FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 oktober 2015

Onderzoek naar rol Nederland decembermoorden

Om meer te weten te komen over de rol van Nederland bij de decembermoorden in 1982 in Suriname, heeft het International Institute for Scientific Research (IISR) Nederland om medewerking gevraagd. Het instituut heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken inzage gevraagd in documenten die gaan over de contacten tussen Nederland en Suriname in de jaren tachtig.

Dit maakte Sandew Hira, directeur van IISR, woensdag tijdens een persconferentie in Paramaribo bekend. Het instituut doet onderzoek naar de decembermoorden in samenwerking met de universiteit van Suriname en het Nationaal Archief in het kader van de waarheidsvinding.

Hira is bezig met de voorbereiding voor een 'getuigenisgesprek' dat hij eind november met Desi Bouterse zal hebben. Bouterse, de huidige president van Suriname, is de hoofdverdachte van de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat het verzoek in behandeling is genomen.

Amnestie
De informatie uit die periode is belangrijk omdat er veel geruchten zijn dat kolonel Hans Valk, leider van de Nederlandse militaire missie, in die tijd een rol zou hebben gespeeld Bouterse in het zadel te krijgen. De gezochte informatie ligt in archieven die officieel pas in 2060 open zullen gaan. Eerdere verzoeken de archieven te openen, zijn tot nu toe afgewezen.

Eind juli maakt Bouterse bekend dat hij mee wil werken aan de waarheidsvinding over de gebeurtenissen in 1982 en de periode ervoor en erna. Hira had hem hierom gevraagd. Hira is een broer van een van de mannen die in 1982 door het leger onder leiding van Bouterse zijn vermoord. Een rechtszaak over deze zaak ligt sinds 2012 stil nadat het Surinaamse parlement een wet aannam die de verdachten amnestie verleent.

Onderzoek naar rol Nederland decembermoorden
Onderzoek naar rol Nederland decembermoorden (Foto: ANP)

Tweede Street Fighter V-bètafase test cross-platform

De nieuwe bètafase voor Street Fighter V, die eind deze maand alweer van start gaat, biedt ondersteuning voor multiplatformspel tussen pc-spelers en PlayStation 4-spelers. De tweede bèta omvat verder het testen van nieuwe personages, ranked matchmaking, leaderboards en unlockables.

Bij de start van de bèta behoren Ken, Necalli, Vega en R. Mika tot de beschikbare personages. Rashid wordt op de tweede dag nog toegevoegd. De vechtjassen uit deel een van de bèta kunnen niet gekozen worden. Mocht je je alsnog willen inschrijven voor de PlayStation 4-versie van de bèta dan kan dat hier. Als pc-gamer zal je een pre-order moeten plaatsen om toegang te krijgen. Houd er rekening mee dat eventuele prestaties zoals leaderboard ranking waarschijnlijk niet worden overgedragen naar de uiteindelijke versie.

De bèta trapt af op 22 oktober op alle platformen, cross platform-functionaliteit zal op 24 en 25 oktober getest worden. De uiteindelijke game staat gepland voor release in het eerste kwartaal van 2016.

Justin Bieber in blote kont zwembad in

Justin Bieber heeft vakantie en viert dat in zijn adamskostuum. Paparazzi snapten de 21-jarige zanger dinsdag toen hij poedelnaakt naar het zwembad liep voor een plons. New York Daily News publiceerde de foto's.

Bieber was in vol ornaat te zien toen hij naar het zwembad liep en daar later weer uit klauterde. New York Daily News plaatste echter zwarte balkjes over de edele delen van het voormalig tieneridool. De Canadees is niet alleen op Bora Bora, Jayde Pierce vergezelt hem. Volgens geruchten scharrelt Bieber met het 20-jarige model.

Het is niet de eerste keer dat Bieber uit de kleren gaat op Bora Bora. In juli was de zanger ook op het eiland, toen postte hij een foto van zijn blote achterwerk op Instagram. Het kiekje verdween echter alweer snel.

Justin Bieber in blote kont zwembad in
Justin Bieber in blote kont zwembad in (Foto: BuzzE)

Eerste trailer voor Sherlock-special

Het is de televisieserie met zo ongeveer de langste wachttijden tussen seizoenen in de historie van de televisie, maar er is dan nog wel een holiday-special, waar fans al tijden op wachten. Daarvoor is nu een eerste trailer verschenen.

Eerder grapte Steven Moffat, het brein achter de populaire serie, dat er misschien in seizoen vier wel in de Victoriaanse tijd gebleven moest worden: "we hebben ons gerealiseerd dat het zich helemaal niet in de moderne tijd hoort af te spelen". In de holiday-special lijkt daar dus een eerste aanzetje toe gegeven te worden. 

Er wordt alleen nog niet duidelijk wat Holmes en Watson precies in die tijdsperiode doen en hoe ze er terecht zijn gekomen. Genoeg mysterie dus. Wel is bekend dat de special net zo lang zal gaan duren als een normale aflevering; negentig minuten. Ook zullen verschillende bioscopen, dit is nog niet bevestigd door Nederlandse bioscoopeigenaren, de aflevering live gaan uitzenden op het witte doek.

Er is nog geen releasedatum bekend voor de aflevering. Seizoen vier van de serie zal pas in 2017 weer van start gaan.

Man overleden na schietpartij Rotterdam

Bij een schietpartij aan de Zevenkampse Ring in Rotterdam is woensdagavond een man om het leven gekomen. De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer of over de aanleiding. 

Het incident vond plaats in de wijk Zevenkamp in het oosten van de Maasstad. In eerste instantie raakte de man ernstig gewond maar hij bezweek even later aan zijn verwondingen.

Man overleden na schietpartij Rotterdam
Man overleden na schietpartij Rotterdam (Foto: ANP)

Dit is de nieuwe Disney prinses

Het is alweer een tijd geleden sinds dat er zich een nieuwe Disney-prinses heeft aangediend. Dit is de volgende kandidaat, en ze heet Moana.

Het personage van Moana zal de hoofdrol gaan spelen in de gelijknamige Disney-film die op 23 november 2016 in de bioscopen zal verschijnen. Zoals af te leiden valt aan de foto zal de film zich dit keer niet afspelen in een koud, bar landschap zoals Arendelle, maar een zonnig Hawaii-achtig gebied.

Er is nog niet veel bekend over de film, behalve dat er nu ook een actrice gevonden is die haar stem zal lenen aan het personage. Het veertienjarige Hawaiiaanse meisje Auli'i Cravalho werd ontdekt tijdens een zangcompetitie voor een goed doel en heeft de rol nu te pakken. Rechts op de foto is de halfgod Maui te zien, die ingesproken zal worden door niemand minder dan Dwayne 'The Rock' Johnson. Ook Alan Tudyk (Firefly) zal een rol inspreken, daarvan is echter nog niet bekend welke.

Disney's Moana (Foto: PeopleExclusive/Disney)Disney's Moana (Foto: PeopleExclusive/Disney)

Vladimir is alweer een 63-jarige baas

Ruslands grootste baas, Vladimir Poetin, vierde zijn 63e verjaardag op een sportieve ludieke wijze tezamen met Russische ijshockeylegendes, politici, en topmannen.

Onder andere de Russische minister van defensie, Sergej Sjojgoe, nam het op tegen zijn president in een spectaculaire ijshockeywedstrijd. Team Poetin won deze met 15-10. Toch was merkbaar dat ook voor Vladimir de jaren gaan tellen. In plaats van acht keer zorgde de stoere Russische president deze keer met slechts zeven keren scoren te winnen.

De president maakte tevens van de gelegenheid gebruik om de Russen te motiveren meer te sporten. "Wie in beweging is en doorgaat om te winnen, die zal ook winnen", was het devies van de Russische leider die onder andere de Krim met minimaal bloedvergieten innam.

Blatter blijft er kalm onder

Het nieuws over zijn dreigende schorsing van negentig dagen heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die onder meer van corruptie en omkoping wordt verdacht, woensdag niet van zijn stuk kunnen brengen. Volgens zijn persoonlijke adviseur heeft de 79-jarige Zwitser manmoedig gereageerd. "Hij kreeg het in de loop van de middag te horen. Hij is er kalm onder. Vergeet niet dat hij zelf de geestelijke vader is van de ethische commissie."

De raadsman van Blatter benadrukte dat er nog geen sprake is van een definitieve sanctie. "Dit gaat over een maatregel voor negentig dagen, maar hij is nog niet daadwerkelijk geschorst. De ethische commissie heeft nog geen officieel besluit genomen. De vergaderingen zijn nog niet afgerond."

In een interview met het Duitse tijdschrift Bunte zei de sowieso vertrekkende Blatter woensdag nog dat hij wilde doorvechten tot de voorzittersverkiezing op 26 februari. "Ik word veroordeeld zonder dat er enig bewijs is dat ik iets verkeerd heb gedaan. Dat is een schande."

Blatter blijft er kalm onder
Blatter blijft er kalm onder (Foto: ANP)

'Dopingarts' wil Armstrong-film verbieden

Als het aan de Italiaanse arts Michele Ferrari ligt, gaat de film The Program niet draaien in de Italiaanse bioscopen. In de film over de met doping doorspekte wielercarrière van Lance Armstrong komt ook Ferrari voor, maar dat vindt de Italiaan maar niks.

Volgens de sportkrant La Gazzetta dello Sport hebben advocaten van de beruchte arts gezegd dat Ferrari nooit doping heeft toegediend aan de Amerikaanse wielrenner. Ze willen dat de film in beslag wordt genomen en dreigen met schadeclaims.

Armstrong heeft zelf toegegeven dat hij samenwerkte met de Italiaan, die door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA levenslang is geschorst.

'Dopingarts' wil Armstrong-film verbieden
'Dopingarts' wil Armstrong-film verbieden (Foto: ANP)

Opperste leider Iran: niet verder met VS onderhandelen

De Iraanse ayatollah Ali Khamenei wijst verdere onderhandelingen met de Verenigde Staten af. De hoogste geestelijk leider van het land zei dat woensdag, drie maanden nadat Teheran na drie jaar onderhandelen een nucleair verdrag sloot met de Amerikanen. Hij heeft het verdrag, een politieke overwinning voor president Rohani, overigens nooit publiekelijk onderschreven.

In een toespraak tot de Revolutionaire Garde zei de ayatollah dat het verdrag Iran slechts nadelen brengt. De onderhandelingen hebben slechts de Amerikanen mogelijkheden opgeleverd voor hun economische, culturele en politieke invloed, zei hij. "Zelfs tijdens de onderhandelingen probeerden ze onze nationale belangen te schaden wanneer ze daartoe de kans kregen", aldus Khamenei.

Hardliners
De woorden van Khamenei zijn vermoedelijk voornamelijk gericht aan hardliners in Iran. Het atoomverdrag had immers nooit kunnen worden getekend zonder de toestemming van de opperste leider.

Khamenei heeft er zelf volgens bronnen rond het Witte Huis ook aan mee-onderhandeld. Afgelopen zomer kwamen er berichten uit Washington over geheime correspondentie tussen de Amerikaanse president Barack Obama en Khamenei.

Ook zijn afkeer van westerse culturele invloed moet wellicht met een korrel zout worden genomen. De opperste leider leest naar verluidt veel westerse literatuur. Maar naar eigen zeggen doet hij dat slechts om zich te overtuigen van de verdorvenheid van de westerse cultuur.

Khamenei wijst onderhandelingen met VS af
Opperste leider Iran: niet verder met VS onderhandelen (Foto: ANP)

PVV: meerderheid wil af van Antillen

De meeste Nederlanders willen af van de voormalige Nederlandse Antillen Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Dat concludeert de PVV uit een onderzoek van Maurice de Hond onder ruim 2000 personen.

Voor 61 procent van de ondervraagden zijn de regelmatige financiële problemen, corruptie en wanbeheer op de Antillen een reden om de banden met de eilanden volledig te verbreken. Bij de PVV-stemmers gaat het om 88 procent, bij de VVD om 76 procent tegen 45 procent bij D66.

Een kleine meerderheid van 55 procent vindt dat Nederland geen zorgplicht meer heeft voor de Antillen, die voortvloeit uit het koloniale verleden. Ook hier is de PVV-aanhang met 86 procent het meest uitgesproken.

Verder vindt 47 procent van de ondervraagden het onterecht dat Nederland niet eenzijdig de banden met de drie landen binnen het Koninkrijk mag verbreken. 39 procent is het wel eens met deze afspraak.

PVV-Tweede Kamerlid Sietse Fritsma vindt het onhoudbaar en ondemocratisch dat het kabinet en de Tweede Kamer het normaal vinden dat Nederlanders "niets te vertellen hebben" over het wel of niet verbreken van de banden met de eilanden. ,,De burger moet hier zo snel mogelijk een stem in krijgen, waarna we definitief afscheid kunnen nemen van de voormalige Antillen".

Fritsma wil minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) woensdag tijdens de behandeling van de begroting confronteren met de uitkomst van het onderzoek.

PVV: meerderheid wil af van Antillen
PVV: meerderheid wil af van Antillen (Foto: ANP)

John Ewbank: cijfers productie Koningslied incorrect

John Ewbank houdt vol dat hij niets heeft verdiend aan de productie van het Koningslied. Staatssecretaris Sander Dekker meldde dinsdag aan de Tweede Kamer dat van de 550.000 euro die het Koningslied heeft gekost ruim een ton opging aan de productie. "Dat is incorrect", reageerde Ewbank woensdag in RTL Boulevard.

"Ik heb een rondje gebeld, wij kwamen tot nul euro", zei Ewbank die bij zijn medecomponisten polste wat zij voor hun werk kregen. "En ik durf ook wel te zeggen dat de artiesten het belangeloos hebben ingezongen."

Volgens Ewbank kostte de opname van het Koningslied 'nog geen 5000 euro'. Voor het gebruik van de Wisseloord Studios is volgens Ewbank 2500 euro betaald. "Mijn studio was gratis en ik heb de lunch en het diner zelf betaald."

Staatssecretaris Dekker meldde dinsdag dat 105.937 euro naar de componisten, artiesten, studiokosten en videoclip is gegaan. "Aan het bedrag voor de productie wordt de videoclip gehangen, maar dat is eigenlijk promotie", zei Ewbank. "Ik zou niet weten wat die clip heeft gekost."

Volgens de componist gaat er 'ergens iets mis'. "Ik heb uit betrouwbare bron begrepen dat bij de schrijvers een onkostenpost stond van tussen de 5000 en 10.000 euro. Maar wij hebben gewoon niets gekregen."

John: cijfers productie Koningslied incorrect
John: cijfers productie Koningslied incorrect (Foto: BuzzE)

VS: Rusland faalt in Syrië dus wij vechten niet mee

De Verenigde Staten zullen militair niet samenwerken met Rusland in Syrië omdat de Russische strategie "tragisch faalt". Maar Washington is wel bereid tot technisch overleg met Moskou om te proberen het leven van straaljagerpiloten van beide landen niet in gevaar te brengen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, woensdag beklemtoond.

In Moskou is de Amerikaanse weigering militair samen te werken woensdag fel bekritiseerd. Een woordvoerder van het defensieministerie zei dat de VS excuses zoeken om internationaal terrorisme niet te hoeven bestrijden.

De VS delen bijvoorbeeld geen informatie met Rusland over posities van de extremisten van Islamitische Staat. Andere partners in de regio doen dat wel, volgens de zegsman. Maar volgens de VS valt Rusland echter voornamelijk andere tegenstanders van het Syrische bewind aan dan IS. 

De consensus onder westerse regeringsleiders is dat de Syrische president Bashar al-Assad goeddeels verantwoordelijk is voor de problemen in zijn land, en dat zijn positie derhalve in de toekomst niet gehandhaafd zal kunnen worden. Maar Assad is tevens een essentiële bondgenoot voor Rusland. Dat land heeft daar namelijk zijn enige diepwaterhaven aan de Middellandse Zee.

VS willen niet met Rusland vechten in Syrië
VS: Rusland faalt in Syrië dus wij vechten niet mee (Foto: ANP)

Terrorisme-onderzoek naar Toyota's IS

Amerikaanse bestrijders van terrorisme hebben bij de tweede autofabrikant van de wereld, Toyota, aangeklopt over het wagenpark van Islamitische Staat (IS). Ze zijn verbaasd over de enorme aantallen Toyota pick-uptrucks en SUV's waar de jihadisten mee door Irak, Syrië en Libië rijden.

De nieuwszender ABC berichtte woensdag dat Toyota heeft laten weten geen idee te hebben hoe IS aan de auto's komt en werkt mee aan het onderzoek van een anti-terreureenheid van het Amerikaanse ministerie van Handel.

De door jihadisten met wapens uitgeruste Toyota Hilux Pick-ups en Toyota Landcruisers rijden af en aan in de propagandafilmpjes van de soennitische extremisten. Bij een gefilmde IS-parade in Raqqa (Syrië) bijvoorbeeld was circa twee derde van de voertuigen een dergelijke Toyota met het zwart-witte IS-embleem erop.

Buurlanden
IS heeft in de afgelopen jaren honderden Toyota's verworven, volgens de Iraakse ambassadeur in Washington, Lukman Faily. "We hebben ook onze buurlanden gevraagd, waar komen al die spiksplinternieuwe trucks met vierwielaandrijving vandaan?" aldus Faily.

De onderneming stelt dat veel van de auto's die in de lange karavanen van jihadisten voorbij komen, geen nieuwe modellen zijn. Toyota verkocht in Irak in 2011 6000 auto's van het type Hilux en Landcruiser. In 2013 18.000. Vorig jaar weer minder, 13.000 stuks. De dealer in Syrië is er in 2012 mee opgehouden.

Het is twijfelachtig dat IS auto's koopt van dealers. Een Australische krant kwam eerder dit jaar met het verhaal dat meer dan achthonderd van deze auto's in 2014 en 2015 in Sydney zijn gestolen en nooit meer teruggezien.

Terrorisme-onderzoek naar Toyota's IS
Terrorisme-onderzoek naar Toyota's IS (Foto: ANP)

Opnieuw meer meldingen van euthanasie

Het aantal meldingen van euthanasie in Nederland is afgelopen jaar opnieuw toegenomen. In 2014 hebben artsen gerapporteerd over 5306 gevallen van euthanasie, 10 procent meer dan in het voorgaande jaar. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Regionale toetsingscommissies euthanasie.

In de meeste gevallen was kanker de oorzaak van het uitzichtloos en ondraaglijk lijden. In totaal ging het om 3888 kankerpatiënten, een toename van 300 vergeleken met een jaar eerder. Er waren 41 meldingen van euthanasie bij patiënten met een uitbehandelde psychiatrische aandoening en 81 meldingen van patiënten met dementie.

In vier gevallen kwamen de toetsingscommissies tot het oordeel dat niet aan de zorgvuldigheidseisen was voldaan.

Een verzoek tot euthanasie mag pas worden ingewilligd als de arts ervan overtuigd is dat het verzoek van de patiënt vrijwillig en weloverwogen is en dat hij of zij uitzichtloos en ondraaglijk lijdt. De euthanasie wordt meestal door de huisarts uitgevoerd.

Opnieuw meer meldingen van euthanasie
Opnieuw meer meldingen van euthanasie (Foto: ANP)

Wit-Rusland: wij hebben geen Russische vliegbasis nodig

Wit-Rusland heeft geen behoefte aan een Russische luchtmachtbasis. Dat zei president Alexander Loekasjenko woensdag, ondanks toenemende druk vanuit Moskou zo'n voorziening te vestigen in het buurland.

Loekasjenko zei dat de kwestie nooit met Rusland is besproken, maar vorige maand gaf president Vladimir Poetin zijn regering opdracht zo'n deal voor te bereiden, meldde de BBC. Afgelopen zondag hielden honderden Wit-Russische activisten nog een demonstratie in de hoofdstad Minsk tegen het Russische plan.

Wit-Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Rusland en is lid van een door Moskou geleide economische unie. "We hebben momenteel geen basis nodig", citeerden Wit-Russische media Loekasjenko. "Ik hoor kreten van de oppositie over de vestiging van een Russische luchtmachtbasis. Ik weet er niets van."

Eigen piloten
"Wij hebben onze eigen uitstekende piloten. Waarom zou ik vliegtuigen en piloten van andere landen toelaten", voegde Loekasjenko eraan toe.

Moskou heeft al een radarstation in Wit-Rusland, dat grenst aan drie NAVO-landen en aan Oekraïne, waar de regering heeft gevochten met pro-Russische separatisten. Ondanks zijn loyaliteit aan Rusland, is Loekasjenko grotendeels neutraal gebleven in het conflict in Oekraïne.

Autoritaire staat
Loekasjenko, ooit omschreven als Europa's laatste dictator, liet ook doorschemeren de relaties met de Europese Unie te willen verbeteren. Zijn opmerkingen liepen vooruit op de presidentsverkiezingen komende zondag, die hij vrijwel zeker gaat winnen. Loekasjenko is aan de macht sinds 1994. Beschuldigingen van de oppositie en het Westen dat hij Wit-Rusland heeft veranderd in een autoritaire staat, werpt hij verre van zich.

Rusland heeft zich publiekelijk nog niet uitgelaten over de opmerkingen van Loekasjenko.

Wit-Rusland: Russische vliegbasis niet nodig
Wit-Rusland: wij hebben geen Russische vliegbasis nodig (Foto: ANP)

Rekentoets nog geen geschiedenis

Leerlingen in het voortgezet en middelbaar onderwijs zijn niet van de verplichte rekentoets af. De tegenstanders in de Tweede Kamer probeerden woensdagavond tevergeefs de PvdA zover te krijgen zich definitief af te keren van de omstreden test en ook op álle schoolvormen. Maar de PvdA doet dat niet, zodat hiervoor geen Kamermeerderheid is, bleek in een debat.

De coalitiepartij houdt de rekentoets op het vwo overeind en de uitslag gaat vanaf dit schooljaar ook meetellen voor het halen van het diploma. Het grootste deel van de oppositie wil hier ook van af. Maar volgens PvdA'er Tanja Jadnanansing zijn de resultaten tot nu toe zo goed dat invoering hier wel verantwoord is.

Dat geldt echter niet voor vmbo, mbo en havo, meent ze. Op deze scholen mogen de toetsen dus nog niet meetellen, nú niet, aldus de PvdA'er.

Rekentoets nog geen geschiedenis
Rekentoets nog geen geschiedenis (Foto: ANP)

VW-chef VS maakt excuses in Congres

Michael Horn, topman van Volkswagen in de Verenigde Staten, zal voor het Amerikaanse Congres zijn excuses aanbieden voor het dieselschandaal. Dat bleek woensdag uit een schriftelijke verklaring van de geplaagde topman, voorafgaand aan de bijeenkomst die op donderdag is.

Horn zal tijdens een hoorzitting beloven volledig mee te werken aan het onderzoek naar het schandaal. Volgens hem is het vinden van een oplossing voor de gedupeerde consumenten de topprioriteit van de automaker. Over de schuldvraag gaf Horn weinig nieuwe inzichten. Eerder zei hij dat Volkswagen 'het volledig had verkloot'. Er werd gespeculeerd op zijn vertrek, maar Horn mocht uiteindelijk aanblijven.

VW-chef VS maakt excuses in Congres
VW-chef VS maakt excuses in Congres (Foto: ANP)

Kamer: afspraken over aantal vluchtelingen niet schenden

De Tweede Kamer wil dat het aantal asielzoekers in Oranje zo snel mogelijk weer wordt teruggebracht naar maximaal zevenhonderd. Dat aantal was enkele maanden geleden afgesproken met de gemeente. Maar dinsdag besloot staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) opeens dat aantal te verdubbelen, zonder instemming van de gemeente.

Het besluit leidde tot ophef onder de bewoners van Oranje toen Dijkhoff zijn besluit dinsdagavond te plekke kwam toelichten. De bewindsman besloot de extra asielzoekers naar het plaatsje in Drenthe te sturen, omdat hij "geen alternatief meer had". Hij snapte dat de bewoners zich "overvallen voelen".

De Tweede Kamer reageerde verontwaardigd op de gebeurtenissen. De staatssecretaris gaf al aan dat het inderdaad zijn bedoeling is het aantal weer terug te brengen. Toch nam de Kamer een motie aan van D66, SP en SGP om dit nog eens vast te leggen. Dijkhoff zei dat hij zich kon vinden in het verzoek.

Aan afspraken houden
Tegelijk vraagt de Kamer het kabinet met klem om afspraken die zijn gemaakt met gemeenten over de asielopvang niet te schenden. De Kamer vindt dat funest voor het draagvlak onder de bevolking voor de asielopvang en het asielbeleid.

Er zijn iets meer dan honderd extra vluchtelingen naar Oranje gestuurd, aldus de staatssecretaris. Er kunnen in het vakantiepark in het dorpje maximaal 1400 mensen worden opgevangen. Hij zei de afgelopen twee maanden Oranje bewust met rust te hebben gelaten. Hij wilde de burgemeester van Oranje "niet overrulen".

Verder wil de Kamer dat het kabinet zo snel mogelijk leegstaand rijksvastgoed gaat inzetten als locaties om asielzoekers op te vangen. Ook al is hier ook de medewerking van gemeenten nodig, de gebouwen kunnen alvast worden klaargemaakt voor de opvang, aldus D66.

Draagvlak
Draagvlak bij gemeenten en bewoners is noodzakelijk voor de opvang van asielzoekers. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), net als de Tweede Kamer.

Volgens de VNG zet de overheid de verhoudingen met de gemeente onder druk door niet vooraf de komst van asielzoekers te bespreken. "Het kabinet heeft nu zonder overleg vooraf honderden extra vluchtelingen in een gemeente (Oranje) geplaatst. Dat zet de verhoudingen tussen overheden onder druk", aldus de vereniging op haar website.

Volgens de VNG laten gemeenten zien dat ze "hun uiterste best doen om voor die opvang én voor draagvlak te zorgen".

Kamer: terug naar oude afspraken met Oranje
Kamer: afspraken over aantal vluchtelingen niet schenden (Foto: ANP)

AlienTrap Games komt met chaotische sci-fi-shooter Cryptark

Cryptark is de naam van het nieuwste project van AlienTrap Games, de ontwikkelaar die eerder al met het goed beoordeelde Apotheon kwam. Net als die game komt ook Cryptark uitsluitend naar PlayStation 4 en Steam.

In Cryptark speel je een space mercenary en moet je missies voltooien door buitenaards gespuis om te leggen om zodoende een inkomen te generen voor upgrades. Het uiteindelijke doel is om toegang te krijgen tot 'het vlaggenschip bekend als de Cryptark'. Invasies en obstakels kunnen op verschillende manieren getackeld worden. Je kunt voor de strategische benadering gaan door bijvoorbeeld beveiligingssystemen uit te schakelen en turrets over te nemen. Je kunt ook gewoon als een idioot alles op je pad aan gort schieten. 

De game komt in 2016 naar PlayStation 4 en is per vandaag al uit te proberen via Steams Early Access. Bekijk de trailer hieronder voor een impressie.

Coaches willen directeur voetbalzaken KNVB

De coaches betaald voetbal hebben zich woensdag tijdens de algemene ledenvergadering van hun belangenvereniging CBV in Garderen unaniem uitgesproken voor het aanstellen van een directeur voetbalzaken bij de KNVB. Die moet ervoor zorgen dat er meer "voetbaltechnische expertise" komt bij de bond, aldus CBV-voorzitter Han Berger.

CBV-voorzitter Han Berger: "Een directeur voetbalzaken bij de KNVB is absolute noodzaak. Dit is van onze kant geen populistische actie nu het even wat minder gaat met het Nederlandse voetbal. Al 50 jaar behoren Nederlandse coaches tot de top van de wereld. Alle successen in die periode kwamen mede door de coaches tot stand en niet door de bestuurders."

Eventuele namen voor de aan te stellen Directeur Voetbalzaken wil de CBV nog niet noemen. Berger: "We willen samenwerken met de KNVB en het indien mogelijk samen eens worden over een profielschets. Pas daarna kunnen we het over namen hebben." Over de taken van zo'n directeur is Berger duidelijker: "Om eens wat te noemen: het bevorderen/scheppen van een topsportomgeving, het ontwikkelen van een éénduidige spelfilosofie voor de nationale selecties en het maken van profielen voor aan te stellen bondscoaches."

Hoop

Gerard Marsman, directeur van het CBV, heeft de hoop dat de KNVB wel oor heeft naar de wens van de coaches. "Afgelopen maandag heb ik nog een gesprek met KNVB algemeen directeur Bert van Oostveen gehad. Mijn gevoel is dat er zo langzamerhand een voedingsbodem ontstaat om samen te werken en serieus te praten over een directeur die over voetbal gaat." Berger aanvullend: "Voetbal is de corebusiness van de KNVB. Het is toch te zot dat er tal van directeuren rond lopen, maar niemand die zich op dat niveau met voetbal bezighoudt."

Opmerkelijk daarbij was dat de hoofdcoaches van de Nederlandse topclubs in Garderen schitterden door afwezigheid. Berger: "Er stonden belangrijke gespreksonderwerpen op de agenda. Dan is het teleurstellend dat veel van onze gelouterde topcoaches niet de moeite hebben genomen aan de discussie deel te nemen."

Coaches willen directeur voetbalzaken KNVB
Coaches willen directeur voetbalzaken KNVB (Foto: ANP)

Onrust binnen bestuur sc Heerenveen door centen uit China

Er zijn opnieuw problemen binnen het bestuur van sc Heerenveen. Voorzitter Jelko van der Wiel zei woensdag tegen de NOS onomwonden dat een deel van het bestuur achter de rug van andere bestuurders om handelt.

Hij zei dat naar aanleiding van het nieuws dat een Chinese investeerder zich heeft gemeld bij de Friese eredivisionist. Van der Wiel spreekt niet over Chinezen, maar erkent dat er een partij is genoemd "die veel voor de club wilde betekenen".

Van der Wiel hield echter de boot af. "We hebben navraag gedaan en er werd geadviseerd: ga niet verder met deze mensen. Toen hebben we afgesproken dat we er heel voorzichtig mee omgaan. Het blijkt nu gewoon uit stukken die boven tafel zijn gekomen, dat een aantal mensen binnen het bestuur al maanden met deze mensen in gesprek is geweest. Er zijn dus zaken waar een deel van het bestuur niets van mee krijgt. Dat is eigenlijk triest."

Hommeles

Een aandeelhoudersvergadering van aanstaande zaterdag zou Van der Wiel echter bestuurlijk de kop kunnen kosten. "Enig agendapunt is mijn schorsing of ontslag", aldus de voorzitter van het dagelijks bestuur.

Twee jaar terug was het ook al hommeles in Heerenveen. Toen werd Van der Wiel gepresenteerd als nieuwe voorzitter, nadat Gaston Sporre zijn interim-voorzitterschap neerlegde. Eerder in 2013 stapte Robert Veenstra al op als voorzitter na een vernietigend rapport. Vervolgens vertrok nagenoeg het hele bestuur. De nieuwe bestuurders, zeven stuks in totaal, konden echter lang niet allemaal de goedkeuring wegdragen van bijvoorbeeld de ondernemingsraad.

Onrust binnen bestuur sc Heerenveen
Onrust binnen bestuur sc Heerenveen (Foto: ANP)

Bonden roepen personeel ASML op tot staken

De vakbonden hebben nu ook metaalwerkers van chipmachinefabrikant ASML opgeroepen om te gaan staken. De acties in de metaal zijn al maanden aan de gang. Maar het Eindhovense hightechbedrijf is volgens vakbond FNV tot nu toe buiten schot gebleven. ASML telt in Nederland ruim 8000 medewerkers.

De bonden kondigden woensdag meer nieuw verzet aan. Het is de bedoeling dat maandag bij een hele reeks bedrijven in Eindhoven en omgeving wordt gestaakt, bijvoorbeeld ook bij bussenmaker VDL. Komende vrijdag zijn er acties in onder meer Emmen, Sluiskil en Heerhugowaard.

Inzet van de stakingen en demonstraties is het afdwingen van betere voorwaarden voor de nieuwe cao's in de kleinmetaal en grootmetaal. Het cao-overleg in de sector zit al bijna een halfjaar muurvast. De bonden proberen de druk op de werkgevers op te voeren, maar die geven geen krimp.

Bonden roepen personeel ASML op tot staken
Bonden roepen personeel ASML op tot staken (Foto: ANP)

Man opgepakt na bedreigen wethouders

Een 36-jarige inwoner van Staphorst is opgepakt omdat hij dinsdagavond een raadsvergadering in zijn woonplaats had verstoord door met een grote hamer de raadszaal binnen te komen.

Volgens de politie werd het gedrag van de man door aanwezigen als zeer dreigend ervaren. Omstanders overmeesterden hem en brachten hem naar buiten. De politie hield hem later aan in zijn woning. Daarbij verzette de man zich en werd een agent mishandeld. Agenten moesten pepperspray gebruiken, meldde de politie woensdag

De Staphorstenaar zit vast voor bedreiging, het verstoren van de raadsvergadering en mishandeling van een agent.

De politie zegt niet waarover de man boos was. Volgens media gaat het om een boer die zich verzet tegen een andere bestemming van zijn eigendom.

Man opgepakt na bedreigen wethouders
Man opgepakt na bedreigen wethouders (Foto: ANP)

Excuus Obama voor ziekenhuisaanval Kunduz

De Amerikaanse president Barack Obama heeft persoonlijk zijn excuses aangeboden aan Artsen zonder Grenzen voor de bloedige luchtaanval op een ziekenhuis van die organisatie in de Afghaanse stad Kunduz. Dat heeft het Witte Huis woensdag laten weten. Obama telefoneerde met de baas van AzG, Joanne Liu.

Door de aanval op 3 oktober verloren 22 mensen het leven en raakten dertig mensen gewond.

In het gesprek met Liu zei Obama volgens een woordvoerder van het Witte Huis dat het Amerikaanse onderzoek naar het incident transparant, degelijk en objectief de feiten zal achterhalen. Indien nodig, zal Obama veranderingen doorvoeren om een nieuw drama zoals in Kunduz te voorkomen.

In een telefoontje naar de Afghaanse president Aschraf Ghani uitte Obama verder zijn medeleven over het verlies aan levens. Het Amerikaanse leger heeft inmiddels erkend dat de aanval een "fout"was.

Excuus Obama voor ziekenhuisaanval Kunduz
Excuus Obama voor ziekenhuisaanval Kunduz (Foto: ANP)

Tropicana geveild voor 1,7 miljoen

Het voormalig zwemparadijs Tropicana in Rotterdam komt in handen van het bedrijf Bluecity010. Het Rotterdamse bedrijf deed woensdag op een openbare veiling het hoogste bod: 1,7 miljoen euro.

Het zwembad, dat ooit gold als een van de visitekaartjes van de Maasstad, moest in 2010 de deuren sluiten. Sindsdien is het verval ingetreden. Het is nog niet helemaal duidelijk wat Bluecity010, een netwerk van vijftig 'duurzame' ondernemers, met het zwembadgebouw wil doen.

Wel is zeker dat BlueCity010 er ondernemers uit de eigen organisatie wil huisvesten. De aangesloten bedrijven verwerken op allerlei manieren Rotterdams afval tot nieuwe producten. Zoals RotterZwam, dat nu al een deel van het Tropicana-gebouw huurt. Het bedrijf teelt er eetbare paddestoelen op onder meer koffiedik en blijft voorlopig in het voormalig zwembad zitten, aldus een woordvoerster van BlueCity010.

Rotterdams raadslid Jos Verveen van D66 reageerde woensdag blij op het nieuws. "Onze zorg was dat er voor woningbouw zou worden gekozen, omdat dat het meeste geld oplevert. Ik ben heel blij dat een vernieuwend initiatief gewonnen heeft", aldus Verveen.

Tropicana geveild voor 1,7 miljoen
Tropicana geveild voor 1,7 miljoen (Foto: ANP)

'Vervolg Opstelten en Teeven om MH17'

Nabestaanden van een Australisch slachtoffer van de ramp met vlucht MH17 hebben een verzoek neergelegd om naast de daders en medeplichtigen onder meer oud-minister Ivo Opstelten en oud-staatssecretaris Fred Teeven te vervolgen. Ze hebben dat onlangs gedaan bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Ook andere personen die volgens de ouders 'nalatig' zijn geweest en hebben gefaald bij het uitvoeren van hun taken om passagiers in de burgerluchtvaart te beschermen, moeten worden berecht. De Australische ouders van Fatima Dyczynski hebben dit in hun verzoek geschreven.

Het ICC heeft de ontvangst hiervan bevestigd en beslist later of er een onderzoek wordt geopend of niet.

Nalatigen
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar waarschijnlijk met een raket in Oost-Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

Onder de 'nalatigen' vallen in de ogen van de ouders ook onder meer Luis Fronseca de Almeida, regionaal directeur van de Internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) en verschillende directeuren van de Europese luchtverkeersleidingorganisatie Eurocontrol. Onder hen is de Nederlandse luitenant generaal Jac Jansen.

Oekraïne heeft de bevoegdheid van het ICC inmiddels erkend. Daarom mag het strafhof in Den Haag verdachten van betrokkenen van oorlogsmisdaden in Oekraïne berechten.

Australiërs: vervolging Opstelten om MH17
Australiërs: vervolging Opstelten om MH17 (Foto: ANP)

Nederlandstalige muziek viel Ilse DeLange mee

Het schrijven van Nederlandstalige nummers is Ilse DeLange meegevallen. "Ik had gedacht dat ik het moeilijker zou vinden", vertelde DeLange in RTL Boulevard. Met haar Common Linnet-collega JB Meijers schreef de zangeres de muziek voor de musical De Tweeling.

Meijers merkte dat nummers in zijn moerstaal dichterbij komen dan Engelstalige liedjes. "Er zit eigenlijk niks tussen, dat is best wel confronterend." DeLange vond dat juist 'echt helemaal te gek'. "Je kunt nog dichter op de emotie gaan."

Het schrijven van Nederlandstalige muziek heeft DeLange geïnspireerd. "Dit heeft wel m'n ogen geopend, het heeft me geraakt." De zangeres sluit dan ook niet uit dat The Common Linnets ooit Nederlandstalige nummers brengen. "Je weet maar nooit. Maar niet te snel."

Nederlandstalige muziek viel Ilse DeLange mee
Nederlandstalige muziek viel Ilse DeLange mee (Foto: BuzzE)

Man achter droneduel opgepakt

De man die de EK-kwalificatiewedstrijd Servië-Albanië vorig jaar verstoorde met een drone, is woensdag opgepakt. De man, die eerder al toegaf dat hij de bestuurder van het apparaat was, mocht niet naar de returnwedstrijd van komende donderdag. Toen hij een foto met een kaartje voor het duel op Facebook zette, greep de politie in. In zijn huis lagen 36 kaartjes en een pistool.

De politie doet er alles aan om nieuwe chaos te voorkomen. Servische fans zijn niet welkom en liefst 1800 agenten moeten mogelijk oproer de kop in drukken.

De ruzie tussen de landen heeft alles van doen met de onafhankelijkheid van Kosovo, waar veel Albanezen wonen. De wedstrijd in Servië werd vorig jaar stilgelegd. Na de dronevlucht, compleet met een politiek getinte vlag, bestormden ongeveer vijftien Servische fans het veld. Zij vielen de spelers van Albanië aan, die bovendien werden bekogeld vanaf de tribunes. Na een slepende procedure kreeg Albanië de drie punten toegekend.

De 'dronepiloot' is nooit aangeklaagd.

Man achter droneduel opgepakt
Man achter droneduel opgepakt (Foto: ANP)

Woensdagculinair #11 Soepjes

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web. 

Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

    

Omdat het buiten weer kouder begint te worden, is er niets lekkerders dan thuis weer op te warmen met een zelf gemaakt soepje.

   

Als basis voor de meeste soepjes. Een zelfgemaakte groentenbouillon.


Als je een grote pan Erwtensoep wilt maken.

   

Pompoensoep


Pegida mag niet door Utrecht wandelen

De anti-islamitische Pegidabeweging mag zondag geen mars houden door het centrum van Utrecht. Het gevaar op confrontaties met tegendemonstranten is te groot. Aanhangers van de in het Duitse Dresden geboren protestbeweging mogen alleen samenkomen op het Vredenburg. De Internationale Socialisten hebben het Janskerkhof aangewezen gekregen als vaste locatie en mogen dus ook niet door de stad lopen.

