FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 februari 2013

Nederlandse komt om bij treinbotsing in Oostenrijk

Een 35-jarige Nederlandse is woensdag in het Oostenrijkse Mittersill om het leven gekomen bij een botsing met een trein. De vrouw zat met haar gezin in een auto die na de aanrijding zeventig meter werd meegesleurd door de trein, meldt de Oostenrijkse politie.

De 34-jarige man van het slachtoffer en hun dochter van 9 raakten gewond. Ze liggen in verschillende ziekenhuizen. De vrouw overleed ter plaatste aan haar verwondingen. De machiniste van de trein en de zes treinreizigers bleven ongedeerd.

De auto werd volgens de politie bestuurd door de vader van het gezin. Hij zou woensdagochtend een onbewaakte spoorwegovergang zijn opgereden op het moment dat er een trein naderde. Ondanks waarschuwingssignalen van de machinist, kwam het tot een botsing.

Hoogzwangere drugskoerier gepakt in Paramaribo

Op de luchthaven van Paramaribo is dinsdagmiddag een hoogzwangere drugssmokkelaar gearresteerd. In de ruimbagage van de 23-jarige Surinaamse vrouw, die onderweg was naar Schiphol, werden 157 bolletjes met cocaïne aangetroffen. De douane ontdekte in haar bagage ook nog een langwerpig pakket cocaïne, dat bedoeld was om vlak voor het boarden in de vagina te verstoppen.

Volgens een woordvoerder van de Surinaamse politie is het zeer uitzonderlijk dat een hoogzwangere vrouw op heterdaad wordt betrapt. "Drugssmokkelaars brengen wel vaker pas vlak voor het instappen de drugsbolletjes in. Tijdens de vlucht zelf worden die soms ook weer verwijderd, want comfortabel reizen is het zeker niet. Vlak voor de landing wordt de drugs dan weer ingebracht."

De jonge vrouw zit vast. Het Openbaar Ministerie beslist binnenkort wat er verder met haar gaat gebeuren. Surinaamse politiecellen hebben geen voorzieningen voor zwangere vrouwen, bevestigt de woordvoerder. "Wij zetten ons wel in om het zwangere gedetineerden zo draaglijk mogelijk te maken. Mocht het nodig zijn, dan kan de vrouw onder politiebegeleiding naar een ziekenhuis worden gebracht. Haar ongeboren kind is onschuldig, dus daar zal zeker niets mee gebeuren."

Volgens waarnemers is er een duidelijke trend bij Surinaamse drugsbendes om steeds minder opvallende personen als koeriers in te zetten. Zo werden onlangs ook al drugs aangetroffen in de rolstoel van een mindervalide passagier en in de luier van een baby.

Dezelfde dag nog werd op de luchthaven van Paramaribo ook ruim een kilo cocaïne ontdekt in de dubbele bodem van een koffer van een 35-jarige vrouw, die eveneens Schiphol als eindbestemming had. Ook zij werd aangehouden.

René van Kooten doet Jezus

René van Kooten is dit jaar als Jezus te zien in The Passion. Dat zei Albert Verlinde woensdag in RTL Boulevard. De voorstelling over de laatste uren van Jezus wordt opgevoerd in Den Haag, maakte de EO eerder bekend.

Woensdag kwam naar buiten dat Van Kooten, die een rol heeft in de musical Aspects of Love, vanaf woensdagavond regelmatig wordt vervangen door Freek Bartels. Stage Entertainment gaf geen reden voor de vervanging.

The Passion komt live op televisie op Witte Donderdag, 28 maart. Danny de Munk had vorig jaar de hoofdrol te pakken, het jaar daarvoor was dat Syb van der Ploeg.

Gejank over Gillette

Een toezichtraad van de Braziliaanse reclameindustrie doet onderzoek naar een nieuwe reclame van scheermessenproducent Gillette. In de reclames worden mannen aangemoedigd hun borstkas te scheren.

Een woordvoerder van de toezichtraad zei dat maar liefst twintig mensen een klacht hebben ingediend naar aanleiding van de reclame, die ook nog eens alleen online te zien is. In de reclame raden beeldschone vrouwen mannen aan hun borstkas te scheren om hun vriendinnen te behagen. Volgens de woordvoerder vinden de klagers dat de reclame 'aanspoort tot vooroordelen tegen harige mannen'.

De raad doet over dertig dagen uitspraak over de reclame.

Aantal griepgevallen weer wat toegenomen

Het aantal mensen met griep is in de afgelopen week weer wat toegenomen. Uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel bleek dat 119 op de honderdduizend Nederlanders kampten met griepverschijnselen. Een week eerder waren dat er 112. De week daarvoor waren nog 148 op de honderdduizend Nederlanders ziek.

Het Nivel spreekt nog steeds van een milde griepepidemie, maar wel van een langdurige. De griepgolf duurt nu negen weken. Gemiddeld houdt een epidemie zes tot acht weken aan. Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren.


Aantal griepgevallen weer wat toegenomen (Foto: Novum)

'Russen sluizen 50 miljard land uit'

Bijna 50 miljard dollar is vorig jaar illegaal Rusland uitgestroomd. De som staat gelijk aan ongeveer 2,5 procent van het bruto binnenlands product. Dit zei de vertrekkende president van de Centrale Bank Sergej Ignatjev woensdag tegen de zakenkrant Vedomosti.

"Het kan drugsgeld zijn of steekpenningen en smeergeld voor ambtenaren of belastingontduiking", aldus Ignatjev. Bijna de helft van de enorme som geld is volgens hem weggemoffeld door een "goed georganiseerde" groep. Ignatjev noemde geen namen. Investeerders klagen net als veel Russen herhaaldelijk over massale corruptie en nepotisme in Rusland.

Thuiskopieheffing niet op alle cd's en dvd's

Stichting de Thuiskopie mag niet op alle beeld- en geluidsdragers een thuiskopievergoeding heffen. De rechtbank Den Haag bepaalde dinsdag dat dit alleen mag op data-cd’s en dvd’s die bestemd zijn voor gebruik door consumenten voor het maken van een thuiskopie.

Het huidige stelsel van thuiskopieheffing op alle data-cd’s en dvd’s, ongeacht of die voor consumenten of professionele gebruikers bestemd zijn, is in strijd met de wet, aldus de rechtbank. Stichting de Thuiskopie daagde importeur en verkoper Imation voor het niet afdragen van de thuiskopievergoeding over levering van blanco data-cd’s en dvd’s.

De rechtbank stelt echter dat Imation geen vergoeding verschuldigd is voor de levering van data-cd’s en dvd’s aan professionele klanten.

Gio: "Oranje is en blijft een ambitie"

Giovanni van Bronckhorst bedankte onlangs voor de functie van assistent-bondscoach bij Oranje. De oud-verdediger ziet een dergelijke rol in de toekomst echter wel zitten.

De voormalige aanvoerder van Oranje is momenteel de assistent-trainer van Ronald Koeman bij Feyenoord, maar was bij de aanstelling van bondscoach Louis van Gaal een serieuze kandidaat om assistent te worden bij het nationale elftal. Van Bronckhorst gaf echter aan geen tijd te hebben.

"Bert van Oostveen (directeur betaald voetbal KNVB, red.) heeft me toen gebeld", vertelt de oud-international aan Voetbal International. "Later sprak ik erover met Van Gaal bij het duel om de Johan Cruijff Schaal. Ik vond het een hele eer, alleen had ik er geen tijd voor."

Toch heeft Gio het Nederlands elftal nog niet uit het hoofd gezet. "Ik volg dit seizoen de cursus Coach Betaald Voetbal, assisteer Ronald Koeman bij het eerste elftal en heb daarbij ook nog de beloftes van Feyenoord/Excelsior onder mijn hoede, maar Oranje is en blijft wel een ambitie. Ik zou er in de toekomst graag werken."

Nóg een Limited Edition 3DS XL voor Japan

Ter ere van de launch van Shin Megami Tensei IV in Japan brengt Nintendo een Limited Edition van de 3DS XL uit. De console zal tegelijkertijd uitkomen met de game, op 23 mei. Deze 3DS XL zal exclusief verkrijgbaar zijn in Japan.

Waarom Nintendo de Limited Editions maar niet in het Westen uitkomt blijft een raadsel. Inmiddels zijn er ongeveer 500 verschillende Limited Editions en kleuren van de 3DS uitgekomen in Japan, terwijl Europa er 6 heeft en Noord-Amerika slechts 3.

Shin Megami Tensei IV wordt de vierde titel in de Shin Megami Tensei-tak van de langlopende Megami Tensei-serie van RPG's. Het is niet bekend of er een Amerikaanse en/of Europese release komt.

De nieuwe Shin Megami Tensei 3DS

[CL] Uitslagen achtste finales (20/02/2013)

Vanavond werden er opnieuw twee wedstrijden uit de achtste finales van de Champions League afgewerkt. Galatasaray, met Wesley Sneijder ontving het Schalke 04 van Klaas-Jan Huntelaar. FC Barcelona mocht op bezoek bij AC Milan. Hieronder de uitslagen en karakteristieken.

Galatasaray - Schalke 04

Karakteristieken:

Galatasaray

1 - 1

Schalke 04

 12' B. Yilmaz    45' Jones 
 
 Gele kaart: Muslera, Amrabat, Nounkeu, Inan (Galatasaray), Jones, Kolasinac, Höger (Schalke 04)
 
Stadion: Türk Telekom Arena, Istanbul
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Collum (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Muslera
Sabri (Bulut/83)
Kaya
Nounkeu
Riera
Hamit Altintop (Eboué/66)
Melo
Inan
Sneijder (Ambrabat/46)
B. Yilmaz
Drogba
  Hildebrand
Höger
Höwedes
Matip
Kolasinac
Draxler (Barnetta/84)
Jones
Neustädter
Bastos
Farfán
Huntelaar (Pukki/75)


AC Milan - FC Barcelona

Karakteristieken:

AC Milan

2 - 0

FC Barcelona

 57' Boateng
 81' Muntari
   
 
 Gele kaart: Mexés, Traore (AC Milan), Busquets, Piqué (FC Barcelona)
 
Stadion: San Siro, Milaan
Toeschouwers: 70.000
Arbiter: Thomson (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Abbiati
Abate
Mexés
Zapata
Constant
Ambrosini
Montolivo
Muntari
K. Boateng
Pazzini (Niang/75)
El Shaarawy (Traore/87)
  Valdés
Alves
Piqué
Puyol (Mascherano/88)
Alba
Xavi
Busquets
Fabregas (Sanchez/62)
Pedro
Messi
Iniesta


Worstelaar geeft olympisch goud terug

De voormalige Bulgaarse topworstelaar Valentin Jordanov gaat zijn olympische gouden medaille teruggeven. Hij protesteert op die manier tegen het voornemen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om het worstelen na 2016 van de olympische agenda te halen.

De inmiddels 53-jarige Jordanov veroverde in 1996 de olympische titel in de klasse tot 52 kilogram. Hij liet zich maar liefst 7 keer als wereldkampioen kronen. Met 16 medailles is worstelen de meest succesvolle olympische sport in Bulgarije.

Worstelaar geeft olympisch goud terug
Worstelaar geeft olympisch goud terug (Foto: ANP)

Pelé tempert verwachtingen rondom Neymar

De Braziliaanse legende Pelé denkt niet dat Neymar er al klaar voor is om Brazilië het komende WK bij de hand te nemen. De wereldberoemde oud-voetballer is zeer te spreken over de kwaliteiten van Neymar, maar denkt dat de Santos-aanvaller nog niet ervaren genoeg is om een bepalende rol te spelen op het eindtoernooi van volgend jaar. Dat laat Pelé weten aan O Estado de Sao Paolo.

"Dat verwachten we nog niet van Neymar. We hebben enorm veel vertrouwen in hem, maar in het nationale elftal is hij nog erg onervaren. In elke wedstrijd buiten dit land presteert hij niet goed", uit Pelé zijn kritiek. "En iedereen denkt maar dat hij de oplossing is voor elk probleem in ons nationale elftal."

"Santos verliest ook wel eens wanneer hij speelt", vervolgt de oud-aanvaller. "Hij speelt nog niet in een buitenlandse competitie en in Europa is het voetbal heel anders dan hier in Zuid-Amerika."

Pedo vrijgelaten; onrust in Dordrecht

Onder bewoners van de wijk Stadspolders in Dordrecht is onrust ontstaan over de vrijlating van een 27-jarige man uit Schoonhoven die wordt verdacht van het aanranden van een 7-jarig meisje. Dat meldt RTV Rijnmond woensdag.

De man zou in de wijk ook een 11-jarig meisje een onzedelijk voorstel hebben gedaan. Zaterdag werd hij opgepakt, waarna hij op het bureau een bekentenis aflegde.

De rechter-commissaris stelde de Schoonhovenaar dinsdag op vrije voeten vanwege persoonlijke omstandigheden. Hij blijft wel verdachte. Justitie heeft beroep aangetekend tegen de vrijlating. De 27-jarige man heeft wel een gebiedsverbod gekregen. Hij mag niet meer in de wijk Stadspolders en omgeving komen.

Volgens RTV Rijnmond zijn ouders in de wijk woedend over de vrijlating. Ook zijn ze boos over onduidelijke communicatie van de politie. Zo gaf die zondag nog het advies kinderen binnen te houden, terwijl de verdachte zaterdag al vastzat.

Gerucht: Specificaties van next gen Kinect gelekt

Vandaag zijn de vermoedelijke specificaties van de nieuwe Kinect opgedoken op VGLeaks. De beruchte site publiceerde deze gegevens vandaag, en ging hierna tijdelijk offline. Inmiddels is de site weer mondjesmaat online.

Het gerucht gaat dat de nieuwe Kinect samen in de doos zal zitten met de nieuwe Xbox, en het zou bovendien een flinke upgrade worden ten opzichte van de huidige Kinect. De field of view is groter, de resolutie een stuk hoger en de latency een stuk lager.

Ook zou de tilt motor in de Kinect om de camera te draaien ontbreken. Deze zou namelijk overbodig zijn vanwege de grotere field of view. Hierdoor zou het ook mogelijk moeten zijn om iemand van omgerekend 1.82m te zien op anderhalve meter van televisie. Verder zou de nieuwe Kinect nóg gedetailleerdere bewegingen kunnen herkennen, zoals een hand die open en dicht gaat.

  Oude Kinect Nieuwe Kinect
Field of View 57.5° x 43.5° 70° x 60°
Resolutie 640x480 1920x1080
Latency 90ms 60ms


Voor uitgebreidere technische details kun je een kijkje nemen op VGLeaks.

Omeruo: "ADO Den Haag of Chelsea"

Kenneth Omeruo hoopt dat hij ook volgend seizoen in dienst van ADO Den Haag kan spelen. De Nigeriaan wordt door Chelsea verhuurd aan ADO. "Ik moet wel eerst kijken wat de plannen van Chelsea zijn", vertelt Omeruo aan Omroep West.

De Nigeriaanse verdediger hoopt snel duidelijkheid te hebben. "Maar als ik in Engeland geen speeltijd krijg wil ik graag bij ADO blijven." Deze maand won Omeruo nog de Afrika Cup met Nigeria. Voor hem zijn er geen andere opties dan dat. Een andere club is niet aan de orde volgens hem. Hij is duidelijk: "Het is of ADO Den Haag of Chelsea", aldus de huurling.

Wijnmakerij VS rijpt wijn in zee

Een wijnmakerij uit de Amerikaanse staat Californië gaat een aantal flessen wijn drie maanden in zee laten rijpen. Het gaat om een experiment om te kijken hoe de zee de smaak van de wijn beïnvloedt.

Wijnkenners weten al langer dat flessen wijn die zijn geborgen uit scheepswrakken een unieke smaak hebben. Vermoedelijk heeft de zee invloed op de smaak. De Mira Winery heeft de wijn in speciale stalen kisten gestopt en in de haven van Charleston, in South Carolina, te water gelaten.

Evenement: Pinkpop Persconferentie 2013

"Pinkpop heeft met afstand de beste line-up", dat zei organisator Jan Smeets in een interview met 3VOOR12 over het programma van de 44e editie van het Limburgse festival Pinkpop. Traditiegetrouw wordt het grootste gedeelte van de artiesten bekendgemaakt in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Voorafgaand aan de persconferentie waren Green Day, Queens of the Stone Age, The Script, Ben Howard, Kensington, Triggerfinger en Passenger al bekend.

Armstrong laat Usada toch links liggen

Lance Armstrong werkt toch niet mee met het onderzoek van het Usada. De van zijn voetstuk gevallen oud-wielrenner zou bij het Amerikaanse antidopingagentschap tekst en uitleg geven over zijn dopinggebruik, maar hij ziet daar nu vanaf. Dat heeft zijn advocaat Tim Herman woensdag laten weten.

Het Usada nodigde Armstrong na zijn biecht bij Oprah Winfrey uit om volledige openheid van zaken te geven. De Texaan vroeg in eerste instantie twee weken uitstel, maar heeft nu besloten helemaal niet te komen. "We werken niet mee aan een onderzoek waar slechts enkele individuen worden gedemoniseerd", legt Herman uit.

Met zijn weigering om mee te werken lijkt voor Armstrong de kans op strafvermindering definitief verkeken. The Boss is door het Usada voor het leven geschorst en mag daarom tot zijn frustratie niet deelnemen aan marathons en triatlons.

Usada-baas Travis Tygart is teleurgesteld en verbaasd over de keuze van Armstrong om weg te blijven. "Hij heeft ons de afgelopen weken de indruk gegeven dat hij met ons zou praten en ons zou helpen. Wel was hij bezorgd over strafrechtelijke en civiele aansprakelijkheid. Vandaag hebben we via de media begrepen dat hij de kans om schoon schip te maken niet aan zal grijpen."

Badr Hari gaat weer vechten

Kickbokser Badr Hari keert op vrijdagavond 15 maart terug in de ring. De kickbokser komt in Zagreb uit op de World Grand Prix finale. Dat meldt de Kroatische vechtsportwebsite Fight Site.

Badr Hari poseert op een flyer van de wedstrijd. Hij zou in ieder geval vechten tegen de Rus Zabit Samedov, die hij in 2009 al eens na 2 minuten knock-out sloeg. De deelname van Badr Hari is opmerkelijk, omdat de kickbokser in Nederland zijn proces alleen thuis mag afwachten als hij zich tussen 20.00 uur en 8.00 niet in horecagelegenheden laat zien. Die beperking zou niet voor het buitenland gelden.

'Geweld politie Egypte neemt toe'

Politiegeweld in gevangenissen en bij protesten in Egypte neemt toe. Dat zeggen Egyptische rechtengroepen in een verklaring. Volgens de organisaties valt de politie weer terug op de systematische marteling die onder het regime van president Hosni Mubarak gemeengoed was.

President Mohammed Morsi is er volgens de groepen verantwoordelijk voor dat het geweld niet tot staan is gebracht. Ook heeft hij het gedrag van de politie niet veroordeeld. Ze hebben Morsi opgeroepen om de Egyptische minister van binnenlandse zaken, waar de politie onder valt, te ontslaan en hem te berechten. Ook dringen de organisaties aan op een hervorming van de politie.

In een tijdsbestek van enkele dagen zijn volgens de rechtengroepen bij protesten 53 burgers gedood. Minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim ontkende dinsdag dat de politie op betogers heeft geschoten.

Hekkensluiter Greuther Fürth ontslaat trainer Büskens

De Duitse club Greuther Fürth heeft trainer Mike Büskens de laan uit gestuurd. De 44-jarige oud-speler is woensdag door de club ontslagen. Dat heeft voorzitter Helmut Hack bevestigd. De ploeg met 12 punten onderop in de Bundesliga. Büskens was sinds  december 2009 trainer bijde formatie uit Beieren. Onder zijn leiding promoveerde vorig seizoen de club naar naar de hoogste niveau in Duitsland.

Het ontslag moet Fürth volgens Hack een nieuwe impuls geven. "Het was geen gemakkelijke keuze", verklaarde hij. "Mike heeft alles gedaan wat een mens kan. We moeten echter alles wat mogelijk is doen om in de Liga te blijven." Büskens is dit seizoen de vierde trainer die het seizoen niet kon afmaken in de Bundesliga. Felix Magath (Wolfsburg), Markus Babbel (Hoffenheim) en Huub Stevens (Schalke) werden eerder ontslagen. Coach van de beloften Ludwig Preis en sportief directeur Rouven Schröder zijn als interim-trainers aangesteld.

Terreurgroep opgerold in Nigeria

De Nigeriaanse geheime dienst heeft een terreurgroep opgerold die steun ontving uit Iran en de vroegere militaire dictator Ibrahim Babangida wilde ombrengen. Dat heeft de Nigeriaanse Staatsveiligheidsdienst woensdag in een verklaring bekendgemaakt.

Volgens de verklaring zijn er drie arrestaties verricht. De leider van de groep is in het verleden in Iran getraind, waarna hij werd teruggestuurd naar Nigeria om een terreurnetwerk op poten te zetten. Door wie in Iran de groep precies werd ondersteund of hoe ver de plannen van de groep al gevorderd waren, heeft de geheime dienst niet bekendgemaakt.

Naast Ibrahim Babangida had de groep het ook gemunt op een voormalige sultan van Sokoto, een stad in het noordwesten van Nigeria.

[PL Darts] voorbeschouwing week 3

In week drie van de Premier League of Darts reizen de tien beste darters van de wereld naar Bournemouth, waar gespeeld zal worden in het Bournemouth International Centre. Bournemouth en de Premier League zijn onlosmakelijk verbonden met de negendarter van Raymond van Barneveld.

Op 23 maart 2006 schreef de Hagenaar geschiedenis in de Zuid-Engelse kustplaats door in de wedstrijd tegen Peter Manley de eerste negendarter van de Premier League te gooien. Het was tevens de eerste negendarter van Barney op tv. Bournemouth is een vaste stop in de beste dartscompetitie ter wereld. Sinds 2006, met uitzondering van 2009, strijken de beste darters ter wereld er neer om de krachten te meten. Deze week staat de confrontatie tussen de twee Nederlandse deelnemers op het programma; Michael van Gerwen tegen Raymond van Barneveld.

Programma week 3:
James Wade – Adrian Lewis
Robert Thornton – Wes Newton
Simon Whitlock – Phil Taylor
Michael van Gerwen Raymond van Barneveld
Andy Hamilton – Gary Anderson

Van Barneveld en Van Gerwen (Foto: Pro Shots)

Michael van Gerwen – Raymond van Barneveld
Voor een confrontatie tussen twee Nederlanders in de Premier League moeten we terug naar 23 april 2009, toen Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen tegen elkaar speelden in Aberdeen. Morgenavond zullen Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen het tegen elkaar opnemen. De twee landgenoten zijn beide nog ongeslagen in de Premier League. Van Barneveld won met een gemiddelde van boven de 100 punten van Gary Anderson en Wes Newton. Van Gerwen daarentegen kwam tegen Phil Taylor en Robert Thornton niet verder dan een gelijkspel.

In onderlinge duels tussen Mighty Mike en Barney is het voordeel voor de vijfvoudig wereldkampioen uit Den Haag ruim.Hij won namelijk zes van de zeven eerdere ontmoetingen. Alleen in 2006 was Van Gerwen tijdens de World Darts Trophy te sterk. Echter, het treffen tussen de Nederlanders is een wedstrijd opzich. Het is Van Gerwen er veel aan gelegen zijn om zijn status van beste Nederlander op de wereldranglijst waar te maken, naast het feit dat hij de punten goed kan gebruiken. Van Barneveld steekt evenals Van Gerwen in een uitstekende vorm en staat momenteel fier aan kop in de Premier League. Alles wijst erop dat dit een mooie wedstrijd gaat worden.

Simon Whitlock – Phil Taylor
De nummer twee van de huidige ranglijst is Phil Taylor, die slechts één punt achter Raymond van Barneveld staat. The Power treft morgenavond Simon Whitlock. Hoewel Taylor favoriet is, heeft de Australiër altijd een kans tegen de wereldkampioen. Drie jaar geleden maakte The Wizard het Taylor in een prachtige WK-finale erg lastig. De kille cijfers zeggen echter dat van de veertien keer dat beide heren tegenover elkaar stonden Whitlock slechts één duel won. Dat was in 2006 te Nijmegen tijdens de International Darts League.

Morgenavond is de Premier League te zien op tv via RTL7 vanaf 23.30 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de livestream van RTL7darts.nl

Nintendo weer aanwezig op gamescom

Na een afwezigheid op de beurs van 2012 is Nintendo gewoon weer aanwezig op gamescom 2013. Dat blijkt uit een eerste lijst met aanwezige ontwikkelaars en uitgevers die de organisatie van gamescom vandaag heeft bekendgemaakt.

Gamescom vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 25 augustus in de Koelnmesse in Keulen, Duitsland. De volgende bedrijven zullen naast Nintendo in ieder geval aanwezig zijn.

  • AK Tronic
  • Astragon
  • Bethesda Softworks
  • Bigben Interactive
  • Bigpoint
  • bitComposer
  • Deep Silver/Koch Media
  • Electronic Arts
  • Fishlabs
  • Flashpoint
  • Gaya Entertainment
  • Kalypso Media
  • Konami
  • Korea Creative Content Agency
  • Mad Catz
  • Medion
  • NCsoft
  • NVIDIA
  • Razer
  • Riot Games
  • Roccat
  • Turtle Entertainment
  • Ubisoft
  • UKIE
  • Wargaming
  • Warner Bros

Räikkönen: "Betrouwbaarheid maakt nu niet uit"

Kimi Räikkönen kende geen succesvolle tweede testweek. De Formule 1-coureur van Lotus-Renault kwam gisteren en vandaag tot respectievelijk 44 en 43 ronden vanwege technische problemen en reed daarmee de minste rondes van het hele veld. De Fin maakt zich echter nog niet druk om de betrouwbaarheid van zijn wagen.

"Zelfs als je niet hebt getest kun je snel zijn tijdens de openingsrace en deze zonder betrouwbaarheidsproblemen doorstaan", zei Räikkönen tegen Autosport.com. "Aan de andere kant bieden tienduizend gereden testkilometers je ook geen garantie, want zelfs dan kun je nog met problemen te maken krijgen. Hoeveel ronden je tijdens de tests rijdt, zegt niet per se iets over hoe betrouwbaar je auto straks is."

"De tests zijn ook juist bedoeld om tegen problemen aan te lopen en daar van te leren. Dat het ons gisteren en vandaag niet is gelukt om 150 rondjes per dag te rijden, verandert bovendien niets aan hoe we komend seizoen kunnen presteren."

Raikkonen maakt zich niet druk om betrouwbaarheid. (Foto: Pro Shots)

PlayStation Stream van vanavond in PS Home te bekijken

De mensen die vannacht om 12 uur de PlayStation stream willen bekijken, maar de computer af moeten staan aan broertjes en zusjes, de computer kapot is of die simpelweg geen zin hebben om FOK!Games in de gaten te houden, kunnen opgelucht het hart ophalen.

De stream, die naar verwachting de PlayStation 4 zal aankondigen, is namelijk te bekijken in PlayStation Home. Mocht je een van de gebruikers zijn die geen PlayStation Home gebruikt, dan kan je via de What's New sectie, en de PlayStation Blog ook de stream bekijken.

FOK!games zal uiteraard ook een liveblog bijhouden die jullie kunnen lezen.

Wat verwachten jullie van de stream?

