FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 oktober 2015

Obama bekritiseert steun aan Assad

De Russische en Iraanse steun aan het bewind van de Syrische president Bahar al-Assad leidt een moeras in. De Russische theorie dat iedereen die tegen Assad is, een terrorist is, vormt volgens de Amerikaanse president Barack Obama een recept voor een rampzalig beleid. Bovendien versterkt de Russische bemoeienis de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dit zei de Amerikaanse president vrijdag in het Witte Huis.

De Russische president Vladimir Poetin zou volgens Obama onderscheid moeten maken tussen de extremisten van IS en de gematigde soennitische oppositie. Eenzelfde verzoek deed vrijdag de Franse president François Hollande die Poetin in Parijs ontving. Hij zei tegen Poetin dat de Russische luchtaanvallen in Syrië alleen op IS gericht zouden moeten zijn.

Rusland voert sinds woensdag luchtaanvallen uit op doelen die in overleg met de Syrische strijdkrachten worden uitgekozen. Ook rebellen die niet onder de vlag van IS vechten in het noordwesten moeten zo worden teruggeslagen. Rusland heeft daar steunpunten en het is de thuisbasis van de alawitische minderheid waar de familie Assad toe behoort. De regio wordt door rebellen bedreigd.

Obama heeft vrijdag herhaald bereid te zijn met Rusland en Iran en de coalitiepartners samen te werken aan een politieke overgang in Syrië. Rusland en Iran hebben ervoor gezorgd dat Assad nog steeds in het zadel zit. Obama zei dat hij bereid is naar een politieke oplossing te zoeken die de staat en de strijdkrachten van Syrië overeind houden, maar waarbij Assad vertrekt. Obama beklemtoonde geen Koude Oorlog met Rusland over de kwestie Syrië te willen.

Obama bekritiseert steun aan Assad
Obama bekritiseert steun aan Assad (Foto: ANP)

NAC verliest weer, eerste zege Almere City

NAC Breda blijft kwakkelen in de Jupiler League. De ploeg van trainer Robert Maaskant incasseerde vrijdag in het eigen Rat Verlegh-stadion de derde nederlaag van het seizoen. VVV-Venlo was met 1-0 te sterk voor de Brabantse degradant uit de eredivisie, door een vroeg doelpunt van Ralf Seuntjens. Hij miste vlak voor tijd ook nog een strafschop. Broertje Mats dacht kort daarna de gelijkmaker voor NAC aan te tekenen, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel

Almere City FC boekte dan eindelijk de eerste overwinning van het seizoen. De hekkensluiter van de Jupiler League haalde meteen hard uit tegen FC Emmen, dat ruim een helft met tien man speelde: 4-0. Pelle van Amersfoort was twee keer trefzeker voor de ploeg van trainer Maarten Stekelenburg. Ondanks de eerste driepunter van het jaar blijft Almere onderaan staan met vijf punten uit acht wedstrijden.

Koploper FC Volendam, al zeker van de eerste periodetitel, kwam vrijdag niet in actie. Go Ahead Eagles won het rechtstreekse gevecht met Sparta Rotterdam om de tweede plaats. De club uit Deventer vierde de heropening van de fors verbouwde Adelaarshorst met een overwinning: 2-0. Go Ahead komt door de zege op vier punten van Volendam. Sparta staat daar een punt achter derde.

FC Eindhoven won met 2-1 bij Telstar, Helmond Sport klopte RKC Waalwijk met 1-0 en FC Oss boekte een overtuigende zege op het dolende Fortuna Sittard: 4-0. Jong Ajax zegevierde bij FC Dordrecht met 1-0, door een vroege treffer van Robert Muric. De beloften van PSV speelden gelijk tegen Achilles'29 (1-1). Het duel tussen FC Den Bosch en MVV eindigde onbeslist: 2-2.

NAC verliest weer, eerste zege Almere City
NAC verliest weer, eerste zege Almere City (Foto: ANP)

Spieth golfer van het jaar

Jordan Spieth is vrijdag uitgeroepen tot golfer van het jaar op de PGA Tour, niet echt een verrassing. De 22-jarige Amerikaan maakte een stormachtige ontwikkeling door en won vijf toernooien, waaronder twee majors. Hoogtepunten van 2015 waren zijn zeges in de Masters en het US Open.

Vorige week was Spieth ook de beste in de afsluiting van het seizoen in Atlanta. Die prestatie leverde de nummer één van de wereldranglijst tevens een bonus van 10 miljoen dollar op voor de eerste plaats in de FedExCup. Dat bracht zijn totale prijzengeld dit jaar op liefst 22 miljoen dollar (19,5 miljoen euro).

Bij de verkiezing tot beste speler van het jaar bleef Spieth de Australiër Jason Day, de Noord-Ier Rory McIlroy en zijn landgenoot Rickie Fowler voor.

Spieth golfer van het jaar
Spieth golfer van het jaar (Foto: ANP)

Wereldkampioen Van der Poel toch geopereerd

Veldrijder Mathieu van der Poel heeft vrijdag toch een operatie moeten ondergaan. De twintigjarige wereldkampioen ging in het Belgische ziekenhuis van Herentals onder het mes, omdat hij na twee dagen trainen opnieuw last had gekregen van zijn linkerknie. De veldrijder heeft zeker drie weken nodig om te herstellen van de ingreep, waarbij het bovenste peesblad over de knieschijf werd verwijderd.

De Nederlandse wereldkampioen in het veld tobt al ruim een maand met problemen aan zijn knieën, veroorzaakt door een valpartij eind augustus in de Ronde van de Toekomst. Van der Poel miste daardoor de start van het wereldbekerseizoen en ontbreekt ook bij de opening van de Superprestige.

Aanvankelijk leek de schade beperkt te blijven tot een wond op zijn rechterknie en een kneuzing. Van der Poel moest van de dokter een week rust nemen, maar daarmee bleken de klachten niet verholpen. Hij kreeg ook last van zijn andere knie. De zoon van Adrie van der Poel, die begin dit jaar in Tabor als belofte de wereldtitel bij de profs pakte, moest zijn rentree keer op keer uitstellen. "Ik vrees het ergste", zei Van der Poel begin deze week. Toen hij woensdag zonder problemen een training afwerkte op de rollen, leek het doemscenario van een operatie afgewend. Twee dagen later moest hij echter alsnog onder het mes.

"Mathieu haalde zelfs het einde van de straat niet", zei manager Christoph Roodhooft van de ploeg BKCP Corendon. "Blijven aanmodderen heeft geen zin en is voor alle partijen frustrerend."

Wereldkampioen Van der Poel toch geopereerd
Wereldkampioen Van der Poel toch geopereerd (Foto: ANP)

Kittel vertrekt bij Giant-Alpecin

De Duitse topsprinter Marcel Kittel vertrekt bij Giant-Alpecin. De 27-jarige coureur heeft zijn contract, dat nog één jaar doorliep, vrijdag laten ontbinden. Kittel wilde niet zeggen voor welke ploeg hij volgend seizoen gaat rijden, maar het is een publiek geheim dat Patrick Lefevere hem graag naar Etixx-QuickStep wil halen. De Duitser moet bij de Belgische ploeg de opvolger worden van de vertrokken Mark Cavendish.

"Ik heb slechte maanden achter me, die emotioneel heel zwaar waren", schreef Kittel op zijn website. De voorheen zo gevierde sprinter reed vijf jaar voor de ploeg van Iwan Spekenbrink, die sinds dit jaar een Duitse licentie heeft. De sprinter boekte zijn grootste successen toen de equipe nog onder de Nederlandse vlag reed. Zowel in 2013 als 2014 boekte Kittel liefst vier ritzeges in de Tour de France. In beide edities won hij onder meer de eerste en de laatste etappe, op de Champs-Élysées in Parijs. Hij droeg beide jaren ook het geel.

Giant-Alpecin passeerde Kittel dit jaar voor de Tour, omdat hij vanwege fysieke problemen, veroorzaakt door een virusinfectie voeg in het seizoen, niet in topvorm was. Die beslissing van de ploegleiding kwam keihard aan bij het Duitse sprintkanon. "Dit is zonder twijfel het moeilijkste moment uit mijn loopbaan", zei Kittel, die op meer krediet had gerekend. De coureur uit Erfurt boekte daarna één overwinning, in de Ronde van Polen.

Dumoulin

Kittel beseft dat Giant-Alpecin van een pure sprintersploeg langzaam aan het veranderen is in een team met klassementsambities, met name bij Tom Dumoulin. "Voor mij als sprinter ontstond daarom de vraag of er nog wel genoeg ruimte zou zijn voor mijn ambities."

De Duitser diende een verzoek in bij Spekenbrink om zijn contract te laten ontbinden. "Marcel is een geweldige ambassadeur voor ons geweest", zei Spekenbrink. "Daarom hebben we gelijk positief gereageerd op zijn verzoek. Het is goed voor de sport, voor de fans en vooral voor hemzelf als hij volgend jaar weer geweldige sprints kan laten zien. We danken Marcel voor de grote bijdrage die hij sinds 2011 heeft geleverd aan ons team. We hebben genoten van zijn sprinttalent."

Kittel vertrekt bij Giant-Alpecin
Kittel vertrekt bij Giant-Alpecin (Foto: ANP)

Sponsors willen dat Blatter opstapt

Grote sponsoren van de FIFA willen dat Sepp Blatter met onmiddellijke ingang opstapt als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Dat hebben Coca-Cola en McDonald's vrijdag laten weten. De Amerikaanse frisdrankengigant is de geur van corruptie die rond de FIFA hangt zat en kwam als eerste van de belangrijke geldschieters in actie. Niet veel later volgde McDonald's dat voorbeeld.

Aanleiding was het strafrechtelijk onderzoek dat de Zwitserse autoriteiten vorige week tegen Blatter hebben gelast. "Elke dag die voorbij gaat, betekent een verdere beschadiging van het imago en de reputatie van de FIFA", liet Coca-Cola weten. "De FIFA heeft dringend behoefte aan een ingrijpende hervorming. Dat kan alleen slagen door een echt onafhankelijke aanpak."

Update 23.03 uur
Inmiddels hebben ook brouwerij AB InBev dat sponsort met het merk Budweiser en creditcardmaatschappij VISA zich aangesloten bij de oproep dat Blatter op moet stappen. De Zwitser zelf laat via een advocaat weten voorlopig te blijven. "Volgens meneer Blatter is het niet in het belang van de FIFA noch van het hervormingsproces als hij zou vertrekken."

Sponsors willen dat Blatter opstapt
Sponsors willen dat Blatter opstapt (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - sc Heerenveen

Heracles Almelo blijft bovenin meedraaien in de Eredivisie. In eigen huis hield doelman Bram Castro na goed keeperswerk schoon, waarna er met 2-0 gewonnen kon worden.

Heracles Almelo

2 - 0

sc Heerenveen

36' Bel Hassani
80' Weghorst
   
 
Gele kaart: Zomer, Bruns, Droste (Heracles Almelo), Van den Berg, Van Anholt, Te Vrede, Otigba (sc Heerenveen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.780
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Gosens
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani (Bosz/89)
Van Ooijen (Darri/72)
Weghorst
Navratil (Breukers/82)
  Mulder
Marzo
St.Juste (Zahovic/46)
Otigba
Bijker
Van Anholt
Larsson
Van den Berg
Slagveer
Veerman (Te Vrede/61)
Thern (Cavlan/46)

Collector's Edition Tomb Raider heeft mini-Lara

Voor degenen die houden van poppetjes of gewoon mega-fan zijn van Tomb Raider, heeft Square Enix een leuk pakketje samengesteld. Er zit een mini-Lara bij van 30 centimeter.

De Collector´s Edition bestaat uit:

  • Het Xbox One-spel Rise of the Tomb Raider
  • Een Lara Croft-beeldje van 30 centimeter
  • Een Steel Case
  • Een leren replica van Lara´s dagboek
  • Lara’s ketting van jade

Opmerkelijk genoeg is er geen season pass vermeld bij al dit moois. We verwachten toch wel een paar DLC’s bij deze game. Voor slechts €139,99 kun jij jezelf een ware fan noemen en echt genieten op 13 november wanneer Rise of the Tomb Raider uitkomt.

Collectors Edition

Nieuwe trailer voor Spectre

"Het is maar hoe je het bekijkt," concludeert James Bond een gesprek met de in een opvallend Blofeld-achtige outfit gestoken 'Oberhauser' in de nieuwe trailer voor Spectre, de vierentwintigste (officiële) James Bond-film.

De trailer laat weer, zoals dat hoort bij een Bondtrailer, beelden van over de hele wereld zien, met actie, interessante dialogen, personages en muzikale ondersteuning. En gelukkig blijft het daarbij, want we mogen de film al over vier weken gaan zien.

Spectre, net als Skyfall, is geregisseerd door Sam Mendes met Daniel Craig als Bond. Nieuw in dit deel zijn Christoph Waltz als Oberhauser, Léa Seydoux, Monica Belluci en Dave Bautista met Naomie Harris, Ralph Fiennes, Ben Wishaw en anderen. De film is te zien vanaf 29 oktober.

'Immigratie helpt Duitse economie vooruit'

De recente migrantenstroom naar Duitsland stuwt de consumptie en geeft daarmee de grootste economie van de eurozone een extra duwtje in de rug. Dat schrijven economen van Deutsche Bank in een rapport waar zakenkrant Financial Times vrijdag uit citeert.

Ondanks de recente onrust op de financiële markten is Deutsche Bank wat positiever over de toekomstige economische groei. Die komt volgend jaar uit op 1,9 procent, waar de bank eerder uitging van 1,7 procent. Dat is vooral te danken aan een sterkere consumptie. Naast de vluchtelingenstroom speelt daarbij de gedaalde olieprijs mee, net als de sterkere euro, die importgoederen goedkoper maakt.

Deutsche Bank heeft zich ook gebogen over het dieselschandaal bij Volkswagen. Dat zal naar verwachting geen blijvende gevolgen hebben voor andere autobouwers, of de bredere Duitse industrie, denken de economen.

'Immigratie helpt Duitse economie vooruit'
'Immigratie helpt Duitse economie vooruit' (Foto: ANP)

Gluckauf grote winnaar op Kalveren-gala

De arthousefilm Gluckauf, over de verstikkende relatie tussen een werkloze mijnwerker en zijn zoon, is vrijdagavond de grote winnaar geworden op het Gala van de Nederlandse film. De film van regisseur Remy van Heugten won vier prijzen, waaronder die voor beste regie en beste film.

Op de tweede plaats eindigde de Hazes-biografie Bloed, zweet en tranen. De veelgeprezen film over het leven van de Amsterdamse volkszanger sleepte drie van de vier acteurs-prijzen in de wacht. Hoofdrolspeler Martijn Fischer werd bekroond voor zijn rol van Hazes, actrice Hadewych Minis kreeg haar tweede Kalf voor de rol van zijn vrouw Rachel en Raymond Thiry ontving een beeldje voor zijn vertolking van de hardvochtige vader van Hazes.

De prijs voor beste actrice ging naar Georgina Verbaan. Zij kreeg het tweede Kalf in haar carriere voor haar rol in de komedie De Surprise van regisseur Mike van Diem. Verbaan speelt in de film een vrouw die zelfmoord wil plegen, maar dan verliefd wordt op een man die hetzelfde plan heeft opgevat.

