Ilife A6 - robotstofzuiger in mooi jasje

4. De praktijk


Het schoonmaken

De A6 kan je dagelijks laten starten op een vooraf ingestelde tijd via de afstandsbediening. Dit werkt goed en redelijk simpel. De afstandsbediening zelf gebruik ik in de praktijk verder nooit. Ik vind het dan nog makkelijker om de A6 te starten met de knop dan om de afstandsbediening te zoeken om hem te starten. Sowieso een prettige verbetering is de maximale modus en 'stille' modus, waarbij de stille modus echt stil is zodat je er geen last hebt als die aanstaat als je thuis bent. 

Op maximale modus zou je rond de 950-1000pa zuigkracht hebben, en de geluidsproductie is dan maximaal 60 decibel als je er vrijwel naast zit. Op stille modus is er niks te vinden over de zuigkracht maar heb je een stuk lager aantal decibel, namelijk onder de 50. Deze laatste stand is niet storend als je in dezelfde ruimte zit en hem een rondje wil laten doen. Nu zet ik hem meestal 's nachts aan omdat ik er toch geen last van heb in de slaapkamer, bij vorige modellen was dat een minder groot succes. Qua schoonmaak prestaties werkt het goed. Heb je een vriendin met lange haren dan moet je hem wat vaker schoonmaken omdat de haren rondom de borstels gaan zitten. Dit kan redelijk simpel, de borstel kan je eruit wippen en de zijborstels met een schroefje. 

Een andere nuttige functie waar ik gebruik van maak is die van de 'kleine ruimte-modus'. Als je tweemaal op de auto-knop op de A6 klikt gaat hij een programma draaien voor een kleinere ruimte. In die stand werkt hij ongeveer 40-50 minuten en stopt daarna, en dus niet pas als de accu op is. Dit gebruik ik vaak in de slaapkamer / badkamer, nogal lui maar het werkt prima. 

 

Als je echt kijkt naar schoonmaakprestaties merk ik wel een verschil ten opzichte van de vorige modellen. Juist door de rubberen borstel kunnen wat zaken makkelijker worden opgepikt door de roterende beweging. Omdat de rubberen randjes erg dun zijn is het zo dat hij gelijk vast loopt op elk wat harder stukje wat hij probeert op te vegen. Eigenlijk is het weer een prettige upgrade en dit merk je in het schoonmaken. Sowieso houdt hij het in silent-modus ongeveer 2,5 uur uit op een accu wat in een gemiddeld huis prima zal zijn. Op max modus (wat ik in de praktijk niet snel gebruik) kom je op circa 1,5 uur. Als je rekening houdt met geen kabels op de vloer en je huis verder 'robotstofzuiger-proof' maakt is het een welkome hulp. Over de betrouwbaarheid kan ik inmiddels uit ervaring spreken dat vorige modellen van Ilife het meer dan een jaar prima gedaan hebben in huis en nog steeds werken. 

Verschillende standen

Op de afstandsbediening kan je een aantal keuzes maken mocht je dat willen. Dat zijn tegenwoordig nog de 'max-modus, spot-cleaning, edge-cleaning'. Op de max-modus na geen enkele andere gebruikt. Spot-cleaning gaat als een rondje vanaf een bepaald punt beginnen, met het idee dat als je daar wat hebt laten vallen je de A6 erop zet en hij het schoonmaakt. Edge-cleaning gebruik ik niet omdat hij in het automatische programma ook al de muren meepakt.

chuwia6- (Foto: rene90) 

 

Thuisstation

Door de wrijving aan de onderkant staat het station nu stevig op de grond en schuift dit niet weg als de Ilife probeert om erop te komen. Wat erg fijn is van dit model is dat als hij er iets af is gegaan (huisdieren/tik van een stoel) hij automatisch weer gaat zorgen dat hij op beide contactpunten komt.