Geen apart onderzoek naar Het Oosten

PvdA-Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) ziet geen aanleiding voor een extern onderzoek naar de rol van woningcorporatie Het Oosten bij de bouw van de omstreden Westermoskee in Amsterdam. Dat maakte ze gisteravond duidelijk in een overleg met de Tweede Kamer.

De oppositiepartijen SP en VVD drongen daarin aan op een doorlichting om de feiten boven tafel te krijgen over de miljoeneninvestering van Het Oosten in het project. De woningcorporatie maakte destijds afspraken over de bouw van de moskee en aangrenzende woningen, bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage met Manderen BV, de beleggingsmaatschappij die de moskee wilde bouwen. Manderen BV opereerde namens de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs.

De gemeente Amsterdam laat momenteel onderzoek doen naar de gang van zaken rond de Westermoskee. Als dat aanleiding geeft toch nog eens te kijken naar de rol van Het Oosten, dan is Vogelaar bereid dat alsnog te laten doen.

Het Oosten liet recent beslag leggen op de goederen en banktegoeden van Manderen BV om te voorkomen dat geld en bezittingen op een gegeven moment verdwenen zijn. De corporatie en Manderen BV kregen het met elkaar aan de stok over de religieuze koers van de moskee na een bestuurswisseling bij de beleggingsmaatschappij eind vorig jaar. Sindsdien ligt het project stil. Het Oosten wil verder met de bouw van woningen en bedrijfsruimten, maar volgens de woningcorporatie ligt Manderen BV dwars.

Vogelaar zal opnieuw de activiteiten en doelstellingen van Milli Görüs analyseren, zo zegde ze de Kamer toe.



De moskee en woningen, die gebouwd hadden moeten worden