Actrice
Ook actrice Ariane Schluter ging met een Gouden Kalf naar huis. Zij won de prijs voor beste actrice in een tv-drama voor haar rol in de vijftig minuten durende film Een goed leven van regisseur Aaron Rookus. Schluter speelt in de film een weduwe die na de dood van haar man probeert haar leven weer op orde te krijgen. Dit doet zij onder meer door vriendschap te sluiten met een jonge homo-escort. Haar tegenspeler, Jonas Smulders, won het Kalf voor beste acteur in een tv-drama voor zijn rol in Geen koningen in ons bloed. Smulders speelt hierin een jongen die in het jeugdzorgtraject belandt.

De kinderfilm De Club van Sinterklaas & het Pratende Paard heeft het Gouden Kalf van het Publiek gewonnen. De meeste van de ruim 26.000 uitgebrachte stemmen gingen naar de film over de avonturen van de Goedheiligman. De keuze is opvallend, omdat andere genomineerde Michiel de Ruyter in de bioscoop drie maal zoveel bezoekers trok. Gooische Vrouwen 2, met meer dan 2 miljoen bezoekers de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van de afgelopen dertig jaar, kreeg zelfs niet genoeg stemmen om bij de laatste drie te eindigen.

Verliezers
De grote verliezers van de avond waren Zurich en Schneider vs Bax, die geen van hun nominaties verzilverd zagen. Ook het epos Michiel de Ruyter, genomineerd voor beste regie en acteur, ging met lege handen naar huis. De film veroorzaakte twee weken geleden opschudding doordat de producent hem terugtrok van het festival omdat het NFF te weinig aandacht aan commerciële hits zou besteden. Ook de andere film die werd teruggetrokken, De Ontsnapping, verzilverde zijn nominaties voor beste mannelijke bijrol (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) niet.

Afgezien van de tv-prijzen werden de Gouden Kalveren dit jaar voor het eerst via een nieuw stemsysteem uitgereikt. Tot vorige jaar besloot een vakjury wie er met de beeldjes naar huis ging; dit jaar mochten filmprofessionals van de 'Academy' hun stem uitbrengen. In totaal 170 van de 465 stemgerechtigden deden dat. Het festival noemt dit "een goede eerste stap. De verwachting is dat het aantal stemmers de komende jaren substantieel toeneemt."

Gluckauf grote winnaar op Kalveren-gala
Gluckauf grote winnaar op Kalveren-gala (Foto: BuzzE)

'Paus ontving homopaar'

De paus heeft in de Verenigde Staten een homopaar ontvangen kort voor zijn bezoek aan een roemruchte Amerikaanse ambtenaar die homohuwelijken weigert te sluiten. Dit meldde nieuwszender CNN vrijdag op gezag van de gast van de paus, de Argentijn Yayo Grassi.

Grassi, een homoseksuele jeugdvriend van paus Franciscus, en Grassi's Indonesische partner Iwan Bagus, bezochten de paus in de ambassade van het Vaticaan in Washington op 23 september. Grassi woont al negentien jaar samen met Bagus. Grassi zei dat de ontmoeting op verzoek van de paus was geregeld.

De volgende dag ontmoette de paus de Amerikaanse ambtenaar Kim Davis die naam heeft gemaakt door haar verzet tegen het sluiten van het homohuwelijk. Conservatieve tegenstanders van het homohuwelijk waren blij met de ontmoeting van het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk met Davis die in hun ogen een soort martelaar is geworden.

'Paus ontving homopaar'
'Paus ontving homopaar' (Foto: ANP)

Zeer grote brand in bedrijfspand Naaldwijk

In een bedrijfsgebouw in Naaldwijk waar goederen worden opgeslagen, is vrijdagavond een zeer grote uitslaande brand uitgebroken. De brandweer bevestigde omstreeks 21.15 uur een eerder vermoeden dat er niemand meer in het pand aanwezig is. Er zijn ook geen berichten over gewonden.

Het brandende gebouw aan de Industriestraat staat dicht in de buurt van andere bedrijfsgebouwen. De brandweer probeert te voorkomen dat de brand overslaat. Er zijn geen directe omwonenden. De diverse hulpdiensten hebben grip 1 afgekondigd, zodat ze hun hulpverlening goed op elkaar kunnen afstemmen.

Het gaat om een bedrijf dat opslagruimtes verhuurt aan zowel bedrijven als particulieren. Er zijn units van allerlei afmetingen te huur. Ze worden gebruikt voor onder meer inboedels, voorraden van winkeliers, het stallen van een motorfiets en archiefstukken, meldt het bedrijf op zijn website.

Zeer grote brand in bedrijfspand Naaldwijk
Zeer grote brand in bedrijfspand Naaldwijk (Foto: ANP)

Deel vluchtelingen ontevreden over tentenkamp

Zeker negentien vluchtelingen hebben noodopvang Heumensoord bij Nijmegen vrijdagmiddag kort na aankomst weer verlaten, omdat ze ontevreden waren over de geboden voorzieningen. Dat heeft een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vrijdagavond tegen het ANP gezegd. Vrijdagmiddag repte het COA nog over een kleine veertig vluchtelingen die waren vertrokken. Ongeveer tien zijn in de avond toch weer teruggekeerd.

Met name de inrichting van de slaappaviljoens schoot hen in het verkeerde keelgat. In de paviljoens zijn lange rijen slaapkamers voor acht personen. Sommige vluchtelingen vrezen dat ze niet genoeg privacy hebben.

Het COA zegt dat Heumensoord nog volop in opbouw is. "Maar het is tijdelijk, de meeste mensen zijn hier met een paar dagen of weken weer weg. Niemand blijft langer dan vijftien weken."

De mannen en vrouwen vertrokken om terug te gaan naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Volgens het COA kan dat niet en was vrijdagavond de helft van de groep weer terug in Heumensoord. Waar de andere helft van de groep is gebleven, kon een woordvoerster niet zeggen. "Misschien hebben zij familie of vrienden hier in de omgeving."

Deel vluchtelingen ontevreden over tentenkamp
Deel vluchtelingen ontevreden over tentenkamp (Foto: ANP)

Tennisser De Bakker strandt in kwartfinale Rome

Tennisser Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd om de halve finale van het challengertoernooi in Rome te bereiken. De Nederlander moest met 1-6 en 3-6 het hoofd buigen voor de Serviër Filip Krajinovic.

De Bakker stond in de eerste set tegen de nummer 96 van de wereld al snel met 0-5 achter voordat hij zijn eerste servicegame wist te behouden. In het begin van de tweede set was het spannend, maar via breaks over en weer wist Krajnivic zijn servicevoordeel te behouden. In de laatste game van de partij sloeg hij toe en besliste de partij.

Darter White wint Player Championship in voorbereiding op World Grand Prix

De darters zijn in Dublin voor de World Grand Prix. Voorafgaand dat toernooi hebben er vrijdag en zaterdag twee Player Championships plaats. Vrijdag werd Player Championship 17 gespeeld en kreeg Ian White als winnaar.

White won in de eerste ronden van Darren Johnson, Darren Johnson, Nigel Heydon, Andy Boulton, Daryl Gurney en Mensur Suljovic. In de finale was Diamond te sterk voor Dave Chisnall, het werd 6-5. Het was voor White zijn vierde finale in 2015, maar wist nu pas voor het eerst te winnen. Ook voor Chisnall, die in de halve finale nog Phil Taylor versloeg, was het zijn vierde finale van dit jaar en won ook één keer (PC 11). 

Beste Nederlander vandaag was Michael van Gerwen. Hij verloor in de kwartfinales met 6-3 van Chisnall. Vincent van der Voort haalde de achtste finales. Jelle Klaasen werd in de derde ronde uitgeschakeld. Raymond van Barneveld, Jeffrey de Zwaan, Dirk van Duijvenbode en Jermain Wattinema wonnen één wedstrijd. Jan Dekker, Mike Zuydwijk, Benito van de Pas Christian Kist en en Joey ten Berge werden direct uitgeschakeld. 

Zaterdag wordt Player Championship 18 gespeeld en zondag begint de World Grand Prix, het toernooi met het format dubbel in dubbel uit

Player Championship 17 - Vanaf achtste finales

Achtste finales
Michael van Gerwen 6-0 Darren Webster
Dave Chisnall 6-3 Jonny Clayton
Phil Taylor 6-1 Steve West
Stephen Bunting 6-5 Jamie Lewis
Daryl Gurney 6-3 Vincent van der Voort
Ian White 6-1 Andy Boulton
Josh Payne 6-1 Gerwyn Price
Mensur Suljovic 6-5 James Wade

Kwartfinale
Dave Chisnall 6-3 Michael van Gerwen
Phil Taylor 6-1 Stephen Bunting
Ian White 6-3 Daryl Gurney
Mensur Suljovic 6-4 Josh Payne

Halve finale
Dave Chisnall 6-4 Phil Taylor
Ian White 6-5 Mensur Suljovic

Finale
Ian White 6-5 Dave Chisnall

Alle uitslagen zijn hier te vinden. 

Microsoft koopt Havok van Intel

Microsoft heeft Havok gekocht van Intel. Havok is vooral bekend voor hun werk aan 3D-physics. Hun werk is recent nog gebruikt voor games als Destiny, Mortal Kombat X en Dark Souls 2

Microsoft heeft het volgende erover te melden: ''De overname van Havok houdt vast aan onze traditie om developers de mogelijkheden te geven hun creativiteit los te laten in de wereld. We zullen doorgaan met innoveren voor onze ontwikkelingspartners. Een onderdeel van deze innovatie omvat ook het opzetten van de meest complete cloud service, die we pas hebben getoond in games als Crackdown 3.''

Gamers hoeven echter niet bang te zijn dat Havok verdwijnt uit de games van onder andere Nintendo en Sony. Microsoft heeft aan IGN laten weten dat het werk van Havok beschikbaar blijft voor de brede games industrie. Microsoft heeft geen bedrag genoemd die betaald is voor de overname.

Moeder injecteerde kind met ontlasting

Een dertigjarige vrouw verdwijnt wat het Openbaar Ministerie in Hamburg betreft voor drie jaar en tien maanden achter de tralies omdat zij haar driejarig zoontje met allerlei vuil injecteerde. De moeder diende haar kind onder meer ontlasting, speeksel en bloemenwater toe. Het kind werd doodziek maar overleefde al het vuil.

Het jongetje lag meerdere keren op de intensive care van een ziekenhuis en leed heftige pijn. Zowel het OM als de verdediging gaat ervan uit dat de vrouw lijdt aan het bekende syndroom van Münchhausen by proxy, waarbij iemand een ander ziekt maakt om zo zelf aandacht te krijgen. De rechtbank doet donderdag uitspraak.

Moeder injecteerde kind met ontlasting
Moeder injecteerde kind met ontlasting (Foto: ANP)

Nederlander verorbert minder vlees

Nederlanders eten steeds minder vlees. De consumptie daalde vorig jaar tot gemiddeld 76,3 kilogram vlees, één kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar. In 2010 aten Nederlanders nog gemiddeld 80,8 kilogram, blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Omgerekend verorberden we in Nederland vorig jaar zo'n 170 miljoen kippen, bijna 6,5 miljoen varkens en meer dan 100.000 kalfjes.

"De vleesconsumptie is onverantwoord hoog en de daling lijkt het logische gevolg van de groeiende maatschappelijke onrust rondom vlees. Er kleven te veel problemen aan. Niet alleen dierenleed, maar ook de negatieve impact op milieu, klimaat en ontbossing", stelt Wakker Dier.

Kleinere porties
Uit eerdere onderzoeken bleek al dat Nederlanders minder vaak vlees eten bij de warme maaltijd en dat de vleesporties kleiner worden.

Volgens de onderzoekers houden Nederlanders vooral van varkensvlees, hoewel de consumptie al wel tien jaar daalt. Per hoofd van de bevolking werd vorig jaar ongeveer 37 kilo aan onder meer koteletten, varkenshaasjes en speklappen verorberd. Dat is bijna de helft van de totale vleesconsumptie.

Gevogelte (vooral kip) maakt bijna een derde uit van het totaal en rundvlees een vijfde. Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.

Nederlander verorbert minder vlees
Nederlander verorbert minder vlees (Foto: ANP)

Ook koning krijgt extraatje van 500 euro

Niet alleen de 600.000 ambtenaren in Nederland, ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix krijgen eenmalig een extraatje van 500 euro. Dat blijkt uit antwoorden van premier Mark Rutte op Kamervragen over de begroting van de koning.

Koning, koningin en prinses zijn zogeheten 'trendvolgers', wat betekent dat hun uitkeringen de wijzigingen in de ambtenarensalarissen volgen. Als de ambtenaren jaren op de nullijn zitten, zitten zij dat ook. Als de ambtenaren er wat bij krijgen, krijgen zij dat ook. De eenmalige uitkering van 500 euro is onderdeel van het loonakkoord dat het kabinet met drie ambtenarenvakbonden heeft gesloten.

Uit de antwoorden blijkt ook dat de vervanging van het huidige telefoonsysteem in Paleis Noordeinde 750.000 euro kost. Het netwerk moderniseren kost 292.000 euro, de invoering van digitale telefonie kost 345.000 euro en de verbetering van de mobiele dekking kost 113.000 euro.

De Kamer debatteert later deze maand met Rutte over de begroting van de koning. Ook de hoge onderhoudskosten van de boot van prinses Beatrix, De Groene Draeck, komen dan aan de orde.

Ook koning krijgt extraatje van 500 euro
Ook koning krijgt extraatje van 500 euro (Foto: ANP)

Doden en vermisten door modderstroom

Twee mensen zijn vrijdag omgekomen door modderstromen in Guatemala. Dat aantal kan nog flink oplopen omdat ongeveer tweehonderd anderen worden vermist. De modderstromen ontstonden na zware regenval nabij de hoofdstad Guatemala-Stad.

In het stadje Santa Catarina Pinula verdwenen zeventig huizen in de brij. Hierbij raakten 25 mensen gewond. De autoriteiten hebben reddingwerkers en militairen naar het getroffen gebied gestuurd.

Doden en vermisten door modderstroom
Doden en vermisten door modderstroom (Foto: ANP)

Franse wijn verliest verder terrein

Franse wijn is vorig jaar verder in populariteit gedaald in ons land. Er werd 4,4 procent minder van geïmporteerd dan een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Nog altijd zijn drie op de tien flessen importwijn afkomstig uit Frankrijk. Het blijft daarmee met afstand wijnland nummer één, maar het verschil wordt wel gestaag kleiner. Rond de eeuwwisseling kwam nog zo'n 45 procent van de ingevoerde wijnen in ons land uit Frankrijk.

Ook nummer twee Duitsland verloor vorig jaar terrein, en zag het marktaandeel dalen tot ruim 15 procent. Chili daarentegen zette de gestage opmars van de afgelopen jaren door. Het Zuid-Amerikaanse land is nu goed voor bijna een op de tien importwijnen. Daarmee bezet het de vijfde plek, nog maar nipt achter Italië en Spanje.

Verenigd Koninkrijk
Een ander opvallend wijnland in opkomst is het Verenigd Koninkrijk. Daar kwam vorig jaar meer dan 22 miljoen liter wijn vandaan, wat neerkomt op een marktaandeel van meer dan 5 procent. Zuid-Afrikaanse wijn was eveneens goed voor ruim 5 procent van de totale import, Australië nam 2,5 procent voor zijn rekening.

