Duitsers hopen Vierschansentournee eindelijk weer te winnen

Het is eind december en dus is het weer zover: de Vierschansentournee, hét hoogtepunt op de schansspringkalender, gaat weer van start. De data zijn op zaken als weersomstandigheden na vrijwel altijd hetzelfde, net als de volgorde van de vier wedstrijden die samen de tournee vormen.

De wedstrijden
Zoals gebruikelijk begint de tournee op de Schattenbergschanze in het Duitse Oberstdorf. Daar vindt vrijdag om 16.30 uur de kwalificatie plaats, waarin de top-50 zich voor de wedstrijd van zaterdag plaatst. In die wedstrijd, die ook om 16.30 uur begint, springt de nummer één van de kwalificatie tegen de nummer vijftig, de nummer twee tegen de nummer 49 etcetera.

De 25 winnaars van de duels gaan door naar de finaleronde, net als de vijf beste verliezers. De stand in de tournee wordt bepaald door de scores van de eerste ronde en van de finale - van alle vier wedstrijden - bij elkaar op te tellen. Wie zo na acht sprongen de hoogste score heeft, wint de Vierschansentournee.

Na Oberstdorf trekt het circus naar de Grosse Olympiaschanze bij Garmisch-Partenkirchen. Op 31 december staat de kwalificatie om 14.00 uur op het programma, op nieuwjaarsdag start om diezelfde tijd de zelfs bij het Nederlandse publiek vrij bekende wedstrijd in Garmisch - wat dus, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet een losstaande wedstrijd is, maar wedstrijd twee uit de beroemde Vierschansentournee.

Na Garmisch heeft men een dagje relatieve rust, want er moet gereisd worden. Na een niet al te lange rit arriveert men dan in het Oostenrijkse Innsbruck, voor de kwalificatie op 3 januari (14.00) en een dag later om dezelfde tijd de wedstrijd op de prachtige Bergisel, een van de fraaiste locaties in de World Cup van het schansspringen. 

De tournee wordt afgesloten in het pittoreske Bischofshofen, waar men van de Paul-Ausserleitner-Schanze springt. Op 5 januari (17.00) moet men zich kwalificeren, een dag later vind het Driekönigsspringen plaats, de feestelijke afsluiter van de tournee, met hopelijk nog veel spanning om de eindzege.

Michael Hayböck zweeft boven de prachtige Bergisel in Innsbruck (Pro Shots/Gepa)
Michael Hayböck zweeft boven de prachtige Bergisel in Innsbruck (Pro Shots/Gepa)

De favorieten
De grote man van het voorseizoen is Richard Freitag, die drie van de zeven wedstrijden won en twee keer als tweede eindigde. De Duitsers hebben hun hoop dan ook op hem gevestigd, want sinds Sven Hannawald's legendarische tournee van 2001/02 - hij won als enige springer ooit alle vier wedstrijden in één tournee - won geen enkele Duitser meer. Sterker nog, Freitag (Innsbruck 2014/15) en Severin Freund (Oberstdorf 2015/16) zijn de enige Duitsers die sinds Hannawald een wedstrijd in de tournee wonnen.

Niet alleen Freitag kan het doen, ook de nog altijd vrij jonge Andreas Wellinger maakt kans. Hij won dit jaar in Nizhny Tagil en eindigde als tweede in Titisee-Neustadt. Met Daniel André Tande, Johann André Forfang en Anders Fannemel hebben de Noren drie zeer gevaarlijke mannen, terwijl dubbel regerend olympisch kampioen Kamil Stoch uit Polen zijn titel hoopt te verdedigen.

Stefan Kraft, winnaar in 2015, is opvallend genoeg de enige serieuze kanshebber uit de dit jaar maar matige Oostenrijkse ploeg, die in eerdere jaren meer dan eens aan de start is verschenen met een handvol favorieten. Ook onder meer de Japanner Junshiro Kobayashi en de Sloveen Jernej Damjan mogen niet vergeten worden. Damjan's landgenoot Peter Prevc domineerde in 2016 de hele winter, inclusief tournee, maar is al tijden niet meer in topvorm.

Alle wedstrijden en kwalificaties zijn live te zien op Eurosport en het Duitse ARD/ZDF. Op het FOK!forum is de tournee uiteraard ook te volgen in het schansspringtopic en dan rest ons nog één ding: zoals het de supporters bij het schansspringen betaamt, geniet van een lekker bekertje glühwein en veel kijkplezier!