Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
Bijna een jaar is voorbijgevlogen sinds we voor het eerst onze reis begonnen in de wereld van Pokémon Scarlet en Violet. Zoals het een ware Pokémon-game betaamt namen ook deze spellen twee stappen terug voor elke stap vooruit en vooral op technisch gebied lieten ze veel te wensen over. Wat is er precies veranderd in dat jaar en wat voegt The Teal Mask precies toe? Dat lees je in deze review.
Een jaar later
Laten we meteen met de deur in huis vallen: er is absoluut geen verbetering te bespeuren. Sterker nog, de spelervaring is aanzienlijk verslechterd. Ondanks de excuses die Nintendo in december vorig jaar maakte voor de belabberde staat van Scarlet en Violet en hun belofte om de technische problemen aan te pakken, moeten we nu helaas vaststellen dat The Teal Mask nog beroerder presteert. De framerate daalt regelmatig onder de 20 frames per seconde, wat je het gevoel geeft dat je in slow-motion speelt. Schaduwen knipperen als een gek door het beeld, Pokémon in de verte staan te bibberen alsof ze mama’s speelgoed hebben ingeslikt en overal waar je kijkt popt er van alles in het scherm. Het was al onbegrijpelijk dat Nintendo een spel in deze staat uit durfde te geven, maar The Teal Mask doet er nog een flinke schep bovenop.
Kort in Kitakami
Los van de technische mankementen is The Teal Mask best een leuke uitbreiding. Zodra je aankomt in Kitakami, een gebied dat geïnspireerd is op Japan en losstaat van de Paldea-regio uit Scarlet en Violet, maak je kennis met Carmine en Kieran. Dit zijn je nieuwe metgezellen tijdens dit avontuur. Of laten we het eerder een kort avontuurtje noemen, want in ongeveer drie uur ben je wel door het verhaal heen. Doorgaans zijn de gevechten het hart van de meeste Pokémon-spellen, maar voor eenieder die Scarlet of Violet al heeft uitgespeeld, zal The Teal Mask weinig uitdaging bieden. Het hoogste level van Pokémon waarmee je in gevechten te maken krijgt is 75, dus met een gemiddeld post-game team ga je er snel doorheen.
Het verhaal gaat dat Kitakami in lang vervlogen tijden werd geteisterd door een kwaadaardige ogre. De legende vertelt dat deze uiteindelijk werd verdreven door drie speciale Pokémon: Okidogi, Munkidori en Fezandipiti. Al snel ontdek je echter dat dit verhaal niet helemaal waar is. Wanneer er tijdens een festival rondom dit legendarische trio een mysterieuze Pokémon wordt gespot, besluit je om erachter te komen wat er werkelijk aan de hand is. Het is een aardig —op momenten verrassend duister— verhaal over de band tussen mensen en Pokémon, maar niets wat Pokémonfans niet al eerder hebben gezien.
Hoge prijs voor oude bekenden
Gelukkig biedt Kitakami meer dan alleen dit korte avontuur. De regio kent een dikke handvol gloednieuwe Pokémon en varianten om te ontdekken. Daarnaast maken meer dan 100 bekende gezichten hun opwachting, klaar om gevangen te worden. De leukste toevoeging is echter de Pokémon Snap-achtige zijmissie waarbij je fotograaf Perrin mag bijstaan in de zoektocht naar een nieuwe legendarische Pokémon. Iemand die alles uit Kitakami wil halen is dus wel wat langer zoet, maar het blijft allemaal ietwat karig voor de prijs.
Wie aan de slag wil met The Teal Mask mag namelijk €34,99 aftikken bij Nintendo. Hiervoor krijg je komende winter ook toegang tot The Indigo Disk, het tweede deel van deze uitbreiding, maar we hebben nog maar weinig informatie over de inhoud en omvang hiervan. Het is dus ook lastig om te zeggen of deze DLC’s qua inhoud hun aanschafprijs waard zullen zijn. Als je daar de technische problemen bij optelt, wordt het zelfs voor de grootste Pokémonliefhebbers lastig om The Teal Mask aan te raden.
Conclusie
Na bijna een jaar wachten en hopen op verbeteringen, blijven Pokémon Scarlet en Violet teleurstellen met de release van The Teal Mask. Technische problemen blijven de spelervaring negatief beïnvloeden, en hoewel Kitakami enkele nieuwe Pokémon en interessante zijmissies introduceert, blijft de uitbreiding over het algemeen karig. Ik hoop ten zeerste dat The Indigo Disk hier verandering in zal brengen, want tussen alle mankementen door lijkt ontwikkelaar GameFreak nog best leuke games te kunnen maken. Tot nu toe is mijn hoop helaas tevergeefs geweest.