DVD: United 93

Op de ochtend van 11 september 2001 werden in de Verenigde Staten vier vliegtuigen gekaapt. Drie raakten hun doel, één niet. Vertraging van vlucht United 93 zorgde ervoor dat dit vliegtuig nog maar net op weg naar haar doel was toen de andere vliegtuigen al van de radar waren verdwenen.


Het nieuws van de aanval op het WTC weet de kapers te bereiken. Zij concluderen dat hun 'broeders' in hun missie zijn geslaagd. Nu moeten zij hun doel nog zien te raken. De passagiers hoorden echter ook van de gebeurtenissen rond het WTC en besloten in te grijpen. Door deze interventie crasht het vliegtuig voortijdig in een weiland bij Shanksville, Pennsylvania. De rest is bekend...

Het drama op 9/11 heeft een grote invloed gehad op Hollywood. Er zijn inmiddels diverse film gemaakt over en naar aanleiding van deze dramatische dag. Een tijdje geleden was de review van Flight 93 al bij ons te lezen. United 93 gaat over dezelfde gebeurtenis.

De film concentreert zich echter niet alleen op de ontwikkelingen rond het vliegtuig van United Airlines. De hectiek en stress bij de verschillende vluchtcentra en bij het defensiecentrum NORAD wordt ook belicht. Het gebrek aan macht, inzicht en efficiëntie bij deze instanties is pijnlijk duidelijk in beeld gebracht. Men vist continu achter de feiten aan en jaagt letterlijk en figuurlijk naar vliegtuigen die zich al een tijdje in de verschillende gebouwen hebben geboord.


In Flight 93 stonden vooral de passagiers en hun gesprekken met familieleden centraal. In United 93 draait het meer om de actie. Dit wordt vooral duidelijk door de hectische, maar realistische beelden. Dit komt onder meer door het veelvuldig gebruik van handheld camera's en veel shots op ooghoogte.

De nabestaanden van de passagiers zijn nauw betrokken geweest bij het maken van de film. Regisseur Paul Greengrass heeft gebruik gemaakt van officiële verklaringen van getuigen en betrokkenen. De film is volgens de regisseur een eerbetoon aan de mensen van United 93 en alle anderen die op 11 september 2001 het leven lieten. Dit wordt nog eens benadrukt door de uitgebreide passagierslijst die op de dvd is te vinden. Van iedere inzittende is een foto en een korte bio te lezen. Erg indrukwekkend.


De laatste vijf minuten van de film zijn ook indrukwekkend te noemen. Het gevecht van de passagiers in combinatie met de beelden en de aangrijpende soundtrack zorgen er na het min of meer abrupte einde voor dat je nog wel even stil in je stoel zit om de oorzaken en het 'nut' van 9/11 te overdenken.

Er zijn nog een paar extra's op het schijfje te vinden. De 60-minuten durende documentaire United 93: De Families en de Film gaat vooral over families en vrienden van inzittenden en hun betrokkenheid. Daarnaast is er boeiend filmcommentaar van regisseur Greengrass tijdens de film te horen.

Kortom: Greengrass heeft met United 93 een sterke film vol actie gemaakt die een hectisch, maar respectvol beeld schetst van de gebeurtenissen rond en in het vliegtuig. Een aanrader!


Label: Universal Pictures Benelux Releasedatum: 9 november 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!