Het marsverbod is afgekondigd door burgemeester Jan van Zanen, in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie. "Iedereen heeft het recht te spreken, maar het mag niet de veiligheid van anderen in gevaar brengen", aldus de gemeente. De organisaties hebben verder te horen gekregen "dat discriminerende of opruiende uitingen niet zijn toegestaan".

Pegida mag niet door Utrecht wandelen
Pegida mag niet door Utrecht wandelen (Foto: ANP)

'Drie Nederlanders bij grootste voetbaltalenten ter wereld'

Er zijn drie Nederlanders te vinden in het Next Generation-klassement van The Guardian. Het gaat om Javairo Dilrosun, Justin Bijlow en Timothy Fosu-Mensah. Jaarlijks brengt de Britse krant een lijst met de vijftig grootste talenten van de wereld uit. Met vier spelers is alleen Frankrijk beter vertegenwoordigd dan Nederland.

Javairo Dilrosun (17) is een middenvelder die onder contract staat bij Manchester City. Hij verruilde in 2014 de jeugd van Ajax voor Manchester. Timothy Fosu-Mensah, ook zeventien jaar oud, speelt ook in Engeland maar dan voor Manchester United. Hij wordt al eens 'de nieuwe Paul Pogba' genoemd. De verdediger en aanvoerder van Oranje Onder-17 kwam in het seizoen 2014/15 over van Ajax. 

Justin Bijlow speelt nog wel in Nederland. De keeper, geboren op 22 januari 1998, staat onder contract bij Feyenoord. Daar speelt hij bij Onder-19.

De bekenste namen in de lijst zijn waarschijnlijk die van Hachim Matsour en Martin Ødegaard. Matsour staat onder contract bij AC Milan maar speelt dit seizoen op huurbasis voor Málaga CF. Ødegaard vertrok in het seizoen 2014/15 van Strømsgodset IF naar Real Madrid. Hij werd op 13 oktober 2014 met 15 jaar en 253 dagen de jongste speler ooit in een EK-kwalificatiewedstrijd.

Eerste WK-kwalificatieduel Zuid-Sudan verregend

Het allereerste WK-kwalificatieduel in de nog prille geschiedenis van Zuid-Sudan is woensdag bepaald geen voetbalfeest geworden. In hoofdstad Juba begon het dusdanig had te plenzen, dat de wedstrijd tegen Mauritanië bij een 1-1-stand afgebroken moest worden.

Zuid-Sudan speelt pas sinds 2012 internationaal voetbal, een jaar nadat het land zich afscheidde van de noorderbuur. Woensdag mocht de voetbalploeg van het land voor het eerst aantreden voor een WK-kwalificatieduel, in de aanloop naar het WK van 2018 in Rusland. "We zijn er helemaal klaar voor. We weten wat we moeten doen en we kunnen verrassen", zei aanvoerder Richard Justin Lado voorafgaand aan het duel.

Maar de regen in het Afrikaanse land verpestte de unieke wedstrijd. Na tien minuten, en na goals van Boubacar Bagili en Dominic Abui Pretino, werd het veld onbespeelbaar.

Er werden nog vier andere wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van de kwalificatie in Afrika, waarin de laagst geplaatste landen op de FIFA-ranking het tegen elkaar opnemen. Kenia won met 2-5 in en tegen Mauritius. Tanzania versloeg Malawi met 2-0. Burundi was met 0-1 te sterk voor de Seychellen en de Comoren wisten in het duel tegen Lesotho het doel niet te vinden, waardoor het 0-0 bleef.

De komende dagen zijn nog meer wedstrijden in de eerste ronde. Volgende week zijn de returns, de winnaars plaatsen zich voor de tweede ronde, waarin op papier een sterkere tegenstander wacht. 

FIFA wil president Blatter schorsen

Wereldvoetbalbond FIFA wil haar president Sepp Blatter voor negentig dagen schorsen, zo meldt onder meer de BBC. De ethische commissie van de FIFA wil dit dit nadat vorige week bekend werd dat de 79-jarige Zwitser onderwerp van onderzoek is vanwege zowel een betaling aan UEFA-voorzitter Michel Platini als het toestaan van een betaling die niet in het belang van de FIFA was.

De FIFA heeft de formele maatregel nog niet officieel bekend gemaakt. Blatter mag zich gedurende een schorsing niet op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich vertonen en zich evenmin in een voetbalstadion laten zien. Zijn werkkamer moet hij dan direct ontruimen.

Zowel Blatter als Platini ontkennen dat er sprake is van het betalen van steekpenningen. Eerder vandaag beet Blatter nog van zich af en weigerde hij op te stappen, ondanks dat de druk uit alle richtingen op hem opgevoerd wordt. Toch dreigt nu een schorsing voor de Zwitser.

De ethische commissie van de FIFA was al bijeen vanwege een tv-rechtendeal die de FIFA in 2005 sloot met de inmiddels geschorste bestuurder Jack Warner. Hij zou deze rechten goedkoop hebben verkregen en voor veel geld doorverkocht hebben.

Ook kandidaat-voorzitter Chung Mong-joon ligt onder vuur. De Zuid-Koreaan wordt verdacht van het ronselen van stemmen bij het stemmen voor de bids voor de WK's van 2018 en 2022. Hij noemde Blatter vandaag nog een 'huichelaar en een leugenaar'.

WWE 2K16 krijgt DLC, seizoenspas en extra edities

2K heeft vandaag de details rondom de downloadable content, Season Pass en Digital Deluxe Editions voor WWE 2K16 bekendgemaakt. De downloadable content zal een verhaal gedreven 2K Showcase rond de WWE Hall of Fame Class of 2015 inductees bevatten.

Daarnaast is er toegang tot nieuwe moves, unlockable content, spelerprogressie, een schat aan speelbare WWE Legends, WWE- en NXT-Superstars. De individuele pakketten worden vanaf eind 2015 vrijgegeven evenals een aantal pakketten in het begin van 2016 voor de PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360.

De details van de DLC-packs op een rij:

Accelerator zal verkrijgbaar zijn voor €1.99 waarmee je toegang krijgt tot alle unlockable content verkrijgbaar in de game (behalve downloadable content.

The Legends Pack zal verkrijgbaar zijn voor €8.99 en bevat de volgende personages: Big Boss Man, Dusty Rhodes, Lita, Mr. Perfect, “Rowdy” Roddy Piper en Trish Stratus.

The 2015 Hall of Fame Showcase zal verkrijgbaar zijn voor €9.99 en bevat de volgende speelbare wedstrijden:

  • “Macho Man” Randy Savage vs. Jake “The Snake” Roberts;
  • Rikishi vs. The Rock;
  • Alundra Blayze vs. Paige;
  • Larry Zbyszko vs. Arn Anderson;
  • Tatsumi Fujinami vs. Ric Flair;
  • The Bushwhackers (Butch Miller en Luke Williams) vs. The Natural Disasters (Typhoon en Earthquake);
  • The Outsiders (Kevin Nash en Scott Hall) vs. Harlem Heat (Booker T en Stevie Ray);

The New Moves Pack zal verkrijgbaar zijn voor €3.99 en geeft je meer dan 30 nieuwe moves, inclusief Corner Enzuigiri (bekend van WWE Diva Nikki Bella), Avalanche Ram (bekend van WWE Diva Paige), Sidewinder Suplex (bekend van WWE en NXT Superstar Kevin Owens), Standing Crossface Chickenwing (bekend van WWE Superstar Stardust) en Dragon Sleeper (bekend van NXT Superstar Finn Bálor);

The Future Stars Pack zal verkrijgbaar zijn voor €7.99 en levert de volgende NXT Superstars: Samoa Joe, Diego, Fernando, Blake en Murphy.

Alle packs hierboven zitten in de Season Pass die €24.99 kost, om wat geld te besparen.

Dan is er nog de MyPlayer KickStart op PlayStation 4 en Xbox One. Hiermee krijgen spelers meteen toegang om gemaakte Superstar ratings en attributes te boosten in de MyCareer mode. Deze DLC kost €9.99 en zit niet bij de seizoenspas.

Weet je het allemaal niet meer, dan kun je het allemaal in één keer kopen. 2K heeft namelijk een Digital Deluxe Editie aangekondigd. Hierin zit WWE 2K16, de seizoenspas, de MyPlayer KickStart-DLC en een thema voor PlayStation. De Xbox One- en PlayStation 4-versie kost €99.99. De PlayStation 3-versie kost €69.99. Xbox 360-eigenaren hebben schijnbaar pech, die krijgen geen luxe digitale editie.

Ten Dam naar Giant-Alpecin

Laurens ten Dam rijdt komend seizoen voor wielerploeg Giant-Alpecin. Hij treft daar onder anderen zijn trainingsmaatje Tom Dumoulin. De ploeg meldde woensdag dat Ten Dam vooral Dumoulin en Fransman Warren Barguil moet gaan ondersteunen.

Die twee renners zijn de nog jonge klassementsmannen van de Duits-Nederlandse wielerploeg. "We wilden een renner aantrekken die sterk is in het hooggebergte en die past bij het profiel en de filosofie van het team. Laurens voldoet aan dat plaatje", legde teamleider Rudi Kemna uit. "We denken dat hij een significante rol kan spelen in de plannen die we hebben in de bergritten."

De 34-jarige renner vertrekt na acht jaar bij het meermaals van naam veranderde LottoNL-Jumbo. Toen de ploeg vorig jaar met de naam Belkin op het shirt reed, werd Ten Dam negende in de Tour de France. Zijn manager Joao Correia zei in augustus nog dat de geboren Groninger vermoedelijk in de Verenigde Staten zou gaan koersen, maar Ten Dam blijft toch in Europa.

"Ik brak mijn rug twee weken na de Tour, waardoor ik een stapje terug nam en anders ging kijken naar bepaalde dingen. Ik wilde een goed seizoen rijden in Europa en in de VS gaan wonen. Bij Giant-Alpecin kan ik die dingen combineren."

Ten Dam naar Giant-Alpecin
Ten Dam naar Giant-Alpecin (Foto: ANP)

Meer dan 3,2 miljoen handtekeningen tegen TTIP

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) heeft woensdag 110.000 handtekeningen tegen de vrijhandelsverdragen van de Europese Unie met de Verenigde Staten (TTIP) en Canada (CETA) ontvangen. In de EU zijn in totaal meer dan 3,2 miljoen handtekeningen verzameld.

Het Europese Burgerinitiatief Stop TTIP & CETA vreest onder meer dat sociale en milieunormen door de verdragen zullen worden ondermijnd. Verder bestaat er grote weerstand tegen het arbitragesysteem (ISDS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen.

Het kabinet steunt de verdragen. Volgens Ploumen wordt het geschillenmechanisme aangepast. Ze wil onder meer dat ISDS de nationale rechtspraak niet mag doorkruisen en dat de rechters onafhankelijk zijn. Het oude ISDS is volgens haar "dood en begraven".

Over het verdrag met de Amerikanen wordt nog onderhandeld; dat met de Canadezen moet nog worden geratificeerd.

100.000 handtekeningen tegen handelsverdragen
100.000 handtekeningen tegen handelsverdragen (Foto: ANP)

Winnaars Super Mario Maker

Afgelopen tijd kon je meedoen met het maken van een Super Mario Maker-level. De winnaar wint een Amiibo van Super Mario Maker en Nintendo geeft nog twee goodiepakketten weg voor de runner-ups. Na vloeken, tieren en genieten van de ingezonden levels zijn we eruit wie de winnaars zijn.

Het winnende level is van Jesse_ en is te vinden met SMM-code DACE-0000-007A-6BCE. Hiermee wint hij de Amiibo. De twee runner-ups zijn D39A-0000-007F-B749 van JoeyC en 265D-0000-0062-7EEB van Young_David. Zij krijgen een goodiepakket thuis gestuurd. Gefeliciteerd! En ga vooral door met het delen van levels in de topicreeks in GAM.

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 40

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 40 (28 september tot en met 4 oktober).

Een goede week voor PlayStation 4. De ingevoerde prijsdaling gecombineerd met een aantal nieuwe releases zorgen voor een sterke stijging in het aantal verkochte eenheden. Verbazingwekkend genoeg weet Nintendo 3DS zich te nestelen op de tweede plaats en moet PlayStation Vita het doen met een derde plaats.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Tokyo Xanadu PSV 88.879 x 88.879
2 Winning Eleven 2016 PS3 48.473 x 48.473
3 Winning Eleven 2016 PS4 39.017 x 39.017 
4 Yoru no Nai Kuni PS4 35.907 x 35.907
5 Yoru no Nai Kuni PSV  32.904  x 32.904
6 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS  32.676  -17% 1.599.416
7 Picross 3D 2 3DS  30.468  x 30.468
8 Super Mario Maker Wii U  30.150  -42% 275.332
9 Pokemon Super Mystery Dungeon 3DS  19.355 -57% 215.733
10 Splatoon Wii U  14.958 -28% 696.454
11 Mad Max PS4  14.458  x 14.458 
12 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS  14.347 -34% 1.065.020
13 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS4  13.938  -8% 386.171
14 Yoru no Nai Kuni PS3  10.416  x 10.416
15 Tokyo Ghoul: Jail PSV  10.390 x 10.390
16 Arslan: The Warriors of Legend PS3  10.337  x 10.337 
17 Arslan: The Warriors of Legend PS4  10.034  x 10.034 
18 Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King 3DS  8.921 -50% 785.585
19 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  8.164 -24% 351.598
20 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS3  6.998 -38% 174.689

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 46.117 4.071 873.576 1.844.243
3DS 24.250 29.110 1.395.829 19.234.274
PSV 15.998 19.868 705.366 4.229.293
Wii U 12.843 18.024 465.838 2.609.418
PS3 2.088 2.630 189.161 10.358.152
Xbox One 203 232 12.925 56.192

Sadist vergiftigde katten in Alkmaar

Een onmens van de buitencategorie heeft in de afgelopen paar dagen in Alkmaar een aantal katten vermoord. In de wijk Huiswaard zijn al zes katten een gruwelijke dood gestorven door vergiftiging.

Het motief zou wraak zijn geweest. Een van de buurtkatten zou namelijk een duif van de man hebben gegrepen. Volgens buurtbewoners had de dierenliefhebber in kwestie zijn daad al ruim van tevoren aangekondigd.

De slachtoffertjes zijn gisteren op straat gevonden met het schuim op de bek. Het lijkt erop dat de dader de katten heeft gelokt door vergiftigde stukjes kipfilet te verspreiden, dan wel op te hangen aan draden die hij links en rechts gespannen had. Voor vrijwel alle katten is het onmogelijk om de geur van kipfilet te weerstaan. Naar verluidt is ook een hond ernstig ziek geworden.

Ondanks het zeer sterke vermoeden over de identiteit van de sadist, kan de politie tot nu toe weinig betekenen voor de verontruste buren. De man is namelijk niet op heterdaad betrapt. De hermandad heeft wel vier ontzielde lichaampjes van de hecatombe meegenomen. Een dierenarts en een patholoog gaan hier onderzoek op verrichten.

Bewoners van de Sluiswaard, Stetwaard en Stikkelwaard worden geadviseerd om voorlopig hun oogappeltjes binnen te houden.

Mocht het tot een aanhouding komen, dan is het te hopen dat een rechter zal begrijpen dat de wet slechts van toepassing is op mensen en (dus) niet op beesten. In dat geval lijkt 'een spuitje' voor de dader wellicht een haalbare optie. 

 

 

IMF ziet Nederlands tekort langzaam slinken

Het overheidstekort van Nederland slinkt de komende jaren verder, terwijl de staatsschuld daalt. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepubliceerd rapport over de financiën van 's werelds rijkste landen. In zijn prognoses voor de Nederlandse overheidsfinanciën is het fonds voorzichtiger dan het Centraal Planbureau (CPB).

Het IMF verwacht dat het tekort volgend jaar zakt van 2,1 naar 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), om via verdere dalingen in de komende jaren in 2020 uit te komen op 0,9 procent. De staatsschuld piekte volgens de modellen van het fonds vorig jaar op 67,9 procent van het bbp. Vanaf dit jaar wordt een daling voorspeld, die ervoor zorgt dat de schuld in 2020 overeenkomt met 62 procent van de omvang van de economie.

Het IMF is daarmee minder positief dan het Centraal Planbureau (CPB). Dat rekent erop dat het Nederlandse tekort in 2016 zakt van 2,1 naar 1,4 procent. De staatschuld wordt volgend jaar geraamd op 64,5 procent, waar het IMF rekent op 65,6 procent. CPB-ramingen voor de periode na 2016 zijn er nog niet.

Volgens de Europese regels moeten landen hun tekort beperken tot maximaal 3 procent en moet de staatsschuld kleiner zijn dan 60 procent van het bbp. Hoewel de schulden langzaam beginnen te dalen, zijn Luxemburg, Estland, Letland, Litouwen en Slowakije vooralsnog de enige eurolanden die aan die laatste bepaling voldoen.

IMF ziet Nederlands tekort langzaam slinken
IMF ziet Nederlands tekort langzaam slinken (Foto: ANP)

Eerste screenshots Shin Megami Tensei IV: Final

Shin Megami Tensei IV: Final is een soort sequel op Shin Megami Tensei IV. Het is een volledig nieuwe game met nieuwe personages, maar het is gesitueerd in dezelfde universum als SMTIV. Vandaag heeft Famitsu de eerste screenshots van de 3DS-game gepubliceerd.

Shin Megami Tensei IV: Final komt al op 10 februari 2016 uit in Japan. Hopelijk moeten wij Europeanen zoals met het origineel niet weer anderhalf jaar wachten.

Rol corporaties in nieuwbouw neemt gestaag af

Woningcorporaties spelen een steeds minder belangrijke rol bij de nieuwbouw van huurwoningen. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste zeven maanden van dit jaar namen corporaties nog maar een derde van de geplande nieuwbouwprojecten voor hun rekening. In 2009 werden door de bank genomen nog twee op de drie verleende vergunningen voor nieuwe huurwoningen aan hen verstrekt.

Het aantal vergunningen van corporaties zit wel weer in de lift. In 2013 bereikte dit aantal nog een dieptepunt. Corporaties kregen toen voor 5200 nieuwe huurwoningen een vergunning, tegenover voor ruim 17.000 in 2009. Van januari tot en met juli dit jaar lag het aantal vergunningen voor corporaties weer 35 procent hoger dan een jaar eerder. Maar doordat het aantal vergunningen voor projectontwikkelaars nog harder toenam, daalde het aandeel van de corporaties wel.

Rol corporaties in nieuwbouw neemt gestaag af
Rol corporaties in nieuwbouw neemt gestaag af (Foto: ANP)

Defensie gebruikte rookpotten bij ernstige mist waarbij twee doden vielen

Er zijn rookpotten gebruikt tijdens een militaire oefening, toen vorige week donderdag bij Lauwersoog een dodelijk ongeluk gebeurde. Dat is uit onderzoek van de marechaussee gebleken.

Een echtpaar van 61 en 58 jaar uit het Drentse Roden kwam bij het ongeluk om het leven, omdat hun auto bij de botsing werd platgedrukt door twee vrachtwagens. Het was die ochtend mistig in de provincie, maar bij Lauwersoog zou het zicht ernstig verslechterd zijn omdat defensie in de buurt aan het oefenen was met rookpotten.

Of de rookpotten ook daadwerkelijk de oorzaak van de fatale kettingbotsing zijn, is nog niet duidelijk. Dat wordt volgens een woordvoerder van de marechaussee nog verder onderzocht door de politie.

Rookpotten gebruikt rond dodelijk ongeluk
Rookpotten gebruikt rond dodelijk ongeluk (Foto: ANP)

Umbrella Corps toont strategische multiplayer-beelden

Umbrella Corps is een nieuwe multiplayer shooter van Capcom, uiteraard lichtjes gebaseerd op Resident Evil. In de game, die in de lente van 2016 moet uitkomen voor PS4 en pc, nemen twee teams het tegen elkaar op.

Het interessante aan deze game is dat je tussen onvoorspelbare zombies moet vechten. Bekijk hoe het werkt in de onderstaande beelden. Let op: de beelden zijn voorzien van 'grappige' commentatoren. Onder de gameplaybeelden hebben we ook nog een nieuwe live-action trailer voor jullie.


'Weggetrokken' vrouw Oranje gewond aan arm

De inwoonster van Oranje die dinsdagavond heldhaftig probeerde de auto van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) tegen te houden, is daarbij gewond geraakt aan haar arm. Over de precieze aard van het letsel kon een woordvoerder van de politie Drenthe woensdagmiddag niets zeggen.

