FOK!toen: Blur - Blur (1997)

Het album

Blur - Blur A

Kant A:

01 'Beetlebum' 5:04
Over de herkomst van de titel 'Beetlebum' zijn diverse discussies gevoerd op het wereldwijde web. Volgens Albarn was het een niet bestaand woord wat gewoon lekker klonk. 'Beetlebum' was gebaseerd op de ervaringen die Albarn had met heroinegebruik met zijn toenmalige vriendin Justine Frischmann van Elastica.

02 'Song 2' 2:02
'Song 2' was zeer toepasselijk de tweede single van het album Blur. In zowel de Britse als Australische hitlijsten zou de single ook op de tweede plaats eindigen. Het liedje was bedoeld als een parodie op de grunge-hype.

03 'Country Sad Ballad Man' 4:50
'Country Sad Ballad Man' laat zich nog het beste omschrijven als lo-fi psychedelica.

04 'M.O.R.' 3:27
'M.O.R.' staat voor Middle Of the Road en was een compositie die behoorlijk deed denken aan de liedjes 'Boys Keep Swinging' en 'Fantastic Voyage' van David Bowie. 'M.O.R.' verscheen in september 1997 op single en zou de vijftiende plaats halen in de Britse Official Singles Chart.

Blur - Blur B

Kant B:

01 'On Your Own' 4:26
'On Your Own' was een liedje dat later door Damon Albarn werd omschreven als een voorstudie van zijn latere band Gorillaz. De track verscheen in juni op single en zou de vijfde plaats halen in de Britse Official Singles Chart.

02 'Theme from Retro' 3:37
'Theme from Retro' werd door The Austin Chronicle omschreven als zwaar verplichte space-rock met een dosis trip-hop.

03 'You're So Great' 3:35
Bij het geheel door Graham Coxon opgenomen nummer 'You're So Great' was nog het meest de invloed van Amerikaanse lo-fi bands te horen. Zo ademt 'You're So Great' heel duidelijk de sfeer van bands zoals Guided By Voices en Sebadoh.

04 'Death of a Party' 4:33
'Death of a Party' was een liedje dat in 1992 al eens was opgenomen als een demo. 'Death of a Party' was eerder al eens uitgebracht op een fanclub single.

Blur - Blur C

Kant C:

1 'Chinese Bombs' 1:24
'Chinese Bombs' is een korte track die zich nog het beste laat beluisteren als een muzikaal gevecht van Bruce Lee in een pogo-pit bij een woest punkconcert.

2 'I'm Just a Killer for Your Love' 4:11
'I'm Just A Killer For Your Love' werd oorspronkelijk alleen door Damon Albarn opgenomen om zijn nieuwe studio in Londen te testen. Het liedje zou als laatste track voor de plaat opgenomen worden en was eigenlijk bedoeld als de B-kant van een single.

3 'Look Inside America' 3:50
'Look Inside America' was gebaseerd op een ervaringen die de band had opgedaan met het veelvuldig doen van optredens in een televisieprogramma. Een heerlijk Brits nummer dat ook wel wat doet denken aan 'House In The Country' van The Kinks.

4 'Strange News from Another Star' 4:02
Het spacende 'Strange News from Another Star' werd in de media vanwege de opbouw wel eens omschreven als de 'Space Oddity' van Blur.

Blur - Blur D

Kant D:

01 'Movin' On' 3:44
Ook 'Movin' On' was een liedje waarin duidelijk te horen was hoe groot de invloed van The Kinks op Blur was. Een fijne combinatie van de vertrouwde Britpop met rauwe garage rock.

02 'Essex Dogs' 6:16
'Essex Dogs' was een compositie die in 1996 al eens door Damon Albarn was vertolkt op The Poetry Olympics, een gedichtenfestival in de Royal Albert Hall in Londen.

03 'Interlude' 1:42
'Interlude' is een (op de cd-uitvoering) verborgen instrumentale track op het album Blur, die na een korte periode van stilte volgt achter het nummer 'Essex Dogs'.

De Japanse her-uitgave van het album Blur
De Japanse her-uitgave van het album Blur

Andere uitvoeringen van het album
Naast de reguliere uitvoering van het album Blur van Blur verschenen er ook afwijkende versies van de plaat en cd. Zo is er op zowel de Amerikaanse als Japanse persing van het album de track 'Dancehall' te vinden. In Australië en Nieuw Zeeland verscheen het album Blur ook als 2cd en 3cd. Bij de 2cd zit een extra schijf met een zestal liveopnames van Peel Acres. Bij de 3cd zit er daarnaast ook nog een cd met de 'End of the Century' single.

In Frankrijk verscheen het album Blur in een gelimiteerde oplage van 5000 exemplaren. Naast het reguliere album bevat deze een promo-cd met de tracks 'Dancehall', 'All Your Life' en 'A Spell (For Money)'. In Nederland verscheen het album Blur als een dubbel-cd, met als extra een zestal tracks die door Kink-FM werden opgenomen in Vredenburg in Utrecht op 29 april 1997. Ook verscheen er een gelimteerde box-set in Europa met als bonus een sticker, een opnaaiembleem en een sleutelhanger.

Het album Blur zou ook worden uitgebracht in de reeks 2CD Originals, samen met het album Modern Life Is Rubbish. Tenslotte verscheen er in 2012 nog een fraaie her-uitgave van het album in Japan, met als extra de tracks 'All Your Life', 'Get Out Of Cities' en 'Swallows In The Heatwave'.