Segers wil gevraagd worden, Pechtold is er nog niet aan toe

De ChristenUnie sluit alleen aan bij formatieonderhandelingen met het zogenaamde motorblok als ze een 'faire kans' krijgen. Dat zei Gert-Jan Segers na een gesprek met informateur Tjeenk Willink. De links-christelijke partij was al even eerder in beeld, maar een gesprek tussen Gert-Jan Segers en Alexander Pechtold leidde toen niet tot een basis voor onderhandelingen.

Dat gesprek zal de ChristenUnie-voorman nog steeds dwars zitten, want in plaats van een open gesprek over de visie van beide partijen legde de D66-leider een lijst met standpunten op tafel waar hij ja of nee tegen kon zeggen. Na dat gesprek liep de formatiepoging van Edith Schippers stuk, voelde Segers zich in een hoekje gedrukt en bleef Pechtold herhalen de ChristenUnie niet echt te zien zitten.

De ChristenUnie wil dus wel in beweging komen, maar heeft weinig behoefte aan een nieuwe oorwassing. Het lijkt er echter op alsof D66 zijn strategie nog niet bepaald heeft, want nadat Pechtold bij de informateur naar buiten kwam zei hij er 'nog niet toe te zijn' aan de ChristenUnie uit te nodigen voor onderhandelingen met het motorblok.

Het zal wachten zijn totdat D66 dan wel klaar is, want het is de laatst overgebleven mogelijkheid tot een meerderheidskabinet die nog niet is uitgesloten door een van de deelnemers. De SP blijft volhouden niet met de VVD te gaan reageren, de PVV heeft onvoldoende vrienden en gisteren liet Lodewijk Asscher definitief weten dat ook de PvdA niet beschikbaar is.