Film: Yes Man

Jim Carrey kan gekke bekken trekken, maar voordat hij voor helemaal niets anders meer gevraagd werd en zijn carrière enorm diep het ravijn in stortte omdat iedereen hem zat was, ging hij andere dingen doen. En dus zagen we hem als onvermoede reality-ster in The Truman Show, gekwelde geliefde in Eternal Sunshine of the Spotless Mind en nog wat films waarmee Carrey bewees de breedte in te kunnen. Maar zijn echte talent zit hem nog steeds in de grimas. Niet de Ace Ventura- of The Mask-smile, maar gewoon die brede lach, vergezeld van een vreemd geluid waarvan iedereen even opkijkt.




Als je daarnaar uitkijkt, ga dan gerust naar Yes Man. Als je het wel kunt verdragen maar niet alleen daarvoor een donkere zaal met een paar honderd onbekenden wilt betreden, ga dan ook gerust naar Yes Man, want het is heus wel meer dan dat.

Een film over een man die op een dag besluit alle kansen te pakken die hij kan grijpen is een bijzonder verhaal. Carl Allen (Carrey) is zo'n gast die nooit ergens aan mee doet. Ga je mee wat drinken? Nee. Kom je op m'n vrijgezellenfeest? Eh, volgens mij heb ik dan al wat. De telefoon gaat? Ignore. Heb je zin om.. Nah, nu niet. Allen is bankmedewerker en zit al vijf jaar in dezelfde positie. Mogelijkheden om omhoog te klimmen slaat hij altijd af. Teveel gedoe.




Wanneer iemand hem wijst op een YES seminar gaat hij eens een kijkje nemen. Daar staat een ware Emile Ratelband, maar dan minder eng van dichtbij (Terence Stamp), de zaal ervan te overtuigen altijd Ja te zeggen. Niet op elke vraag, maar op elke kans. Sla niet alles af, zeg geen Nee tegen het leven, zeg Ja. En Allen laat zich overtuigen. Hij gaat voortaan overal Ja op zeggen.




Wat volgt is het verhaal van iemand wiens leven daadwerkelijk een positieve wending krijgt. Ga je mee wat drinken? Yes! Betaal jij dit rondje? Eh, ja. Mag ik je auto lenen? Ja hoor. Kom je naar m'n bandje kijken? Sure! Allen laat geen kans onbenut en volgt cursussen, organiseert feestjes en proeft van alles wat het leven te bieden heeft. Natuurlijk biedt dat kansen voor grappige situaties, en Carrey grijpt die met beide handen aan, maar in essentie draait het erom dat Carl Allen door zijn Yes-houding ten opzichte van het leven ontdekt wat hij de wereld te bieden heeft. En eindelijk weer iemand (Zooey Deschanel) vindt om zijn leven mee te delen.




En dat klinkt wateriger dan het is. Yes Man is grappig, heeft een leuk, origineel verhaal en een goede verzameling van leuke, grappige en mooie momenten. En als je de zaal uitloopt heb je zelf de neiging overal ja op te zeggen.





Label: Warner Brothers Releasedatum: 8 januari 2009
Kijkwijzer: Waardering film: