Boek: Jeremy Clarkson - Auto's en zo

Wie kent Jeremy Clarkson niet? Hij is ongetwijfeld de bekendste autojournalist ter wereld. Hij is de presentator van het razend populaire autoprogramma Top Gear, dat hier in Nederland uitgezonden wordt door de BBC en Veronica.

In Auto's en zo geeft hij op zijn onnavolgbare manier antwoord op veel vragen met behulp van columns en verhalen. Vol humor, zelfspot en een overdosis ironie bekijkt hij de wereld om zich heen en voorziet die schaamteloos en ongevraagd van commentaar.

Waarom zijn Italianen zo gek van auto's en waarom vinden ze hun uiterlijk zo belangrijk? Waarom krijgen Indiërs zoveel ongelukken? Wat is dat nu met die Duitsers? Clarkson heeft werkelijk overal een mening over en biedt op iedere vraag een antwoord.

Als je al moe wordt van zijn stijl van presenteren, dan moet je zeker dit boek niet lezen. De verhalen worden gedragen door de bijna verschrikkelijke vergelijkingsdrang van Clarkson en zijn voorkeur voor enorme aantallen over- en understatements. Doorgaans komen dit soort geintjes niet al te vaak in teksten voor, maar dit boek maakt duidelijk dat overdrijven een kunst op zich is. Een kunst die Clarkson volledig meester is, wel te verstaan.

In het boek wisselen columns en een enkel langer verhaal zich af. Na het lezen van enkele Clarksoniaanse betogen kun je het boekwerk dus prima even aan de kant leggen: iets wat soms broodnodig blijkt. Het is overigens niet erg. Even later pak je het boek namelijk toch weer op, aangezien de verhalen stuk voor stuk toch wel erg grappig zijn.

Auto's en zo is een leuk boekje met een vriendelijk prijsje van 12,50 euro dat eigenlijk wel op het nachtkastje (of in het dashboardkastje) van een autoliefhebber moet liggen. Zijn hoge dunk van zichzelf en Engelsen in het algemeen is af en toe echt te grappig. Hou er alleen wel rekening mee dat dit literair bombardement af en toe wat vermoeiend kan zijn...




Uitgever: A.W. Bruna ISBN: 90 229 9146 6 Pagina's: 208
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!