DVD: Poseidon



In de jaren zeventig was er een ware hype in de filmwereld; de ene na de andere rampenfilm vond zijn weg naar de bioscoop en zo werd de wereld getuige van veel films over aardbevingen, uitbarstende vulkanen, grote branden en zinkende schepen. Hoogtepunt was de spectactulaire onderwaterfilm The Poseidon Adventure, waarin onder andere Gene Hackman een weg naar boven probeerde te vinden in een gekapseisde cruiseboot. 34 jaar later, de rampenfilm is inmiddels volledig ingeburgerd met grote titels als The Day After Tomorrow en Dante's Peak, is het zinken van de Poseidon weer het onderwerp van een film: Poseidon. De film is sinds kort op dvd verkrijgbaar.



Vorig jaar had het origineel, The Poseidon Adventure, al de eer om verfilmd te worden in de gelijknamige mini-serie. Regisseur John Putch had het originele verhaal bijna in zijn geheel overgenomen en dat leverde met een krap budget geen adembenemend resultaat op. In Poseidon heeft regisseur Wolfgang Petersen (The Perfect Storm, Das Boot) wél het kerngegeven van het origineel gebruikt om de film op te zetten, maar is uiteindelijk op een flink aantal punten toch afgeweken. Op oudejaarsavond is het flink feest op de grote cruiseboot Poseidon. Duizenden mensen beleven de avond van hun leven als plotseling vanuit het niets een 50-meter hoge vloedgolf roet in het eten gooit. De Poseidon kapseist en loopt langzaam vol met water. De kapitein maant iedereen tot kalmte omdat er afsluitende deuren in werking zijn gezet die de boel droog moeten houden. Een kleine groep wil echter niet wachten tot ze bevrijd worden uit de diepte van het schip en besluit een eigen weg te zoeken. Niet onverstandig, want het is maar de vraag of de nooddeuren in de balzaal stand kunnen houden tegen het drukkende water. Er ontstaat een spannende claustrofobische tocht door ventilatiekanalen, liftschachten en andere ruimtes, op weg naar de buitenlucht.



In tegenstelling tot het origineel is er in Poseidon iets minder ruimte voor de ontwikkeling van de hoofdpersonen en is er meer aandacht besteed aan de special effects. In het eerste kwartier maken we kennis met Mia Maestro (als Europese verstekeling), Richard Dreyfuss (als depressieve homoseksueel), Kurt Russell (als oud-burgemeester van New York) en Josh Lucas (als de held van het verhaal). Door het gebrek aan diepgang in de karakters is er ook weinig dynamiek binnen de groep; geen ruzies, geen romances, slechts een klein beetje sentiment. Maar goed, Poseidon claimt ook niet dat het een drama is, het is simpelweg een spektakelstuk. Wat dat betreft voldoet de film aan alle verwachtingen: mooie special effects, veel dreigend water en een indrukwekkend decor. De speelduur, 99 minuten, is wellicht ietwat aan de korte kant en een extra twintig minuten hadden misschien net kunnen zorgen voor iets meer binding met de karakters.



Poseidon komt in eerste instantie alleen op een enkele disk op de Nederlandse markt, terwijl de release in de Verenigde Staten twee disks bevat. Jammer genoeg geeft Paramount wat dat betreft de consument weinig keus, want voor de extra's is deze dus aangewezen op de Amerikaanse release. Op de Nederlandse dvd vind je naast de film en de trailer namelijk alleen maar een documentaire over "de problemen die het draaien van een moderne avonturenfilm met zich meebrengt", een soort making-of die aandacht besteedt aan de special effects en het gebruik van decors. Gelukkig is de beeld- en geluidskwaliteit van deze film dik in orde; zeker met een goede bas in huis komt de vloedgolf erg indrukwekkend over. De donkere scènes in de film komen erg benauwend over, maar zijn zo op film gezet dat je nog wel kunt zien wat er gebeurt.



Poseidon is een knaller van een spektakelfilm. Flinke explosies, een imponerend schip dat de diepte in dreigt te zakken en een adembenemende tocht door de krochten van het schip houden de kijker bijna de hele film scherp. Het verhaal wordt lekker snel verteld, maar er is helaas net wat te weinig aandacht voor de uitdieping van de verschillende karakters. De release op dvd is wat karig, maar dit zal waarschijnlijk later, met een speciale editie, alsnog worden gecorrigeerd.


Label: Warner Bros Releasedatum: 15 november 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!