Nederland produceert zelf ook wijn, zij het op kleine schaal. Er waren vorig jaar circa honderd wijnproducenten in ons land. Voor de helft van die bedrijven was wijn het hoofdproduct. De Nederlandse wijnbouw nam in 2014 ongeveer 160 hectare grond in beslag. Dat was tien jaar geleden nog 70 hectare, verdeeld over zeventig wijnboeren.

Franse wijn verliest verder terrein
Franse wijn verliest verder terrein (Foto: ANP)

Levensgevaarlijke xtc in omloop

Het Trimbos-instituut waarschuwt vrijdag voor levensgevaarlijke xtc-pillen die sinds enkele weken in omloop zijn. De tabletten kunnen extreem hoge doses MDMA bevatten.

De lichtgele, vierkante pillen zijn in het hele land opgedoken. Ze zijn te herkennen aan een ADE-logo, dat refereert aan het Amsterdam Dance Event. Maar volgens Trimbos zijn verschillende varianten van de pil in omloop.

"Gebruik van hoog gedoseerde ecstasy is extra riskant en verhoogt de kans op overdosering, waardoor oververhitting, acute psychotische verschijnselen, hartritmestoornissen en leverfalen kunnen optreden. Gebruik kan fatale gevolgen hebben", aldus het instituut.

Inmiddels zijn er waarschuwingsposters gemaakt die landelijk verspreid zijn. Ook zijn gebruikers gericht gewaarschuwd via fora voor drugsgebruikers. De laatste jaren duiken er steeds hoger gedoseerde xtc-tabletten op. MDMA, een ingrediënt van xtc, is een van de meest gebruikte synthetische drugs in het dancecircuit.

Levensgevaarlijke xtc in omloop
Levensgevaarlijke xtc in omloop (Foto: ANP)

Kille blikken bij ontmoeting Hollande-Poetin

De Franse president François Hollande en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hebben vrijdag in Parijs een gesprek gevoerd over Syrië. In het gesprek 'probeerden ze de verschillen van inzicht over de politieke overgangsperiode te overbruggen', zei een woordvoerder van Hollande.

Het is niet duidelijk of de twee daar in het vijf kwartier durende gesprek in zijn geslaagd. Tijdens een fotomoment in de tuin van het Elysée keken ze beiden ernstig terwijl ze elkaar gespannen de hand schudden.

Hollande en Poetin bespraken de voorwaarden die Frankrijk stelt aan samenwerking met Rusland in Syrië. Frankrijk wil dat alleen Islamitische Staat en al-Qaeda worden aangevallen, dat de veiligheid van burgers niet in het geding komt en dat een overgangsperiode uiteindelijk leidt tot het vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad.

Kille blikken bij ontmoeting Hollande-Poetin
Kille blikken bij ontmoeting Hollande-Poetin (Foto: ANP)

Bieber blijft scoren met What Do You Mean?

Justin Bieber blijft scoren met zijn nieuwe single What Do You Mean? De Canadese zanger staat ook deze week nog op de eerste plek in de Single Top 10 met zijn nieuwe hit.

Ten opzichte van vorige week zijn er niet veel veranderingen in de hitlijst. Calvin Harris & Disciples staat nog steeds op de tweede plek met How Deep Is Your Love. Op de derde positie staat Sigala met Easy Love. De Britse artiest stond vorige week nog op de achtste plek.

The Weeknd, vorige week nog op de derde plek, daalt deze week naar de zevende positie met Can't Feel My Face.

Single Top 10 Week 40
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Justin Bieber - What Do You Mean?
2. (2) Calvin Harris & Disciples - How Deep Is Your Love
3. (8) Sigala - Easy Love
4. (6) Zara Larsson - Lush Life
5. (5) Lost Frequencies feat. Janieck Devy - Reality
6. (4) R. City feat. Adame Levine - Locked Away
7. (3) The Weeknd - Can't Feel My Face
8. (9) Felix Jaehn feat. Jasmine - Ain't Nobody (Loves Me Better)
9. (7) Nicky Jam & Enrique Iglesias - El Perdón
10. (10) Axwell / Ingrossso - Sun is Shining

Bieber blijft scoren met What Do You Mean?
Bieber blijft scoren met What Do You Mean? (Foto: BuzzE)

Ruim 700 meldingen van schade na beving

Bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) zijn tot dusver 725 meldingen binnengekomen van mensen die schade hebben aan hun woning als gevolg van de beving bij Hellum van woensdag.

Volgens het CVW gaat het in de meeste gevallen om scheuren in muren en pleisterwerk. Bij een aantal beschadigde woningen voeren inspecteurs de komende tijd versnelde inspecties uit.

Hellum, in de gemeente Slochteren, werd woensdagavond getroffen door een beving met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter. Het was de zwaarste beving in Groningen van dit jaar. De bevingen in Groningen zijn het gevolg van gaswinning door de Nederlandse Aardoliemaatschappij NAM.

Ruim 700 meldingen van schade na beving
Ruim 700 meldingen van schade na beving (Foto: ANP)

Nieuw album The Common Linnets binnen op 1

Het nieuwe album van The Common Linnets wordt goed verkocht. De plaat, II, kwam vrijdag binnen op nummer 1 van de Nederlandse Album Top 100.

Onder meer de singles We Don't Make The Wind Blow en Hearts On Fire staan op het tweede album van de band van Ilse DeLange, dat vorige week vrijdag uitkwam. "We zijn ongelofelijk trots dat ons album zo geweldig ontvangen wordt", zo laat Ilse weten. "We hebben er met veel plezier en liefde aan gewerkt en dan kun je alleen maar hopen op deze overweldigende reactie van het publiek."

Vrijdagavond is de band te gast bij Humberto Tan in RTL Late Night. Daar zullen ze een aantal nummers van II live spelen. Op 13 november gaat de clubtour van The Common Linnets van start.

The Common Linnets nemen de eerste plek in de Album Top Tien deze week over van Nick & Simon. De twee Volendammers kwamen vorige week op een binnen met hun nieuwe album Open. Deze week staan de mannen op de derde plek.

Er staan nog meer nieuwkomers in de Album Top Tien van deze week. Op de vijfde plek staat Don henley met zijn plaat Cass County en op de zevende plek staat de Britse house-act Disclosure met hun album Caracal. De top tien wordt ook afgesloten door een nieuwkomer: New Order met Music Complete.

Album Top 10 Week 40
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) The Common Linnets - II
2. (3) Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor kinderen 36 - Raar maar waar
3. (1) Nick & Simon - Open
4. (2) David Gilmour - Rattle That Lock
5. (-) Don Henley - Cass County
6. (4) Keith Richards - Crosseyed Hearts
7. (-) Disclosure - Caracal
8. (6) Toppers - Toppers in concert 2015
9. (25) Maaike Ouboter - En hoe het dan ook weer dag wordt
10. (-) New Order - Music Complete

Nieuw album The Common Linnets binnen op 1
Nieuw album The Common Linnets binnen op 1 (Foto: BuzzE)

Orkaan vormt geen bedreiging voor VS

De orkaan Joaquin geselt de Bahama's vrijdag voor de tweede dag met krachtige wind en golven. Het lijkt erop dat de oostelijke staten van de Verenigde Staten gevrijwaard blijven van de tropische storm, die langzaam in oostelijke richting is afgebogen. Bewoners van de staten New York, New Jersey en North en South Carolina kunnen daardoor opgelucht ademhalen.

Verscheidene staten aan de oostkust, Virginia, North Carolina, New Jersey en Maryland, kondigden donderdag vast de noodtoestand af. De bevolking werd opgeroepen te zorgen voor voldoende water, voedsel, medicijnen en zaklampen in huis en voorbereid te zijn op evacuatie.

Veel staten hebben de overstromingen en enorme schade van orkaan Sandy van drie jaar geleden nog vers in het geheugen. Toen vielen er 120 doden en richtte Sandy voor 62 miljard euro schade aan.

Joaquin is nu een orkaan van de vierde categorie. Dat betekent dat hij veel schade kan aanrichten en extreem gevaarlijk kan zijn voor bewoonde gebieden, met windsnelheden tussen 201 en 249 kilometer per uur. Categorie vijf is het zwaarste type orkaan.

Orkaan vormt geen bedreiging voor VS
Orkaan vormt geen bedreiging voor VS (Foto: ANP)

Paspoort zo'n 2,50 euro goedkoper

Het paspoort wordt vanaf volgend jaar iets goedkoper, ongeveer 2,50 euro. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Volgens Plasterk zijn de kosten voor het maken van het paspoort gedaald: "We proberen dat zo zuinig mogelijk te doen."

Vorig jaar was de prijs van een paspoort nog gestegen, maar de geldigheidsduur werd wel verlengd van vijf naar tien jaar.

Voor personen boven de 18 achttien jaar kost een paspoort nu maximaal 67,11 euro. Maar de gemeentes, die het paspoort afgeven, mogen ook minder vragen.

Paspoort zo'n 2,50 euro goedkoper
Paspoort zo'n 2,50 euro goedkoper (Foto: ANP)

Robben vraagteken voor Duitse topper

Achter de naam van Arjen Robben staat een groot vraagteken voor de topper zondag in de Bundesliga tussen Bayern München en Borussia Dortmund. De aanvaller zit in de laatste fase van het herstel van zijn spierblessure. "Hij heeft nog niet met ons meegetraind", zei trainer Pep Guardiola vrijdag. "Ik weet daarom niet of hij zondag kan spelen."

Robben raakte vorige maand geblesseerd tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen IJsland. De aanvoerder van het Nederlands elftal keerde begin deze week terug op het veld. "Hij zit in de laatste fase van zijn herstel", zei Guardiola, die Robben echter nog niet kon verwelkomen bij de groepstraining. De vleugelspeler ontbreekt in de selectie van Oranje voor de laatste twee kwalificatieduels.

Bayern München gaat met de maximale score van 21 punten aan kop, het eveneens nog ongeslagen Dortmund volgt op vier punten. "We zitten pas in oktober, dit wordt dus geen finale. Het zijn gewoon drie punten", aldus Guardiola, die in ieder geval weer kan beschikken over Arturo Vidal.

Robben vraagteken voor Duitse topper
Robben vraagteken voor Duitse topper (Foto: ANP)

Saoedi's voorkomen VN-onderzoek in Jemen

De Verenigde Naties hebben vrijdag ingestemd met een Saoedische resolutie om Jemen te steunen bij een nationaal onderzoek naar schendingen van de mensenrechten in het land, dat wordt verscheurd door een burgeroorlog. Dat gebeurde nadat Saoedi-Arabië een Nederlandse resolutie had geblokkeerd die een VN-onderzoek mogelijk had gemaakt.

Human Rights Watch stelde scherpe kanttekeningen bij de Saoedische resolutie. Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben de autoriteiten in Jemen zelfs geen onderzoek gedaan naar mogelijke oorlogsmisdrijven, laat staan de betrokkenen vervolgd. "Evenmin heeft de door Saoedi's geleide coalitie onderzoek gedaan naar oorlogsmisdrijven door haar troepen."

Saudi's voorkomen VN-onderzoek in Jemen
Saudi's voorkomen VN-onderzoek in Jemen (Foto: ANP)

A30 dicht na ongeval met vrachtwagen

De A30 is vrijdagmiddag in beide richtingen afgesloten na een ongeval met een vrachtwagen. De wagen reed tussen Ede en Lunteren door de middenberm en kwam op de tegenovergestelde rijbaan tot stilstand. Een bestelbus kon het gekantelde voertuig niet meer ontwijken en knalde er tegenaan. De lading van de vrachtwagen kwam op het asfalt terecht.

De ravage is groot. Volgens de politie zijn er meerdere gewonden, van wie een ernstig. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. De chauffeur van de vrachtwagen zit bekneld.

Rijksweg 30 is een verbinding tussen Ede (A12) en Barneveld (A1).

A30 dicht na ongeval met vrachtwagen
A30 dicht na ongeval met vrachtwagen (Foto: ANP)

Actie voor behoud Man bijt hond

Een groep oud-makers en fans van Man bijt hond is vrijdag een crowdfundingsactie begonnen om het programma een doorstart te laten maken op internet. In minder dan een dag tijd hebben zich al 237 donateurs aangemeld die samen een bedrag hebben toegezegd van ruim 4600 euro. Dat is 5 procent van wat de initiatiefnemers denken nodig te hebben.

,,Het is een hoopvolle start", zegt Jeroen van Leeuwen, een van de bedenkers van de actie. Er wordt veertig dagen lang geld ingezameld. Het streefbedrag is 99.000 euro. Lukt het niet dat bijeen te halen, dan krijgen de donateurs hun geld terug.

Man bijt hond wordt vrijdagavond voor het laatst op tv uitgezonden. Het is zestien jaar te zien geweest.

Actie voor behoud Man bijt hond
Actie voor behoud Man bijt hond (Foto: ANP)

Brug gaat Krim verbinden met Rusland

Rusland is bezig het geannexeerde Oekraïense schiereiland Krim met een brug aan het Russische vasteland te verbinden. Via tijdelijke bruggen wordt zwaar materiaal aangevoerd, zodat de brug tussen Kerch en het Russische vasteland kan worden gebouwd. De brug moet in 2018 af zijn, meldt Russia Today vrijdag.

De Krim heeft nu alleen een verbinding met Oekraïne. Rusland bevoorraadt het schiereiland sinds de annexatie vorig jaar via een luchtbrug en met schepen vanuit havens in Zuid-Rusland. Toch komen de meeste goederen nog uit Oekraïne. Die afhankelijkheid wil Rusland met de aanleg van de brug doorbreken.

Brug gaat Krim verbinden met Rusland
Brug gaat Krim verbinden met Rusland (Foto: ANP)

Gratis levels en skaters komen naar Tony Hawk's Pro Skater 5

De game zit vol met glitches, de kritiek is overweldigend en eigenlijk niemand ziet de game meer zitten. Toch heeft Activision bekendgemaakt dat er via gratis updates nieuwe levels en personages worden toegevoegd aan Tony Hawk's Pro Skater 5.

Vooralsnog gaat het om twee nieuwe levels en vijf nieuwe personages. Wanneer we deze updates mogen verwachten is nog niet duidelijk. Op het moment bezit de game een Metacritic-score van 27. Benieuwd waarom? Bekijk dan vooral nog eens het filmpje hieronder.

Toch geen 1000pk limiet voor LMP1-wagens

Er komt vanaf volgend jaar een bovengrens op het aantal pk dat de hybride motor in de LMP1-klasse van het World Endurance Championship mag loslaten. De regelwijziging is vandaag goedgekeurd tijdens de FIA World Motor Sport Council.

Porsche en Toyota hebben eerder al bevestigd dat het vermogen van hun hybride systemen de grens van 1000pk kan overschrijden. Om veiligheidsredenen is dit in 2016 niet meer toegestaan. De FIA verklaart: "De WMSC heeft een voorstel van de WEC-raad om het totale vermogen dat de hybride systemen in een LMP1-wagen om veiligheidsredenen te begrenzen goedgekeurd." De WEC-raad was vooral bang dat het totale vermogen plotseling vrij zou komen.

Men gaat er van uit dat de energiereductie zal leiden tot een verlies van vier seconden per ronde op het circuit in Le Mans, maar er wordt ook verwacht dat fabrikanten dit verschil met nieuwe systemen zullen verkleinen.