Dijkhoff vindt het een vervelende kwestie: "Ik hoor verschillende berichten. Ik begrijp dat ze medische verzorging nodig heeft. Dat is erg spijtig. Ik hoop dat het goed met haar gaat en dat ze als ze last heeft gauw opknapt."

Op het internet zijn al verschillende parodieën van de heldin opgedoken, zoals deze hieronder.


'Weggetrokken' vrouw Oranje gewond aan arm
'Weggetrokken' vrouw Oranje gewond aan arm (Foto: ANP)

'IS gebruikte mosterdgas in Irak'

Islamitische Staat (IS) heeft mosterdgas gebruikt tijdens gevechten in augustus met Koerdische strijders (Peshmerga) in het noorden van Irak. Dat heeft onderzoek van bloedmonsters uitgewezen, verklaarde het Koerdische ministerie dat over de Peshmerga gaat woensdag.

De bloedmonsters werden afgenomen van zo'n 35 Koerden die aan de gevechten ten zuidwesten van Erbil hadden meegedaan en aan het gas waren blootgesteld. Eerder beschuldigden de Koerden IS al van het gebruik van chloorgas.

'IS gebruikte mosterdgas in Irak'
'IS gebruikte mosterdgas in Irak' (Foto: ANP)

Heerenveen accepteert schorsing Te Vrede

Spits Mitchell te Vrede mist de komende drie wedstrijden van zijn club sc Heerenveen. Hij is geschorst vanwege betrokkenheid bij een opstootje in de wedstrijd tegen Heracles. Te Vrede duwde zijn tegenstander Ramon Zomer. De club en de speler hebben de schorsing geaccepteerd die de aanklager betaald voetbal voorstelde.

De spits moet toekijken als Heerenveen voor de competitie speelt tegen zijn oude club Feyenoord en Willem II en tegen Helmond Sport voor de beker. Hij is weer inzetbaar in de Friese derby tegen SC Cambuur op 1 november.

Heerenveen accepteert schorsing Te Vrede
Heerenveen accepteert schorsing Te Vrede (Foto: ANP)

Victoria en David Beckham nog steeds gelukkig

Het gaat prima met het huwelijk van Victoria en David Beckham. Van de geruchten dat de relatie op klappen zou staan, is niets waar. Dat vertelt Victoria aan de Britse Grazia.

"Ik ben gezegend met een fantastische man en prachtige, gezonde en gelukkige kinderen. Ja we reizen veel vanwege onze bedrijven en liefdadigheidsinstellingen, maar we maken altijd tijd voor elkaar als koppel en als gezin. David en ik hoeven niets te bewijzen. We houden van elkaar, we steunen elkaar en we zijn sterke ouders en partners", aldus Victoria.

David is een enorme bron van inspiratie voor Victoria, zo vertelt de voormalig Spice Girl. "Ik kijk tegen hem op en ik heb ontzettend veel respect voor alles wat hij heeft bereikt. David en ik hebben allebei een sterk arbeidsethos en ik denk dat we een goed voorbeeld zijn voor onze kinderen."

Victoria geeft wel toe dat het zwaar is om haar gezinsleven met haar carrière te combineren. "Maar ik ben net zoals elke andere moeder die werkt, alhoewel ik wat extra hulp krijg." De modeontwerpster raadt iedereen dan ook aan door te zetten. "Droom groot. Zo lang je keihard werkt, gefocust blijft en bereid bent te leren, kun je alles bereiken wat je wilt."

Victoria en David Beckham nog steeds gelukkig
Victoria en David Beckham nog steeds gelukkig (Foto: BuzzE)

Verdachte kinderarts beperkt in contacten

De kinderarts die verdacht wordt van het bezit van kinderporno mag geen contact hebben met de buitenwereld. De 39-jarige specialist zit sinds maandag in de cel en mag alleen met zijn advocaat praten. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag gezegd.

Het is volgens het OM nog niet zeker of de kinderarts donderdag voor de onderzoeksrechter moet verschijnen. Als de kinderintensivist van het Radboudumc in Nijmegen niet naar de onderzoeksrechter hoeft, komt hij donderdag zeer waarschijnlijk op vrije voeten. De onderzoeksrechter kan bevelen dat de man langer in de cel moet blijven zitten. Woensdag was een politieteam nog bezig met verhoren, aldus een woordvoerder van de politie.

Het Radboudumc heeft sinds maandag de naam van de arts vrijwel overal van de eigen internetpagina's gehaald. De specialist was erg actief op zijn vakgebied, de intensieve zorg voor kinderen. Zo bood hij in juni een onderzoeksproject voor studenten aan. Die zouden dit najaar onder zijn begeleiding onderzoek doen naar verbetering van de patiëntenvisites op de intensive care voor kinderen. De kinderarts nam ook overal in de wereld deel aan congressen.

Paul de Leeuw
De man was ook betrokken bij de Stichting Kinder Intensive Care (SKIC), een samenwerkingsverband van alle acht kinder-ic's in Nederland. Voor SKIC haalde hij in 2012 Paul de Leeuw op televisie over om ambassadeur van de stichting te worden. Hij stond bekend als een zeer kundige en aardige dokter, zo blijkt ook uit vele telefoontjes die het Nijmeegse ziekenhuis over de affaire krijgt.

De politie wilde woensdag nog niet zeggen hoeveel kinderpornografische afbeeldingen bij de 39-jarige man zijn gevonden. Ook zwijgt de politie over de aanleiding om onderzoek naar de arts te doen.

Verdachte kinderarts beperkt in contacten
Verdachte kinderarts beperkt in contacten (Foto: ANP)

Fajah Lourens was doodongelukkig met lichaam

Fajah Lourens is fit en zit goed in haar vel. Maar dat is niet altijd zo geweest, biecht de dj op aan Grazia.

"Toen ik vijf weken weg was voor Expeditie Robinson viel ik elf kilo af. In mijn gezicht was ik echt te mager, maar verder vond ik het wel mooi. Ik at na die tijd heel veel sojaproducten, waarvan ik dacht dat het goed voor me was, maar door al het oestrogeen kreeg ik steeds meer cellulitis. Ik was doodongelukkig", vertelt Fajah.

Lourens besloot het roer om te gooien en een personal trainer in te huren. Maar ze vond het te prijzig worden. "Dus na een paar maanden ben ik op eigen kracht gaan trainen." Fajah heeft inmiddels een 'killerbody' en ze vindt dat een strak lijf haalbaar is voor elke vrouw. "Soms zegt iemand op mijn Instagram: 'Ik zou een moord doen voor jouw lichaam.' Nou, die moord hoeft echt niet, je kunt ook gewoon naar de sportschool gaan, doorzettingsvermogen tonen en niet na twee weken opgeven. Ik vind het altijd zo'n lulverhaal als mensen zeggen dat ze geen tijd hebben om te sporten."

De voormalig actrice bekent dat ze ijdel is. "Natuurlijk ben ik ook ijdel, daar heeft die hang naar een killerbody ook zeker mee te maken. Vroeger kon ik me echt irriteren als ik een slechte foto van mezelf terugzag op Instagram, het heeft ook met onzekerheid te maken namelijk. Bovendien word ik ouder en wil ik niet zo'n uitgezakte moeke worden."

Fajah Lourens was doodongelukkig met lichaam
Fajah Lourens was doodongelukkig met lichaam (Foto: BuzzE)

NS schrapt nachttrein ondanks protest Brabant

Tussen de Randstad en de grote steden in Noord-Brabant rijden vanaf half december geen nachttreinen meer in het weekend. De NS is niet van plan de dienstregeling nog te wijzigen. Het provinciebestuur hield in een brief aan de NS-directie nog een laatste pleidooi, maar krijgt dus nul op het rekest.

Dat binnenkort om 04.00 uur 's nachts geen treinen meer naar het zuiden rijden, is al langer bekend. Brabant had echter gehoopt en verwacht dat in het weekend wel twee late treinen behouden zouden blijven. Die zouden om 02.00 uur 's nachts vertrekken in Rotterdam en Utrecht, met Eindhoven als eindpunt.

De NS stopt straks echter al een uur vroeger: rond 01.00 uur 's nachts vertrekken vanuit Rotterdam en Utrecht de laatste treinen. Volgens de NS is dat in lijn met de eisen van de overheid. Een woordvoerster herinnert eraan dat de treinen niet rendabel zijn. Provincie en gemeenten betaalden daarom jarenlang mee, maar willen dat niet meer. Voor 2016 zou het gaan om 700.000 euro.

Mogelijk gaan binnenkort wel nachtbussen rijden tussen de Randstad en Brabant.

NS schrapt nachttrein ondanks protest Brabant
NS schrapt nachttrein ondanks protest Brabant (Foto: ANP)

Sexy asielzoekster toont tieten

Hoewel menigeen de enorme vluchtelingenstroom wel een keer zat is, zijn er maar weinig mannen die bezwaar maken tegen één bepaalde asielzoekster. De onbekende dame toont namelijk haar tieten op twitter.

De vrouw maakt deel uit van 'Der Migrante', een vaag boek of een kunstenaarsproject. Met in de hoofdrol een sexy migrante. Compleet met hoofddoek.

De dame in kwestie heeft zichzelf laten portretteren als een echte vluchtelinge. En schroomt gelukkig niet haar tieten te laten zien. Is natuurlijk haram, dus zal haar wel een fatwa wachten.

Hieronder enkele kiekjes. En ja, zelfs Wilders zou deze asielzoekster met open armen ontvangen...

Merkel: Dublin-regels zijn achterhaald

Het Dublin-akkoord, waarin is opgenomen dat het land waar een vluchtelingen de EU binnenkomt, ook verantwoordelijk is voor de afhandeling van de asielprocedure, is achterhaald. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag tijdens een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg.

"Het was toen goed bedacht, maar nu, in de huidige omstandigheden, blijkt het verouderd", zei Merkel. Europa heeft al maanden te maken met grote groepen vluchtelingen die aankomen in onder meer Griekenland en Italië. Maar de aantallen zijn zo groot, dat deze landen grote moeite hebben om de vluchtelingen op te vangen, te registreren en hun aanvraag af te handelen.

Merkel riep dan ook op tot een systeem gebaseerd op eerlijkheid en solidariteit. Zij pleitte voor de eerlijke verdeling van vluchtelingen over heel Europa. Juist in deze crisis is er "meer Europa nodig, niet minder", aldus Merkel.

Historisch

Zij noemde de vluchtelingenproblematiek een "uitdaging van historische proporties". "We hebben cohesie en moed nodig die Europa altijd toonde toen het er echt toe deed", zei zij. Frankrijk en Duitsland zijn bereid de handen in een te slaan, maar deze uitdaging kan niet door twee landen worden opgelost.

Merkel deed een oproep om vluchtelingen als mensen te zien, niet als een anonieme massa. "Niemand verlaat zomaar zijn land." Ook onderstreepte ze dat die vluchtelingen die blijven in Europa, moeten integreren en de taal moeten leren.

Zij noemde ook dat Europa moet proberen om de toevlucht van vluchtelingen tot een halt te roepen en probeert de oorzaken van de crisis te bestrijden.

Merkel: Dublin-regels zijn achterhaald
Merkel: Dublin-regels zijn achterhaald (Foto: ANP)

Koningssloep terug in Scheepvaartmuseum

Na acht jaar afwezigheid is de Koningssloep woensdag teruggekeerd naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De verhuizing vanuit Hoogwoud naar het museum ging in etappes en is woensdag met succes voltooid.

Voor de verbouwing van het Scheepvaartmuseum verliet de Koningssloep in juli 2008 als laatste stuk van de collectie het pand via een gat in de gevel. Ruim twee jaar geleden begon de renovatie van de galei die in 1816 werd gebouwd voor koning Willem I.

De motorbrigade van de Koninklijke Marechaussee begeleidde het precaire transport. Na een overnachting in Diemen bij transporteur Koninklijke Saan is de Koningssloep woensdag in het schiphuis gehesen. Het speciale schiphuis aan de museumsteiger, tegenover het VOC-schip Amsterdam, is ontworpen door architect Liesbeth van der Pol. Zij tekende eerder voor de renovatie van het Scheepvaartmuseum en het depot op het marineterrein.

Museumbezoekers kunnen vanaf donderdag 15 oktober de Koningssloep in het schiphuis bezichtigen.

Koningssloep terug in Scheepvaartmuseum
Koningssloep terug in Scheepvaartmuseum (Foto: ANP)

Energiebank om 'energiearmoede' tegen te gaan

Een nieuwe stichting, genaamd de Energiebank, gaat Nederlanders met een laag inkomen helpen met het betalen van hun energierekening. Het initiatief is in Arnhem van start gegaan, maar het is de bedoeling vanaf volgend jaar door heel Nederland hulp te gaan bieden, maakte de Energiebank woensdag bekend.

Daarvoor geselecteerde huishoudens ontvangen een half jaar lang tussen de 50 en 80 euro per maand korting op hun energierekening. Ook krijgen ze besparingsadvies van energiecoaches. De gedachte achter de Energiebank is dat energie een basisbehoefte is die mensen niet kunnen missen.

Het gaat om een initiatief van netwerkbedrijf Alliander, Humanitas, de gemeente Arnhem, de Voedselbank Arnhem en welzijnsorganisatie Rijnstad. De stichting is afhankelijk van vrijwilligers en donaties.

Energiebank om 'energiearmoede' tegen te gaan
Energiebank om 'energiearmoede' tegen te gaan (Foto: ANP)

PVV botst met SP over Antillen

PVV en SP zijn elkaar in de haren gevlogen over de toekomst van de Nederlandse Antillen. De PVV wil van de overzeese eilanden in het Koninkrijk af en verweet de Tweede Kamer niet te luisteren naar de burgers en met geen enkel voorstel te komen. "Kletskoek. In welke kelder heeft u gezeten de afgelopen jaren?" sneerde SP'er Ronald van Raak.

De SP'er wees erop dat hij juist met de VVD voorstellen heeft gedaan om de banden tussen Nederland en de eilanden drastisch te veranderen. "Het Koninkrijk werkt niet. We moeten toe naar een gemenebest", zei Van Raak. In zo'n structuur is elk land onafhankelijk en is samenwerking het uitgangspunt. De Kamer is verdeeld over dit idee.

Andere partijen dringen aan op een goede geschillenregeling om mogelijke conflicten beter op te kunnen lossen.

PVV botst met SP over Antillen
PVV botst met SP over Antillen (Foto: ANP)

De I staat voor Intelligentie in Fallout 4

Bethesda heeft het volgende filmpje vrijgegeven in de S.P.E.C.I.A.L. video serie, waarin de zeven attributen worden toegelicht die jou speciaal maken. Vandaag kijken we naar I, ofwel intelligentie.

Het post-apocalyptische leven is, aldus de video, 'survival of the smartest'. Het is dus handig om slim te zijn, want daarmee krijg je toegang tot afgesloten gebieden en nieuwe technologie. Leer het allemaal zelf in het filmpje hieronder.

Fallout 4 lanceert 10 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Steekpartij op vmbo-school in Ede

In het Gelderse Ede heeft een 15-jarige jongen een leerling proberen te vermoorden. De jongen, waarvan de afkomst en religie onbekend zijn, stak met een mes wild om zich heen toen hij zich uit woede niet meer kon beheersen. Zijn jaargenoot uit de 3e klas werd in zijn arm geraakt. In het ziekenhuis zijn de verwondingen gehecht.

Het afschuwelijke incident vond plaats op scholengemeenschap Het Streek. De directeur spreekt van een "zeer ernstig incident". De prikgrage jongen is per direct van school geflikkerd. Alle leerlingen van de school hebben een bijeenkomst in de aula gehad.

De moeder van het slachtoffer heeft aangifte gedaan bij de politie, voor leerlingen die het incident gezien hebben is slachtofferhulp ingeschakeld.

Blatter: "Verdenkingen slaan nergens op"

Er loopt momenteel een onderzoek naar mogelijke wanpraktijken van Sepp Blatter. Volgens de Zwitserse FIFA-voorzitter is dit echter te zot voor woorden. Blatter wordt er van verdacht steekpenningen te hebben betaald. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een transactie van 1,8 miljoen euro die hij aan UEFA-voorzitter Michel Platini deed. Ook de Fransman is gehoord in dit onderzoek, zowel als getuige als verdachte.

Afgelopen juli werden er al veertien FIFA-officials gearresteerd door de Zwitserse politie, in opdracht van het Ministerie van Justitie in de VS. Zij werden verdacht van fraude, omkoping en het witwassen van geld. Hierna besloot Blatter om op te stappen, omdat de FIFA te veel kritiek te verduren kreeg omwille van deze gebeurtenissen.

Blatter reageert in het Duitse magazine Bunte met de volgende verklaring: "Naar mij loopt alleen een onderzoek. Er is niks bewezen", aldus de 79-jarige bestuurder. "De situatie is niet prettig. Ik word beschuldigd zonder dat er ook maar iets van bewijs is."

"Ik heb helemaal niets fout gedaan", verdedigt Blatter zich. "Deze verdenkingen slaan dan ook nergens op. Maar ik kan je verzekeren dat ik op 26 februari 2016 stop als voorzitter. Maar geen dag eerder. Tot die tijd zal ik vechten voor FIFA."

Blatter vindt verdenkingen nergens op slaan (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Blatter vindt verdenkingen nergens op slaan (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Nice! Ariana Grande zoent vriendin

De bloedmooie hitzangeres Ariana Grande heeft haar fans even laten schrikken. Op Instagram plaatste ze 'perongeluk' een video waarin te zien is dat ze haar vriendin en ex-collega Elizabeth Gillies zoent. Helaas niet met tong, maar toch sexy.

Ariana liet via Twitter weten dat ze de video perongeluk op Instagram heeft gezet. ''Ik was de video aan het bewerken in Instagram om hem naar haar te sturen en toen plaatste ik hem perongeluk. Maar het is geweldig, dus boeiend'', tweet ze.

Ariana Grande kwam laatst in opspraak toen ze een donut likte in een winkel.

Details over seizoenspas Rise of the Tomb Raider

Microsoft heeft informatie geüpdatet betreffende de seizoenspas voor Rise of the Tomb Raider. De seizoenspas geeft ons, verspreid over een periode van vier maanden, nieuwe content voor de singleplayer en de multiplayer.

''In drie belangrijke releases word je uitgedaagd om de meest extreme omstandigheden van de modus Uithoudingsvermogen te overleven, een nieuwe graftombe met een gevaar uit de oudheid te verkennen in Baba Yaga: De Tempel van de Heks, en het op te nemen tegen hordes besmette roofdieren in de Koude Duisternis Ontwaakt,'' zo valt te lezen op de website. 

Daarnaast krijgen kopers van de seizoenspas regelmatig nieuwe outfits, wapens en expeditiekaarten. Een prijs is nog niet bekendgemaakt. Rise of the Tomb Raider verschijnt 10 november voor Xbox 360 en Xbox One. 

Collector´s Edition Tomb Raider

Oude bekende leidt cruciaal duel Oranje

Scheidsrechter Clément Turpin is aangesteld om het duel tussen Kazachstan en het Nederlands elftal in goede banen te leiden. De 33-jarige Fransman is in Nederland niet onbekend. Zo had hij afgelopen seizoen de leiding over het duel tussen AS Roma en Feyenoord in De Kuip en baarde hij opzien met enkele opmerkelijke beslissingen.

Zo stuurde hij onder meer Mitchell te Vrede van het veld, en mocht even later ook bankzitter Erwin Mulder vertrekken. Hierna legde hij het duel zelfs stil, toen er vuurwerk werd afgestoken. Ook maakte hij in zijn rapport na afloop melding van racistisch gedrag van de Feyenoord-fans, nadat er een opblaasbare banaan op het veld was gegooid.

Turpin werd dit seizoen pas weer aangesteld voor wedstrijden in Europese bekertoernooien. Wel floot hij al enkele duels in de EK-kwalificatie, waaronder Georgië - Duitsland (0-2).

PJ Rens flest de boel met Circus Renz-reddingsactie

Peter-Jan Rens belazert Circus Renz. Tot die conclusie komt FOK!ker Loveless85.

Het leek ook te mooi om waar te zijn. Circus Herman Renz is namelijk failliet. Niemand minder dan Peter-Jan Rens wilde zijn bijna-naamgenoot redden met een inzamelingsactie.

