Sniper Elite V2

Gespeeld op Windows, ook verkrijgbaar voor Xbox 360 en PlayStation 3

Als er tegenwoordig speltypes zijn die erg schaars op de markt vertegenwoordigd zijn, moeten dat wel de Tweede Wereldoorlog-games zijn en games waarin je speelt als een echte ‘marksman’. Waar WOII-games vroeger nog de markt overspoelden valt het nu allemaal mee met het geweld van zeventig jaar terug. Rebellion Games probeert het gat nu te vullen met Sniper Elite V2, waarin je inderdaad als een marksman speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

sniper

De Duitsers willen de oorlog voorgoed beëindigen en willen dit doen met de zogenaamde V2-bommen. De V2 was de eerste onbemande geleide ballistische raket en uiteraard is er maar een man op de aardbol die de Duitsers hierin moet stoppen: jij. Met je sniper op je rug en je verrekijker rond je ogen tuur je elk level af voor professoren die je moet omleggen of een andere ‘target’. Dit maakt SniperV2 een spannende en tegelijkertijd rustgevende shooter.

Het spel doet verhaaltechnisch niet veel boeiends, maar volgt wel grote gebeurtenissen als Brandenburg Gate. Het behoeft natuurlijk geen spoiler alert hoe de oorlog eindigt. Sommigen weten ook hoe het met deze bommen ging, maar voor de rest is het verhaal heel erg aan de dunne kant. Geen cutscene waarin een generaal wat tegen je zegt of wat dan ook, je bent helemaal alleen. Je praat jezelf de missie toe, je praat tegen jezelf over de vijanden en het enige andere gejammer dat je hoort zijn wat Duitse kreten.

sniper

Kill Mister B.
De missies die je krijgt zijn ook vaak kort en bestaan uit niet meer dan: vernietig punt A of maak meneer B dood. Hoewel een game als dit erom vraagt dat je wordt vrijgelaten is het allemaal erg lineair. Dat is zonde want de makers zeiden nog dat het een open game zou worden. In de missies die je speelt is het natuurlijk de bedoeling dat je alles zo sneaky mogelijk doet. Je kunt eventueel als een rambo met een Thompson alles overhoop knallen, maar dan krijg je een hele matige game voor je kiezen. Het is mooier wanneer het gluiperige echt werkt.

Zo lag ik tijdens een missie in een kapot huis op de derde etage. Er lag een touw gespannen met een bom eraan aan de deur aan mijn linkerhand die, wanneer er iemand doorheen loopt, zou ontploffen. Ik pakte mijn verrekijker en zag vijf vijanden, waarvan een op het dak. Ik schoot de eerste door zijn hoofd, waarna de rest in paniek raakte. Een van de vijanden rende mijn kant op en liep door het touw. Wijlen Duitser. De andere twee schrokken nog erger van de explosie en keken de andere kant op waardoor ik ze met een goed schot beide tegelijkertijd uitschakelde. De laatste op het dak zag ik al snel zitten door de glimp van de zon die bij zijn sniper reflecteerde. Ik schoot zijn testikel eraf (heus) en nadat ik zijn kinderplannen overhoop had gehaald was het daarna met een gemikt schot ook een einde van zijn leven.

sniper

Teelbalschot
Toen ik zei dat ik de Duitser in zijn testikel schoot was dat niet mijn hoop dat ik dat deed, want de game geeft je bijzondere feedback doormiddel van een X-ray-shot. Wanneer jij een vijand goed raakt zie je een X-ray-afdruk van hem en zie je precies waar je hem raakt. Precies in zijn hart? Je ziet de kogel door zijn aorta vliegen en snijdt deze af. Botbreuken, uitgeschoten ogen, alles wordt in details geshowd. Uiteraard gaat dit gepaard met een behoorlijke slowmotion. Hoewel dit erg klinkt als een gimmick, is het wel elke keer bevredigend als je de X-ray ziet. Soms kan het wel te ver gaan. Zo vond ik die keer dat ik bijna twintig seconden naar slowmotion zat te kijken waarin ik met één kogel vier vijanden dood maakte een beetje overdreven. De kogel raakte met bijzonder slome vaart de laatste vijand, maar waarschijnlijk was het de voorvader van Arjen Robben want hij lag zo plat.

sniper

Al met al is de gameplay wel aardig. De A.I. is niet al te slim en vaak is je locatie te snel weggegeven en heb je daarna ook geen mogelijkheid om meer goed te ontsnappen (oftewel een tank die twee meter voor je op je te wachten staat). Je moet de game ook niet spelen als je een willekeurige andere shooter zou spelen. Je moet de tijd nemen, je moet de spanning voelen en je moet echt iedereen met een schot om willen leggen. Dan heb je met Sniper Elite V2 een leuke tijd.

Wat wel waard is om nog te melden is de bijzondere hoeveelheid aan customization die mogelijk is. Hoewel je gewoon kunt kiezen voor Medium of Hard is het ook mogelijk om alles zelf aan te passen. Bijvoorbeeld dat je veel meer rekening moet houden met de wind en met de daling van de kogel. Wanneer je alles aan zet wordt dit spel bijzonder moeilijk en dan is het alleen nog maar te overleven voor de echte snipers onder de gamers.

Conclusie:
Sniper Elite V2 is een aardige game. De main gameplay werkt en is op sommige momenten erg tactisch. Helaas is het veel te lineair en denk ik dat de Duitsers in het echt een stuk slimmer waren dan dit spel toont. De X-ray is gaaf gedaan en het geeft je elke keer een genot om een Nazi zijn longen te zien barsten. Sniper Elite V2 is geen voltreffer van duizend meter, maar een aardig schampschot van een meter of vijftig.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ X-ray - Matige A.I. 6,5
+ Tactisch spelen is genieten - Lineair
   


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.