Volgend seizoen zal de eerste race plaats vinden op 25 maar op Circuit Paul Ricard, de 24 uur van Le Mans zal plaats vinden van 18 tot 19 juni, hetzelfde weekend als de Formule 1-race in Baku. Het huidige seizoen telt nog drie races, waarvan de volgende van 9 tot 11 oktober plaatsvindt in Fuji.

Update:
Er komt geen grens op het maximale vermogen van de LMP1 hybrides volgend jaar, wat betekent dat eerdere berichtgeving van de FIA onjuist was. In plaats van een limiet van 1000pk op de hele motor, komt er een limiet van 300kW, ongeveer 400pk, op de hybride systemen, wat het theoretisch maximum aan vermogen net onder de 1000pk brengt. Deze restrictie zal niet gelden op de Formule 1-circuits.

Vermogen LMP1-auto's begrensd op 1000 pk (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Vermogen LMP1-auto's begrensd op 1000 pk (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Weekend twee in de BeNe-league ijshockey

De BeNe-league ijshockey gaat verder op vrijdag 2 oktober. Na een veelbelovend openingsweekend vorige week staan er nu weer enkele interessante wedstrijden op het programma.

Vrijdag 2 oktober

Het vorige week slecht gestarte Nijmegen Devils speelt thuis tegen Leuven Chiefs en zal de eerste punten willen pakken. Hijs Hokij Den Haag speelt zijn eerste thuiswedstrijd tegen Turnhout Tigers. Het verrassende Olympia Heist-op-den-Berg wil na het spektakelstuk van vorige week nu de punten in eigen huis houden tegen Eindhoven Kemphanen.

Zaterdag 3 oktober

De topper van de zaterdag wordt gespeeld in Zoetermeer. De Panters verloren vorige week in Herentals, maar doordat de Belgen twee geschorste spelers hadden opgesteld werd de uitslag omgezet in een 5-0 overwinning voor Zoetermeer. Daarmee werden ze gelijk de eerste koploper in poule A op doelsaldo. Nu komen de Amsterdammers van Amstel Tijgers op bezoek. Dit team speelde nog geen officiële wedstrijden, maar imponeerde wel in de voorbereiding. Ook Red Eagles Den Bosch speelt hun eerste wedstrijd nadat de wedstrijd vorige week in Geleen werd afgelast.

Zondag 4 oktober

Op de zondag staat slechts één duel op het programma, de Eindhoven Kemphanen spelen dan thuis tegen de Bulldogs Luik. 

Datum Tijd Wedstrijd
2 oktober 20:15 Nijmegen Devils - Leuven Chiefs
2 oktober 20:30 Hijs Hokij Den Haag - Turnhout Tigers
2 oktober 21:15 Olympia Heist-op-den-Berg - Eindhoven Kemphanen
     
3 oktober 20:00 Zoetermeer Panters - Amstel Tijgers
3 oktober 20:15 Red Eagles Den Bosch - Tilburg Trappers
3 oktober 20:45 Heerenveen Flyers - Olympia Heist-op-den-Berg
3 oktober 21:15 Dordrecht Lions - Phantoms Deurne
     
4 oktober 17:00 Eindhoven Kemphanen - Bulldogs Luik

Bekercompetitie

Naast de wedstrijden in de BeNe-league begint dit weekend ook de bekercompetitie van Nederland. Aan deze competitie doen vijf teams mee: Dordrecht Lions, Eaters Geleen, Nijmegen Devils, Heerenveen Flyers en Tilburg Trappers. De eerste wedstrijd staat voor vrijdag 2 oktober op het programma. In Tilburg nemen de Trappers het om 20.30 uur op tegen Eaters Geleen.

Consumentenclubs: stop verkoop 'foute' VW's

Het Volkswagen-concern moet onmiddellijk stoppen met de verkoop en distributie van auto's die zijn uitgerust met uitstootverbloemende software. Dat eisen consumentenorganisaties uit 31 Europese landen vrijdag in een brief aan de nieuwe Volkswagen-baas Matthias Müller.

Volkswagen moet verder volledig open zijn over welke merken en types het gaat, eisen de consumentenclubs waaronder de Consumentenbond. Een terughaalactie moet volledig worden betaald door het Duitse concern, waarbij auto-eigenaren grondig moeten worden geïnformeerd, zo staat in de brief.

Als blijkt dat de voertuigen na de terughaalactie meer brandstof verbruiken of minder waard zijn geworden, dan willen de consumentenorganisaties dat Volkswagen de eigenaren compenseert. Eventuele rechtszaken zou Volkswagen "constructief" tegemoet moeten treden.

Consumentenclubs: stop verkoop 'foute' VW's
Consumentenclubs: stop verkoop 'foute' VW's (Foto: ANP)

René Froger zegt optredens af

René Froger heeft last van een stevige griep. De zanger heeft daarom de concerten die hij vrijdag en zaterdag zou geven, moeten annuleren, zo laat René weten via Facebook.

"Ik baal hier echt enorm van. Ik had zoveel zin om weer op het podium te staan en mijn fans een mooie avond te bezorgen. Zij moeten helaas nog even geduld hebben, maar ik zal het zeker goed met ze maken", aldus de artiest. In overleg met de theaters in Almere en Tilburg, waar de concerten zouden plaatsvinden, wordt er gezorgd naar vervangende data.

Froger zou vrijdagavond optreden met zijn show 30 Jaar Hits in Concert. René trok dit jaar met deze show langs de theaters, vanwege het grote succes besloot hij er nog een aantal optredens aan toe te voegen.

René Froger zegt optredens af
René Froger zegt optredens af (Foto: BuzzE)

El Ghazi debuteert bij Oranje

Bondscoach Danny Blind heeft Anwar El Ghazi voor het eerst opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal. De aanvaller van Ajax is mede opgeroepen vanwege de afwezigheid van Arjen Robben. De aanvoerder van het Nederlands elftal is nog altijd geblesseerd.

Ook Luuk de Jong (PSV), Rick Karsdorp (Feyenoord), Luciano Narsingh (PSV), Joël Veltman (Ajax) en Kenneth Vermeer (Feyenoord) kregen geen uitnodiging. Stefan de Vrij (Lazio Roma), Gregory van der Wiel (PSG) en Bruno Martins Indi (Porto) ontbreken vanwege blessures of zaten niet bij de voorselectie.

Nederland speelt twee duels in de EK-kwalificatie tegen Kazachstan (uit op 10 oktober) en Tsjechië (thuis op 13 oktober). Daarin strijdt Oranje om de derde plaats in de groep, die recht geeft op deelname aan de play-offs voor de EK van volgend jaar in Frankrijk. Oranje kan zich alleen nog maar voor de Europese eindronde kwalificeren als Turkije minimaal drie punten verliest in de resterende duels met Tsjechië en IJsland.

El Ghazi debuteert bij Oranje
El Ghazi debuteert bij Oranje (Foto: ANP)

Oud-topman Heineken gaat spelen in Borgen

Anthony Ruys, de voormalig CEO van Heineken, gaat meespelen in de Nederlandse theaterversie van hitserie Borgen. Dat heeft het Noord Nederlands Toneel (NNT) vrijdag bekendgemaakt.

Ruys speelt de rol van de industrieel Joachim Chrone die het grootste bedrijf van het land - actief in de olie-industrie- leidt. Hierbij zet hij als door de wol geverfde zakenman de Deense premier Birgitte Nyborg (Malou Gorter) op cruciale momenten in de serie onder druk.

Regisseur Ola Mafaalani staat bekend om het casten van personen die in het dagelijks leven een vergelijkbare rol innemen. Zo heeft zij eerder succesvol samengewerkt met Noraly Beyer als nieuwslezers en Commissaris van de Koning Max van den Berg als Kreon in Medea.

Carrièremove
Ruys is zeer enthousiast over zijn onverwachte carrièremove. "Het is een bijzondere kans als je een compleet nieuwe beroepsgroep op mijn leeftijd van binnenuit kan leren kennen", stelt de oud-topman van Heineken.

Het Noord Nederlands Toneel maakt als eerste ter wereld een toneelversie van de wereldberoemde tv-serie over een idealistische vrouwelijke Deense premier. De voorstelling gaat in maart in première en is daarna door het hele land land te zien.

Behalve Malou Gorter en Anthony Ruys spelen ook Dragan Bakema, Harry Piekema, Anna Drijver, Wim van der Grijn en Peter Vandemeulebroecke mee. De Deense serie was vanaf 2010 drie seizoenen lang te zien en wordt wereldwijd in tachtig landen uitgezonden.

Oud-topman Heineken gaat spelen in Borgen
Oud-topman Heineken gaat spelen in Borgen (Foto: BuzzE)

Verkoop tweedehands auto's stijgt weer

De verkoop van tweedehands personenauto's is vorige maand weer gestegen. Consumenten kochten in totaal 142.698 occasions, een stijging van 3,2 procent ten opzichte van september vorig jaar. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie.

In augustus was nog sprake van een dip, toen de verkoop van occasions in vergelijking met een jaar eerder met een kleine 4 procent bleek te zijn gedaald.

Met de groei in september haakt de occasionmarkt weer aan bij de opgaande trend die eind 2013 inzette, nadat de verkoop van tweedehandsauto's net als die van nieuwe personenauto's in 2011 was ingestort.

Verkoop tweedehands auto's stijgt weer
Verkoop tweedehands auto's stijgt weer (Foto: ANP)

'Spider-Man speelt geweldige rol in MCU'

Kevin Feige is op z'n zachtst gezegd zéér enthousiast over de rol die Spider-Man gaat spelen in het Marvel Cinematic Universe (MCU). Tijdens een Q&A voor de blu-ray release van Avengers: Age of Ultron sprak de big boss van Marvel Studios over de plannen voor de webslingeraar na zijn introductie volgend jaar in Captain America: Civil War. 

Feige sprak onder andere over zijn werk aan de Spider-Man trilogie van Sam Raimi, waar hij als uitvoerend producent actief was. Ook zei hij de deal met Sony, die Spider-Man aan Marvel toevertrouwt, geweldig en verbazingwekkend te vinden en voegde hij toe dat Spider-Man volgens hem een geweldige rol zal gaan spelen binnen het MCU. 

Omdat de deal pas in februari dit jaar bevestigd werd, kreeg Feige de vraag hoe Marvel het personage nu zou gaan inpassen in het eigen filmuniverum, met de Phase 1 en 2 films al achter de rug. Na op te merken dat "Het niet gaat om wanneer je geïntroduceerd wordt, maar om wat je te doen krijgt als je er eenmaal bent," vertelde Feige dat het creative team van Marvel een backup plan voorbereid had mocht Spider-Man in een later stadium aan het MCU worden toegevoegd. 

Feige benadrukte wel dat Civil War ondanks de introductie van Spider-Man, een Captain America-film wordt en fungeert als een vervolg op Captain America: The Winter Soldier. De Nederlandse release voor Captain America: Civil War staat gepland op 28 april 2016.

Spider-Man in zijn Civil War-outfit
Spider-Man in zijn Civil War-outfit

Terminator-franchise definitief in de ijskast

De bekende spreuk "I'll be back" zal hoogstwaarschijnlijk niet meer terugkeren op het witte doek. Het is afgelopen met de Terminator-franchise na de flop die de laatste film Terminator: Genisys, opleverde. Dit meldt CosmicBookNews.

Die film wist maar ternauwernood een gigantische flater te voorkomen. Het openingsweekend in de VS was ook niet al te best; de film wist daar maar 27 miljoen dollar in het laatje te brengen en alhoewel het verlies enigszins weggepoetst werd door het wereldwijde succes is toch het doek gevallen. Er was een plan om na Genisys het Terminator-universum verder uit te bouwen, met ondermeer een TV-serie en twee vervolgen, maar dat is nu dus van de baan. 

De distributeur heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

Terminator Genisys: Arnold SchwarzeneggerTerminator Genisys: Arnold Schwarzenegger

Transportvliegtuig VS gecrasht in Afghanistan

Een transportvliegtuig van het Amerikaanse leger is donderdag neergestort bij het vliegveld van Jalalabad in Oost-Afghanistan. Daarbij kwamen elf inzittenden om het leven, maakte het Amerikaanse leger in de nacht van donderdag op vrijdag bekend. De doden zijn zes militairen en vijf burgers die onder contract stonden van Defensie.

Het incident gebeurde rond middernacht lokale tijd. Volgens een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat het om een C-130 Hercules, een groot propellervliegtuig. Waardoor het vliegtuig is neergestort is nog niet duidelijk. Volgens het leger is het vliegtuig niet beschoten.

Het leger spreekt van een 'ongeluk', maar wil nog geen details geven. Er wordt onderzoek gedaan. De Amerikanen sluiten niet uit dat er ook op de grond mensen zijn omgekomen.

Transportvliegtuig VS gecrasht in Afghanistan
Transportvliegtuig VS gecrasht in Afghanistan (Foto: ANP)

Doctor Who krijgt spin-off voor jongeren

Doctor Who krijgt een spin-off voor jongeren. De nieuwe serie gaat Class heten en speelt zich af op een school in hedendaags Londen, zo meldt de BBC.

Patrick Ness, bekend van zijn boek A Monster Calls, gaat het script schrijven. Er komen acht afleveringen van 45 minuten elk die in 2016 op de zender BBC Three worden uitgezonden.

Hoewel Class zich afspeelt in Londen zal de serie net als Doctor Who grotendeels worden opgenomen in Cardiff.

Doctor Who krijgt spin-off voor jongeren
Doctor Who krijgt spin-off voor jongeren (Foto: BuzzE)

Filmfestival sluit af met Gouden Kalveren

De Gouden Kalveren worden vrijdagavond uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. Het gala in het Beatrix Theater in Utrecht vormt na tien dagen het hoogtepunt en slot van de 35e editie van het Nederlands Film Festival.

Onder anderen Anton Corbijn, Susan Visser, Alex Klaasen, Thekla Reuten, Arnon Grunberg, René Mioch en Renée Soutendijk reiken een Gouden Kalf uit. De presentatie is in handen van Claudia de Breij. Vanaf 20.25 uur is de ceremonie live te zien bij de VPRO op NPO 3.

De arthousefilm Gluckauf maakt met tien nominaties de grootste kans in de prijzen te vallen. Bloed, zweet en tranen behoort met acht nominaties eveneens tot de grote kanshebbers. Andere films die zijn genomineerd in de categorie Beste Film zijn Prins, Schneider vs. Bax en De Surprise.

Michiel de Ruyter heeft twee nominaties. De film was niet te zien op het festival, omdat producent Klaas de Jong het een elitair feestje voor arthousefilms vindt. Desondanks dingen Michiel de Ruyter-regisseur Roel Reiné en hoofdrolspeler Frank Lammers toch mee naar een Gouden Kalf voor respectievelijk Beste Regie en Beste Acteur. Ook acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen blijft in de race om een kalf voor zijn rol in de boekverfilming De ontsnapping. Ook deze film werd door de producenten uit onvrede teruggetrokken van het festival.

Filmfestival sluit af met Gouden Kalveren
Filmfestival sluit af met Gouden Kalveren (Foto: BuzzE)

Reconstructie deel ramptoestel MH17

De reconstructie van een deel van het rampvliegtuig van vlucht MH17 zal op 13 oktober te zien zijn tijdens de presentatie van de onderzoeksrapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De rapporten van de OVV gaan over de toedracht van de ramp en komt na vijftien maanden van onderzoek naar de ramp.

