Geschorste Russische ijshockeyer mag gewoon in NHL spelen

De Russische ijshockeyer Danis Zaripov mag komend seizoen in de Amerikaanse NHL spelen. Dat is op zich niet opvallend, ware het niet dat Zaripov afgelopen winter een tweejarige dopingschorsing aan zijn broek kreeg.

De 36-jarige Zaripov speelde de afgelopen jaren in de Russische en Oost-Europese evenknie van de NHL, de KHL, voor Magnitogorsk Metallurg. Daar testte hij vorig seizoen positief op pseudo-efedrine, een middel wat op de lijst met verboden middelen van wereldantidopingautoriteit WADA staat. De internationale ijshockeybond IIHF deelde vervolgens een schorsing van twee jaar uit.

De NHL is, zoals de meeste grote Amerikaanse sportcompetities, niet aangesloten bij WADA en in dit geval ook niet bij de IIHF. Na enig beraad en hun eigen onderzoek naar Zaripov's dopingtest besloot de competitie om hem groen licht te geven om in de VS te spelen. De Rus is weliswaar een jaartje ouder aan het worden, in drie van de laatste vier KHL-seizoenen scoorde hij meer dan twintig goals en de New York Rangers en Las Vegas Golden Knights zouden al interesse hebben getoond.