Rolstoelbasketbalster Beijer beantwoordt jullie vragen

2. Over rolstoelbasketbal

Waarom heb je gekozen voor rolstoelbasketbal en bijvoorbeeld niet rolstoeltennis? Wat trok je aan in deze sport?

Voor ik aan basketbal begon speelde ik rolstoelbadminton. Dat vond ik ook leuk, maar er miste 'iets' in de sport. In 2002 ben ik door twee clubgenoten aangespoord om rolstoelbasketbal eens te proberen. Tijdens de eerste training vond ik het al geweldig: de snelheid, teamwork, de explosiviteit en de souplesse...dat wilde ik doen!

Is het niet erg frustrerend wanneer je iemand die veel langer is simpelweg niet kunt blokkeren en je dus niks anders kunt doen dan toekijken hoe de bal gegooid wordt? Springen gaat immers geen succes worden…of is lengte juist minder van belang dan in valide basketbal?

Voor mij is het niet zozeer frusterend... want ik ben vaak die lange  Wij hebben wel een soort springen: dan ga je schuin omhoog op één wiel staan en schiet je. Ikzelf ben daar nog mee aan het werk om het goed onder de knie te krijgen.

Kun je nog steeds persoonlijke fouten of straffen krijgen en zo ja, is hier een verschil in bijvoorbeeld ongeoorloofd contact met de rolstoel, danwel met het lichaam?

Net als bij valide basketbal kun je maximaal vijf fouten krijgen waarbij je met je vijfde fout van het veld gestuurd wordt. Je kunt ook technische fouten krijgen bij een fout waarbij je de fastbreak van de tegenstander opzettelijk tegenhoud of een fout die zo hard gaat dat blessures kunnen ontstaan. De tegenstander krijgt in dat geval twee vrije worpen en balbezit.

Ik wil weten of er gemene trucjes zijn die wij thuis niet kunnen zien of weten. Valsspelen en dat soort zaken. Denk bijvoorbeeld aan iemand zijn vingers even tussen je spaken zetten of scherpe randjes of stootbumpers maken aan je rolstoel. Misschien iets met speciale banden. Dit zegt misschien meer iets over mij dan over rolstoelbasketballen...

Er zijn zeker trucjes. Een veel voorkomende is even met je wing (een beugel aan de voorkant van de stoel) in de spaken zodat zij vast komen te zitten. Maar natuurlijk doen wij dat nooit...

Waarom zou ik als leek het rolstoelbasketbal willen volgen? Heb je bijvoorbeeld een YouTubefilmpje met mooie hoogtepunten of kun je wat goede redenen geven?

Deze clip laat highlights zien van de Paralympische Spelen van Londen in 2012. Ons team (en mijzelf) zijn een fiks aantal keer opgenomen hierin! Als je meer wilt zien: bij deze clip staan rechts en onderaan meer rolstoelbasketbal clips. En zoals ik eerder al zei, het is een snelle en fysieke sport. Tevens is het geluid van metaal op metaal ook gaaf om te horen!

Waar is de sterkste competitie en is Amerika net zo sterk als in het valide basketbal? Zijn er daar of in andere landen sterren/grootheden in het rolstoelbasketbal?

De sterkste clubcompetities zijn in Duitsland, Frankrijk en Turkije. In Amerika is vooral de collegecompetitie sterk vertegenwoord - daar heb ik ook gespeeld - maar spelers gaan na college regelmatig naar Europa om daar voor een club te spelen.

Er zijn zeker een paar Michael Jordan's in het rolstoelbasketbal. Een voorbeeld is de net gestopte Patrick Anderson (Canadees die paralympisch goud won in 2000, 2004 en 2012, red.) of onze bondcoach Gertjan van der Linden toen hij nog speelde (hij won met Nederland paralympisch goud in 1992 en zilver in 1988 en 2000). Bij de vrouwen is de huidige beste speelster van de wereld mijn teamgenoot Inge Huitzing.

'Gewoon' basketbal biedt veel ruimte voor highlight plays. Soms bedoeld om te imponeren of te vernederen. Zijn er ook zulk soort plays in rolstoelbasketbal? Ik kan me dingen voorstellen als spin moves met de rolstoel, hook shots en scoop shots (met effect via het bord).

Highlight plays zijn bijvoorbeeld een snelle passinggame met lay-up als einde, een fastbreak, wanneer iemand valt en toch een schot afmaakt en ga zo maar door.