Meneer Kaktus is een websiteje gestart onder de naam 'Steun Circus Rens'. Met een 's' inderdaad, want bij een geslaagde reddingspoging moet het natuurlijk wel Rens' naam dragen.

De bedoeling is dat honderdduizend mensen gaan toezeggen een kaartje te zullen kopen. Hiermee zou het fameuze circus zijn gered. En daar wringt hem nu juist de schoen.

Volgens de site van Rens staat de teller inmiddels op 16458 toezeggingen. Loveless85 heeft echter ontdekt dat met deze teller is gesjoemeld. De site telt namelijk het aantal bezoekers van de site, en dus niet het aantal toezeggingen. Ook zou men hebben geprobeerd het aantal bezoekers te laten starten op het getal 8785, maar dat blijkt niet te werken.

 

Het plan van circus Renz naar circus Rens in één zin: Ik vraag al mijn vrienden op Facebook mij een berichtje te sturen...

Posted by Peter Jan Rens on dinsdag 6 oktober 2015

Burgemeester Aboutaleb in Boeken Top 10

Burgemeester Ahmed Aboutaleb komt met Droom & daad nieuw binnen op de derde positie in de Boeken Top 10. In het essay voor de twaalfde Maand van de Geschiedenis onderzoekt Aboutaleb de wegen naar een wij-samenleving.

Op nummer een in de lijst met bestverkochte boeken staat Connie Palmen met Jij zegt het. Zij stoot hiermee Wat ons niet zal doden van David Lagercrantz van de eerste positie. Op de vierde plek staat een nieuwkomer, namelijk Chris Stoop met Dit is mijn hof, over de Hedwigepolder.

Een ander nieuw gezicht in de Boeken Top 10 is Rachel Renée Russell met Dagboek van een muts - Er was eens... In dit achtste deel van de succesvolle meidenserie belandt hoofdpersoon Nikki Maxwell in een sprookjeswereld. Iris Sommer met Haperende hersenen komt op nummer acht opnieuw binnen in de lijst.

Boeken Top 10 (notering, tussen haakjes notering vorige week, auteur, titel. Bron: CPNB. Zie www.debestseller60.nl)

1 (6) Connie Palmen - Jij zegt het

2 (1) David Lagercrantz - Wat ons niet zal doden

3 (-) Ahmed Aboutaleb - Droom & daad

4 (-) Chris Stoop - Dit is mijn hof

5 (2) Jochem Myjer - De Gorgels

6 (-) Rachel Renée Russell - Dagboek van een muts - Er was eens...

7 (15) Marianne Busser & Ron Schröder - De poepfabriek

8 (re) Iris Sommer - Haperende hersenen

9 Frits Spits - De standaards van Spits

10 (9) Paula Hawkins - Het meisje in de trein

Burgemeester Aboutaleb in Boeken Top 10
Burgemeester Aboutaleb in Boeken Top 10 (Foto: ANP)

'DNA-onderzoek groot belang kankeronderzoek'

De onderzoeken naar het herstel van DNA-materiaal van de Nobelprijswinnaars Scheikunde Tomas Lindhal, Paul Modrich en Aziz Sancar zijn van groot belang voor onderzoek naar kanker. Dat zegt Joris Veltman, hoogleraar Translational Genomics, aan het Radboudumc.

De onderzoeken hebben volgens hem basale kennis opgeleverd over de manier waarop cellen in ons lichaam functioneren. Heel vaak treden er foutjes op in de cellen van het lichaam, bijvoorbeeld door uv-straling. Dit wordt meestal automatisch gecorrigeerd. De onderzoekers hebben volgens de hoogleraar inzichtelijk gemaakt hoe dit proces werkt.

"Daardoor begrijpen we nu veel beter hoe ons DNA beschermd wordt. We weten meer over hoe kanker ontstaat en wat de risico's op kanker zijn. Ook voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën zijn de onderzoeken van groot belang", aldus Veltman.

'DNA-onderzoek groot belang kankeronderzoek'
'DNA-onderzoek groot belang kankeronderzoek' (Foto: ANP)

Hoogzwangere Yolanthe viert feest in de club

Yolanthe Sneijder-Cabau kan elk moment bevallen, maar dat weerhoudt haar er niet van om een feestje te vieren in een Turkse club. Op Instagram verschenen foto's van het gezellige avondje uit van de dertigjarige actrice.

Op de fanpagina is te zien dat Yolanthe samen met haar man Wesley in een club in Istanboel is. Volgens Turkse media vierden de twee dat het contract van Wesley is verlengd bij voetbalclub Galatasaray.

Yolanthe is op 15 oktober uitgerekend. Eerder liet Wesley al weten koste wat kost bij de geboorte van zijn eerste kind met Yolanthe te willen zijn, hoewel hij in een interlandperiode zit met het Nederlands elftal.

Hoogzwangere Yolanthe viert feest in de club
Hoogzwangere Yolanthe viert feest in de club (Foto: BuzzE)

22 maanden cel voor 'foute agent'

Politieagent Bas S. is woensdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 22 maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk. De rechtbank vindt bewezen dat S. een heleboel kinderporno in zijn bezit had en dat hij een filmpje heeft gemaakt van de nichtjes van zijn vrouw die uit de douche kwamen en zich aankleedden. De meisjes waren toen tussen de dertien en de vijftien jaar oud. Volgens de rechter ging het daarmee om kinderporno.

Volgens de rechtbank heeft S. zich ook schuldig gemaakt aan misbruik van zijn ambtsgeheim door contact te leggen met vrouwen die bij de politie aangifte hadden gedaan, met als doel seks met de vrouwen te hebben. Ook heeft hij een harde schijf vol kinderporno uit een politieonderzoek verduisterd.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden drie jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

S. was er woensdag zelf niet bij.

22 maanden cel voor 'foute agent'
22 maanden cel voor 'foute agent' (Foto: ANP)

Knot kraakt belastingbesluit kabinet

De regering heeft een kans gemist om de Nederlandse economie te versterken door af te zien van de hervorming van het belastingstelsel. Dat zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, woensdag tijdens een bijeenkomst met journalisten.

"We hadden graag gezien dat het belastingregime was herzien, zodat het meer wordt gericht op groei", zei Knot over het kabinetsbeleid. "Daar is wisselgeld voor nodig in de vorm van lastenverlichting. Dat geld is er niet altijd. Dus als je de lasten, zoals nu, verlicht zonder het belastingsysteem te verbeteren, dan mis je een kans om de economie te versterken. Je weet niet hoeveel van die mogelijkheden je nog krijgt."

Knot benadrukte het belang om de economie te beschermen tegen schokken, nu de risico's in de wereldeconomie weer groeien. "Het wordt steeds moeilijker om te voorspellen waar het gevaar vandaan komt. Daarom moet je weerbaarheid inbouwen in je systeem."

Regels

Op dat vlak herhaalde hij de opvatting van DNB dat de regels op de huizenmarkt verder moeten worden verscherpt. Daarbij moet het bedrag dat kan worden geleend voor de aankoop van een huis volgens de centrale bank verder omlaag. "Dat beschermt consumenten", aldus Knot. "Het eigen geld dat dan wordt ingelegd, zorgt voor een buffer bij dalende prijzen."

Knot wees erop dat het woningbeleid voor de periode tot 2018 is vastgelegd. "Er is dus ruim de tijd om na te denken over het beleid na 2018. Ik verwacht dat het gezonde verstand daarbij zegeviert."

Knot kraakt belastingbesluit kabinet
Knot kraakt belastingbesluit kabinet (Foto: ANP)

Zijlstra verstandig: Nederland kan niet veel meer asielzoekers aan

De grens van wat Nederland zowel fysiek als maatschappelijk aankan bij de opvang van vluchtelingen is in zicht. Dat zegt niet Wilders, maar VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in reactie op de gebeurtenissen in het Drentse dorpje Oranje dinsdagavond.

Het kleine dorpje, 130 inwoners sterk, kreeg dinsdagavond te horen dat dezelfde avond nog eens zevenhonderd vluchtelingen in de noodopvang terecht zouden komen - waarmee het totaal op 1400 asielzoekers kwam - en keerde zich daarop tegen de brenger van die boodschap, staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie).

Zijlstra: "Ik begrijp de onrust onder de bewoners van Oranje heel goed. Het bewijst dat zowel de fysieke als maatschappelijke grens in zicht is van wat we nog aan kunnen. Blijkbaar is de nood zo hoog dat staatssecretaris Dijkhoff dit heeft moeten besluiten, om te voorkomen dat mensen op straat gaan zwerven en overlast veroorzaken. Reden temeer om alles op alles te zetten om de instroom in te dammen" aldus de verstandige woorden van deze VVD-er.

Zijlstra: grens in zicht van wat we aankunnen
Zijlstra: grens in zicht van wat we aankunnen (Foto: ANP)

Chung blijft schieten op Blatter

In zijn strijd om het voorzitterschap van de FIFA heeft de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon woensdag in Londen maar weer eens zijn pijlen gericht op afscheid nemend preses Sepp Blatter. Chung wil Blatter wegens "verduistering" voor de rechter slepen, meldde de miljonair die zelf moet vrezen voor een langdurige schorsing door de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA.

De Zwitserse justitie is in september een onderzoek begonnen naar de handel en wandel van Blatter. "De FIFA is verworden tot een corrupte organisatie", zei Chung. Blatter noemde hij een "huichelaar en een leugenaar". De ethische commissie verdenkt de Koreaan ervan stemmen te hebben gekocht voor de toewijzing van het WK aan zijn land in 2002. Chung beweert dat die zaak al in 2010 is geseponeerd maar nu naar boven is gehaald om zijn kandidatuur te ondermijnen.

Chung blijft schieten op Blatter
Chung blijft schieten op Blatter (Foto: ANP)

Asscher: Nederland wordt op de proef gesteld

"We worden als land danig op de proef gesteld". Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat woensdag over de gebeurtenissen in Oranje, het Drentse dorpje (130 inwoners) dat dinsdagavond protesteerde tegen de komst van niet de afgesproken zevenhonderd, maar maar liefst 1400 vluchtelingen in de noodopvang.

"Ik begrijp de woede en de emotie en begrijp dat mensen zich verraden voelden. Maar dat is nooit een excuus om de grens over te gaan van bedreigingen van wethouders, bekladdingen met hakenkruizen of de fysieke grens en de auto van de staatssecretaris te belagen. Je kunt het altijd relativeren en bagatelliseren maar daar hebben we slechte ervaringen mee in dit land."

Asscher zei dat verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) voor de keuze stond: zevenhonderd mensen op straat laten slapen of gebruik laten maken van de zevenhonderd lege bedden in Oranje. "Het is niet leuk om te doen, maar het hoort bij ons werk."

Asscher: Nederland wordt op de proef gesteld
Asscher: Nederland wordt op de proef gesteld (Foto: ANP)

Lindeman langer bij LottoNL-Jumbo

Wielerploeg LottoNL-Jumbo heeft het contract met Bert-Jan Lindeman opengebroken en verlengd tot en met 2017. De 26-jarige coureur heeft zich in zijn eerste jaar bij LottoNL-Jumbo goed ontwikkeld, meent het team. "Daarom gaan we graag met hem door", aldus ploegleider Nico Verhoeven woensdag.

Lindeman won dit jaar een etappe in de Ronde van Spanje en droeg een dag de bergtrui in de Ronde van Italië. De renner uit Emmen reed vorig jaar nog voor de opleidingsploeg van Rabobank, dat hem had opgevangen toen hij vanwege het einde van Vacansoleil-DCM zonder werkgever zat. Bij het talententeam verdiende de Drent een contract bij LottoNL-Jumbo, waarmee hij terugkeerde in de WorldTour. "Ik kijk ernaar uit om op het hoogste niveau actief te blijven en te laten zien wat ik kan, zoals ik dit jaar in Spanje en Italië heb gedaan", reageerde hij.

Lindeman langer bij LottoNL-Jumbo
Lindeman langer bij LottoNL-Jumbo (Foto: ANP)

Ron Vlaar herstelt bij AZ

Ron Vlaar gaat bij eredivisieclub AZ aan zijn herstel werken na een ingrijpende meniscusoperatie. De verdediger heeft zijn oude club benaderd en AZ heeft zijn verzoek ingewilligd, liet de club woensdag weten. Vlaar komt uit de jeugdopleiding van AZ en speelde veertien duels in de hoofdmacht bij de Alkmaarders.

De dertigjarige international werd in juli geopereerd maar omdat de ingreep veel moeizamer verliep dan verwacht, duurt zijn revalidatie ook langer.

De afgelopen drie seizoenen kwam Vlaar uit voor Aston Villa maar een aanbod om langer in Birmingham te blijven, sloeg hij af. De oud-Feyenoorder gelooft dat hij nog terug kan komen op zijn oude spelpeil en wil nog minimaal vijf jaar op het hoogste niveau spelen en ook zijn plek in het Nederlands elftal heroveren.

Ron Vlaar herstelt bij AZ
Ron Vlaar herstelt bij AZ (Foto: ANP)

Oranje met fitte selectie naar Astana

Het Nederlands elftal vliegt woensdag met een fitte selectie naar Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Bondscoach Danny Blind stapt om 15.30 uur in Rotterdam met 22 spelers op het speciaal daarvoor ingehuurde vliegtuig dat Oranje naar de oliestaat in Centraal-Azië brengt. Het Nederlands elftal trainde voor vertrek achter gesloten deuren op het kunstgrasveld van het stadion van Sparta Rotterdam.

De ploeg van Blind moet zaterdag op het kunstgras in Kazachstan winnen om de hoop op een miraculeuze ontsnapping in de EK-kwalificatie in leven te houden. Het Nederlands elftal staat vierde in de groep en strijdt met Turkije, dat twee punten meer heeft, om een plek in de play-offs.

Oranje met fitte selectie naar Astana
Oranje met fitte selectie naar Astana (Foto: ANP)

Feyenoord niet akkoord met schorsing Kramer

Feyenoord gaat niet akkoord met het voorstel om spits Michiel Kramer te schorsen voor vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. De aanklager betaald voetbal wilde de schorsing opleggen omdat Kramer zijn tegenspeler Ted van de Pavert van De Graafschap zondag in het gezicht sloeg. De overtreding werd over het hoofd gezien door scheidsrechter Danny Makkelie maar is op basis van verklaringen van betrokkenen en tv-beelden vastgesteld.

De spits van de Rotterdammers dreigt door de schorsing onder andere het bekerduel met Ajax te missen, eind oktober.

Feyenoord laat de zaak voorkomen bij de tuchtcommissie van de KNVB. Behandeling volgt op korte termijn, laat de club uit Rotterdam woensdag weten.

Feyenoord niet akkoord met schorsing Kramer
Feyenoord niet akkoord met schorsing Kramer (Foto: ANP)

Blatter denkt niet aan vroegtijdig vertrek

FIFA-voorzitter Sepp Blatter noemt het 'incorrect' dat de Zwitserse justitie een onderzoek naar hem is gestart en verdedigt zijn beslissing om zijn functie niet eerder neer te leggen. Dat doet de Zwitser in een interview met het Duitse magazine Bunte. "Het is geen prettige situatie", zegt Blatter. "Ik word veroordeeld zonder dat er enig bewijs is dat ik iets verkeerd heb gedaan. Dat is een schande."

Blatter kondigde, kort nadat hij was gekozen voor een vijfde termijn als voorzitter van de wereldvoetbalbond, zijn vertrek aan onder de aanhoudende beschuldigingen van Zwitserse en Amerikaanse autoriteiten van fraude binnen de FIFA. Hij blijft echter op zijn post tot er in februari een opvolger is gekozen. Sponsors van de FIFA hadden aangedrongen op een vertrek. Blatter liet toen al via zijn advocaat weten daar niet over te peinzen. "Het gaat om een onderzoek, geen aanklacht", zegt hij in Bunte. "Ik vecht verder tot 26 februari. Voor mezelf en voor de FIFA. Ik ben ervan overtuigd dat het kwaad naar boven zal komen en het goede zal overwinnen."

Blatter denkt niet aan vroegtijdig vertrek
Blatter denkt niet aan vroegtijdig vertrek (Foto: ANP)

Dubieuze microtransacties in Metal Gear Online

We gaan deze week nog even door met het posten van dubieuze marketingsstrategieën van Konami. Afgelopen week is Metal Gear Solid Online gelanceerd, het multiplayer-gedeelte van het positief ontvangen Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Maar zelfs nu kan Konami het niet laten om te proberen de laatste cent van elke gamer af te troggelen, door een wel heel dubieuze microtransactie te introduceren: het verzekeren van je base.

Even een korte uitleg: elke speler beschikt in Metal Gear Online over een Forward Operating Base. Je kan hier grondstoffen krijgen, spullen neerleggen die je niet nodig hebt enzovoort. Het leuke van deze bases is dat je die van anderen kan aanvallen en hun spullen van ze kan stelen, maar dat anderen dit ook van jou kunnen doen. Voor dat laatste heeft Konami een ge-wel-dige oplossing: Base Insurance, die kan worden betaald via MB Coins, die echt geld kosten.

En dit laatste jaagt veel spelers op de kast. Base Insurance zorgt ervoor dat de speler die jouw basis aanvalt wel alle buit krijgt die hij kan veroveren, maar tegelijkertijd blijven alle items die hij of zij jat in je basis. Alles wordt in feite verdubbeld. En aan de Base Insurance hangt een betrekkelijk duur prijskaartje: voor 3 dagen Base Insurance betaal je 1,69 dollar, oftewel ongeveer 1,50 euro. Ook dekt de Base Insurance niet alle lading: spullen die eigenlijk niet van jou zijn, gewonde staf, staf die ingezet wordt om je basis te verdedigen en nucleaire wapens worden niet vergoed.

Het pijnpunt van deze microtransactie is dat je in feite alle negatieve elementen van de multiplayer kan negeren - zolang je je portomonnee maar trekt. Metal Gear Online is er op gebouwd dat het infiltreren van andermans bases het leukste onderdeel van de hele multiplayer is, en Konami lijkt bereid te zijn dit hele concept omver te duwen zolang er extra geld verdiend kan worden.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain is verkrijgbaar voor de pc, Xbox One en PlayStation 4.

metal Gear Online
Dubieuze microtransacties in Metal Gear Online

Natuur en techniek in 61e Kinderboekenweek

Jeugdige boekenliefhebbers kunnen vanaf woensdag weer hun hart ophalen tijdens de Kinderboekenweek. Het evenement viert dit jaar zijn 61e editie en heeft als motto 'Raar, maar waar!'. Boekhandelaren, bibliotheken, uitgeverijen en scholen organiseren tot en met zondag 18 oktober tal van activiteiten rond kinderboeken over natuur, wetenschap en techniek.

Kinderen hebben een natuurlijke drijfveer om op onderzoek uit te gaan en te weten willen komen hoe de wereld in elkaar zit, zegt de organiserende stichting CPNB. "Antwoord op de vraag waarom iets zo is of hoe iets werkt kunnen zij niet alleen aan den lijve ondervinden, maar óók door er boeken over te lezen."

Simon van der Geest schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk: Per ongelukt! Mensen krijgen het cadeau bij de aanschaf van minstens 10 euro aan kinderboeken. Het jaarlijkse Prentenboek van de Kinderboekenweek komt van de hand van Mies van Hout. Zij illustreerde het boek Speeltuin.

Natuur en techniek in 61e Kinderboekenweek
Natuur en techniek in 61e Kinderboekenweek (Foto: ANP)

'Selfies maken is zielige bezigheid'

Cate Blanchett heeft niets met Instagram en selfies. De 46-jarige Australische actrice neemt geen blad voor de mond en noemt het tegenover Yahoo! een zielige bezigheid.

"Mensen nemen constant foto's van zichzelf en sturen die naar andere mensen om erachter te komen of ze leuk gevonden worden. Het is zielig, dat hele gedoe dat mensen zich druk maken om wat anderen over hun denken", aldus Cate.

De Blue Jasmine-ster vindt de 'selfie-cultuur' verschrikkelijk om mee om te gaan. "Ik kan het gewoon niet aan. Natuurlijk wil je dat mensen naar je film komen kijken, natuurlijk wil je dat ze zich vermaken. Maar ik ga me niet afvragen of ze het leuk vinden hoe ik eruit zie of dat ze mijn look op de rode loper mooi vinden."