NS stelt afschaffen papieren kortingskaartje uit

De NS stelt het afschaffen van het papieren kortingskaartje uit. Aanleiding is een oproep van Connexxion, Arriva, Veolia en Syntus. De regionale spoorvervoerders verzochten de NS het kaartje nog niet in de ban te doen omdat de gevolgen voor reizigers volgens hen nog niet duidelijk zijn.

De NS was van plan reizen met korting eind volgende maand onmogelijk te maken zonder OV-chipkaart. De vier vervoerders, verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland, kondigden woensdag aan die stap te vroeg te vinden. Het leidt tot verwarring en kan financieel nadelig zijn voor reizigers, stelden zij.

De NS is 'blij verrast' door de oproep, laat het bedrijf woensdagavond weten. "De andere treinvervoerders verzoeken ons al jaren om de papieren kaartjes sneller af te schaffen. Want: via de invoering van de OV-chipkaart hebben zij hun eigen, veelal hogere regionale tarieven doorgevoerd ", aldus het bedrijf in een reactie.

De NS constateert dat bij de regionale vervoerders een 'koerswijziging' is ontstaan en wil ze in de gelegenheid stellen hun hogere tarieven voor doorgaande reizen op de chipkaart terug te draaien.

Restauratie Back to the Future auto afgerond

Menig filmliefhebber zal de DeLorean DMC-12 direct herkennen als de iconische tijdreismachine uit Back to the Future. Het Time Machine Restoration Team heeft één van de drie bolides die werden gebruikt voor de films opnieuw tot leven gewekt.

Deze DeLorean, die op de set de codenaam 'Hero A' kreeg toegewezen, is in een tijdsbestek van ruim een jaar compleet gerestaureerd tot in de kleinste details. 'Hero A' werd in de films vooral gebruikt voor beelden met de acteurs zelf. De andere twee DeLoreans werden ingezet voor stunts en close-ups van het interieur van de auto.

Autoliefhebbers weten dat de specificaties van de DMC-12 in de echte wereld compleet waardeloos waren, maar dat mag de pret niet drukken. Dit iconische stuk filmgeschiedenis is vanaf heden te bewonderen in het themapark Universal Studios Hollywood in Los Angeles, Californië.


Kijk op de Facebookpagina van het Time Machine Restoration team voor meer foto's en informatie.

Katusha schorst renner Vicioso

De Spaanse wielrenner Angel Vicioso is door zijn ploeg Katusha voorlopig geschorst. De 35-jarige coureur had dinsdag bij het proces rond dopingaffaire Operación Puerto moeten getuigen, maar kwam niet opdagen. Vicioso is een van de vele renners die ervan worden verdacht banden te hebben gehad met Eufemiano Fuentes, de Spaanse arts die centraal staat in de affaire.

Volgens teambaas Vjatsjeslav Ekimov van Katusha had Vicioso beweerd dat zijn zaak afgesloten was. "Blijkbaar heeft hij ons de waarheid niet verteld", aldus de Rus. Vicioso was bij eerdere hoorzittingen ook al niet gekomen, omdat hij toen naar verluidt met gezondheidsproblemen kampte.

Katusha kreeg vorige week alsnog een licentie voor de World Tour, waardoor het startrecht heeft in alle grote wedstrijden. Mede daarom stelt de ploeg zich extra behulpzaam op richting wielerbond UCI. "We willen op elke mogelijke manier meewerken met de bond. Acties als die van Vicioso schaden ons imago alleen maar", aldus Ekimov.

Katoesja schorst renner Vicioso
Katusha schorst renner Vicioso (Foto: ANP)

Nieuwe kleinste planeet gevonden

Astronomen in de Verenigde Staten hebben de kleinste planeet buiten ons zonnestelsel tot dusver waargenomen. Het nieuwe hemellichaam is ongeveer even groot als onze maan.

De planeet werd ontdekt met behulp van de Kepler-ruimtetelescoop, die in 2009 werd gelanceerd om te helpen bij de zoektocht naar op de aarde gelijkende planeten. De nieuwe planeet is echter niet geschikt voor menselijke bewoning. Op het oppervlak is het zo'n 371 graden Celsius, waardoor er geen water op de planeet is. Daarnaast ontbreekt het aan een atmosfeer.

Barbie vond tieten niet goed meer

Barbie heeft voor de tweede keer aan haar borsten laten sleutelen omdat ze ze niet meer mooi vond. "Na mijn bevalling waren ze een beetje... Ik vond ze niet meer mooi", legt de realityster uit in Shownieuws.

"Ik wilde een maatje groter." Barbie, die werd geboren als Samantha de Jong, ging vorige week onder het mes. Haar eerste borstvergroting onderging ze in september 2011. Barbies man Michael kan wel leven met de ingreep. "Het is voor mij allemaal heel erg vervelend", zegt hij lachend.

Michael werd vorige week veroordeeld tot een taakstraf van tweehonderd uur wegens mishandeling, terwijl het OM om vrijspraak had gevraagd. Of hij in hoger beroep gaat, weet hij nog niet. "Ik heb nog een week de tijd, ik ben er nog over aan het nadenken."

Groningen wil minder kopen, meer opleiden

Het roer is om bij FC Groningen. Waar de Trots van het Noorden lange tijd teerde op successen op de transfermarkt, richt men nu het vizier op de jeugdopleiding.

Diverse dure miskopen brachten de Groningers tot die koerswijziging. "De technische staf stond op een gegeven moment recht tegenover de scouting. Er waren miljoenen uitgegeven, maar dat zag je niet terug aan de selectie", legt Robert Maaskant uit in Voetbal International.

"Het elftal was vooral erg jong en had geen uitzonderlijke talenten", gaat de oefenmeester verder. "Dan zit er iets mis in je scouting. Elke club heeft wel een paar missers, maar deze club heeft er de afgelopen jaren te veel gehad. Daarom moest het beleid nu op z'n kop."

Algemeen directeur Hans Nijland onderschrijft de woorden van Maaskant. "We hebben jarenlang enorm geprofiteerd van onze uitstekende scouting, maar zullen meer naar onze eigen jeugd gaan kijken. Als ik onze technische mensen mag geloven zijn er vijf, zes talenten die aan de poort rammelen. We zijn in vrijwel alle nationale teams vertegenwoordigd en waren hofleverancier van de voorselectie van Jong Oranje."

Grensrechtertrappers blijven in cel

Drie jongens en een 50-jarige man die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse voetbalvereniging Buitenboys blijven voorlopig vastzitten. Hun voorarrest is woensdag met dertig dagen verlengd. Dat meldt de rechtbank Midden-Nederland.

De vier verdachten, onder wie twee jongens van 16 jaar en een van 17, zitten vast sinds de mishandeling begin december. Ze worden verdacht van doodslag, mishandeling en het plegen van geweld. Vorige week werd het voorarrest van drie andere verdachten al verlengd.

'Jeruzalem hoofdstad Israël'

De Amerikaanse Republikeinse senator Marco Rubio heeft tijdens een bezoek aan Israël gezegd dat Jeruzalem de hoofdstad van het land is. De internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Staten, erkent Jeruzalem niet als hoofdstad en de stad is een van de grootste pijnpunten in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

Rubio zei tegen de Israëlische president Shimon Peres dat Jeruzalem 'natuurlijk' de hoofdstad van het land is. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat. Naast Peres sprak Rubio ook met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.


Senator VS noemt Jeruzalem hoofdstad Israël (Foto: Novum)

'PSV in gesprek met Koster'

Adrie Koster moet de jeugdopleiding van PSV gaan vormgeven. De Eindhovenaren zijn de ervaren oefenmeester als de ideale hoofd opleidingen. Koster, die eerder in zijn loopbaan als trainer van het beloftenelftal een rol speelde in de jeugdopleiding van Ajax, is volgens Voetbal International al benaderd door de huidige koploper van de Eredivisie.

Volgens het weekblad heeft Koster zelf wel oren naar een rol als beleidsbepaler bij PSV. Sinds zijn vertrek bij Beerschot AC is de voormalige trainer van onder andere Willem II, Roda JC, VVV-Venlo, RKC Waalwijk, Ajax en Club Brugge werkloos. De functie van hoofd opleidingen is vacant sinds Jelle Goes Eindhoven inruilde voor een avontuur bij het Anzhi Makhachkala van Guus Hiddink.

William Spaaij werkt aan 'Tarantinofilm'

William Spaaij wil met zijn zwarte komedie 30 Milligram een Tarantino-achtige film te maken. "Het is een beetje gevaarlijk om te zeggen", zegt de Shrek-acteur tegen Novum Nieuws. "Maar het verhaal lijkt een beetje op een film van Tarantino."

Dieter Jansen en Spaaij spelen in de film twee ambtenaren die senioren verantwoordelijk achten voor de crisis en een grootschalige wraakactie op touw zetten. "Door ze letterlijk uit te roeien", vertelt de acteur. "Ze moorden heel correct door eerst toestemming te vragen, maar soms loopt het uit de hand en moeten ze met openhaardpoken aan de haal."

De titel 30 Milligram slaat op de werkzame stof in de pil des doods die ze de senioren toedienen. De ouders van Spaaij waren niet heel blij met het filmidee van hun zoon. "Zij vonden het helemaal niet grappig", aldus Spaaij. "Maar dan zeg ik: jullie hebben het wel verkloot." De 67-jarige acteur Tom Jansen speelt ook mee en die vond het idee juist wel leuk.

Spaaij maakt de film met twee vrienden grotendeels op eigen kosten. Hij heeft het scenario zelf geschreven, met hulp van schrijver Rogier Kahlmann. De film wordt geregisseerd door Melvin Simons. Met de film maakt musicalster Spaaij zijn acteerdebuut in een speelfilm.

Het vriendenteam werkt nu negen maanden aan het filmproject. Spaaij koos niet voor het geijkte pad door subsidie aan te vragen bij diverse fondsen. "We willen het heel graag in eigen hand houden", aldus de enthousiaste filmmaker. Spaaij deed eerder met zijn twee vrienden mee aan de filmcompetitie 48 Hour Film Project.

De filmcrew hoopt op 19 maart met de opnames te kunnen beginnen. "We willen het binnen een maand hebben gefilmd, dus dat wordt doorpezen", vertelt Spaaij. De acteur hoopt de film af te hebben voor de deadline van het Nederlands Film Festival. "Ik hoop dat mensen zeggen: gekke film, maar goed gedaan."


William Spaaij werkt aan 'Tarantinofilm' (Foto: Novum)

Nederlandse drugskoerier opgepakt in Duitsland

Een 47-jarige Nederlander is in het Duitse Mönchengladbach opgepakt voor drugssmokkel. Hij had twee sporttassen bij zich met daarin in totaal tien kilo marihuana, meldt de Duitse politie woensdag.

De Nederlander wilde de marihuana afleveren aan een 57-jarige Duitser. Ook die is opgepakt. De twee verklaarden dat ze de afgelopen twee jaar elke week afspraken en dan telkens drie tot tien kilo drugs verhandelden.

De Duitser werkt voor een Zwitsers bedrijf als vrachtwagenchauffeur en bracht de drugs steeds naar een ontvanger in dat land. Bij doorzoekingen vond de politie een groot geldbedrag.

Voetballer dood door mortiergranaat Syrië

Bij een voetbalstadion in de Syrische hoofdstad Damascus zijn woensdag twee mortiergranaten ingeslagen. Een voetballer kwam om het leven en drie raakten gewond. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA gemeld.

Volgens SANA sloegen de granaten in bij het stadion in de wijk Baramkeh. Een speler van de club al-Wathbah uit Homs, die zich op dat moment in een hotel naast het stadion bevond, raakte ernstig gewond. De 19-jarige Youssef Suleiman, die in het verleden uitkwam voor het jeugdteam van Syrië, werd nog naar een ziekenhuis gebracht maar overleed daar. De spelers van al-Wathbah waren in Damascus voor een wedstrijd tegen al-Mawaair, een club uit Hama.

Drie andere spelers raakten gewond. Een van hen verkeert in kritieke toestand.

Kamerleden bezoeken Kunduz

De defensiespecialisten in de Tweede Kamer hebben deze week de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz bezocht. Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt.

De Kamerleden bezochten tijdens het driedaagse bezoek naast Kunduz ook de hoofdstad Kabul en Mazar-e-Sharif, waar de Nederlandse F-16's gestationeerd zijn. Zij hebben tijdens hun bezoek gesproken met militairen, diplomaten, vertegenwoordigers van non-gouvernementele organisaties en de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken.

Doel van het bezoek was om de voortgang van de politietrainingsmissie met eigen ogen te zien. Voorzitter van de vaste Kamercommissie Defensie Han ten Broeke (VVD) zou hebben geconcludeerd dat de Afghanen al in staat zijn om hun eigen mensen te trainen. "Dat is een concreet resultaat van de Nederlandse missie", zegt hij volgens Defensie.

Het gezelschap bestond verder uit Angelien Eijsink (PvdA), Wassila Hachchi (D66), Raymond Knops (CDA), Bram van Ojik (GroenLinks), Raymond de Roon (PVV) en Ronald Vuijk (VVD). Zij werden begeleid door de plaatsvervangend commandant der strijdkrachten, luitenant-generaal Hans Wehren. De Kamerleden keren woensdagavond terug.

De missie in Kunduz wordt mogelijk eerder afgebroken. Het kabinet neemt daarover binnen een maand een besluit, zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag. De missie zou eigenlijk tot 2014 duren, maar wordt mogelijk deze zomer al afgebroken.

De Nederlandse trainers worden beschermd door Duitse militairen. Omdat Duitsland overweegt sneller weg te trekken uit Kunduz valt die bescherming mogelijk weg. "Het is dan samen uit, samen thuis", zei Rutte. Hij wil echter nog niet op een dergelijk besluit vooruitlopen.


Kamerleden bezoeken politiemissie Kunduz (Foto: Novum)

Triangle Studios' nieuwste game is Tower Master

Klaar om de prinses nog eens te redden? Dat ga je je ongetwijfeld afvragen na het zoveelste potje Tower Master, het nieuwste project van de Nederlandse ontwikkelaar Triangle Studios. Tower Master is vooral gericht op multiplayer.

In Tower Master moet je met je vrienden een gevaarlijke toren trotseren, om aan het einde van de rit een prinses te redden. De twist: elke vloer van de toren is door een andere speler ontworpen, middels een toegankelijk drag and drop-systeem, aldus de ontwikkelaar. 

Voordat er een nieuw potje begint, krijgt elke speler de kans om een vloer te ontwerpen. Wanneer dat gedaan is, moeten de anderen de vloer uitspelen. De winnaar is de speler die het snelste boven is gekomen en het minste aantal keren is doodgegaan.

Tower Master is het resultaat van een tweedaagse gamejam bij Triangle Studios. Het is het eerste project dat valt onder Protocannon, zoals de jam genoemd wordt. Elk project is gebouwd in recordtijd. Tower Master is nu gratis te downloaden, de overige vijf titels moeten worden bekostigd met crowdfunding.

Krajicek gaat wedstrijdritme op doen in eredivisie

Michaella Krajicek heeft ervoor gekozen om in de Nederlandse tenniseredivisie wedstrijdritme op te doen. Die wordt gespeeld rond en tijdens Roland Garros, maar de tennisster zegt het zonde te vinden om haar beschermde ranking te gebruiken op haar minste ondergrond.

“Ik heb het een paar dagen geleden besloten na overleg met mijn vader Petr”, aldus Krajicek tegen NUsport. "De eredivisie is misschien wel de beste plek om veel wedstrijden te spelen. Ik weet nog niet voor welk team. Dat wordt nog onderhandeld."

Krajicek kent al enige tijd gezondsheidsproblemen, waardoor ze al een half jaar niet in actie kwam.

Planetside 2 server worden samengevoegd

Soms pakt niet alles uit zoals verwacht met MMO's, en zal er iets moeten veranderen. In het geval van de free-to-play MMOFPS Planetside 2 is het serverpopulatie.

De servers zijn ongebalanceerd, aldus Sony Online Entertainment president John Smedley. Om deze reden zullen er servers samengevoegd gaan worden.

Het probleem is niet dat alle servers lage bemanning hebben, maar dat de ene server veel gebruikers heeft, terwijl de andere dichter bij het nulpunt zit. Hierdoor zullen de laag bemande servers samengevoegd worden met de hoog bemande servers.

Tweede testdag Barcelona (20/2/2013)

Sergio Perez heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede testdag op het circuit van Barcelona. De McLaren-coureur was ruim drie tienden sneller dan regerend wereldkampioen Sebastian Vettel. Kimi Räikkönen reed de derde tijd, voor Lewis Hamilton en Fernando Alonso.

Pos. Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Perez McLaren-Mercedes 1:21.848 -.--- 97
2 S. Vettel Red Bull Racing 1:22.197 +0.349 84
3 K. Räikkönen Lotus 1:22.697 +0.849 43
4 L. Hamilton Mercedes 1:22.726 +0.878 121
5 F. Alonso Ferrari 1:23.247 +1.399 76
6 V. Bottas Williams 1:23.561 +1.713 98
7 D. Ricciardo Toro Rosso 1:23.718 +1.870 70
8 P. di Resta Force India 1:23.971 +2.123 62
9 N. Hülkenberg Sauber 1:24.205 +2.357 88
10 M. Chilton Marussia 1:25.115 +3.267 67
11 C. Pic Caterham 1:26.243 +4.395 102

Naakte Israëlische militair berispt

Het Israëlische leger heeft een militair berispt die op sociale media naaktfoto's van zichzelf had geplaatst. Ook liet hij zich negatief uit over Arabieren. Dat heeft een legerwoordvoerder woensdag gezegd.

Op de foto's verhulde de militair zijn besneden genitaliën met een geweer. Op Facebook had hij gezegd bij het leger te zijn gegaan 'om terroristen in elkaar te slaan'.

De legerwoordvoerder noemde het incident 'ernstig' en zei dat het onderzoek naar het gedrag van de militair nog gaande is.

[WK] Geen succes Mulder op kilometer

Teun Mulder is er niet in geslaagd een medaille te veroveren op de kilometer tijdrit bij het WK baanwielrennen in Minsk. Mulder, wereldkampioen in 2008 en 2010, eindigde op de zesde plaats, bijna twee seconden achter de gouden Francois Pervis.

Hugo Haak eindigde vlak achter Mulder op de zevende plaats. Op de individuele achtervolging eindigde Amy Pieters op de veertiende en voorlaatste plaats. Het goud ging naar Amerikaanse Sarah Hammer, die in de finale de Australische Amy Cure versloeg.

Mogelijk tientallen dood door trage hulpverlening

Tientallen mensen zijn mogelijk overleden door niet of traag handelen van hulpverleners. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van de uitgelekte lijst met medische misser en ongelukken in de zorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Volgens RTL Nieuws worden telefoontjes van mensen in medische nood regelmatig niet goed ingeschat. Op de lijst van de inspectie die in bezit is van RTL Nieuws staan 38 gevallen waarbij de patiënt vermoedelijk is overleden door niet of traag handelen van hulpverleners.

In de spoedhulp zouden vooral signalen van hartinfarcten vaak niet goed opgemerkt worden, waardoor reanimatie te lang uitblijft en patiënten overlijden. Bovendien zouden mensen in acute nood die bellen met 112 vaak worden terugverwezen naar de huisartsenpost, waarmee kostbare tijd verloren gaat.

Dinsdag kwam aan het licht dat RTL de lijst in handen heeft. Volgens de inspectie gaat het om een groot aantal meldingen van calamiteiten in de zorg die de afgelopen drie jaar bij de inspectie zijn gedaan. De inspectie heeft aangifte gedaan.

De inspectie zegt woensdag nog niet te weten hoe RTL aan de lijst komt. "Melders, of dat nu patiënten, instellingen of anderen zijn, moeten er op kunnen vertrouwen dat hun melding veilig is", aldus de IGZ woensdag in een verklaring. "Het melden van calamiteiten is belangrijk voor het toezicht op de veiligheid en kwaliteit van de zorg." De inspectie heeft maatregelen genomen om de veiligheid van meldingen extra te waarborgen.

Another World naar Mac

Eric Chahi's Another World heeft met de 20th Aniversairy Edition al op meerdere platforms een tussenstop gemaakt, en zal nu voor de liefhebbers een andere stop maken. Volgende halte: Mac App Store!

Uitgever DotEmu heeft de remake op de Mac uitgebracht, met optionele HD graphics. Naast de uitgave van de Mac-versie, krijgt de iOS-versie middels een update support voor controllers, en daar valt de iCade ook onder! De Touch-besturing is niet slecht in de iOS-versie, maar de echte gamer prefereert nog altijd fysieke knoppen.

Utrecht weken zonder Asare en Bulthuis

Trainer Jan Wouters van FC Utrecht kan voorlopig niet beschikken over Nana Asare en Dave Bulthuis. Beide spelers vielen zaterdag tegen PSV uit met een enkelblessure en hebben zeker enkele weken nodig om te herstellen. Dat heeft onderzoek in het ziekenhuis woensdag uitgewezen.

Middenvelder Asare heeft naar verwachting vijf tot zes weken nodig om volledig fit te worden. Verdediger Bulthuis is waarschijnlijk binnen twee tot drie weken weer inzetbaar. Beide spelers zijn normaal gesproken verzekerd van een basisplaats bij de nummer zes van de Eredivisie.

Adam Sarota moet nog veel langer wachten voor hij weer op het veld kan staan. De middenvelder werd dinsdag met succes geopereerd aan zijn vorige maand opgelopen kruisbandblessure. De Australiër kan pas in de loop van volgend seizoen weer in actie komen.

Politie lost schot na overval op snackbar

Een politieagent heeft woensdagmiddag in Harderwijk een waarschuwingsschot gelost bij een poging om een overvaller aan te houden. De jongen had even daarvoor gewapend met een mes een snackbar overvallen, maar wist te ontkomen, meldt de politie.

De overvaller sloeg rond 16.30 uur zijn slag bij een snackbar aan de Korhoenlaan. De politie ging vond hem even later in de buurt. De agent loste een waarschuwingsschot maar kon niet voorkomen dat de verdachte opnieuw wist te ontkomen.

Even voor 19.00 uur werd een arrestatie verricht. Volgens de politie is nog niet duidelijk of het om de overvaller gaat.

Spanningen in Kosovo lopen op door explosies

De spanningen in het etnisch verdeelde Mitrovica, in het noorden van Kosovo, zijn de afgelopen twee maanden opgelopen door zo'n twintig granaatexplosies. Dat heeft Adrijana Hodzic, hoofd van de Kosovaarse dienst die verantwoordelijk is voor het bestuur van Noord-Kosovo, woensdag gezegd. Volgens hem zijn de aanslagen erop gericht gesprekken tussen Servië en Kosovo over het handhaven van de veiligheid te doen ontsporen.

Woensdag explodeerde er ook een granaat in Mitrovica. Een dak van een woning raakte beschadigd, maar niemand raakte gewond.

Amsterdam is de beste

Amsterdam is de beste stad van Nederland. Dit is tenminste de conclusie uit een onderzoek gedaan door het tijdschrift Quest, dat elf steden door deskundigen liet beoordelen op meerdere gebieden.

Zo scoort Amsterdam niet alleen duizelingwekkend hoog op het gebied van de hoeveelheid leuke liedjes die over een stad geschreven zijn, maar is het ook duidelijk geworden dat in Amsterdam de meeste Michelinsterren te vinden zijn, het minste afval ligt en zijn de inwoners zo slim het minst van de onderzochte steden te besteden aan goede doelen, ondanks dat ze wat meer te spenderen hebben dan de tukkers uit Enschede, die daarentegen weer het meest vrijgevig zijn.

Uit dit onderzoek kwam verder naar voren dat Rotterdam runner-up is en, zoals we dat inmiddels gewend zijn, eindigde ook hier Eindhoven op een vertrouwde derde plek.

De 'Infographic' van Quest is hier te vinden.

Vorm ziet in 'Steek' doelman van Oranje

Michel Vorm keerde onlangs weer terug van een blessure. Door het kwetsuur aan zijn knie was hij een tijd uit de roulatie. "Vanaf oktober was ik er acht weken uit, daardoor heb ik helaas veel duels bij Swansea moeten missen. En helaas moest ik de laatste oefeninterland tegen Italië afzeggen door een knieblessure", aldus Vorm tegenover Voetbal International.

Door zijn afwezigheid kregen andere doelmannen een kans bij Oranje. "Intussen is met Kenneth Vermeer de concurrentie toegenomen", weet Vorm. "Het is nog niet voorgekomen dat we alle vier fit waren; Van Gaal zal er per keer maar drie selecteren. Maar als ik blijf presteren, maak ik me geen zorgen over mijn plaats bij Oranje", aldus de goalie.

Vorm denkt dat Maarten Stekelenburg bovenaan de pikorde staat. "Al denk ik dat Stekelenburg de grootste kans behoudt om eerste keeper te zijn. Als hij weer regelmatig keept bij AS Roma, heeft hij door zijn WK-ervaring en allround-capaciteiten iets voor op de anderen."

Kok uitbuiten mag niet

Tegen vijf verdachten van mensenhandel zijn woensdag voor de rechtbank in Amsterdam celstraffen tot twintig maanden geëist. Justitie verdenkt de vijf ervan een Chinese kok maandenlang te hebben uitgebuit in restaurants in Arnhem en Amsterdam.

De kok kwam eind 2007 naar Nederland, waar hij aan de slag moest in keukens van Chinese restaurants. Hij maakte volgens het functioneel parket van het Openbaar Ministerie zeer lange werkweken en kreeg daar nauwelijks voor betaald. De verdachten zouden zijn bankrekening hebben leeggehaald.

De man werd bovendien geïntimideerd en leefde volgens het OM onder erbarmelijke omstandigheden. Zo mocht hij niet naar de dokter en sliep hij in een Amsterdams restaurant maandenlang in een hok waar een camera op was gericht.

De eigenares van het Chinese restaurant in Amsterdam waar het slachtoffer moest werken, een 52-jarige Amsterdamse, gaat als het aan justitie ligt twintig maanden de cel in. Haar 51-jarige partner hoorde een celstraf van vijftien maanden tegen zich eisen.

Ook tegen een 57-jarige vrouw uit Duiven eiste het OM vijftien maanden cel. Zij was de baas van een Chinees restaurant in Arnhem waar het slachtoffer in de keuken stond. Twee andere verdachten uit Duiven hoorden allebei een strafeis van tien maanden cel.

Valverde opnieuw winnaar Ruta del Sol

Alejandro Valverde heeft net als vorig jaar de Ruta del Sol gewonnen. De Spaanse wielrenner van Movistar sloot de rittenkoers door Andalusië in stijl af door in de leiderstrui de derde en laatste etappe te winnen. Hij bleef na 183 kilometer in Rincon de la Victoria Simon Spilak en Davide Rebellin voor. Bauke Mollema werd vierde.

Valverde won zondag de proloog en gaf zijn leidende positie vervolgens niet meer uit handen. De Belg Jurgen Van den Broeck eindigdeop zeven seconden op de tweede plaats. Nederlander Bauke Mollema, wiens achterstand elf seconden was, mag als nummer drie het eindpodium betreden.

Asscher tevreden over toezicht op asbest

Het toezicht op asbest schiet niet tekort. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) aan de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen, naar aanleiding van een kritisch rapport over het asbestincident dat afgelopen zomer plaatsvond in Utrecht.

"Ik bestrijd het beeld dat het toezicht door de Inspectie SZW een voornamelijk administratief karakter heeft", schrijft Asscher. In het rapport werd dat beweerd. "Handhaving op asbest is niet 'administratief' of 'marginaal'. Asbest is een speerpunt van de Inspectie SZW", stelt de minister.

