Rolstoelbasketballers eindelijk terug op Spelen

Na de vrouwen is het ook voor de mannelijke Nederlandse rolstoelbasketballers tijd om zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar. Een plek bij de beste vijf op het EK in Worcester is de enige kans voor de Europese landen en dus is het erop of eronder.

De mannen wonnen drie van de vijf groepswedstrijden en hebben zich geplaatst voor de kwartfinales. Daarin wacht Polen, dat twee jaar terug op het EK nog van Nederland verloor in de strijd om plek zeven. De Polen waren er op de Spelen van 2012 bij, Nederland was in 2004 in Athene voor het laatst van de partij en vecht dus voor een terugkeer. Als Nederland verliest moet er gestreden worden om plek vijf en het laatste ticket, bij winst is Oranje zeker van de Spelen. 

Update 21.12

De Nederlandse mannen hebben zich voor het eerst sinds 2004 weer geplaatst voor de Paralympische Spelen. Polen werd met 63-56 aan de kant gezet in een spannende wedstrijd. Halverwege had Nederland nog acht punten voorsprong, maar in het derde kwart kwam Polen weer helemaal terug. Op het beslissende moment deed Oranje echter wat het moest doen: de Polen van scoren afhouden en zelf punten maken. Vooral dankzij MVP Mattijs Bellers (21 punten en 12 rebounds) en Mustafa Korkmaz (16 punten) pakte Nederland de zege en dus het paralympisch ticket. Vrijdag staat Duitsland in de halve finale te wachten.