Lowlands 2017: keuzes, keuzes

2. Vrijdag

Wanneer het reguliere programma van start gaat op vrijdag is het eerst nog rustig aan, zoals het hoort op een festival. Maar als het dan losbarst worden er een aantal lastige keuzes gepresenteerd.

X Ambassadors vs. LÉON:

De X Ambassadors werden bij het radiopubliek bekend door 'Renegades', dat ook gebruikt werd in een aantal reclamespotjes. Maar dat is niet het enige waar de heren zich mee bezig houden. Zo schreven zij ook een nummer voor de bioscoopfilm Me Before You, een gevoelige tranentrekker genaamd 'Unsteady'. Het is dan ook te verwachten dat er een puike show neergezet gaat worden in de Bravo. Mocht dit nou niet helemaal je ding zijn, is er vast een plekje voor je in de Heineken, waar LÉON haar opwachting maakt. De Zweedse zangeres weet al over de hele wereld mensen te betoveren met haar indiepop. Ze werd ook al door Katy Perry getipt als "iemand om in de gaten te houden". Dat belooft wat!

Michael Kiwanuka vs. Glass Animals:

In 2012 werd Michael Kiwanuka al door de BBC uitgeroepen tot de 'Sound of' en dit zette hem meteen op de kaart. Het belangrijke aan die competitie is namelijk dat er absoluut geen reeds bekende namen mee mogen doen. De classificering soul dekt haast niet de lading van de muziek van deze Londenaar. Het is dan ook een must-see in de Bravo. Echter is er wel een overloop met een ander talent dat zo'n beetje alle grote festivals al heeft aangedaan; Glass Animals. De band uit Oxford mocht hun eerste album uitbrengen onder het label van vermaard producent Paul Epworth, die onder andere samenwerkte met Adele en Paul McCartney. Hun tweede album How To Be A Human Being kwam hier binnen op een nette 77e plaats in de Album Top 100 en eigenlijk is het dus ook niet goed te praten om niet dat uitstapje naar de Heineken te maken. 

Mac DeMarco vs. Moderat:

Twintig minuutjes Mac deMarco en dan nog een eind lopen naar de Alpha? Eigenlijk is dat onmogelijk, dus dit wordt een keiharde keuze. De rock van de Canadees ligt fantastisch in het gehoor en gaat verder dan alleen die gitaar in de hand. deMarco is namelijk een multi-instrumentalist en zet alles op het spel om het publiek een fantastische tijd te geven op het podium, en deed dat al eerder onder verschillende namen en in de vorm van verschillende acts. In de grote tent, de Alpha, maakt dan ondertussen Moderat hun opwachting. De combo van Modeselektor en Apparat is moeilijk onder één noemer te scharen en het is dan ook niet gek dat na drie albums het helemaal losgebarsten is met het drietal uit Berlijn. 

Iggy Pop vs. The xx:

De vrijdag sluit niet af met een clash, eerder een opvolging. Het wordt hollen na Iggy Pop om een goed plekje te krijgen bij The xx. Iggy Pop behoeft eigenlijk geen introductie. Al meer dan 60 jaar bespeelt hij het publiek moeiteloos en het is dan ook een hele eer om hem te kunnen zien knallen tijdens deze jubileum-editie. The xx heeft in de afgelopen tien jaar een flink aantal fans achter zich weten te scharen. Met het derde album op zak en gewapend met een flink aantal verrassingen, zoals al eerder bleek tijdens live-optredens van deze formatie, is het smullen geblazen.