Asscher geeft wel toe dat er ruimte voor verbetering is in de communicatie over de risico's van asbest. Er wordt gewerkt aan een nieuwe richtlijn, zodat het voor bewoners en voor hulpverleners duidelijker wordt wat de risico's van asbest zijn. Ook komt er een zogenoemde zelfinspectietool, waardoor werknemers die zich met asbestverwijdering bezighouden betere informatie krijgen. Begin december oordeelde een onderzoekscommissie uiterst kritisch over de gang van zaken rond de asbestvondst in Kanaleneiland. Daar moesten in juli 2012 meer dan driehonderd mensen hun huis uit nadat er asbest was gevonden. De communicatie zou ernstig tekort hebben geschoten.

Kim Kardashian heeft genoeg van reality-tv

Kim Kardashian heeft het gehad met realityshows. "Mijn vriend heeft me een hoop geleerd over privacy", vertelt de socialite in het Amerikaanse tijdschrift DuJour. "Ik wil voortaan minder te koop lopen met bepaalde dingen, zoals mijn relaties."

"Ik besef nu dat niet iedereen alles over mij hoeft te weten", legt de 32-jarige Kim, die zwanger is van Kanye West, uit. De realityster en haar familie hebben nog minimaal twee seizoenen van Keeping Up with the Kardashians voor de boeg, maar daarna houdt Kim het naar eigen zeggen voor gezien. Toch houdt ze een slag om de arm. "Bepaalde ideeën die je hebt voor je aan iets begint, kunnen compleet veranderen als je er eenmaal mee bezig bent."

Opnamen voor het achtste seizoen van Keeping Up with the Kardashians, waarin Kim onder meer te zien is met haar zussen, gingen in februari van start. De serie is vanaf juni weer te zien op de Amerikaanse televisie.

Kerry: Congres bemoeilijkt buitenlandbeleid

De grootste uitdaging voor het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten is niet China of de instabiliteit in het Midden-Oosten, maar het Amerikaanse Congres. Dat heeft minister van buitenlandse zaken John Kerry woensdag gezegd.

Kerry zei dat je als land niet sterk kan staan op het wereldtoneel als je niet ook thuis sterk bent. Kerry ziet de patstelling over de Amerikaanse begroting als een bedreiging.

Als de Democraten en Republikeinen geen compromis weten te sluiten over het terugdringen van het begrotingstekort gaan op 1 maart een reeks bezuinigingen in, de zogenoemde sequester. Voor het ministerie van buitenlandse zaken betekent de sequester dat er voor omgerekend zo'n twee miljard euro moet worden gesneden.

Kerry zei dat het Congres 'zinloze bezuinigingen' moet vermijden. Als dat niet gebeurt kan dat gevolgen hebben voor zijn geloofwaardigheid als diplomaat. "Het is moeilijk om tegen leiders van andere landen te zeggen dat ze op economisch gebied orde op zaken moeten stellen als we dat zelf niet doen."

'Sluiting achthonderd bejaardenhuizen dreigt'

Ruim achthonderd verzorgingshuizen sluiten in de komende acht jaar hun deuren als gevolg van de kabinetsplannen om de ouderenzorg te versoberen. Dat meldt de NOS woensdag op basis van een schatting van adviesbureau Berenschot.

Voor mensen met lichte gebreken is in de toekomst geen plaats meer. Alleen de verpleeghuizen blijven bestaan, voor mensen die intensieve zorg nodig hebben vanwege ernstige beperkingen of bijvoorbeeld zware dementie. Wie wel naar een verzorgingshuis wil, maar geen intensieve zorg nodig heeft, moet zelf een kamer huren.

In Nieuwsuur wordt woensdagavond aandacht besteed aan de dreigende sluiting. Deskundigen zeggen in de uitzending dat maar weinig mensen beseffen wat de concrete gevolgen zijn van de plannen. Zo zouden zorgaanbieders en woningcorporaties failliet kunnen gaan. Ook zou de huur voor een kamer in een verzorgingshuis veel te hoog worden.


'Sluiting achthonderd bejaardenhuizen dreigt' (Foto: Novum)

'Stemmen waterschapsverkiezingen dag later tellen'

Wanneer in 2015 op dezelfde dag wordt gestemd voor de Provinciale Staten en de Waterschappen, moeten de stemmen van de waterschapsverkiezingen een dag later worden geteld. Dat staat in een woensdag gepubliceerd advies van de Kiesraad.

Bovendien moeten de stemmen dan worden geteld op de waterschapskantoren en niet in de stembureaus. "Dit zet minder druk op de stembureaus en laat de verantwoordelijkheid voor de vaststelling van de uitslag van de waterschapsverkiezingen bij de waterschappen", luidt het advies.

In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken dat de waterschapsverkiezingen voortaan plaatsvinden op de dag van de verkiezingen voor Provinciale Staten. De Kiesraad ziet nog wel praktische problemen bij dit voornemen.

Kiezers kunnen bij de Provinciale Statenverkiezingen hun stem uitbrengen in elk stembureau binnen hun gemeente. Dat wordt echter lastig in gemeenten die in meer dan één waterschapsgebied liggen. Er zijn zelfs een paar gemeenten waar drie waterschapsgebieden samenkomen. Om problemen te voorkomen, adviseert de Kiesraad om in dergelijke gemeenten het stemmen in een willekeurig stembureau te beperken.

Zimbabwe schort doodstraffen op

De Zimbabwaanse gevangenisautoriteiten maken geen haast met het terechtstellen van de 77 gevangenen die in de dodencel zitten, ondanks de aanstelling van een nieuwe beul. De doodvonnissen worden door het kabinet onder de loep genomen en mogelijk omgezet in levenslang. Dat heeft Huggins Machingauta van het gevangeniswezen gezegd. Volgens hem willen de autoriteiten de terdoodveroordeelden 'een kans op leven' geven.

Zeven jaar lang had Zimbabwe geen beul. In 2005 ging de vorige beul met pensioen. Eerder deze maand werd bekend dat er een nieuwe beul is gevonden.

Utrechter terecht uit huis gezet

Een 33-jarige man uit Utrecht is door burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) terecht uit zijn huis gezet. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht woensdag bepaald. Volgens de bestuursrechter gaat de veiligheid en gezondheid van de omwonenden voor.

In het huis deed zich eind 2011 een gasexplosie voor. De man werd vervolgens vervolgd voor het opzettelijk veroorzaken van de explosie maar wegens gebrek aan bewijs werd hij vrijgesproken. Na zijn terugkeer eind vorig jaar werd door buurtbewoners een chemische lucht geroken en hoorden ze een sissend geluid. Het pand werd daarna door de brandweer ontruimd.

De man had al eerder overlast veroorzaakt, waarop Wolfsen besloot de woning voor een halfjaar te sluiten. Volgens hem was dat nodig omdat de veiligheid van de omwonenden in het geding was. De Utrechter was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter.

De man stelde tijdens de zitting dat het bij buurtbewoners, politie en burgemeester vooral 'tussen de oren' zit. Maar dat is volgens de rechter 'een misplaatste en zorgelijke bagatellisering van zijn eigen verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie'.

'Hoeren moeten snel taaltoets doen'

Amsterdam onderzoekt of het op korte termijn al een verplichte taaltoets voor prostituees kan invoeren. Ook wordt gekeken of de leeftijdsgrens van 18 naar 21 jaar kan worden verhoogd. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving hierover in Het Parool.

Het gaat om enkele niet-controversiële regels uit de landelijke prostitutiewet, die in oktober niet door de Eerste Kamer kwam. Amsterdam wil nu kijken of enkele maatregelen lokaal al in te voeren zijn. Het onderwerp staat volgens de woordvoerder binnenkort op de agenda. Nog voor de zomer moet er een besluit over komen.

De gemeente hoopt zo de misstanden als uitbuiting en mensenhandel in de prostitutie beter te kunnen aanpakken. "Als bijvoorbeeld een jonge prostituee amper Nederlands kan praten, kun je je afvragen of ze er wel vrijwillig zit", aldus de woordvoerder.

De nieuwe prostitutiewet kwam eind oktober niet door de Eerste Kamer. Verschillende partijen zetten hun vraagtekens bij onder meer de registratieplicht voor prostituees. Onlangs drongen de gemeenten met prostitutiegebieden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Alkmaar er in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) er op aan om de wet van kracht te laten worden zonder de controversiële punten.


Hoeren moeten snel taaltoets doen (Foto: Novum)

Lage PS Vita verkopen, prijsverlaging in Japan

Sony heeft naar buiten gebracht dat de PlayStation Vita beneden verwachting verkoopt, maar heeft daarbij wel gezegd dat Sony hoopt dat de aangekondigde prijsverlaging binnen Japan tot meer verkopen zal leiden.

SCE Japan president Hiroshi Kawano zegt hetvolgende, “Certainly, at the present time, maybe we’re a little behind the numbers we originally pictured. I feel we have a ways to go in terms of getting across the good traits of the PS Vita, along with everything the software has to offer.”

En over de reden van de prijsverlaging, heeft Kawano het volgende te zeggen, “The biggest reason is that we simply want to have more people playing the PS Vita. Based on our research, there are two broad reasons why people who may want to try the Vita aren’t purchasing it. One, they want to wait until there’s a game they want to play on it. Two, the price is a little out of reach for them."

“What we also learned in this research is that people who do own a Vita have tremendous satisfaction with it; it’s the kind of platform where you get a feel for how good it is once you touch it. But we found that the price was too big an initial hurdle for this, and this sparked a long internal debate within SCE.”

Nu dat de hardwareprijs omlaag is gaat, hoopt Sony de softwareverkopen, en de line-up, omhoog te kunnen brengen. “I want to keep pushing for more games that people want to play, since like our research showed, that’s one thing blocking customers curious about the Vita from making a purchase. There are about 100 titles released in Japan in a year’s time, and I want to get across that we’ve got a lot of really good games."

“Like with our other platforms, we’re developing the Vita system with the idea that it’ll have a lifecycle of ten years and change, so I think we need to do everything we can to flesh out the service going forward. We have the new price down; now it’s time for software. Just with what’s been announced so far, we’ll have more games coming out this year than last, and they’re being launched on a regular basis throughout the year. I think that’ll make users feel they’re always getting enough, and we’re prepared to push these titles as needed. We’re going to be actively on the offensive in 2013.”

FIOD doorzoekt Limburgs uitzendbureau

De FIOD verdenkt twee aan elkaar gelieerde uitzendbureaus in Sittard van fraude met loonbelasting. Daarom heeft de opsporingsdienst woensdag een van de bedrijfspanden doorzocht. De administratie is daarbij in beslag genomen. Ook is een 41-jarige man aangehouden.

De uitzendbureaus, die werkzaam zijn in de bouwbranche, worden ervan verdacht facturen te hebben vervalst. Zo moest het lijken dat het eigen personeel was ingehuurd bij andere bedrijven. Deze constructie had vermoedelijk tot doel om de loonbelasting te ontduiken. Het fraudebedrag wordt geschat op ruim een miljoen euro.

Studenten op de vuist om wasmachine

Twee mannen zijn dinsdag in een Tilburgs studentenhuis met elkaar op de vuist gegaan na een ruzie over de wasmachine. De twee raakten allebei lichtgewond. Dat meldt de politie woensdag.

De hel brak los toen onenigheid ontstond over het gezamenlijk gebruik van de wasmachine. De 23-jarige student pakte een luchtdrukwapen erbij en bedreigde daarmee zijn 30-jarige huisgenoot. De tweede man haalde zijn hockeystick en deelde daar een klap mee uit. Hij kreeg op zijn beurt een kogeltje in zijn duim.

De politie arresteerde beide mannen op verdenking van zware mishandeling. Ze krijgen een proces-verbaal.

'Homoseksualiteit leidt tot kindermisbruik'

Volgens de Afrikaanse kardinaal Peter Turkson komt homoseksualiteit in Afrika amper voor, aangezien het in Afrikaanse landen 'niet aangemoedigd' wordt. Daarmee wordt volgens hem de bevolking beschermd. Turkson beweert dat er daardoor namelijk veel minder kindermisbruik voorkomt in katholieke instellingen in Afrika, aangezien homoseksualiteit en kindermisbruik volgens hem onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

De katholieke kerk voert al eeuwenlang een hetze tegen homoseksuelen en Afrika krijgt de laatste decennia wat dat betreft in het bijzonder veel aandacht. Daardoor wordt er in veel Afrikaanse landen actief jacht gemaakt op homoseksuelen en worden er wetten ingevoerd die homoseksualiteit strafbaar stellen. Vaak staat er zelfs de doodstraf op.

Homoseksualiteit wordt door homofoben vaker in verband gebracht met kindermisbruik, maar volgens wetenschappers is dat aantoonbaar onzin. Volgens de American Psychiatric Association  komt kindermisbruik onder homoseksuelen niet vaker voor dan onder heteroseksuelen.

Turkson wordt getipt als de eerste zwarte paus. Het katholicisme is in Afrika een snel opkomende godsdienst.

Hoge figuren in Libanon vervolgd om aanslagenplan

Een Libanees en twee Syriërs worden in Libanon vervolgd wegens betrokkenheid bij een poging tot een reeks bomaanslagen. Een militaire onderzoeksrechter heeft de doodstraf geëist tegen voormalig minister voor informatie Michel Samaha, de Syrische brigadegeneraal Ali Mamlouk en een Syrische kolonel die alleen bij zijn voornaam, Adnan, werd genoemd.

Mamlouk en Samaha zouden plannen hebben gehad voor een reeks aanslagen in Libanon. De aanhouding van Samaha vorig jaar, een vertrouweling van de Syrische president Bashar Assad, was een gevoelige tik voor de regering in Damascus, die lang ongestraft haar gang kon gaan in Libanon. Mamlouk is het hoofd van de machtige Syrische Nationale Veiligheidsraad.

Burgerwachten Mexico laten gevangenen vrij

Gewapende burgerwachten in het Mexicaanse stadje Ayutla hebben woensdag de laatste 42 personen vrijgelaten die zij op verdenking van misdaden als diefstal en moord gevangen hielden. Dat heeft het bestuur van de Mexicaanse staat Guerrero woensdag gezegd.

Twintig gevangenen werden overgedragen aan de politie, de overige 22 werden dinsdag al vrijgelaten.

De welig tierende misdaad in hun stadje beu besloten bewoners van Ayutla begin januari het recht in eigen hand te nemen. Ze wierpen wegblokkades op en arresteerden 53 mensen. De eerste elf werden begin februari vrijgelaten.

Eindhovenaren vast voor mensenhandel

Twee Eindhovenaren van 46 en 51 zijn dinsdagavond opgepakt voor mensenhandel. Ze worden ervan verdacht twee vrouwen te hebben gedwongen in de prostitutie te werken, meldt de politie woensdag.

De politie trof kort voor de aanhouding van de mannen in een woning in het stadsdeel Woensel twee vrouwen aan. Tijdens een gesprek bleek dat mogelijk sprake was van gedwongen prostitutie. Onderzoek leidde vervolgens naar de Eindhovenaren.

De politie heeft de woningen van de verdachten doorzocht. Onderzoek moet uitwijzen wat de precieze rol van de verdachten is geweest. Ze zitten vast. Voor de vrouwen is hulpverlening ingeschakeld.

Mansveld wil beheer spoor bij ProRail laten

ProRail mag tot 2025 het spoor blijven beheren. Dat wil staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA), schrijft zij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De huidige beheersconcessie loopt eind 2014 af. Mansveld wil deze concessie opnieuw voor tien jaar aan ProRail gunnen. De bewindsvrouw denkt hiermee belangrijke verbeteringen op het spoor te kunnen realiseren. In zo'n concessie kunnen namelijk voorwaarden worden gesteld waaraan de spoorbeheerder moet voldoen.

Zo wil Mansveld onder meer dat het spoor sneller herstelt na grote verstoringen. Ook moeten de verschillende partijen op het spoor beter samenwerken. "De beheerconcessie is hier een belangrijk instrument voor." Het kabinet besloot in 2011 al dat de NS tot 2025 treinen mag laten rijden over het hoofdrailnet.

Mansveld wil verder dat de exploitant van de Betuweroute Keyrail het enige loket en 'ketenregisseur' wordt voor het goederenvervoer over het spoor. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de verladers, stelt zij. Het zorgt ook voor een goede 'accommodatie' van het goederenvervoer over het spoor, aldus de staatssecretaris.

Grote Black Ops 2-patch voor consoles

Treyarch heeft een nieuwe patch voor de Xbox 360- en PlayStation 3-versie van Call of Duty: Black Ops 2. De patch verhelpt problemen in verband met multiplayer en de Zombies-modus. De details staan hieronder:

Xbox 360 title update:

Feature Improvements

  • Party Members now appear on the mini map as purple when colorblind assist is turned on.
  • Added hint text tool tips for map voter buttons.

Multiplayer Issues Addressed

  • Resolved a known issue with stats resets caused by a failed save process, indicated by receiving a "Persistent Rank Data has been corrupted" error message. Further information can be found here on the Customer Support site.
  • Fixed an issue where players could lose functionality and have a blurry screen after viewing a Gamer Card during the round-ending killcam at the end of the first round of a round-based game.
  • Addressed an exploit where players could gain XP privately without matchmaking.
  • Addressed an issue where the player's EMP grenade blast would cancel out the effects of an enemy's EMP.
  • Players will no longer fly into the air when knife lunging other players on certain types of inclines.
  • Addressed multiple exploits where players could clip into and shoot from within certain areas on Downhill.
  • Fixed an issue with the Skulls Camo Challenge for the RPG unlocking by using other weapons in conjunction with the RPG.
  • Addressed an issue with taking control of an AGR while next to a friendly player causing loss of functionality for firing rockets.
  • Resolved an issue where spectating would default to 3rd person even though it had been disabled if the player was previously spectating in 3rd person.
  • Resolved an issue with dog spawns in Slums.
  • Fixed an issue joining Split Screen bot games in-progress when the host had altered party privacy settings.
  • Addressed an issue where players could not link their Twitch account in the Multiplayer Party Lobby Options menu.
  • Fixed an issue where the player may not die by the train running over them in Express.
  • Players in a Split Screen game can no longer access the MP Pause Menu during the round ending killcam, the final killcam, or after the game has ended.
  • Addressed an issue in the Split Screen Pause Menu where the Game Mode below the map was being cut off.
  • The System Link/LAN Party server list now sorts the available games by Host name.
  • Players can no longer set their Clan Tag in non-Public Match lobbies if they haven't reached the unlock level for the Clan Tag feature.
  • Addressed an issue where the Expert Challenge Calling Card was not appearing for the Peacekeeper in the Combat Record after completing all the Peacekeeper challenges.
  • Players with Level 1 profiles will now see their XP bonus in the After Action Report after a League Play match.
  • Resolved an issue where the damage feedback sound was not occurring for the Combat Axe or cluster bomb from the Hellstorm Missile.
  • Addressed an issue where the UAV Scorestreak was not being called in for Multi-Team Hardcore matches.
  • Addressed an issue where the mini map for tablet Scorestreaks would not appear on the tablet under certain round transition conditions.
  • Resolved an issue with care packages bouncing unusually high.
  • Fixed an issue where players could not accept invites from the Xbox 360 Dashboard.
  • Addressed an issue where players with the Riot Shield could survive dog attacks while prone with the Riot Shield on their back.
  • Rapidly pressing the Swap Weapons button no longer inverts the player model's left hand with the M8A1 equipped.
  • Resolved an issue where the lobby score for the winner of a Gun Game match didn't match the ending score of the match.
  • Addressed an issue during rewind in Theater Mode where the waves in Hydro were jittering while the flood is occurring.
  • Fixed an issue in Downhill with the light effects on the gondolas not appearing after a Host Migration or round change.
  • Players can no longer get out of the map in Downhill by going prone and getting run over by the gondola in the station.
  • Dead bodies no longer float if the player dives to prone into a gondola just before getting hit by it.
  • Players can now earn the Thief Challenge if they use Black Hat to steal an enemy care package.
  • Resolved an issue where the Equipment statistics for the Smoke Grenade were not accurately reflecting in the Combat Record what was achieved in game.
  • Fixed an issue in Mirage where players could fall outside the map by diving to prone through a section of door on the Southeast side of the map.
  • Addressed an issue where players could get on top of a tent in Grind.
  • Fixed an issue in Grind where the player could see outside of the map.
  • Addressed exploits where the Dragonfire could get under the map in Mirage and Hydro.

Gameplay Balancing

  • Reduced the red flash damage indicator when using the Toughness Perk.
  • Reduced Guardian damage in Hardcore modes.

Zombies Issues Addressed

  • Addressed an issue where the players could not access the in game store.
  • Addressed a long black screen issue while players watch the Intro Zombies movie when loading System Link / LAN Party games.
  • Players will no longer be seen clipping into the concrete when sliding from the Green to Orange building in Theater Mode on Die Rise.
  • Fixed an issue in Zombies Theater Mode where the Who's Who swirly vision can be seen for players who are not in the mode when switching from players who are.
  • Addressed an issue for Split Screen users on Turned Diner in Theater Mode where the eye glow was missing from zombies when viewed in third person and jumping to start.
  • Disappearing fog addressed in Theater Mode when flying through the laboratory in Tranzit.
  • Fixed a spawn issue for players in Die Rise that spawn on top of the escape pod after a host migration in a 2+ player game.
  • Players will no longer be given momentary control of a character before being put into spectator mode when Hot Joining a Custom Game on Nuketown.
  • Addressed an issue where players had in-game functionality during the loading countdown timer on Tranzit if a Host Migration occurred during the first 5 seconds of a game.
  • Player names will now appear above players when in spectate mode upon hot joining a custom Grief game mode.
  • Fixed an issue where Zombies were not spawning in after a Host Migration in a Bus Depot standard match.
  • Addressed issue where Sliquifier would create too many slippery spots.
  • Addressed an issue in Turned where Zombie vision would disappear after several host migrations occurred.
  • Addressed an issue where the players controller would vibrate for a long duration after the player hot joined a game of Tranzit
  • Resolved several instances in Die Rise where players could jump above a barricades and avoid Zombie attacks.
  • Resolved several instances in Die Rise where players could hide in objects in the world and avoid Zombie attacks.
  • Addressed several locations where players can survive a landing in unplayable space.
  • Fixed an issue in Die Rise where Zombies could not path to players depending on Tramplesteam positioning
  • Fixed an issue where users could not play the game in offline mode.
  • Players will now hear announcer dialogue in the Turned game mode.
  • Addressed an issue where players are able to start a game of turned with only one player.
  • Resolved several instances where players could avoid Zombie attacks by hiding in objects around Tranzit
  • Addressed an issue with taking screenshots in Theater mode
  • Addressed issues with the Buildables system
  • Addressed issues where players would say the wrong dialogue
  • Addressed several issues in Die Rise where Zombies had trouble pathing to players.
  • Addressed an issue where players could jump out of the playable space in Die Rise.
PS3 update:

Feature Improvements
  • Party Members now appear on the mini map as purple when colorblind assist is turned on.
  • Added hint text tool tips for map voter buttons.
Multiplayer Issues Addressed
  • Resolved a known issue with stats resets caused by a failed save process, indicated by receiving a "Persistent Rank Data has been corrupted" error message. Further information can be found here on the Customer Support site.
  • Fixed an issue where players could lose functionality and have a blurry screen after viewing a Gamer Card during the round-ending killcam at the end of the first round of a round-based game.
  • Addressed an exploit where players could gain XP privately without matchmaking.
  • Addressed an issue where the player's EMP grenade blast would cancel out the effects of an enemy's EMP.
  • Players will no longer fly into the air when knife lunging other players on certain types of inclines.
  • Addressed multiple exploits where players could clip into and shoot from within certain areas on Downhill.
  • Fixed an issue with the Skulls Camo Challenge for the RPG unlocking by using other weapons in conjunction with the RPG.
  • Addressed an issue with taking control of an AGR while next to a friendly player causing loss of functionality for firing rockets.
  • Resolved an issue where spectating would default to 3rd person even though it had been disabled if the player was previously spectating in 3rd person.
  • Resolved an issue with dog spawns in Slums.
  • Fixed an issue joining Split Screen bot games in-progress when the host had altered party privacy settings.
  • Addressed an issue where players could not link their Twitch account in the Multiplayer Party Lobby Options menu.
  • Fixed an issue where the player may not die by the train running over them in Express.
  • Players in a Split Screen game can no longer access the MP Pause Menu during the round ending killcam, the final killcam, or after the game has ended.
  • Addressed an issue in the Split Screen Pause Menu where the Game Mode below the map was being cut off.
  • The System Link/LAN Party server list now sorts the available games by Host name.
  • Players can no longer set their Clan Tag in non-Public Match lobbies if they haven't reached the unlock level for the Clan Tag feature.
  • Addressed an issue where the Expert Challenge Calling Card was not appearing for the Peacekeeper in the Combat Record after completing all the Peacekeeper challenges.
  • Players with Level 1 profiles will now see their XP bonus in the After Action Report after a League Play match.
  • Resolved an issue where the damage feedback sound was not occurring for the Combat Axe or cluster bomb from the Hellstorm Missile.
  • Addressed an issue where the UAV Scorestreak was not being called in for Multi-Team Hardcore matches.
  • Addressed an issue where the mini map for tablet Scorestreaks would not appear on the tablet under certain round transition conditions.
  • Resolved an issue with care packages bouncing unusually high.
  • Addressed an issue where players with the Riot Shield could survive dog attacks while prone with the Riot Shield on their back.
  • Rapidly pressing the Swap Weapons button no longer inverts the player model's left hand with the M8A1 equipped.
  • Resolved an issue where the lobby score for the winner of a Gun Game match didn't match the ending score of the match.
  • Addressed an issue during rewind in Theater Mode where the waves in Hydro were jittering while the flood is occurring.
  • Fixed an issue in Downhill with the light effects on the gondolas not appearing after a Host Migration or round change.
  • Players can no longer get out of the map in Downhill by going prone and getting run over by the gondola in the station.
  • Dead bodies no longer float if the player dives to prone into a gondola just before getting hit by it.
  • Players can now earn the Thief Challenge if they use Black Hat to steal an enemy care package.
  • Resolved an issue where the Equipment statistics for the Smoke Grenade were not accurately reflecting in the Combat Record what was achieved in game.
  • Fixed an issue in Mirage where players could fall outside the map by diving to prone through a section of door on the Southeast side of the map.
  • Addressed an issue where players could get on top of a tent in Grind.
  • Fixed an issue in Grind where the player could see outside of the map.
  • Addressed exploits where the Dragonfire could get under the map in Mirage and Hydro.
Gameplay Balancing
  • Reduced the red flash damage indicator when using the Toughness Perk.
  • Reduced Guardian damage in Hardcore modes.
Zombies Issues Addressed
  • Addressed a long black screen issue while players watch the Intro Zombies movie when loading System Link / LAN Party games.
  • Players will no longer be seen clipping into the concrete when sliding from the Green to Orange building in Theater Mode on Die Rise.
  • Fixed an issue in Zombies Theater Mode where the Who's Who swirly vision can be seen for players who are not in the mode when switching from players who are.
  • Addressed an issue for Split Screen users on Turned Diner in Theater Mode where the eye glow was missing from zombies when viewed in third person and jumping to start.
  • Disappearing fog addressed in Theater Mode when flying through the laboratory in Tranzit.
  • Fixed a spawn issue for players in Die Rise that spawn on top of the escape pod after a host migration in a 2+ player game.
  • Players will no longer be given momentary control of a character before being put into spectator mode when Hot Joining a Custom Game on Nuketown.
  • Addressed an issue where players had in-game functionality during the loading countdown timer on Tranzit if a Host Migration occurred during the first 5 seconds of a game.
  • Player names will now appear above players when in spectate mode upon hot joining a custom Grief game mode.
  • Fixed an issue where Zombies were not spawning in after a Host Migration in a Bus Depot standard match.
  • Addressed issue where Sliquifier would create too many slippery spots.
  • Addressed an issue in Turned where Zombie vision would disappear after several host migrations occurred.
  • Addressed an issue where the players controller would vibrate for a long duration after the player hot joined a game of Tranzit
  • Resolved several instances in Die Rise where players could jump above a barricades and avoid Zombie attacks.
  • Resolved several instances in Die Rise where players could hide in objects in the world and avoid Zombie attacks.
  • Addressed several locations where players can survive a landing in unplayable space.
  • Fixed an issue in Die Rise where Zombies could not path to players depending on Tramplesteam positioning
  • Players will now hear announcer dialogue in the Turned game mode.
  • Addressed an issue where players are able to start a game of turned with only one player.
  • Resolved several instances where players could avoid Zombie attacks by hiding in objects around Tranzit
  • Addressed an issue with taking screenshots in Theater mode
  • Addressed issues with the Buildables system
  • Addressed issues where players would say the wrong dialogue
  • Addressed several issues in Die Rise where Zombies had trouble pathing to players.
  • Addressed an issue where players could jump out of the playable space in Die Rise.

