgroepen. De kinderen die echter korter dan drie maanden borstvoeding hadden gehad, scoorden op een leeftijd van dertien maanden lager dan gemiddeld op het gebied van mentale vaardigheden. Op vijfjarige leeftijd vertoonden deze kinderen een achterstand in hun totale intelligentie.

De onderzoekers zeggen dat zij een positief verband hebben gevonden tussen de tijd dat kinderen borstvoeding hebben gekregen en hun mentale ontwikkeling. Hierbij is rekening gehouden met zaken als de leeftijd van de moeder, roken tijdens de zwangerschap, de opleiding van de moeder en het intelligentieniveau van de moeder.