Blanchett begrijpt dat mensen enthousiast zijn over de mooie jurken die ze mag dragen, maar de aandacht ervoor is doorgeslagen, vindt de actrice. "Wanneer je gevraagd wordt om op een 360 graden-camera te gaan staan, je tenen in een of ander apparaat te stoppen zodat ze een foto van je eeltknobbels de hele wereld over kunnen sturen, dan heb ik zoiets van: 'Nee, dank je'."

Cate Blanchett vindt selfies maken zielig
Cate Blanchett vindt selfies maken zielig (Foto: BuzzE)

Just Cause 3 heeft 1000km2 speeltuin

Het derde deel in de Just Cause 3 Dev Diary-serie gaat dieper in op de geboorteplaats van Rico: het 1000 vierkante kilometer grote mediterraanse eiland Medici.

Aan de buitenkant lijkt het een prachtig en sereen eiland maar de inwoners gaan gebukt onder het juk van de dictator General Di Ravello. Je mag van alles gaan slopen op het eiland, dat flink wat ruimte heeft om dat ook te gaan doen.

Just Cause 3 wordt op 1 december 2015 uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

"Cyberpunk 2077 is vele malen groter dan The Witcher 3"

Cyberpunk 2077 wordt CD Projekt Reds grootste project ooit. Dat zegt Jose Teixeira, een visual artist bij CDPR, in een interview met MCV. Cyberpunk 2077 werd al in 2012 aangekondigd, maar kwam op een lager pitje te staan toen CDPR aan The Witcher 3 begon. Nu is de game eindelijk in volle productie.

The Witcher 3 heeft CDPR wel geleerd hoe ze bijvoorbeeld een grote open wereld kunnen maken. "The Witcher helped Cyberpunk quite a bit, because the game got so big and so complex that it really taught us. We really didn't know what was going to happen. If anything, working on The Witcher 3 was a really good and often brutal learning experience. Cyberpunk is going to benefit greatly from it", aldus Teixeira.

CDPR zegt Cyberpunk 2077 pas ergens in 2016 weer te willen onthullen.

[eSports] G2A mag geen League of Legends-teams meer sponsoren

G2A.com is een site die kan rekenen op nogal verdeelde meningen. De doorverkoper van digitale keys wordt door de ene gamer de hemel in geprezen vanwege de lage prijzen, de ander vindt het pure diefstal omdat de keys op vaak dubieuze wijze worden verkregen en dan vervolgens worden doorverkocht, zodat de ontwikkelaars geen geld krijgen. Riot games, de maker van League of Legends, lijkt zich nu ook tegen G2A te keren en het lijkt erop dat de site een verbod krijgt om professionele League of Legends-teams te sponsoren.

Dat bevestigt developer relations manager J. Eckert op reddit. "We hebben ze al verbannen als een sponsor op 18 September, en we zijn niet van plan om dit te heroverwegen. Dit was geen makkelijke beslissing, maar tijdens gesprekken met G2A kwamen we nooit tot een akkoord. We vinden het absoluut niet leuk dat dit de inkomsten van teams zal beïnvloeden, maar we hebben ze zoveel mogelijk op de hoogte gehouden tijdens de gesprekken om verrassingen te voorkomen."

Dit betekent niet dat G2A per direct alle sponsoring aan teams moet stopzetten. Wel moeten alle teams alle verwijzingen naar de site verwijderen tijdens het League of Legends-wereldkampioenschap, dat op dit moment aan de gang is.

De ban komt niet geheel als onverwacht. G2A verkoopt namelijk League of Legends-accounts en diensten om je rank te boosten, zodat je direct naar de hoger geplaatste leagues kan. Dit alles is tegen de regels van League of Legends.

G2A
G2A mag geen League of Legends-teams meer sponsoren

Illusory Revelations Fire Emblem toont Japanse gameplaybeelden

Illusory Revelations Fire Emblem is niet de officële naam van de game, maar Nintendo heeft nog geen Engelse titel voor Genei Ibun Roku ♯FE. De Shin Megami Tensei-game voor Wii U gaat groep getalenteerde mensen die door hun sterke charisma demonen uit een andere wereld kunnen oproepen. Die demonen komen voor de duidelijkheid uit Fire Emblem!

Deze Shin Megami Tensei is heel erg Japans. De vrouwelijke hoofdpersoon is een idool die dus voor een groot publiek zingt en uiteraard hele grote tieten heeft. Tegelijk dreigt de wereld overgenomen te worden door duistere demonen. Zie hoe deze rare combo eruit ziet in de nieuwe beelden hieronder.

'Air France pakt twintig medewerkers aan'

Air France verdenkt zo'n twintig werknemers van betrokkenheid bij de schermutseling op het eigen hoofdkantoor waarbij maandag twee bestuurders werden mishandeld. Dat meldde de Franse zender RTL woensdag, zonder aan te geven waar de informatie vandaan komt.

Tegen drie mensen die personeelschef Xavier Broseta en zijn mededirecteur Pierre Plissonnier daadwerkelijk zouden hebben gemolesteerd, is aangifte gedaan. Maar een intern onderzoek heeft nog circa twintig namen opgeleverd van mensen die zich zouden hebben misdragen.

Het gaat volgens RTL voornamelijk om grondpersoneel, met name van de onderhouds- en vrachtdivisies. Maar ook twee piloten staan onder verdenking. Zij zouden de relschoppers met hun toegangspassen hebben binnengelaten. Een stewardess zou een beveiligingscamera met een sjaaltje hebben bedekt.

Medeplichtigen
De lijst met medeplichtigen kan volgens RTL nog langer worden. Voor degenen die zich het zwaarst hebben misdragen, dreigt mogelijk ontslag.

De rellen ontstonden tijdens een vergadering waarin de ondernemingsraad van Air France werd geïnformeerd over een nieuwe reorganisatie. Tussen nu en 2017 verdwijnen in totaal 2900 banen. Air France sprak woensdag tegen dat daarna nog 5000 ontslagen zijn gepland. Het weekblad Le Canard enchainé had dat gemeld.

Air France heeft lang geprobeerd het personeel over te halen langer en harder te werken voor hetzelfde geld, zoals zustermaatschappij KLM dat ook met de vakbonden heeft afgesproken. Vorige week bleek evenwel dat met de piloten geen akkoord te bereiken viel. Om toch een einde te maken aan de opeenstapeling van verliezen is besloten tot een harde sanering.

'Air France pakt twintig medewerkers aan'
'Air France pakt twintig medewerkers aan' (Foto: ANP)

Madden NFL 16

American Football is vooral een Amerikaanse aangelegenheid. Het is jammer dat het nooit echt is doorgedrongen in Nederland, ondanks dat ‘wij’ met onze Amsterdam Admirals een eigen team hadden in de NFL Europa. Ondertussen verliest Madden NFL ook terrein op een ander vlak. De FIFA-reek wint steeds meer en meer terrein in Amerika. Dit vanwege de vele negatieve berichtgeving omtrent hersenschade bij spelers. Ouders wijken daardoor uit naar andere sporten en voetbal is daar een van. Wat ook helpt, is dat Fox nu de gehele Engelse Premier League uitzendt. Dat wordt ook als grootste reden gezien dat FIFA 16 eerder uitkwam in Amerika dan in Nederland, voetbalnatie bij uitstek.

Angstige mensen bedreigen wethouders Enschede om azc

Drie wethouders in Enschede zijn meermalen bedreigd door tegenstanders van het daar geplande asielzoekerscentrum (azc). Dat zei een woordvoerder van de gemeente woensdag na een bericht hierover in Tubantia.

Het gaat om wethouders die betrokken zijn bij de aanbouw van het azc, waarvoor de gemeenteraad vorige maand toestemming gaf. Het is de bedoeling dat het centrum voor zeshonderd vluchtelingen volgend jaar mei klaar is. Het zou er tien jaar blijven staan, aldus de zegsman.

Volgens hem moet vooral wethouder Jurgen van Houdt, die nauw betrokken is bij het asielbeleid, het ontgelden op sociale media en op voorlichtingsbijeenkomsten. De woordvoerder wilde niets zeggen over de aard van de bedreigingen. Ook kon hij niets zeggen over eventuele beveiligingsmaatregelen.

Enschede heeft ongeveer 158.000 inwoners. Het asielzoekerscentrum betekent een stijging van ongeveer 0,38% van het aantal inwoners van deze stad. Desalniettemin is dit kleine percentage klaarblijkelijk genoeg om bepaalde mensen gefrustreerd te krijgen.

Wethouders Enschede bedreigd om komst azc
Wethouders Enschede bedreigd om komst azc (Foto: ANP)

Tofik Dibi: Wilders is Hitler Junior

Tofik Dibi, de ex-Groenlinkser die door zijn eigen partij werd uitgebraakt, schuwt het niet mensen eens flink te demoniseren. Je weet immers nooit wie op basis daarvan een Volkert doet.

In zijn meest recente tweets gaat de Marokkaanse oud-politicus zo ver om Geert Wilders te vergelijken met hitler.

Wilders is Hitler junior
Wilders is Hitler junior

Naast Wilders krijgt verder de volledige Nederlandse bevolking het te verduren. "Fascistisch gedachtegoed aanhangen of goedpraten zit diep in de NL'se cultuur" generaliseert hij er op hypocriete wijze op los. Misschien een gedachtegoed uit zijn eigen cultuur?

D66 wil minder reclame op publieke omroep

D66 wil minder reclame bij de publieke omroep. Die mag nu nog 10 procent van de zendtijd jaarlijks aan reclame besteden. Dat moet worden teruggebracht naar 8 procent. Kees Verhoeven van D66 stelt dat woensdag voor bij het debat over de mediawet.

"Zo voorkomen we dat de publieke omroep en de STER sluipenderwijs steeds meer reclame uitzenden", aldus het Tweede Kamerlid. De publieke omroep moet bezuinigingen. Het gat dat daardoor ontstaat kan volgens VVD-staatssecretaris Sander Dekker (Media) worden opgevuld door meer reclame uit te zenden.

Verhoeven vreest ook meer reclame op Uitzending Gemist. Volgens hem leidt dat tot grote ergernis bij de kijker terwijl de extra inkomsten klein zijn.

D66 wil minder reclame op publieke omroep
D66 wil minder reclame op publieke omroep (Foto: ANP)

Meisje (12) zwanger, vriendje (19) opgepakt

De politie van Belfast heeft vorige week een negentienjarige jongen opgepakt. De jonge Noord-Ier heeft namelijk zijn twaalfjarige vriendin bezwangerd.

Hoewel Groot-Brittannië een lange historie van tienerzwangerschappen kent, zal het meisje in kwestie een van de jongste moeders van het land aller tijden worden. Niet echt een record om trots op te zijn.

Nadat de politie lucht kreeg van de tienerzwangerschap, werd de jonge vader in spe direct opgepakt. Hoewel het meisje heeft ingestemd met de seks omdat hij haar vriendje is, kan hij een zware straf tegemoet zien.

In Noord-Ierland ligt de minimumleeftijd voor seks op dertien jaar. Een dergelijk geval als dit wordt dan ook als verkrachting gezien, hetgeen de beste man op levenslang kan komen te staan. De jongeman is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

'Vertrouwen in woningmarkt blijft groot'

Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt blijft groot. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde marktindicator van Vereniging Eigen Huis (VEH). Die is dankzij een flinke stijging deze maand terug op het recordniveau dat eind vorig jaar voor het eerst werd bereikt.

De stijging komt na drie maanden op rij waarin het vertrouwen licht afnam. Dat baarde de VEH enige zorg, omdat het vertrouwen van consumenten een belangrijke aanjager is van het herstel op de woningmarkt. Maar zolang de hypotheekrente laag blijft en het niet lastiger wordt gemaakt een hypotheek te krijgen, zal dat herstel aanhouden, verwacht de belangenclub.

'Vertrouwen in woningmarkt blijft groot'
'Vertrouwen in woningmarkt blijft groot' (Foto: ANP)

Zware loting Oranje EK Waterpolo

De Nederlandse waterpoloteams hebben een zware poulefase voor de boeg op het EK Waterpolo in Belgrado. De vrouwen mogen het opnemen tegen Portugal, Turkije, Griekenland, Hongarije en Rusland. Op het WK dat afgelopen zomer werd gehouden, kwamen de dames Rusland en Griekenland tegen. Beide wedstrijden werden gewonnen met 10-9. De mannen zijn ingedeeld met Montenegro, Spanje en Slowakije.

Arno Havenga, bondscoach van het vrouwenteam: "Onze poule is een stuk zwaarder dan de andere poule. Portugal en Turkije moeten we ruim winnen, maar tegen Hongarije, Rusland en Griekenland kunnen we echt aan de bak. Dat zijn stuk voor stuk pittige tegenstanders waar we de laatste jaren spannende duels mee uitvechten. Het is een mooie uitdaging om als eerste of tweede te eindigen in de poule. Dan hebben we een relatief eenvoudige kwartfinale. Ik vind het eerlijk gezegd wel prettig om via deze zware groep naar de beslissende kruiswedstrijden en finales te gaan."

De ploeg van Havenga heeft één doel: om zich met een eerste plaats op het EK direct te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Mocht dit niet lukken, heeft de vicewereldkampioen nog een kans op het Olympisch Kwalificatietoernooi dat van 21 tot 28 maart gehouden wordt in Gouda. Op dit toernooi is een top 3-klassering voldoende. Op het EK in 2014 slaagde Oranje er in om verrassend de finale te bereiken, maar deze werd met 10-5 van Spanje verloren.

Voor de mannen is een directe plaatsing zo goed als uitgesloten. De ploeg mag om zich te plaatsen enkel de drie medaillewinnaars op het afgelopen WK voor zich dulden. Bondscoach Robin van Galen heeft een realistischere doelstelling: "We maken veel progressie, maar een plaats bij de top-8 is op dit moment nog te hoog gegrepen voor ons team. We hebben het niet getroffen bij de loting, maar dat verandert verder niets aan onze doelstelling. Op het EK willen we ons plaatsen voor het OKT. Wellicht kunnen we voor een verrassing zorgen in de poule of in de achtste finales, maar normaliter worden de wedstrijden die daarna volgen voor ons cruciaal of we in de race voor Rio blijven." Op het EK kunnen vijf teams zich kwalificeren voor het OKT. In het meest gunstige geval is een top tien-klassering voldoende voor kwalificatie.

Het EK Waterpolo wordt van 10 tot 23 januari gehouden in de Servische hoofdstad Belgrado.

Zware loting Oranje EK Waterpolo
Zware loting Oranje EK Waterpolo

Eindelijk ook Kourtney Kardashian naakt

Nu haar ganse familie al uit de kleren was gegaan, kon zus Kourtney natuurlijk niet achterblijven. Dus ook de oudste zus van de Kardashians is in evakostuum op de foto gegaan.

Het blijft helaas wel stijlvol. Kourtney toont dan ook alleen haar kont. Voor de liefhebbers, zie hieronder:

 

Love being a part of @brianbowensmith #metalliclife series. Go to vanityfair.com for more images and to read about it. @vanityfair @deregallery

Een foto die is geplaatst door Kourtney Kardashian (@kourtneykardash) op6 Okt 2015 om 2:57 PDT

'Super Meat Boy komt ook naar Wii U'

Sinds deze week is Super Meat Boy beschikbaar voor PlayStation 4 en PlayStation Vita. Hiermee is de game beschikbaar voor consoles van Sony en Microsoft, maar valt Nintendo buiten de boot. Voorlopig tenminste.

Op een weinig subtiele wijze heeft ontwikkelaar Team Meat namelijk een release op Wii U geteased. In een blog post is het volgende te lezen: ''To the fan's we're still excluding I'll leave you with this: Wii haven't forgotten about U.'' Uiteraard is dit geen officiele bevestiging, maar de boodschap is duidelijk.

Super Meat Boy logo

Tina's Noortje na veertig jaar geen dag ouder

De populaire strip Noortje in het meidenblad Tina bestaat veertig jaar. En in al die jaren is de roodharige puber geen dag ouder geworden. Wel gaat ze mee met de tijd. Zo kreeg ze al eens een nieuw kapsel en gaat ze tegenwoordig whatsappend door het leven. "Een grapje over een portemonnee aan een touwtje hoef je niet te maken. Dat snappen kinderen niet meer", zegt Patty Klein, die al sinds het begin de teksten schrijft bij de tekeningen van Jan Steeman.

De tekenaar is inmiddels 83 en Klein gaat richting de zeventig. Daarmee is Noortje volgens haar de oudste strip in Nederland die door hetzelfde team wordt gemaakt. Generaties meiden groeiden op met de typisch Nederlandse Noortje, die sinds 1975 een wekelijks terugkerend gezicht is in Tina. In tegenstelling tot de klassieke avonturenstrips met melodramatische liefdesontwikkelingen van meisjes uit weeshuizen en kostscholen, die voor haar komst vooral in het blad te vinden waren, brengt de roodharige puber humor en herkenbaarheid.

Klein heeft inmiddels meer dan 1800 strips voorzien van tekst. Aan inspiratie geen gebrek. "Het gaat zo makkelijk bij Noortje. Ik las laatst over gelukslessen op school en dat brengt me dan meteen weer op een idee." Het stripfiguur is volgens de scenariste "echt een kind van Jan en mij". "Toen Jan (in 2005) de Stripschapsprijs won, heb ik een gedicht voor hem gemaakt: we hebben nooit gemind, maar er is toch een kind dat ons bindt."

Idolen

In die veertig jaar heeft Noortje vele idolen gekend. Zo ontmoet ze in de jaren zeventig Rod Stewart, heeft de in de jaren tachtig posters van Duran Duran op haar kamer, die tegenwoordig zijn vervangen door One Direction en MainStreet. En doet ze dertig jaar geleden jaar telefoontjes nog vanuit een telefooncel, inmiddels maakt ze gebruik van de selfiestick. In al die jaren zijn heel wat vriendjes de revue gepasseerd, maar beste vriendin Marlies blijft altijd. Evenals haar angst voor spinnen.

Tina viert het jubileum met een extra editie, waarin wordt teruggeblikt op veertig jaar Noortje en haar vele blunders. Volgens hoofdredactrice Joan Lommen staat ze na al die jaren nog steeds in de top 3 van favoriete Tina-strips. "Ik denk dat veel lezeressen denken: Ik wou dat ik dat ook durfde! Die onzekerheid is er na veertig jaar nog steeds bij pubermeisjes."

Voorlopig denkt het duo nog niet aan stoppen. "Zolang de redactie het nog wil, gaan we door." Beoogde opvolgers zijn er volgens Klein al wel. "Jan heeft vier zoons die goed kunnen tekenen en ik ken wel een paar goede scenaristen."

Tina's Noortje na veertig jaar geen dag ouder
Tina's Noortje na veertig jaar geen dag ouder (Foto: ANP)

SABMiller klimt op hogere beurs

Het aandeel van SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch, stond woensdagochtend in de schijnwerpers op de Londense beurs, na een formeel overnamebod door concurrent AB InBev. De stemming op de Europese beurzen was over het algemeen positief. De oliebedrijven toonden verder herstel dankzij de aantrekkende olieprijzen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 442,57 punten. De MidKap, die woensdag de twintigste verjaardag vierde, klom 0,5 procent tot 653,12 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 0,6 procent vooruit.

SABMiller steeg bijna 3 procent. AB InBev (plus 3,1 procent in Brussel) heeft een overnamebod uitgebracht van 42,15 Britse pond per aandeel SABMiller. De totale overnamesom komt uit op meer dan 92 miljard euro. AB InBev bracht in de afgelopen weken al twee keer een bod uit, eerst van 38 pond per aandeel, later 40 pond per stuk. Branchegenoot Heineken steeg in Amsterdam 0,6 procent.

Stijger

Grootste stijger in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een plus van 3,7 procent. Olieconcern Shell kreeg er 1,9 procent bij. Sterkste daler was uitzender Randstad met een verlies van 1,9 procent.

In de MidKap ging de toeleverancier aan de chipindustrie Besi aan kop met een winst van 3,5 procent. Grootste daler was Air France-KLM met een min van ruim 2 procent. Air France ontkende dat er na 2017 nog eens 5000 banen verdwijnen bij de Franse luchtvaartmaatschappij, zoals werd gemeld door Franse media. Maandag werd bekend dat 2900 banen worden geschrapt bij Air France om kosten te besparen.

Concurrentie

Tesco zakte 2 procent in Londen. Het Britse supermarktbedrijf heeft afgelopen halfjaar opnieuw veel last gehad van de concurrentie van prijsvechters. De winst werd ruimschoots gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder.