'Afschaffen papieren kortingskaart NS te vroeg'

Connexxion, Arriva, Veolia en Syntus roepen de NS op de papieren kortingskaartjes nog niet af te schaffen. Volgens de regionale spoorvervoerders zijn de gevolgen voor de reiziger nog niet duidelijk.

De NS wil dat reizigers die met korting reizen eind volgende maand overstappen op de OV-chipkaart. De vier vervoerders, verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland, vinden die stap echter nog te vroeg. "Pas als het goed geregeld is voor de reiziger kan een volgende stap in het volledig invoeren van de OV-chipkaart worden gezet", aldus de vervoerders in een verklaring.

De vervoerders stellen dat het afschaffen van het papieren reductiekaartje veel impact heeft op een grote reizigersgroep. Ze denken dat het tot verwarring bij reizigers zal leiden, omdat het papieren treinkaartje zonder korting nog wel verkrijgbaar is. Ook denken ze dat het tot prijsverschillen leidt.

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter  ondersteunt de oproep en wijst op een probleem voor de mensen die gebruik willen maken van het met korting meereizen van passagiers die zelf geen Voordeelurenkaart hebben. Die mogen, op grond van het handhaven van de huidige regeling, met een OV-chipkaart met korting meereizen, maar dienen die korting dan voor het instappen bij een NS-automaat te activeren. Echter, op een aantal regionale treinstations bevindt zich geen NS-automaat. Voor Beter OV wees de NS afgelopen najaar al op het probleem van de hier en daar ontbrekende NS-automaten, maar de NS heeft zich niet willen inspannen om op deze stations alsnog een NS-automaat te plaatsen. Daarmee voldoet de NS dus niet aan de voorwaarde dat de OV-chipkaart de reisvoorwaarden van kortingkaarthouders niet zou verslechteren, aldus de reizigersclub.


'Afschaffen papieren kortingskaart NS te vroeg' (Foto: Novum)

"Battlefield gaat de volgende generatie domineren"

Battlefield kan Call of Duty van de troon stoten bij de volgende generatie consoles. Dat zegt Wedbush Morgan-analyst Michael Pachter in een interview met Official Xbox Magazine. Volgens de professionele glazen bol-lezer heeft CoD zijn piek bereikt.

“The CoD franchise is at or near its peak annual sales potential, and we’ll likely see sales stabilise. Battlefield 4′s launching next autumn and new consoles are coming out, so this is likely to affect sales", aldus Pachter.

Dat wil niet zeggen dat de shooter van Activision geen succes meer zal kennen. “It’s unlikely CoD will drop back to Earth in the next few years, as the online multiplayer audience and community is so strong. Activision could always make a mistake, but the franchise is so important to it that a serious error is unlikely. The biggest risk is consumer fatigue – but a few years ago CoD was a WWII shooter, and it morphed into Modern Warfare, then Black Ops. They will work hard to keep it fresh.”

EEDAR-analyst Jesse Divnich is het met Pachter eens. “While momentum is on CoD’s side, the opportunity to dethrone a market leader is highest as consumers transition cycles. We have faith CoD can hold its market dominance, but EA will push to solidify Battlefield as the premiere shooter franchise as we transition to new consoles."

Jongens slopen zeehondjes

In het zuidoosten van Canada hebben drie jongens van 15, 17 en 18 jaar oud voor de lol zo’n 50 jonge zeehonden doodgeslagen. De jongens werden gearresteerd en zullen worden aangeklaagd wegens dierenmishandeling. Voorlopig lopen ze echter alweer vrij rond.

De zeehondenlijken werden eind januari aangetroffen. Van veel dieren waren de schedels ingeslagen. Veel van de dieren waren nog maar net geboren. Een aantal dieren zou langzaam zijn doodgebloed.

Van Bommel: "Sfeer bij Milan mooier dan bij Barcelona"

Woensdagavond strijden AC Milan en FC Barcelona om een ticket voor de kwartfinale van de Champions League. Mark van Bommel volgt het duel met grote belangstelling.

De routinier van PSV stond in zijn rijke loopbaan bij beide clubs onder contract. Aan Milan hield hij de beste herinneringen over. "Omdat ik daar de meeste waardering heb gekregen van de mensen binnen en buiten de lijnen", stak hij van wal tegenover het radioprogramma van Voetbal International. "AC Milan is gewoon een hele mooie, warme club. De omstandigheden en de sfeer in het stadion bij Milan waren mooier dan bij Barcelona."

Zijn tijd in Milaan heeft een diepe indruk achtergelaten bij de Limburger. "Hoe de mensen in Italië het voetbal beleven is onbeschrijflijk. In Spanje is dat ook zo, maar daar heb je meer theaterpubliek. De fans zijn rustiger en ook wat ouder."

Ook nu, bijna een jaar na zijn vertrek uit de modestad, onderhoudt Van Bommel nog contact met mensen van de club. "Maar niet alleen met de spelers, ook met de andere mensen die elke dag op de club zijn. Materiaalmannen, koks, obers, de wasjuffrouw. Het was daar een hele mooie tijd."

Wat betreft de dubbele ontmoeting in het kampioenenbal dicht de middenvelder de Milanezen een goede kans toe. "Milan zal op de verdediging leunen en Barça probeert daar dan doorheen te komen. Maar ze hebben het wel traditioneel moeilijk tegen Milan, dat hebben we vorig jaar gezien. Barça is natuurlijk wel de favoriet."

Paus overweegt nieuwe regels conclaaf

Paus Benedictus XVI gaat mogelijk de regels voor het aanstaande conclaaf aanpassen. Of de nieuwe regels ook meer duidelijkheid scheppen over het moment waarop het conclaaf van start gaat is niet bekend, aldus woordvoerder Federico Lombardi. Het heeft er echter alle schijn van, gezien de onduidelijkheid van de huidige regels.

In de huidige regels voor het conclaaf staat dat de kardinalen na het vrijkomen van het pauselijke ambt vijftien dagen moeten wachten met het conclaaf, zodat alle kardinalen de gelegenheid hebben om naar Rome te reizen. Dat zou betekenen dat het conclaaf op 15 maart van start gaat. In de bestaande regels wordt er echter vanuit gegaan dat de paus is overleden en dat er een begrafenis plaatsheeft. Aangezien dit niet het geval is en de kardinalen al weten dat de paus op 28 februari terugtreedt, hebben ze voldoende tijd om naar Rome te reizen en kan het conclaaf mogelijk eerder beginnen.

Snaga in Guardians of Middle-earth

Warner Bros. Interactive Entertainment en Monolith Productions kondigen vandaag de release aan van het nieuwste DLC-personage van Guardians of Middle-earth: the Goblin Snaga. Gamers kunnen vanaf vandaag het nieuwe personage downloaden en als Snaga spelen op Xbox LIVE Arcade en PlayStation Network.

Snaga, de door macht gedreven Goblin, snakt naar vlees en is koppig genoeg om iedereen te overdonderen om precies te krijgen wat hij wil. Snaga is toegevoegd aan de epische karakters in Guardians of Middle-earth. Season Pass-houders hebben als onderdeel van hun pas gratis toegang tot Snaga en andere DLC-Guardians.

Buitenlanders ontvoerd in Nigeria

Gewapende sujetten hebben zes mensen ontvoerd op een olietanker in de Nigerdelta in Nigeria. Het vaartuig bevond zich zeventig kilometer voor de Nigeriaanse kust. De ontvoerders eisen ongeveer een miljoen euro voor de vrijlating van de drie Oekraïners, twee Indiërs en een Rus, zei de Nigeriaanse politie woensdag.

Buitenlandse bedrijven pompen voor miljarden euro's olie in de Nigerdelta. Desondanks blijft de bevolking van het gebied straatarm, terwijl het milieu grote schade wordt aangedaan door vervuild water.

Pieters: "Genezing verloopt goed"

Zijn rentree op het trainingsveld van PSV is nabij voor Erik Pieters. Volgende week staat de verdediger weer op de grasmat. Zijn onderarm wordt tijdens zijn aanstaande oefensessies ondersteund door een spalk.

"De genezing aan de arm verloopt gelukkig goed", vertrouwde hij Voetbal International toe. "We bekijken volgende week hoe mijn arm op intensieve inspanning reageert." Tijdens zijn rentree in de hoofdmacht van PSV na langdurig blessureleed kon Pieters niet verkroppen dat hij het veld na een rode kaart moest verlaten.

De neo-international botvierde zijn frustratie op een ruitje in het Philips Stadion en liep daarbij een zware beschadiging van zijn onderarm op. Of Pieters dit seizoen nog in wedstrijdverband in actie komt is vooralsnog onzeker. Aanvankelijk hield men er zelfs rekening mee dat hij nooit meer professioneel voetbal zou kunnen uitoefenen.

Ook S. Williams meldt zich af in Dubai

Tennisster Serena Williams heeft zich afgemeld voor het WTA-toernooi van Dubai. De Amerikaanse nummer 1 van de wereld zou in de tweede ronde aantreden tegen Marion Bartoli uit Frankrijk, maar Williams heeft te veel last van een blessure aan haar onderrug. Dat maakte de organisatie woensdag bekend.

Het afhaken van Williams is de tweede klap voor het toernooi van Dubai in amper een dag tijd. Dinsdag meldde Victoria Azarenka zich af vanwege een voetblessure. Williams loste de Wit-Russin maandag af aan kop van de wereldranglijst. Afgelopen zondag stonden de twee beste tennissters van dit moment tegenover elkaar in de finale in Doha, toen zegevierde Azarenka in drie sets.

De Duitse Angelique Kerber, als vierde geplaatst, sneuvelde woensdag in de tweede ronde. Kerber moest met 7-5 en 6-1 buigen voor Roberta Vinci uit Italië. Andere hooggeplaatste tennissters als Agnieszka Radwanska, Petra Kvitova, Samantha Stosur en Caroline Wozniacki gingen wel door naar de kwartfinales.

Keeper Bertrams verlengt tot 2016 bij PSV

Nigel Bertrams heeft zijn toekomst verbonden aan PSV. De 20-jarige doelman zette woensdag zijn handtekening onder een nieuw contract tot medio 2016, met een optie om te verlengen. Bertrams is momenteel derde doelman achter Boy Waterman en Przemyslaw Tyton en zat dit seizoen een keer bij de wedstrijdselectie, uit tegen ADO Den Haag.

Bertrams speelt al sinds 2001 voor PSV. Zijn droom is om uiteindelijk een vaste waarde in de hoofdmacht te worden. "Het zou fantastisch zijn om in PSV 1 te mogen keepen", benadrukt hij op de clubsite. Bertrams, net hersteld van een schouderblessure, speelt doorgaans zijn wedstrijden in Jong PSV.

NRC Next maakt vrouwen geil

Wie denkt dat hij door zichzelf helemaal onder te spuiten met Axe-deodorant de strijd om de vrouwen definitief gewonnen heeft, komt vanaf nu bedrogen uit. Vrouwen hangen sinds kort namelijk nog veel liever om je nek als je NRC Next leest. Althans, dat is de boodschap van een reclameparodie die de krant liet maken.

De commercial is opmerkelijk, aangezien NRC zich eerder voornamelijk richtte op een hoger opgeleid publiek. Bovendien zijn de Axe-reclames sowieso al behoorlijk ironisch van aard. Volgens critici schiet het NRC-filmpje zijn doel dan ook totaal voorbij.

NRC Next is momenteel bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Eerder werd hoofdredacteur Rob Wijnberg al ontslagen.


Oordeel zelf...

'God of War-onthulling vanavond'

Sony Santa Monica heeft via Twitter gehint naar een God of War-onthulling vanavond bij Sony's PlayStation Meeting. Sony Santa Monica is verantwoordelijk voor alle GoW-games en helpt vaak andere Sony-studio's met de ontwikkeling van hun games.

We krijgen op 13 maart al een Kratos-lading met God of War: Ascension. Je kunt je dus afvragen of een God of War voor de PS4 niet te snel komt.

Nijntje krijgt goud

De kinderfilm Nijntje de Film heeft binnen drie weken honderdduizend bezoekers weten te trekken. Daarmee wint de animatiefilm van Hans Perk de Gouden Film. Een 3-jarig meisje kreeg woensdagmiddag als honderdduizendste bezoekster de bijbehorende prijs uitgereikt. Dat heeft het Nederlands Film Festival bekendgemaakt.

Eerder woensdag kreeg de jeugdfilm Koning van Katoren ook al een Gouden Film. Die film deed tweeënhalve maand over het verwelkomen van de honderdduizendste bezoeker.

In Nijntje de Film gaat het beroemde konijntje van Dick Bruna samen met zijn vrienden Nina, Knorretje en Snuffie op speurtocht door de dierentuin op zoek naar een schat. Daarvoor moeten ze vijf raadsels oplossen, wat natuurlijk weer volledig uit de klauwen loopt met alle gevolgen van dien.

Oud-president Oekraïne verdacht van rol in moord

De vroegere Oekraïense president Leonid Koetsjma was betrokken bij de brute moord op een onderzoeksjournalist in 2000. Het kantoor van de plaatsvervangend procureur-generaal van Oekraïne, Renat Koezmin, zegt hiervoor bewijzen te hebben gevonden.

Journalist Heorhij Gongadze werd in september 2000 ontvoerd. Zijn onthoofde lichaam werd enkele maanden later gevonden in een bos. Niet veel later lekte een voormalige lijfwacht van Koetsjma geheime opnames waarop een stem die sterk op die van Koetsjma leek op samenzweerderige wijze sprak over de journalist.

Koezmin vertelde de Russische radiozender Echo Moskvi woensdag dat zijn kantoor over 'genoeg bewijsmateriaal' beschikt om de betrokkenheid van Koetsjma bij de moord aan te tonen.

Koetsjma werd eerder al aangeklaagd voor de moord, maar een rechtbank besloot in 2011 de zaak te sluiten. De vroegere president, mentor van huidig president Viktor Janoekovitsj, ontkent iets met de moord van doen te hebben. Er zijn wel diverse politiemensen in verband met de moord veroordeeld.

'Gbagbo wordt als zondebok gebruikt'

De voormalige Ivoriaanse president Laurent Gbagbo wordt als zondebok gebruikt voor het dodelijke geweld dat in Ivoorkust uitbrak na de presidentsverkiezingen in 2010. Dat heeft zijn advocaat woensdag gezegd bij het Internationaal Strafhof (ICC), waar Gbagbo terechtstaat, onder meer wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Volgens Gbagbo's advocaat richten de aanklagers van het ICC zich maar op één aspect van het geweld en negeren ze de rol die Gbagbo's rivaal, de huidige president Alassane Ouattara, speelde bij het bloedvergieten.

Mensenrechtengroepen hebben ook kritiek geuit op het feit dat alleen Gbagbo en zijn echtgenote zijn aangeklaagd voor het verkiezingsgeweld. Het wekt de indruk dat de rechter alleen de verliezer van de verkiezingen wil berechten.

Bij het verkiezingsgeweld kwamen zo'n drieduizend mensen om het leven.

TBS voor moordpogingen met schaar in cel

Een 37-jarige tbs'er die in augustus 2011 drie medewerkers van een cellencomplex in Vught neerstak met een schaar, krijgt tbs met dwangverpleging. Dat heeft het hof in Den Bosch woensdag bepaald.

De rechtbank in Den Bosch vond een nieuwe behandeling eerder niet nodig, omdat die volgens deskundigen het herhalingsrisico niet vermindert. Het hof is het daar niet mee eens en vindt tbs wel noodzakelijk, niet alleen om herhaling te voorkomen maar ook ter bescherming van de maatschappij.

De man, die op een zeer intensieve specialistische zorgafdeling zat, stak de medewerkers omdat hij weg wilde uit Vught. Hij had al eerder met dodelijk geweld gedreigd.

Volgens een woordvoerder van het hof moet de man nu eerst zijn gevangenisstraf uitzitten en gaat daarna zijn nieuwe tbs-behandeling in.

Bij het incident werden een cipier en een therapeut in de hals gestoken toen de maaltijd werd gebracht. Een derde slachtoffer werd in zijn hand geraakt. De tbs'er had een schaar te pakken gekregen en hield die open door middel van een touw. De man moet de drie slachtoffers een schadevergoeding betalen. Hoe het nu met hen gaat, kon de woordvoerder niet zeggen.

Leonardo met Moniz herenigd bij Ferencváros

Leonardo verkast naar Hongarije. De 29-jarige Braziliaan gaat aan de slag bij Ferencvaros, meldt de Hongaarse topclub woensdag. De oud-speler van Feyenoord, NAC Breda en Ajax wordt bij Ferencváros herenigd met coach Ricardo Moniz. Met de Nederlandse coach werkte Leonardo eerder al samen bij Red Bull Salzburg.

Moniz stapte in juni op bij Salzburg. Een maand later werd Leonardo weggestuurd. De Braziliaan had zich in een interview beledigend uitgelaten over een ploeggenoot. Bij Ferencvaros staan al de Nederlanders Julian Jenner en Mark Otten onder contract. De Hongaarse club probeerde eerder ook Evander Sno van NEC te strikken, maar de Nijmeegse club weigerde mee te werken. Sno, die eind december een hartoperatie onderging, kwam in september voor het laatst in actie.

Wouters en Utrecht spoedig om tafel

De goede prestaties die FC Utrecht dit seizoen boekt onder Jan Wouters stemmen het clubbestuur tot tevredenheid. De 52-jarige oefenmeester kan een nieuwe verbintenis tegemoet zien. Tot een gesprek tussen Wouters en de clubleiding is het echter nog niet gekomen. Volgens algemeen directeur Wilco van Schaik staat dit onderhoud eind deze maand gepland.

De drukke agenda van Rob Jansen, zaakwaarnemer van Wouters, stond een gesprek eerder in de weg. "Rob Jansen moest naar het buitenland, waardoor we vrijdag niet konden praten", vertelde Van Schaik aan Voetbal International. "Nu zijn ze de agenda van Rob en mij op elkaar aan het afstemmen. Eind deze maand zal het gesprek plaatshebben."

Over de intenties van beide partijen werd reeds overeenstemming bereikt, dus enkel de invulling van het contract staat een verlengde samenwerking in de weg. "Het heeft niet zo'n haast. We weten van elkaar dat we doorgaan, we moeten alleen nog over de exacte invulling praten."

Tweetal aangeklaagd voor verkoop dronemotoren Iran

Twee Iraanse mannen zijn door de Duitse autoriteiten aangeklaagd voor het smokkelen van tientallen vliegtuigmotoren naar Iran. De motoren zouden volgens het openbaar ministerie door Iran worden gebruikt voor de Ababil III-drone. Duitsland heeft de export van goederen naar Iran die gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden verboden.

Iman J. L., een 30-jarige man met de Duitse en de Iraanse nationaliteit en de 54-jarige Iraniër Davood A. zijn aangeklaagd voor het overtreden van de Duitse exportwet, aldus het openbaar ministerie. De mannen kunnen tot vijftien jaar celstraf krijgen als ze veroordeeld worden.

J. L. zou tussen oktober 2008 en oktober 2009 in totaal 61 motoren naar Iran hebben verscheept via zijn eigen im- en exportbedrijf. Hij zou bij de douane valse papieren hebben gebruikt. De andere man, A., zou in Iran een deel van de motoren aan een onbekende tussenpersoon hebben doorverkocht.

De Ababil-drone is primair ontwikkeld voor surveillance-doeleinden en het verzamelen van informatie. Volgens het openbaar ministerie kan de drone echter ook voor aanvalsdoeleinden worden ingezet. Iran maakt al jaren gebruik van de drones.

Inspectie verlengt verscherpt toezicht VUmc

Het verscherpte toezicht op het VUmc door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wordt met in ieder geval twee weken verlengd. Het in augustus ingestelde extra toezicht zou donderdag aflopen, maar de inspectie is er nog niet uit of en hoe het toezicht wordt voortgezet, meldt een woordvoerder woensdag.

Het Amsterdamse ziekenhuis werd in augustus voor een halfjaar onder verscherpt toezicht gesteld vanwege een conflict tussen medisch specialisten. Het conflict ontstond nadat een ernstig zieke longpatiënt vorig jaar overleed op de intensive care. Dat zou gebeurd zijn doordat de specialisten niet goed samenwerkten.

Het VUmc kreeg van de inspectie zes maanden de tijd om een reeks verbeteringen door te voeren. Vorige week is met de raad van bestuur en de raad van toezicht gesproken over de stand van zaken. "Op dit moment stellen we het eindrapport op dat we vervolgens voorleggen voor wederhoor", legt de zegsvrouw uit. Daarna, begin volgende maand, beslist de inspectie of het toezicht wordt opgeheven of voortgezet.

Volgens de zegsvrouw moest er bij het VUmc een 'heleboel gebeuren' en heeft de inspectie gezien dat het ziekenhuis de verbeterpunten heel goed heeft opgepakt.

Moszkowicz heeft jaarstukken nog niet gedeponeerd

De Kamer van Koophandel heeft nog geen jaarstukken ontvangen van Bram Moszkowicz. De advocaat zei eerder deze maand van plan te zijn de jaarrekeningen tot 2010 te deponeren voor het hoger beroep van zijn tuchtzaak. Woensdag, een dag voordat het Hof van Discipline in Den Bosch zich over de zaak buigt, had de KvK in Amsterdam nog niets binnen.

"De laatste jaarrekeningen dateren van 2007", laat een woordvoerder van de KvK weten. Jaarverslagen moeten binnen dertien maanden na afloop van het boekjaar binnen zijn. "Doe je dit niet, dan is dat een overtreding", aldus de zegsman. De boete hiervoor kan oplopen tot 19,5 duizend euro.

Moszkowicz werd 30 oktober door de Raad van Discipline uit zijn ambt gezet. De Orde van Advocaten was een zaak tegen de strafpleiter begonnen en had een schorsing van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist. Het oordeel van de Raad van Discipline viel aanzienlijk zwaarder uit. Moszkowicz heeft beroep aangetekend tegen zes klachten die tegen hem zijn ingediend.

De 52-jarige advocaat werd geschrapt van het tableau omdat hij grote contante betalingen aannam. Ook kwam hij toezeggingen om cliënten zelf bij te staan niet na en verleende hij hun slechte rechtsbijstand. Verplichte bijscholingscursussen volgde de strafpleiter niet. Verder maakte hij niet duidelijk waar contante voorschotten van tienduizenden euro's aan werden besteed en stuurde hij rekeningen voor werk dat niet was gedaan.

De afgelopen weken toonde Moszkowicz in meerdere interviews berouw. Tegen Het Parool zei hij dat hij 'met grote voortvarendheid' cursussen aan het volgen is. Hij beloofde 'zijn leven te beteren' voor wat betreft zijn aanwezigheid op zittingen van cliënten. Ook zei hij ernaar te streven voor 21 februari alle jaarrekeningen tot 2011 gedeponeerd te hebben.

Moszkowicz is donderdag, in tegenstelling tot bij eerdere behandelingen van de zaak, aanwezig bij het hoger beroep. "Ik ga ernaartoe en ik ga er geen geheim van maken dat ik fouten heb gemaakt", zei hij afgelopen week in Elsevier. Het duurt na de behandeling van de zaak nog enkele weken voor het Hof van Discipline uitspraak doet.

De strafpleiter was woensdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Nederlander omgekomen in Franse Alpen

Een 46-jarige Nederlander is dinsdag omgekomen tijdens het skiën in de Franse Alpen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Volgens lokale media is hij mogelijk tegen een berghut buiten de pistes gebotst.

De man werd dinsdag als vermist opgegeven door zijn vrouw. Hij was niet teruggekeerd van een solotocht. Zijn lichaam is woensdag teruggevonden in de buurt van de plaats Avoriaz.

Koeman duidelijk: "Moeten PSV verslaan"

Feyenoord kan aankomend weekend goede zaken doen in de strijd om de landstitel door in eigen huis te winnen van PSV. Ronald Koeman heeft vertrouwen in een goed resultaat.

Tijdens de 3-2 nederlaag op bezoek bij PEC Zwolle werd Feyenoord geconfronteerd met de gebreken in haar spel. Wanneer PSV op bezoek komt in De Kuip zullen de Rotterdammers de zaakjes beter op orden moeten hebben.

Meevaller voor Koeman en consorten is de schorsing van Mark van Bommel, die tegen FC Utrecht opnieuw een gele kaart voorgehouden kreeg. "Van Bommel is voor PSV nog steeds een meerwaarde, zeker met zijn ervaring in topwedstrijden", besefte Koeman tegenover Voetbal International. "Dat hij niet speelt, is voor ons misschien een voordeel, maar we moeten het toch echt zelf doen."

Ondanks de zeperd van afgelopen weekend ziet Koeman de aanstaande topper met vertrouwen tegemoet. "In deze competitie verschilt het per week wie wel of niet in de titelrace is. Als wij iets willen, moeten we PSV verslaan. Ik geloof er wel in. Uit die nederlaag bij Zwolle, kun je ook positieve dingen halen. We zijn veerkrachtig geweest en hebben legio kansen gecreëerd. Zondag krijgen we de kans een en ander recht te zetten."

Geen DTM voor Kubica

De Poolse autocoureur Robert Kubica heeft geen stoeltje in de prestigieuze autosportklasse DTM kunnen bemachtigen. Mercedes, dat de voormalig formule 1-coureur in januari nog liet testen in Valencia, heeft gekozen voor jong talent. De Spanjaard Daniel Juncadella heeft de zesde en laatste plek in het raceteam van de Duitse autofabrikant gekregen.

Kubica zag zijn carrière in de Formule 1 abrupt eindigen door een zwaar ongeval begin 2011 in een rally. Hij raakte zo ernstig gewond aan armen en hand, dat hij zelfs moest vrezen voor een vervolg in de autosport.

Mercedes verlengde wel het contract met een andere oud-formule 1-rijder. De 37-jarige Ralf Schumacher gaat zijn zesde seizoen in van de Deutschen Tourenwagen Masters.

Murdered: Soul Suspect in de maak

Game-uitgever Square Enix werkt aan een detectivespel genaamd Murdered: Soul Suspect. In de game, die gemaakt wordt voor de Playstation 3, Xbox 360 en pc, moeten gamers hun eigen moord oplossen. Dat heeft de uitgever woensdagmiddag bekendgemaakt.

Veel informatie heeft de uitgever nog niet losgelaten. Het bedrijf spreekt van 'een wereld vol mysterie' en stelt dat aanwijzingen 'net buiten bereik' zijn. Dit lijkt erop te duiden dat gamers hun moord in het hiernamaals moeten oplossen.

Murdered: Soul Suspect moet begin volgend jaar in de winkels liggen voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.


Politieauto's beschadigd bij achtervolging Kampen

Bij de arrestatie van een 34-jarige man uit Kampen zijn woensdag twee politieauto's en het busje van de verdachte beschadigd geraakt. Met de twee politiewagens was de man in zijn woonplaats klemgereden, meldt de politie. De Kampenaar had even daarvoor een muurtje omvergereden.

Het muurtje stond op de Rolklaver en werd aan het begin van de middag omvergereden. Agenten die waren geïnformeerd over het busje, zagen het voertuig in het centrum rijden en maanden de bestuurder te stoppen.

De bestuurder stopte echter niet, waarop de politie een achtervolging inzette. In het centrum reed de man verschillende keren tegen het verkeer in. Agenten besloten de man klem te rijden, om te voorkomen dat de man nog gevaarlijker capriolen uit zou halen.

De Kampenaar zit vast voor verder onderzoek.

Militair opgepakt voor ontucht met stiefdochter

Een 28-jarige militair uit Rotterdam is dinsdag opgepakt op verdenking van ontucht met een minderjarige. Dat meldt de marechaussee woensdag. Het slachtoffer zou de stiefdochter van de man zijn.

De verdachte militair zit vast. Wat de man precies met zijn stiefdochter zou hebben gedaan, is niet bekendgemaakt. Tegen de militair is aangifte gedaan. Naar aanleiding daarvan is hij opgepakt.

Steaua-coach erkent slecht veld in Boekarest

Ajax moet donderdag op een moeilijk bespeelbaar veld plaatsing voor de achtste finale van de Europa League zien af te dwingen. Laurentiu Reghecampf, trainer van het thuisspelende Steaua Boekarest, erkent dat het veld in het Nationale Stadion er niet al te best bijligt.

"Al sinds de opening zijn er problemen met de grasmat. Dat komt omdat er te veel wedstrijden op worden gespeeld", zei Reghecampf woensdagmiddag op een persconferentie. Naast de thuiswedstrijden van Steaua dient het stadion ook als locatie voor de thuisduels van het Roemeense nationale elftal. Het stadion werd anderhalf jaar geleden geopend en heeft een capaciteit van 55.600 toeschouwers. In mei was het stadion het decor van de Europa Leaguefinale tussen Atlético Madrid en Athletic Bilbao.

Opvallend genoeg wordt de finale van het tweede Europese bekertoernooi dit seizoen gepeeld in de Amsterdam Arena, de thuishaven van Ajax. Ondanks de slechte uitgangspositie, Ajax won de heenwedstrijd met 2-0, heeft Reghecampf Europese roem nog niet uit zijn hoofd gezet. "Ik heb de moed nog niet opgegeven om door te gaan. Ik droom er nog steeds van om de finale te halen."

Reghecampf vindt niet dat Ajax recht van spreken heeft om zich te beklagen over de grasmat. "Het veld in de Arena was ook dramatisch. Er is weinig verschil tussen de grasmatten in Amsterdam en Boekarest." Voor de wedstrijd van donderdag zijn ongeveer veertigduizend kaarten verkocht.

De winnaar van de tweekamp mag vermoedelijk bij de laatste zestien aantreden tegen Chelsea. De Engelsen verschaften zich een goede uitgangspositie door de eerste wedstrijd bij Sparta Praag met 1-0 te winnen.

Politie verspreidt foto's overvallers

De politie heeft foto’s verspreid van vijf mensen die op 2 januari dit jaar in Amsterdam Zuidoost een woningoverval pleegden. Het slachtoffer was op het moment van de overval thuis met haar twee kinderen en drie andere vrouwen.

Even na tienen werd er bij de woning aangebeld. Toen de vrouw de deur opende, werd deze direct met kracht verder opengeduwd waarna twee mannen de woning binnenstormden. De twee eisten geld, maar de vrouw zei geen geld in huis te hebben. Daarop nemen de overvallers twee mobiele telefoons en een fles whiskey mee.

De dadergroep bestaat uit vier mannen en een vrouw. Drie van de mannen en de vrouw hebben een negroïde uiterlijk. De andere man is licht getint. Foto’s van het vijftal zijn hier te vinden.

Meer motorrijders geslaagd voor examen

Het aantal mensen die hun motorrijbewijs halen is vorig jaar flink gestegen. In totaal deden zo'n 31,5 duizend bestuurders succesvol examen, meldt branchevereniging Bovag op basis van voorlopige cijfers van het CBR. Dat is ruim achttien procent meer dan een jaar eerder en het hoogste aantal sinds 2002. Bovag denkt dat de stijging komt door de nieuwe regels voor het motorrijexamen.

Tot begin dit jaar konden jongeren tot 21 jaar volstaan met een rijopleiding en examens op een lichte motor. Met het bijbehorende rijbewijs kon na twee jaar automatisch een motor met onbeperkt vermogen worden gereden. Sinds januari gelden echter nieuwe regels. Motorrijders die een zwaardere motor willen rijden moeten opnieuw examen doen.

De helft van het aantal nieuwe motorrijders in 2012 betrof jongeren tot 24 jaar. Verder steeg het aantal vrouwen tot 24 jaar met bijna de helft ten opzicht van een jaar eerder. De definitieve cijfers van het CBR worden in maart bekendgemaakt.

'Europol inschakelen bij cyberaanval'

Europol moet worden ingeschakeld bij de bestrijding van een cyberaanval zoals die vorig jaar in Nederland plaatsvond. Deze organisatie beschikt over een gespecialiseerde afdeling tegen cybercriminaliteit. Daarvoor pleit Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) woensdag. Hij heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Van de Camp heeft 'grote zorgen' dat ook andere EU-landen zijn getroffen. "Als zo'n aanval in Nederland kan, lukt het de criminelen vast ook in andere landen." Hij wil daarom dat ook de Europese Commissie de situatie beoordeelt en welke rol is weggelegd voor het Europees Cybercrime Center van Europol.

De CDA'er vindt verder dat de overheid 'laks' heeft gereageerd bij de cyberaanval in Nederland, waarbij Oost-Europese criminelen toegang kregen tot de gegevens van zo'n 150 duizend computers. Het is 'amateuristisch en zorgwekkend' dat de overheid 'amper' instellingen heeft gewaarschuwd over de gegevensdiefstal.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) sprak deze aantijging vrijdag al tegen. Zijn departement liet dinsdag nog weten dat Nationaal Cyber Security Centrum in eerste instantie 'adequaat' heeft gereageerd, door de eigenaren van de besmette computers zo veel mogelijk op de hoogte te stellen. Inlichtingendienst AIVD doet samen met andere diensten onderzoek naar de cyberaanval.

Druk op kardinaal om niet bij conclaaf te zijn

In Italië en de Verenigde Staten bestaat steeds meer verzet tegen de deelname van de Californische kardinaal Roger Mahony aan het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen. Mahony zou priesters die seksueel misbruik pleegden de hand boven het hoofd hebben gehouden. Het is volgens een historicus niet eerder voorgekomen dat een kardinaal het conclaaf heeft laten schieten, omdat hij persoonlijk bij een schandaal betrokken was.

Bij conclaven wordt altijd de vuile was over kardinalen buiten gehangen en dit conclaaf zal daarop geen uitzondering vormen. Wat wel verschillend is, is dat de misdaden van Mahony pas kortgeleden aan het licht kwamen. Eerder deze maand gaf een rechtbank in Los Angeles opdracht tot het vrijgeven van duizenden pagina's vertrouwelijke documenten over seksueel misbruik door geestelijken. Daaruit kwam naar voren dat Mahony en andere functionarissen van het aartsbisdom geestelijken de hand boven het hoofd hielden.

Coach Trost gaat MVV verlaten

René Trost vertrekt aan het einde van het seizoen als trainer van MVV. De 48-jarige Limburger is toe aan een nieuwe uitdaging, verklaart hij woensdag op de clubsite. Trost is aan zijn derde seizoen in Maastricht bezig en doet met de club volop mee om promotie. De oud-prof van Roda JC en VVV-Venlo was eerder in België coach bij Lierse SK, Lommel United en Patro Eisden Maasmechelen.

Voorzitter Paul Rinkens betreurt het vertrek van Trost. "We wilden erg graag verder met René, maar zijn hem dankbaar dat hij nu duidelijkheid geeft, zodat we kunnen plannen voor de toekomst." Rinkens prees Trosts professionaliteit en sprak de hoop uit met een prijs uit elkaar te gaan. MVV staat na twintig wedstrijden een punt achter op koploper Sparta Rotterdam in de Jupiler League.

Trost vindt het tijd voor iets nieuws. "Ik ben hier nu drie jaar met succes en veel plezier aan de slag en heb erg geworsteld met de vraag hoe verder", zegt hij. "Ik ben professional en weet dat je niet te lang moet twijfelen in dit vak. Ik ben hier via de voordeur binnen gekomen en ga hier ook weer via de voordeur weg."

Hond twee keer aangereden; auto's rijden door

Een hond is afgelopen vrijdag zeer ernstig gewond geraakt bij een dubbele aanrijding in Amsterdam. De automobilisten reden gewoon door.

Dinie, het baasje van de 3,5 jaar oude Dakota, is blij dat haar hond de aanrijdingen ternauwernood overleefde, maar woedend dat de automobilisten haar hond daar gewoon achterlieten.

Het gebeurde vrijdag 15 februari tussen kwart over zes en half zeven 's avonds op de Wibautstraat, ter hoogte van ROC De Berkhoff. Dinie kwam net thuis en wilde Dakota uitlaten. Maar voordat ze aangelijnd was, rende de hond al de deur uit.

Dinie ging naar haar hondje op zoek, maar kon haar niet vinden. Van de politie kreeg ze de tip om de Dierenambulance te bellen. Daar wisten ze Dinie te vertellen dat haar hondje zojuist was aangereden. "Hij lag in het gras langs de weg, erg bebloed en ze kon niet lopen. De verwondingen waren zo erg dat ze die nacht nog in Utrecht moest worden geopereerd", vertelt de Dierenambulance aan AT5.

Volgens een getuige is Dakota meerdere keren aangereden. Waarschijnlijk is de hond eerst door een zwarte auto geraakt in de Maritzstraat, tegenover de Albert Heijn. Vervolgens vluchtte het beestje in paniek richting het Krugerplein en werd daar nog een keer geraakt door 'een grijze Jeep', waarna Dakota richting de Wibautstraat vluchtte.

Dakota vocht in Utrecht voor haar leven en de doktoren wisten haar te redden. Ze kon maandag weer naar huis. Haar pootjes zitten in het gips en ze moet zware medicijnen nemen tegen de pijn. "Het is gewoon verschrikkelijk. Ze heeft zo veel pijn, dat zie je echt aan haar. Ze is geneigd te rennen, dat is haar ding, maar dat kan niet meer", zegt Dinie.

Dinie wil graag weten of mensen het ongeluk hebben gezien en haar meer kunnen vertellen over de aanrijding. Natuurlijk is ze ook benieuwd of iemand het kenteken van de doorrijdende auto heeft gezien. "Ik vind het onmenselijk dat iemand door kan rijden", zegt ze. De twee mensen die de Dierenambulance belden is ze eeuwig dankbaar.

4 Pics 1 Word nieuwste hit voor iPad en iPhone

Het puzzelspel 4 Pics 1 Word is de nieuwste hit voor de iPhone en iPad. Het spel, dat gratis te downloaden is, staat in week 7 bovenaan in de downloadlijsten voor de iPhone en iPad. Dat heeft gadgetgigant Apple woensdag bekendgemaakt. Naast de Engelse versie is ook een Nederlandse versie gratis in de App Store te downloaden.

In 4 Pics 1 Word, ofwel 4 Plaatjes 1 Woord, worden vier afbeeldingen getoond die een bepaalde overeenkomst hebben. Het is aan de speler om deze overeenkomst te vinden. Het antwoord moet worden gevormd uit een gegeven aantal letters.

Het puzzelspel Candy Crush Saga doet het nog altijd goed als gratis download voor de iPhone en iPad. Ondertussen zakt het behendigheidsspel Temple Run 2 weg in de lijst. De iPhone-versie is uit de top tien verdwenen, terwijl de versie voor de iPad is weggezakt naar de zesde plaats.

Dit is de downloadtoptien gratis apps voor de iPhone:
01. 4 Pics 1 Word
02. Cover Orange
03. Frame Artist with Photo Templates Pro
04. Candy Crush Saga
05. Runtastic Heart Rate Pro
06. iSafe Pro
07. 4 Plaatjes 1 Woord
08. Groupon
09. NU.nl
10. Pimp My keyboard!

Dit is de downloadtoptien gratis apps voor de iPad:
01. 4 Pics 1 Word
02. Candy Crush Saga
03. Asphalt 7: Heat
04. NOS Nieuws
05. YouTube
06. Temple Run 2
07. Infinity Blade
08. 4 Plaatjes 1 Woord
09. Frame Artist with Photo Templates Pro
10. Sudoku App HD


4 Pics 1 Word nieuwste hit voor iPad en iPhone

Fortis-topmannen vervolgd in België

De Belgische justitie gaat zeven oud-bestuurders van Fortis strafrechtelijk vervolgen. Het parket in Brussel vindt dat de ex-bestuurders zelf verantwoordelijk zijn voor de neergang van de bank, melden Belgische media woensdag. De oud-bestuurders riskeren tot vijf jaar cel en een boete.

De verdachten in de zaak zijn oud-voorzitter Maurice Lippens, oud-topman Jean-Paul Votron, diens opvolger Herman Verwilst, voormalig financieel directeur Gilbert Mittler, diens voormalige rechterhand Lars Machenil, voormalig hoofd zakenbank Filip Dierckx en ex-directeur risk Reginald De Gols.

"Het Brusselse parket is van oordeel dat de beleggers onvoldoende en te laat geïnformeerd zijn over de blootstelling van Fortis aan de crisis van de hypothecaire kredieten op de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten", aldus een woordvoerder van het parket in een verklaring op de website van de Belgische krant De Standaard.

Ageas en BNP Paribas Fortis, die allebei een deel van het opgesplitste Fortis overnamen, worden niet vervolgd. De zwaarste fouten zouden door de bestuurders en niet door de vennootschappen zelf zijn begaan. Gelijktijdige vervolging is in zo'n geval niet mogelijk.

Fortis zou in 2007, voordat de kredietcrisis uitbrak, onjuiste informatie hebben verschaft over de financiële positie van de bank. De bank nam toen de Nederlandse delen van ABN AMRO over. De fusiebank moest vervolgens met miljarden gered worden door de Nederlandse en Belgische overheid.

Kinderboekenschrijver Otfried Preußler overleden

In Duitsland is maandag de bekende kinderboekenschrijver Otfried Preußler overleden. Dat heeft zijn uitgeverij, Thienemann, woensdag gezegd. Preußler was 89 jaar. Hij overleed in zijn woonplaats Prien am Chiemsee.

Preußler was een bestsellerauteur die wereldwijd in totaal vijftig miljoen boeken verkocht. Zijn werk werd in 48 talen vertaald. Bekende titels die in Nederland door Lemniscaat werden uitgegeven zijn De Kleine Heks, De Kleine Waterman en Meester van de Zwarte Molen, waarvoor hij in 1973 werd onderscheiden met de Europese prijs voor jeugdliteratuur.

De laatste jaren kreeg de auteur ook de nodige kritiek op zijn boeken, vanwege woordkeuze en omschrijvingen die schofferend zouden kunnen zijn voor minderheden.

Preußler kwam in 1923 in Reichenberg, het huidige Tsjechische stadje Liberec, ter wereld.

Christenpolitici willen vrije keus zorg

Patiënten moeten zelf een zorgverlener kunnen blijven kiezen, vinden de SGP en de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Ze hebben daarom woensdag een amendement op de Zorgverzekeringswet ingediend.

De twee hyperchristelijke fracties willen voorkomen dat verzekeraars geen zorg meer vergoeden die is verleend door een aanbieder met wie ze geen afspraken hebben. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij: "Het is niet acceptabel dat patiënten geen zorg meer kunnen ontvangen van een zorgverlener met wie hij of zij al jarenlang een langdurige behandel- en vertrouwensrelatie heeft opgebouwd." Arie Slob (CU) vindt "het belangrijk dat een patiënt niet alleen kan kiezen voor een zorgverzekering, maar ook voor een zorgverlener."

24.000 euro voor duik in vervuilde rivier China

Een Chinese zakenman die boos is over een ernstig vervuilde rivier heeft de directeur van de lokale milieudienst, Bao Zhenming, uitgedaagd om voor omgerekend bijna 24.000 euro een duik in de rivier te nemen. Jin Zengmin plaatste het bod samen met foto's van de met afval vervuilde rivier in zijn woonplaats Zheijang op internet.

Onder Chinezen is een groeiende frustratie merkbaar over de alom aanwezige vervuiling en een gebrek aan handelen door de autoriteiten.

Al snel stond op internet een volgend bod: omgerekend bijna 36.000 euro voor een duik in vervuild water door de directeur van de lokale milieudienst van het nabijgelegen district Cangnan.

Volgens Jin dumpt een schoenenfabriek afvalwater in de rivier en komt in het gebied extreem vaak kanker voor. Het is onbekend of Bao de uitdaging aanneemt. De dienst heeft inmiddels wel contact met Jin opgenomen en zal maatregelen treffen, zei een medewerker van de lokale autoriteiten. Er zal worden samengewerkt met bewoners om de rivier schoon te maken en er komen borden met de tekst dat het verboden is om afval te dumpen.

China's bloeiende economie heeft ervoor gezorgd dat de watervervuiling enorm is toegenomen.

Mark Wahlberg voorspelt Oscarwinnaars

Mark Wahlberg denkt dat Argo zondagnacht de Oscar wint voor beste film. Ben Affleck werd door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences niet genomineerd voor zijn regie van de politieke thriller. "Een zegen", zegt Wahlberg tegen de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post. "Iedereen is daar boos over, dus nu wint hij alles."

De 41-jarige acteur voorspelt verder dat Daniel Day-Lewis het Oscargoud in de wacht gaat slepen voor zijn hoofdrol in het drama Lincoln. "Die kans is 110 procent." De film van Steven Spielberg maakt kans op maar liefst twaalf gouden beeldjes. Argo is genomineerd in zeven categorieën.

Over de acht winkansen van de muziekfilm Les Misérables durft Wahlberg niets te zeggen. "Die heb ik nog niet gezien, maar iedereen heeft het over Russell Crowe, dus daar zal wel iets mee zijn."

Wahlberg was zelf onder de indruk van Life of Pi over een schipbreukeling die maanden met een tijger in een bootje op de oceaan dobbert. De tijger in de film is geanimeerd. "Misschien is het omdat ik zelf vier maanden heb gewerkt met een denkbeeldige teddybeer", zegt hij over zijn film Ted.

De komedie Ted is overigens van Seth MacFarlane die de Oscars aan elkaar gaat praten. Wahlberg en de geanimeerde beer met de stem van MacFarlane zullen zondagnacht in Los Angeles ook een Oscar uitreiken.

Vorig jaar voorspelde Mark Wahlberg ook een aantal Oscarwinnaars. Zijn voorspellingen bleken toen vrij accuraat. Hij verklapte toen een vriend te hebben bij het accountantsbureau PwC, dat de telling van de Oscarstemming organiseert.


Mark Wahlberg voorspelt Oscarwinnaars (Foto: Novum)

Raffaëla Paton voor tientje naakt

Raffaëla Paton wil graag naakt in Playboy staan, zonder daar veel geld voor te vragen. "Ik vind het gaaf, dat heb ik altijd al gewild", vertelde de zangeres woensdag aan radiozender FunX. "Voor een tientje zou ik het ook doen."

De zangeres, die in 2006 Idols won, heeft wel last van onzekerheid over haar figuur. "Daar moet ik nog even overheen stappen", legt ze uit. "En je hebt gelukkig nog Photoshop."

Vorige week werd bekend dat Raffaëla zich eerder heeft laten opnemen in een afkickkliniek wegens haar alcohol- en cocaïneverslaving. Ook won ze onlangs het muzikale programma De Beste Zangers van Nederland.

Notaris moet financieel misbruik ouderen signaleren

Notarissen worden binnenkort getraind om financiële uitbuiting van ouderen te herkennen en tegen te gaan. De training maakt deel uit van een proef waarvoor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samenwerkt met onder meer notarissen. Dat melden woordvoerders van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en het ministerie woensdag.

De KNB schat dat jaarlijks dertigduizend ouderen het slachtoffer worden van financiële uitbuiting. Tachtig procent van hen is vrouw. Het komt volgens de beroepsorganisatie steeds vaker voor dat het testament van een oudere wordt veranderd en dat anderen zich ongewenst bemoeien met geldzaken komt volgens de beroepsorganisatie vaker voor.

Het ministerie doet vanaf dit voorjaar in vier gemeenten een proef waarbij wordt samengewerkt om het misbruik te stoppen. Behalve notarissen nemen ook gemeenten, banken en woningcorporaties deel aan de proef.

Het is voor het eerst dat met deze partijen en op lokaal niveau een dergelijke proef wordt gedaan, legt een woordvoerder van het ministerie uit. "Met de proef hopen we erachter te komen waarop gelet moet worden bij het signaleren van misbruik, wie dit het snelste kan herkennen en hoe we dit het beste kunnen tegengaan."

In welke vier gemeenten het experiment start, is nog niet bekend.

Recordaantal kantoren staat leeg

Het aantal onbezette kantoorruimtes is vorig jaar gestegen naar bijna zestien procent, ten opzichte van 14,5 procent in 2011. Er werd vijftien procent minder kantoorruimte verhuurd en het aanbod steeg met negen procent, blijkt woensdag uit onderzoek van NVM Business.

In totaal stond er vorig jaar 7,8 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Dat is meer dan ooit. Het aantal lege kantoren stijgt al sinds 2007, aldus de makelaarsvereniging. Dat het afgelopen jaar minder kantoorruimte werd verhuurd en verkocht, lag vooral aan de verminderde vraag vanuit onder andere het bank- en verzekeringswezen, de bouwsector en de overheid.

De stijging van het aantal lege kantoren is vooral een gevolg van toenemende besparingen bij overheid en bedrijfsleven op huisvesting. Daardoor zijn minder vierkante meters kantoorruimte nodig. Circa 400 duizend vierkante meter kantoorruimte werd vorig jaar gesloopt of kreeg een andere bestemming.

Verder is het volgens NVM Business opvallend dat vorig jaar nauwelijks nieuwe kantoren zijn gebouwd. Het zijn dus vooral bestaande kantoren die leegstaan. Vooral sterk verouderde gebouwen komen leeg te staan, en kantoren die te groot zijn om bijvoorbeeld onderdak te bieden aan samenwerkende zzp'ers.

Ook het aandeel van structureel leegstaande kantoren is gestegen. Stond in 2011 circa 36 procent van de aangeboden kantoorruimten drie jaar of langer te huur, eind vorig jaar was dat 43 procent.

Voetballer M. Piqué vermoedelijk langer in ziekenhuis

De kans is groot dat voetballer Mitchell Piqué ook woensdagnacht nog in het ziekenhuis moet blijven. Dat vertelde een woordvoerder van zijn werkgever Willem II woensdag. Piqué raakte dinsdagochtend tijdens de training onwel en werd vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Afhankelijk van de uitkomsten van de medische onderzoeken wordt woensdag bepaald of Piqué nog een nacht in het ziekenhuis moet overnachten. De zegsman zei die kans zeer reëel te achten, maar kon geen uitsluitsel geven. Hetzelfde gold voor de ernst van Piqués problemen.

Piqué is momenteel aan zijn tweede seizoen bezig bij de hekkensluiter van de Eredivisie. Hij begon veertien van de 23 competitieduels in de basis en mocht eenmaal invallen. De linkervleugelverdediger diende eerder ook onder meer ADO Den Haag, Excelsior, Cambuur Leeuwarden, FC Twente en Ajax.

Jodenhaat in Frankrijk neemt toe

Het aantal antisemitische incidenten in Frankrijk is vorig jaar toegenomen met 58 procent. Er vielen vier doden. Er is sprake van een "jaar van geweld zonder precedent".

Dat staat in een jaarverslag dat de joodse organisatie SPCJ woensdag heeft gepresenteerd aan premier Jean-Marc Ayrault, aldus Franse media. Op de aanslagen tegen een joodse school in Toulouse en op een kosjere supermarkt in Sarcelles volgden telkens nieuwe golven van geweldsincidenten.

Er zijn in 2012 in totaal 614 antisemitische handelingen geturfd, tegen 389 in 2011. Volgens de joodse koepelorganisatie CRIF schaden de incidenten het imago van Frankrijk, traditioneel het land van de mensenrechten en de bescherming van de minderheden. De opkomst van het antisemitisme moet dan ook onderwerp worden van een "nationaal politiek debat".

Bij de aanval op de school in Toulouse op 19 maart doodde Mohamed Merah drie kinderen en een ouder.

Meest overschatte boek krijgt prijs

Het Amsterdamse studentenblad Propria Cures introduceert een prijs voor het meest overschatte boek, de Zwarte Bladzij. Dat heeft de redactie woensdag bekendgemaakt. Het blad wil met de prijs aandacht vragen voor 'een belangrijke verschuiving in de literatuur'.

"Steeds meer jonge jongens en meisjes krijgen de gelegenheid te debuteren en hun boek op de televisie en in interviews te verkopen, niet omdat ze zulke mooie boeken schrijven, maar omdat ze een spannend leven of een mooi gezicht hebben", stelt de redactie. "Dat de boeken die zij schrijven de vaderlandse letteren onwaardig zijn, lijkt er niet toe te doen."

Verder doen de 'gearriveerde' auteurs, of volgens Propria Cures de 'vergrijzende kant van het gilde', niet meer hun best omdat geen criticus het waagt de gevestigde orde negatief te bespreken. "Wie al lang een schrijver is krijgt media-aandacht", aldus de redactie.

De prijs wordt voor het eerst uitgereikt op 15 maart tijdens het Bal der Geweigerden in Paradiso in Amsterdam, de tegenhanger van het Boekenbal. De jury bestaat uit de redactie van Propria Cures. De longlist wordt binnenkort bekendgemaakt.

Leiden mag motorclub uit clubhuis zetten

Een Haagse motorclub mag door de gemeente Leiden uit zijn clubhuis worden gezet. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag woensdag in een kort geding bepaald. Een motorclub uit Leiden had het pand oorspronkelijk gehuurd, maar die werden vorige maand verjaagd door de Haagse Trailer Trash Travellers.

De gemeente wilde daarom dat het huurcontract met onmiddellijke ingang werd beëindigd. De rechter stelde de gemeente woensdag in het gelijk.

Burgemeester Henri Lenferink verklaarde eerder dat hij de wijze waarop het clubhuis door een andere motorclub werd ingenomen niet tolereert en dat hij alles in het werk zou stellen om hen op zijn beurt te verwijderen. Volgens de gemeente maakt Trailer Trash Travellers zich bovendien schuldig aan criminele activiteiten.

