Geniez pakt de winst in Tre Valli Varesine voor Pinot en Nibali

Alexandre Geniez heeft de 97e editie van Tre Valli Varesine op zijn naam geschreven. De Fransman van AG2R La Mondiale was de beste in een sprint van vier. Thibaut Pinot kwam als tweede over de streep voor Vicenzo Nibali. Som Oomen was met een zesde plaats de beste Nederlander op zeven seconden van de Fransman.

Het was lang wachten tot er een ontsnapping weg zou rijden. Pas na veertig kilometer kregen zes renners de ruimte van het peloton: Daniel Turek (Israel Cycling Academy), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Artem Nych (Gazprom-RusVelo), Diego Rubio (Caja Rural-Seguros RGA), Ettore Carlini (d’Amico-Utensilnord) en Marco Bernardinetti (Amore & Vita). De zes koplopers wisten een maximale voorsprong te vergaren van bijna acht minuten.

Bij het ingaan van de plaatselijke rondes was de voorsprong van de kopgroep voor het grootste deel verdwenen. Androni-Sidermec-Botecchia was vooral erg actief in het peloton, maar tot een kopgroep zou het niet leiden, mede dankzij Nibali die de boel controleerde voor zijn ploeggenoot Sonny Colbrelli.

Op vijftig kilometer van de streep er toch een groep van drie renners wegrijden uit het peloton: Carlos Verona (Orica-Scott), Pierre Latour (AG2R La Mondiale) en Redi Halilaj (Amore & Vita). Vooraan in de kopgroep viel het ook uit elkaar. Rubio reed samen met Turek en Tonelli weg bij de andere medevluchters. In het peloton probeerde verschillende renners de oversteek te maken naar Verona, Latour en Halilaj, maar niemand slaagde daarin. De drie waren ondertussen wel bij de koplopers gekomen, waardoor we weer zes leiders hadden.

Op 36 kilometer van de streep zou Wout Poels een aanval plaatsen vanuit het peloton. Dat leidde ertoe dat er een groot gedeelte af moest, maar in de afdaling van de Montello kwamen veel renners weer terug. Daarna was het de beurt aan Fausto Masnada, Pawel Poljanski en Jeremy Maison om de sprong naar voren te maken. Masnada reed zijn mede achtervolgers uit het wiel. De Pool Poljanski wist in de afdaling op twintig kilometer van de streep nog terug te komen bij de Italiaan, waarna de twee de oversteek zouden maken naar de koplopers.

Dat was het sein voor Verona om zelf ten aanval te trekken. De Spanjaard zou de slotronde ingaan met een voorsprong van tien seconden op de eerste achtervolgers en een halve minuut op het peloton, waar Bahrain Merida het tempo aangaf.

Op de laatste passage van de Montello zou Giovanni Visconti (Bahrain Merida) het tempo zo hoog houden dat niemand kon ontsnappen. Dat was ook het moment dat Verona zou worden gegrepen door de ploeg van Nibali.

Op het laatste klimmetje zou Nibali ten aanval trekken. De Italiaan kreeg alleen Pinot met zich mee. Een achtervolgende groep met Aru, Moscon, Ulissi en Nederlander Oomen moest daarentegen passen. Een sprint met twee leek de beslissing te brengen over de koers, maar Geniez en Ulissi wisten in de laatste kilometer nog de aansluiting maken bij Nibali en Pinot.

Pinot ging van vroeg aan en leek het ook te gaan halen, maar in de laatste meters werd hij geklopt door zijn landgenoot Geniez. Nibali kwam als derde over de meet.