De reconstructie van de voorzijde van de Boeing 777 van Malaysia Airlines is gemaakt op vliegbasis Gilze-Rijen. Een deel van de cockpit en de business class is gereconstrueerd met wrakstukken die zijn geborgen op de rampplek in Oost-Oekraïne. Daar vloog het toestel vol Nederlanders over oorlogsgebied toen het vrijwel zeker werd getroffen door een raket.

Reconstructie deel ramptoestel MH17
Reconstructie deel ramptoestel MH17 (Foto: ANP)

Van der Laan wil langer burgemeester blijven

Eberhard van der Laan wil nog een tweede termijn van zes jaar aanblijven al burgemeester van Amsterdam. Hij heeft dit vrijdag laten weten aan de commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes. Daarna informeerde hij de gemeenteraad.

"Vandaag heb ik de commissaris van de Koning laten weten dat ik mij beschikbaar stel voor een tweede ambtstermijn als burgemeester van Amsterdam", schrijft hij aan de raad. "Ik hoop dat u mij wilt herbenoemen."

De zestigjarige Van der Laan (PvdA) volgde op 7 juli 2010 Job Cohen op. Daarvoor was hij van november 2008 tot februari 2010 minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV. Eerder werkte hij als advocaat in Amsterdam.

Van der Laan wil langer burgemeester blijven
Van der Laan wil langer burgemeester blijven (Foto: ANP)

Grand Ages: Medieval

Kalypso Media heeft een schat aan ervaring als het gaat om het ontwikkelen van strategiespellen, met succesvolle franchises zoals Tropico en Port Royale, maar ook meer recentere franchises zoals Grand Ages. Grand Ages: Medieval is het tweede deel van de Grand Ages-franchisewaarvan het eerste deel in 2009 uitkwam en zich focuste op het Romeinse Rijk. Zoals de naam al doet vermoeden, focust Grand Ages: Medieval zich op de vroege middeleeuwen.

Honda sluit motordeal met Toro Rosso uit

Honda weigert motoren te leveren aan Toro Rosso volgend seizoen. Met het ontbinden van het contract met Renault is Red Bull haastig op zoek naar alternatieven voor haar twee teams. Het hoofdteam zit nog om de onderhandeltafel met Ferrari, maar zal dan de vierde klant worden van de Italianen, het maximale aantal. Honda was dus de enig overgebleven keus voor Toro Rosso, wat de situatie nog dringender maakt.

Honda had al eerder gezegd niet voor 2017 aan meer teams dan McLaren te leveren. Een woordvoerder heeft nogmaals bevestigd dat Honda niet van standpunt is veranderd, ondanks de kritieke situatie van Red Bull. "Zoals we altijd hebben gezegd, staan we open om in de nabije toekomst aan meerdere teams te leveren. Echter, omdat het al erg laat is om nog beslissingen te maken, is het onwaarschijnlijk dat we aan andere teams zullen leveren in 2016."

Een deal met Honda zou ook de onderhandelingen met Ferrari kunnen voorspoedigen, aangezien Ferrari dan maar aan één team meer hoeft te leveren. Momenteel is Ferrari nog niet bereid om meer dan de 2015-motor te leveren, omdat het te laat is om extra 2016-motoren te verkrijgen. Red Bull weigert echter om met een jaar oude motoren te rijden.

Honda sluit motordeal met Toro Rosso uit (Foto: Red Bull)
Honda sluit motordeal met Toro Rosso uit (Foto: Red Bull)

Nieuwe radioshow voor Sander de Heer

Sander de Heer en Yora Rienstra zijn vanaf het nieuwe jaar samen te horen in een nieuw radioprogramma bij de VARA op NPO Radio 2, heeft de zender vrijdag bekendgemaakt.

Sander en Yora gaan samen een nieuw programma presenteren in het weekend, zowel op zaterdag als op zondag van 14.00 uur tot 16.00 uur. Sander laat weten dat nog niet bekend is hoe het programma eruit gaat zien, 'maar dat het iets totaal nieuws gaat worden staat vast'. "Wij zijn de kers in de erwtensoep; geen combinatie maar je moet het toch eens proberen als je durft", vult Yora aan.

De Heer presenteerde vrijdag de laatste uitzending van zijn ochtendprogramma De Heer ontwaakt. Vanaf maandag is Gerard Ekdom in de ochtend te horen bij Radio 2. Hoofd Radio BNN-VARA Tessel van der Lugt laat weten blij te zijn met het nieuwe programma voor Sander. "Sander de Heer is van enorme waarde voor de VARA op NPO Radio 2. Ik ben daarom heel blij dat we hem na de komst van Gerard Ekdom kunnen behouden en kijk uit naar het programma dat hij straks samen met Yora gaat maken. Ik twijfel er niet aan dat dit duo het beste in elkaar naar boven gaat halen."

Yora is nog tot eind dit jaar op zondag te horen met Ha! Die Yora op NPO Radio 2.

Nieuwe radioshow voor Sander de Heer
Nieuwe radioshow voor Sander de Heer (Foto: BuzzE)

Conservatieven nog sterk verdeeld over Brexit

De Conservatieve Partij van de Britse premier David Cameron is sterk verdeeld over de vraag of Groot-Brittannië wel in de Europese Unie moet blijven. Een op de vijf Conservatieve parlementariërs zal vóór een zogeheten Brexit stemmen, blijkt vrijdag uit onderzoek.

Van de 330 Conservatieve Lagerhuisleden zeggen 67 voor een vertrek uit de Unie te zijn, terwijl 203 van hen aangeven dat ze het nog niet weten, meldt denktank Open Europe op basis van uitlatingen van de parlementariërs en hun stemgedrag.

Cameron is bezig met onderhandelingen om de voorwaarden voor een Brits verblijf binnen de Europese Unie open te breken, voordat hij de Britten in een referendum daarover een uitspraak laat doen.

Conservatieven nog sterk verdeeld over Brexit
Conservatieven nog sterk verdeeld over Brexit (Foto: ANP)

Eerste kraanstuk Alphen geborgen

In Alphen aan den Rijn hebben bergingswerkers het eerst deel van de omgevallen kranen met succes weg getakeld en geborgen. De giek van de eerste hijskraan werd vanaf 07.00 uur verwijderd door medewerkers van Mammoet en HEBO.

Het stalen gevaarte moest eerst worden losgemaakt van de gekantelde kraanwagen. Toen dat was gebeurd kon de giek worden opgehesen. Om 09.00 lag de constructie op het ponton.

Op 3 augustus vielen twee kranen om in Alphen toen ze het brugdek ophesen dat in de gerenoveerde Julianabrug moest worden geplaatst.

Eerste kraanstuk Alphen geborgen
Eerste kraanstuk Alphen geborgen (Foto: ANP)

Sekstape realitymokkel (25) uitgelekt

Wij hadden nog nooit van Nikki Mudarris gehoord, en getuige haar 'muziek' is dat maar beter ook. Het zal nu echter niet lang meer duren voor iedereen de 25-jarige realityster kent. Er is namelijk een sekstape van het lekkere mokkel op internet gezet.

De dame in kwestie is een van de hoofdfiguren van 'Love & Hiphop: Hollywood'. Deze realitysoap is te zien op VH1 en gaat over een groep hiphoppers die het willen gaan maken. Een zeer goed en diepgaand programma dus.

Nu kan de hele wereld kennismaken met het halfbloedje. Haar ex-vriendje heeft namelijk een filmpje online gezet dat er niet om liegt. Nikki, ook wel Miss Nikkii Baby, wordt hierin snoeihard achterlangs genomen.

De rapster kan er dan ook niet om lachen. "Ik kan niemand meer vertrouwen", klaagt ze. "Zelfs geen neukertje. Ik zou nooit een sekstape van me online zetten. Ik wist niet eens dat het filmpje was gemaakt."

Overigens heeft de dame in kwestie totaal geen moeite met sexy foto's. Haar Instagram staat er vol mee. Hieronder enkele voorbeelden en een filmpje van het mokkel. En de sekstape? Die kun je hier bekijken! (zwaar nsfw, uiteraard).

Niet blond, wel dom

 

Last night glam @philonhair @boomkackmua

Een foto die is geplaatst door missnikkiibaby (@missnikkiibaby) op27 Sep 2015 om 10:59 PDT

 

💃🏻💁🏻👑

Een foto die is geplaatst door missnikkiibaby (@missnikkiibaby) op21 Sep 2015 om 10:50 PDT

Gordon laat hersenscan maken

Gordon is nog steeds aan het herstellen van het ongeluk waar hij begin september bij betrokken was. Via Facebook laat de zanger weten dat hij toch nog in het ziekenhuisbed slaapt dat hij ruim een week geleden eigenlijk de deur uit wilde doen. "Omdat ik in mijn eigen bed onvoldoende steun had voor mijn schouder pffffffff."

"Mijn lichaam voelt als een zwaar beschadigd pakketje wat langzaam aan het herstellen is, maar wat een klap is het geweest", aldus Goor. Hij laat ook weten dat hij weer naar het ziekenhuis moet. "Aangezien ik nog steeds duizelig ben als ik opsta of ga liggen moet er ook nog een hersenscan gemaakt worden. Nu maar hopen dat er niets aan de hand is hoewel ik toch al niet goed bij mijn hoofd ben, zullen ze hopelijk niets anders vinden."

Gordon probeert er het beste van te maken. Hij is bezig met zijn kookboek en met het schrijven van zijn stand up-show. En aan het einde van deze maand gaat de artiest nog een paar dagen naar de zon, 'hoop dat het herstel dan flink is verbeterd'.

De zanger en presentator werd begin september, tijdens zijn vakantie op een Grieks eiland, aangereden door auto. Bij het ongeluk brak hij zijn sleutelbeen, schouderblad en een aantal ribben. Op het moment van het ongeluk was hij te voet onderweg van een restaurant naar zijn hotel; hij werd van achteren aangereden. De bestuurder is doorgereden.

Gordon laat hersenscan maken
Gordon laat hersenscan maken (Foto: BuzzE)

Hennis: geen speelbal Russen worden

Bij het conflict in Syrië moeten we geen speelbal van de Russen worden. Daarvoor waarschuwde VVD-minister Jeanine Hennis (Defensie) vrijdag. Ze reageerde op de Russische inmenging in de Syrische oorlog.

Moskou helpt de regering in Damascus bij de strijd tegen radicaalislamitische terroristen en andere tegenstanders van het regime. Het Westen wil het regime juist weg. "Het optreden van de Russen is iets om heel goed in de gaten te houden", stelt Hennis. Anders dreigen we speelbal te worden van Russische machtspolitiek, vreest ze.

De Russische inmenging versterkt de afkeer bij coalitiepartner PvdA voor Nederlandse bombardementen in Syrië. De VVD daarentegen is voorstander van actie tegen de terreurbeweging IS. Hennis zegt zich vooral te richten op een zo 'gemeenschappelijk mogelijk optreden' tegen IS.

Hennis: geen speelbal Russen worden
Hennis: geen speelbal Russen worden (Foto: ANP)

Amsterdammer opgepakt voor liquidaties

Een 30-jarige Amsterdammer is opgepakt voor betrokkenheid bij twee liquidaties en betrokkenheid bij twee pogingen tot liquidaties. De verdachte is volgens het Openbaar Ministerie in 2013 mogelijk behulpzaam geweest bij de criminele afrekening van een 34-jarige man in een woonwijk in Nieuwegein. Ook wordt hij in verband gebracht met de moord op Rinus Moerer (68) in het Brabantse Steenbergen in april vorig jaar.

De dertigjarige Amsterdammer wordt er niet van verdacht dat hij de schutter was.

De politie liet eerder weten een verband te vermoeden tussen de moord op Moerer en de dood van de onschuldige 44-jarige ggz-directeur Rob Zweekhorst in Berkel en Rodenrijs. Zweekhorst werd doodgeschoten maar was slachtoffer van een persoonsverwisseling.

Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat de Amsterdammer bij de moord op Zweekhorst betrokken is.

Amsterdammer opgepakt voor liquidaties
Amsterdammer opgepakt voor liquidaties (Foto: ANP)

Ook Franse justitie onderzoekt Volkswagen

Justitie in Parijs is een vooronderzoek begonnen naar mogelijke 'zware misleiding' door Volkswagen. Dat heeft het parket in de Franse hoofdstad vrijdag bekendgemaakt. De Duitse autofabrikant heeft gesjoemeld met de uitstootwaarden van dieselauto's en ligt daarom ook in eigen land en in de Verenigde Staten onder de loep bij justitie.

Volkswagen heeft aangekondigd dat wegens het dieselschandaal 11 miljoen auto's terug moeten naar de garage voor nieuwe software. Daarvan zijn er 946.000 in Frankrijk verkocht. De Franse overheid is deze week begonnen met een steekproef om te onderzoeken of bij meer voertuigen de uitstoot van schadelijke stoffen in de praktijk hoger is dan in laboratoriumtests.

Ook Franse justitie onderzoekt Volkswagen
Ook Franse justitie onderzoekt Volkswagen (Foto: ANP)

Narcist laat vechthond los op ex

Narcisme in combinatie met een vechthond kan levensgevaarlijk zijn, blijkt maar weer eens. Een jonge moeder uit Kentucky is nogal toegetakeld omdat een ex-vriendje boos was vanwege een berichtje op facebook.

Meer dan een uur lang is Marilyn Stanley het slachtoffer geworden van iets dat het beste valt te omschrijven als een marteling. Bij het huis van de dader werd ze ontvangen met de nodige klappen op het gezicht en op haar lichaam.

Uit pure angst is ze naar binnen gerend, waarna de 'man' haar naar de slaapkamer dwong. Marilyn had ondertussen een mes te pakken gekregen en probeerde zichzelf daarmee te beschermen. Vlak daarop liet Zachary Gross, haar ex-vriend, zijn hond los op het slachtoffer. Zoals we wel vaker zien bij mensen wiens ego groter is dan hun brein, ging het niet om een chihuahua, maar vanzelfsprekend om een pitbull.

De hond ging volkomen los op Marilyn. Een deel van haar oor werd eraf gerukt en ze verloor door de aanval 80% van haar scalp. Volkomen verdoofd door de pijn werd ze daarna door Zachary voor een spiegel gedirigeerd, want hij wilde haar laten zien dat ze er nu niet meer zo mooi uitzag. Hierbij kon hij het niet laten om haar uit te lachen.

Na de zware mishandeling heeft de beul de resten van haar scalp opgepakt en in een plastic tasje gedaan. Hij heeft haar in zijn auto gegooid om het slachtoffer vervolgens te dumpen in de straat waar haar moeder woont. Zij werd gevonden door haar oudste zus en haar moeder.

Marilyn moet verschillende operaties ondergaan en zal nooit meer haar hebben. Zelf kan ze dat niet allemaal betalen, dus een vriend van haar is een sponsoractie gestart via GoFundMe.

Het ex-vriendje is aangeklaagd voor het houden van een gevaarlijke hond en zware mishandeling.

NS-topman: scholen, los ons probleem op!

NS-topman Roger van Boxtel doet een beroep op scholen en reizigers om de gevolgen van zijn falende inkoopbeleid te maskeren. Als scholen hun lestijden spreiden en reizigers wat vaker buiten de spits in de trein stappen, dan valt het tekort aan treinstellen in de dienstregeling van 2016 niet zo op.

In zijn eerste interview als topman van de NS meldt Van Boxtel volgens NOS Nieuws dat reizigers in 2016 rekening moeten houden met overvolle treinen. De bestelde nieuwe Sprinters zijn dan nog niet geleverd, terwijl de oude treinstellen van het type Mat'64 wel uit dienst gaan. Hierdoor lopen reizigers in de spits vaker een zitplaats mis.