'Piraten gewapend bestrijden'

De regering moet overwegen om alsnog private beveiligers in te zetten bij de bescherming van Nederlandse schepen tegen piraterij. Het huidige kabinetsbeleid is 'niet langer houdbaar', staat in een woensdag gepubliceerd rapport van instituut Clingendael.

De onderzoekers wijzen erop dat Nederland een van de laatste Europese landen is die de inzet van gewapende private beveiligers verbiedt. Het kabinet is daartegen, omdat het geweldsmonopolie bij de overheid moet liggen. Reders kunnen daarom bij het ministerie van Defensie een verzoek indienen voor bescherming door mariniers.

Deze procedures zijn echter lang, kosten veel geld en de inzet van de mariniers is weinig flexibel, stelt Clingendael. Het gevolg is dat slechts ongeveer tien procent van de Nederlandse schepen door het risicogebied vaart met bescherming van mariniers. Bovendien lijkt er een 'groeiende praktijk' te ontstaan waarbij reders overgaan tot het illegaal inhuren van private beveiligers.

Clingendael wijst op de nadelen daarvan. Er wordt gebruikt gemaakt van ongecertificeerde bedrijven, omdat de gecertificeerde bedrijven hun goede naam niet op het spel wil zetten door hun diensten aan te bieden aan reders die in strijd met de wet handelen.

Clingendael doet drie voorstellen om een eind te maken aan deze situatie. De eerste is 'versoepeling' van het huidige systeem, waarbij Defensie zorgt voor een betere bescherming door de kosten te verlagen en sneller de mariniers te leveren.

Ten tweede zou minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) ervoor kunnen kiezen om het huidige systeem te handhaven, maar aan te vullen met de mogelijkheid om private beveiligers onder strikte voorwaarden in te huren. Ten slotte bestaat de mogelijkheid om te stoppen met het huidige systeem en het gebruik van private beveiligers te legaliseren, eveneens onder strikte voorwaarden.

Het is het tweede kritische rapport over het defensiebeleid van Clingendael in een week. Vorige week publiceerde het instituut een stuk over de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht. Daarin werd gesteld dat Nederland de JSF niet echt nodig heeft. Een krijgsmacht met de JSF is volgens Clingendael het minst aantrekkelijke scenario voor de toekomst.

Komodovaraan valt Indonesiër aan

Opnieuw is in het oosten van Indonesië een medewerker van een wildpark gegrepen door een komodovaraan. De gids leidde vier toeristen rond in het park toen het vervaarlijke 2,5 meter lange reptiel hem dinsdag met zijn giftige bek in de kuit hapte, zei een woordvoerder van het wildpark woensdag.

Eerder deze maand werden al twee medewerkers van het park door een komodovaraan aangevallen. Zij moesten in het ziekenhuis worden behandeld voor hun verwondingen.

De in zijn voortbestaan bedreigde komodovaraan is de grootste reptielensoort ter wereld. Een exemplaar kan drie meter lang worden. De hagedissen kunnen prooidieren met hun beet ernstige bloedvergiftiging bezorgen. Daarnaast kunnen de bacteriën in hun speeksel aanzienlijke schade aanrichten in het weefsel van een prooi. In het wild lopen naar schatting nog zo'n vierduizend komodovaranen rond.

FOK!filmtips van de dag: Crash

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Teufelskicker gaat over Moritz die gek is op voetbal en het gebouwtje van de voetbalvereniging SV Hulstorf, waar zijn vader tevens de trainer van is. Moritz is hier meestal te vinden. Hij krijgt het zwaar te verduren wanneer zijn ouders uit elkaar gaan en hij samen met zijn moeder, die niet van voetbal houdt, moet intrekken bij zijn vervelende opa Rudi. Bij hen in de buurt woont ook de rijkeluiszoon Mark, de ster van de lokale voetbalclub VfB Eichstädt. Mark heeft het echter niet zo op Moritz, maar Moritz maakt al snel veel nieuwe vrienden. Ze besluiten met z'n allen een oude sportclub nieuw leven in te blazen, met Rudi als coach. Dan blijkt dat Rudi vroeger zelf bij deze club gevoetbald heeft, en dat hij een goede speler was. Na hun eerste belangrijke competitiewedstrijd verschijnt de vader van Moritz plotseling. Nederland 3 zendt deze film uit om 15:30.

Het drama Crash geeft een provocerende kijk op de gecompliceerde problemen rondom de rassenconflicten in de Verenigde Staten. Het is de eerste grote speelfilm van schrijver, producent en regisseur Paul Haggis, die eerder het script van Clint Eastwoods Million Dollar Baby schreef. Hoofdrollen zijn voor Sandra Bullock , Matt Dillon, Don Cheadle, Brendan Fraser en Thandie Newton. Crash heeft in 2006 drie Oscars in de wacht gesleept: Beste Film, Originele Script en Montage. Om 20:30 op RTL8.

Ted raakt tijdens zijn pubertijd verliefd op de mooie Mary, maar verliest haar uit het oog. Jaren later heeft Ted nog steeds gevoelens voor haar. Om weer met Mary in contact te komen, besluit hij om een privé detective in te huren om haar op te sporen. Al gauw blijkt echter dat Ted niet de enige is die verliefd is op Mary.

There's Something About Mary werd geregisseerd door de gebroeders Farrelly. De film werd in de Verenigde Staten een daverend succes en deed ook de Nederlandse kassa's rinkelen. Stiller werd met deze film pas echt goed bekend bij het grote publiek en tevens liet Matt Dillon zijn grappige kant zien. Een must voor liefhebbers van aanstekelijke humor en hilarische situaties. Op RTL5 om 22:35.

Je kan vanavond ook nog kijken naar 50 First Dates, A Knight’s Tale, Star Trek III: The Search for Spock en Rounders

Europees akkoord over meer begrotingscontrole

Landen in de eurozone moeten hun begroting vooraf naar de Europese Commissie sturen. De commissie kan het land aanbevelingen doen als de begroting niet voldoende op orde is gebracht. De ministers van financiën van de Europese Unie hebben daar woensdag na ruim een jaar onderhandelen een akkoord over bereikt met de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Volgens het akkoord, het zogeheten two-pack, moeten landen ieder jaar voor 15 oktober hun ontwerpbegroting opsturen aan de Commissie en de eurogroep onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). De Commissie onderzoekt dan of de begroting voldoet aan de Europese regels. Daarin staat onder meer dat de schuld minder dan zestig procent moet zijn en dat tekorten op termijn moet verdwijnen.

Omdat de Commissie voorstellen mag doen voor de begroting van de landen, of zelfs een herziene versie van de begroting kan eisen, heeft het Europees Parlement bedongen dat er meer toezicht komt op de Commissie. Naast het extra toezicht, heeft het parlement ook geëist dat bij eventuele extra bezuinigingen goed wordt gekeken naar de gevolgen voor de economische groei. Ook is afgesproken dat in principe niet op onderwijs en gezondheidszorg wordt bezuinigd.

De Commissie deed eind 2011 al voorstellen om de ontwerpbegroting van landen te kunnen inzien en becommentariëren. Het duurde echter lang voordat er een compromis was waar ook het Europees Parlement en de individuele landen mee konden leven.

Kankeronderzoeker Clevers krijgt prijs

Hans Clevers is een van de winnaars van de nieuwe Breakthrough Prize in Life Sciences gewonnen. De Utrechtse hoogleraar en president van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar kanker. Hij krijgt een bedrag van drie miljoen dollar, meldt de Universiteit Utrecht woensdag.

De prijs is ingesteld door een aantal van de 'succesvolste ondernemers van de laatste decennia', onder wie de oprichter van Facebook Mark Zuckerberg, Art Levinson van Apple, Sergey Brin van Google en de Russische internetondernemer Joeri Milner. Zij beschouwen de onderscheiding als de Nobelprijs van de 21e eeuw.

De Breakthrough Prize in Life Sciences wordt jaarlijks uitgereikt aan vijf wetenschappers, die daarmee worden beloond voor 'buitengewone prestaties' in het wetenschappelijk onderzoek in de geneeskunde.

Clevers is hoogleraar moleculaire genetica aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Sinds 2012 is hij eveneens president van de KNAW. Hij doet onderzoek naar darmkanker. Begin dit jaar ontdekte hij de stamcel van de lever.

Marokkaanse verstekeling in binnenvaartschip

Een kapitein van een binnenvaartschip heeft dinsdag aan boord een verstekeling betrapt. De man, een 22-jarige Marokkaan, hield zich schuil in het ruim en was op de vlucht voor de politie. Eerder deze week was hij al aan boord van een ander schip aangetroffen in Rotterdam. Hij wist toen te ontsnappen, meldt de politie woensdag.

De kapitein zag de verstekeling op een van zijn beeldschermen en waarschuwde de politie. Hij legde zijn schip aan in Zaltbommel. Agenten vonden de man even later. Hij is overgedragen aan de vreemdelingenrecherche en wordt zo snel mogelijk op het vliegtuig naar Marokko gezet.

Fransen snel weg uit Mali

Franse legermacht in Mali wordt binnen enkele weken teruggetrokken. Dat heeft de Franse minister van defensie Jean-Yves le Drian woensdag bekendgemaakt. De militairen worden teruggehaald, ondanks nieuwe gevechten en andere problemen in de strijd tegen moslimextremisten in het land.

Extremisten die banden hebben met Al-Qaida wisten vorig jaar het noorden van Mali in handen te krijgen. Frankrijk vreesde dat de regio een bolwerk van terroristen zou worden en stuurde half januari een troepenmacht om het Malinese leger te helpen het noorden van het land weer te veroveren op de extremisten.

Le Drian erkende woensdag dat de Afrikaanse troepenmacht die het van Frankrijk gaat overnemen nog niet klaar is om de verantwoordelijkheid over te nemen. Maar, zei hij, 'we hebben geen reden om te blijven (...) het is een kwestie van weken'.

Spaans tekort onder zeven procent

Het Spaanse begrotingstekort is vorig jaar onder de zeven procent terechtgekomen. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy woensdag gezegd. Een jaar eerder was het tekort nog bijna negen procent. Rajoy sprak van een 'ongekende aanpassing' van de begroting.

Spanje beloofde vorig jaar om het tekort op 6,3 procent te laten uitkomen. Om investeerders te overtuigen dat Spanje de begroting onder controle had, werden vergaande bezuinigingen en hervormingen aangekondigd. Daarmee brak de rechtse Rajoy wel vrijwel al zijn belangrijke verkiezingsbeloftes, wat leidde tot veel sociale onrust. Twee maal werd er een algehele staking afgekondigd in het land.

In Spanje wordt twee dagen lang gedebatteerd over de begroting. De discussies vinden plaats op het moment dat de regeringspartij is verwikkeld in beschuldigingen van corruptie. De Spaanse economie verkeert al langere tijd in recessie.


Spaans tekort geslonken tot onder zeven procent (Foto: Novum)

Rusland en Arabische Liga hameren op Syrië-overleg

Rusland en de Arabische Liga hebben aangeboden als bemiddelaars op te treden tussen de Syrische regering en de oppositie in het land om een einde te maken aan het al twee jaar voortdurende geweld. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov woensdag gezegd.

De regering van Bashar Assad en de oppositie moeten plaatsnemen aan de onderhandelingstafel. Dat is de enige manier om het conflict te beëindigen zonder onherstelbare schade aan te richten in Syrië, aldus Lavrov. De keuze voor wapengekletter leidt volgens de minister uiteindelijk voor beide partijen tot niets.

De prioriteit ligt bij het vormen van een overgangsregering, zeiden Lavrov en secretaris-generaal van de Arabische Liga Nabil Elaraby. Er worden geen voorwaarden gesteld aan het vredesoverleg. De bereidheid van beide partijen is het belangrijkste, aldus Larov.

De Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem voert maandag een delegatie aan die Moskou bezoekt, terwijl Rusland in maart een bezoek verwacht van de leider van de Syrische Nationale Coalitie, Mouaz al-Khatib.

Dordrecht neemt weer afscheid van trainer

Gert Kruys is na een kleine twee maanden alweer vertrokken bij FC Dordrecht. De eerstedivisionist meldt woensdag dat beide partijen 'in goed overleg' uit elkaar zijn gegaan. Technisch manager Marco Boogers noemt het vertrek van Kruys het beste voor Dordrecht, dat al aan de derde trainerswissel van dit seizoen toe is.

Kruys werkte eerder tussen 2006 en 2009 aan de Krommedijk, maar was bij zijn terugkeer niet echt succesvol. Hij pakte slechts een punt in vier duels. Dordrecht is daardoor teruggevallen naar de achtste plaats in de Jupiler League.

Volgens Kruys hebben de vele trainerswisselingen van het afgelopen jaar een grote weerslag gehad op de selectie. "Ik kan met iedereen goed opschieten, maar de klik was er denk ik niet", vertelt Kruys tegen VI. "Er is veel gebeurd daar en een derde trainer is misschien te veel van het goede." Het duo Virgil Breetveld en Rody Hoegee neemt nu de honneurs waar tot het einde van het seizoen.

Het is sinds begin vorig jaar erg onrustig op trainersgebied bij Dordrecht. Theo Bos trad destijds terug vanwege gezondheidsredenen, waarna hij tijdelijk werd vervangen door Breetveld. Toen Bos in de zomer zijn taken definitief neerlegde, werd assistent Harry van den Ham doorgeschoven. Van den Ham hield het op zijn beurt in december voor gezien. Kruys werd vervolgens begin dit jaar binnengehaald.

Christian Bale beklimt Mount Everest

Christian Bale hoopt de hoofdrol te gaan spelen in de rampenfilm Everest. De film gaat over drie desastreuze expedities naar de Mount Everest die in 1996 zorgden voor de dodelijkste dag op de beroemde berg. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Welke rol de Amerikaanse acteur zou spelen in het klimdrama is nog niet bekend. De 39-jarige Bale, die Batman speelde in Christopher Nolans Dark Knight-trilogie, heeft nog niet getekend.

Het scenario van Everest is gebaseerd op journalistieke verslagen en gesprekken met overlevenden. Het drama wordt geregisseerd door de IJslandse Baltasar Kormákur, die in 2000 doorbrak met zijn romantische komedie 101 Reykjavík.

Tijdens de beklimmingtocht in 1996 werden de drie groepen getroffen door een onverwachte storm. Toen de weersomstandigheden stabiliseerden, hadden acht bergbeklimmers de dood gevonden. De Mount Everest ligt op de grens van Nepal en Tibet.

Everest is niet de enige film die wordt gemaakt over de beroemde berg in de Himalaya. Regisseur Doug Liman werkt aan een film over Sir George Mallory die in de jaren twintig van de vorige eeuw probeerde de berg als eerste te beklimmen. Tijdens de vierde poging vond hij de dood.

Onderzoek misbruik tienermeisje Ede gestaakt

De politie staakt het onderzoek naar misbruik van een tienermeisje in november in Ede. Het onderzoek heeft vooralsnog geen bewijzen opgeleverd die de verklaring van het meisje ondersteunen, meldt het Openbaar Ministerie in Arnhem woensdag.

Het meisje deed 5 november aangifte bij de politie. Ze zei die middag in het bos bij de Lunterseweg in Ede van haar fiets te zijn getrokken door een onbekende man. Vervolgens zou hij seksuele handelingen hebben gepleegd bij het meisje van middelbare schoolleeftijd.

In de zaak ontving de politie ruim zestig tips die zijn nagetrokken. Ook zijn getuigen en betrokkenen gehoord en is sporenonderzoek verricht. Op dit moment zijn er echter geen aanknopingspunten meer, aldus het OM.

Pools parlement voor Europees begrotingspact

Het Poolse parlement heeft woensdag ingestemd met het begrotingspact van de Europese Unie. Door de instemming kan de Poolse president Bronislaw Komorowski het verdrag ratificeren. De parlementariërs debatteren ook over de vraag wanneer Polen tot de eurozone wil toetreden.

Het begrotingspact verscherpt de begrotingsregels voor landen van de eurozone. Het pact is sinds 1 januari in werking. Ook andere EU-landen kunnen zich aansluiten bij het akkoord. Als Polen tot de eurozone toetreedt, worden de begrotingsregels pas bindend.

Polen voldoet naar verwachting vanaf 2015 aan alle eisen om te kunnen toetreden tot de muntunie. De verwachting is echter niet dat het land dan al zal toetreden. De eurozone verkeert al drie kwartalen in een recessie.


Pools parlement voor Europees begrotingspact (Foto: Novum)

Reddingsactie voor ontvoerde Fransen

Helikopters van de krijgsmacht van Kameroen hebben een zoektocht ingesteld naar een Frans gezin dat eerder deze week in het noorden van het land werd ontvoerd. De regering van het Afrikaanse land heeft de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd wegens mogelijk toegenomen spanningen als gevolg van de Franse militaire aanwezigheid in de regio.

De zeven Fransen, onder wie vier kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud, werden dinsdag door gewapende lieden ontvoerd en meegenomen naar Nigeria, aan de andere kant van de grens. De Kameroense regering houdt bij de coördinatie van de reddingsactie contact met de Nigeriaanse en de Franse autoriteiten. Vermoed wordt dat de radicale beweging Boko Haram achter de ontvoering zit.

De Franse minister van defensie weersprak de mogelijkheid van een verband tussen de ontvoering en de Franse militaire interventie in Mali. Tegen de Franse zender France-2 zei hij wel dat dit 'groepen zijn die dezelfde vorm van fundamentalisme aanhangen en die dezelfde methodes hanteren'.

Franse ingezetenen is reizen in Noord-Kameroen ontraden en wordt opgeroepen het gebied onmiddellijk te verlaten.

Paramore en The Killers op Pinkpop

Paramore en The Killers treden vrijdag 14 juni op tijdens Pinkpop. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

Ook artiesten als Andy Burrows, Kodaline en Handsome Poets staan op de eerste dag van het festival op het podium. Daarnaast heeft Pinkpop Netsky Live en Jimmy Eat World weten te strikken.

Woensdag werd voor de tweede keer de Jan Smeets Award uitgereikt. Pinkpop-oprichter Smeets reikte de prijs uit aan Stichting Popmuziek Limburg. "Ze moeten het geld besteden aan oefenruimtes van muzikanten", zei Smeets bij het overhandigen van de cheque van twintigduizend euro. Dit bedrag werd door Provincie Limburg verdubbeld.

Pinkpop vindt dit jaar plaats van 14 tot 16 juni, dit jaar niet met Pinksteren. De komst van onder meer Green Day, Queens of the Stone Age, The Script en Ben Howard werd eerder al aangekondigd. De kaartverkoop voor het festival start zaterdagochtend.

Paard als rund verkocht in Tsjechië

Ook in Tsjechië is paardenvlees aangetroffen in producten die volgens de verpakking louter rundvlees zouden moeten bevatten. Dat heeft de Tsjechische voedsel- en warenautoriteit woensdag gezegd. Inmiddels zijn door heel Europa producten met paardenvlees aangetroffen terwijl er rundvlees in had moeten zitten.

De Tsjechische voedsel- en warenautoriteit zei woensdag dat uit DNA-testen is gebleken dat in de supermarktketen Tesco in Plzen diepvrieslasagne met paardenvlees is verkocht. Tesco heeft opdracht gekregen de maaltijden terug te halen.

In verscheidene Europese landen is paardenvlees aangetroffen in hamburgers, lasagne en pastasaus en in schoollunches en ziekenhuismaaltijden.

Wilshere: "Wenger treft geen blaam"

Jack Wilshere is van mening dat Arsene Wenger niet schuldig is aan de slechte prestaties van Arsenal. De middenvelder van de club uit Londen zegt dat vooral de spelers de verantwoordelijkheid moeten nemen.

"Wenger is hier al zestien jaar en hij heeft het geweldig gedaan, je kan simpelweg geen vraagtekens bij hem zetten," aldus Wilshere. "Een coach kan je op het veld zetten en je motiveren, maar wij moeten het doen als we daar eenmaal staan. Maar we beginnen slecht en dat wordt afgestraft."

Gisteren verloren de Gunners thuis met 1-3 van Bayern München in de Champions League, de enige competitie waarin de club nog kans maakt op een prijs. In de Premier League staat Arsenal op 21 punten van koploper Manchester United, en afgelopen zaterdag werd het in de FA Cup uitgeschakeld door Blackburn, dat een divisie lager speelt. Eerder al vloog het uit de Capital One Cup door toedoen van het nietige Bradford. Die club komt uit in de League Two, de vierde divisie van het Engelse voetbal.

Wilshere meent dat de spelers hun coach niet laten vallen: "Ik denk dat de spelers hun verantwoordelijkheid zullen nemen. Ze zijn taai genoeg om dat aan te kunnen."

'CDA wordt betrokken bij coalitie'

De VVD wil dat het CDA wordt betrokken bij de coalitie. Dat meldt Elsevier woensdag. Volgens het weekblad wil de VVD het CDA verleiden tot een 'tussenformatie', omdat het kabinet nu geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Ministers moeten in de huidige situatie steeds op zoek naar een meerderheid voor hun plannen. Onderhandelingen met het CDA over de woningmarkt liepen vorige week stuk, waarna D66, ChristenUnie en SGP te hulp schoten.

Elsevier meldt op basis van bronnen binnen de VVD dat de liberalen het CDA bij de coalitie willen betrekken. Daar zouden mogelijk zelfs ministersposten voor beschikbaar worden gesteld.

Een woordvoerder van de VVD doet het verhaal af als een 'canard'. "Er zijn geen gesprekken gaande. Er is met het CDA gepraat over het woonakkoord en dat is misgelopen."

Het CDA laat weten dat alle kabinetsplannen die tot meer werkgelegenheid leiden op steun kunnen rekenen. Van een tussenformatie of iets dat daar op lijkt is echter geen sprake, verklaart een woordvoerder. "Het klinkt spannend, maar ik heb er niets van vernomen."

Activision keert zich af van film- en tv-games

Gamebedrijf Activision Blizzard gaat minder spellen uitgeven gebaseerd op bijvoorbeeld films en tv-series. Dat laat de uitgever weten. De stap kost dertig werknemers hun baan, doordat het bedrijf minder licenties hoeft te verwerven. Waarom Activision Blizzard een andere koers gaat varen, werd niet bekendgemaakt.

Wat een rol gespeeld kan hebben bij de beslissing is de tegenvallende verkoop van onder meer The Amazing Spider-Man en Family Guy: Back to the Multiverse. Bovendien werden de spellen slecht onthaald door recensenten.

Ondertussen werkt Activision nog wel aan zijn eigen gamereeksen. Zo kondigde het zondag het online schietspel Destiny aan. Daarnaast verdient Activision Blizzard veel geld met de Skylanders-reeks, het schietspel Call of Duty en het online rollenspel World of Warcraft. In het afgelopen boekjaar maakte het bedrijf ruim een miljard dollar winst.


Activision keert zich af van film- en tv-games (Foto: Novum)

Kim Kardashian wil seks met zichzelf

Mevrouw Kardashian heeft weer van zich laten horen. Kim werd jaren geleden bekend over de hele wereld vanwege het uitlekken van een sekstape. Blijkbaar vraagt de zwangere, rondborstige, dame zich af hoe een partij seks met zichzelf zou zijn.

Of het door haar zwangerschapshormonen of haar grote ego komt is niet bekend maar we weten nu wel dat Kim Kardashian best eens een ruige pot seks zou willen hebben met Kim Kardashian. Kim verklaarde dat ze wel benieuwd is hoe het is voor een man om haar lichaam te 'verkennen'. "Ik zou best willen weten hoe het is om seks met mijzelf te hebben. Gewoon omdat ik wil weten hoe het zou voelen."

Ze deed haar openbaring nadat ze voor een interview antwoord moest geven op de vraag wat ze zou doen als ze voor een dag een man zou zijn. Haar antwoord was dus dat ze het liefste seks met zichzelf zou hebben. Wellicht niet eens zo gek, gezien haar voorgevel. Door haar zwangerschap is haar voorgevel van een cup D naar een Cup G zijn gegaan. Foto's.

Vleesverwerker Oss vecht sluiting aan bij rechter

De maandag gesloten vleesverwerker Willy Selten in Oss wil weer open en heeft een kort geding aangespannen om dat voor elkaar te krijgen. Dat bevestigt woordvoerder en juridisch adviseur van het bedrijf Frank Peters woensdag. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit sloot het bedrijf na een inval vanwege mogelijke fraude met paardenvlees.

"Het bedrijf mag alleen worden gesloten als sprake is van gevaar voor de volksgezondheid. En dat is er niet", zegt Peters. De Brabantse vleesverwerker wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Het bedrijf verwerkte vermoedelijk paardenkarkassen uit Nederland en Ierland tot vleessnippers en mengde die met rundvleessnippers.

Het kort geding dient donderdagmiddag bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag.

Weer Quote 500-inbreker aangehouden

De politie heeft een nieuwe verdachte aangehouden die vermoedelijk betrokken is geweest bij tientallen inbraken op miljonairs in het hele land. De 23-jarige Hagenaar was spoorloos sinds oktober, toen de politie de inbrekersbende op het spoor kwam. De man meldde zich maandag op het bureau.

De politie had aanwijzingen dat de verdachte zich regelmatig ophield in twee verschillende woningen in Nootdorp. Bij een controle maandag werd hij niet gevonden, maar de man voelde volgens de politie de druk toenemen en meldde zich even later op het bureau.

De Hagenaar wordt verdacht van woninginbraken, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Bij een doorzoeking in de woning van de man werden in oktober al gestolen spullen teruggevonden. In totaal zijn zeker twintig verdachten aangehouden. De politie is nog op zoek naar een verdachte die vermoedelijk ook is ondergedoken.

De inbrekersbende uit de Haagse Spoorwijk gebruikte de Quote 500 als inspiratie om te bepalen waar ze hun slag konden slaan. De verdachten maakten onder meer grote bedragen aan contant geld, luxe producten, horloges en sieraden buit. De politie denkt dat de totale schade in de miljoenen loopt.

Twitter breidt uit

Twitter komt naar Amsterdam. Het bedrijf achter het sociale medium gaat een kantoor openen in de hoofdstad vanwege het succes van Twitter in Nederland, schrijft nu.nl woensdag. Het nieuwe team gaat advertenties verkopen aan Nederlandse bedrijven. Zo wil Twitter profiteren van de 'volwassen' markt die hier bestaat, aldus nu.nl.

Zo'n drie miljoen Nederlanders gebruiken Twitter, volgens cijfers van onderzoeksbureau Newcom. Twitter zelf geeft geen informatie over het aantal gebruikers. Volgens nu.nl worden er eveneens nieuwe kantoren geopend in Parijs en Madrid.

Thuiskopieheffing bedrijven gaat niet door

De thuiskopieheffing die bedrijven moeten betalen op opneembare cd's en dvd's is strijdig met de wet. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald. Alleen voor schijfjes die aan privépersonen worden geleverd zou de heffing betaald moeten worden.

De heffing, die geldt als vergoeding voor auteursrechten, wordt in Nederland geïnd door Stichting de Thuiskopie. De stichting daagde Imation, importeur en verkoper van lege cd's en dvd's, voor de rechter omdat het bedrijf weigerde de vergoeding af te dragen.

Volgens de rechter mag op basis van Europese regelgeving alleen een heffing worden gevraagd voor cd's en dvd's die door privépersonen worden gebruikt. Het geld dat Imation in het verleden heeft afgedragen voor leveringen aan professionele partijen moet worden terugbetaald, zegt de rechter. Hoe hoog dit bedrag is moet de rechter later bepalen.

