Concert: Kyteman in Tivoli

Vaak zijn het de Engelsen die muzikale sneeuwbaleffecten veroorzaken in de media, maar nu heeft Nederland ook zijn eigen sneeuwbal gevonden in de persoon van Colin Benders. Wie zult u misschien zeggen? De goede man staat beter bekend als Kyteman en is muzikant, en niet zo maar eentje. Het is dan ook niet onterecht dat er een steeds groter wordende sneeuwbal van Kyteman door de mediawereld heen dendert. Lovende kritieken vliegen je om de oren, verbluffende optredens (waarvan ondermeer op Noorderslag) en grote boekingen in het verschiet. Kyteman staat dit jaar op Pinkpop en hij zorgde in het Utrechtse Tivoli voor een massale run op de kaarten. Het eerste geplande optreden was binnen no-time uitverkocht en ook het concert van 12 maart liep als een trein. Kortom, Kyteman is hot en gisteren maakte hij de hooggespannen verwachtingen nogmaals waar in een dampend en uitverkocht Tivoli.


Ondanks dat de 22-jarige Kyteman op zijn succesvolle album The Hermit Sessions drie jaar is bezig geweest met het inspelen van het leeuwendeel van de instrumenten, staat hij er op het podium niet alleen voor. En dit is nogal een understatement, want zijn begeleidende HipHop Orkest bestaat uit pakweg een man/vrouw of twintig. Strijkers, blazers, percussie/ritme-sectie, rappers en Kyteman zelf als trompetist en energieke middelpunt bezetten het podium.


Maar "bezetten" is wat te statisch; "overnemen" of "op zijn kop zetten" zijn betere bewoordingen voor deze ervaring. Met een stel bezeten rappers op de speakers, een strakke strijkersectie en de funky blazers is het vanaf de eerste seconde feest. Het intro gaat over in 'Une Seule Fois' waarin de flow van de Franstalige raps soepel door de zaal heen glijdt. Het feest wordt compleet als tracks als 'IT Circus', 'City Is Burning' en de single 'She Blew Like Trumpets' voorbij komen. Opzwepend, dansbaar en funky worden de liederen op het publiek afgevuurd. De tussentijdse jams werken als een fris briesje in de warme zaal. Kyteman en zijn hiphop orkest gaan nog vele feestjes bouwen de komende tijd, zorg dat je die een keer mee maakt!

Setlist
Intro
Une Seule Fois
We Know You Know
IT Circus
City Is Burning
U-town
No More Singing
(Jam)
Pitch Black
Blow The Whistle
Peace Without The Rest
She Blew Like Trumpets
Sorry
(Jam)














Foto's door Joost Melis