"We proberen het gat tussen de oude en nieuwe treinen zo klein mogelijk te houden, maar het is onvermijdelijk dat we een korte periode krijgen waarin het dringen wordt en als we in Nederland allemaal op hetzelfde tijdstip beginnen en op hetzelfde tijdstip naar huis willen, is de kans op een zitplaats bijzonder klein", aldus Van Boxtel tegen Nieuwsuur.

Volgens de topman zal het probleem 'enkele maanden' duren. "Probeer het reizen een beetje te spreiden rond de ochtend- en avondspits. Het zou helpen als een aantal onderwijsinstellingen in plaats van 09.00 uur om 10.00 uur beginnen. En dan niet om 15.00 uur stoppen, maar een uur later", luidt zijn commentaar waarmee hij zijn probleem op het bordje van de scholen probeert te schuiven.

NS-topman: scholen, los ons probleem op! (Foto: Peter)
NS-topman: scholen, los ons probleem op! (Foto: Peter)

Tony Hawk's Pro Skater 5 valt de winkels binnen

Als we de vroege reviews moeten geloven is het een wonder, maar Activision heeft een releasetrailer van Tony Hawk's Pro Skater 5 kunnen maken met ingame beelden zonder glitches, bugs en andere narigheid.

Tony Hawk's Pro Skater 5 voegt bijvoorbeeld een 20-persoons online multiplayer, waarin skaters op elke moment kunnen inspringen bij sessies van en met vrienden. De vroege reviews spreken van enorme problemen. Activision heeft al beloofd te werken aan een oplossing om de issues aan te pakken. De eerst uitgebrachte patch helpt in ieder geval niet.

Activision lanceert vandaag Tony Hawk's Pro Skater 5 voor PlayStation 4 en Xbox One.

Gare du Nord ontruimd na vondst granaten

Het Parijse station Gare du Nord is vrijdag korte tijd ontruimd geweest nadat in de bagage van een Britse passagier een granaat was gevonden. De man wilde aan boord gaan van de Eurostar, toen bij een routinecontrole het explosief werd aangetroffen, meldt de zender France Info.

Na onderzoek bleek dat de man een verzamelaar was en dat hij alle benodigde documenten had. De Franse spoorwegen SNCF meldt dat dergelijke misverstanden twee tot drie keer per jaar voorkomen.

Het treinverkeer kon na een uur worden hervat.

Gare du Nord ontruimd na vondst granaten
Gare du Nord ontruimd na vondst granaten (Foto: ANP)

Multiplayer in Sword Art Online: Lost Song

Bandai Namco heeft vandaag een trailer vrijgegeven voor de RPG Sword Art Online: Lost Song. De video laat de multiplayerfeatures waaronder character creation, online co-op en de online 4v4-arena voor Player vs Player zien.

Lost Song krijgt een nieuw verhaallijn dat zich vooral in het nieuwe gebied Svart Alfheim afspeelt. Het gebied bestaat uit drijvende eilanden dicht bij de World Tree.

Sword Art Online: Lost Song komt 13 november uit voor PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Olieproductie Rusland hoogst sinds Sovjet-Unie

Rusland trekt zich weinig aan van de lage olieprijzen en heeft in september zijn olieproductie verhoogd naar het hoogste niveau sinds de val van de Sovjet-Unie. Dat blijkt uit cijfers die het Russische energieministerie vrijdag heeft gepubliceerd.

De olieproductie kwam vorige maand uit op 10,74 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Dat is 1 procent meer dan een jaar eerder en hoger dan het vorige record dat in juni werd neergezet. De export van Russische olie ging met 3,4 procent omhoog op jaarbasis, naar 5,27 miljoen vaten per dag.

Oliebedrijven in Rusland zijn dankzij de goedkope roebel minder geld kwijt aan productie.

Olieproductie Rusland hoogst sinds Sovjet-U
Olieproductie Rusland hoogst sinds Sovjet-U (Foto: ANP)

Royement Van Rey bij VVD blijft gehandhaafd

Het royement van Jos van Rey bij de VVD blijft gehandhaafd. Dat heeft de interne beroepscommissie van de partij bepaald.

De VVD zette oud-wethouder Van Rey af als lid van de afdeling Roermond omdat de van corruptie verdachte bestuurder was overgestapt naar de Liberale Volkspartij Roermond. Met behulp van voorkeursstemmen veroverde hij voor deze partij een zetel in de Provinciale Staten.

Het hoofdbestuur van de VVD besloot hem daarop te royeren als landelijk lid. Van Rey ging hiertegen in beroep, maar zonder resultaat. De VVD wil volgens een woordvoerder inhoudelijk niet ingaan op het besluit van de beroepscommissie. Van Rey heeft nu binnen de partij geen beroepsmogelijkheden meer.

Royement Van Rey bij VVD blijft gehandhaafd
Royement Van Rey bij VVD blijft gehandhaafd (Foto: ANP)

Vertragingen op Schiphol door mist

Het vliegverkeer rond Schiphol heeft vrijdagochtend behoorlijk wat last van de mist. Volgens een woordvoerder van de luchthaven moeten reizigers voorlopig rekening houden met vertraging. "Dat geldt zeker voor de mensen die een vlucht hebben tussen nu en 14.00 uur, daarna hopen we de vertragingen van de ochtendspits weer ingehaald te hebben", aldus de zegsman. De vertraging kan oplopen tot een uur.

Schiphol ging er aanvankelijk van uit dat de overlast zou meevallen. "Maar de mist blijkt toch wat hardnekkiger dan gedacht. We roepen reizigers die moeten vertrekken daarom op om de actuele reisinformatie in de gaten te houden".

Vertragingen op Schiphol door mist
Vertragingen op Schiphol door mist (Foto: ANP)

Herman Finkers wil nieuwe regiosoap maken

Cabaretier Herman Finkers zou graag een nieuwe soapserie maken voor RTV Oost. Dat zegt hij in een interview op de website van de regionale omroep.

Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat de hitserie Van Jonge Leu en Oale Groond op RTV Oost werd uitgezonden. De serie werd drie seizoenen uitgezonden en leidde tot een kleine hausse van regiosoaps. Finkers speelde een hoofdrol in de serie. Ook cabaretier André Manuel, presentatrice Daphne Bunskoek en dj Edwin Evers waren te zien.

Naar aanleiding van de tiende verjaardag van Van Jonge Leu is een documentaire gemaakt met de hoogtepunten uit de serie. Die wordt vrijdag uitgezonden in het programma Overijssel Vandaag. In die documentaire komen de acteurs en andere betrokkenen aan het woord over het succes van de serie. In het programma zegt Finkers best nog eens een tv-serie te willen, maar dan onder zijn eigen condities. In zijn beleving moet het dan een kortere serie worden, die een echt authentiek Twents karakter moet krijgen. Over de verdere invulling ervan heeft hij nog niet nagedacht, maar hij wil hierover best in gesprek met RTV Oost.

Hoofdredacteur Marcel Oude Wesselink van RTV Oost zegt open te staan voor het idee. Het eerste seizoen van Van Jonge Leu en Oale Groond wordt vanaf zondag herhaald op de zender. De cabaretier werkt op dit moment aan zijn Oudejaarsconference. Finkers gaat vanwege zijn gezondheid niet met de show op tournee. Hij was zes jaar geleden voor het laatst in het theater te zien, met zijn veelgeprezen programma Na de pauze.

Herman Finkers wil nieuwe regiosoap maken
Herman Finkers wil nieuwe regiosoap maken (Foto: BuzzE)

De Boer: "Genoeg kansen gehad"

Ajax kwam in Molde niet verder van een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Molde FK. Trainer Frank de Boer vindt dat er meer te halen was voor zijn ploeg.

"We begonnen wel goed", zei De Boer na afloop tegen RTL 7. "We kregen twee kleine mogelijkheden, met Viktor (Fischer, red.). Daarna de goal, echt typisch een voorbeeld van slordig balverlies lijden. Daar zitten zij op te wachten en krijg je een counter om de oren. Dat was niet slim van ons."

Kansen
In de tweede helft kreeg Ajax genoeg kansen op de zege. "We hebben genoeg kansen gecreëerd om de wedstrijd naar onze hand te zetten." Maar Molde kreeg ook veel kansen op de counter. "Er ontstonden grote ruimtes, omdat we in de eerste fase de bal verloren. Mensen maken ruimte om in positie te komen. Drie of vier keer achter elkaar verlies je dan de grip."

De Boer ging na de wedstrijd nog kort in op de tegentreffer, al snel in de wedstrijd. Slordig balverlies leidde tot een tegendoelpunt. "Ik heb het van tevoren gezegd. Je moet tussen de linies spelen wanneer het kan, dan moet je dat doen. Dan wordt er toch risico genomen en dan hebben zij direct die mensen voorin, het was een dure."

Wind
De wind speelde in Molde een belangrijke rol. "In de eerste helft kreeg je het gevoel dat je de wind tegen had en ineens schiet doelman naar de andere kant van het veld. Heel raar met die wind", aldus een gematigd tevreden trainer van Ajax.

Trainer Fraser jaar langer bij ADO

Trainer Henk Fraser en ADO Den Haag gaan een jaar langer met elkaar door. Het na dit seizoen aflopende contract van de coach is met een jaar verlengd, meldde de club vrijdag. Fraser staat nu tot medio 2017 onder contract in Den Haag.

De oud-prof werd in februari 2014 aangesteld als tijdelijke opvolger van de ontslagen Maurice Steijn. Een maand later kreeg hij een vast dienstverband.

Met ADO maakt Fraser (49) een moeizame start van het seizoen door. De ploeg won slechts één van de zeven competitiewedstrijden en staat daarmee dertiende.

Trainer Fraser jaar langer bij ADO
Trainer Fraser jaar langer bij ADO (Foto: ANP)

Naam dader 'Roseburg' lijkt bekend te zijn

Als we 4chan, Twitter en Liberty News mogen geloven, is inmiddels wat meer bekend over het gefrustreerde jongetje dat het nodig vond om 13 mensen dood te schieten en er 20 te verwonden.

Mochten de twitteraars en volgers van 4chan gelijk hebben, dan gaat het hier om Toby Reynolds, een 20-jarige jongen die er erg veel moeite mee heeft had dat mooie vrouwen er voornamelijk voor kiezen om met knappe mannen het bed in te duiken.

Zijn daad had hij op 4chan al aangekondigd met de woorden: 'als je in het noordwesten woont, dan kan je maar beter morgen niet naar school gaan.' Hij sloot zijn bericht af met 'Tot kijk, ruimterobots!' Op het forum staat stond hij bekend als 'Eggman'.

Het wrange aan het gesprek dat daarna volgde op het forum is dat er allerlei figuren waren die niet te beroerd waren om Eggman aan te moedigen, dan wel hem tips te geven over de op hand zijnde moordpartij. Een gebruiker gaf de tip: “ik stel voor dat je een klaslokaal binnengaat en ze vertelt dat het een gijzeling is. Wanneer ze met z'n allen in een hoek staan, kan je ze allemaal neerschieten.”

Toby heeft eerder al de media opgezocht om de wereld te laten zien hoe totaal verknipt hij was. Er is op YouTube een filmpje opgedoken waarin twintig minuten lang wartaal uitslaat en zijn frustratie laat blijken over de seksuele moraal die enkele dames erop na houden. Hij deelt de mensheid zo'n beetje op in categorieën als 'genetisch superieur' en 'middelmatig'. Dat hij zelf niet bij beide denkbeeldige kasten behoort, kon hij blijkbaar niet helemaal verkroppen.

Update 5.38 uur:
Inmiddels is duidelijk dat 'Eggman' niet de dader van de schietpartij is. De jongen in kwestie leeft gewoon nog en heeft contact gehad met de Amerikaanse tv-zender NBC. De werkelijke dader heet Chris Harper Mercer,zo weet NBC te melden.

Update 10.12 :
Zoals eerder gezegd: de digitale lynchpartij van afgelopen nacht is niet terecht geweest. Volgens diverse websites (waaronder het al in dit topic genoemde Heavy.com) heeft de seksueel gefrustreerde jongeman contact opgenomen met de NBC. Zelf zegt hij springlevend te zijn en weinig met de massamoord van doen te hebben. Door zijn naam kan dan ook een dikke streep gehaald worden.

Twee politieagenten hebben CBS vertelt dat de identiteit van de dader bekend is: het zou geen om Chris Harper Mercer, een 26-jarige inwoner van Mercer.

Naar verluidt had de man een eigen blog waarop hij veelvuldig sprak over eerdere schietpartijen. De laatste keer dat de webblog is bijgewerkt was de dag van de moordpartij. Over de moordpartij van een paar weken geleden, waarbij een cameraman en een verslaggever live op tv vermoord werden, zei hij: "Het valt mij op dat veel mensen eenzaam en onbekend zijn. Maar als ze een klein beetje bloed laten vloeien, dan weet de hele wereld wie ze zijn. Iemand die niemand kent, is opeens bekend bij iedereen. Z'n gezicht verschijnt overal op tv, zijn naam wordt genoemd door iedereen op de planeet en dit allemaal in een tijdsbestek van een dag. Het lijkt erop dat hoe meer mensen je vermoord, hoe meer je in picture komt."

Helemaal onwaar lijkt zijn bewering niet te zijn, want er is meteen massaal op zijn datingprofiel gekeken. Hieruit kunnen we opmaken dat de uit Engeland afkomstige Chris single is, die zich bezig houdt met muziek, films, internet en het vermoorden van zombies. Onder etniciteit had hij 'gemixt' ingevuld. Volgens dit profiel woont hij bij zijn ouders, republikein en niet religieus. Hij zou niet drinken of drugs gebruiken.

Wat we verder weten:

  • Agenten zouden hem hebben neergeschoten in een klaslokaal.

  • Hij zou tijdens het gebeuren mensen hebben gevraagd naar hun religie. Christenen kregen een kogel door het hoofd, anderen werden in de benen geschoten.

  • Zijn datingprofiel leert dat hij niet van georganiseerde religies houdt en zichzelf beschrijft als een conservatieve republikein. Hij omschrijft zichzelf als spiritueel, intellectueel en introvert.

  •  

Uitgaven gemeenten en provincies online

De uitgaven van alle gemeenten, provincies en andere overheden zijn vanaf vrijdag online te zien. Het gaat onder meer om financiële rapportages en periodieke begrotingen en uitgaven. De gegevens vanaf 2010 zijn te zien via de website Openspending.nl.

De stichting Open State Foundation heeft zich de afgelopen jaren ingezet om de cijfers openbaar te maken. "Open data over publieke financiën bieden volksvertegenwoordigers, journalisten en inwoners meer mogelijkheden om te controleren waar overheden hun belastinggeld aan uitgeven", zegt directeur Arjan El Fassed, voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

De gemeenten sturen hun gegevens periodiek naar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Na overleg met de gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken is besloten de gegevens openbaar te maken. "Het kostte wel even tijd om gemeenten te overtuigen omdat ze bang waren voor vergelijkingen over de uitgaven. Maar uiteindelijk is iedereen akkoord gegaan", aldus El Fassed.