Bangaleerlingen mogen weggestuurd worden

Leerlingen die een bangalijst opstellen mogen van school worden gestuurd. De lijst, waarop namen staan van meisjes die volgens de samensteller makkelijk over te halen zijn voor seks, hoeft daarvoor niet eens in de openbaarheid worden gebracht. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag woensdag bepaald.

Een moeder van een leerling van de christelijke scholengemeenschap De Goudse Waarden in Gouda had geëist dat haar kind, dat een bangalijst had opgesteld, weer toegelaten zou worden tot de lessen. De school wilde daar echter niet aan omdat het zo'n ernstig incident was. De bangalijst was niet openbaar geworden, maar was wel bekend in de directe omgeving van het kind wat tot onrust op school leidde.

De rechter geeft de school gelijk omdat er een eerdere serie incidenten aan vooraf ging. Volgens de rechtbank mag een school bovendien zelf bepalen wat ongewenst gedrag is en eigen normen stellen. Daarom kan ook niet strafrechtelijk gedrag van een leerling leiden tot schorsing of verwijdering.

Grieken staken maar weer eens

Vakbonden in Griekenland hebben opnieuw een algemene staking afgekondigd tegen de strenge bezuinigingsmaatregelen van de regering. Verwacht wordt dat de werkloosheid in het land dit jaar oploopt tot dertig procent.

De 24-uursstaking van werknemers uit de private en de publieke sector legde woensdag veerdiensten en de openbare dienstverlening lam. Openbare scholen bleven dicht, het openbaar vervoer lag stil en er waren zelfs geen boerenmarkten.

In Athene waren drieduizend agenten op de been om grote protestbijeenkomsten in goede banen te leiden.

De protestacties zijn gericht tegen noodmaatregelen die de conservatieve premier Antonis Samaras onlangs trof om stakingen door metro- en veerbootpersoneel op te breken. Daarnaast zijn de vakbonden woedend over het schrappen van collectieve salarisovereenkomsten in de publieke sector.

Slachtofferhulp krijgt 2 miljoen

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat jaarlijks twee miljoen euro vrijmaken voor de hulpverlening aan slachtoffers van een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf. Zogeheten casemanagers van Slachtofferhulp Nederland worden daarvoor ingezet. Voorheen kregen alleen nabestaanden van slachtoffers van moord of doodslag structureel deze hulp.

Sinds 2010 liep al een proef om deze hulpverleners ook in te zetten voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Vanwege de positieve resultaten wordt het casemanagement nu ook structureel voor deze groep ingezet, schrijft de staatssecretaris woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Slachtoffers krijgen van de ene op de andere dag ineens te maken met allerlei problemen", licht een woordvoerder van het ministerie toe. "Een casemanager is gespecialiseerd in de begeleiding na een misdrijf. Behalve bij traumaverwerking biedt deze ook hulp op juridisch gebied of bijvoorbeeld in de omgang met de media."

Teeven wil met de stap de positie van het slachtoffer versterken, een afspraak uit het regeerakkoord, zo schrijft hij verder in de brief. Voor het einde van dit jaar moeten 35 casemanagers actief zijn die op jaarbasis honderden nabestaanden en slachtoffers moeten bijstaan.

Verhuurders zien investeringen somber in

Bijna de helft van de verhuurders verwacht het komende jaar minder te gaan investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw. Veel verhuurders hebben niet genoeg geld om de investeringen op peil te houden, blijkt woensdag uit de conjunctuurenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De bouw lijdt onder het gebrek aan investeringen in vastgoed. 47 procent van de bouwondernemers stelt in dezelfde enquête het aantal banen dit jaar te moeten inkrimpen. Slechts 2,7 procent denkt juist extra personeel te gaan aannemen. Vorig jaar gingen al negentienduizend banen verloren in de bouw.

De helft van alle verhuurders, waaronder woningcorporaties en bedrijven die vastgoed verhuren, verwachten wel evenveel te kunnen blijven investeren. 5,2 procent denkt de investeringen zelfs te kunnen opschroeven.

Van de verhuurders zegt ongeveer 55 procent dat er 'financiële hinder' is om investeringen te doen. Ruim zestig procent zegt dat ook de bedrijfsvoering wordt bemoeilijkt door de financiële krapte.

De investeringen van de verhuurders waren in 2010 goed voor 42 procent van alle 76 miljard euro aan investeringen in Nederland. De investeringen slonken vorig jaar met 4,7 procent, waarmee het een belangrijke rol speelde in de krimp van de Nederlandse economie van 0,9 procent.


Verhuurders zien investeringen somber in (Foto: Novum)

Jennifer Lawrence tekent weer voor Russell

Jennifer Lawrence heeft voor de tweede keer deze week een rol te pakken in een film van haar Silver Linings Playbook-regisseur David O. Russell. De actrice heeft getekend voor zijn drama The End of the Earth, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Eerder werd bekend dat ze ook in Russells thriller gaat spelen over het Abscam-onderzoek dat de FBI in de jaren zeventig en tachtig uitvoerde. Daar gaat de regisseur eerst mee aan de slag. Als hij dat filmproject heeft afgerond, kan hij beginnen met The End of the Earth.

Die film wordt een op de waarheid gebaseerd episch drama over de oliemagnaat Ernest Marland die alles kwijtraakt als zijn affaire aan het licht komt. Het scenario wordt geschreven door Argo-scenarist Chris Terrio. Welke rol Jennifer Lawrence heeft, is nog niet bekend.

De 22-jarige Lawrence maakt zondagnacht kans op een Oscar voor haar rol als ex-seksverslaafde in de tragikomedie Silver Linings Playbook. "Door Jennifers zelfspot voelt iedereen op de set zich op zijn gemak", zegt Russell in een verklaring. "Het acteren kost haar geen moeite, het ziet er heel simpel uit bij haar."

De nog titelloze thriller waar Lawrence eerder deze week voor tekende gaat over het corruptieonderzoek Abscam dat de FBI in de jaren zeventig begon en een politiek slagveld werd. Lawrence heeft een cameo in de film met Bradley Cooper en Christian Bale in de hoofdrollen.


Jennifer Lawrence tekent weer voor Russell (Foto: Novum)

Testosteron en naalden bij Blade Runner

In de slaapkamer van de van moord verdachte Zuid-Afrikaanse olympiër Oscar Pistorius zijn testosteron en injectienaalden gevonden. Dat heeft de politie woensdag gezegd. Een rechercheur liet ondertussen in de rechtbank weten dat hij denkt dat Pistorius vluchtgevaarlijk is en om die reden niet op borgtocht vrij moet worden gelaten.

Pistorius was illegaal in het bezit van .38 kaliber munitie, die hij in een kluis bewaarde. De atleet beschikte niet over een wapenvergunning, aldus rechercheur Hilton Botha. Pistorius wordt verdacht van de moord op zijn vriendin, het 29-jarige model Reeva Steenkamp, die met een 9 mm vuurwapen werd doodgeschoten.

De vondst van testosteron verhoogt de mogelijkheid dat Pistorius prestatiebevorderende middelen tot zich nam. De atleet baarde vorig jaar op de Olympische Spelen in Londen opzien door als eerste gehandicapte sporter deel te nemen aan de sprintonderdelen.

Pistorius zelf ontkent Steenkamp te hebben vermoord. Hij zegt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat hij zijn vuurwapen richtte op een inbreker en daardoor per ongeluk zijn vriendin doodschoot. De rechtbank buigt zich momenteel over de vraag of Pistorius op borgtocht moet worden vrijgelaten.

Wolters Kluwer boekt winst

Wolters Kluwer heeft vorig jaar flink meer winst gemaakt. De uitgeverij en informatieleverancier uit Alphen aan den Rijn boekte 321 miljoen euro winst, 170 procent meer dan de 118 miljoen euro in 2011. Dat blijkt woensdag uit de jaarcijfers van het bedrijf. De omzet steeg met een procent licht naar 3,6 miljard euro.

Voor 2013 verwacht Wolters Kluwer moeilijke omstandigheden in Europa, al verwacht het bedrijf wel dat de digitale activiteiten het goed zullen doen. Voor de divisie wet- en regelgeving ziet Wolters Kluwer goede vooruitzichten en rekent het op een omzetgroei in de Verenigde Staten.

Wolters Kluwer wil naar aanleiding van de resultaten over 2012 een dividend uitkeren van 0,69 euro per aandeel. Het bedrijf wil verder zijn schulden herfinancieren, waardoor de rentelast vanaf volgend jaar lager wordt.

De uitgeverij liet verder weten dat het Kevin Entricken in mei als nieuwe financieel topman wil aanstellen. Entricken volgt Boudewijn Beerkens op, die het bedrijf verlaat. Zijn benoeming moet in april worden goedgekeurd door de aandeelhouders.

Gouden Film voor Koning van Katoren

De jeugdfilm Koning van Katoren heeft meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers getrokken. De film van Ben Sombogaart heeft daardoor na tweeënhalve maand een Gouden Film behaald. Dat maakt het Nederlands Film Festival bekend, dat de bezoekersaantallen bijhoudt.

De film naar het boek van Jan Terlouw uit 1971 deed er relatief lang over om de gouden filmstatus te behalen. Verliefd op Ibiza behaalde deze maand binnen drie dagen de Gouden Film en werd dinsdag platina.

Koning van Katoren, met een scenario van Sander Burger en Bart Westerlaken, gaat over een wees die zichzelf naar voren schuift als nieuwe koning van Katoren. Hij krijgt een kans, maar moet wel vijf gevaarlijke opdrachten uitvoeren. Hij wordt tijdens zijn avonturentocht gevolgd door de mooie journaliste Kim.


Gouden Film voor Koning van Katoren (Foto: Novum)

FIFA wil hulp regeringen in strijd matchfixing

De strijd tegen matchfixing kan alleen worden gewonnen met de volledige steun van regeringen over de hele wereld. Dat heeft Ralf Mutschke, hoofd beveiliging van wereldvoetbalbond FIFA, woensdag benadrukt op een conferentie in Maleisië. Doordat goede wetgeving ontbreekt ontspringt de georganiseerde misdaad volgens de Duitser momenteel de dans.

"We moeten regeringen erbij betrekken, omdat die wetten en wetgevingen moeten aanpassen. Veel landen hebben namelijk niet de juiste middelen om wedstrijdmanipulatie en corruptie tegen te gaan", stelt Mutschke. "Praten is mooi maar wij vinden dat het nu tijd is voor actie." Mutschke vindt het pijnlijk dat scheidsrechters en spelers levenslang worden geschorst, maar dat de 'meesterbreinen' nog vrij rondlopen.

Mutschke vindt het geval van de Singaporese zakenman Eng Tan Seet, ook wel bekend als Dan Tan, typerend. De Italiaanse autoriteiten hebben arrestatiebevelen tegen hem uitgevaardigd, maar kunnen hem niet in hechtenis te nemen omdat hij in Azië verblijft. Volgens Mutschke is het niet de verantwoordelijkheid van de FIFA om Tan te arresteren.

"Het probleem moet opgelost worden op beleidsniveau?, stelt Mutschke. ?Tan moet voor de rechter gebracht worden, maar dat ligt buiten onze jurisdictie." Mutschke deed zijn betoog over de strijd tegen matchfixing woensdag op een conferentie die mede georganiseerd was door de Aziatische voetbalbond en Interpol.

Begin deze maand werd de omvang van matchfixing op mondiale schaal duidelijk door een onderzoek van Europol. De opsporingorganisatie stuitte op zo'n zevenhonderd verdachte wedstrijden, waarvan 380 in Europa. Er werd bewijs gevonden dat diverse Aziatische criminele groepen betrokken zijn bij matchfixing.

Cameron legt krans in India

De Britse premier David Cameron heeft woensdag een krans gelegd op de plek waar in 1919 honderden Indiërs door Britse koloniale troepen werden vermoord. Cameron noemde de slachtpartij een 'schandelijke gebeurtenis in de Britse geschiedenis'.

Cameron is de eerste Britse premier die zijn medeleven heeft betuigd bij Jallianwala Bagh in de noordwestelijke stad Amritsar. Een formeel excuus voor de daden van Groot-Brittannië bood hij 94 jaar na dato echter niet aan.

"Dit is een zeer schandelijke gebeurtenis in de Britse geschiedenis - een die Winston Churchill destijds met recht 'monsterlijk' noemde", schreef Cameron in het bezoekersboek. "We moeten nooit vergeten wat hier is gebeurd en onthouden dat het Verenigd Koninkrijk voorstander is van het recht op vreedzaam protest waar ook ter wereld."

Honderden ongewapende Indiërs werden in 1919 in Jallianwala Bagh aangevallen door Britse troepen toen ze deelnamen aan een onafhankelijksheidsdemonstratie. Meer dan driehonderd van hen werden gedood. De gebeurtenis versterkte de onafhankelijkheidsbeweging en markeerde het begin van het einde van de Britse heerschappij op het Indiase subcontinent.

Koningin Elizabeth bezocht dezelfde plek in 1997 en legde ook een krans. Ze noemde de moorden toen 'schrijnend'.

Kim Holland niet meer boos

Kim Holland en uitgeverij Prometheus hebben de strijdbijl begraven. "De ruzie is bijgelegd", laat een woordvoerder van de uitgeverij weten aan Novum Nieuws. De lelijke pornoactrice en -producente was boos om het boek De Meisjes van Mevrouw De Wit van Patricia Perquin, waarin wordt beweerd dat Holland zaken doet met loverboys.

Meer details over de verzoening kon de woordvoerder woensdagochtend nog niet geven. Kim Holland kondigde dinsdag een mediastilte aan.

Holland, die eigenlijk Yvonne Meulendijk-van Zelderen heet, dreigde eerder met juridische stappen. Ze noemde de beschuldigingen 'belachelijk' en 'krankzinnig'.

Atsma naar De Lotto

Oud-staatssecretaris Joop Atsma wordt voorzitter van de raad van commissarissen bij De Lotto. De CDA'er gaat onmiddellijk aan de slag bij de organisatie van onder meer de Lotto en de krasloten. Dat maakte De Lotto woensdag bekend. Atsma volgt PvdA'er Hans Alders op, die de positie twaalf jaar bekleedde.

Atsma was staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in het eerste kabinet Rutte. Daarvoor was de Fries jarenlang Kamerlid voor het CDA en voorzitter van de Nederlandse wielerunie KNWU.

Atsma stelt in een verklaring blij te zijn dat hij aan de slag kan bij een organisatie die een 'concrete bijdrage' levert aan 'het sportieve, maatschappelijke en culturele klimaat in ons land'. Een groot deel van de opbrengsten van de kansspelorganisatie gaat naar de sport en andere goede doelen.

'Medische missers openbaar maken'

Meldingen die bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) worden gedaan, moeten voortaan anoniem openbaar worden gemaakt. Daarvoor pleit patiëntenfederatie NPCF. De federatie doet dat in reactie op berichten van dinsdag dat een lijst met medische missers in de zorg naar RTL Nieuws is gelekt.

De meldingen zouden op de website van de IGZ geplaatst moeten worden. Artsen en zorginstellingen moeten daarbij de mogelijkheid krijgen om commentaar te plaatsen."Als er ergens in een instelling iets aan de hand is, moeten mensen dat wel weten. En een goede manier zou zijn om die meldingen op de site te zetten. Om het op een nette manier te doen, met commentaar van de betrokken instelling zodat mensen zelf een afweging kunnen maken", zei directeur van de NPCF Wilna Wind dinsdag op Radio 1.

NPCF vindt dat er meer openheid moet komen in de zorg 'en het is aan de sector zelf om ervoor te zorgen dat die openheid er komt,' zegt Wind in een verklaring. "Om te komen tot openheid moeten we niet afhankelijk hoeven zijn van journalisten die hun werk doen, of van lekken binnen een instelling."

PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester is het met Wind eens. Ook zij zegt op Radio 1 meer openheid in de zorg te willen. Bouwmeester pleit voor een systeem dat piloten nu hebben, waarbij fouten direct inzichtelijk zijn in een systeem. " Dan kan meteen worden ingegrepen. Daarmee wordt de kwaliteit in de zorg verhoogd en dat zorgt voor een groter vertrouwen van patiënten in die zorg".

Allochtone eenoudergezinnen steeds vaker in bijstand

Het percentage alleenstaande ouders van niet-westerse afkomst dat in de bijstand zit, is sinds 2008 toegenomen. In 2011 ging het om 42 procent van de allochtone eenoudergezinnen, 35 duizend in totaal. Drie jaar eerder was dat nog 39 procent. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de autochtone alleenstaande ouders ontving eind 2011 ruim vijftien procent een bijstandsuitkering. Sinds eind 2008 de kredietcrisis uitbrak is het gemiddelde percentage eenoudergezinnen met een bijstandsuitkering licht toegenomen, van 22 procent in 2008 naar 23 procent in 2011. In de periode tussen 1999 en 2008 nam dat percentage nog geleidelijk af, onder meer doordat meer mensen een baan vonden.

Van de Marokkaanse eenoudergezinnen ontving in 2011 de helft bijstand. Eind 2011 ging dat om vijfduizend uitkeringen. Sinds 2008 is het aandeel Marokkaanse eenoudergezinnen in de bijstand vrijwel gelijk. Bij de eenoudergezinnen met een Turkse achtergrond ging het om 47 procent.

Van de alleenstaande ouders uit Suriname en de Antillen zat respectievelijk 27 en 37 procent in de bijstand. In die groepen is het aantal uitkeringen sinds 2008 licht toegenomen.

Eind 2011 telde Nederland ruim 320 duizend eenoudergezinnen met minderjarige kinderen. Sinds 1999 is dat aantal gestaag gegroeid, met name doordat meer mensen scheiden. Eenoudergezinnen zijn economisch kwetsbaarder omdat er maar een persoon in het huishouden voor de inkomsten zorgt.

Bigger Mac in NL

McDonald's opent nieuwe restaurants en wil daarom de komende drie jaar in Nederland twaalfhonderd extra mensen aannemen. In totaal trekt het bedrijf 45 miljoen euro uit voor de investeringen. De omzet van de hamburgerketen in Nederland steeg vorig jaar naar 647 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

In de eerste helft van het jaar komen er vijf nieuwe vestigingen bij, onder meer in Apeldoorn en Sassenheim. McDonald's, dat nu 231 vestigingen heeft en zeventienduizend werknemers, zoekt zowel nieuwe restaurantmedewerkers als managers. In totaal krijgt McDonald's naar eigen zeggen elke week zo'n drie miljoen klanten over de vloer.

De uitbreiding van het aantal banen komt op een moment dat de werkloosheid in Nederland oploopt. In het vierde kwartaal waren er 93.000 banen minder dan een jaar eerder.

LEGO City Undercover krijgt releasedatum

LEGO City Undercover komt op 28 maart uit, de game is exclusief voor Wii U. De game lijkt op GTA, maar je speelt een politieagent in plaats van een crimineel. Verder zul je net als in andere LEGO-games allerlei kostuums vrijspelen die je verschillende krachten geven.

De Wii U GamePad wordt in de game onder andere gebruikt als een scanner om boeven op te sporen. LEGO City Undercover wordt gepubliceerd door Nintendo, mogelijk blijft het daarom exclusief aan het platform.

De onderstaande video is de eerste in aflevering in een webseries die Nintendo de komende weken gaat uitbrengen.

Aanklachten tegen rijkenbelasting

Belastingadviseurs gaan klanten adviseren om bezwaar te maken tegen de crisisheffing, de extra belasting van zestien procent op inkomens boven de 150 duizend euro. De eenmalige heffing, die vorig jaar werd opgenomen in het Lenteakkoord, is mogelijk in strijd met Europees recht. Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag. Bedrijven moeten de heffing betalen voor dure werknemers.

Advieskantoor KPMG Meijburg & Co verwacht dat een rechtszaak een goede kans van slagen zal hebben. De belastingadviseurs zijn extra gemotiveerd door een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem vorige week. Het hof oordeelde in een andere belastingzaak dat wetgeving met terugwerkende kracht botst met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De zaak zou een half miljard op moeten leveren.

Ook bij de crisisheffing zou sprake zijn van terugwerkende kracht, zegt een fiscalist van het advieskantoor in de krant. Het voorstel werd in april gelanceerd en daarna goedgekeurd in de Tweede en Eerste Kamer. "Veel bedrijven hebben hun werknemers in het voorjaar van 2012 bonussen uitbetaald. Die bonussen zouden uitgezonderd moeten worden van de crisisheffing."

De maatregel zorgde vorig jaar na bekendmaking voor veel ophef. Onder meer de KNVB was boos omdat ook voetbalclubs werden opgezadeld met een extra rekening.

Slachtoffers aanslag begraven in onrustig Quetta

Pakistaanse sjiieten hebben woensdag in Quetta zestig mensen begraven die afgelopen weekeinde bij een bomaanslag om het leven kwamen. De gebeurtenis werd verstoord omdat zowel betogers als politieagenten in de lucht begonnen te schieten.

Rouwenden hadden de in wit doek gewikkelde lichamen laten afzakken in een lange rij graven op de lokale begraafplaats, toen de spanningen opliepen omdat boze nabestaanden de politie met stenen begonnen te bekogelen. Ze schoten daarna uit woede in de lucht en de politie deed hetzelfde om de menigte uiteen te drijven.

Dinsdag maakten sjiieten na drie dagen een einde aan hun protesten naar aanleiding van een grote aanslag waarbij zaterdag 89 mensen omkwamen. Nabestaanden weigerden de lichamen te begraven totdat het leger de stad zou overnemen en de militanten achter de aanslag gevonden werden. Inmiddels is de regering een operatie tegen militanten in het gebied begonnen.

Soap Telegraaf twijfelt over soapies

Producenten van de nieuwe websoap van De Telegraaf weten nog niet of ze door willen met soapacteurs als Pip Pellens en Ruud Feltkamp. Tim Satony, Winston Rodriguez en Bas Andries zijn opgelucht dat RTL toestemming heeft gegeven om de Goede Tijden, Slechte Tijden-acteurs in de websoap te laten spelen, maar verbazen zich over de omslag van het enthousiasme van de acteurs.

"Toch gaan ook wij ons beraden over de te nemen stappen", laat Rodriguez weten aan De Telegraaf. "Want we weten niet of we wel verder willen met onwillige spelers."

RTL was aanvankelijk niet blij dat GTST-acteurs in de websoap spelen, maar gaf uiteindelijk toch toestemming. De zender liet weten dat de soapies niet actief meedoen aan de promotie van de productie. De serie De Blauwe Bank wordt 22 maart gelanceerd op internet.

Zoektocht naar slachtoffers gasexplosie Kansas

Speurhonden zijn woensdag in de Amerikaanse stad Kansas City ingezet bij de zoektocht naar mogelijk meer slachtoffers van een gasexplosie in een restaurant. Meer dan tien mensen raakten dinsdagavond gewond bij de explosie en de daaropvolgende brand. Een van de slachtoffers ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, aldus de autoriteiten.

Door de ontploffing ontstond een enorme brand in het winkelcentrum waarin het restaurant was gevestigd. JJ's restaurant brandde volkomen uit. Vooralsnog zijn er geen berichten van dodelijke slachtoffers, maar het is volgens de autoriteiten nog onduidelijk hoeveel mensen in het restaurant en het winkelcentrum waren op het moment van de ontploffing en de brand.

Brandweercommandant Paul Berardi zei dat er vanwege de omvang van de brand speurhonden zijn ingezet. "Met een gebeurtenis als deze moet je altijd vrezen voor dodelijke slachtoffers", zei Berardi. Hij voegde eraan toe dat de zoektocht waarschijnlijk uren in beslag zal nemen.

Naar de oorzaak van de explosie is een onderzoek ingesteld, aldus de Berardi. Eerder op de dag werd al een sterke gaslucht waargenomen en in het gebied waren werkzaamheden aan de gang. Ook in het restaurant vonden werkzaamheden plaats, hoewel het wel gewoon open was, aldus een medewerker.

Manuscripten Mali gered door Nederland

Met Nederlands ontwikkelingsgeld zijn de afgelopen maanden in het diepste geheim duizenden eeuwenoude documenten uit de Noord-Malinese stad Timboektoe in veiligheid gebracht. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Rebellerende groepen dreigden de documenten te vernietigen.

Inmiddels is ruim 95 procent van de documenten in veiligheid gebracht. Behalve het Malinese ministerie voor cultuur en onderwijs, de gouverneur van Timboektoe en het Ahmed Baba Instituut waren ook de door Nederland gesteunde Malinese organisatie Savama DCI en een lokale organisatie betrokken bij de operatie.

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) is blij dat de operatie is geslaagd. "Mensen hebben hun leven gewaagd om dit voor elkaar te krijgen. Het is geweldig dat het is gelukt om dit wereldberoemde erfgoed te redden."

Volgens Ploumen was het een initiatief van het Prins Claus Fonds om Malinezen bij de operatie te betrekken. "Dit erfgoed is essentieel voor het behoud van de cultuurgeschiedenis van Mali. Op deze manier draagt Nederland bij aan de samenhang in een maatschappij die nu in een ernstig conflict verkeert."

Eind januari meldde de Universiteit van Kaapstad al dat islamitische opstandelingen voor hun vlucht uit Timboektoe een aantal kostbare geschriften hadden vernield, maar dat de meeste manuscripten tijdig in veiligheid waren gebracht. De universiteit financierde een moderne bibliotheek om de handschriften op te bergen.

Medewerkers van de bibliotheek werkten tijdens de bezetting van Timboektoe gestaag door om de geschriften in veiligheid te brengen, aldus de universiteit. De meeste manuscripten liggen opgeslagen in een ouder gebouw elders in de stad.

De meeste manuscripten, waarvan sommige tot negenhonderd jaar oud zijn, werden sinds de jaren tachtig vanuit heel Mali verzameld in Timboektoe. Islamitische opstandelingen namen de stad vorig jaar april in. Eind vorige maand werden zij verdreven door Franse en Malinese troepen. Tijdens hun aftocht zouden ze de bibliotheek in brand hebben gestoken.

De antieke werken handelen over cultuur, wetenschap en geschiedenis. In de twaalfde eeuw begon in Timboektoe een gouden periode van driehonderd jaar waarin de stad een spiritueel en intellectueel centrum in de islamitische wereld was.

A-merken blijven achter

Merken van fabrikanten als FrieslandCampina en Douwe Egberts zijn vorig jaar een stuk minder sterk gegroeid dan huismerken van supermarkten. De top honderd van deze A-merken groeide met gemiddeld 1,6 procent, terwijl het aandeel van huismerken met 4,7 procent toenam. Dat schrijft vakblad Distrifood woensdag.

De cijfers zijn gebaseerd op het jaarlijkse Top 100 Merken-onderzoek van vakblad Foodmagazine en onderzoeksbureau SymphonyIRI. "A-merken presteren beter dan in 2010 toen de top honderd slechts een procent in omzet toenam, maar wel weer iets slechter dan in 2011", aldus een woordvoerder van SymphonyIRI tegenover Distrifood. "In dat jaar was de groei 2,1 procent."

In de top drie van de ranglijst zijn geen verschuivingen. FrieslandCampina staat wederom op de eerste plek, met een omzet van 399,8 miljoen euro. Sigarettenproducent Marlboro en koffieconcern Douwe Egberts blijven staan op plaats twee en drie.

Proef met betalen met mobieltje

Een groep van ongeveer duizend consumenten kan vanaf de zomer in Leiden betalen met hun mobiele telefoon. Het gaat om een proef van de drie grote banken samen met KPN en Mastercard. Betalingen kunnen worden gedaan door de telefoon tegen de kassa aan te houden. Dat hebben de banken woensdag bekendgemaakt.

