Interview: KUS

KUS bestaat uit Meike, Anouk, Fleur en Monique. Meer over hen lees je op http://www.kus.nl.

Ik las in jullie biografie dat de meeste van jullie al een tijdje bezig zijn met zingen, dansen etc. Kunnen jullie kort wat meer vertellen over jullie voorgeschiedenis?


Meike:
Toen ik 11 was zat ik voor t eerst in een bandje. Zingen deed ik altijd al heel graag, maar eigenlijk ging ik in het bandje om saxofoon te spelen. Al gauw werd de sax ingeruild voor een microfoon en ben ik als zangeres verder gegaan. Op de middelbare school zat ik in een close-harmony-groepje (4-stemmig a-capella zingen), en met een goede vriendin zong ik regelmatig op culturele avonden. Vanaf mijn 17e heb ik gezongen in een 70’s 80’s coverband genaamd D.I.S.C.O. waarmee ik 5 jaar lang door Nederland en België gespeeld heb. Toen kwam idols… Dankzij mijn deelname aan dat programma zit ik nu in KUS!





Anouk:
Ik heb een aantal jaar op het conservatorium gezeten, in eerste instantie
voor viool maar heb na een aantal jaar mijn hoofdvak veranderd in zang
(jazz/klassiek) omdat ik naast viool spelen ook altijd heel erg graag zong en dat steeds leuker begon te vinden. Ik heb ook altijd gedanst, van ballet tot streetdance.








Fleur:
Ik ben eigenlijk nog niet zo lang bezig met zingen. Dansen, dat doe ik al vanaf mijn vierde: van jazz balet tot street dance, ik heb eigenlijk alles qua dans soorten wel gedaan. Wel vond ik het altijd leuk om op te treden, en had in mijn achterhoofd wel zoiets van, als ik dat meer zou kunnen gaan doen, dat ik dat dan zeker zou willen.









Monique:
Toen ik in groep 3 zat mocht ik met kerst voor school solo zingen in het kerst toneelstuk. Ook vond ik het altijd leuk om met playbackshows mee te doen. Bijna altijd zong ik dan het nummer Hero van Mariah Carey. Toen ik een jaar of acht was ben ik begonnen met streetdancen en met wedstrijden. Streetdance heb ik altijd gedaan en later heb ik ook twee jaar showdansen gedaan. Ook heb ik toen ik acht was op de muziekschool gezeten om noten te leren lezen en om blokfluit te leren spelen.Daarna mocht je een instrument bespelen en heb ik een jaartje klarinet gedaan.

Toen ik wat ouder werd merkte ik dat ik zingen ook heel leuk vond dus ben ik op zangles gegaan en ook heb ik toen keyboardles gehad, daar ben ik mee begonnen toen ik ongeveer 14 jaar was. Toen ik ongeveer 17 jaar was ben ik gaan lesgeven in streetdancen en hiphop, en ook bleef ik zelf lessen volgen. Weer wat later heb ik ook gitaarlessen genomen, maar daar ben ik mee gestopt toen het drukker werd met de groep, maar in mijn vrije tijd speel ik graag op mijn keyboard of gitaar. Ook heb ik in een showteam gezeten waarin we begeleiding kregen in zang, dans en performance, en waar we mee optraden.


Nu jullie single een groot succes is, is jullie leven ongetwijfeld flink veranderd. Hebben jullie eigenlijk nog wel tijd voor een privéleven, of draait alles om KUS?

Meike:
Het is inderdaad wel zo dat er heel weinig tijd is voor andere dingen. Zo is mijn studie nu helaas op een laag pitje komen te staan, maar studeren kan ik de rest van mijn leven ook nog doen, dus op dit moment geniet ik volop van alle drukte rondom KUS!

Fleur:
Ons leven is zeker veranderd, op het moment zit je gewoon in een KUS trein die voorlopig als het aan mij ligt niet gaat stoppen. Je hebt idd minder tijd voor je vrienden en vriendinnen je ouders etcetera. Maar stuk voor stuk begrijpen ze dat allemaal, ze vinden het allemaal ontzettend leuk voor je, dus dat is geen probleem.

Op welke doelgroep richten jullie je precies? En is het moeilijk om je steeds in te leven in hun leeftijd en belevingswereld?

