I Give It A Year

Nat (Rose Byrne, Insidious) en Josh (Rafe Spall, Life of Pi) lijken gemaakt voor elkaar. Ze zijn nog maar zeven maanden samen, maar toch besluiten ze om te trouwen omdat het goed voelt. In I Give It A Year volgen we het koppel gedurende het eerste cruciale jaar na de bruiloft. Uiteraard gaat het niet zoals verwacht, zeker niet voor het liefdesstel zelf. De bruiloftsgasten en zelfs de priester hadden er vanaf de bruiloft meteen al geen vertrouwen in.

Als ex-vriendin Chloe (Anna Faris, Scary Movie) weer in beeld komt, lijkt de relatietest begonnen te zijn. Tel daar de knappe opdrachtgever Guy (Simon Baker, The Mentalist), met wie Nat moet gaan samenwerken, bij op en het feest is compleet. Beiden weten ze eigenlijk al dat de relatie niet lang meer kan duren. Alleen wie gaat het als eerste toegeven? Of halen ze toch het eenjarig jubileum?

De standaard romantische komedie is bekend. Een bijna onmogelijk koppel moeten eerst een aantal hindernissen overleven, voordat ze aan het eind uiteraard elkaar in de armen vallen. I Give It A Year (van de schrijver van Borat) pakt dit anders aan en begint waar de meeste romkoms eindigen. Weinig kleffe scènes en onmogelijke liefdes dus, die tijd is voorbij.

Het speelt met de conventies van het genre en is een soort parodie op alle overige standaardkomedies. De grapdichtheid ligt hoog en dat zorgt ervoor dat je regelmatig met een glimlach op je gezicht kijkt. Helaas is het verhaal ondergeschikt aan de grappen en besluipt je soms het gevoel dat je naar een cabaretvoorstelling aan het kijken bent in plaats van een goede samenhangende film.

Deze Britse komedie is een typisch voorbeeld van Britse humor uit verschillende tv-series. Vaak over-the-top of flauw, maar waar je stiekem toch om moet lachen uit schaamte of omdat het verrassend is. De humor schuurt een beetje en daar moet je wel van houden. Vooral acteur Stephen Merchant, tevens de schrijver van The Office UK met gelijkwaardige humor, is iemand die dit soort humor goed in de vingers heeft. Jammer genoeg komt Stephan in slechts een aantal scènes voor.

Ben je klaar met de huisje-boompje-beestje-films en wil je een film zien die het iets anders aanpakt? Dan is I Give It A Year zeker een aanrader. Grove humor, veel plaatsvervangende schaamte en prima (seks)grappen zorgen voor een prima komedie, die niet voor iedereen bedoeld zal zijn. Jammer alleen dat de makers in hun eigen val trappen door op het einde toch weer als een standaard romantische komedie te eindigen.