Uitgaven gemeenten en provincies online
Uitgaven gemeenten en provincies online (Foto: ANP)

Politie rondt onderzoek misbruikzaak Cosby af

De politie heeft onderzoek naar vermeend seksueel misbruik door Bill Cosby in 2008 afgerond. De bevindingen worden momenteel bekeken door de openbaar aanklager van Los Angeles, die moet bepalen of de komiek wordt vervolgd in de zaak. Dat zegt een woordvoerder van de aanklager in de Los Angeles Times.

De 24-jarige Chloe Goins zegt in 2008 door de komiek te zijn gedrogeerd en misbruikt in het Playboy Mansion. Ze zou onwel zijn geworden tijdens een feestje daar en wakker zijn geworden terwijl ze naakt op bed lag en Cosby aan haar tenen sabbelde. In januari stapte ze naar de politie, die haar volgens haar advocaat ruim twee uur lang heeft ondervraagd. Cosby heeft de aantijgingen ontkend.

Cosby is door zo'n vijftig vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. De meesten zeggen in de jaren 70 of 80 slachtoffer van de komiek te zijn geweest en kunnen daarom geen rechtszaak meer aanspannen. Verkrachtingszaken verjaren gewoonlijk na tien jaar en misbruikzaken na zes jaar, dus ook Goins is iets te laat met haar aanklacht. Haar getuigenis is echter wel geldig mocht Cosby uiteindelijk vervolgd worden, en kan gebruikt worden om een gedragspatroon aan te tonen.

Op 9 oktober moet de komiek onder ede een verklaring afleggen over misbruik dat in 1974 in het Playboy Mansion zou hebben plaatsgevonden. Deze zaak is niet verjaard, omdat het vermeende slachtoffer destijds minderjarig was.

Politie rondt onderzoek misbruikzaak Cosby af
Politie rondt onderzoek misbruikzaak Cosby af (Foto: BuzzE)

1,7 miljoen zien extra lange GTST-uitzending

Ruim 1,7 miljoen mensen hebben donderdagavond naar de dubbele aflevering van Goede tijden, slechte tijden gekeken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De populaire RTL4-soap vierde donderdag haar 25-jarig bestaan. Voorafgaand aan de dubbele uitzending blikte RTL terug met 25 jaar Goede tijden, slechte tijden, daarin werden de hoogtepunten van de soap getoond. Bijna 1,7 miljoen mensen keken hiernaar.

Na de dubbele aflevering zond RTL ook nog een documentaire uit over Antonie Kamerling, die ook in de serie speelde. Naar de documentaire over de acteur die in 2010 zelfmoord pleegde keken ruim 1,3 miljoen mensen.

De meeste kijkers waren donderdag voor het Journaal van 20.00 uur: bijna 1,9 miljoen kijkers.

1,7 miljoen zien extra lange GTST-uitzending
1,7 miljoen zien extra lange GTST-uitzending (Foto: BuzzE)

'Air France zet mes in vloot'

Air France haalt in de zomer van 2016 veertien vliegtuigen uit zijn vloot, omdat het niet is gelukt een akkoord te sluiten met piloten over versoberde arbeidsvoorwaarden. Dat meldde de Franse krant La Tribune vrijdag, zonder aan te geven waar de informatie vandaan komt.

De topman van het Franse zusterbedrijf van KLM, Frédéric Gagey, waarschuwde eerder al dat langeafstandsvluchten uit de roulatie zouden worden genomen als er geen akkoord kwam over lagere loonkosten. Donderdag maakte moederconcern Air France-KLM bekend dat toestemming is gegeven voor een alternatief herstructureringsplan bij Air France. Daarbij zouden veel banen verloren gaan. La Tribune gaf aan dat wordt gevreesd voor het verlies van wel 8000 arbeidsplaatsen.

Woensdag verliep een deadline voor het bereiken van een akkoord tussen Air France en het personeel over de arbeidsvoorwaarden. Het nieuwe herstructureringsplan zal op 5 oktober worden voorgelegd aan de vakbonden. De Franse overheid heeft al haar zorgen uitgesproken over de gang van zaken bij het luchtvaartbedrijf.

'Air France zet mes in vloot'
'Air France zet mes in vloot' (Foto: ANP)

Fallout Anthology nu verkrijgbaar

Bethesda kondigt aan dat Fallout Anthology, de definitieve pc-collectie van de Fallout-serie, nu verkrijgbaar is. Deze collectors editie bevat vijf videogames en de officiële add-ons.

De discs zijn in een exclusieve mini-atoombom opbergkistje te stoppen, die geleverd wordt met authentieke bomgeluiden. Deze heeft nog extra ruimte om Fallout 4 in te plaatsen wanneer deze in november uitkomt.

De Fallout-collectie bevat:

  • Fallout 3 : Game of the Year Edition met daarin de DLC: The Pitt, Operation: Anchorage, Broken Steel, Point Lookout en Mothership Zeta
  • Fallout New Vegas : Ultimate Edition met de DLC: Dead Money, Honest Hearts, Old World Blues, Lonesome Road, Gun Runners’ Arsenal en Courier's Stash
  • Fallout Tactics
  • Fallout 2
  • Fallout

Fallout Anthology

Tim Knol met onbekende liedjes theater in

Vrijdagavond gaat in Schouwburg Het Park in Hoorn de nieuwe solovoorstelling Lost & Found van Tim Knol in première. In zijn derde theatertournee zingt de Noordhollandse singersongwriter zowel eigen nummers als onbekende liedjes van anderen en vertelt hij de verhalen die daarbij horen. Met slechts een marktkraam vol boeken en platen en een oude pick-up als kantoor is hij de komende maanden in ruim vijftig schouwburgen en theaters te zien.

"Ik heb dit keer niet met een regisseur gewerkt," vertelt de zanger aan BuzzE over de show. "Ik wil dat de mensen een echte 'Tim Knol-voorstelling' zien. Dat betekent toffe verhalen en liedjes die ze nooit eerder hebben gehoord, ontrukt aan de vergetelheid."

In 2012 stond Knol voor het eerst in de theaters, toen nog met zijn band. "Dat was echt wennen", zegt hij. "Dat was ook allemaal een beetje over-geregisseerd, vond ik achteraf. In 2014 deed ik mijn eerste soloprogramma. Dat was spannend, maar ook heel erg leuk. En op die tournee borduur ik nu met mijn nieuwe programma Lost & Found ook verder."

The Miseries
Knol werd in 2010 in één klap bekend met zijn melodieuze Americanaliedjes. Afgelopen jaar begon hij echter ook een andere band, The Miseries, waarmee hij rauwe garagerock speelt. Eerder dit jaar verscheen het debuutalbum van die groep en stonden ze op tientallen rockpodia. Een enorm verschil met zijn huidige theaterprogramma, zegt de liedjesschrijver.

"Ik ben in die band echt een heel andere persoon. Het vraagt ook om een totaal andere 'mindset'. Het spelen met The Miseries gaat mij eigenlijk gemakkelijker af. De solo-optredens zijn spannender en ook zwaarder. In dat 'helemaal jezelf zijn' zit natuurlijk ook een showelement. Je moet toch een bepaalde sfeer creëren. Ik presenteer mijzelf als een beetje grappig en een beetje naïef en zo ben ik in werkelijkheid natuurlijk ook. Maar je moet daar wel iedere avond weer de juiste 'vibe' voor weten te vinden."

"Het publiek is bij de theaterconcerten gemiddeld een stuk ouder dan dat bij de rockshows", zegt Knol. "Het theater is toch een heel andere wereld. Veel van de mensen die naar rockclubs komen kennen dat helemaal niet. En in het theater is de entreeprijs vaak ook hoger. Maar ik merk als ik op het podium sta wel dat ik van het theaterpubliek vaak heel veel terug krijg. Die mensen zijn echt geïnteresseerd."

Televisie
Rond zijn debuut, een jaar of vijf geleden, was Tim Knol niet van de buis weg te denken. Met name bij De Wereld Draait Door zat hij regelmatig aan tafel. Dat is inmiddels minder geworden.

"Ja, ik bekijk de uitnodigingen die ik krijg een stuk kritischer en ga alleen nog in op dingen die echt inhoudelijk over muziek gaan en waar ik ook iets over te melden heb. Bijvoorbeeld toen ze een item hadden over Johnny Cash en mij vroegen om Girl From The North Country te zingen. Dat vond ik wel weer leuk. Maar ik ga daar zeker niet meer zitten omdat het goed zou zijn voor m'n carrièreplanning of zo. Sommige koppen zie je in die programma's telkens weer terug. Daar hoef ik niet bij te horen."

Tim Knol met onbekende liedjes theater in
Tim Knol met onbekende liedjes theater in (Foto: BuzzE)

'Aanvallen Rusland veroorzaken escalatie'

De Russische bombardementen in Syrië veroorzaken een escalatie van het conflict. Dat zegt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een verklaring die samen met de door de VS geleide coalitie zou zijn opgesteld.

Turkije zegt daarin 'diep bezorgd' te zijn over de gevolgen van de Russische acties in buurland Syrië. Die zullen 'meer extremisme en radicalisering' in de hand werken, aldus Ankara.

Rusland is woensdag begonnen met luchtaanvallen op doelen in Syrië. Moskou zegt dat alleen stellingen van Islamitische Staat worden aangevallen maar waarnemers zeggen dat ook rebellen worden bestookt die tegen het bewind van president Bashar al-Assad strijden.

'Aanvallen Rusland veroorzaken escalatie'
'Aanvallen Rusland veroorzaken escalatie' (Foto: ANP)

Meer horecabedrijven overtreden regels

Meer horecabedrijven hebben vorig jaar de regels voor de hygiëne overtreden. Dat blijkt volgens Nu.nl uit cijfers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA legde in 2014 9177 maatregelen op aan 13.619 bedrijven na overtredingen van de hygiëne-eisen. In 2013 ging het om 8212 maatregelen voor 11.690 restaurants.

De maatregelen variëren van waarschuwingen en boetes tot een proces-verbaal. Een rechter kan dan uiteindelijk besluiten tot sluiting van de horecagelegenheid.

Naast het aantal controles liep ook het aantal zware overtredingen op. In 2014 deelde de NVWA 37 processen-verbaal uit tegenover 23 in 2013. Dat is een van de zwaarste maatregelen die de inspectiedienst kan opleggen. In 2145 gevallen begingen horeca-ondernemers ernstige of herhaaldelijke overtredingen waarvoor de inspecteurs een boete uitdeelden, tegenover 1793 in 2013. Inspecteurs deelden 6995 waarschuwingen uit.

Meer horecabedrijven overtreden regels
Meer horecabedrijven overtreden regels (Foto: ANP)

'Franse media-boycot voor Olsen-tweeling'

Franse modeontwerpers zouden media in Parijs hebben opgeroepen tot een boycot van de modeshow van de Olsen-tweeling afgelopen woensdag. Dat vertellen bronnen aan New York Post. Mary-Kate en Ashley zouden anders met hun show tijdens de Parijse modeweek aandacht van twee Franse labels stelen.

Dinsdag lieten Mary-Kate en Ashley in een persconferentie weten de pers zelf niet te hebben uitgenodigd. "Omdat het kasteel een uur buiten de slad ligt, zijn we door veel mensen geadviseerd het publiek tot speciale vrienden en klanten te beperken en de pers niet mee te slepen." Maar volgens New York Post had de raad van Franse modeontwerpers, Chambre Syndicale du Prêt à Porter des Couturiers et des Créateurs de Mode, bezwaar gemaakt tegen de aanwezigheid van media. De raad zou de hoofdredacteuren van modebladen openlijk hebben gewaarschuwd niet te gaan.

De tweeling annuleerde de show van hun collectie The Row tijdens de New York Fashion Week vorige maand. Ze verhuisden de show naar Parijs om meer internationale kopers te trekken. De show stond voor woensdag gepland in een kasteel vlak buiten de stad. Op hetzelfde moment stonden er twee shows van de merken Vionnet en Rochas gepland. "Mensen zouden die shows missen omdat ze liever The Row zien", zegt een ingewijde.

'Franse media-boycot voor Olsen-tweeling'
'Franse media-boycot voor Olsen-tweeling' (Foto: BuzzE)

VS krijgen schuldenplafond weer in vizier

De Amerikaanse overheid kan vanaf begin november haar rekeningen niet meer betalen als het Congres niet voor die tijd besluit om het schuldenplafond te verhogen. Daarvoor heeft de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew gewaarschuwd in een brief aan de politieke leider van de Republikeinen.

Volgens Lew wordt het huidige schuldplafond waarschijnlijk rond 5 november bereikt. Zonder aanpassing kan de overheid dan geen geld meer lenen, waardoor de bodem van de schatkist snel in zicht zou komen.

De afgelopen jaren liepen de politieke spanningen rond de noodzakelijke verhoging van het schuldenplafond herhaaldelijk hoog op. Delen van de overheid moesten daarbij een tijd worden gesloten omdat er geen middelen waren om ze draaiende te houden, en de Verenigde Staten dreigden te boek te komen te staan als wanbetaler.

VS krijgen schuldenplafond weer in vizier
VS krijgen schuldenplafond weer in vizier (Foto: ANP)

Consumentenversie Oculus wordt duurder dan 350 dollar

De consumentenversie van de VR-bril Oculus Rift wordt duurder dan de development kit modelen, omdat het verbeterde technologieën in zich heeft.

De bedenker van Oculus Rift, Palmer Luckey, wil nog geen echt prijskaartje afgeven voor de bril die in begin 2016 uit moet komen, maar gaf wel aan dat het meer dan 350 dollar gaat kosten. Dat komt door de technologieën die toegvoegd zijn om de ervaring zo goed mogelijk te maken. Deze waren nog niet aanwezig in de eerste twee prototypes.

Luckey wil de consument de beste ervaring geven, omdat voor velen dit hun eerste kennismaking met VR is. Het zou namelijk slecht zijn als straks iedereen meldt dat het op zich wel 'aardig' is, maar dat de resolutie beter had gekund, de lensen beter hadden gekund, of de monitoren in de bril van betere kwaliteit waren. Dat willen ze voor zijn bij Oculus, dus er wordt niet beknibbeld op kwaliteit.

Oculus

Rondborstige Laura gelekt voor Street Fighter V

Nog geen 24 uur nadat Zangief officieel is aangekondigd is er al een lek voor de laatste geheel nieuwe personage in Street Fighter V. Yoshinori Ono, de producer van Street Fighter V, had al eerder gezegd dat er een nieuwe vechter uit Brazilië zou komen en dat blijkt Laura te zijn.

De Japanse website Famitsu kwam met de beelden die ondertussen al verwijderd zijn na een waarschijnlijk boos mailtje van Capcom. Gelukkig is het nooit echt weg op internet, dus in onderstaande collage is Laura te bewonderen. We verwachten binnenkort een officiële aankondiging met trailer op YouTube. Zo te zien worstelt ze graag met haar tegenstanders, die ondanks de houdgrepen zacht op haar boezem terechtkomen.

Street Fighter V komt in het voorjaar van 2016 uit voor PlayStation 4 en pc.

Laura in Street Fighter V

Alphen begint met berging kraan

In Alphen aan den Rijn wordt vrijdag om 07.00 uur begonnen met de berging van de grootste van de twee kranen die op 3 augustus zijn omgevallen. Het is nog niet bekend hoe lang de werkzaamheden gaan duren, omdat niet duidelijk is hoe de onderdelen op elkaar reageren als er gehesen gaat worden, aldus de gemeente Alphen.

