Rolstoelbasketbalster Beijer beantwoordt jullie vragen

3. Over handicaps en rolstoelen

Hoe werkt het met verschillende handicaps? Ik neem aan dat niet elke speler/speelster dezelfde handicap heeft, dus mag je alleen mee doen als je een bepaalde handicap hebt of mag je zelfs zonder handicap meespelen?

We spelen met verschillende handicaps op het veld en om dat eerlijk te houden is er een klassificatiesysteem ontworpen. Iemand met een hoge dwarslaesie krijgt bijvoorbeeld één punt aangezien die sporters een slechte balans heeft en weinig spieren kan gebruiken van zijn of haar lichaam. Aan de andere kant zijn er bijvoorbeeld spelers met slechte knieën die 4,5 punten krijgen, want dit is een zogenaamde 'minimale handicap'. Ikzelf ben 'een 4', want ik heb aan beide onderbenen iets: mijn rechtervoet is geamputeerd en ik heb dystrofie aan mijn linkeronderbeen. De puntenschaal gaat steeds met halve punten omhoog van 1 naar maximaal 4,5. In totaal mag de coach niet meer dan 14 punten opstellen, dus speel je met veel verschillende handicaps op het veld.

Hoe doorontwikkeld is de rolstoel? Met de loop/rolnummers in onder meer atletiek zag ik laatst carbonframes en -wielen voorbij komen. Zijn daar op internationaal niveau nog verschillen tussen de landen of speelt iedereen met hetzelfde materiaal?

Het ontwikkelen van 'de' basketbalrolstoel is lastig, want elke speler heeft een andere handicap en positie op het veld. Voor ons is carbon niet handig om te gebruiken aangezien het meebeweegt. Met de krachten die wij uitoefenen met snel draaien, starten/stoppen en botsingen hebben wij juist stijfheid nodig.

Er is zeker verschil tussen landen die goed materiaal kunnen veroorloven en landen die daar minder geld voor hebben. Hopelijk zal dit verschil uiteindelijk over de jaren minder worden om de competitie te vergroten.

Beijer op de Paralympische Spelen van Londen in 2012, waar Nederland brons won (Foto: Getty)

Hoeveel kost zo'n rolstoel, wie betaalt dat en hoeveel zou het ongeveer kosten om het als hobby te doen vergeleken met voetbal?

De basketbalrolstoel waar ik nu me speel is 4500 euro. Gelukkig heb ik deze met behulp van mijn universiteit (University of Wisconsin-Whitewater) kunnen aanschaffen. We krijgen wel eens per drie jaar financiële steun vanuit de gemeente, maar dat dekt nog niet eens de helft van de kosten. Om het als hobby te doen heb je echter niet zo een dure rolstoel nodig: die van mij is extra vastgelast en geplaat voor stevigheid. Als beginner zou een rolstoel van 1500-2000 genoeg kunnen zijn, wat met hulp van de gemeente goed te bekostigen is. Hiervoor moet je uiteraard wel een handicap hebben.

Moet je geen erg grote kleedkamer hebben met een heel team dat in rolstoelen zit?

Valt op zich mee, wij redden ons in reguliere kleedkamers. Het scheelt dat niet idereen in een rolstoel zit. Natuurlijk is het altijd fijn als de kleedkamers ruim zijn, maar dat zal niet alleen voor ons gelden.

Kun je met je benen kracht zetten en zo ja, scheelt dat?

Jazeker, vooral met draaien en afzetten met sprinten scheelt dat veel. Maar vaak zie je dat de snelheid van spelers wel ongeveer gelijk is, want de spelers met veel lichaamsfunctie zitten ook hoger, wat uiteindelijk meer kracht kost.