De euro noteerde op 1,1238 dollar, tegen 1,1265 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 49,29 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,8 procent meer op 52,34 dollar.

SABMiller klimt op hogere beurs
SABMiller klimt op hogere beurs (Foto: ANP)

Sterren klagen Frans modemerk aan

Beyoncé, Jay Z, Kanye West, Pharrell Williams en Rihanna slepen gezamenlijk het Franse modemerk Eleven Paris voor de rechter. Dat meldt persbureau Reuters.

Eleven Paris stopt, ondanks herhaalde waarschuwingen, niet met de verkoop van kleding, petten, rugzakken, telefoonhoesjes en andere producten met daarop de afbeeldingen en songteksten van de sterren. Het vijftal heeft daarom dinsdag een aanklacht ingediend bij de rechtbank in New York.

De artiesten beschuldigen het Franse modehuis van het schenden van auteursrechten. De acties van Eleven Paris hebben 'onherstelbare schade' toegebracht aan Beyoncé, Jay Z, Kanye West, Pharrell Williams en Rihanna, zo staat in de aanklacht.

De supersterren eisen behoorlijk wat geld. Ze willen alle winst hebben die het bedrijf heeft gemaakt met de verkoop van de producten. Daarbovenop eisen de rappers en zangeressen nog eens compensatie voor de geschonden auteursrechten.

Sterren klagen Frans modemerk aan
Sterren klagen Frans modemerk aan (Foto: BuzzE)

Student aangehouden voor dreiging Leiden

De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 21-jarige man aangehouden voor de bedreiging van de Universiteit Leiden. De verdachte, een student van de universiteit, komt uit het Zuid-Hollandse Valkenburg. Hij wordt nog verhoord.

De politie rukte dinsdag massaal uit nadat iemand had gedreigd met een schietpartij bij de universiteit in die stad. De agenten posteerden zich bij diverse faculteiten in de stad en ook bij een vestiging in Den Haag stond beveiliging voor de deur.

Student aangehouden voor dreiging Leiden
Student aangehouden voor dreiging Leiden (Foto: ANP)

Tales from the Borderlands: Episode 1 nu gratis op Xbox

Tales from the Borderlands is een Borderlands uit de stallen van Telltale Games. De game kent niet de gebruikelijke gameplay, maar houdt vast aan de stijl van Telltale. De eerste aflevering is nu gratis te krijgen voor Xbox 360 en Xbox One.

In de Verenigde Staten is de aflevering ook voor PlayStation, maar hier is dat niet het geval. Of dat nog komt is niet duidelijk.

Tales from the borderlands

'Huishoudchemicaliën boeiender dan speelgoed'

Het aantal kinderen dat gewond raakt door een ongeluk met huishoudmiddelen is veel te hoog, vinden VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ze beginnen daarom woensdag een campagne om aandacht te vragen voor de gevaren van huishoudchemicaliën.

Jaarlijks gebeuren er 7500 ongelukken met zulke middelen en doe-het-zelf producten, zoals een pot verf, stellen VeiligheidNL en de NVWA. Zo'n 1700 mensen moesten naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. In 360 gevallen ging het om een kind jonger dan vijf jaar.

Ouders zouden vaak denken dat kinderen geen interesse hebben in een pot verf of een fles bleekmiddel. Maar dat is niet waar, stellen VeiligheidNL en de NVWA.

'Huishoudchemicaliën boeiender dan speelgoed'
'Huishoudchemicaliën boeiender dan speelgoed' (Foto: ANP)

Arrestaties na doden politiemedewerker Sydney

Bij verschillende invallen in woningen in het Australische Sydney zijn woensdag vijf mensen gearresteerd. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op Curtis Cheng afgelopen vrijdag. De politiemedewerker werd vermoord door de vijftienjarige Farhad Khalil Mohammad Jabar die het vuur opende op een politiebureau in Sydney. De schutter werd later doodgeschoten door agenten.

De mannen die zijn opgepakt zijn tussen de 16 en 24 jaar oud. Ze worden ondervraagd. Waar ze precies van worden verdacht, is onduidelijk.

De politie en de Australische premier Malcolm Turnbull zeiden afgelopen weekend dat de schutter waarschijnlijk politieke motieven had en dat zijn actie daarom als mogelijke terreurdaad wordt gezien.

Arrestaties na doden politiemedewerker Sydney
Arrestaties na doden politiemedewerker Sydney (Foto: ANP)

Iron Maiden komende zomer in Nederland

Iron Maiden treedt op 8 juni volgend jaar op in GelreDome in Arnhem. Dat maakte concertorganisator Mojo woensdagochtend bekend.

De Britse metalband gaat weer op tournee naar aanleiding van hun onlangs verschenen album The Book of Souls. Het langverwachte dubbelalbum is het zestiende studioalbum van Iron Maiden.

"De laatste keer dat we in GelreDome stonden, was in 2011. Dus het is fantastisch om terug te keren naar Arnhem en iedereen weer te zien", aldus zanger Bruce Dickinson. De metalband weet nog niet welke nummers ze gaan spelen omdat de repetities nog niet zijn begonnen. Dickinson is nog herstellende van operaties aan zijn tong en keel. Eerder dit jaar maakte de frontman bekend dat er kwaadaardige tumoren bij hem waren gevonden. Over de set kan Dickinson al wel zeggen dat er zowel nieuwe als oude bekende hits voorbij komen.

Spektakel
"Ik denk dat de fans verrukt zullen zijn met wat we van plan zijn. We zijn volop bezig met het creëren van een nieuwe show en wees gerust: we werken hard aan iets spectaculairs. Iets vanuit ons hart. Jullie verdienen het voor het geduld dat jullie hebben opgebracht", besluit Dickinson.

Kaarten voor het concert gaan vrijdag 9 oktober in de voorverkoop.

Iron Maiden komende zomer in Nederland
Iron Maiden komende zomer in Nederland (Foto: BuzzE)

Tijdelijke Wii U-bundel met Mario Kart 8 en Splatoon

Nintendo introduceert vanaf 30 oktober tijdelijk een nieuwe Wii U-hardwarebundel met daarin twee games. Het is een gevalletje zolang de voorraad strekt.

Deze bundel bevat een zwart Wii U Premium Pack, de racegame Mario Kart 8 en het online schietspel Splatoon. In Mario Kart 8 race je ook met of soms tegen de zwaartekracht door te racen tegen muren en langs plafonds. Spelers in dezelfde kamer kunnen op een gesplitst scherm racen, terwijl online twaalf spelers tegelijk tegen elkaar kunnen strijden.

In Splatoon spelen twee teams van vier spelers tegen elkaar om zoveel mogelijk terrein met de eigen kleur inkt te bespatten. Met de bewegingsbesturing van de Wii U GamePad vechten ze voor terreinwinst terwijl ze tegenstanders terug naar hun basis moeten schieten met hun verf. Spelers kunnen in inktvissen veranderen en door hun eigen inkt zwemmen om sneller te bewegen, om bij moeilijk te bereiken zones te komen of om zich te verstoppen voor hun vijanden.

Het Mario Kart 8 + Splatoon Wii U Premium Pack,heeft een geïnstalleerd exemplaar van Mario Kart 8 en een downloadcode voor Splatoon, is in Europa in beperkte oplage verkrijgbaar vanaf 30 oktober.

Wii U-bundel

Proloog StarCraft Legacy of the Void gratis speelbaar

De proloog missies van StarCraft II: Legacy of the Voidzijn nu voor iedereen gratis speelbaar. Dat is een van de dingen die is veranderd met de komst van patch 3.0 voor StarCraft II, ter voorbereiding op Legacy of the Void.

Het belangrijkste is dat 3.0 toegang biedt tot de drie proloog missies 'Whispers of Oblivion' waarin de Dark Templar Zeratul z’n opwachting maakt. De drie missies verbinden het verhaal van Heart of the Swarm en Legacy of the Void. Om toegang te krijgen tot de proloog-missies moeten spelers hun Battle.net launcher openen, StarCraft II selecteren en de free starter pack installeren.

De leider van de Protoss is Artanis en die zal vanaf 27 oktober beschikbaar zijn in Heroes of the Storm. Elke editie van Legacy of the Void biedt toegang tot Artanis, maar spelers die Legacy of the Void al gepreorderd hebben, krijgen exclusieve toegang tot Artanis voor een beperkte tijd, namelijk van 20 tot 27 oktober.

Nobelprijs voor Scheikunde toegekend

Het Nobelcomité in Zweden maakt woensdag bekend wie dit jaar de Nobelprijs voor Scheikunde krijgen. De prijsuitreiking is op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel. De winnaars verdelen een bedrag van ruim 850.000 euro.

Onder de kanshebbers zijn de Amerikanen John B. Goodenough en M. Stanley Whittingham. Zij ontwikkelden de lithium-ion-batterij. Die is licht en loopt niet snel leeg. De batterij wordt daarom veel gebruikt, bijvoorbeeld in mobiele telefoons, laptops, tabletcomputers, camera's en elektrische voertuigen.

De prijs ging vorig jaar naar twee Amerikanen en een Roemeense Duitser. Ze hebben ervoor gezorgd dat met een microscoop kleinere deeltjes kunnen worden bestudeerd dan eerder mogelijk was. De technologie is onder meer gebruikt in onderzoek naar ziektes als parkinson en alzheimer.

Nederlanders
Drie Nederlanders hebben de Nobelprijs voor Scheikunde ontvangen: Jacobus Henricus van 't Hoff (1901), Peter Debye (1936) en Paul Crutzen (1995).

Scheikunde is traditiegetrouw de derde Nobelprijs die wordt bekendgemaakt. Geneeskunde ging maandag naar een Ier, een Japanner en een Chinese die hebben gestreden tegen infectieziekten als malaria. Natuurkunde is toegekend aan een Japanner en een Canadees die neutrino-deeltjes hebben bestudeerd.

Nobelprijs voor Scheikunde toegekend
Nobelprijs voor Scheikunde toegekend (Foto: ANP)

Jongeren opgepakt voor DDoS-aanvallen

De politie heeft dinsdag vijf jongeren opgepakt in verband met grote DDoS-aanvallen op internetproviders Ziggo en KPN afgelopen zomer. Dat maakte de politie woensdag bekend. Door de aanval op Ziggo kwamen 1,8 miljoen klanten zonder internet en e-mail te zitten. In Youtube-filmpjes werd Ziggo destijds ook bedreigd met nieuwe aanslagen.

Vier jongens zijn 14 tot 17 jaar oud, de vijfde is 21 jaar. Ze komen uit Berkelland, Lochem, Den Helder, Schoorl en Vinkeveen. Ze zijn dinsdag verhoord en mochten daarna weer naar huis. De politie heeft onder meer computers, mobiele telefoons, usb-sticks en externe harde schijven in beslag genomen.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn DDoS-aanvallen ernstige strafbare feiten waar daders jarenlange celstraffen voor kunnen krijgen.

Jongeren opgepakt voor DDoS-aanvallen
Jongeren opgepakt voor DDoS-aanvallen (Foto: ANP)

Vlieg als Superman in Minecraft

Minecraft heeft weer iets nieuws. Vanaf de volgende pc-update kun je een cape in de wereld vinden waarmee je rond kan vliegen. Ontwikkelaar Bergensten is laaiend enthousiast en toonde de eerste beelden. Er is nog geen datum bekend voor de volgende update.

Cape

Nieuwe trailer voor The Good Dinosaur

Er is zojuist een nieuwe trailer uitgekomen voor de tweede Pixar-film van dit jaar, The Good Dinosaur. Bekijk 'm snel hieronder.

De film vertelt over een dinosaurus die door een samenloop van omstandigheden zijn familie kwijtraakt. Om ze terug te vinden krijgt hij plotseling hulp uit een onverwachte, menselijke, hoek. 

The Good Dinosaur is geregisseerd door Peter Sohn, die eerder de Pixar-short Partly Cloudly regisseerde en meewerkte aan verschillende andere Pixar-titels.

Vanaf 25 november brult de film de Nederlandse bioscopen in.

Europese Unie opent jacht op smokkelaars

De Europese Unie gaat vanaf woensdag in de Middellandse Zee op zoek naar mensensmokkelaars. Onder de codenaam Sophia zoeken marine-eenheden met name de routes van Libië naar Italië af. De coördinatie is in handen van de Italiaanse admiraal Enrico Credendino in Rome.

Tot nu toe waren de acties op zee gericht op het opsporen en redden van vluchtelingen die voornamelijk vanuit Noord-Afrika trachtten de Europese kust te bereiken. Dit jaar lukte dat 130.000 mensen, 2700 anderen verdronken echter. In de loop van 2015 verlegde de vluchtelingenstroom zich gedeeltelijk naar de route tussen Turkije en Griekenland.

De Europese Unie zou de smokkelaars het liefst direct aanpakken in de Libische territoriale wateren, maar daarvoor is óf toestemming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nodig, óf van Libië zelf. Vooralsnog is die instemming niet gekomen. De marine-eenheden gaan nu op volle zee schepen doorzoeken en eventueel in beslag nemen indien het vermoeden bestaat dat ze zijn of worden gebruikt voor het vervoer van vluchtelingen.

Europese Unie opent jacht op smokkelaars
Europese Unie opent jacht op smokkelaars (Foto: ANP)

Hoog bezoek in Europees Parlement

Europarlementariërs hebben woensdag een dag vol bezoekende hoogwaardigheidsbekleders. Niet alleen spreekt de Spaanse koning Felipe in de plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg de politici uit de 28 EU-landen toe. In de middag nemen de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel deel aan een debat.

Het bezoek van Hollande en Merkel is symbolisch; 25 jaar na de hereniging van Duitsland en 26 jaar na de val van de Berlijnse Muur. In 1989 brachten de toenmalige kanselier Helmut Kohl en president Francois Mitterand na de val van de Muur al een bezoek aan Straatsburg. Merkel en Hollande zullen ieder kort een statement maken, waarna een debat staat gepland met het Europees Parlement. De twee leiders zullen naar verwachting spreken over de uitdagingen in het huidige Europa.

De Spaanse koning zal om 12.00 uur zijn toespraak houden. De zitting met Merkel en Hollande begint om 15.00 uur.

Hoog bezoek in Europees Parlement
Hoog bezoek in Europees Parlement (Foto: ANP)

'Foute' agent hoort straf

De Rotterdamse politieagent Bas S. hoort woensdag of en hoelang hij de cel in moet. Hij wordt er onder meer van verdacht politiesystemen te hebben misbruikt om seksuele relaties aan te knopen met kwetsbare vrouwen. De 42-jarige Rotterdammer, die eind april werd aangehouden, zou ook grote hoeveelheden kinderporno in zijn bezit hebben gehad. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder drie jaar cel tegen hem, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook wil het OM dat S. zich psychiatrisch laat behandelen.

Volgens de aanklager gaat het in ieder geval om ruim 10.000 afbeeldingen met kinderporno. De afbeeldingen stonden onder meer op een harde schijf die hij volgens het OM ontvreemd had uit een politiebureau. De harde schijf had hij niet gestolen, maar gevonden in een prullenbak en meegenomen, aldus zijn advocaat.

Die vindt overigens dat de huiszoeking geen goede juridische basis had; dus dat al het bewijs dat daar is gevonden, niet gebruikt mag worden. S. zou ook zelf kinderporno gemaakt hebben met een aantal meisjes, onder wie zijn eigen dochtertje. Daarover zegt de advocaat dat het gaat om afbeeldingen 'in de huiselijke sfeer'. Hij eist vrijlating van zijn cliënt, zodat die snel behandeld kan worden.

'Foute' agent hoort straf
'Foute' agent hoort straf (Foto: ANP)

Justin Bieber laat albumtitel tatoeëren

Justin Bieber heeft een nieuwe tatoeage laten zetten. Op Instagram laat hij zijn nieuwe aanwinst zien.

"Purpose", zo staat er op zijn buik in sierletters geschreven. Purpose is de naam van zijn nieuwe album dat volgende maand verschijnt. Het is niet voor het eerst dat de popster een albumtitel vereeuwigd op zijn lichaam, op zijn arm staat Believe, de titel van zijn album uit 2012.

Het lichaam van de 21-jarige zanger komt steeds voller te staan met tatoeages, hij heeft er inmiddels meer dan dertig verzameld.

Justin Bieber laat albumtitel tatoeëren
Justin Bieber laat albumtitel tatoeëren (Foto: BuzzE)

VVD: asielzoekers onderbrengen in containerwoningen

Asielzoekers met een verblijfstatus moeten voortaan geen sociale huurwoning meer toegewezen krijgen. Daarvoor pleit VVD-Tweede Kamerlid Roald van der Linde woensdag in het Algemeen Dagblad. Ze moeten bijvoorbeeld worden ondergebracht in lege kantoorpanden. "Of het nou kantoren zijn of gestapelde containers, we zullen er altijd voor zorgen dat het er veilig en warm is. Maar het is wel sober. Als je uit een oorlog komt, zou je blij moeten zijn met zo'n woning", zegt van der Linde.

Asielzoekers met een verblijfstatus zouden geen voorrang meer moeten krijgen bij de toewijzing van een huurwoning. "Nu al ontstaat er sociale spanning, doordat mensen die al jaren op de wachtlijst staan niet snappen waarom zij nog langer moeten wachten. Als we er niets aan doen, gaat het fout", meent Van der Linde

VVD wil geen huurhuis meer voor asielzoekers
VVD wil geen huurhuis meer voor asielzoekers (Foto: ANP)

VR-horror game P.O.L.L.E.N aangekondigd

De Finse studio Mindfield Games houdt zich vooral bezig met de ontwikkeling van Virtual Reality games. Nu heeft de ontwikkelaar dan ook een hun eerste game aangekondigd. P.O.L.L.E.N moet begin 2016 verschijnen voor pc en de HTC Vive, OSVR, Oculus Rift en traditionele displays ondersteunen. In een later stadium moet het spel ook op PlayStation 4 gaan verschijnen.

P.O.L.L.E.N is een horrorspel met een geschiedenis die anders is verlopen dan die van ons. president Kennedy is namelijk niet doodgeschoten en niet veel later besluiten de ruimtedeskundigen van Amerika en de Sovjet-Unie samen een permanente basis op de maan te maken. Het gaat allemaal voortvarend en dus besluiten ze verder te gaan dan de maan tot ze aankomen op Titan, de grootste maan van Saturnus. Dit is het moment waarop alles fout lijkt te gaan.

'Onvoldoende hulp aan Syrische vluchtelingen'

De internationale gemeenschap doet te weinig voor Syrische vluchtelingen, stelt Oxfam Novib. Rijke landen schieten volgens de hulporganisatie tekort om het geweld in Syrië en de ontstane crisis te stoppen. De financiële steun en de vluchtelingenopvang van een aantal welvarende landen zijn met elkaar vergeleken. De uitkomsten staan in een rapport van Oxfam Novib.

Volgens Oxfam Novib is dit jaar minder dan de helft van het geld waar de VN en het Rode Kruis om hebben gevraagd, beschikbaar gesteld. Duitsland en Noorwegen doen genoeg, maar landen als Rusland en Frankrijk scoren onvoldoende.

De hulporganisatie noemt Nederland ruimhartig met financiële hulp, maar stelt dat er meer aan huisvesting moet worden gedaan. "Nederland toont een weinig menselijk gezicht door maar zo weinig van de meest kwetsbare mensen opvang te bieden, dat moet echt beter", zegt algemeen directeur Farah Karimi. Nederland zou voor eind 2016 nog eens 6675 Syrische migranten op moeten nemen.

'Onvoldoende hulp aan Syrische vluchtelingen'
'Onvoldoende hulp aan Syrische vluchtelingen' (Foto: ANP)

Deus Ex krijgt een documentaire

Hiep hiep hoera! Deus Ex is 15 jaar geworden dit jaar en om dat te vieren komen ze met een documentaire die de geschiedenis vertelt van de game. Naast de documentaire is er ook een animated-trailer uitgebracht die de verhaallijn van de afgelopen 15 jaar laat zien.

Deus Ex ook wel DX genoemd is een first-person shooter van Eidos Interactive die in 2000 uitkwam voor pc. Het spel werd bijzonder goed ontvangen door zowel pers als de spelers zelf. Het speelt zich af in het jaar 2052. Het dodelijke virus Gray Death zaait dood en verderf over de wereld. Terroristen en terreuraanslagen zijn aan de orde van de dag. Om de terroristen te bestrijden, werd UNATCO opgericht. In Deus Ex kruipt de speler in de huid van UNATCO-agent J.C. Denton.