De proef van ING, Rabobank en ABN AMRO duurt naar verwachting tot eind dit jaar. Daarna gaan de banken weer ieder voor zich verder met het ontwikkelen van de techniek voor mobiel betalen en wordt het samenwerkingsverband opgeheven.

Volgens de banken is mobiel betalen net zo veilig als pinnen. De mobiele betaling zou sneller zijn dan pinnen en cashbetalingen. Bedragen tot 25 euro kunnen zonder pincode worden afgeschreven van de bankrekening. Voor hogere bedragen is wel een pincode nodig.

Alonso: "Deze Ferrari is van andere planeet"

Autocoureur Fernando Alonso is lovend over de nieuwe bolide van Ferrari. "Vergeleken met de auto waarin we vorig jaar de eerste tests aflegden, komt deze van een andere planeet", zei de Spaanse kopman van de Italiaanse Formule 1-stal na 110 ronden in de F138 op het circuit van Barcelona.

"Ik durf nu al te zeggen dat we bij de eerste Grand Prix van het seizoen in Australië sterk zullen zijn. Als we de auto nog ietsje beter krijgen, doen we zeker mee voor de wereldtitel", aldus de 31-jarige Alonso, die vorig jaar als tweede eindigde in het wereldkampioenschap achter Sebastian Vettel (Red Bull).

Alonso maakte dinsdag op Circuit de Catalunya voor het eerst kennis met de nieuwe Ferrari. Hij sloeg de eerste testvierdaagse van de Formule 1 begin februari over om aan zijn conditie te werken. "Ik ben erg tevreden en zie met vertrouwen uit naar de start van het seizoen. Vorig jaar waren we duidelijk te langzaam in de eerste races, maar dat zal nu niet het geval zijn."

'Deze Ferrari is van andere planeet'
'Deze Ferrari is van andere planeet' (Foto: ANP)

Stuntman musical Spider-Man wil zes miljoen dollar

Een stuntman klaagt verschillende bedrijven die betrokken zijn bij de musical Spider-Man: Turn Off the Dark aan voor in totaal zes miljoen dollar. Volgens Richard Kobak werden niet de noodzakelijke aanpassingen gedaan aan de apparatuur die hem boven het podium liet zweven, waardoor hij gewond raakte.

De stuntman stelt meerdere keren hard te zijn gevallen. Dat heeft geleid tot 'ernstige, serieuze en permanente blessures' waarvoor hij nog steeds moet worden behandeld, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Wrap op basis van rechtbankdocumenten.

Eerder stapte de voormalige regisseuse van de musical ook al naar de rechter omdat ze niet genoeg betaald zou hebben gekregen voor haar werk. Die zaak werd geschikt.

Aanvaring Japanse walvisvaarders met Sea Shepherd

Een Japans harpoenschip is in de buurt van Antarctica in botsing gekomen met twee boten van milieubeschermingsorganisatie Sea Shepherd. Paul Watson, oprichter van Sea Shepherd, zei dat de Nisshin Maru woensdag in botsing is gekomen met de Steve Irwin, met Watson aan boord, en een ander schip van Sea Shepherd, de Bob Barker.

Volgens Watson wilde de Nisshin Maru een tankschip langszij krijgen en probeerden activisten dat te voorkomen. De Japanse walvisvaarders kwamen ook in botsing met het tankschip, aldus Watson.

De woordvoerder van de walvisvaarders, Glenn Inwood, zei meer informatie te willen alvorens een reactie te geven.

In het verleden is het geregeld tot gewelddadige confrontaties tussen Japanse walvisvaarders en Sea Shepherd gekomen.

Bulgaarse regering stapt op

De Bulgaarse premier Boiko Borisov heeft woensdag gezegd dat zijn regering opstapt. Afgelopen weekeinde gingen tienduizenden mensen de straat op, omdat ze vinden dat de centrumrechtse regering heeft gefaald in het verbeteren van hun leefomstandigheden.

Borisov zei woensdag tegen het parlement dat hij zijn ontslag later op de dag officieel zal indienen.

Dinsdagavond raakten in de hoofdstad Sofia veertien mensen gewond toen een demonstratie uit de hand liep en de oproerpolitie slaags raakte met betogers.

Jan Kooijman verbaasd over ophef blote billen

Jan Kooijman snapt niet dat er veel wordt gesproken over zijn naaktscène in Verliefd op Ibiza. Voor de film ging de 31-jarige acteur uit de kleren. "Ik sta met grote ogen te kijken naar de ophef over mijn blote billen", vertelt Kooijman aan het AD.

"Volgens mij is Barry Atsma in elke film waarin hij speelt naakt en Jan Smit z'n blote kont was ook in beeld bij Het Bombardement, daar hoor je ook niemand over", aldus Kooijman. De acteur schaamt zich niet voor zijn achterwerk, maar vindt het wel ongemakkelijk dat er gesproken wordt over 'de sok'.

"Sanne Vogel en ik hadden een naaktscène en de kleedster van de film stelde voor dat ik een sok omdeed. Zodat ik niet met mijn blote handeltje op haar hoefde te liggen", vertelt Kooijman. "Mijn wenkbrauwen vlogen de lucht in toen Sanne dat vertelde op tv. Is het nodig dat we het daarover hebben?"

Meer alleenstaande ouders in bijstand

Sinds 2008 neemt het aantal alleenstaande ouders dat moet rondkomen van een bijstandsuitkering, licht toe. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Het gaat vooral om ouders met een niet-westerse achtergrond.

Het aantal eenoudergezinnen neemt al sinds 1999 gestaag toe, maar tot aan 2008 daalde het aantal gezinnen dat afhankelijk was van de bijstand, van 150.000 naar iets minder dan 100.000. Sinds dat jaar stabiliseerde dat aantal en steeg weer heel licht.

Van de autochtone alleenstaande ouders was in 2011 zo'n 23 procent afhankelijk van de bijstand tegen 22 procent in 2008; onder niet-westerse alleenstaande ouders is dat 42 procent in 2011. Marokkaanse gezinnen spannen de kroon: één op de twee eenoudergezinnen uit het Noord-Afrikaanse land kreeg een bijstandsuitkering. In totaal gaan er 35.000 bijstandsuitkeringen naar alleenstaande ouders van niet-westerse afkomst, aldus het CBS.

In Nederland zijn er ruim 450.000 eenoudergezinnen.

[Upd] 'Ski-ongeluk prins Laurent'

Prins Laurent (België) zou gisteren zwaar gewond zijn geraakt bij een ski-ongeluk in Oostenrijk. Dat meld RTL Nieuws op basis van een lokale krant.

Update 10:07 uur:
Laurent is in een ziekenhuis behandeld en vervolgens naar zijn vakantieadres teruggekeerd. Dat heeft de woordvoerder van het Belgische koninklijk paleis woensdag meegedeeld. Het is niet duidelijk of Laurent skiede, toen hij ten val kwam. Een Oostenrijkse krant had gemeld dat de prins zwaargewond was geraakt door een skiongeluk. Laurent (49) is de jongste zoon van koning Albert II en koningin Paola.

PlayStation 4 met smartphone aan te sturen

De PlayStation 4 is op afstand aan te sturen via smartphones en tablets. Daarnaast heeft de spelcomputer, die woensdagnacht wordt onthuld, een camera. De PlayStation 4 moet 429 dollar kosten, en 529 dollar voor een uitgebreidere versie. Dat schrijft gameweblog Kotaku op basis van anonieme bronnen.

Niet iedere gamer kan straks zijn PlayStation op afstand aansturen. Volgens het gameweblog zou hier een speciaal abonnement voor nodig zijn. Dit abonnement, waarvoor een onbekend bedrag betaald moet worden, draagt de naam PlayStation World. Het is niet bekend of het huidige PlayStation-abonnement blijft bestaan.

Rond de PlayStation 4 is de laatste dagen veel informatie naar buiten gekomen. De registratie van domeinnamen bevestigen geruchten over clouddiensten voor de spelcomputer. Daarnaast zou de controller, zo blijkt uit gelekte foto's, beschikken over een ingebouwde PlayStation Move-sensor en een aanraakvlak.

Sony houdt woensdag een presentatie in New York. Hoewel Sony dat niet officieel bekend heeft gemaakt, wijst alles erop dat de PlayStation 4 wordt onthuld. De presentatie begint om middernacht Nederlandse tijd.

[NBA] Spurs nog altijd op dreef

San Antonio Spurs blijft in de NBA uitstekende cijfers noteren. De koploper van de Western Conference klopte Sacramento Kings met 108-102. Tony Parker was met dertig punten architect van de vierde Spurs-zege op rij. San Antonio blijft met 43 overwinningen en twaalf nederlagen de ploeg met het beste NBA-gemiddelde.

Brooklyn Nets versloeg Milwaukee Bucks na verlenging. Joe Johnson speelde een belangrijke rol. Eerst dwong hij met een driepunter vlak voor het verstrijken van het vierde kwart een verlenging af. In de overtime was Johnson wederom ijskoud en bezorgde hij met een jumpshot in de buzzer zijn ploeg de overwinning: 113-111. De 33 punten van Bucks-guard Brandon Jennings kregen daardoor alleen statistische waarde.

Door de derde opeenvolgende zege bracht Brooklyn, de nummer vier van het oosten, zijn aantal seizoenszeges op 32. Daar staan 22 nederlagen tegenover. Achtervolger Chicago Bulls won ook. De nummer vijf van de Eastern Conference rekende af met Charlotte Hornets: 96-87. De Bulls hebben nagenoeg vergelijkbare cijfers als de Nets, 31 zeges om 22 nederlagen.

Opnieuw Noord-Koreaanse propagandafilm tegen VS

In een nieuwe Noord-Koreaanse propagandafilm op YouTube zijn beelden te zien van de Amerikaanse president Barack Obama en Amerikaanse militairen met uitslaande vlammen eroverheen gemonteerd. Ook wordt in de video gesteld dat Pyongyang zijn recente nucleaire test heeft uitgevoerd vanwege Amerikaanse vijandigheid.

De video heeft dezelfde retoriek als eerdere Noord-Koreaanse filmpjes gericht tegen de Verenigde Staten. Eerder deze maand verscheen op YouTube een video van een Amerikaanse stad die met raketten wordt bestookt.

De VS bespreken momenteel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hardere sancties tegen Noord-Korea vanwege een kernproef die onlangs in het noordoosten van het land werd gehouden.


Opnieuw Noord-Koreaanse propagandafilm tegen VS

Amnesia: A Machine for Pigs wordt binnenkort verwacht

Ontwikkelaar Frictional Games heeft gisteren op hun website bekendgemaakt dat de horror-game, Amnesia: A Machine for Pigs, zich in de laatste ontwikkelingsfase bevindt. De ontwikkelaars verwachten dat de game in het tweede kwartaal van 2013 uitkomt. 

“Currently we are looking at a release around Q2 2013. But don’t get too excited just yet. Some work is still left to be done. We are testing, tweaking, optimizing, porting, translating and all those things that are part of the process of creating and releasing a game", aldus Frictional Games.  

Amnesia: A Machine for Pigs is de opvolger van Amnesia: The Dark Descent, die in 2010 werd uitgebracht voor pc. De prijs en een datum voor de game worden binnenkort verwacht.


Amnesia: A Machine for Pigs-trailer Halloween 2012

Meeste clubs tevreden over arbitrage

De meeste clubs in de eredivisie zijn tevreden over de scheidsrechters in het betaald voetbal. Ze delen niet de zorgen van PSV, de club die deze week zelfs een brief stuurde naar de KNVB om zich beklagen over het niveau. Dat meldt AD Sportwereld woensdag op basis van een enquête onder de eredivisieclubs.

De algemene conclusie na een rondgang langs de clubs luidt dat er wel kritiek is op de scheidsrechters, maar dat er geen sprake is van een zorgwekkende situatie.

De KNVB kondigde dinsdag een gesprek aan met alle belangenorganisaties over de gedragsregels in het voetbal. Directe aanleiding is de luide kritiek op de arbitrage van de afgelopen weken. De KNVB hamerde na de gewelddadige dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen juist op meer respect in het voetbal.

AD Sportwereld laat onder anderen directielid Raymond Salomon van Feyenooord aan het woord. "Natuurlijk worden er fouten gemaakt, maar dat is van alle tijden. Wij zijn ervan overtuigd dat de scheidsrechters naar eer en geweten fluiten." Trainer Frank de Boer van Ajax zegt: "Wij hebben het er nog niet over gehad. Het staat bij ons niet hoog op de agenda."

Sea Shepherd vraagt Australië om hulp

De milieuorganisatie Sea Shepherd heeft Australië woensdag gevraagd een marinevaartuig naar de Zuidpoolzee te sturen.

Een Japanse walvisvaarder zou doelgericht tegen twee schepen van de organisatie zijn aangevaren en daarbij haar vlaggenschip, de Bob Barker, hebben beschadigd, maar het vaartuig hoefde niet naar een haven te varen.

Dat heeft Paul Watson van Sea Shepherd in een verklaring laten weten. Hij beschuldigde medewerkers van de Japanse kustwacht ervan projectielen op schepen van de milieuorganisatie te hebben afgevuurd tijdens een confrontatie in de wateren bij Antarctica.

Australië heeft bevestigd dat Sea Shepherd om hulp heeft gevraagd.

Uur spreken bezorgt Hillary Clinton jaarloon

Hillary Clinton heeft een nieuwe bijbaan als spreker op conferenties en bij bedrijven en verenigingen. Volgens verschillende Amerikaanse media kan ze daarmee binnen een uur verdienen wat ze als minister van Buitenlandse Zaken in een heel jaar kreeg: 200.000 dollar, zo'n 149.000 euro.

Clinton kan voortaan uitsluitend ingehuurd worden via de Harry Walker Agency in New York, een prestigieus bedrijf dat ook boekingen verwerkt voor onder anderen de Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder, acteur Arnold Schwarzenegger en Hillary's echtgenoot Bill Clinton. Volgens mediaberichten heeft de oud-president in de eerste tien jaar na zijn vertrek uit het Witte Huis in 2001 omgerekend al zo'n 66 miljoen euro verdiend met het geven van speeches.

Uur spreken bezorgt Hillary Clinton jaarloon
Uur spreken bezorgt Hillary Clinton jaarloon (Foto: ANP)

Emile Ratelband voor rechter in 'Yellowstone'

Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband moet zich woensdag voor de rechtbank in Amsterdam verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij een plan om zijn eigen woning in Huissen in brand te steken.

De bizarre zaak is onderdeel van het omvangrijke dossier-Yellowstone, dat zich concentreert op de gevarieerde criminele praktijken van beroepscrimineel Rob Z. uit Amstelveen. Ook hij zou een rol hebben gespeeld in het brandstichtingsplan. Yellowstone omvat een keur aan verdenkingen tegen Z., waaronder het verstrekken van opdrachten voor een (mislukte) liquidatie en een aanslag met een handgranaat.

Ratelband werd vorig jaar gearresteerd en zat enige tijd vast. Met hem werd ook Koen Scharrenberg opgepakt, verslaggever van het weekblad Panorama. Justitie verdenkt ook hem ervan iets met de voorgenomen brandstichting te maken te hebben.

In 'Yellowstone' staan in totaal twaalf verdachten terecht. Het Openbaar Ministerie heeft een deal gesloten met een kroongetuige om het bewijs rond te krijgen.

Emile Ratelband voor rechter in'Yellowstone'
Emile Ratelband voor rechter in'Yellowstone' (Foto: ANP)

Paul Turner heeft geen liefdesleven

Paul Turner heeft geen liefdesleven. "Ik heb nog nooit een echte relatie gehad en het past op dit moment ook niet in mijn leven", legt de zanger uit in tijdschrift Viva. "Het is zo'n wervelwind nu."

Over zijn geaardheid praat de 26-jarige Turner, die onder meer te zien was in The Voice of Holland en Sterren Dansen op het IJs, liever niet. "Een journalist zei ooit: je houdt van Lady Gaga, draagt leggings en plaatst foto's van bloemen op Instagram. Je moet wel homo zijn. 'Dat is disgusting', antwoordde ik."

De zanger snapt niet dat mensen blijven speculeren over zijn seksuele voorkeur. "Wat maakt het uit? Ik hou niet van labels. Labels werken beklemmend. Ik ben Paul en daar ben ik blij mee."

Turner zou later graag een gezin stichten. "Ik hou niet van alleen zijn", legt hij uit. "Daarom zie ik mezelf later ook wel trouwen en kinderen krijgen. Tot die tijd heb ik genoeg aan de liefde van mijn familie."

Asscher wil participatiecontract voor nieuwkomers

Iedereen uit een ander land die in een Nederlandse gemeente komt wonen, moet voortaan een participatiecontract tekenen. Dat zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag in een interview met de Volkskrant.

Met het contract onderschrijven nieuwkomers de Nederlandse grondrechten en de rechtsstaat. Ook migranten uit de Europese Unie, Turkije en de Antillen, die geen inburgeringsexamen hoeven te doen, moeten het tekenen.

De minister wil dat migranten zich beter bewust worden van de normen en waarden die gelden in het land waar zij wonen en werken. Nu zou er volgens Asscher sprake zijn van achteruitgang in de manier waarop wordt aangekeken tegen homo's, joden en vrouwen. "We moeten duidelijker maken wat dit land zo geweldig maakt: de vrijheid jezelf te zijn", aldus de bewindsman in de krant.

Het is nog niet duidelijk of het participatiecontract een voorwaarde wordt voor inschrijving in de gemeente. Het plan moet verder met de gemeenten worden uitgewerkt.

Waarschijnlijk zal het contract vooral een symbolische waarde hebben omdat binnen het Koninkrijk en de Europese Unie inwoners zich vrij mogen vestigen. Asscher wil het contract echter zo dwingend mogelijk maken en zoekt uit wat juridisch mogelijk is.


Asscher wil participatiecontract voor nieuwkomers (Foto: Novum)

Minister Timmermans bezoekt Indonesië

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) brengt woensdag en donderdag een bezoek aan Indonesië. Het bezoek moet een nieuwe impuls geven aan de relatie met Indonesië, zo stelt het ministerie in een verklaring.

Timmermans spreekt woensdag met de vicegouverneur van Jakarta onder andere over overstromingsproblemen. Nederland adviseert Indonesië sinds 2007 over de aanpak van overstromingen. "Dit is een gigantische klus waarbij Nederlandse bedrijven een belangrijke rol spelen. Geen land kan dit beter dan Nederland", aldus de minister in een verklaring.

Donderdag heeft Timmermans onder meer een ontmoeting met de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Marty Natalegawa. Later dit jaar zullen meer ministers naar Indonesië reizen. In het najaar bezoekt premier Rutte het land mogelijk met een handelsdelegatie.

Vorige zomer raakte de relatie tussen Nederland en Indonesië bekoeld doordat het land afzag van de aankoop van Nederlandse tanks. Nederland liep daarmee een fors bedrag mis.

América Móvil steunt aandelenemissie KPN

De grootste aandeelhouder van KPN América Móvil is akkoord met de eerder aangekondigde aandelenemissie. In ruil voor de steun, mag de Mexicaanse telecomgigant twee leden van de raad van commissarissen benoemen bij KPN. De aandelenemissie wordt kleiner dan eerder aangekondigd. Dat maakte het Nederlandse telecombedrijf woensdag bekend.

Eerder deze maand meldde persbureau Bloomberg dat América Móvil in ruil voor de steun ook wilde dat KPN-topman Eelco Blok aftrad. In het persbericht van KPN wordt daarover echter niet gesproken.

De aandelenemissie zou in eerste instantie vier miljard euro moeten opleveren. Met América Móvil is afgesproken dat er drie miljard euro wordt opgehaald en dat de resterende een miljard euro als schuld wordt uitgegeven in de vorm van zogeheten hybride kapitaalsinstrumenten. KPN wil het geld gebruiken om het bedrijf financieel gezonder te maken.

América Móvil heeft bijna 28 procent van de aandelen in het bedrijf in handen en gaat een evenredig deel van de nieuw uit te geven aandelen kopen. Het bedrijf heeft beloofd om niet meer dan dertig procent van de aandelen in KPN te kopen.

KPN is met zijn grootste aandeelhouder ook een samenwerkingsverband overeengekomen. De bedrijven willen meer gaan samenwerken op het gebied van onder meer de inkoop van goederen. Ook gaan hoge medewerkers van KPN en América Móvil werkgroepen vormen om ervaring te delen. Deze werkgroepen gaan het bestuur van KPN adviseren.

Het Nederlandse bedrijf wilde op 19 maart een bijzondere aandeelhoudersvergadering houden om de aandelenemissie goed te laten keuren. Die vergadering is afgelast. De aandelenemissie zal in de reguliere aandeelhoudersvergadering van 10 april op de agenda komen.


América Móvil steunt aandelenemissie KPN (Foto: Novum)

Robben: "Beetje dubbelgevoel"

Arjen Robben begon tot zijn ongenoegen op de bank, maar was achteraf natuurlijk blij met het resultaat tegen Arsenal. "Ik ben heel blij. Je wint 3-1 in de Champions League op bezoek bij Arsenal. We hebben een goede stap gezet naar de kwartfinale" glimlachde Robben na afloop voor de camera's van de NOS.

De vleugelaanvaller begon op de bank, waar hij niet echt blij mee was. Toch kon hij wel begrip opbrengen voor de keuze van de trainer. "Ik heb een moeilijke tijd gehad met verschillende blessures. Ik had gehoopt mijn plek sneller terug te krijgen in het team. Ik moet nog even geduld hebben. Vooral als het team zo speelt als vandaag is het moeilijk er wat over te zeggen."

Of hij in de return wel in de basis staat is nog even afwachten. "Ik moet gewoon zo door blijven gaan. Het is een beetje dubbel, vooral als je wint. Ik heb zelf, zonder arrogant te doen, de overtuiging dat als ik fit ben iets kan toevoegen aan Bayern."

Battlefield 4 achter gesloten deuren getoond

GameStop CEO, J. Paul Raines, heeft Battlefield 4 achter gesloten deuren mogen aanschouwen. Via Twitter liet hij het volgende weten: “Got to see Battlefield 4 today and all I can say is wow. Thanks EA for the sneak peek. Can’t wait for you all to see it.”

Battlefield 4 werd vorig jaar al officieel aangekondigd, maar verder is er helemaal geen informatie vrijgegeven. EA heeft als doel om elk jaar in het najaar een shooter uit te brengen die de strijd met Call of Duty aangaat. Vorig jaar was Medal of Honor: Warfighter aan de beurt, dit jaar is dat mogelijk Battlefield 4.

FOK! wat een weer...Schraal

Goedemorgen! Het worden een paar schrale dagen waarin het voor het gevoel erg koud zal gaan worden. De wind uit het noordoosten neemt toe tot windkracht 4 tot 5, maar voor het gevoel zal het veel kouder zijn en dit komt mede doordat het maximaal maar 2 graden zal worden deze week.

Over het weerbeeld kan ik eigenlijk heel kort zijn: wolkenvelden en af en toe zon. Dit weerbeeld zal de komende vier tot vijf dagen ook niet gaan veranderen. Erg saai weer voor een weerman, maar soms is het even niet anders. Het enige dat ik nog kan vermelden is dat de temperatuur overdag net iets boven het vriespunt uit zal komen en dat het in de nachten op de meeste plaatsen licht vriest.

Het meest slechte weer vinden we in bepaalde delen van het Middellandse Zeegebied. In Griekenland viel er de afgelopen dagen al erg veel regen, terwijl het ook in Spanje niet overal pluis meer was. De overige delen van het Iberisch Schiereiland krijgen de komende dagen nog het één en ander aan regen te verduren.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zon in het bos Een werkelijk prachtige foto van qltel die hij maakte tijdens zijn boswandeling in de buurt van Groesbeek.

Laatste sneeuw
En dit zijn de laatste sneeuwresten die qltel onderweg tegenkwam.

FOK!sport foto onderschrift zondag 17 februari

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen woensdag was de tiende ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was HPLC met het volgende onderschrift: "Thiemo, ik zal er nu een dubbele knoop inleggen."

De opgave van zondag 17 februari

PSV'er Jetro Willems vloog afgelopen zaterdag Jens Toornstra van FC Utrecht naar de nek. Wat was er aan de hand en waarom schrok Dick Advocaat daarvan? (Foto: Pro Shots)

Arbitrage

De kredietcrisis is al jaren een terugkerend onderwerp in de nieuwsberichten. 'Topmannen harken bakken met geld binnen, terwijl de gewone werknemer het moet bezuren', is een veel gebruikte zin onder de gewone Nederlander. In de thriller Arbitrage speelt Richard Gere (Chicago) de topman Robert Miller. Hij lijkt gelukkig te zijn met zijn gezin en prachtige vrouw Ellen (Susan Sarandon, Cloud Atlas). Robert maakt echter een aantal verkeerde keuzes, die verkeerd uitpakken.

I Give It A Year

Nat (Rose Byrne, Insidious) en Josh (Rafe Spall, Life of Pi) lijken gemaakt voor elkaar. Ze zijn nog maar zeven maanden samen, maar toch besluiten ze om te trouwen omdat het goed voelt. In I Give It A Year volgen we het koppel gedurende het eerste cruciale jaar na de bruiloft. Uiteraard gaat het niet zoals verwacht, zeker niet voor het liefdesstel zelf. De bruiloftsgasten en zelfs de priester hadden er vanaf de bruiloft al geen vertrouwen in.

This is 40

In 2007 regisseerde Judd Apatow de komedie Knocked Up met Seth Rogen en Katherine Heigl. Hiermee zette Judd zich na The 40 Year Old Virgin op de kaart wat betreft het maken van komedies en combineerde perfect humor met een goed verhaal. Geen gekke keuze dus om een spin-off erop te maken met de titel This is 40. Alleen gaat het niet om de hoofdrolspelers uit Knocked Up, maar om Pete en Debbie, de zwager en zus van Alison (Heigl), die onverwachts zwanger raakte.

Movie 43

Het idee voor Movie 43 ontstond al rond 2000 bij producer Charles Wessler. Hij wilde een moderne versie maken van The Kentucky Fried Movie uit 1977, een film met verschillende sketches. Hij trommelde Peter Farrelly op, met wie hij ook Dumb and Dumber maakte en bezig is met het nog komende vervolg Dumb and Dumber To. Echter had geen enkele studio interesse en snapte niemand wat Wessler en Farrelly wilden doen. Tot ze in 2009 eindelijk een studio vonden die meteen zei: "Let's do it!"

Het filmen van de komedie duurde twee jaar, omdat er regelmatig gewacht moest worden op één van de vele bekende acteurs. Richard Gere, Emma Stone, Anna Faris, Johnny Knoxville, Hugh Jackman, Gerard Butler, Justin Long, Uma Thurman en noem maar op. Allemaal spelen ze een rol in deze met sketches gevulde film, maar werkt het?

Yes! Nederland naar de kloten!

Een beetje tegenslag is nooit verkeerd voor een land. Een oorlog is dan wat rigoureus. Met wie kunnen we nog een oorlogje beginnen? Terroristen? Zelfs die antieke F16's hebben een paar honderd fanatiekelingen zo uitgerookt. Gewoon die verrekte dijken een keertje doorsteken? Ook een lastige. Zelfs bij springvloed krijgen ze in Rotterdam amper natte voeten! Maar hé! Misschien kan het ook een stukje minder heftig en gaan we daarna toch nog een gezellige tijd tegemoet!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.