Meike:
In eerste instantie richten wij ons op jongeren zo tussen de 6 en 15 jaar.. Maar tot onze grote verbazing blijken er toch echt meer mensen te zijn die onze muziek leuk vinden! Hoe meer mensen het leuk vinden, hoe beter!

Fleur:
We hebben wel een doelgroep maar eigenlijk zijn onze liedjes voor iedereen die het maar leuk vindt. Het inleven vind ik niet zo moeilijk, ik bedoel ik weet zelf nog heel goed hoe mijn eerste zoen was en hoe spannend ik dat vond. Het gevoel is dus niet moeilijk te achterhalen.

Een bij elkaar gezochte band, kleuterpop...in de spotlights staan zorgt ervoor dat je ook de nodige kritiek over je heen krijgt, zo blijkt maar weer. Hoe gaan jullie hier mee om en wat vinden jullie van deze kritiek?

Meike:
Tot nu toe vind ik het nog erg meevallen met de kritiek. Er zijn ongetwijfeld mensen die zich negatief uiten over wat wij doen, maar ik richt me op alle positieve reacties! Natuurlijk kan niet iedereen ons te gek vinden, dat bestáát niet. Muziek wordt gemaakt in alle soorten en maten, voor ieder wat wils! En ik denk dat ik nu wel mag zeggen dat KUS toch een hoop mensen wél aanspreekt! Bovendien is het in mijn geval zo dat ik er sowieso al voor gekozen had om met kinderen te werken toen ik de Pabo ging doen, dus dit sluit prima aan volgens mij!

Monique:
Tot nu toe heb ik nog niet echt iets van de kritiek meegekregen, maar mocht dat zo zijn dan trek ik me dat niet persoonlijk aan. Het is heel makkelijk om een groep in een hokje te drukken en bevooroordeeld te zijn, maar uiteindelijk weet je zelf ook het beste wie je bent en dat is het belangrijkste.

En we maken niet echt kleuterpop want de meeste meisjes die op de site komen of de singles kopen zijn van de basisschool dus... Even goed researchen noemen ze dat. En ook al zijn we bij elkaar gekomen door middel van audities dat betekent niet dat we nu geen vriendinnen van elkaar zijn. Want we zijn erg naar elkaar toe gegroeid en voelen elkaar goed aan en het allerbelangrijkste, we hebben heel veel lol samen!!

Meike, jou kennen we natuurlijk allemaal van Idols. Heeft de hele Idols periode je geholpen, in die zin dat je beter voorbereid bent op alles wat KUS nu doet en overkomt dan de andere meiden?

Meike:
Tijdens mijn deelname aan idols heb ik een aantal dingen natuurlijk al kunnen ervaren; bijvoorbeeld hoe het is als mensen je herkennen op straat, of om in Ahoy op het podium te staan, hoe het is als je camera’s om je heen hebt, om nummers op te nemen in een studio, te gast zijn in een radio of tv-programma…enz. Ik heb even de tijd gehad om al die dingen op me in te laten werken, en voor de andere meiden komt dit nu allemaal. Maar toch heb ik absoluut niet het idee dat ik meer weet dan de anderen. We maken dit écht met z’n viertjes mee… KUS is een nieuwe ervaring voor ons allemaal!




Wat zijn de toekomstplannen met KUS?

Meike:
Het is echt ongelofelijk dat onze eerste single het zo goed doet in de maga top 100. echt boven mijn verwachting. Maar nu we dit hebben geproefd willen we natuurlijk niet anders meer! Op naar de volgende single, en daarna hopelijk een heel album!!

Anouk:
Veel leuke liedjes maken, een album uitbrengen en zoveel mogelijk optreden.

Wat is het allerleukste dat jullie in de afgelopen maanden met KUS hebben meegemaakt?

Anouk:
Jetix Planet live-in Ahoy, dat was heel spectaculair. Ook het opnemen van de clip en de liedjes in de studio. Top of the pops was ook super leuk!

Fleur:
Het allerleukste... pff, we hebben zo veel leuke dingen meegemaakt, Top of the Pops, Life and Cooking, en natuurlijk niet te vergeten AHOY, dat was echt mega kicken, en de opnamens van onze video clips waren ook echt ondzettend leuk! Verder, is elk optreden dat we doen ook weer ontzettend leuk!