Remkes dreigt met opheffing Bloemendaal

Als het de nieuwe waarnemend burgemeester Bernt Schneiders van Bloemendaal binnen een jaar niet lukt om orde op zaken te stellen, dan moet de gemeente maar worden opgeheven. Dat heeft commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes de fractievoorzitters van alle politiek partijen in Bloemendaal laten weten, zei zijn woordvoerder woensdag na een bericht hierover in het Haarlems Dagblad.

Als het aan Remkes ligt wordt er dan een procedure in werking gesteld voor een gemeentelijke herindeling, waarbij Bloemendaal fuseert met een andere gemeente, aldus de woordvoerder.

Er zijn al jaren problemen en ruzies in de gemeenteraad van Bloemendaal.

Remkes dreigt met opheffing Bloemendaal
Remkes dreigt met opheffing Bloemendaal (Foto: ANP)

NOS, RTL en Volkskrant naar rechter om MH17

RTL Nieuws, NOS Nieuws en de Volkskrant willen dat het ministerie van Veiligheid en Justitie meer documenten vrijgeeft over de afwikkeling van de ramp met de MH17. Ze stappen daarvoor naar de rechter.

Ze willen 'het kabinetsbeleid na 17 juli 2014 in deze kwestie kunnen reconstrueren'. Deze media deden eerder afzonderlijk een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om documenten te krijgen. Het ministerie maakte er vervolgens een aantal (gedeeltelijk) openbaar, maar dat vinden de organisaties te weinig.

Delen van de tientallen documenten die het ministerie toen vrijgaf zijn zwart gemaakt. Het gaat dan om onder meer om informatie die de betrekkingen met andere landen en internationale organisaties kunnen schaden en persoonsgegevens.

Nationaal terrorismecoördinator Dick Schoof liet toen weten dat het ook ging om 'informatie waarbij de openbaarmaking niet opweegt tegen het voorkomen van onevenredige bevoordeling of benadeling van hierbij betrokken personen'.

Volgen NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff wordt de zaak nu gezamenlijk aangespannen omdat 'we willen onderstrepen dat openbaarheid juist in deze zaak zo cruciaal is'. "Het gaat niet alleen om de nabestaanden, maar ook om het optreden van Nederlandse regering en de politieke verhoudingen in Europa."

De Boeing 777 van vlucht MH17 stortte op 17 juli vorig jaar neer in het oosten van Oekraïne waar regeringsleger en rebellen vechten. Door de crash van het vliegtuig van Malaysia Airlines verloren 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, het leven. Het toestel is waarschijnlijk neergeschoten met een raket.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar de oorzaak van de ramp, het Openbaar Ministerie naar de mogelijke daders. De OVV komt dinsdag met haar rapport over de zaak.

NOS, RTL en Volkskrant naar rechter om MH17
NOS, RTL en Volkskrant naar rechter om MH17 (Foto: ANP)

'EU werkt aan geheim plan voor uitzetting'

Honderdduizenden vluchtelingen die geen asiel in Europa krijgen, worden binnen enkele weken uitgezet. De Europese Unie werkt aan een geheim plan met die strekking. Dat meldt de Britse krant The Times woensdag.

Landen als Niger en Eritrea moeten hun economische migranten terugnemen. Als stok achter de deur schermt Brussel met het schrappen van hulp, handelsovereenkomsten en regelingen voor visa. Het gaat om meer dan 400.000 mensen die de eerste helft van dit jaar de Europese Unie zijn binnengekomen en die geen kans hebben op asiel, mensen die zich hebben voorgedaan als vluchteling.

'EU werkt aan geheim plan voor uitzetting'
'EU werkt aan geheim plan voor uitzetting' (Foto: ANP)

Alarm om ammoniaklek bij slachterij Apeldoorn

De hulpdiensten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag groot alarm geslagen om een ammoniaklek bij een slachterij in Apeldoorn. Er komt al uren ammoniak vrij. Wat voor gevolgen dat heeft voor de omgeving is volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland momenteel onduidelijk. Er zijn onder meer meetploegen op pad om dat uit te zoeken.

Volgens een woordvoerder komt er vaker ammoniak vrij bij een slachterij, maar is het dit keer 'dermate serieus' dat er flink is opgeschaald.

De slachterij zit aan de Laan van Malkenschoten, op een industrieterrein in het zuiden van Apeldoorn.

Alarm om ammoniaklek bij slachterij Apeldoorn
Alarm om ammoniaklek bij slachterij Apeldoorn (Foto: ANP)

Verstappen heeft zin in Sochi

Formule 1-coureur Max Verstappen heeft veel zin in de Grand Prix van Rusland, die zondag in Sochi van start gaat. "Het lijkt me een interessante baan. Het circuit past bij onze auto, dus hopelijk hebben we weer een sterk weekeinde. Ik heb er nooit geracet, maar we hebben nuttig werk verricht op de simulator dus ik ken de baan al", liet de achttienjarige coureur van Toro Rosso dinsdag weten op zijn website.

Verstappen eindigde in de voorgaande twee GP-races in Singapore en Japan in de punten. Hij mikt in Sochi voorzichtig op een nieuwe klassering in de top tien. "Ik kijk ernaar uit om in het echt op het circuit te rijden. Het ziet eruit als een baan waar er ruimte is om in te halen en hopelijk hoef ik dit keer niet vanuit het achterveld te starten. Vorig jaar heb ik in de Formule 3 in Moskou geracet en eindigde ik in dat weekend twee keer op het podium, dus ik heb goede herinneringen aan Rusland."

Verstappen heeft zin in Sochi
Verstappen heeft zin in Sochi (Foto: ANP)

'Aanpassing VW begint in januari'

Volkswagen zal in januari beginnen met de aanpassingen van de auto's met software waarmee kan worden gesjoemeld met de uitstootwaarden. Dat zei topman Matthias Müller woensdag in de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. De terugroepactie duurt waarschijnlijk tot het einde van het jaar.

De nieuwe topman, hij nam onlangs het roer over van Martin Winterkorn, denkt ook dat slechts een paar medewerkers betrokken waren bij het optuigen van de fraude. Opmerkingen dat Winterkorn er specifiek van af wist, ontkende hij.

Müller verwierp ook de suggestie dat Volkswagen de financiële markten te laat heeft geïnformeerd over de problemen. Volkswagen sprak al enige tijd sprak met de Amerikaanse milieudienst EPA over de zaak, voordat deze organisatie de fraude publiekelijk aan het rollen bracht. Daarna kelderde de beurskoers van het concern.

'Aanpassing VW begint in januari'
'Aanpassing VW begint in januari' (Foto: ANP)

Alien invasie in Team Fortress 2

Aliens hebben een weg gevonden naar de wereld van Team Fortress 2. Via een grote community-update, die compleet ontwikkeld is door fans, krijgen we toegang tot vier nieuwe maps, nieuwe cosmetische items en reskins van wapens.

Om de makers van de update te steunen, kun je een 'Invasion Pass' kopen. Hiermee krijg je toegang tot een munt die tijdens de actieperiode (één maand) de hoeveelheid kills bijhoudt op de Invasion-levels. Daarnaast zijn er ook space cases, waarin je de nieuwe cosmetische items vindt. Deze open je met een sleutel. De opbrengst van de sleutels wordt gedeeld tussen Valve en de makers van de update.

Als laatst is er uiteraard ook een nieuw filmpje vrijgegeven, die hieronder is te bekijken.

FOK! Wat een weer: somber en kil

Het wordt vandaag rond de 17 graden, met kans op regen. Het blijft de hele dag grijs en kil. Er waait een matige zuidwestenwind, en van tijd tot tijd is er kans op een bui. Heel af en toe komt de zon kijken, maar als het hem al lukt zijn neus te laten zien, duurt dat niet lang.

Na morgen trekt het wolkendek weer wat meer open en is er meer kans op zon volgens weeronline.nl, maar de temperaturen gaan dan wel flink omlaag.

Deze prachtige foto werd gisteren in het WKN-forum geplaatst door WEST, uw eindredacteur sport. Hij naam de foto vorige week bij Zwolle. Op de foto ziet u de Koperenhoogte, in de zonsopgang.De Koperenhoogte in Zwolle (Foto: WEST)
De Koperenhoogte bij Zwolle (Foto: WEST)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
In 1571 vond de slag om Lepanto plaats. De Turkse vloot werd verslagen door de Christelijke Alliantie. In 1944 vond in Auschwitz de eerste (en enige) gewapende opstand plaats, door het Sonderkommando.

in 1912 vroor het op deze dag maar liefst 3,3 graden, terwijl het in 1921 23,3 graden was. Een verschil van 26 graden!

Dodental tyfoon China naar 19

SHANGHAI (ANP/RTR) - Het dodental als gevolg van een tyfoon die over het zuidoosten van China raasde, is opgelopen naar negentien. Er worden nog vier mensen vermist, meldde het Chinese persbureau Xinhua woensdag. De meeste doden vielen in de provincie Guangdong. Mensen kwamen daar onder meer om door tornado's en landverschuivingen als gevolg van het noodweer.

Ook op zee vielen doden. Drie vissers overleden toen hun boot in slecht weer terechtkwam, vier anderen worden nog vermist.

De tyfoon kwam zondag aan land in Guangdong. Volgens de autoriteiten daar werden 3,5 miljoen mensen getroffen door het natuurgeweld. De schade wordt geschat op omgerekend ruim 3,2 miljoen euro.

Dodental tyfoon China naar 19
Dodental tyfoon China naar 19 (Foto: ANP)

Nieuwe rechtszaak tegen Bill Cosby

Bill Cosby heeft een nieuwe rechtszaak aan zijn broek hangen. Chloe Goins eist voor de rechter minstens 75.000 dollar (66.000 euro) schadevergoeding voor de emotionele schade die ze opliep nadat de komiek haar aangerand zou hebben.

Goins diende de rechtszaak dinsdag in en noemt Cosby daarin 'een serieverkrachter die de afgelopen veertig jaar deze verschrikkelijke dingen met vrouwen deed'. Doordat Cosby haar volgens de aanklacht in 2008 op minderjarige leeftijd drogeerde en seksueel misbruikte, lijdt ze naar eigen zeggen aan de traumatische gevolgen van onder meer de vernedering, verwarring, schaamte, schade aan haar zelfbeeld en verlies van waardigheid.

Nadat Goins haar verhaal deelde, kondigde ze met haar advocaten begin dit jaar al aan zich te beraden op een rechtszaak. Vorige week werd het politieonderzoek naar haar zaak afgerond. Meer dan veertig vrouwen hebben Cosby beschuldigd van drogeren en seksueel misbruik, maar omdat die zaken verjaard zijn kunnen ze niet naar de rechter stappen. De zaak van Goins voldoet wel aan de regels en reageerde dinsdag daarom opgelucht nadat de zaak eindelijk was ingediend: "Vandaag heb ik legale actie ondernomen die veel andere slachtoffers van Bill Cosby nooit kunnen ondernemen."

Nieuwe rechtszaak tegen Bill Cosby
Nieuwe rechtszaak tegen Bill Cosby (Foto: BuzzE)

Man geëxecuteerd om moord en stelen 8 dollar

In de Amerikaanse staat Texas is dinsdag een man die was veroordeeld voor de moord op en het beroven van een Mexicaanse migrant in 1998 geëxecuteerd. De man heeft bekend dat hij de Mexicaan doodschoot, maar ontkende de beroving. Acht dollar zou hij volgens de aanklagers buit hebben gemaakt. De diefstal werd tijdens zijn veroordeling als verzwarende factor gebruikt.

Juan Garcia was achttien toen hij het slachtoffer beroofde. Toen de Mexicaan, die net in de Verenigde Staten aan was gekomen, weigerde geld te geven, schoot Garcia de man volgens de aanklagers vier keer in zijn hoofd en nek. "Het was nooit mijn bedoeling om hem te vermoorden", zei Garcia een paar dagen voor zijn executie.

Juan Garcia beroofde het slachtoffer samen met drie anderen. Die hebben de doodstraf niet gekregen.

Man geëxecuteerd om moord en stelen 8 dollar
Man geëxecuteerd om moord en stelen 8 dollar (Foto: ANP)

Vrachtwagen door middenberm A28

Op de A28 ter hoogte van Soesterberg is woensdagochtend vroeg een vrachtwagen door de middenberm gereden en gekanteld. Richting Amersfoort is daarom maar een rijstrook open. De andere kant op is alleen de linkerrijstrook dicht, waardoor het verkeer richting Utrecht nog over twee rijstroken kan rijden.

Het ongeval leidt waarschijnlijk in de ochtendspits tot grote problemen rond Utrecht, verwachten Rijkswaterstaat, de VerkeersInformatieDienst en de ANWB. Of de vrachtwagen snel weggehaald kan worden, is onduidelijk.

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat benadrukte dat weggebruikers de verkeersinformatie goed in de gaten moeten houden. Verkeer richting Amersfoort wordt aangeraden om de A27 en de A1 te nemen.

Vrachtwagen door middenberm A28
Vrachtwagen door middenberm A28 (Foto: ANP)

Dodendans, want vandaag gaan we er allemaal aan

FOK!kers hebben het einde van de wereld al verscheidene malen overleefd, maar volgens een clubje uit Philadelphia zijn we vandaag, 7 oktober, toch echt allemaal de sigaar.

Mochten we het echter overleven, ja alweer, ook dan is er voldoende excuus om een stukje te posten uit de Danse Macabre (1874) van de Franse componist Camille Saint-Saëns. Want het is een muziekje dat er mag zijn.

Nou had dat ene geraamte tegen het einde zich volgens mij beter op de borstkas kunnen slaan, maar dit detail is de illustrator vergeven.

Alle opgepakte Ajaxfans weer vrij

De 126 Ajaxsupporters die zondag werden aangehouden omdat ze een kantine hadden bezet, zijn allemaal weer vrijgelaten. De laatste mocht volgens de politie dinsdag rond 22.00 uur vertrekken. Over verdere afhandeling kon een woordvoerder niets zeggen.

De fans werden gearresteerd toen ze de kantine De Toekomst op het sportcomplex van Ajax hadden bezet. Met die actie wilden ze aandacht vragen voor het nog altijd ontbreken van een supportershome. Het gebouw naast de ArenA brandde begin dit jaar af. Er is nog geen nieuwe plek voor een supportershome aangewezen.

De boze supporters werden aangehouden wegens huisvredebreuk, het verstoren van de openbare orde en openlijke geweldpleging. Met stadsbussen werden ze naar een cellencomplex vervoerd.

Alle opgepakte Ajaxfans weer vrij
Alle opgepakte Ajaxfans weer vrij (Foto: ANP)

Opnieuw grote vechtpartij in Duitse opvang

In een asielopvang in het Duitse Braunschweig is dinsdagavond een grote vechtpartij geweest. Zo'n driehonderd vluchtelingen stonden tegenover elkaar. Er was onenigheid tussen Algerijnen en Syriërs over gestolen spullen. Niemand raakte gewond. De politie verrichtte een arrestatie.

Het was de tweede grote vechtpartij in een Duitse asielopvang dinsdag. Eerder op de avond ging het ook in Hamburg mis. Daar gingen zo'n zestig vluchtelingen met elkaar op de vuist. Er werden onder meer ijzeren stangen gebruikt om op elkaar in te slaan. Vijf mensen raakten gewond. Afgelopen week was in een andere opvang in Hamburg ook al een massale vechtpartij.

Opnieuw grote vechtpartij in Duitse opvang
Opnieuw grote vechtpartij in Duitse opvang (Foto: ANP)

HoloLens dev-kits voor 3000 dollar, demo van AR-shooter

Microsofts augmented reality-headset HoloLens krijgt een software development kit (SDK) die vanaf het eerste kwartaal van 2016 beschikbaar zal zijn, zij het voor een beperkt publiek. Die aankondiging deed Microsoft eerder vandaag tijdens een Windows 10 Devices-evenement in New York, waar het bedrijf ook een demonstratie gaf van de augmented reality-shooter Project XRAY.

De SDK gaat 3000 dollar kosten. Niet zomaar iedereen kan de SDK echter bestellen; je zal moeten 'solliciteren' bij Microsoft om in aanmerking te komen voor een bestelling. Het gaat dan ook om een ontwikkelset, iets waar de doorsnee Windows-gebruiker waarschijnlijk niet zo veel mee kan.

Daarnaast heeft Microsoft een nieuwe tech-demo getoond van een AR-shooter genaamd Project XRAY. In deze game wordt de ruimte waarin je je begeeft overspoeld met robotachtige drones en spinnen. De sensoren van de HoloLens signaleren meubilair en andere objecten in de ruimte, waardoor de alienesque figuren die je kamer binnendringen ook nog eens overal overheen kruipen.

In de game kun je verschillende (holografische) wapens hanteren, waaronder een Mega-Man-achtige blaster. Ook behoort spraakbesturing om bijvoorbeeld schilden te spawnen tot de mogelijkheden. Bekijk de indrukwekkende beelden hieronder.

Prison Architect gelanceerd

Prison Architect is vanavond na enkele jaren beschikbaar te zijn geweest in Early Access, geüpdatet naar versie 1.0. Het spel gaat verder dan enkel een gevangenis ontwerpen, het is een tycoon-game waarin je een gevangenis moet beheren. Niet alleen moet de gevangenis dus gevangenen binnenhouden, hij moet ook winstgevend zijn.

De update bevat onder andere een escape mode waarbij je een gevangene in één van je eigen gevangenissen speelt en je moet zien te ontsnappen. Prison Architect heeft in de afgelopen jaren een flinke schare fans achter zich weten te krijgen welke gezien de grafieken duidelijk hebben uitgekeken naar deze update.

Prison Architect is nu beschikbaar op Steam voor Windows, Mac en Linux.

Purmerend spreekt: 'streep erdoor'

"Terugsturen die ellende. Streep erdoor. Stoppen." De zaal juicht en klapt. Het sentiment in Purmerend is dinsdag duidelijk tijdens een inspraakavond over de opvang van vluchtelingen, getuige ook de vele handen die de lucht ingaan als een van de circa dertig insprekers vraagt wie 'tegen' is. "Gemeente, toon moed, kom op voor je burgers en zeg nee tegen een azc."

De informatieavond in het met vierhonderd bezoekers afgeladen cultuurcentrum P3 - die uiteindelijk rustig verloopt - was oorspronkelijk niet gepland. Eind september stond de noodopvang van vluchtelingen al op de agenda van de gemeenteraad. Daar stroomden bezorgde en verontwaardigde inwoners echter zo massaal toe, dat burgemeester Don Bijl zich genoodzaakt zag het stadhuis te laten ontruimen. Aansluitend besloot de gemeente tot een aparte inspraakavond.

Bijl spreekt aan het begin van "een uitzonderlijke, ingewikkelde" problematiek. "Ik hoop dat alle insprekers de kans krijgen hun verhaal te doen, dat er ruimte is voor ieders betoog", zei hij. ,,Dat hoort in een democratie."

Uitgejouwd
Zijn woorden ten spijt is het vooral stil als de tegenstanders van de vluchtelingenopvang aan het woord komen. Hen valt gejuich en applaus ten deel. Degenen die zich uitspreken voor de opvang van vluchtelingen worden uitgejouwd. "Je bent ingehuurd zeker?", klinkt het uit een luidruchtige hoek. Een enkele keer moet de zaal tot rust worden gemaand.

Incidenten doen zich niet voor. Wel lopen de emoties soms op. Een pijnpunt blijkt het onderdak dat asielzoekers straks krijgen terwijl er ellenlange wachtlijsten voor woningzoekenden zijn. En de Purmerenders hebben diepe zorgen. Over de veiligheid van hun kinderen. Over de waarde van hun huis. Over vluchtelingen die elkaar in opvanglocaties naar het leven staan vanwege hun geloof. "Als deze mensen al niet met verscheidenheid in een azc kunnen omgaan, hoe moet dat dan straks in de samenleving?", vraagt een van de insprekers zich af.

De gemeente wil een noodopvang voor 120 vluchtelingen en daarnaast een asielzoekerscentrum voor reguliere opvang realiseren. De gemeenteraad beslist komende maandag.

Purmerend spreekt: 'streep erdoor'
Purmerend spreekt: 'streep erdoor' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.