Vijf filmtips voor de maand maart

4. The Day Will Come

The Day Will Come

Releasedatum: 16 maart
Genre: Drama
Regisseur: Jesper W. Nielsen
Cast: Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl

The Day Will Come is een film die zich afspeelt in het Denemarken van 1967. Er wordt dagelijks gedemonstreerd tegen de oorlog in Vietnam, in de media wordt een ruimteoorlog uitgevochten over wie de eerste mens op de maan gaat zetten en in heel europa is een nieuwe jeugdcultuur in opkomst. Wanneer hun alleenstaande moeder ernstig ziek wordt, stuurt de staat de broertjes Erik (Albert Rudbeck Lindhardt) en Elmer (Harald Kaiser Hermann) naar een jongensinternaat.

The Day Will Come

Aan het hoofd van het internaat staat directeur Heck (Lars Mikkelsen), een rechtlijnige man die zijn ouderwetse opvoedingsmethodes met harde hand toepast. Hij gebruikt de jongens als goedkope werkkrachten en houdt ze in het gareel met lijfstraffen, vernederingen en medicijnen. Ook de andere werknemers van het internaat houden zich strikt aan het hardvochtige regime, met uitzondering van de nieuwe lerares Lilian (Sofie Gråbøl). Elmer droomt over het astronautenbestaan en vertelt zijn zelfbedachte verhalen ook aan de anderen, waarmee hij iedereen hoop geeft in de uitzichtloze situatie. Slechts bewapend met hun levendige verbeeldingskracht en een flinke dosis durf, proberen de broertjes een uitweg te vinden.

The Day Will Come 2

Der Kommer En Dag oftewel The Day Will Come is een behoorlijk zwaarmoedige Deense film die je als kijker behoorlijk bij de strot weet te grijpen, vooral als je beseft dat het verhaal van de film voor een groot deel op ware gebeurtenissen is gebaseerd. Dat men zich in Denemarken wel weet te redden met een zwaarmoedig dramaverhaal zagen we eerder al in topfilms zoals Stolen Spring (1993), Evil (2003) en The Hunt (2012) en ook Der Kommer En Dag mag gerust in dat illustere rijtje geplaatst worden. Lars Mikkelsen speelt de sterren van de hemel als de barse internaatdirecteur Heck, een kerel waaraan je al snel een gruwelijke hekel zult gaan krijgen, en ook de oogstrelende Sofie Gråbøl is zeer overtuigend als de jonge lerares met een andere kijk op haar vak. Een intens indringende rolprent over een zeer donkere periode uit de Deense geschiedenis.