Minder toxiciteit in Overwatch door Endorsements

Toxiciteit is een probleem in online games. Medespelers die van alles en nog wat gedaan hebben met je moeder, je een ernstige ziekte toewensen, of zomaar het spel verlaten zodat jouw team het met een man minder moet opknappen: het maakt het spelen van een “ontspannend spelletje” er niet leuker op. Waar ze bij Rainbow Six Siege giftige spelers actief bannen, gooien ze het bij Overwatch over een andere boeg. En dat lijkt te helpen.

Sinds kort heeft Overwatch een Endorsement-systeem waarbij je teamgenoten en tegenstanders een schouderklopje kunt geven voor goed gedrag. Met een hoge Endorsement-rating kun je je vervolgens in de ‘Looking for Group’-zoekmachine aanmelden voor groepen waarin alle groepsgenoten een smetteloze reputatie hebben. In een post op het forum van Blizzard heeft Jeff Kaplan een aantal statistieken geplaatst, waaruit blijkt dat Endorsements een positieve invloed hebben op de gezelligheid in Overwatch.

"The % of Competitive Matches that Contain Abusive Chat is down:

26.4% in the Americas
16.4% in KR

The % of Daily Players being Abusive is down:

28.8% in the Americas
21.6% in KR"

Indrukwekkende cijfers, maar het zal de oplettende lezer opgevallen zijn dat er geen woord wordt gerept over Europa. Die cijfers zijn volgens Kaplan nog niet bekend, deze getallen zijn een eerste update. Wel geeft hij aan erg tevreden te zijn met de community en hoe zij Overwatch weer positiever willen maken.

Overwatch