Giek en onderwagen van de kraan zijn al van elkaar losgemaakt. De assen en het ballastframe van de grote omgevallen kraan waren al eerder verwijderd. De giek wordt vrijdag op een ponton gehesen, vervolgens de onderwagen. Dit wordt heel zorgvuldig gedaan, benadrukt de gemeente. De werkzaamheden duren minimaal enkele uren tot mogelijk zelfs twee dagen.

Vorige week was de drijvende bok waarmee de bergingswerkzaamheden worden uitgevoerd, in elkaar gezet. De kraan HEBO-lift 7 is meer dan 60 meter hoog en is opgezet door de bergingsbedrijven Mammoet en Hebo.

Alphen begint met berging kraan
Alphen begint met berging kraan (Foto: ANP)

Miljoenen gegevens T-Mobile VS gestolen

De persoonsgegevens van ongeveer vijftien miljoen klanten van T-Mobile in de Verenigde Staten zijn gestolen. T-Mobile maakte donderdag (lokale tijd) bekend dat er twee jaar lang is ingebroken in het systeem van bedrijf Experian, dat de gegevens beheert. De inbrekers hadden toegang tot onder meer namen, adressen, geboortedata en burgerservicenummers van klanten.

Volgens Experian is er niet ingebroken in het systeem waar financiële gegevens van klanten zijn opgeslagen. Het bedrijf is een onderzoek begonnen naar de cyberinbraak. Experian liet weten dat het 'gat' waardoor de hackers informatie konden stelen is gedicht.

Het bedrijf liet tegenover de Amerikaanse krant The Wall Street Journal weten dat alleen de gegevens van T-Mobileklanten zijn buitgemaakt. Experian beheert ook de gegevens van andere grote bedrijven. Die moeten volgens de Amerikaanse wet ten minste 25 maanden worden bewaard.

Miljoenen gegevens T-Mobile VS gestolen
Miljoenen gegevens T-Mobile VS gestolen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: geweldig en geweldloos

Afgelopen nacht was het koud. Heel koud. Het werd slechts 2 tot 7 graden, met lokaal nog een graadje minder. Dat heeft ervoor gezorgd dat vooral in het oosten en noorden wat mist is ontstaan.

De dag begint hierdoor grauw en grijs. In de loop van de ochtend trekt de bewolking weg en laat de zon zijn neus weer zien. Het wordt zo'n zestien tot achttien graden met een zwakke tot matige wind uit het noordoosten.

In de Verenigde Staten zijn de metereologen in afwachting van orkaan Joaquin, die afgelopen nacht opzwol tot categorie 3. Daarmee is het de tweede 'major hurricane' boven de Atlantische Oceaan van het seizoen. Mogelijk wordt Joaquin vandaag zelfs opgeschaald naar categorie 4. De koers van Joaquin is nog altijd onzeker. De orkaan ligt op ramkoers aan de zuidkoostkant van de Bahama's. Op de eilandengroep is alles in hoogste staat van paraatheid gebracht: verloven van militairen zijn ingetrokken, schuilkelders zijn geopend en toeristen proberen te vluchten nu het nog kan.

Ik maakte een paar weken geleden deze prachtige foto van de Alkmaarder Hout toen ik 's ochtends vroeg op pad was. Ik heb bewust even stilgestaan om te genieten van de pracht om me heen.

Ochtend in de Alkmaarder Hout (Foto: DJMO)
Ochtend in de Alkmaarder Hout (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
Vandaag in 1951 werd Nederland 1 gelanceerd, in 1989 ging RTL Veronique (het latere RTL4) van start. Het was ook vandaag dat de eerste aflevering van Telekids werd uitgezonden door Irene Moors. Tien jaar later, in 1999, stopten Carlo en Irene met Telekids. Het duo zou jaren later nog steeds onafscheidelijk zijn in televisieland.

Vandaag is ook de geboortedag van Mahatma Gandhi, en daarmee ook de dag van geweldloosheid: "De Internationale dag van geweldloosheid vindt plaats op 2 oktober, de verjaardag van Mahatma Gandhi, leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging en pionier in de filosofie van geweldloosheid. De internationale dag is een gelegenheid om de boodschap van geweldloosheid te verspreiden, onder meer via het onderwijs en publieke bewustmaking." (Bron)

'Geloof in democratie, onvrede over politiek'

De meeste Nederlanders zijn positief over de democratie waarin ze leven. Driekwart geeft een voldoende, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Over de politiek zijn veel Nederlanders minder goed te spreken.

93 procent van de burgers vindt een democratie de beste vorm van regeren die bestaat. In de eerste helft van dit jaar gaf 73 procent van de bevolking een voldoende voor het functioneren van de democratie in ons land. Bij het woord democratie denken Nederlanders vooral aan vrijheid (vrijheid van meningsuiting, vrijheid om te doen wat je wilt en een vrij land) en aan een manier om besluiten te nemen, zoals stemrecht, vrije verkiezingen en de regering.

Besluitvorming
Maar veel inwoners zijn minder te spreken over democratie als besluitvormingsprocedure. Mensen zijn dus vooral ontevreden over de politieke praktijk. In het SCP-rapport 'Meer democratie, minder politiek?' geven veel ondervraagden aan dat politici niet luisteren naar gewone mensen. Ook zouden politici te veel hun eigen gang gaan, zouden ze uit zijn op eigenbelang en te veel praten en te weinig doen.

'Je kunt stemmen wat je wilt, maar in principe ligt alles al vast', aldus een vrouw van 31 die meedeed aan het onderzoek. Ze gaf het cijfer 4 voor het functioneren van de Nederlandse democratie. 'Wat de heren en dames willen, gaat ook gebeuren.' Een 70-jarige man gaf het cijfer 9: 'Er zitten een regering en Kamerleden door onszelf gekozen en ik vertrouw erop dat ze ook voor ons opkomen en werken.'

Meer invloed
Van de ondervraagden vindt 55 procent dat burgers meer invloed moeten hebben op het beleid; 54 procent vindt het referendum geschikt om besluiten te nemen over belangrijke kwesties. Van de lageropgeleiden is 20 procent tevreden of kritisch positief over uiteenlopende besluitvormingsprocedures in Nederland. Van de hogeropgeleiden is dat 54 procent.

'Geloof in democratie, onvrede over politiek'
'Geloof in democratie, onvrede over politiek' (Foto: ANP)

'Prijs kleding en schoenen gaat weer omhoog'

Wie nieuwe kleding en schoenen wil kopen kan maar beter snel zijn slag slaan. Volgend jaar hangt er waarschijnlijk een hoger prijskaartje aan deze artikelen, voorspelt het economisch bureau van ABN AMRO.

Modezaken hebben door de aanhoudende koersstijging van de dollar naar verwachting te maken met hogere inkooptarieven. Ook nemen de loonkosten toe in landen waar onze kleding en schoenen worden gemaakt. De winkels zullen dit waarschijnlijk doorberekenen aan de klant.

Bij het winkelen kan iemand voor bepaalde kleren zomaar 5 tot 10 procent meer kwijt zijn, denkt ABN-econoom Sonny Duijn. De gemiddelde prijsstijging zal volgens hem wel lager liggen.

Pure noodzaak
Duijn benadrukt dat de op handen zijnde prijsverhoging pure noodzaak is voor modezaken, die in de afgelopen jaren zwaar door de crisis zijn getroffen. Zo daalde het bedrijfsresultaat van kledingwinkels vanaf 2010 tot en met 2013 met wel 70 procent. Inmiddels is de verkoop weer wat gestabiliseerd, maar daarvoor was gemiddeld wel prijsverlaging nodig. De winstmarges zijn uitermate dun geworden.

Het aantrekken van de economie geeft de winkeliers nu ook weer de ruimte om hun prijzen op te schroeven. ABN AMRO rekent erop dat de particuliere consumptie in Nederland dit jaar met 1,7 en volgend jaar met 1,9 procent toeneemt. De consument lijkt volgens de bank bereid om de hogere prijzen van kleding en schoenen te accepteren.

'Prijs kleding en schoenen gaat weer omhoog'
'Prijs kleding en schoenen gaat weer omhoog' (Foto: ANP)

208.000 vluchtelingen via Lesbos naar EU

Ongeveer 208.000 vluchtelingen zijn dit jaar via het Griekse eiland Lesbos de Europese Unie binnengekomen. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) vrijdag bekendgemaakt. Zo'n 44.000 vluchtelingen zijn via het eiland Kos gereisd. Bij elkaar kwamen ongeveer 390.000 mensen via de Egeïsche Zee naar Europa.

Volgens de UNHCR zijn 70 procent van de mensen die de Griekse route namen uit Syrië gevlucht, anderen komen uit onder meer Afghanistan en Pakistan. Naar Italië zijn 131.000 mensen gevlucht. Van hen komt 26 procent uit Eritrea, 13 procent uit Nigeria en 8 procent uit Somalië.

UNHCR meldde donderdag dat er dit jaar en komend jaar naar schatting 1,4 miljoen vluchtelingen over de Middellandse Zee naar Europa trekken.

208.000 vluchtelingen via Lesbos naar EU
208.000 vluchtelingen via Lesbos naar EU (Foto: ANP)

'Grenscontrole België tijdens kantooruren'

De aangekondigde grenscontroles in België vallen volgens Belgische media flink tegen. Aan de grens met Duitsland en Nederland zijn er acht agenten aan de slag, die alleen tijdens kantooruren werken. In het weekend wordt er niet gecontroleerd, schrijft de krant Het Nieuwsblad vrijdag.

België heeft grenscontroles ingevoerd om de vluchtelingenstroom onder controle te houden en mensensmokkelaars op te pakken. Minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken maakte bekend gericht te controleren.

In de praktijk is de controleactie minder groot dan gedacht, meldt Het Nieuwsblad. De acht agenten bij de tweehonderd kilometer lange grens werken van 08.45 en 11.15 uur en van 13.00 tot 15.30 uur. De controles vinden afwisselend plaats op vier grensovergangen.

'Grenscontrole België tijdens kantooruren'
'Grenscontrole België tijdens kantooruren' (Foto: ANP)

Duitsland viert 25 jaar eenheid

Duitsland staat de komende drie dagen stil bij 25 jaar eenheid. De centrale herdenking van de hereniging is in Frankfurt am Main, waar vrijdagmiddag het startschot wordt gegeven voor een reeks festiviteiten.

Het hoogtepunt staat gepland voor zondag: een ceremonie in het bijzijn van bondskanselier Angela Merkel en bondspresident Joachim Gauck. Verscheidene leiders van toen - George Bush senior, Michail Gorbatsjov en Helmut Kohl, waren ook uitgenodigd, maar hebben wegens ziekte of ouderdom afgezegd.

Niet iedereen is gecharmeerd van de feestelijkheden. Linkse actiegroepen hebben demonstraties aangekondigd.

De Bondsrepubliek Duitsland en de Duitse Democratische Republiek gingen op 3 oktober 1990 op in het herenigde Duitsland. De DDR werd in 1949 door de Sovjet-Unie opgericht als communistisch land. Het lag in de zone die na de Duitse capitulatie in 1945 door de Sovjets werd bestuurd.

Duitsland viert 25 jaar eenheid
Duitsland viert 25 jaar eenheid (Foto: ANP)

Dan nu echt de laatste Man bijt hond

Vrijdag is het dan echt gedaan met Man bijt hond. Het programma is voor de laatste keer op televisie te zien. Het lichtvoetige alledaagse programma, met trivialiteiten over gewone, onbekende mensen was zestien jaar te zien.

Op een 'Man bijt hond-bedankt-dag' kon het publiek dit weekend afscheid nemen van de regelmatige gasten uit de serie - de Veerkampjes, grote en kleine Frans, Don en Elly, Jan Stam, Grietje Post en Willem Lucht. Opnames daarvan zijn vrijdagavond te zien.

Michael Abspoel, de markante stem van Man bijt hond, zag de bedankdag als afsluiting van een bijzonder televisietijdperk. 'Bij ons werd groot nieuws klein en klein nieuws groot.'

Voor wie het moeilijk heeft met het stopzetten van het programma zijn nog tot 12 oktober op Den Haag Centraal portretten te zien van twintig mensen uit het programma, gefotografeerd door topfotografen.

Dan nu echt de laatste Man bijt hond
Dan nu echt de laatste Man bijt hond (Foto: BuzzE)

Obama pleit voor strengere wapenwet VS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een toespraak gepleit voor een strengere wapenwet. Volgens Obama is het niet voldoende om alleen medeleven te tonen en doden te herdenken bij grote schietpartijen.

Bij een schietpartij op een school in de plaats Roseburg kwamen donderdag zeker zeven mensen om het leven. De twintigjarige schutter is bij een vuurgevecht met de politie om het leven gekomen. Over het aantal slachtoffers en het motief van de dader is nog veel onduidelijk.

Obama zei in zijn toespraak dat de Verenigde Staten het enige land is waar zulke schietpartijen regelmatig gebeuren. "We zijn er ongevoelig voor geworden", zei Obama. Hij pleit voor strengere regelgeving en riep wapenbezitters op zich daarover uit te spreken. Het is lastig om de wapenwet aan te passen vanwege teksten in de grondwet en een machtige wapenlobby.

Obama pleit voor strengere wapenwet VS
Obama pleit voor strengere wapenwet VS (Foto: ANP)

Duitsland wil opvang vluchtelingen bij grens

Duitsland wil bij de landsgrenzen transitiezones inrichten voor vluchtelingen. Daar zullen vluchtelingen tot maximaal een week worden opgevangen om te kijken of ze in Duitsland kans maken op asiel. Als dat niet zo is kunnen ze direct worden teruggestuurd. Dat staat in een wetsontwerp van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Als in een week tijd niet duidelijk is of een vluchteling kans maakt op asiel dan wordt hij of zij toegelaten, staat in de ontwerpwetstekst. Als een asielaanvraag niet ontvankelijk of "duidelijk ongegrond" wordt verklaard, kan de vluchteling meteen worden uitgezet. De bedoeling is dat Duitsland met de wet gelukszoekers kan weren.

Minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken vindt dat de politiek maatregelen moet nemen vanwege de grote stroom vluchtelingen naar Duitsland.

Duitsland wil opvang vluchtelingen bij grens
Duitsland wil opvang vluchtelingen bij grens (Foto: ANP)

Bill Cosby raakt weer eredoctoraat kwijt

Bill Cosby is weer een eredoctoraat armer. Het bestuur van de universiteit van San Francisco besloot unaniem dat de komiek de eretitel niet meer waard is. Cosby wordt inmiddels door meer dan vijftig vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik.

De universiteit van San Francisco, die wordt beheerd door de jezuïeten, kende Cosby in 2012 een eredoctoraat toe. De komiek raakt de titel kwijt nu hij 'heeft erkend zich schuldig te hebben gemaakt aan gedrag dat niet strookt met de criteria voor een eredoctoraat'. Cosby heeft toegegeven dat hij buitenechtelijke relaties heeft gehad met meerdere vrouwen. Sommige van die vrouwen beschuldigen de komiek nu van seksueel misbruik. Deze week beweerden nog eens drie vrouwen door hem te zijn misbruikt.

Eerder raakte Cosby zijn eredoctoraten van de Fordham University en de Marquette University kwijt. Ook verloor Cosby deze week het eredoctoraat dat hij in 1985 ontving van Brown University.

Bill Cosby raakt weer eredoctoraat kwijt
Bill Cosby raakt weer eredoctoraat kwijt (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.